Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Megyei manna - Újrakezdők

2016.02.02. 19:43 Rich.mond

Mekkorát fordult a világ május óta! Akkoriban még a Komlót méltattuk Baranya bajnokaként, illetve ugyanebben az írásban Bács-Kiskunból a Kiskunfélegyháza és a Híd versenyfutásáról tudósítottuk a Kedves Olvasókat. A bajnokok mellett említve volt többek között a PVSK/PTE-PEAC és a Kecskeméti LC is, de ezzel el is intéztük a megyeszékhelyeket. Somogyország és Veszprém-megye pontvadászatára pedig szokás szerint csak annyi ideig tértünk ki, amíg a ránk jellemző magabiztossággal kijelentettük, hogy sem a Balatonlelle, sem az Úrkút nem az NB III-ban fogja megkezdeni a 2015/2016-os bajnokságot.

Ebben egyébként nem tévedtünk, de nem véletlenül vártunk meg pár teljes fordulót, amikor már neki mertünk vágni az éves Futballtérkép megrajzolásának, mert tavaly alaposan ráfaragtunk a sietségre. Az előzmények már sejtették, hogy a megyei bajnokságok és az NB III körüli kavarodás minden korábbit felül fog múlni. 

Nyáron még valószínűleg valamelyik NB III-as csoportba osztottuk volna be a Kecskemétet, a Pécsi MFC-t és a Kaposvári Rákóczit. Ám – ki ezért, ki azért – ez a trió csak a megyei bajnokságok első osztályában próbálhatott szerencsét. És még ott van ráadásnak a Pápa is, akik a KTE/PMFC duóval együtt még a legmagasabb osztályban játszhattak május végén.

Azt gondoltuk előzetesen, hogy ez a négy együttes a fájdalmas zuhanás ellenére nem csupán meg tud kapaszkodni a megyében, hanem különösebb megerőltetés nélkül vissza is kerül a Nemzeti Bajnokságba. 

Úgy meg pláne, hogy a PMFC, a Kaposvári BFLA és a Kecskeméti LA egyaránt elsőosztályú a kiemelt országos U-19-es és U-17-es bajnokságban a 2015/2016-os szezonban. A józan ész azt mondaná, hogy a legtehetségesebbek, a korosztályból éppen kiöregedők – tavaly ugyebár még voltak U-21-es országos bajnokságok is... – és néhány régi motoros lokálpatrióta, aki levezetés mellett még szeretne és tudna segíteni nevelőegyesületének, együtt tönkreverik a feljutást amúgy is kínosan kerülő megyei mezőnyt. De más az elmélet és más a gyakorlat. A négy újrakezdőből legfeljebb ketten fogják tudni teljesíteni az elvárható minimumot.

Sőt, az sem kizárt, hogy a hat nagy zuhanáson átesett csapatból (KTE, PMFC, Pápa, ETO, Nyíregyháza és még vegyük ide a más okokból a megyébe került Kaposvárt) mindössze három tud önerőből osztályt váltani – az NB III-as Győrrel ennek a bejegyzésnek a második felében foglalkoztunk. 

somogyszil_buzsak.jpg

Képünk illusztráció, de egyébként a Somogyszil-Buzsák megyei III. osztályú mérkőzésen készítette a www.somogyfoci.hu

Nagy hadjáratban a Rákóczi

A Kaposvári Rákóczi ugyebár két év alatt kétszer esett ki. A somogyiaknál 2004-es feljutásuk óta pénz gyakorlatilag soha nem volt, de mindig felbukkant egy Rajczi, Balajcza, Alves, Nikolics, Szakály stb., akikre volt vevő, így lehetett folytatni az első osztályú szereplést szerény keretek között.  2014-re eladható játékosok már nem voltak, bohózatba illő jelenetek ellenben annál inkább. Végül a szurkolók akarata előtt meghajló Sólyomról azért csak kiderült, hogy voltaképpen nem is tulajdonos

Érdekes módon májusban nem hogy a megyei bajnokság, hanem még az NB II lebegett a kaposváriak előtt, mivel akkortájt a húsz csapatos másodosztály sem tűnt lehetetlennek. Akkoriban semmi sem tűnt lehetetlennek. Erre a létszámbővítésre nagy szükség is lett volna Somogyban, mert a kispadra visszatérő Prukner már nem tudta benntartani a Rákóczit. 

Végül már csak az NB III-ra tudtak nevezni, de már se edző, se csapat nem volt, csupán rengeteg ki nem fizetett adósság. Jellemző, hogy ennek ellenére simán megkapták az NB II-es licenszet is az MLSZ-től. A megye mindössze a koldusszegény Siófokot tudja felmutatni a három legmagasabb osztály egyikében.

A Sors fintora, hogy NB II és NB III helyett az első NB I-be jutás negyvenedik évfordulóján – majdnem napra pontosan – megyei bajnokság első fordulójában fogadhatták a Siófoki Bányászt. Ott is csak a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia jogán indulhattak. Nem, ez a Siófoki Bányász nem az, amelyben Bimbó, Meksz, Keszeg és Olajos focizott anno. Ez a Siófoki Bányász – felnőtt szinten - idén alakult és 12-13 játékossal szoktak megjelenni a bajnokikon.

Bene Ferenc nem véletlenül lett a kaposvári akadémia névadója. A  nagyszerű labdarúgó pályafutása éppen Kaposvárról indult, innen került el az Újpesti Dózsához. A teljes játékos-pályafutásról itt olvashatnak. Szintén a Rákóczi színeiben játszotta első NB I-es mérkőzését Kiss László is, a Vasas későbbi kiválósága.

133152_kaposujlak_kaposvari_rakoczi.jpg

Új impulzus - Kaposújlakon vendégszerepel a Rákóczi  - fotó: somogyfoci.hu

Bár a nyitómeccs jól sikerült kaposvári szempontból (4-0 a zöld-fehéreknek), de a következő fordulóban Babócsán máris megvolt az első pontvesztés (2-2). Az ötödik fordulóban pedig egy újabb döntetlen csúszott be Nagyatádon (2-2). A döcögős rajt után azonban nem volt megállás. Zsinórban 12 mérkőzést nyertek Pusztai mester fiai. Az ugyancsak siófoki Balatoni Vasast 15-0-ra, Somogyvárt 10-0-ra, Berzencét 8-0, Segesdet pedig 7-0 arányban verték agyon. 15 győzelem, 2 döntetlen, 90-8-as gólkülönbség. Jellemző, hogy nyolc mérkőzésen át érintetlen maradt a Rákóczi hálója - a 9. és a 17. forduló között.

A csapatban vannak meghatározó idősebb játékosok, pl az NB I-es, NB II-es és NB III-as rutinnal is rendelkező Petrók Viktor, vagy a többek között a Fradiban is megfordult Jovánczai Zoltán - aki 17 góljával holtversenyben vezeti a góllövőlistát. A többiek vagy saját nevelésű játékosok, vagy már korábban megfordultak Kaposváron. Sokan már itt húzták le a rosszemlékű NB II-es bajnokságot is, vagy egyéb Somogy megyei csapattal pallérozódtak az NB III Dráva-csoportjában.

Hogy kiemelkednek a mezőnyből, az nem kérdés. Az a kérdés, hogy meddig akarnak eljutni és mire lesz pénz a jövőben. Ahogy mindenki másnál, úgy náluk is az NB II a hivatalos célkitűzés úgy 3 éven belül. Már a megyei első osztályhoz is évi 58 millió forintra volt szükség, amit az önkormányzat biztosított – nem tolonganak a szponzorok. Már az NB III is jóval „többe fájna”, és  a jelenleginél erősebb kerettel a Rákóczi simán kiesett az NB II-ből. Az U-19-es csapat ősszel 17 pontot szerzett 15 mérkőzésen (akárcsak a Videoton), jelen pillanatban a 13. helyen állnak. Az U-17 ugyanennyi mérkőzésen csupán 8 pontot gyűjtött össze, de így is megelőzik a Videotont és a Vácot.

Beérik Márton munkája a Munkásnál

A pécsi történet még a kaposvárinál is nehezebben indult. Bár is a tulajdonosi viszonyok lényegesen tisztábbnak tűntek, hiszen Matyi Dezső személyében volt első embere a labdarúgócsapatnak. De ez inkább bosszankodásra adott okot, mintsem örömre. Tőle a város visszavásárolta a PMFC-t, bár még hónapokkal később is fel-felbukkant a stadion környékén. Közeledését érthető bizalmatlansággal fogadták.

Az iránta való ellenszenvet tovább táplálta, hogy ki nem fizetett közüzemi számlák is maradtak utána több millió forint értékben.

Közben egész nyáron ment a találgatás, hogy hol fog indulni a Munkás. Saját jogon az NB III-ban, a Kozármisleny jogán az NB III-ban, vagy...? Mindenesetre a Kupában is menetelő Kozármisleny hallani sem akart semmiféle fúzióról, a halogatás következményeként végül az NB III-ról is lecsúszott a szakmai stáb és csapat nélküli PMFC. Jobb híján maradt a Mennyei Megye.

A mecsekaljaiak legnagyobb igazolása egyértelműen Márton Gábor volt, aki elvállalta a szakmai munka irányítását.

A viszonyokra jellemző volt, hogy szó szerint a semmiből kellett csapatot összeállítani nagyjából egy hét alatt. Az első edzőmeccset pedig egy gazos lelátójú, szemetes stadionban játszották a piros-feketék, ahol a pálya közepén egy méretes sebhely éktelenkedett. Igen, ez volt az Újmecsekaljai stadion.

Eredetileg két fordulónyi halasztás miatt csak augusztus végén kezdtek volna a pécsiek, de pont a ki nem fizetett közüzemi számlák miatt ez szeptember elejére csúszott. Az újáalakult PMFC gerincét pécsi nevelésű, de Szentlőrincen és Kozármislenyben NB III-as rutint szerző fiatal játékosok alkották.

pmfc_edzomeccs.jpg

Edzőmeccs szép számú közönség előtt a pécsi Várkő-pályán (Fotó)

Talán az elmaradt rajt miatti csalódottság, talán a túlzott elbizakodottság okozta az első pontvesztést – rögtön az első mérkőzésen, Szászváron. Ezt követte öt győzelem és egy meglepő vereség a megyei rangadón, Mohácson. Majd újabb nyolc győzelem és téli szünet. Dióhéjban ennyi a PMFC őszi szereplése. A mohácsi csatavesztést követően négy alkalommal is 6-0-ra múlták felül ellenfelüket. A zárófordulóban pedig 11-szer mattolták a tavalyi ezüstérmes PEAC kapusát. Érdekesség, hogy abban a fordulóban mégsem övék volt a gólrekord, hanem a Szigetvárt 13-0-ra kiütő Villány lett a forduló menője.

13-1-1, 73-8-as gólkülönbség. Sima ügy. Tényleg az lenne?

Érdekes módon a szászvári döntetlen és a mohácsi fiaskó sokba került Mártonéknak, mert mindössze egyetlen pont az előny a Szászvár és csupán kettő a Siklós előtt. Ettől függetlenül nem hinném, hogy bárki komolyabban megszorongathatná a jelenlegi listavezetőt.

mohacspecs.jpg

Mohácsra is szép számmal utaztak el a pécsiek - Fotó

A PMFC ifijei a már fent említett U-19-es pontvadászatban mindössze három döntetlent értek el 12 vereség mellett. Ennek megfelelően utolsók. Az U-17-es alakulat kilenc pontos, tehát pont a Kaposvár előtt állnak. A jól értesültek mindenesetre nem tőlük, hanem továbbra is a kozármislenyiektől várják a pécsi futball felvirágoztatását és az NB II-es szereplés jogát. Mégpedig úgy, hogy a 2016 májusában valószínűsíthetően NB III-as bajnok 'Misleny átadja a másodosztályban szereplés jogát a Munkásnak, ők pedig maradnak a PMFC jogán az NB III-ban. Szép terv, de egyfelől ehhez kellene a Kozármisleny egyhangú támogatása, másfelől mindjárt láthatjuk, hogy tavaly mennyire nem preferálta az MLSZ a hasonló megoldásokat.

Kecskemét: jók az öregek a háznál?

Tavaly még érdekességképpen megemlítettük, hogy ritka az olyan megyei bajnokság, ahol két volt NB I csapat is megtalálható. És még ritkább, amikor ez a szám három. Mert 2015 augusztusától az Ági Nektár Akasztó, a Duna Aszfalt TVSE (Tiszakécske) és a Kecskeméti LC KTE SI is egy osztályban tusakodik. Ha mindehhez még hozzátesszük, hogy Kiskőrös is rendezett már NB I-es mérkőzést a Dárdai Pállal felálló PMFC ellen (csak az ifjabbak kedvéért: a Stadler FC eredetileg kiskőrösi csapat volt), akkor bátran mondhatjuk, hogy ez egy igen különleges megye, hiszen 1994-ig nem rendelkezett NB I-es csapattal, aztán lett négy is, de 22 évvel később mind a négyen a negyedosztályban gyűjtögetik a pontokat.

Érdekesség, hogy minden jel arra utalt júliusban, hogy a Tiszakécske és a Kecskemét is az NB III-ban fog elindulni.

A kécskei eset nekem kissé faramucinak tűnt, hiszen a bajnokságot végül a Kiskunfélegyházi HTK nyerte meg, miután a nagybaracskai Híd SC az utolsó fordulóban úgy döntött, hogy mégsem lesz bajnok. Sőt, visszaléptek a 2015/2016-os bajnokságtól. Ellenben a hatodik helyen végző Tiszakécskei VSE immáron Duna Aszfalt TVSE néven jelezte, hogy indulnának a szokás szerint visszalépő KHTK helyett az NB III-ban. Egyébként pedig együttműködési szerződést kötöttek a Kiskunfélegyházával

A tervekben szerepelt továbbá új sportcentrum, néhány mondat Tiszakécske térségi vezető szerepéről az utánpótlásban és nagy meglepetésre Nyilas Eleket is leszerződtették az NB II-es Szeged kispadjáról.

Tiszakécske - Kecskemét

Az együttműködés valahol logikusnak is tűnt, mert külön-külön nem tudták volna teljesíteni az NB III-hoz szükséges követelményeket. Kécskén egész jó infrastruktúra maradt még az NB I-es időkről és a két csapat összedolgozásából elviekben stabil NB III-as csapat jöhetett volna ki.

De az MLSZ másként gondolta.

Sokak szerint azért, hogy a megye NB III-as csapata inkább az NB I-ből kiebrudalt Kecskeméti TE (KSC) legyen, melynek az akadémiáját egyenesen a Mercedes patronálja és az utánpótlás-bajnokságokban Mercedes Kecskeméti LA néven szerepelnek - ott ugye a legjobbak között.

Csakhogy a kecskemétiek felnőtt szinten még az NB III-as feltételeknek sem tudtak megfelelni, az MLSZ pedig továbbra sem támogatta a KHTK-TVSE együttműködést (fúziót?). Az NB III-ból kiesett Bajai LSE-t végül mégsem kérték fel a maradásra (jobb volt a 17 csapatos NB III), így hirtelen NB-s csapat nélkül maradt az egész megye.

Gondolhatnánk, hogy ennek köszönhetően egy sor csapat szorult eggyel alacsonyabb osztályba, de távolról sem. Sőt, a tavaly tökutolsó Harta is maradt a Bács-Kiskun megyei elit tagja, amely így 15 csapatos mezőnnyel startolt el.

A Kecskemétnek tehát annyiban jóval nehezebb dolga volt, mint a Pécsnek és a Rákóczinak, hogy itt egyszerre két erős riválist is kaptak, akik közül az egyik deklarált feljutási szándékkal állt a rajtvonalhoz. Míg a Pécs Kozármislenyről kapott játékosokat, addig a kecskemétiek elől ez a két csapat - és a Kecel - játékosokat szipkázott el.

Ettől függetlenül vezethették volna ugyanolyan fölénnyel a bajnokságot, mint baranyai és somogyi kollégáik. Az NB I-es körülmények között nevelődő fiatalok mellett vannak olyan rutinos játékosok, mint a Baján és Nagykőrösön (NB II/NB III) is fociző Szabó György, vagy Urbán Pál (Soroksár/Cegléd, sőt, még 12 NB I-es meccs is van a lábában kecskeméti színekben). Ám a jelek szerint ez kevés, mert a megszerezhető 72 pontból csak 24-et sikerült begyűjteni. Ez pedig csak az 5. helyhez elegendő, 16 pontra leszakadva a listavezető KHTK és 12 pontra a Kécske mögött. Egyébiránt meglepő, hogy újfent a félegyháziaknak áll a zászló, nem a kécskeieknek.

A kecskeméti vezetők rájöhettek arra, hogy hiába focizott valaki NB I-es csapat korosztályos csapatában, attól még könnyen megehetik a megyei elsőosztályban. Ez igen súlyos kritika és nem csak a kecskemétieknek. Ezen már elmorfondíroztunk egyik-másik NB III-as bajnokin is - Cigándon és Pasaréten.

Talán majd ők... (Fotó)

A téli felkészülést már a játékos-edzőként Széktóra visszatérő Némedi Norberttel kezdték el. Neki sikerült olyan fiatal, helyi tehetségeket a csapathoz irányítania, mint Salami és Ebala.

Velük együtt felbőghet a Mercedes-motor, de 16 pont az akkor is 16 pont. Ha a félegyháziak mindenképpen szeretnék a Kécskét behozni első helyre, még akkor is négyszer kellene kikapniuk Nyilas Elekéknek, hogy a KTE beérje őket – 100%-os teljesítménnyel.

Tavaszra maradhatott volna izgulnivaló, ha ezen a szoros mérkőzésen ellenkező eredmény születik – de nem született. Mi a Tiszakécske bajnoki címét jósoljuk, a KTE jövőre újra próbálkozhat. Reméljük addigra befut Foxi és Litsingi is.

Persze beérhet még jó pár fiatal titán is, mert a Mercedes-Kecskeméti LA mindkét kiemelt korosztályos csapata a középmezőnyben áll. Ettől függetlenül szerintem cserélnének a pécsiekkel.

Pápa: követve a tradíciókat

A Lombard csődje és Bíró Péter önfeljelentése után egyértelmű volt, hogy Pápán vége a profi labdarúgásnak. A jelenleg Pápai Perutz FC néven szereplő csapat harmadik a Veszprém megyei bajnokságban, a KTE-hez hasonlóan 16 ponttal lemaradva a Veszprémtől. Megjegyzendő, hogy míg Bács-Kiskunban 15, itt 18 csapat indult el.

A Pápa úgy húzott le nyolc szezont a legmagasabb osztályban, hogy szereplésével egyszer sem szerzett erre jogosultságot – egyszer így váltott osztályt, egyszer pedig a bajnok Gyirmót „felejtett el” nevezést leadni az NB I-re. Amikor 1995-ben megalapították a PELC-et, akkor a megye-egyben indultak el. Nos, most ugyanoda tértek vissza. Igaz, hogy sikerült egy gólkirályt adniuk az NB I-nek (a cseh Tomás Nedved jelenléte Pápán azóta is tökéletes rejtélye a magyar labdarúgásnak).

Vessünk egy pillantást Veszprém megyére! Itt indul az elmúlt hat bajnokság nyertese, az Úrkút. Ők ezzel át is vették a blogunk által egyszer már önkényesen kiosztott vándorkupát a Győrszemerétől, akiket tavaly megelőzött a Csorna. Ám ez még nem minden, mert a tavaly megszűnt Veszprém szintén ebben az osztályban alakult újra. Ők jól igazoltak a megyéből és a csapat gerince pedig azokra a volt veszprémiekre épült, akikkel az NB III-ban és az NB II-ben szerepeltek a korábbi években. Ők egyébként most januárban leigazolták a Diósgyőrből, vagy Kispestről ismerős Sadjot. A csapat szakmai igazgatója pedig nem kisebb veszprémi legenda, mint Rugovics Vendel.

Itt például tizenegyest harcolt ki a későbbi bajnok Kispest-Honvéd ellenében. (Igaz, a tizenegyes kimaradt, de a második félidőben ő szerezte a hazaiak gólját.A lefújás előtt sikeresen ki is állíttatta magát egy felfokozott hangulatú mérkőzésen, a Veszprém végül kikapott, a bajnokság végén kiesett és soha nem is jutott vissza. 

Ez a Veszprém 18-0-ra verte a Berhidát, a Csetényt 10-0-ra, de még Úrkúton is diadalmaskodni tudtak 2-0 arányban. Bízhatott-e a Pápa híresen jó utánpótlásában?

Meseszép környezetben B'almádi - Pápa. 2:27-nél pirózó pápai ultrák.

Tavaly hiába kerestük volna a PELC-et az U-21-es és az U-17-es országos bajnokságok első osztályában. Az U-18-as pontvadászatban ellenben igen. Ott az alapszakaszt sikerült lehozni 15 meccsen 15 vereséggel és 3-138-as gólkülönbséggel. Az alsóházban a 13 vereség mellé kicsúszott egy döntetlen is, a 7-97-es gólkülönbség pedig javuló tendenciát sejtetett. Az U-21 tavaly a II. osztály (8 másodosztályú csoport volt tavaly...) Észak-Nyugati divíziójában csípett meg egy kilencedik helyet. Az U-17 ugyanott 10. lett és a Veszprém minden korosztályban megelőzte őket - de még az U-15 és U-14-es pontvadászatokban is. A pápaiak gyengélkedése mellett feltűnően jól szerepeltek a megyeszékhely csapatai, pedig tavaly februárban utóbbinak nem is volt felnőtt csapata, előbbiek pedig még NB I-esek voltak.

Az ő esetük világít rá arra, hogy egy jól-közepesen elmuzsikáló utánpótlás önmagában még nem garancia arra, hogy majdan a saját nevelésű játékosok húzzák ki a gödörből nevelőegyesületüket. Persze egy-két fiatal még lehet hasznára a csapatnak. De ha az utánpótlás-eredmények kimondottan rosszak, akkor a borús jövő borítékolható, mert zsoldosokkal a végtelenségig nem lehet operálni.

A közepes őszi szereplés tehát egyáltalán nem meglepő. A Pápa csak akkor reménykedhetett volna bajnoki címben és feljutásban, ha a legjobb ifik mellé tudott volna igazolni néhány ambiciózus NB II-es, vagy NB III-as menőt. Ez a nyáron nem sikerült nekik - bár télen már valamivel eredményesebben keresgéltek, de ez legfeljebb a dobogóra lesz elég, feljutási álmaik nincsenek a pápaiaknak. Hacsak csoda nem történik és nem jön egy újabb pénzügyi guru, a Pápa öt éven belül nem lesz NB II-es, az NB III is meglepő lenne 2018 előtt.

Akit érdekel a Veszprém és a korábbi évek után némileg furcsa West Ham színösszeállításban pompázó Pápa összecsapása, az itt megtekintheti - gólok: 11:25, 52:12, 1:06:48, 1:30:04

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr798335902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Millerdraft 2016.02.03. 07:35:09

Szeretem ezeket a cikkeket mert kiderül, hogy a megyében ugyan az megy mint az nb1-ben, csak a nevek változnak.

GABA76 2016.05.13. 09:55:14

A pápai gólkirály nem Nedved volt, hanem Medved, egyébként nagyon jó összefoglaló.
süti beállítások módosítása