Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Ferencváros-Újpest 4-3: Az utolsó szeg?

2016.04.24. 18:53 A szerethető dózsás

33711.jpg

Henni véd, szemben Csanádi, kicsit jobbra Lakat. Marosán szerint a B-közép soraiba fasiszták férkőztek be.

1949 június. Feszült a viszony Jugoszlávia és a Szovjetunió között, a kínai néphadsereg elfoglalta Sanghajt és  Csang Kaj-sek lassan már csak Formosa felett uralkodik. A négy megszálló hatalom titkos tárgyalásairól kiszivárogtatott hírek szerint két Németország lesz.

Magyarországon és a környező országokban lerakják a klasszikus  sztálinizmus alapjait. Rákosi 1949 februárjában megalakítja a Magyar Nemzeti Függetlenségi Népfrontot, hogy felszeletelje és a kommunista pártba olvassza a többi pártot. Az 1949. május 15-én tartott országgyűlési választáson már nem voltak pártok, csak a népfront listájára lehetett szavazni. A 96 százalékos részvétel mellett  a népfront-lista megkapta a leadott szavazatok 96,2 százalékát. 

A csapatok még a régi nevükön szerepelnek, ha valaki dózsázna senki nem értené miről van szó, de a Pünkösdi Torna  már Népszava Serleg elnyerésére van kiírva. A tornán a bajnokság első négy csapata indul: Ferencváros, MTK, Kispest, Újpest, ebben a sorrendben, a Ferencváros 11 ponttal előzte meg a másik három, szorosan egymást követő csapatot. Az FTC 140 gólt szerzett a bajnokságban, ez majdnem 5 gól meccsenként (az Újpest 5:0-ra nyert az Üllői úton, a szerkesztő megjegyzése). Csoda, hogy Rákosinak elege lett és megreformálta a bajnokságot?

 

Az összeállítások (számolják meg, hány játékosról neveztek el stadiont):

Kispest: Rúzsa - Rákóczi, Tóth III.,Bozsik, Patyi, Bányai, Horváth, Gyulai, Budai, Puskás, Babolcsai

Újpest: Károlyi - Balogh II., Laborc, Horváth K., Szűcs, Nagymarosi, Suhai, Szusza, Halasi, Fejes, Egresi.

Ferencváros: Henni - Rudas, Szabó, Kéri, Csanádi, Lakat, Budai, Kocsis, Deák, Mészáros, Czibor.

MTK: Gellért - Kovács II., Lantos, Kovács L, Börzsei, Bosánszki, Tóth, Hidegkúti, Keszthelyi II., Bodola, Hegedűs.

A Kispest edzője Puskás édesapja, aki Guttman Bélat váltotta amikor Guttman úgy összeveszett Puskás Öcsivel, hogy itthagyta az országot. Az MTK padján Bukovi Márton ült. Az Újpest és FTC edzőiről később szót ejtünk. A tornagyőzelemen kívül is nagy volt a tét, a tornán választják ki az olaszok elleni válogatott csapat tagjait. (Sebes Gusztáv végül a következő csapatot jelölte az olaszok ellen: Henni — Rudas, Balogh — Bozsik, Börzsei, Lakat — Budai, Kocsis, Deák, Szusza, Puskás, a hatalmas magyar fölény ellenére meccs 1:1 lett)

 

A selejtező meccseken Újpest—Kispest 6:1 (1:1), Ferencváros—MTK 5:2 (2:1) ezzel  a Ferencváros és az Újpest jut a döntőbe, a harmadik helyért MTK —Kispest 2:2 (1:2). 

A döntőt az Üllői úton 25000 ember és Marosán György is megtekintette.

33745_1.jpg

 Üllői út 129

 
33710.jpg

Henni Géza vetődve hárít Halasi-Hradszky Béla elől. Kéri és Rudas figyelik a jelenetet.

Az első félidőben Czibor góljára Szusza válaszolt, de Deák Bamba és Kocsis Sándor 3:1-re növeli az előnyt a szünetig. 

33713.jpg

A mérkőzés szünetében is volt izgalom. 

A második félidőre a Fradi a sérült Csanádi nélkül jött ki (ekkor még nem volt csere). Csanádi Árpád később a Ferencváros edzője is volt, 1958-tól 1983-ig, haláláig, pedig a MOB főtitkári posztját töltötte be.  A létszámfölényt rögtön kihasználja az Újpest, Várnai ívelését nézi be Henni. Várnai Lajos 182 meccsen 102 gólt szerzett az Újpestben, 1956-ban Ausztrália felé veszi az irányt, ahol a Melbourne Hungaria játékosa, később edzője lesz. Várnai Szusza és Zsengellér előtt házi gólkirályként veszi ki a részét az Újpest  1947-es bajnoki címéből.  

33709.jpg

Henni

Két perc múlva  Rudas Ferenc szabadrugásból növeli az előnyt, 4:2, amire Egresi Béla (Újpesten 210 meccsen 95 gól, a válogatottban 23 meccsen 10 gól) még válaszol. Ezután végig nyom az Újpest, de gólt már nem tud szerezni.

A parázs mérkőzés a nézőtéren is parázs hangulatot okozott. A korabeli tudósítások szerint a ferencvárosi közönség olyan bekiabálásokkal  zavarta a játékot mint az őszi idényben amikor ez a magatartás a Ferencváros létét fenyegette (1948 decemberében a B-közép ”fasiszta provokációit” megtorlandó a Fradit négy hétre eltiltják a bajnoki részvételtől, az óriási fölháborodás következtében a büntetést végül is a Fradi-pálya betiltására enyhítik.)

