Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Szabályváltozások 2.: Passzív játék

2016.05.04. 15:00 Fradista Utazó

A kézilabda szabályai 2016. július 1-től változnak. A változásokat 5 pontban lehet összefoglalni, blogunk mind az 5 pontot körüljárja egy-egy cikkben. Másodikként a passzív játékra vonatkozó változásokról elmélkedünk. 

szabalyvaltozas_passziv.jpg

A passzív játékkal kapcsolatosan alapvetően két kritika szokott felmerülni. Az egyik, hogy a játékvezetők ténykedése egyáltalán nem egységes, a másik, hogy bizonyos esetekben nagyon hosszú ideig lehet még passzív jelzés mellett is támadni. A hatályos szabályok alapján ugyanis, ha a védők folyamatos, agresszív faultokkal állítják meg a támadásokat, akkor engedni kell tovább támadni a labdát birtokló csapatot. Ezért láthattuk például a közelmúltban, hogy a TuS Metzingen együttese 48 másodpercen át támadott feltett kéz mellett, az ellenfél szurkolói és edzője persze hevesen reklamáltak - de nem volt igazuk, 7 megállító faultja volt a védőknek ezalatt, a játékvezetők helyesen tették, hogy nem ítéltek semmit. 

Ezen kíván most változtatni a nemzetközi szövetség. Az új szabály értelmében, amit a 4. szabálymagyarázat D pontjába éíptettek be, ha játékvezetők passzívot jeleznek (a fenti képen is látható karjelzéssel), akkor utána a támadók legfeljebb hatot passzolhatnak, utána kapura kell lőni. Az esetleges hetedik passznál a játékvezetőknek el kell venniük a labdát, a védők jönnek szabaddobással. 

A passzok számolását nem töri meg sem a védők szabálytalansága, sem a sáncról lepattanó kapuralövési kísérlet. Ez azt jelenti, hogy a megszokott reflex, hogy bemegyünk a falba a faultért, nem sok haszonnal bír, hiszen nagyon hamar össze tud így jönni a hat passz. Bár egy segítséget mégis kapnak a támadók: ha a hatodik passz után a kapuralövésbe belefaultolnak a védők, akkor a támadó csapat kap plusz egy passzt ajándékba, azaz a szabaddobást nem kell közvetlenül kapura lőni, fel lehet adni egy játékostársnak lövésre. 

Ezzel már akkor se lehet a végtelenségig támadni, ha a védők folyton megállítják a támadást. 

Fontos megjegyezni, hogy a passzív játékra vonatkozó többi szabály nem változott! Ez tehát azt jelenit, hogy a játékvezetőknek nem kell feltétlenül kivárniuk a hat passzt, ha a támadók láthatóan időhúzásra mennek rá, huszonöt méteres hátrafelé passzokkal, vagy a saját térfél közepén történő labdapattogtatással, akkor ennél hamarabb is el lehet venni a labdát. Tulajdonképpen minden olyan esetben lehet passzívot ítélni, amikor eddig is, csak egy új, többlet-szigorításként bekerült a rendszerbe, hogy legfeljebb hatot szabad passzolni.

Ezzel továbbra is marad némi szubjektív elem a játékvezetésben, nem is beszélve arról, hogy arról továbbra is mereven megszabott határok nélkül dönthetnek, hogy egyáltalán mikor teszik fel a kezüket (az erre vonatkozó szabályok sem változtak). Félő, hogy lesznek játékvezetők, akik, biztos, ami biztos alapon kivárják a hat passzt, történjék bármi, nekik ugyan ne mondják, hogy már ötnél elvették, micsoda szigorúság. Pedig ma a játékvezetők elég sokszor elveszik még hat passz előtt a labdát. 

Problémát okozhat, hogy nincs definiálva a "passz" fogalma, kérdéses, hogy kell-e számolni azokat az átadásokat, amiket a megcélzott játékostárs egy szabálytalanság miatt nem tud elfogni. De a legrosszabb, hogy a hat passz a játékvezetőknek kell számolniuk, feltartott kézzel, a szabálytalanságokra, a védők helyezkedésére figyelve, borítékolható, hogy ebben se lesz kevesebb tévedés, mint a lépések számolásában. A szabályalkotó gyorsan le is szögezte, hogy történjék bármi, a számolási hiba ténybéli tévedésnek minősül (azaz nem lehet miatta óvni). Már előre látjuk, hogy a világ valamennyi mérkőzésén az "ellenfél" mindig hetet passzolhat, "mi" pedig mindig csak ötöt. Szóval lesz ebből vita és reklamálás szép számmal, a játékvezetőket pedig az új feladat miatt egy kicsit se irigylem. 

Én arra számítok, hogy több lesz az új szabályból fakadó vita, mint amennyire a változás megváltoztatja a játék képét, bár kétségkívül főleg a mérkőzések utolsó perceiben rendet tehet a játékban, ha bármennyit faultolnak a védők, a hetedik passznál vége a dalnak. Várható, hogy akár már 3-4 átadás után kapura fog lőni, aki egy kis esélyt is lát a gólszerzésre, tartva tőle, hogy pont a hatodik passz után nagyon rossz helyzetben lesznek. Összességében tehát várható, hogy lerövidülnek a passzív jelzés melletti támadások. A játékvezetők pedig kulcsszerepet kaphatnak abban, hogy, ha egy csapat a hat passzra vigyázva más módon húzza az időt, akkor ne tétovázzanak, használják ki, hogy a passzív szabályai mind hatályban maradtak, és fújjanak erősen a sípjukba. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr818680984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása