Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Kis kínlódás, de Brazília is a vert mezőnyben

2016.07.25. 23:06 Fradista Utazó

Amint azt előző cikkünkben már kielemeztük, a magyar válogatottnak az utolsó, Brazília elleni csoportmeccsen egy hétgólos vereség is elegendő lett volna a csoportgyőzelem (és ezáltal egy könnyebb ág) eléréséhez. A mérkőzésen úgy tűnt, ezt a játékosok is tudják, és nagyjából ennek megfelelő motivációval játszotta le az amúgyis egyre fáradó kezdősor a mérkőzést. 
u18_2016_3_600x400.jpg

Fotó: Ricsováry Takács László

A hétköznap déli időpont miatt nem jelent meg túl sok néző a mérkőzésen, eléggé szellős volt a lelátó (bár előtte a dán-szlovént igen sokan tekintették meg). 

A mérkőzésre a montenegrói Pavičević, Raznatović párost jelölték ki. Ők már magasabb szinteken is vezetnek, ők voltak pl. az idei CSM - Rosztov BL-negyeddöntő játékvezetői (előttünk a dán-szlovént pedig az orosz Alpaidze, Berezkina páros vezette, szintén BL-gyakorlattal rendelkező játékvezetők). Az alkalmazkodás nem sikerült tökéletesen: a montenegrói bírók nem tudtak alkalmazkodni az U18 szintjéhez, a játékosok pedig a játékvezetéshez. Általánosságban elmondható, hogy a játékvezetés igen nagyvonalú volt, rengeteg olyan esetet engedtek el fújás nélkül, amiért az U18-ban általában hétméterest szokás ítélni. Önmagában nem feltétlenül baj az ilyen stílus, de itt, egy ifi VB-n teljes értetlenséget szülhet, és ténylegesen szült is, főleg az első húsz percben. Rendszeres volt, hogy megkaptuk a faultot, és megálltunk, és egyáltalán nem értettük, miért is maradt néma a síp, amikor büntetőnek kellene következnie. 

Azt el kell ismerni, hogy a játékvezetők ezt a stílust következetesen alkalmazták, ezzel együtt mi jöttünk ki ebből rosszabbul, rengeteg támadásunk bukott el a várt ítélet hiányán. 

Amúgy a csapat alapvetően egységes volt, jól (bár az ideálisnál valamivel lassabban) épültek fel a támadások, csak gyakran akadtunk el egy várt, de be nem fújt faultnál, ill. a balszélen Fodor Csenge teljesítménye volt gyenge. Őhelyette Hajdu (váratlan húzás) még az első félidő végén becserélte Márton Grétát. Bár bennem meg is fogalmazódott némi kétely, hogy érdemes-e a 27. percben cserélni, vagy várjuk inkább ki a félidő végét, de Márton ebben a három percben lőtt két gólt, meglehetősen erős választ adva a ki nem mondott felvetésre. 

Védekezésben sem tudtunk, sőt, sokáig nem is próbáltunk a játékvezetéshez alkalmazkodni. Folyamatosan próbáltunk fault nélkül védekezni, ami egy klassz dolog, de nem feltétlenül eredményes, pláne ilyen játékvezetésnél, ahol egy kisebb fault gyakran marad fújás nélkül. Emiatt több gólt kaptunk a feltétlen indokoltnál. A brazilok ugyanis, igazán magas játékosok hiányában, nem tették meg azt a szívességet, mint egy nappal előbb a svéd válogatott, hogy sorozatban átlövésekből telibe lőtték volna a sáncot, vagy feldobták volna a labdát a tribünre, hanem folyamatosan a falra ráugorva lőttek kapura, valamivel eredményesebben, mint svéd kolléganőik. 

Ez a három szempont, egy időben, vezetett oda, hogy, bár igazából végig kézben volt a mérkőzés, sosem sikerült igazán komoly előnyt szereznünk, végig ott volt, hogy, ha kicsit leengedünk, vissza fognak jönni. 

A szünetben vélhetően a védekezés megváltoztatásáról is beszélhetett Hajdu János szövetségi kapitány, mert a fordulás után alapvetően megváltozott a védekezési stílusunk. Sokkal több lett a kilépés, és folyamatosan jöttek a megállító faultok. A brazilok folyamatosan passzívra futottak, nem tudtak gólt lőni, mi pedig leindítottuk őket, így a félidei 16-13-as előnyt nagyon hamar 20-13-ra növeltük. 

u18_2016_4_600x400.jpg

Fotó: Ricsováry Takács László

Nagyjából ez volt az a pont, ahol igazából vége volt a mérkőzésnek. Világos volt, hogy akárhogy igyekeznek a brazilok, hétgólos hátrányból nem fognak még kiegyenlíteni sem, nemhogy ők tudnának nyolc góllal nyerni. A csoportelsőség eldőlt, és volt hátra a mérkőzésből 24 perc. 

Elveszett a csapatból a koncentráció, a csapatjáték, mindenki gólkirálynő akart lenni, főleg a belső emberek kezdtek ész nélkül minden helyzetből (pontosabban szólva helyzet nélkül) kapura lőni. Az eredmény kaotikus játék lett, rontott lövések egész sorával. Ebben Lakatos Rita járt az élen, a mezőnyből 2/8-as lövőstatisztika (8 lövésből 2 gól) nem túl fényes, őt aztán le is cserélte Hajdu János, mert kezdett a dolog úgy kinézni, hogy, ha pályán marad, ahányszor a kezébe kerül a labda, lesz egy rontott lövésünk. Csak egy hajszállal volt jobb nála Hornyák Bernadett (a számok nyelvén ez 3/8), de Háfra Noéminek is voltak meggondolatlan lövései (ő végül 5/10-zel zárt). 

Hajdu végül Hornyákot is leszedte, így, a kezdőknél egyértelműen gyengébb, de ezúttal megfontoltabban és pontosabban játszó játékosok pályára küldésével stabilizálódott a játékunk, és a második félidő elején kialakult hétgólos előnyt egészen a lefújásig meg tudtuk őrizni. Szükség volt ehhez a második félidőben a kapuban álló Suba Sára nagyszerű teljesítményére is: 16 lövésből 8-at megfogott, közte ziccereket is. 

A csoportelsőség megszerzése után az egyenes kieséses szakasz következik. Kompakt lebonyolítási rend szerint játszunk: a négy kör lemegy öt nap alatt, egyetlen pihenőnappal. A legjobb nyolc közé jutásért csapatunk szerdán (július 27.) 14 órai kezdettel lép pályára Angola ellen, méghozzá nem az eddigi helyszínen, hanem a kb. száz méterrel odébb található Ondrej Nepela jégcsarnokban. Akik nem tudnak ellátogatni Pozsonyba, azok az internetes közvetítést választhatják.

Egészen vicces a világbajnokság D csoportja. Ide sikerült Dánia mellé több gyengébb csapatot sorsolni, majd a házigazda jogával élve Szlovákia is ebbe a csoportba kérte magát. Ebben a csoportban Egyiptom négy győzelemmel, mindössze a dánoktól vereséget szenvedve (igaz, tőlük 34-20-ra kaptak ki) második lett a csoportban. A mi csoportunkból nem biztos, hogy továbbjutottak volna...

Ez a beosztás egyben azt is magával hozta, hogy Dánia csapata számára a mai, Szlovénia ellen nyolc góllal nyert találkozó hozta a legszorosabb mérkőzést. Ők tehát aligha fáradtak el. 

Ha továbbjutunk (ami ebben az esetben kötelezőnek mondható), akkor a négy közé jutásért a Norvégia - Szlovákia mérkőzés győztesével játszunk csütörtökön 18:30-as kezdettel, ugyanott (szerencsésebbek erre a meccsre akár munka után is kiérhetnek Pozsonyba). 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr428914256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása