Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 20. forduló

2016.01.01. 10:39 A szerethető dózsás

1980. december 19-20-21., az év utolsó hónapjának utolsó előtti hétvégéje.

idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_koszigin.jpgKoszigin (balra, elől) nem juthatott időben a moszkvai Wall of Fame-be, mert rosszkor halt meg, rossz helyen. Itt 12 évvel korábban Brezsnyevvel közösen temetik Gagarint a Kreml falába. 

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

December 15.

Az OPEC országok szokásos áremelő ülésének legfőbb témája Mohammad Javad Tondguyan, iráni olajügyi miniszter sorsa. Tondguyant november közepén fogták el iraki csapatok  és az iráni tiltakozás ellenére hadifogolyként tartották fogva. Tondguyen kínzás nyomait mutató holttestét 1991-ben adták át az irániaknak, az iraki kormány szerint az olajminiszter öngyilkos lett.

600 ezer lengyel parasztot képviseletében általános sztrájkkal fenyegették meg a kormányt amennyiben a parasztok nem alakíthatnak szakszervezetet. A parasztok képviseletét főleg  papokon és a Szolidaritáson keresztül szervezték. A Pravda arra figyelmeztetett  mindenkit, hogy a Varsói Szerződés szilárdan áll a lengyel kormány mögött. Mindez különösen fontos most, hiszen december 16-a a vérbe fojtott (40 halott, 3000 letartóztatott) élelmiszerár emelés elleni tüntetés 10. évfordulója, és több nagyvárosban, elsősorban Gdanszkban, megemlékezésekre számítanak.

Pesterzsébeten felavatják a 800 ágyas Dél-pesti Kórházat.

idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_delpesti_korhaz.jpgA megtestesült modern szocialista realizmus

December 16.

Napok óta folyik a találgatás Hua Guofeng, a kínai kommunista párt vezetője, a kínai miniszterelnök sorsáról. A találgatások szerint hamarosan elmozdítják a hatalomból. Hua Guofeng elődje Mao Cetung volt, utódja pedig egyes források szerint Teng Hsziao-Ping lesz. Guofeng volt az első kínai vezető aki 1949 óta Nyugat-Európába látogatott, 1979 októberében fogadta Margaret Theacher, Valéry Giscard d'Estaing, Francesco Cossiga  és Helmut Schmidt is. Hua elmozdítása két fontos dolgot mutatott, egyrészt hiába volt ő a párt, az ország és a hadsereg első számú vezetője, a belső ellenzék simán elmozdíthatta, másrészt a bukott vezetőnek már nem járt kivégzés. Hua eltávolítása után szőlőkertész hobbijának élt, 2008-ban Pekingben halt meg az olimpia idején. 

Átadják a forgalomnak a kiszélesített és kimélyített Szuezi-csatornát.

A leukémiától legyengült szervezetű Harland Sanders ezredes kilencven évesen belehal egy tüdőgyulladásba. A Kentucky Fried Chicken alapítója hagyott itt bennünket.

idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_kfc.jpg

December 17.

A gyermek rokonának kiadva magát ismeretlen személy vitte el az óvodából Csapanszki Orsolyát. A két éves szőke kislányt az egész ország kereste. A gyerek körülbelül 3 hónap múlva kerül elő, T. Edit sajátjaként nevelte és akkor bukott le mikor a Kékfény híradása nyomán a rokonok felismerték. T. Edit családi állapot megváltoztatása címén ítélték el (a saját gyerekét az apának ítélték, helyette lopott egy másikat). T. Edit későbbi férfikapcsolata már nem volt ilyen szerencsés. F. György testrészeit 2011-ben hulladékgyűjtőkben találták meg, T. Edit pedig a pestlőrinci darabolós gyilkos néven került be a köztudatba.

December 18.

Megkezdődik a kubai kommunista párt kongresszusa. A magyar delegációt Korom Mihály vezeti, a delegáció tagja Grósz Károly a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei pártbizottság első titkára. A kongresszust Fidel Castro beszéde nyitotta meg. A hét óra tíz percesre tervezett beszéd lapzártakor még tart. 

idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo-castro_1.jpgCastro röviden rámutatott arra is, hogy...

Az Országgyűlésen elfogadják a katonai szolgálat idejének 24 hónapról 18 hónapra való csökkentését.

A nyugati országok élelmiszersegélyt nyújtanak Lengyelországnak. Nyugat-Németország 10000 tonna vajat és 100000 tonna rozst, Nagy Britannia 100000 tonna árpát, Franciaország és Dánia 40000 tonna repcét, Olaszország 25000 tonna rizst és 600 tonna olivaolajat szállít a világpiaci árnál 15 százalékkal olcsóbban. Lengyelországban csak jegyre lehet kapni vajat (abból is csak egy negyed kilót többórás sorbanállás után), már ahol van vaj, mert legtöbb helyen nincs. Karácsonyra a nyugati országok húsárukat is küldtek a lengyeleknek, ezeket azonban csak speciális boltokban és drágán, vagy a feketepiacon még drágábban lehet megvenni. Közben a lengyelek nyugati adóssága csillagászati méreteket ölt. 

Sean McKenna állapota kritikusra fordul, ezért magatehetetlen állapotában megkezdik a mesterséges táplálását. Az 53 napja éhségsztrájkoló IRA-tag azért tagadta meg az ételt, hogy politikai fogolyként kezeljék, ne pedig köztörvényes bűnözőként. Végül 2008-ban hunyt el, közel harminc évnyi szenvedés után. Szervezete sosem tudta kiheverni a közel két hónapos megpróbáltatásokat.

December 19.

Leonyid Brezsnyev 74. születésnapja. Állítólag tegnap meghalt Alekszej Koszigin, de ezt hivatalosan Brezsnyev születésnapja miatt nem jelentik be. Ludmilla Koszigin, a moszkvai idegennyelvű könyvtár könyvtárosa  két hetes rendkívüli szabadságot kap, ami a nyugati sajtóban tovább erősíti a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke halála körüli találgatásokat. 

Irán 24 milliárd dolláros zsarolási igényt nyújt be az Egyesült Államoknak, hogy szabadon engedjék az USA teheráni nagykövetségén túszul ejtett diplomatákat, akik közel egy éve voltak fogságban.

Elkészül a Kiskunfélegyháza–Kiskunhalas közötti, 46 km hosszú vasúti pálya villamosítása. Ezzel Budapest érintése nélkül haladhat a Szovjetunió és Jugoszlávia közötti tranzit teherforgalom. A villamosítás nem szerepelt az ötödik 5 éves tervben, a költségek fedezésére 4 millió Rubel hitelt vett fel az állam. A szárnyvonalon csehszlovák vállalatok végezték a felsővezeték kiépítését.

December 20.

A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa hivatalosan is bejelenti Alekszej Koszigin halálát.

December 21.

Sok a sebesültje a németországi Brokdorfban az atomenergia ellenzői és a rendőrség közti összecsapásoknak.

A világ szinte összes slágerlistáját ez a szám vezeti:

John Lennon egy héttel ezelőtti halála nem kellett ehhez, a poptörténelem egyik legjobb száma született és jelent meg értelmetlen halála előtt nemsokkal.

És akkor lássuk a lényeget, 1980-ban utoljára, az NB I 20. fordulóját!

Ú. Dózsa – Békéscsaba
Már pénteken megkezdődik az év utolsó fordulója. Ősszel döntetlent játszottak a csapatok, most egy pont és három helyezés van a csapatok között a vendégek javára. A Dózsába visszatér a sérülésből felépült Tóth András, viszont Szusza Ferenc továbbra sem számíthat Kovács Józsefre és Kovács Bélára. Ehhez jött még a héten Fekete sérülése is. Tóth József sárga lapok miatt nem játszhat, a múlt héten kiállított Kardos megúszta egy féléves felfüggesztettel, így ő ott lehet. A Békéscsabában nincs sem eltiltott, sem sérült. Érdekesség, hogy mindkét edző kimondottan győzelemre számít.m20_1_1.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_u_dozsa_bekescsaba.jpg

A játékvezető igen gyenge teljesítményt nyújtott, de mindkét csapat leginkább magát okolhatja a pontvesztésért.
idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_u_dozsa_bekescsaba_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_u_dozsa_bekescsaba_3.jpgVálogatottak összecsapása, Törőcsik Kerekesen próbálja áthámozni magát

Zalaegerszegi TE – Debreceni MVSC
A hazaiak legutóbb vereséget szenvedtek, a vendégek az utolsó öt fordulóban csak egy gólt tudtak szerezni. Mindkét csapat a középmezőny második felében van, a döntetlen senkinek sem jó. Egyik csapatban sincs sem eltiltott, sem sérült játékos.
idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_zalaegerszegi_te_debreceni_mvsc.jpg

A vendégek 7 perc alatt "kivégezték" ellenfelüket.
idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_zalaegerszegi_te_debreceni_mvsc_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_zalaegerszegi_te_debreceni_mvsc_3.jpgA zalaegerszegi Szimacsek elcsúszik, Kiss J. a következő pillanatban felszabadít