1948 November 29: A Magyar Labdarugó Szövetség-elnöksége hétfőn este foglalkozott a Ferencváros - Vasas mérkőzésen  lejátszódott tüntetés kérdésével. Az elnökség leszögezte, hogy ezekben a tüntetésekben nagy szerepük van a fasiszta provokátoroknak. A Magyar Labdarugó Szövetség elnöksége nem tűrheti, hogy a magyar demokrácia ellenségei a sporton keresztül támadják a népi demokráciánkat.

Az elnökség - első figyelmeztetésként- úgy határozott, hogy a Ferencváros játékjogát négy hétre felfüggeszti és ugyanennyi időre betiltja az Üllői úti FTC sporttelepet.  A döntés értelmében a Ferencváros soronkövetkező négy mérkőzésére - Újpest: MTK, Csepel és Goldberger ellen
nem állhat ki és a mérkőzések pontjait az ellenfelek javára irják. A játékjog felfüggesztés vonatkozik az FTC ifjúsági és kölyök csapataira is. 

33715.jpg

Rudas Ferenc csapatkapitány átveszi a Népszava serleget Harastyuk Józseftől, a Szaktanács (a SZOT elődje) elnökétől. Balról Mészáros, Czibor, Budai II, Szabó I., középen feketében a kapus,  Henni. 

Harastyuk József 1919-ben a Tanácsköztársaság Vörös Hadseregseregének  színeiben harcolt az északi fronton, ez, mint látjuk meghozta gyümölcsét. Rudas Ferenc, az FTC örökös bajnoka 23-szoros válogatott volt, 94 éves korában, néhány hónapja, hunyt el. Henni Gézát később a Dózsában irányítják, 1956-ban Amerikába távozik, ahol szövetségi kapitány is lesz. Ő két éve halt meg. Mészáros József a 60-as években a Fradi kispadjára is leül és megnyerik a Vásárvárosok kupáját (ma Európa Liga). Czibort és Budai II-t nem kell bemutatni, de ők sem lesznek már sokáig az FTC játékosai. Szabó Ferenc, hátvéd és csatár, 144 meccset játszott a Fradiban.

33716.jpg

A Ferencváros győztes csapata, állnak: Juhász József dr. orvos, Lyka Antal edző, Deák, Kéri, Rudas, Lakat, Szabó, guggolnak: Budai II, Czibor, Mészáros, Henni, Kocsis, a jobb szélen Eusebio.

A mérkőzés utáni nyilatkozatok:

Lyka Antal: Ha  Csanádi nem sérül meg, nem lett volna ilyen nehéz a győzelmünk. (Lyka Antal jobbfedezetként 10 évet játszott az FTC-ben 1926 és 1937 között, testvére, Rezső, szintén a Fradiban szerepelt. Játékosként és edzőként is bajnok lett. Később a Debrecen és a Csepel kispadjára is leült.)

Balogh István:Nem volt jobb a Ferenváros, nekünk több helyzetünk volt, csak nem tudtuk kihasználni. (Balogh István  1933 és 1946 között 231 meccset jétszott az Újpest szineiben, tagja az 1938-as világbajnoki döntős csapatnak.)

Marosán György: Durva mérkőzés, igen gyenge játékvezetéssel. A közönség egy része sportszerűtlenül viselkedett. Nem tartom véletlenek, hogy éppen a Népszava serlegmérkőzést használják fel egyesek provokációra. A B-közép soraiba, úgy látszik ismét fasiszták fészkelődtek be.

Ez lehetett az utolsó csepp a pohárban, a következményeket ismerjük. Az FTC legjobb játékosait elviszik,  a Ferencváros az Élelmezési Dolgozók Szakszervezetének csapata lesz, nevét előbb ÉDOSZ-ra, majd 1951-ben Kinizsire változtatják, a csapat színe  fehér-piros, a Ferencváros elnöke Münnich Ferenc, Budapest akkori rendőrkapitánya lesz.

 

Figyelmükbe ajánljuk meg: Kádár János és a B közép

A képekért köszönet illeti Kovács Márton Ernőt és a Fortepan.hu-t. 


5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr488659296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kukasmacska 2016.04.24. 19:31:00

"a jobb szélen Eusebio"

:-DDDDDDDD

Szamiz67 2016.04.25. 11:00:24

Köszönöm az írást, nagyon érdekes kor, nagyszerű csapatokkal, játékosokkal, edzőkkel.
A mi lett belőlük infókért külön hála.

Szamiz67 2016.04.25. 11:04:14

A mérkőzés szünetében, a futópálya salakján országútival versenyző(?) kerékpárosok képe is nagyon ott van.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.04.25. 11:42:38

Sajnálatos, hogy vannak felfedezhető párhuzamok akkor és most között.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.04.25. 11:45:29

Apropo foci: gyerekkoromban a legnagyobb pálya, ahol jártam, a Csepelé volt, de olyan kicsi voltam (5-6 éves), hogy abból csak annyi maradt meg, hogy milyen óriási. A meccs meg kurvára nem érdekelt. :D
Akkoriban is divat volt, hogy a "szurkolók" már órákkal a meccs előtt seggrészegre itták magukat és így vonultak mondjuk Újpestről a Fradi pályára?
Csak a pár nappal ezelőtti UTE meccsről jutott eszembe: a Görgey-n egy kisebb részeg csürhe óbégatott a villamosmegállóban, de olyan hangosan, hogy még egy megállóval feljebb is hallható volt...
süti beállítások módosítása