Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Igazságot Alexandrának!

2016.04.29. 19:39 Rich.mond

Lassan körvonalazódik a 2016/2017-es női kézilabda-bajnokság mezőnye és ismerkedhetünk a jelentősebb szabálymódosításokkal. Bár még tart a bajnokság az első és a második vonalban is, sokan már tudni vélik, hogy melyik 14 csapat lesz az, amelyik jövőre rajthoz állhat az NB I-ben. Van rá esély, hogy Kisvárda városa újra NB I-es női kézilabda-csapatot üdvözölhessen. Muszáj megjegyeznünk, hogy a labdarúgó-csapattal ellentétben az élvonalbeli kézilabdázásnak komoly hagyományai vannak a rétközi kisvárosban. Ha rápillantunk a feljutásért küzdő várdaiak keretére, akkor szép számmal találhatunk külföldieket a csapatban - Puscas Lavinia, Tsybulenko Viktoria, Gedroit Marija és Vukojevic Lea a neve alapján nem magyar állampolgár. Ha esetleg tévedtem, akkor az érintettől elnézést kérek!

gedroit.jpg

Marija Gedroit (kékben, hetes számú mezben) tör kapura - több kép

A fenti jelenség távolról sem szokatlan manapság sem a férfi, sem a női bajnokságban. És nem csak Győr, Veszprém, vagy a PICK-Szeged háza táján érdemes légiósokat keresgetni. Siófokon például hét külföldi kézilabdázót foglalkoztatnak, de a kiesés elől menekülő alsóháziak keretében is több külföldit találhatunk.

Hogy ez jó-e nekünk, azt nem tudom egyértelműen kijelenteni. De az biztos, hogy bajnokság egyértelműen erősödött, Fradista Utazó több írásban is egyértelműen bebizonyítja, hogy női szinten régóta a magyar bajnokság a legerősebb. Már középcsapatok is tudnak külföldi válogatottakat igazolni. Ez járhatna azzal, hogy a válogatott játékosok fejlődnek az erősebb versenyben és az idegenlégiósok új impulzust, vérfrissítést hoznak a magyar kézilabdázásba. Ez ugye alapvetően nem ördögtől való. 

Mindenesetre a válogatottak szereplése alapján még igen messze van az ideális állapot. Az élcsapatainkban többnyire külföldiek a húzóemberek, a fiatal magyar játékosok gyakran a kispadra szorulnak, vagy kölcsönadják őket. Valószínűleg a Kézilabda Szövetség is szeretné elejét venni annak, hogy a gazdasági migránsok elvegyék a magyarok munkáját és szorgalmazzák a fiatal magyar tehetségek beépítését az első csapatokba.

Illetve a szabálymódosítások alapján nem egészen tiszta, hogy mi járt a fejükben, amikor az alábbiakat kitalálták. Mivel a labdarúgásban is leginkább az NB III és a megyei bajnokságok körül forog az érdeklődésem, ezért a félamatőrök felé húzva fennakadtam az alábbiakon. A teljes dokumentum itt érhető el - 55-ös pont.

Külföldi játékosok

 A női NB I-ben 2016/17-es bajnoki szezontól kezdődően 4 nem magyar állampolgár szerepelhet „normál” a külföldi játékosokra előírt játékengedély díj befizetése mellett. Minden további nem magyar állampolgár játékos esetében a játékengedély díja 3.000.000,- Ft.

 A férfi NB I-ben 2016/17-es bajnoki szezontól kezdődően 5, a 2017/18-as szezontól kezdődően pedig 4 nem magyar állampolgár szerepelhet „normál” a külföldi játékosokra előírt játékengedély díj befizetése mellett. Minden további nem magyar állampolgár játékos esetében a játékengedély díja 3.000.000,- Ft.

 A Magyar Kézilabda Szövetség a tapasztalatok függvényében fog dönteni a nem magyar állampolgárságú játékosok létszámának további csökkentéséről, illetve a játékengedélyek díjainak további emeléséről.