Dunaújváros – Vasas
A két véglet, az egyik csapat a kiesés elkerüléséért, a másik csapat a bajnoki címért küzd. A hazaiak a legtöbb gólt kapták a bajnokságban eddig, a vendégek a második legtöbbet rúgták, ha beindulnak, hármasával, négyesével szórják meg ellenfelüket. A Dunaújvárosban a héten többen is lázas betegek voltak, a Vasasban továbbtart a páratlan sérüléshullám, Bundzsák Dezső alig tud kit a padra ültetni.
m20_3.jpg

Kiss László teljesítménye mellett nem lehet szó nélkül elmenni.idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_dunaujvaros_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_dunaujvaros_vasas_2.jpgBódi (a földön) és Zombori küzdenek a labdáért, Rixer (11) és Birinyi beavatkozásra készek

Diósgyőri VTK – FTC
Óriási az érdeklődés Diósgyőrben a Ferencváros vendégjátéka iránt. Szintén két végletes csapatot láthatunk a tabella éléről, illetve a hátsó fertályból. A Fradi tíz gólt rúgott az utolsó három mérkőzésén, de néha becsúszik egy érthetetlen döntetlen, mint két héttel ezelőtt Dunaújvárosban is. A Diósgyőrben továbbra is Tatár a középhátvéd, Szántó ezúttal a középpályán kap helyet, feladata Nyilasi semlegesítése lesz. A Ferencvárosban Rab kórházba került a héten, meglepetésre Novák Dezső úgy döntött, hogy Mucha lesz a helyettese.
m20_4.jpg

A "mezőny legjobbja" a diósgyőri védekezés volt.
idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_diosgyori_vtk_ftc.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_diosgyori_vtk_ftc_2.jpgSzemere (középen) Mészöly és Mucha szorításában, a háttérben Borostyán

idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_diosgyori_vtk_ftc_3.jpgSzokolai küzd a diósgyőri védőkkel (forrás: tempofradi.hu)

Videoton – Kaposvári Rákóczi

vadasz_1.jpgVadász Imre bá' és mai csapata

A harmadik olyan párosítás a fordulóban, mikor markáns különbség van papíron a két csapat között. Ősszel, mikor találkoztak a csapatok, a Rákóczi még vezette a tabellát, ennek ellenére Verebes csapata kiütéses győzelmet (1:4) aratott a somogyi városban. A Videoton a legerősebb összeállításában fogadja azt a Kaposvárt, amelyiknek egy nappal a mérkőzés előtt a megyét sújtó influenza járvány miatt nem volt 11 egészséges játékosa. Dr. Puskás Lajos a mérkőzésre is mindössze három játékost nevezett a tartalékok közé, mindannyiukat az ifjúsági csapatból.
m20_5.jpg

Nincs magyarázat, ha egy edzőnél elszakad a cérna.
idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_videoton_kaposvari_rakoczi.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_videoton_kaposvari_rakoczi_2.jpgA kaposvári kapus, Németh, a fejelni akaró Szabó J. elől öklözi el a labdát 

MTK-VM – Csepel

handel_1.jpgNagy kedvencünk, a cselgép Handel Gyuri általában két őrzőt kapott, most azonban nem túl biztos a helye a csapatban. 

A mérkőzést a vendégek várhatják kedvezőbb helyzetből. Egyrészt a tabellán sokkal előkelőbb helyről várhatják a mérkőzést, mint a hazaiak, másrészt az utolsó két fordulóban nyertek. Az  MTK-VM-ből Turner sárga lapok miatt fog hiányozni. Szarvas László ezért a helyére a beállós Vargát jelöli a csapatba, az ő helyén, kissé meglepetésre, pedig Turtóczky fog szerepelni. Gyenge teljesítménye miatt marad ki Handel, helyette Sebestyén kap lehetőséget. A Csepelben nincs sem eltiltott, sem sérült játékos.
m20_6.jpg

Sokszor nem az akaraton, hanem az alkalmazkodó képességeken múlik sok minden.
idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_mtk_vm_csepel_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_mtk_vm_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_mtk_vm_csepel_3.jpgTulipán a levegőben küzd a hazai védőkkel 

Pécsi MSC – Nyíregyháza
A vendégek tűnnek előzetesen egységesebbnek, ha a házigazdáknál beszámítjuk a hazai pálya előnyét, akár a döntetlenre is jók lehetnek az idény meglepetéscsapata ellen. Sokat számíthat az újmecsekaljai stadion, hiszen ebben a bajnokságban a PMSC még nem szenvedett vereséget odahaza. A pécsieknél kétséges Brezniczky játéka, de elképzelhető, hogy kisebb sérülése ellenére vállalni tudja a játékot. A Nyíregyházában is a balhátvéd posztja kérdéses, Szekrényessel ugyanaz a helyzet, mint a pécsi védővel.

