Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 9. forduló

2015.11.08. 12:22 A szerethető dózsás

1980. Szeptember 27-28., Szeptember utolsó hétvégéje.

 75692.jpgMennyország (Fortepan.hu) - kocsmahangulat 1980 őszéről

Lássuk először az elmúlt két hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

Szeptember 15.

Bencsik Sándor és Cserháti István Ajkán játszottak utoljára a P. Mobillal. A koncert után kiléptek és megalapították a P. Box zenekart.

Szeptember 16.

A Mikroszkóp Színpad ősbemutatóval jelentkezik Minek néz engem? címmel. Ennek szerves része Hofi Géza Tiszta őrültek háza című legendás magánszáma.

farkas1.jpgHofi Géza és Farkas Bertalan a Mikroszkóp Színpad "Minek néz engem " c. évadnyitó előadása után (MTI)

Akbar Hasimit  Rafszandzsani ajatollah, az iráni parlament elnöke tegnap kijelentette: az iráni parlament határozottan ragaszkodni fog ahhoz, hogy az Egyesült Államok kérjen bocsánatot az országgal szemben követett korábbi magatartásáért. Az iráni törvényhozó szerv vezetője így reagált Khomeini ajatollah pénteki kijelentésére, aki a már csaknem egy éve fogva tartott amerikai túszok szabadon bocsátásának feltételei között az Egyesült Államok bocsánatkérését nem említette. Egyes teheráni megfigyelők ezt úgy értékelték, hogy enyhült Irán álláspontja az Egyesült Államokkal szemben.

Georgi Ivanovot, az első bolgár űrhajóst vendégül látta a vietnami űrhajózási kutatási bizottság. Vo Nguyen Giap, a vietnami kormány alelnöke kifejezte meggyőződését, hogy a látogatás hozzájárul a vietnami-bolgár űrhajózási együttműködés további elmélyítéséihez. (Ismerik a viccet: egy bolgár, egy vietnámi és egy etióp űrhajós bemegy a kocsmába)

Szeptember 17. 

A lengyel kormány bejelentette, hogy a Szovjetunió által Lengyelországnak nyújtandó segítség keretében a két ország megállapodást írt alá, amelynek értelmében a Szovjetunió 150 millió dollár értékű pótlólagos árusegélyt juttat Lengyelországnak. Megegyezés született arról is, hogy a lengyel kormány kb. 260 millió dolláros hitelt kap tízéves visszafizetésre, alacsony kamatláb mellett. Emellett a szovjet kormány módosította annak a 280 millió dolláros hitelnek a visszafizetési határidejét, amelyet Lengyelország tőkés piacokon történő nyers- és alapanyag vásárlás céljából vett fel (dollárban, értik??).

Szaddám Huszein iraki elnök bejelenti, hogy országa egyoldalúan hatályon kívül helyezi az Iránnal kötött határmegállapodást, és iraki területnek nyilvánítja a Shatt-al-Arab folyó keleti partját.

Szeptember 18.

A bajkonuri űrrepülőtér indítóállomásról kilövik a Szojuz-38 űrrakétát, fedélzetén kétfőnyi személyzettel. Az egyikük az első kubai asztronauta, Arnaldo Tamayo Méndez.

Szeptember 19.

Az Arkansas államban található egyik, az interkontinentális ballisztikus rakéták elrejtésére és tárolására szolgáló silóban karbantartást végeznek a technikusok. Az állványzat tetején ügyködő műszakisok egyikének kezéből kicsúszik egy másfél kilós franciakulcs, amely 35 méter szabadesést követően nekivágódik a Titan II típusú rakéta egyik (nyomás alatt álló) vezetékének, amelyből szivárogni kezd a speciális, hidrazin-alapú üzemanyag, amely 8 óra elteltével be is robban. Egy ember meghal, huszonegyen súlyos égési sérüléseket szenvednek, de – állítólag – sugárzás nem következik be.

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_titan_ii.jpg

Szeptember 21. 

Mivel Carter elnök úgy vélte, a három fő már tömegnek számít, nem volt hajlandó részt venni bármely olyan vitában, amelyben a republikánus Ronald Reagan és a független jelölt, John Anderson is jelen van - így a hivatalban lévő elnök hiányzott, amikor két ellenfele a mai nap a kamerák elé állt.

Szeptember 22.

Irak hadüzenet nélkül megtámadja Iránt, a diktátor villámháborúra számított, a konfliktus végül közel nyolc évig elhúzódott. Az irakiak célja olajban gazdag Khuzisztán tartomány megszerzése volt. A küzdelem hamarosan állóháborúvá merevedett. Ez volt az utolsó olyan háború, amelyben a lövészárok-hadviselés domináns szerepet játszott. A harcok végül csak 1988-ban értek véget. Az iraki katonai és civil áldozatok számát 300 ezerre, az irániakét 500 ezer–1 millió főre becsülik.

Szeptember 24.

Energomat néven energiatakarékos mosógép gyártását kezdik meg a Hajdúsági Iparművekben.

Szeptember 25.

Az Egyesült Államok a nevadai kísérleti állomáson, a Szovjetunió a kazahsztáni Szemipalatyinkszban hajt végre kísérleti atomrobbantást.

Szeptember 26.

Hátborzongató események rázták meg a müncheni Oktoberfestet. A főbejáratnál bomba robbant, ami 13 halálos áldozatot követelt és több mint 200-an megsebesültek. Gundolf Köhler, a tübingeni egyetem neonáci diákja robbantotta fel a bombát, de utána nem tudott elég gyorsan elfutni. 

oktoberfest-7.jpgA robbantás helyszíne

Szeptember 28.

Hivatalosan is vége a nyárnak, Magyarországon visszaállítják az órákat, megkezdődik a téli időszámítás.

Labdarúgásunk eseménydús volt a két bajnoki forduló között.

Ú. Dózsa - Real Sociedad
A nemzetközi kupákban előbb 1980. szeptember 16-án, kedden fogadta az Újpesti Dózsa a Megyeri úton az UEFA Kupában a Real Sociedad csapatát. Magyarországon nem sokat lehetett tudni a kisebbik baszk csapatról, mások voltak a lehetőségek. Nem voltak tévéközvetítések, nem volt videó, nem volt internet, jóformán mindent csak szájhagyomány, vagy egy odaküldött megfigyelő elmesélései alapján lehetett felmérni. Bármilyen hihetetlen, akkoriban a magyar, és a spanyol bajnokság ezüstérmese 50-50 százalékos eséllyel nézhetett az egymás elleni csata elébe. A spanyoloknak egy pici előnyük volt. A pályaedzőjük, Marco Boronac, egy nappal a csapat előtt érkezett a margitszigeti Hotel Thermálba, azzal a céllal, hogy a helyszínen tekintse meg a Dózsa szombati mérkőzését a Megyeri úton, a Pécsi MSC ellen. Várhidi Pálnak nem volt ilyen lehetősége. Neki csak a pár hónappal azelőtti labdarúgó EB közvetítéseinek emléke maradhatott, ahol láthatta Arconadat, Ufartet, Alonsot és Satrusteguit. Csak hírek voltak a Sociedadról, amiket a mai napig őrzök emlékezetemben (maribor a fölösleges tudományok doktora - a szerkesztő megjegyzése). A Real Madrid mögött egy ponttal lettek ezüstérmesek, a második legtöbb gólt lőtték, és a legkevesebbet kapták. A bajnokságban a bajnokot hazai pályán 4:0-ra verték, a Bernabeuban 2:2 volt. Annyit lehetett tudni, bár ismeretlen a csapat, van mitől félni. Várhidi két gólos győzelmet várt, kapott gól nélkül, a vendégek kimondottan a döntetlent remélve érkeztek. Lássuk.

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_u_dozsa_real_sociedad.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_u_dozsa_real_sociedad_2.jpg
Valljuk be, csalódás volt a végeredmény mindenkinek. A hazai közvéleménynek, a szurkolóknak és a csapatnak is. A Real Sociedadnak ez győzelemmel felérő döntetlen volt.
idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_u_dozsa_real_sociedad_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_u_dozsa_real_sociedad_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_u_dozsa_real_sociedad_5.jpg
Vasas-Boavista
Másnap, szeptember 17-én, szintén az UEFA Kupában, a Vasas látott vendégül egy addig teljesen ismeretlen, mondhatni, névtelen portugál kiscsapatot. Addigra a KEK-selejtezőben korábban már elvérzett a Diósgyőr, tegnap pedig a Dózsa okozott csalódást. Mindenki azt remélte, a Vasas majd köszörül valamit a csorbán. Portugália akkoriban nem tartozott az európai futballelitbe, a szezont megelőző labdarúgó EB-re is jutottak ki. A selejtezőben a későbbi kontinens ezüstérmes, Belgium és Ausztria is megelőzte őket, végül úgy lettek harmadikok, hogy csak Skócia és Norvégia legjobbjait tudták megelőzni. A Boavista összesen egy válogatott játékossal rendelkezett, Julioval, aki az előző idényben 10 góllal a harmadik legjobb góllövő lett (Viszonyítási alapként nálunk ugyanez: 1. Fazekas (36), 2-3. Burcsa és Fekete (20-20). Az előző évi (1979/80) portugál bajnokságban minden úgy alakult, ahogy évtizedeken keresztül. A bajnoki címen, illetve a dobogó többi helyén három (Sporting, Porto, és Benfica) nagycsapat osztozkodott, a többiek pedig marakodhattak a koncon. Ezúttal a Boavista ért oda elsőnek mögéjük, ami önmagában még nem jelentett volna automatikusan nemzetközi kupaporondot, hiszen a portugálok (is) az ezüst-, és a bronzérmest indíthatták az UEFA Kupában, de mivel a 3. helyezett Benfica megnyerte a kupát, így őnekik a rangosabb KEK sorozatban adódott lehetőség indulni. Így a 4. helyezett, kisebbik portói csapat léphetett ki a nemzetközi hadszíntérre. Ráadásul a bajnokságban sem szerepelnek eddig túl fényesen, két vereséggel kezdtek és csak a 3. fordulóban tudtak némi szépségtapaszt nyújtani a szurkolóknak egy nyögvenyelős 2:1-es győzelemmel egy újonc csapat ellen. Magyarul minden adott, hogy a Vasas szórakoztató játékkal, megnyugtató előnyt szerezhessen a visszavágóra.

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_vasas_boavista.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_vasas_boavista_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_vasas_boavista_4.jpg


Magára a mérkőzésre egész egyszerűen nincs jobb szó, megalázó volt. A Fáy utca közönsége többször is a "dolgozzatok, dolgozzatok!" rigmust skandálva jelezték kedvenceiknek, keressenek maguknak foci helyett valami kétkezi munkát. A játékosok felé több gúnyos bekiabálás is elhangzott, a nézők egy rossz passznál a második félidőben hangosan kinevették őket, sőt mi több, a portugál játékosok egy-egy megmozdulása után tapsvihar tört ki...

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_vasas_boavista_3.jpg


Sporting - Bp. Honvéd
A sorsolás után a kispestieknek adták a legkevesebb esélyt a továbbjutásra, bár nem tűnt lehetetlennek a feladat. Minden esetre tény, ők kapták a legnehezebb ellenfelet a még állva maradt magyar csapatok közül. A több válogatottal felálló lisszaboni csapat nem kezdte túl fényesen a bajnokságot, de aztán hamar magukra találtak, ráadásul a stadionjukat is betiltotta a saját szövetségük egy rendbontás miatt. Tichy Lajos ugyanúgy csak információkra hagyatkozhatott a vendéglátókkal kapcsolatban, mint egy nappal korábban újpesti edzőkollégája. Kimondva, minimum a döntetlenért utaztak a piros-fehérek.

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_sporting_bp_honved.jpg


Nem maga a végeredmény, hanem a mutatott játék volt az igazán meglepő. A kispesti győzelem egy pillanatig nem forgott veszélyben, minden csapatrészben a házigazdák fölé sikerült nőni.

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_sporting_bp_honved_2.jpg

A mérkőzés gólösszefoglalója.



Ha velősen akarjuk összefoglalni a történteket, egy csapat némileg okozott csak csalódást, de bennük maradt a továbbjutás esélye. Egy csapat óriási csalódást okozott, valahol tükröt tartva az egész magyar labdarúgás elé, egy csapat pedig várakozáson felül szerepelt.

Egy héttel a kupaforduló után, 1980. szeptember 24-én a magyar labdarúgó válogatott a spanyolokat látta vendégül a Népstadionban. Mészöly Kálmán alig pár hónapja szövetségi kapitány, egyértelmű célja, hogy a fél év múlva kezdődő VB-selejtező sorozatra egy ütőképes csapatot hozzon össze. Ezért bátran felvállalt egy nálunk papíron sokkal erősebb csapat ellen egy felkészülési mérkőzést, hogy megnézhesse, hol tartunk. Mészölyt is kifejezetten elszomorította kupacsapataink szereplése, különösen az Újpesti Dózsa és a Vasas válogatott kerettagjainak gyengécske teljesítménye. Gondjait tetézte, hogy az előre meghirdetett keretből többen is kidőltek. Az újpesti Tóth József és az angyalföldi Kántor már a kupameccseken sem tudtak játszani, Törőcsik pedig pont a Sociedad ellen szenvedett olyan térdsérülést, ami harcképtelenné tette. Az előbbi kettő kiesése igazi probléma, így a csapat balhátvéd nélkül maradt, ezért Mészöly a kispesti Varga Józsefet hívta be a keretbe. Vele biztosan újoncot avat válogatottunk, mint ahogy a Törőcsiket pótló, szintén kispesti Dajka is. És Mészöly Kálmán még egy nagyon szép gesztusról számolt be a keret felkészülése során. A mérkőzés napján csatlakozik a kerethez az újpesti Nagy László, azzal a céllal, hogy 25. válogatottsága egyben a búcsúja is lesz a címeres meztől. Kezdőként léphet pályára, majd kis idő elteltével Pölöskei Gábor fogja váltani őt. Így í fiatal győri balszélsővel együtt csapatunk három újoncot is avatni fog. Az ellenfélről elég annyit tudnunk, hogy az európai elitbe tartoznak, keretükben jó néhány világsztár található. Spanyolországban óriási az érdeklődés a mérkőzés után, hiszen ők a soron következő világbajnokság házigazdái. Santamaria, a vendégek szövetségi kapitánya mérkőzés előtti sajtótájékoztatón kijelentette, ők úgy állnak ehhez a mérkőzéshez, hogy méltók legyenek eredeti céljukhoz, a világbajnoki cím megszerzéséhez.

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_magyarorszag_spanyolorszag.jpg

Csak úgy, mint eddig, ezúttal is betelefonálhattak a szurkolók, hogy leadják szavazataikat, szerintük ki volt a mérkőzésen a legjobb. Ezúttal az újonc Pölöskei Gábor kapta a legtöbb szavazatot, Nyilasi lett a második, Kiss László pedig a harmadik. A összetett listát még mindig Törőcsik vezeti (aki ugye most nem játszott), őt követi Bálint, a harmadik helyen Nyilasi áll a mérkőzésre leadott közönségszavazatok alapján.

A végén a kapitánynak minden oka megvolt az elégedettségre.

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_magyarorszag_spanyolorszag_3.jpg

Nézzük meg a mérkőzés gólösszefoglalóját.

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_magyarorszag_spanyolorszag_2.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_magyarorszag_spanyolorszag_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_magyarorszag_spanyolorszag_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_magyarorszag_spanyolorszag_6.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_magyarorszag_spanyolorszag_7.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_magyarorszag_spanyolorszag_8.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_magyarorszag_spanyolorszag_9.jpg

 

1981 május elsején, pénteken, valami ma már érthetetlen okból korán reggel vonatra ültünk pár gimis osztálytársammal és felmentünk a budapesti május elsejei felvonulásra. Ki tudja miért, talán mert már untuk a túri május elsejét. Legszebb ünneplő öltönyünkben voltunk, nameg ballonkabátban mert kellemetlen hűvös volt az idő. A televízió Önök kérték, mi teljesítjük stábja forgatott a felvonuláson és hamar kiszúrtak bennünket, vidéki parasztokat. Elmondták, hogy az esti adásba kérhetjük kedvenc műsorszámunkat, valami opera részletet (kiderült, hogy a műsor már össze van állítva, csak balekokat keresnek akik elmondják, hogy azt kérik). Hevesen tiltakoztunk, ''operát?'' otthon mit fognak szólni? Végül is a magyar-spanyol meccs góljait kérették velünk. Hétfőn igazgatói figyelmeztetést kaptunk mert "az egész ország látta, hogy nem vettünk részt a gimnázium kötelező május elsejei felvonulásán".  (a szerethető dózsás megjegyzése).

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 9. fordulóját!  

Tatabánya – Ú. Dózsa
Eddig a házigazdák érték el messze a legtöbb döntetlent, ugyanannyi pontjuk van, mint a vendégeknek, csak gólkülönbséggel szorulnak a kékek a lilák mögé két hellyel. A Tatabánya eddig nyolc forduló alatt 8 gólt szerzett, nem várható tőlük igazi gólfesztivál. Igaz, a Dózsának igen csak gólképes a védelme, csak az utolsó öt helyezett csapat kapott náluk több gólt. A bányászoknál Csapó, a lila-fehéreknél Tóth József végül az utolsó pillanatban vállalni tudta a játékot, de a Dózsában így veretes a hiányzók névsora, három válogatott játékos, Törőcsik, Tóth András és Kovács Béla sem léphetnek majd pályára sérülés miatt.
m9_1_1.jpg

P. Nagy László pazar napot fogott ki.
idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_tatabanya_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_tatabanya_u_dozsa_2.jpgTatabányai gólöröm P. Nagy második gólja után

Dunaújváros – Videoton
A hazaiak helyzetéről mindent elmond, hogy a tabella legalján foglalnak helyet, a legtöbb gólt kapták és a második legkevesebbet rúgták idáig. Igaz, egy meccsel kevesebbet játszottak, de ha azt is nyernék, még mindig kiesésre állnának. A vendégek az utolsó három meccsen öt pontot szereztek, a második helyen állnak, minden adott, hogy továbbszaporítsák pontjaikat.
m9_2_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_dunaujvaros_videoton.jpgA dunaújvárosiak harmadik gólja, Disztl P. már nem tudja saját hibáját javítani, a labda a gólvonal mögé került

Pécsi MSC – Békéscsaba
A hazaiak legutoljára a 4. fordulóban nyertek, azóta két-két döntetlen és vereség, 11 kapott gól, ráadásul az előző fordulóban igencsak megszórták őket a Megyeri úton. A vendégek önmagukhoz képest is nagyon jól szerepelnek, jelenleg csak gólkülönbséggel vannak lemaradva a dobogóról. Mindkét csapat teljes kerettel készülhetett, a Békéscsabában Rabcsák eltiltása letelt, így újra ő állhat a kapuba.
m9_3_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_pecsi_msc_bekescsaba.jpgA csabai védők gyűrűjében Rabcsák öklözi el a labdát Dárdai elől

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_pecsi_msc_bekescsaba_2.jpg

Nyíregyháza –  Csepel
Két, tavaly még NB II-es csapat mérkőzése elé a házigazdák nézhetnek kedvezőbb előjelekkel, dobogósok, ami óriási fegyvertény. A vendégek eddig erős közepes teljesítményt nyújtanak, ez pont a 10. helyre elég. Azt kell mondjuk, ebben a párosításban bravúr lenne tőlük a döntetlen.
m9_4_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_nyiregyhaza_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_nyiregyhaza_csepel_2.jpg 

Diósgyőri VTK – Zalaegerszegi TE
Igazi kiesési rangadót játszanak Diósgyőrben a csapatok. A hazaiak csak az előző fordulóban szerezték meg első győzelmüket, a Zete is csak utóbbi időben kezdett magára találni. A mérkőzésen bármi megtörténhet, eddig a DVTK rúgta a legkevesebb gólt, igaz egy mérkőzése még függőben van, és a Zalaegerszeg kapta a bajnokságban a második legtöbb gólt. A piros-fehéreknél jó hír, hogy a régóta sérült válogatott Tatár György újra pályára léphet.
m9_5_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_diosgyori_vtk_zalaegerszegi_te.jpgAz újonc Szemere Déri fölött a hálóba lő, ezzel lett 3:1

Rába ETO – Debreceni MVSC
Két helyezésnyi különbség van a tabellán a két csapat közt, csak a gólkülönbség dönt a hazaiak javára. Az ETO-nak kell a győzelem, mint a falat kenyér, a szurkolók kezdenek teljesen elpártolni a csapattól. A Debrecen sem sziporkázik, az utolsó három fordulóban csak egy döntetlen sikerült nekik, ráadásul az utolsó fordulóban az Üllői úton legálázták őket. A Rábában Hannich lábközépcsont törése és Palla ujjtörése miatt még mindig nem bevethetőek.

A mérkőzés érdekessége előzetes az volt, hogy a hazaiak nem a hagyományos zöld-fehér szerelésükben léptek pályára. Nemrég Ausztriában jártak egy edzőmeccs erejéig, ahol a vendéglátóktól egy rend narancssárga-fekete Adidas felszerelést kaptak ajándékba. Győrben úgy gondolták, a később edzőmeznek szánt mezeket ezen a meccsen felavatják.

m9_7_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_raba_eto_debreceni_mvsc.jpgSzűcs és Garamvölgyi ezúttal együttes erővel szerelni tudnak a hazaiak elől
 

MTK-VM – FTC
Tizenhat hely különbség a két csapat közt, ez mindennél többet elmond. A kettős rangadó első mérkőzésének csapatai közül az MTK-VM kieső helyen áll, az utolsó három fordulóban csak egy pontot sikerült összehozniuk. A Fradi vezeti a tabellát, ezen nem sok mindent van mit kielemezni. A kék-fehéreknél Gáspár továbbra is sérült, Brünyi kezd, a kispadra pedig ismét a tizenkilenc éves Pleskó Lászlónak kell leülnie. Egy új fiú biztos bemutatkozik az MTK-VM-ben, a szintén az ifiből kiöregedő Cseke Sándor kap lehetőséget a balhátvéd posztján, további érdekesség, hogy jó két év után újra a kezdőben szerepelhet Burg László. A Ferencvárosban több sérült sem léphet pályára, kimarad Jancsika, Koch és Szepesi is. Jó hír viszont, hogy a tavaly megsérült Pusztai ezúttal már leülhet a kispadra.
m9_6_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_mtk_vm_ftc.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_mtk_vm_ftc_2.jpgEz volt Nyilasi gólja... (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_mtk_vm_ftc_3.jpg...ez pedig Pogányé (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_mtk_vm_ftc_4.jpgEddig ez Nyilasi éve (épp Handel mellett viszi el a labdát)

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_mtk_vm_ftc_5.jpgPogány harca a labdáért, a háttérben Takács

Vasas – Bp. Honvéd
A kettős rangadó második mérkőzésén a bajnok csap össze azzal a csapattal, amelyik sokáig veretlenül vezette a tabellát ebben az idényben. A Vasas az utolsó két fordulóban vereséget szenvedett, a Honvéd összességében jól szerepel, csalóka helyezését csak a két elmaradt meccsének köszönheti. Az angyalföldieknél sem Váradi, sem Izsó nem szerepelhetnek sérülés miatt, a szintén válogatott Halász lába továbbra is gipszben van. A kispestieknél csak Kuti nem szerepelhet sérülés miatt, bíznak a setubali forma átmentésében.
m9_81.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_vasas_bp_honved.jpgKántor viszi el a labdát Bodonyi mellett

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_vasas_bp_honved_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_vasas_bp_honved_3.jpgBodonyi (jobbra) és Birinyi harca a labdáért 

Volán – Kaposvári Rákóczi
Bár a vendégek egy ponttal megelőzik a házigazdákat a tabellán, de ez elsősorban a közlekedésiek két elmaradt mérkőzésének köszönhető. Összességében a Volán a kiegyensúlyozottabb, a Kaposvár nagyon rapszodikus teljesítményt nyújt.
m9_9_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_volan_kapsovari_rakoczi.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_volan_kapsovari_rakoczi_2.jpgA volános Zombori és a kaposvári Zentai (3) harca a labdáért
 

A mérkőzések után lássuk a 9. forduló válogatottjait.

idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg 

A góllövőlistán megint Nyilasi áll egyedül az élen, góljával csak növelte előnyét. Az ezúttal gólképtelen Fekete mellé a második helyre felzárkózott a gólt szerző Kiss és Weimper.
idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_gollovolista.jpg

A tabellát továbbra is a Ferencváros vezeti, előnye azonban már két pontos az őt üldözőkkel szemben. Az eddigi 2. helyezett Videoton vereségével az 5. helyre csúszott vissza, amúgy is nagyon átrendeződött a Fradit üldöző élboly. Ismét a Nyíregyháza állt vissza az ezüstérmes helyre.Kettejüket a Tatabánya, a Vasas és a Videoton követi azonos pontszámmal. És előbbi csapat pont a mai gólzáporos győzelmének köszönheti, hogy gólkülönbségük miatt hármójuk közül ők állhatnak a dobogó legalsó fokán. A kiesőzónában a DVTK pontban beérte az MTK-VM-et, sőt meg is előzte. A tabellát továbbra is a Dunaújvárosi Kohász zárja, ellenére a mai bravúros győzelmüknek.
idokapszula_nb_i_1980_81_9_fordulo_tabella.jpg

Az NB II-ben teljes forduló volt a hétvégén, de terjedelem hiány miatt ezúttal nem tudunk részletesebben foglalkozni velük.

 

A forduló után ismét 2 hét szünet következik. Szerdán ismét játszanak az érdekelt csapatok a nemzetközi kupaporondon, a visszavágók következnek. Közben sor kerül az egyik elmaradt bajnoki mérkőzésre, a Diósgyőri VTK a Volánt fogadja majd. Az azt követő szerdán pedig válogatottunk újabb felkészülési meccset fog vívni, ezúttal az ellenfél Ausztria válogatottja lesz Bécsben. Utána következik a 10. forduló, az alábbi párosításokkal:

Csepel – FTC
Ú. Dózsa – Videoton
Bp. Honvéd – Pécsi MSC
Volán –  MTK-VM
Békéscsaba – Rába ETO
Zalaegerszegi TE – Dunaújváros
Kaposvári Rákóczi – Nyíregyháza
Tatabánya – Diósgyőri VTK
Debreceni MVSC – Vasas 

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: e-mailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr707731356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JuAn 2015.11.19. 21:46:37

A spanyolok állítólag úgy mentek bele Nagy 25. válogatottságába (és főleg a plusz 1 cserébe), hogy rendben, de gólt nem rúghat.

maribor_ 2015.11.20. 03:24:36

@JuAn: Elegge eletszerutlennek tunik :)

JuAn 2015.11.20. 21:40:23

@maribor_: Pedig a közvetítés elején elhangzott, emlékszem rá. Ez azért elég erős érv, nem? :)
(Ha sikerül összefutnom Vitrayval, akkor megkérdezem tőle, hátha ő is emlékszik, s persze nem hagynám ki azt az október 19-i gólt sem, hátha neki megvan. ;) )

maribor_ 2015.11.20. 21:44:49

@JuAn: Én kintvoltam, nem emlékszem, mi volt a közvetítésben:) A lebeszélt és létszámfeletti csere az megvan, csak a gólt nem lőhet kritérium fura nekem. És ha ott állt volna az ötösön az ürs kapuval szemben?

JuAn 2015.11.20. 21:56:41

@maribor_: Akkor belövi, és pár évvel később lehetett volna Benidorm helyett másik helszínt keresni. :)

Andre Linoge 2015.11.30. 12:52:46

Nekem az tűnt fel, hogy a Sporting Setubalban játszott, és a Real Sociedad edzője azt nyilatkozta "Bilbao győzelmet vár tőlünk". Ez utóbbi arra gondolok azért hangzott el, mert Bilbao lehet a baszkok "fővárosa", noha San Sebastian a székhelye a Sociedadnak, de a Sporting miért Setubalban fogadta a Honvédot?
Nem volt alkalmas a pálya, vagy büntetésben voltak?

maribor_ 2015.12.01. 03:05:43

@Andre Linoge: A Sporting egy tavalyi rendbontas miatt buntiben volt. A Sociedad pedig valoban Bilbaoban rendezte a meccset, probaltunk utanajarni, miert, de nem derult ki.

Tököm Állat 2015.12.01. 13:29:55

@maribor_: esetleg a san sebastian-i stadiont éppen újították a vébére?

Andre Linoge 2015.12.01. 18:49:52

Köszi, a válaszokat!
Még valami piszkálja a csőrömet: a Nemzeti Sport tudósításaiban a győztes csapatot tüntették fel elsőnek, nem a pályaválasztót, tehát, ha a vendég csapat győzött, előre került a tudósítás címében. Pl. ezen bejegyzésben a Boavista - Vasas 2-0 (helyszín: Fáy utca) vagy a már említett Honvéd - Sporting 2-0 (helyszín: Setubal), de a többi fordulónál mellékelt NS cikkekben is ezt vélem felfedezni. Ez talán azért volt így, mert így jobban "mutat" ?

maribor_ 2015.12.01. 23:27:04

@Tököm Állat: Könnyen elképzelhető, nem tudni, tényleg semmi nyomát nem találtuk, több havi NS átolvasása után sem.

maribor_ 2015.12.01. 23:29:33

@Andre Linoge: Egyfajta gesztus volt ez. Ha pl a Tatabánya pontot szerzett Rákospalotán, akkor Tatabánya-Volánt írtak.

Tököm Állat 2015.12.04. 14:52:27

@maribor_: az én megállapításom szerint döntetlennél a félidőben vezető csapat volt előlre írva.ha a félidő is döntetlen volt,akkor a vezetést szerző csapat.0-0-nál a hazai csapat
süti beállítások módosítása