Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 13. forduló

2015.11.29. 09:28 maribor_

1980. november 1., november első hétvégéje.


idokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_sugar.jpgCsak egy ugrás

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

Október 27.

Amnesztiát kapott az 1965 óta háziőrizetben tartott Ahmed Ben Bella. Ben Bella az algériai Nemzeti Felszabadítási Front vezetője volt és miután 1962-ben kiharcolták a függetlenséget  1963-ban Algéria elnöke lett. (Algériát 1830-ban foglalta el és gyarmatosította Franciaország).  Ben Bella a szocializmus felé vezette az országot, 1964-ben a Szovjetunió Hőse lett. 1965-ben barátja Houari Boumédiène, hadügyminiszter, katonai puccsot hajtott végre és egészen 1978-ben bekövetkezett haláláig Boumédiène volt Algéria elnöke.

Lord Carrington brit külügyminiszter három napos munkalátogatásra-Budapestre érkezik.

NATO diplomaták azt írják, hogy a lengyel társadalom erős ellenállása kísértést jelenthet a NATO számára a beavatkozásra. Ezt azonban két okból is el kell kerülni: először azért, mert jogilag nem indokolható, másodszor pedig, mert a szövetség sem szervezeti, sem katonai szempontból nem készült fel egy ilyen műveletre.

Október 28.

Finiséhez érkezett az amerikai elnökválasztási kampány. De ezt a rossz minőségű képet nem ezért tesszük be ide, hanem azért mert másképp nem hinnék el nekünk, hogy a Népszabadsághoz járt a Playboy, sőt bátran hozzá is nyúltak, politikai rovatukat színesítendő.

pb.jpgCarter és Reagan az Ohio állambeli Clevelandben tartottak televíziós vitát. Az utókor ezt a momentumot tartotta a fordulópontnak, mikor az egykori hollywoodi színész felé billent a mérleg nyelve. Reagan zseniális, szellemes teljesítményt nyújtott, a közvélemény kutatások ekkor jeleztek neki előre sikert.

idokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_carter_reagan.jpg

Nielsen Media Research felmérései szerint 80,6 millió amerikai tapadt a képernyőkre aznap este. Ez volt a valaha legnézettebb elnöki vita (a második legnézettebb elnöki vitára 1992-ben került sor, amikor George H. W. Bush elnök és demokrata kihívója, Bill Clinton nézett egymással farkasszemet, ez a szópárbaj 69,9 millió amerikait vonzott a készülékek elé).

Megtörténik a 80-as évek legröhejesebb betörése. Valaki centrumhétfőről keddre virradóra bemászott a Centrum Corvin Áruházba (nem volt rács az ablakon, éjjeliőrök sem voltak) és az emeletről kidobálta a bőrkabátokat és más értékes cikkeket. Egy koránkelő szomszéd telefonált a rendőröknek akik a betörőt nem találták, és hetekig kínos magyarázatokat hallhattunk.

Október 29.  

Ted Noble kerrow-i (Cannich közelében keressék) farmer csapdába ejtette a skót felföld rettegett  szörnyetegét, egy pumát. Az emberek hosszú ideje féltek a sokfelé látott állattól, vagy állatoktól, mert a különböző szemtanúk más és más színűnek írták le a szörnyet (tudósok szerint a puma szőrzete gyakran színt vált, különösen a sáros esős skót vidéken). 1976-ban megszigorították Skóciában a vadállatok háziállatként tartásának törvényét, valószínűleg ekkor engedte a gazdi szabadon a nagy cicát. A loch-ness-i szörny továbbra is szökésben van.

Kényszerleszállást hajt végre a floridai Eglin légitámaszponton az a titokban módosított C-130-as repülőgép, melyet az iráni túszmentési akcióban kívánt volna az Egyesült Államok bevetni.

Budapesten felavatják az ország legkorszerűbb bevásárlóközpontját, a Sugár Áruházat.

Vlagyimir Koblov a Szovjetunió rádióipari miniszterhelyettese adta át hivatalosan és ünnepélyesen a SZIGMA radarrendszer jelfeldolgozó és megjelenítő eszközeit a Ferihegyi Közel-körzeti radarirányító központban, a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) bevezető irányító szolgálatnál.

A mai naptól teljes üzemmódban éjjel-nappal fagyaszt a városligeti Műjégpálya négy hűtőkompresszora, hogy a november 7-i nyitányra készen álljon minden. 

Október 30. 

Honduras és El Salvador békeszerződést ír alá, amelyben megegyeznek, hogy a határkérdést a nemzetközi bíróság fogja eldönteni. A határprobléma egy Csepel-szigetnyi terület hovatartozásából ered, és a XVIII. századig nyúlik vissza, amikor a gyarmatosítók nem voltak elég gondosak a térkép apróbb részleteinek ügyében. A vitát 1969-ben a Honduras-El Salvador világbajnoki selejtező mérkőzés szurkolótáborai próbálták leboxolni, a feszültség egy hónappal később a ''futballháborúnak'' nevezett 100 órás katonai összecsapáshoz vezetett. A nemzetközi bíróság 1992-ben ítélkezett a terület felosztásáról. 

Az amerikai slágerlistákat Barbra Streisand Woman In Love című száma vezeti.

Október 31. 

Lengyelországban legalizálják a Szolidaritás szakszervezeti mozgalmat.

Szenegál csapatokat vezényel Gambiába a líbiai veszély miatt.

Juliann Nott brit hőlégballonos 16808 méteren új magassági rekordot dönt. Életében összesen 79 csúcsot döntött meg, 1981-ben ő repülte át először járművével a La Manche csatornát.

Átadják az M3-as autópálya Gödöllő és Hatvan közötti szakaszát. A budapesti bevezető szakasz még majd két évet várat magára.

Leninvárosban (ma Tiszaújváros) felavatják a Tiszai Kőolaj-finomítót.

Az esztergomi Duna Múzeum megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. A ház már a XVIII. század Esztergomának is kiemelkedő jelentőségű és díszű épülete volt. Ezt bizonyítja az is, hogy 1790. február 20-án, II. József halálának éjjelén, útban Bécsből Buda felé itt őrizték a magyar királyi koronát.

November 1.

A jugoszláv bajnokság hétvégi fordulójában Pantelics, a Radnicski NIS (és a jugoszláv válogatott) kapusa kapuskirugásból (kézből) szerzett gólt a Velez elleni meccsen. 

02-dragan_pantelic_panini_bordeaux_1982.png

A bíró sokáig tanácstalan volt, lepörgette a fejében a szabálykönyvet és megadta a gólt. Dragan Pantelics egyébként klubcsapatában 24, a válogatottban, világbajnoki selejtezőkön 2 gólt szerzett, megelőzve ezzel olyan legendákat mint Dombi Tibi.

Elkészül a Kelebia–államhatár közötti 1,4 km hosszú vasúti pálya villamosítása.

November 2.

A Szovjetunió ismét kísérleti atomrobbantást hajtott végre a kazahsztáni Szemipalatyinszkban.

Az e napon tartott csehszlovákiai népszámlálás adatai szerint Szlovákia lakossága 4 millió 991 ezer fő, akik közül hozzávetőleg 560 ezer személy vallja magát magyar nemzetiségűnek. A magyar nemzetiségű lakosság száma a legutóbbi népszámlálás óta csupán 7484 fővel növekszik, Szlovákia összlakosságán belüli részaránya 12,2%-ról 11,2%-ra csökken. A magyarság aránya 399 községben, valamint a dunaszerdahelyi (87,8%) és a komáromi járásban (71,9%) haladja meg az összlakosság 50%-át. A Csehországban élő magyarok száma 19 676 fő.

A hét szerdáján újabb csapat, ezúttal Svájc mutatkozott be az európai 4. csoport (a mi csoportunk) selejtezőiben. Norvégiát fogadták a számunkra rosszemlékű Wankdorf stadionban. A norvégok eddig két meccs alatt csak egy pontot szereztek, de bármilyen hihetetlen, a londoni 0:4 ellenére sem tettek rossz benyomást, Oslóban pedig győzelmet érdemeltek volna az angolokat Bukarestben legyőző románok ellen.

idokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_svajc_norvegia.jpgHareide a norvégok első gólját szerzi

Norvégia végül egy óriási kapusbaki potyagóllal az utolsó percekben, tegyük hozzá, megérdemelten, 2:1-re nyert. A csoportot továbbra is Románia vezeti két mérkőzésből 3 ponttal. A mieink majd csak a következő év tavaszán kezdik meg a selejtező sorozatot, idegenben, Svájc ellen. A mérkőzést a helyszínen tekintette meg Mészöly Kálmán szövetségi kapitány, és segítője, Mezey György. Mészöly a hazaérkezésekor elmondta, örül, hogy a Magyar Televízió is közvetítette az eseményt, így legalább a magyar drukkerek is meggyőződhettek, válogatottunknak nem csak a favorit angolok és románok, hanem a két gyengébbik csapat ellen is nehéz dolga lesz.

Közben Kispesten folyik a lelátó és a világítás felújítása. A teljes lámpatestet cserélni kell, gyenge a fényerő, a jelenlegi formájában csak a teljes csere segíthet. Történtek felmérések a fedett lelátóval kapcsolatosan is, jó hír, mégsem kell lebontani a tetőszerkezetet. A nyitott rész is új ülőhelyeket kap, pont olyat, mint amivel a Népstadion rendelkezik. Tervek szerint az avató 1981. augusztus 20-án lesz, a Baráti Hadseregek Tornáján.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 13. fordulóját!  

Bp. Honvéd – Zalaegerszegi TE
A mérkőzést már péntek estére előrehozták a kispestiek jövő heti BEK-mérkőzése miatt. A hazaiak a dobogó közelében vannak, ne feledjük egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak. Az előző fordulóban ugyan kikaptak az Üllői úton, de előtte egy hármas győzelmi szérián voltak túl. A vendégek az utolsó hat mérkőzésükön csak egy vereséget szenvedtek, úgy néz ki, tartósan megkapaszkodnak a középmezőnyben. A Honvédban Paróczai felépült végre, így elfoglalhatja helyét a védelem jobb oldalán, Gyimesi és Pál viszont sérülés miatt nem állhat Tichy Lajos rendelkezésére. A zalaegerszegiek nem változtatnak az előző fordulóhoz képest.
idokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_bp_honved_zalaegerszegi_te_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_bp_honved_zalaegerszegi_te_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_bp_honved_zalaegerszegi_te_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_bp_honved_zalaegerszegi_te_4.jpg

Diósgyőri VTK – Videoton
A hazaiak, úgy tűnik, magukra találtak a kezdeti szendergésből, hét meccs óta nem találtak legyőzőre. A vendégek nagy formában vannak, az utolsó két meccsükön 10 gólt szereztek. A két csapat közt azért van tizenegy helynyi különbség... A Videotonban Májer sérült, Novath fogja helyettesíteni.
mm13_1.jpg

Disztl Péter nem csak a mezőny, hanem a forduló legjobbja is lett.
idokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_diosgyori_vtk_videoton.jpg 

idokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_diosgyori_vtk_videoton_2.jpgA diósgyőri büntető előtti pillanat: Borostyán betör a labdával, a következő pillanatban Végh buktatja

Tatabánya – Békéscsaba
A hazaiak az utolsó három fordulóban három vereséget szenvedtek, és csak egy gólt tudtak rúgni. A vendégek elég felemás teljesítményt nyújtanak, győzelmek és vereségek váltják egymást immáron hat forduló óta. A Tatabánya a 10. helyről várja a találkozót, két pontra a kieső helytől, a Békéscsaba a 6., két pontra a dobogótól. A bányászok két sérültje, P. Nagy és Barabás, felépült, de előbbi nagyon sokat hagyott ki, még nem kap lehetőséget. A viharsarkiaknál Budavári és Kurucz is kisebb sérülésekkel bajlódott a héten, Marosvölgyi Károly az utolsó pillanatban fog dönteni, melyiküket jelölje a balszélső posztra a kezdőbe.
mm13_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_tatabanya_bekescsaba.jpgA tatabányai Kovács (fehérben, erős takarásban) zavartalanul fejelhet kapura, Rabcsák csak tétlen szemlélője az eseménynek
 

Nyíregyháza – FTC
Bizton kijelenthetjük,a 13. forduló rangadója előtt állunk. Bár a hazaiak az utolsó két döntetlenjükkel kissé lemaradtak a listavezető vendégek mögött, de nincs ok náluk az aggodalomra, csak gólkülönbséggel maradnak le a dobogó legalsó fokáról. A Nyíregyházából Kéninger, a Ferencvárosból Szokolai fog hiányozni sérülés miatt.
mm13_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_nyiregyhaza_ftc_1.jpgNyilasi fejese után a labda a hálóban (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_nyiregyhaza_ftc_2.jpgMurai (fehérben) és Szendrei légicsatája a kapus győzelmével végződött (forrás: tempofradi.hu)

Nyíregyházán a nézők igazi fociünnepet varázsoltak.
idokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_nyiregyhaza_ftc_3.jpg

Volán – Vasas
A hazaiak masszív középcsapatként a 8. helyről várják a találkozót, a vendégek csak gólkülönbséggel szorulnak a listavezető mögé. A Volánból Szakál fog kimaradni, a Vasas nem változtat legutóbbi kezdőjén.
mm13_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_volan_vasas.jpgIzsó elől ment a hazaiak legjobbja, Kovács László

Kaposvári Rákóczi – Debreceni MVSC
Két mérsékelt formában lévő csapat találkozója következik, a hazaiak a 16. helyen állnak, a vendégek eggyel előttük, de pontazonossággal. A Kaposvárban Gulyás felépült sérüléséből, dr. Puskás Lajos az utolsó pillanatig kivár, hogy a kezdőbe jelölje-e. A debrecenieknél sokkal több a kérdőjel, hiszen, Kiss, Jankovics, Szigeti és Dákay sem volt rendben a mérkőzést megelőzőleg.
mm13_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_kaposvari_rakoczi_debreceni_mvsc.jpgEz a kaposvári helyzet is kimarad, pedig Szűcs már verve van 

Rába ETO – Csepel
A másik alsóházi mérkőzésen is hasonlatos a helyzet, mint az előző meccsen. Itt a hazaiak a 13., a vendégek a 12. helyről néztek a mérkőzés elébe, pontazonossággal. A Rába ETO-ban Palla felépült sérüléséből, de még nem lesz kezdő, a középpályán pedig Mile helyett Koltai lép pályára. A Csepelben visszakerül a védelembe a sérüléséből felépült Elekes.
mm13_6.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_raba_eto_csepel.jpgHegyi és Póczik versenyfutása a labdáért

MTK-VM – Pécsi MSC
A hazaiaknak mindössze egy győzelmük van, még azt is a 4. fordulóban szerezték, jelenleg igen reménytelen helyzetben állnak az utolsó előtti helyen. A vendégek eddig kerek ötven százalékos teljesítményt nyújtottak, ugyanannyi győzelmük, döntetlenjük és vereségük van. Az MTK-VM-ben először szerepel Koritár az augusztusi porcműtétje óta, a Pécsben több sérült is volt a héten, de Szőcs János mindegyikükre számít a mérkőzésen.
mm13_7.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_mtk_vm_pecsi_msc.jpgCseke  és Lőrincz párosjelenete

Ú. Dózsa – Dunaújváros
Az utolsó három fordulóban a hazaiak nem kaptak ki, a vendégek pedig nem nyertek. Mivel tizenegy hely különbség van a két csapat közt (a Kohász a legutolsó a tabellán), kicsi az esély, hogy ez ma megváltozzon. Az Újpesti Dózsából sérülés miatt hiányozni fog Tóth András, Dunai III. és Kovács Béla, tehát erősen tartalékosan fogadják vendégüket.
mm13_8.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_u_dozsa_dunaujvaros.jpg

Mint a jegyzetből is kiderül, a vendégek alaposan eltaktikázták magukat.
idokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_u_dozsa_dunaujvaros_2.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_u_dozsa_dunaujvaros_4.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_u_dozsa_dunaujvaros_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_u_dozsa_dunaujvaros_5.jpgEgy Törő-tánc a sok közül

A mérkőzések után lássuk a 13. forduló válogatottjait. Talán ez egy szokásosnál gyengébb forduló lehetett, még 7-es osztályzatokból is alig-alig jutott. Nálunk a bravúrt bravúrra halmozó Disztl Péter lett a forduló játékosa. Apró megjegyzés, talán éles szemű olvasóinknak fel is tűnt, hogy a dunaújvárosi Tímár, annak ellenére, hogy védő, és hogy csapata öt gólt kapott, bekerült a forduló válogatottjába. És mit bekerült, a Megyeri úton a mezőny legjobbja volt!
idokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén Nyilasi újra egyedül áll, mivel legfőbb ellenlábasa ezúttal eredménytelen maradt. Ugyanez mondható el a mögöttük lévőkről, változás annyi, hogy a 7 gólosok közé Bíró mellé felzárkózott Kozma és Burcsa is.
idokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella élén, ezúttal már pontelőnnyel, a Ferencváros áll, de a dobogó többi fokán nincs változás. Győzelmével eggyel feljebb lépett a Honvéd, de az Újpesti Dózsa is. A kieső helyen az MTK-VM és a Kaposvár helyet cseréltek, a sort továbbra is a Dunaújváros zárja, akik ezúttal a Megyeri úton szenvedtek el súlyos vereséget.
idokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait! A MÁV DAC 12:0-ra nyert. Idegenbeli győzelmével és vetélytársai váratlan vereségei miatt a STC ugrott a Keleti csoport élére. Nyugaton a Haladás VSE magabiztosan győzte le a hetek óta remeklő Keszthelyt.
idokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_nb_ii_1.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_nb_ii_2.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_nb_ii_3.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_nb_ii_4.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_13_fordulo_nb_ii_5.jpg

A következő forduló előtt a héten következik a Budapesti Honvéd – Real Madrid BEK visszavágó mérkőzés, illetve forduló lesz a Magyar Népköztársasági Kupában is.  Aztán a hétvégén következik a 14. forduló, az alábbi párosításokkal:

Ú. Dózsa – Nyíregyháza
Zalaegerszegi TE – Videoton
Diósgyőri VTK – Bp. Honvéd
Vasas – MTK-VM
Pécsi MSC – Rába ETO
Békéscsaba – FTC
Debreceni MVSC – Dunaújváros
Volán – Tatabánya
Csepel – Kaposvári Rákóczi

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: e-mailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr567731386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2015.12.14. 09:23:55

- Érdekes, hogy a Népsport nem minden esetben a hazai csapatot írta előre a címekben. .. a Videoton-Diósgyőrné csak Mészöly nyilatkozatából jöttem rá hogy megnézzem hol is volt a meccs....

- a Videotonnál már alakult a 84-es csapat, a régiek közül még ott van Baranyi, Karsai, Tieber...

- A Honvédnál írják, hogy az előző fordulóban kikapott az Üllői úton.... nem voltak már kettős rangadók, vagy nem minden esetben volt....?

- a Sugár megnyitásakor nagy promóció volt: helikopterről szórták meg a környző lakótelepeket (ott laktam) sárga-barna papírkorongokkal, a SUGÁR szó egy egy betűje volt rajtuk, ezeket kellett összegyűjteni, bevinni, valami ajándékért.....

- gyors fejszámolás után a forduló össz nézőszáma 54.000....

maribor_ 2015.12.15. 06:44:56

@Fandor:
-Vendeggyozelem eseten a gyoztest irtak elore. Dontetlennel esetleges a dolog, volt, hogy a hazait, volt, hogy a vendeget.
-Igen, Verebesnek vannak kozvetett erdemei a kesobbi Videotonban.
-Voltak, csak mas leosztasban. A Dozsa helyett az MTK-VM kerult be a negyesbe.
-Koszonjuk a kiegeszitest :)
süti beállítások módosítása