Az ekkor huszonharmadik évében járó Brezniczky Sándor 1985 tavaszától dr. Brezniczky néven játszott a a PMSC-ben. Két évvel korábban mutatkozott be csapatában az NB I-ben. 1988 őszéig nem kevesebb, mint 223 bajnoki találkozót játszott, melyeken összesen 6 gólt szerzett.

idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_pecsi_msc_nyiregyhaza_brezniczky.jpgDr. Brezniczky Sándor manapság, egykori sikerei színhelyén (forrás: pmfc.hu)

A szekszárdi nevelésű játékos később Magyar Kupa  (MNK) második helyet és bajnoki ezüstrémet is nyert csapatával. 1988-ban egy 1986-os bundagyanú miatt játékjogát 1989 júniusáig felfüggesztették. Addigra Garami József új embert épített be a helyére, ezért a pécsi mester a továbbiakban nem tartott igényt szolgálataira, az NB II-es PVSK-ban fejezte be évekkel később aktív játékos pályafutását. A még játékosként szerzett jogi diplomáját később a civil életben kamatoztatta, Pécsett vezeti saját ügyvédi irodáját.

m20_7.jpg

Egy új arc mutatkozott be az NB I-ben.
idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_pecsi_msc_nyiregyhaza_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_pecsi_msc_nyiregyhaza_3.jpgA nyíregyházi Szűcs (balra) és Nagy I. csatája

Tatabánya – Rába ETO

emmer.jpgEmmer László csereként szállt be és... de ne lőjük le a poént.

Bár a házigazdák legutóbb kikaptak, előtt hét fordulón keresztül veretlenek tudtak maradni, így állhatnak a középmezőny elején. A vendégek teljesítménye jóval haloványabb, legutóbb szintén vereséget szenvedtek, ráadásul hazai pályán. Kettő pontnyira vannak a kieső helytől. A Tatabányában felépült Dombai, így újra ő lesz a kezdőkapus, a védelemben kérdéses Szabó játéka. Ha nem tudja vállalni, Emmer lehet a helyettese. Az ETO-ban továbbra is sérült Hannich és Póczik is.
m20_8_1.jpg
Amikor egy pedagógiai szó többet ér, mint 2 óra a mágnestábla előtt.
idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_tatabanya_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_tatabanya_raba_eto_2.jpgCsonka becsúszva szereli Méhesit

Bp. Honvéd – Volán
A hazaiak egy pontra vannak a dobogótól, a vendégek a tabella második felében szerénykednek, de biztos távolságra a veszélyzónától. A Honvéd támadói elég kevést gólt szereztek a utóbbi meccseken, különösen Kuti gyengélkedik aki az elmúlt három fordulóban 4,4, és 5-ös osztályzatokat kapott és le is cserélték. A mérkőzést megelőzően Paróczai és Nagy is kisebb sérüléssel bajlódtak, játékuk kérdéses. A Volán nem változtat az előző fordulóhoz képest.
m20_9.jpg

Amikor egy edző fél szóval lehiggasztja játékosait.
idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_bp_honved_volan_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_bp_honved_volan.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_bp_honved_volan_3.jpgEbből lett a büntető, Hámori becsúszik Kozmának

A mérkőzések után lássuk a 20. forduló válogatottjait! Ismét több jó teljesítményt láthattunk. A forduló játékosa a duplázó Kiss László lett.
idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén ezúttal egyedül Kiss L. áll a mai góljainak köszönhetően, hiszen Nyilasi eredménytelen maradt.
idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_gollovolista.jpg
A tabella élén a Videoton telel és mehet pihenőre tavaszig a saját győzelmének, illetve a Ferencváros diósgyőri döntetlenjének köszönhetően. A Fradit a Vasas követi a dobogón, közvetlenül a nyakukban a Honvéddal. A középmezőny élére felugrott a Tatabánya, külön kis meccset vívnak a Békéscsabával és a Nyíregyházával. Hátul nincs változás, az MTK-VM, Dunaújváros, Kaposvár áll a tavaszi rajtig a kiesőhelyeken.
idokapszula_nb_i_1980_81_20_fordulo_tabella.jpg

Az NB II-ben már idén nem rendeznek több fordulót.

Legközelebb 1981. február utolsó napján játszanak a csapatok. Következik a 21. forduló, az alábbi párosításokkal:

FTC – Videoton
Volán – Ú. Dózsa
Békéscsaba – MTK-VM
Nyíregyháza – Dunaújváros
Csepel – Pécsi MSC
Rába ETO – Zalaegerszegi TE
Kaposvári Rákóczi – Tatabánya
Debreceni MVSC – Bp. Honvéd
Vasas – Diósgyőri VTK 

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: e-mailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr638166536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása