Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Búcsú a kiesőktől

2015.12.13. 09:22 Fradista Utazó

Végetért a kézilabda-világbajnokság csoportköre. 16 csapat bejutott az egyenes kieséses szakaszba, 8 együttes pedig kiesett, ők az Elnöki Kupában folytathatják, nagyjából a "legkevésbé nagyon rossz csapat" címéért harcolva. 

A kézilabdarajongók szeme vasárnap estétől a továbbjutókon lesz (megfelelően bosszankodván azon, hogy a négy vasárnapi nyolcaddöntőt egyszerre játszák), vessünk most még egy utolsó pillantást a kiesőkre!

pri_kaz.jpg

Puerto Rico csapata ünnepel (Fotó: IHF)

Az előző világbajnoksághoz hasonlóan ezúttal is mind a nyolc búcsúzó csapat Európán kívülről érkezett. Másként fogalmazva: mind a 13 európai csapat továbbjutott. Mivel a B csoportban három, a C-ben pedig négy nem európai csapat volt, matematikailag lehetetlen volt, hogy ne jusson tovább közülük is egy, ill. kettő, így alakult ki a legjobb 16 csapat mezőnye.

Továbbra is nyomasztó európai fölény jellemzi tehát a sportágat. Nem újdonság ez, igaz, a nőknél legalább már kétszer is előfordult, hogy nem európai csapat lett a világbajnok (1995-ben Dél-Korea, 2013-ban pedig Brazília), a férfiaknál még dobogóra is csak egyszer került nem európai csapat: az idei VB-n az -ics nevű játékosok egész sorát felvonultató Katar

Még nyomasztóbb képet kapunk, ha egy kicsit beleássuk magunkat a részletekbe. A csoportmeccsek fázisában összesen 60 mérkőzést játszottak, ebből 33 esetben volt az egyik résztvevő európai, a másik pedig nem. Ebből mindössze két esetben hagyta el az európai fél vesztesen a pályát, a világbajnoki címvédő brazilok győzték le mindkét európai ellenfelüket (Németországot és Franciaországot). Volt ezen kívül egy döntetlen, szintén a C csoportban (Franciaország - Dél-Korea), a másik harminc meccset pedig az európai csapat megnyerte. Ez egyben azt is jelenti, hogy a 11 nem európai csapatból 9 minden, európaiak elleni mérkőzését elveszítette. 

Sőt, a legtöbbször nem is csak egyszerűen kikaptak. A 30 meccsből 23 tíz gól feletti, ezen belül 13 találkozó 20 gól feletti különbséggel zárult. Azaz a 33 európai - nem európai találkozóból mindössze 10 volt olyan, ahol a két résztvevő csapat legalább azonos kategóriába tartozott. Különösen a D csoport hasonlított egy mészárszékre: Puerto Rico és Kazahsztán, az egymás ellen játszott találkozójukat leszámítva, mindössze egyszer tudott 20 gólon belül maradni (Románia - Kazahsztán 36-20). 

És mindez azért lett "csak" ennyire durva, mert az IHF felrúgta a saját szabályait. Ha betartották volna a világbajnoki versenykiírást, akkor Németország és Szerbia helyett két dél-amerikai csapat juthatott volna ki a VB-re. 

Egyszerűen be kellene látni, hogy ez a sportág Európán kívül csak két-három országban létezik a hobby-kategóriát meghaladó szinten. Persze, ismerjük az érvelést, hogy komolytalan lenne egy világbajnokság, ahol a résztvevők háromnegyede azonos kontinensről érkezik, de vajon az, hogy volt mérkőzés, ahol már a szünetben húsz gól volt a különbség (Románia vezetett Puerto Rico ellen 23-3-ra), hogy a résztvevők némelyike valószínűleg simán kiesne a magyar másodosztályból, az vajon nem teljesen komolytalan? Az, hogy van olyan csapat, amelyiknek edzője fogadalmat tesz: játékosai levághatják a haját, ha a csapat egyetlen mérkőzést is megnyer (ennek megvalósulását láthatjuk a cikk elején lévő képen), az teljesen rendben van? 

És azzal se jöjjön senki, hogy a sok VB-résztvevő hely elősegíti a sportág fejlődését az érintett földrészeken. Afrikában a kézilabda az utóbbi húsz évben nemhogy nem fejlődött, de még vissza is esett. Angola vagy Elefántcsontpart ma egy kategóriával gyengébbek, mint azelőtt (Elefántcsontpart már ki sem jut a VB-re), a kontinens bajnokát a magyar válogatott 19 gólos különbséggel verte, és még Japán is leradírozta őket (Japán - Tunézia 31-21). Dél-Amerikának az sem segített semmit, hogy előbb világbajnokságot rendeztek (2011), majd világbajnokot adtak (2013), az előbb rendező majd bajnok Brazíliát még megközelíteni sem tudta senki a földrészről. Ázsiában a Korea és Japán mögötti harmadik csapat, Kazahsztán, azzal a kétes eredménnyel büszkélkedhet, hogy ők voltak azok, akik Puerto Ricót se tudták megverni. 

Épp ideje volna belátni, hogy olyan csapatoknak, akik számára a VB nem több egy nagy kalandnál, akik nem ütik meg a komolyabb kézilabdás nemzetek bajnoki első osztályának szintjét, és akiknél nem csak a 13 tényleges résztvevő, hanem még további 10-15 európai csapat is jobb, nincs helye egy világbajnokságon. 

Jó nekik az Elnöki Kupa, az se baj, ha azt továbbra is a világbajnoksággal egyszerre, azonos helyszínen rendezik. De a többi csapatot kíméljék meg ezektől a teljesen komolytalan mérkőzésektől!

A magyar válogatott a legjobb 8 közé jutásért nem vasárnap, hanem hétfőn este játszik Lengyelország ellen. A mérkőzés 18 órakor kezdődik és a Sport 1 televízió közvetíti.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr278168000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lajafix1 2015.12.14. 20:37:19

inkább kussoltál volna... láttuk a meccset, van mit söprögetni a sajátportánkon is...

2015.12.14. 21:14:14

@lajafix1: ez korábban íródott, csak viccesen ma tette címlapra az index.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2015.12.14. 21:23:00

@lajafix1: kulturlény vagy, azt látom... elég lett volna a dátumot megnézni, jahh az bonyolult, inkább lebunkózol valakit, mert az egyszerűbb

Pista Bácsi 2015.12.14. 22:16:03

Ez most valami vicc???????

lajafix1 2015.12.14. 23:14:09

@eMTé: a probléma épp az, hogy kiosztotta a kedves posztoló a fél világot, erre mi is... Ez a poszt már tegnap is marhaság volt, ma meg már hatványozottan.

Kultúrlény nem vagyok, ahogy a poszter se, meg te sem, csak nem nézem le a többit, merthogy 1. nem illik 2. nincs is mire.

És nem is bunkóztam le, hanem csendre intettem.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2015.12.15. 00:22:45

@lajafix1: Viszont buta az vagy, és erről bátran tanúbizonyságot is mersz adni, amiért legalábbis tiszteletet érdemelsz.

Lenézésről természetesen szó sincs, egyszerűen Európán kívül ezt a sportot szinte mindenhol csak hobbiból játsszák, amatőr alapon.

Ha te lenézed az amatőröket, az csak téged minősít.

cardiobascuralis 2 2015.12.15. 04:12:26

Az azért tegyük hozzá, hogy ha a bírók nem annyira faszok, Dél-Korea veri a franciákat (egy gólt úgy vettek el, hogy még a gólvonaltechnikát is segítségül hívták, a képen látszott, hogy vagy 30 centivel bent volt a labda, de a gólt mégsem adták meg arra hivatkozva, hogy nem volt bent, meg volt egy olyan, amit vonalra lépésre hivatkozva nem adtak meg a bírók, de a koreai csaj cipője vagy 3 centire volt a vonaltól).
Ekkora csalással könnyű nyerni.

cardiobascuralis 2 2015.12.15. 04:14:05

@Püspök utcai gombaszedő:
Jaja, mondjuk a brazilok, ahol a teljes válogatott Európában játszik, nyilván a gyári munka után.

cardiobascuralis 2 2015.12.15. 04:58:17

Mondjuk a cikk tényleg egy faszsággyűjtemény egy ostoba seggtől, aki valószínűleg most látott kézilabdát életében először.

maribor_ 2015.12.15. 07:02:07

@cardiobascuralis 2: Ember, kapj a fejedhez. Itt nem szokas a hasonlo stilus, sem szerzotol, sem olvasotol.

Ad Dio 2015.12.15. 07:29:00

Sajnálom a lányokat. Küzdöttek rendesen. Rossz pillanatban egy sérülés. Nagyon sok munkájuk megy füstbe.

Szép volt! Legközelebb megmutatjuk! Köszönet a munkátokért!!!

2015.12.15. 08:43:15

@cardiobascuralis 2: a "szinte" szó mond neked valamit?

türhő 2015.12.15. 09:43:05

Amúgy WTF az az Elnöki kupa? Tudom, hogy a selejt játszik, de ki az az Elnök?

türhő 2015.12.15. 09:55:22

Egyébként a manapság oly divatos SzabEgyTes jegyében zajlik a sport is. Sajnos... Milyen aranyosak ezek a lányok, meg biztos kedvesek is, de könyörgöm a színvonal...

türhő 2015.12.15. 09:58:36

@Fradista Utazó: Köszi a választ. Azért visszafogott, hogy csak az alsóházat neveztette el magáról.
süti beállítások módosítása