 NB I/B. és NB II. osztályokban a 2016/17-es szezontól kezdődően minden nem magyar állampolgárságú játékos játékengedélyének díja 10.000.000,- Ft.

Na mármost... Még egyszer. A "szigorú" szabályok szerint 4, illetve 5 külföldi játékosa lehet egy női, illetve férfi csapatnak a következő első osztályú bajnokságban. Illetve ezen felül akármennyi, ha leszurkolnak 3 millió forintot az MKSZ-nek játékosonként. 3 millió forint nekik egyébiránt bagó, mert a fentebb említett Kisvárda éves kölségvetése valahol 1 millió euró körül mozog - cca 300 millió forint. Ugyanakkor a Kisvárda jobban teszi, ha belehúz, mert ha maradnak az NB I/B-ben, akkor MINDEN külföldi játékosuk után fizetniük kell tíz millió forintot, összességében tehát 50 milliót. Az NB I-ben ez csupán 3 milliós csekket eredményez.

Sőt, jövőre minden feljutásra aspiráló, a keretét 1-2 külföldivel megerősíteni szándékozó NB I/B-s alakulat vakarhatja majd a fejét, mert ez a pénz azért már tényező. Nem egészen tiszta az sem, hogy ez a szabály csak a később igazoltakra, vagy már a jelenleg is a klub alkalmazásában állókra is vonatkozik-e. Ha csak a később igazolhatókra, akkor jelentős és tisztességtelen előnyhöz juttatják a mostani garnitúrát. Ha nincs kivételezés, akkor jó néhány csapat feltehetőleg megválni kénytelen külföldi játékosaitól - az NB I/B-ben legalábbis. Ez május elején igen fájdalmas lépés lehet, hiszen ekkorra már a jövő évi keret gerincének ki kellene alakulnia.

És hogy jön ide az NB II? Már az NB I/B is erősen félamatőr, de az NB II teljesen amatőr. Ha szorgosan és sokáig keresgetünk a keretek között, akkor nyilván előbb-utóbb találunk egy-két külföldit, de számuk elenyésző és jobbára ők is határon túli magyarok. És itt találhatunk egy újabb sarkallatos pontot. Mi van akkor, ha valaki az NB I-es klub NB II-es fiókcsapatában játszik, mint például a román Alexandra Predescu? Utána nulla, vagy 10 millió forintot kell, hogy fizessen a Békéscsaba? Ha utóbbi, akkor vagy kirúgják, vagy felviszik az első csapathoz egy magyar ifista helyére, ami kétségtelenül főnyeremény a magyar kézilabdázásnak.

bekes_megye_kezilabda.jpg

Személyazonosító okmányokat legyenek szívesek előkészíteni...

Őszintén: kit érdekel, hogy játszik-e 1-2 külföldi amatőr csapatban? És mi van akkor, ha egy külföldi egyetemista szeretne játszani valahol? - nem feltétlenül szélsőséges példa, Csongrádban a megyei focipályákon ennek köszönhetően van japán játékos. Valóban a korábban magasabb osztályokban is játszó, 47 évesen Dunaharasztiban kézilabdázó Jose Savon, a gödöllői Hans Joachim Schmidt vagy a Dabason játszó Nebojša Kanižaj (mind NB II-es) jelent olyan veszélyt a magyar kézilabdázára, aminek elhárítására ezen a szinten kigazdálkodhatatlan díjakat kell megállapítani? És ha esetleg a felsoroltak bármelyikéről kiderül, hogy már felvette a magyar állampolgárságot, az változtat-e bármit a helyzeten? De tőlem akár a zumbaoktató is szerelést ölthet (lásd a csongrádi linken a keretes írásban Drogba Saint Severin Zeze esetét), ettől még ki fogunk kapni a franciáktól válogatott meccsen.

Címkék: külföldi


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr498672104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása