Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Az egymeccses VB elé

2015.12.03. 11:00 Fradista Utazó

Szombaton megkezdődik női kézilabdázók soron következő világbajnoksága. A helyszín Dánia, és ezúttal is szurkolhatunk a magyar válogatottnak is. 

nemethandras_1.jpg

Németh András (Fotó: MKSZ)

Németh András szövetségi kapitány keretében nem nagyon találunk meglepetéseket. Akik követték a válogatott eseményeit Németh kinevezése óta, azok legkésőbb idén tavasszal megállapíthatták, hogy a kapitánynak megvan a kerete, amin már csak kivételes esetben változtat. Kérdőjelek inkább csak az egyaránt az idén anyává váló Görbicz Anita és Zácsik Szandra szerepeltetése körül voltak, de az őszi szezon alapján végül mindkettejüknek bizalmat szavazott Németh András, és mindketten éltek is a lehetőséggel, azaz ott lesznek a csapattal a világbajnokságon. 

Bár "kivételes eset" alatt elsősorban sérülésre gondoltunk, mégis másfajta kényszer vezetett Németh egyetlen igazán váratlan húzásához. A korábban általa folyamatosan mellőzött Szekeres Klára ugyanis olyan teljesítményt mutatott a Ferencvárosban, hogy már a kapitány számára is kockázatot jelentett volna, ha most sem hívja. Csak első hallásra tűnik paradoxnak, hogy Szekeres éppen saját csapattársát, az NB I-be és a felnőtt válogatottba is Németh András által beépített Mészáros Reát szorította ki. Egy felnőtt VB szintjén ugyanis mindketten használhatatlanok támadásban (egyebek mellett azért is, mert a klubjukban is csak védekeznek), és két, csak védekező játékos túl nagy luxus volna. Ráadásul a Ferencváros által elég magas szinten előadott taktika, amelyben mindkét belső védőt cserélik támadás-védekezésre, a jóval kevesebb gyakorlási lehetőség miatt a válogatottban valószínűleg nem működne, így lenne két, csak a meccs egyik felében csak védekező játékosunk, ez pedig nem fér bele, így Mészáros ezúttal kimaradt.

Több játékos esetében is kérdéses, hogy hogyan fogják bírni a sorozatterhelést. A VB-n minden bizonnyal 9 nap alatt kell játszani 6 meccset, és még az se biztos, hogy ott vége, legalábbis szeretnénk utána akár még három éles mérkőzést látni - ez azt jelentené, hogy éremért játszunk. Görbicz és Zácsik mellett kérdéses Szamoránsky Piroska terhelhetősége is. Ő az idén a legjobb formában lévő magyar beállósnak tűnik, de, tekintve, hogy térdéből és a vállából is hiányzik már egy-két alkatrész, bizonytalan, hogy az egy- és kétnapos szünetek alatt képes lesz-e megfelelően regenerálódni. Fontos feladat lesz a szakvezetés számára, hogy megfelelően osszák meg a terheket közte és váltótársa, Mayer Szabina között. 

Persze a legfőbb kérdés, hogy tényleg beszélhetünk-e sorozatról. A Magyar Kézilabda Szövetség a VB előtti beharangozójában büszkén hirdeti (idézzük): "Cél a negyeddöntő!". Nem tudom, van-e akárcsak még egy ország a 24 résztvevő közül, amelyik eleve úgy menne neki a VB-nek, hogy nem is akarja azt megnyerni, ráadásul ezt még jól ki is hangsúlyozná, felkiáltójellel. Na jó, a "futottak még" kategóriába tartozó szereplők, Kuba vagy Puerto Rico válogatottjai akár már egyetlen győzelemmel is boldogok lennének, de talán ne hozzájuk hasonlítsuk magunkat. 

A célkitűzés persze érthető. A kézilabdában, mint minden olyan sportágban, ahol évenként rendeznek világversenyeket, az olimpia a Versenyek Versenye, főleg, hogy Londonban a női válogatottunk nem volt ott, így a csapat nagy része már számtalan EB-n, VB-n szerepelt, de olimpián még sosem (Pekingben a mai csapatból 5 játékos, Görbicz, Tomori, Bognár-Bódi, Szamoránsky és Kovacsicz volt ott). A olimpiai selejtezőn a VB első hét helyezettje vehet részt. Legalábbis elvileg, mert valójában a cseppet bonyolult kvalifikációs szisztéma miatt valószínűleg a kilencedik hely is selejtezős részvételt ér, a nyolcadik pedig szinte biztosan. De ezzel együtt sem elfogadható, hogy egy világbajnokságot egyszerű olimpiai előselejtezőként kezeljünk, amire szinte csak azért utazunk ki, hogy biztosítsuk a részvételünket a következő selejtezőkörben.

Ha viszont ez a célunk, akkor a válogatott számára valójában egyetlen mérkőzésből áll a világbajnokság. Az öt csoportmeccsnek nagy jelentősége egyébként akkor se biztos, hogy lenne, ha merészebbek volnának a célkitűzéseink. Japán, Tunézia és Szerbia válogatottját illene megvernünk (aki esetleg nem tudná: a szerbek legjobbjai mind lemondták a válogatottságot, így a mostani keretük lényegesen gyengébb annál, amelyik két évvel ezelőtt döntőt játszott Belgrádban), de, még ha ezek közül valamelyik meccset elveszítenénk is, a csoport negyedik helye, és ezzel a nyolcaddöntő akkor is meglenne. Ott a legjobb 8 közé jutásért Svédország, Hollandia vagy Lengyelország jöhet. Egyikük ellen se mehetünk biztosra, sőt, de egyik sem reménytelen. Belegondolni is rossz, hogy, ha a C csoportba sorsolták volna a mieinket, akkor a sorsdöntő nyolcaddöntőn Norvégia, Oroszország, Spanyolország vagy Románia jöhetne szembe. 

Ha esetleg meg tudnánk nyerni a csoportot, akkor valószínűleg Angola vagy Kína lenne az ellenfél a legjobb 16 között, ahol egyértelműen mi lennénk az esélyesek, de ehhez Dániát és Montenegrót is meg kellene verni, ami akkor se hangzana túl reálisan, ha nem az északiak otthonában rendeznék a világbajnokságot. 

Így a csoportmeccseket kis túlzással edzőmeccsként foghatjuk fel. Ez nem is jön rosszul, mert Németh András, jó szokásának megfelelően, ezúttal is kerülte a komolyabb felkészülési mérkőzéseket (a kb. a magyar másodosztály szintjén játszó Ukrajna ellen játszottunk kétszer, és ennyi), így igazából majd a VB folyamán fog kiderülni, milyen játékkal lehetünk a legsikeresebbek. 

Bár a kormány korábban nagy hangon hirdette ki, hogy a kiemelt sportágak világversenyei mindig a köztévén lesznek láthatóak, úgy látszik, a kézilabda-világbajnokság nem tartozik ezek közé, ezt a versenyt ugyanis a Sport Televízió műsorán követhetjük figyelemmel - legalábbis, akik nem tartoznak azon szerencsétlenek közé, akiknek csomagjából a kábelszolgáltató nemrégiben kivette ezt a két csatornát. Akik viszont tudják  nézni a műsort, azok feltehetőleg örülnek majd az állami televízió munkatársainál lényegesen felkészültebb kommentátoroknak - a meghívott szakértő meg úgyis az összes létező csatornán Borsos Attila. 

A magyar válogatott szombaton 18 órakor kezd Tunézia ellen, a mérkőzést a Sport 1 közvetíti. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr628134354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sosemondd 2015.12.04. 10:36:10

Eredetileg a kézi-vb-t is az M4-re tervezték, de az NB I-es meccsekért valahogy kárpótolni kellett az AMC-t. Kommunikálni meg nyilván "elfelejtették". :) De a többségnek valóban jobb is így.
süti beállítások módosítása