Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 23. forduló

2016.11.11. 15:49 A szerethető dózsás

1981. március 13-15., március idusa. 

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_headlines_1.jpgMárcius 15.: Ünneplő fiatalok tömege a Nemzeti Múzeumnál 

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

Március 9.

Két új TU-154 B-2 típusú gépet vásárolt a Malév - közölte Jávor József vezérigazgató a légitársaság sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy az LCP és LCO lajstromjelű gépekkel együtt ebből a típusból már tíz van a vállalatnak. 

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_tu_154.jpgIndulás előtt a Malév legfrissebb szerzeménye.

A repülési hatóságok gyors intézkedésével lehetővé vált, hogy a gépek azonnal munkába állhassanak: az egyik múlt hét csütörtöktől, míg a másik a tegnap esti menetrendszerű római járattal kezdődően már részt vesz a polgári repülésben. A két gép, a hozzávaló tartalék hajtóművekkel együtt, csaknem félmilliárd forintba került. Azt is megtudtuk, április 1-től a Malév új menetrend szerinti járatot indít a ciprusi Larnacára.

Hat Arab-öböl menti ország (Szaúd-Arábia, Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Omán és Bahrein) külügyminiszterei ültek össze hétfőn az ománi Maszkatban, hogy aláírják az Arab-öböl országainak együttműködési tanácsa tevékenységének alapelveit.

Magyarországon közel egy évtizednyi szünet után ismét engedményes könyvvásárt rendeznek, nagy sikerrel.

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_konyvhet.jpgNagy az érdeklődés a Rákóczi úti Könyváruházban

A Varsói Vajdasági Ügyészség benyújtotta a vádiratot a Varsói Vajdasági Bírósághoz Leszek Moczulski és három társa ellen. Mint az ügyészség szóvivője közölte, a vádlottak 1979. szeptemberében létrehozták a „Független Lengyelország Szövetsége” nevű szervezetet s abban vezető szerepet töltöttek be.  

moczulski_1.jpgLeszek Moczulski, ismeretlen rendőr (középen) és Romuald Szeremietiew

A csoportot olyan külföldi központok pénzelték, amelyek a Lengyel Népköztársaság és szövetségesei ellen irányuló tevékenységet folytatnak. Moculskiék néhány év börtön után amnesztiát kaptak.

Moczulski a 90-es években az elnökválasztáson is indult, de megvádolták, hogy titkos ügynök volt. Ezzel politikai karrierje véget ért. Vizsgálóbizottságot kért maga ellen a vád tisztázására, a bizottság azonban bizonyítottnak találta az ügynöki múltat. Romuald Szeremietiew 1992-benn védelmi miniszter lett, majd különféle vezető tisztségeket  töltött be de korrupciós ügyekbe keveredett, amiket évekig tartó bírósági tárgyalások követtek. A 2010-es elnökválasztáson 2 százalékot kapott ami az 5. helyre volt elegendő.

A sarrebourg-i (Franciaország) vadaskertben az elzászi vadőrök nem kis meglepetéssel fedeztek fel. a helyben honos társak között egy moszkvai azonosítási gyűrűvel ellátott kacsát. Becslések szerint legalább négyezer kilométert repülhetett a vállalkozó kedvű kacsa. 

Hosszú szünet, majd a felújítás után újra kinyit a Gresham palota étterme és kávéháza. Máris remek akciókkal várják vendégeiket.

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_gresham.jpg

Megjelenik a  Magyar Hanglemezgyártó Vállalat (MHV) gondozásában Komár László első szólólemeze.

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_komar-laszlo.jpg

Az albumnak hivatalosan nincsen címe, a borítója után a köznyelv csak Pepitának hívja. Olyan, azóta klasszikusokká vált számok vannak rajta, mint a Táncoló fekete lakkcipők, Országutak csillaga, Mondd, kis kócos, vagy akár a Óh, csak a hajnal jönne már.

Higgadtságra, bármilyen fellépés következményeinek józan mérlegelésére, fegyelemre, egységre és a törvények tiszteletére szólította fel János Károly spanyol király a fegyveres erők tagjait. Az államfő, aki egyszersmind a fegyveres erők főparancsnoka, az elvetélt puccskísérlet óta másodízben vett részt és mondott beszédet katonai ünnepségen, ezúttal a vezérkari akadémia diplomaátadási ünnepségén.

Hiába védett jól Balogh Tibor, a magyar csapat Pekingben 7:0 arányú vereséget szenvedett a jégkorong-világbajnokság C-csoportjának nagy esélyesétől, Ausztria csapatától.

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_hoki.jpg

Március 10.

A Varsói Szerződés hadgyakorlatot jelent be az NDK területére.

Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese a finnországi magyar gazdasági és műszaki napok megnyitására hétfőn elutazott Helsinkibe.

Ünnepségsorozattal emlékeznek meg a szovjet fővárosiban' Bartók Béla születésének 100. évfordulójáról. A moszkvai konzervatóriumban, ahol egykor hangversenyt adott, a jövő héten kiállítást nyitnak életéről, munkásságáról.

Az amerikai kormány agressziót követ el Nicaragua népe ellen azzal, hogy felfüggeszti egy korábban megígért 10 millió dolláros hitel folyósítását - jelentette ki Managuában Dionisio Marenco, nicaraguai belkereskedelmi miniszter. A hitelt, amelyet a managuai kormány búzavásárlásra akart fordítani, a múlt héten zárolta minden Nicaraguának folyósítandó segéllyel együtt a Reagan-kormány, arra hivatkozva, hogy Nicaragua fegyverekkel segíti a salvadori gerillákat.

Kabulban befejezte munkáját az afgán szakszervezetek első kongresszusa. Az ország különböző tartományaiból érkezett több mint 500 delegátus megvitatta az afgán szakszervezetek központi tanácsának tavalyi tevékenységét.

A nap híre:
Szeretett gépkocsit vezetni, még jobban inni, nem kedvelte viszont a tisztességes munkát. Szenvedélyén kívül így szinte semmije; se pénze az állandó italozásra, se autója nem volt, kedvenc szokásairól azonban nem tudott lemondani, ezért, ahol tehette, lopott. A húszesztendős Kovács Béla Jászárokszállás, Patak út 32. szám alatti lakos lopás és ittas járművezetés miatt került először összeütközésbe a törvénnyel. Legutóbb is lopás juttatta a vádlottak padjára, még tartott ellene a büntetőeljárás, amikor újabb bűncselekményt követett el.
Ez év január 5-én, az éjjeli órákban Jászdózsa utcáit rótta, szokásához híven ittasan. A piactérre érve egy ott parkírozó Skoda 100-as gépkocsi nyerte meg a tetszését, annyira, hogy felfeszítette az ablakát.
Már indult volna, amikor észrevette, hogy a jármű kormányzáras. Arra gondolt, ne vesszen kárba eddigi munkája, s hogy mentse a menthetőt, ellopta a kocsiban talált zsebrádiót, zsebórát és bőrkesztyűt.  Ezért, mint különös visszaesőt 1 év és 2 hónap börtönbüntetésre ítélte két évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és 1 évre a gépjárművezetéstől.

Március 11.

Az MSZMP Központi Bizottságának meghívására hazánkba érkezett Gus Hall, az Amerikai Egyesült Államok Kommunista Pártján a főtitkára. Gus Hall, a nagy kommunista elődök szokásainak megfelelően 41 évig, 1959-től haláláig töltötte be ezt a tisztséget. Minden évben ellátogatott a Szovjetunióba (ahol több millió dollárt koldult össze),  és ha már ott volt körülnézett a testvéri szocialista népköztársaságokban is. Gus Hall négyszer indult az amerikai elnökválasztásokon, ebből kétszer Angela Davis-szel az oldalán. A legjobb eredménye a szavazatok 0.07 százalékénak megszerzése volt.

Chilében életbe lép az új alkotmány, Pinochet elnök pedig leteszi második hivatali esküjét.

Az amerikai mozik vetíteni kezdik A postás mindig kétszer csenget című amerikai romantikus drámát. 

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_a_postas_mindig_ketszer_csenget.jpgA főszerepekben Jessica Lange és Jack Nicholson

Kevésbé ismert tény, hogy ez a film James M. Cain világhírű regényének negyedik filmes feldolgozása.

Felfüggesztik a Fiatal Írók József Attila Körét, mert konferenciáikon a határokon túli magyarság problémáival foglalkoztak.

Leonyid, Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke kedden a Kremlben fogadta Le Duant, a Vietnami Kommunista Párt KB főtitkárát, az SZKP XXVI. kongresszusán részt vett vietnami pártküldöttség vezetőjét.

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_szovjet_vietnami.jpgSzovjet-vietnámi barátságos mérkőzés

Üzembe helyezték és megkezdte műsorszórását az új kékestetői tévétorony.

Az első tévéadótornyot még 1958 februárjában helyezték üzembe, Budapesten (hat éve a régi helyett újat építettek). Azóta Kékes, Tokaj, Komódi, Szentes, Miskolc, Pécs, Nagykanizsa, Kab-hegy és Sopron is kapott adótornyot. Kékestetőn már 1960 óta működött egy torony, ez azonban napjainkra már kiszolgált, elavult. Tőszomszédságában - hazánk legmagasabb pontján - megépült az utóda, és hozzá a kiszolgáló épület.

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_kekesteto.jpg

A tengerszint felett 1200 méteres magasságig nyúlik az új, karcsú antennatorony, amelyet az Uvaterv szolgálati találmánya alapján a Postaber, a Heves megyei Állami Építőipari Vállalat és a Közgép szakemberei építettek.

A 180 méteres toronynak csak az alsó, 80 méteres részét készítették vasbetonból, a következő 80 méter viszont acélszerkezetű, míg a legfelső 20 méter nem más, mint üvegszövettel merevített műanyag henger, amely a tévé második programjának kis méretű antennáit védi az időjárástól. Az építéshez 1300 köbméternyi vasbetont és félezer tonna acélszerkezetet használtak fel. Az idén minden szerelési munkát befejeznek Kékestetőn, és megnyitják az érdeklődők előtt a 28, illetve a 32 méter magasságban kiépített üvegezett és nyílt erkélyes kilátókat, amelyekhez lift visz majd fel.

Március 12. 

Reagan amerikai elnök egy hétfői interjújában első ízben beszélt nyilvánosan arról a lehetőségről, hogy Washington fegyvereket szállítson az afganisztáni lázadó csoportoknak. Egy nappal korábban Caspar Weinberger hadügyminiszter sem zárta ki ezt a lehetőséget, s csupán ahhoz a feltételhez költötte a „titkos utakon” eljuttatandó fegyveres segítséget, hogy az afgán ellenforradalmárok kifejezzék erre vonatkozó igényüket.

Libanon kérésére összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megtárgyalja a dél-libanoni területek ellen állandósult izraeli támadások következtében kialakult helyzetet. Ugyanakkor kétnapos látogatásra Damaszkuszba érkezett Eliasz Szárkisz libanoni államfő, hogy tárgyalásokat folytasson Hafez Asszad szíriai elnökkel a libanoni közbiztonság megszilárdításáról, a hat éve tartó polgárháborús válság rendezéséről, az ismétlődő izraeli támadások miatt rendkívül feszült helyzetről.

Folytatódott a kínai fővárosban a jégkorong-világbajnokság C kategóriájának küzdelemsorozata. A jégcsarnokban 3000 néző előtt a magyar válogatott 10:3 (1:0, 7:1, 2:2) arányban magabiztos győzelmet aratott a Koreai NDK csapatával szemben. A csapat gólszerzői: Szajlai (3), Pall (2), Menyhárt, Balogh, Kovács, Búzás és Farkas. Az első harmadban a koreai válogatott egyenrangú ellenfél volt, a második játékrészben azonban már megtört ellenállása, a harmadikban pedig a magyar együttes könnyített tempóján. Jelenleg 4 ponttal a harmadik helyen állunk az egyaránt 6 pontos Ausztria és Franciaország mögött. A világbajnokságon a következő ellenfél Franciaország csapata lesz.

Hanoiban megkezdődtek a hivatalos tárgyalások az Humberto Ortega , a Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front politikai bizottsági tagja, nemzetvédelmi miniszter vezette nicaraguai, valamint a Pham Van Dong miniszterelnök, a VKP Politikai Bizottságának tagja vezette vietnami küldöttség között (Ezen a híren talán azóta is röhögök. Ezek miről beszélgethettek?? - a szerkesztő megjegyzése)

Egyre súlyosbodó árvízhelyzet alakult ki szinte órák alatt a gyors olvadás és a nagyarányú, tartós esőzés következtében a Német Demokratikus Köztársaság déli részein. Türingiában például még 430 négyzetkilométeres területen egy méter magas a hótömeg, az olvadás pedig rohamos ütemű; eközben sok helyütt egyetlen nap alatt annyi eső hullott, mint máskor egész márciusban.

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_arviz.jpgMunkában az önkéntes mentők egy meiningeni utcában

Az Elba vízszintje Drezdánál 24 óra alatt egy métert emelkedett.

A jégkorong-világbajnokság C-csoportjának küzdelmeiben újabb meggyőző sikert aratott a magyar válogatott a kínai főváros jégstadionjában. 4000 néző előtt az együttes 11:6 (5:2, 1:2, 5:2) arányú győzelmet aratott Franciaország csapata felett. A gólokon Kovács (3), Szajlai (2), Bodor (2), Kereszty, Hajzer, Balogh és Palla osztozott. Ezzel a bennmaradás matematikailag biztossá vált.

Március 13. 

A világűr egyik veteránjával, s földünk századik, a Szovjetunió ötvenedik űrhajósával fedélzetén, tegnap újabb szovjet űrhajó indult a Szaljut-6 űrállomáshoz.  

kovalyonok_vladimir_3.jpgVlagyimir Kovaljonok

A Szojuz-T-4 űrhajó, amelynek parancsnoka Vlagyimir Kovaljonok, fedélzeti mérnöke pedig Viktor Szavinih, a késő esti órákban rajtolt a bajkonuri űrrepülőtérről.

Urho Kaleva Kekkonen finn államfő csütörtökön Helsinkiben fogadta Marjai József miniszterelnök helyettest.

Évi 40 ezer tonna kapacitású polipropilén-gyártó üzem épül Leninvárosban (ma Tiszaújváros), s ezzel a Tiszai Vegyi Kombinát polipropilén-gyártó kapacitása a kétszeresére bővül. A megállapodást ma írták alá a Chemokomplex székházában, a külkereskedelmi vállalat, a TVK, valamint a berendezéseket és a technológiát szállító japán Sumi.tomo cég vezetői.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke Grenada nemzeti ünnepe alkalmából táviratban üdvözölte Maurice Bishopot, a grenadai népi forradalmi kormány miniszterelnökét.

Kolumbiai Köztársaság kongresszusának meghívására Bogotába érkezett a magyar országgyűlés küldöttsége, élén Péter Jánossal, az országgyűlés alelnökével.

Madridban bankrabláson tetten érték, majd a főváros szívében detektívfilmbe illő autós hajsza után elfogták Jósé Antonio Valdelomart, a nyugat-berlini fesztiválon nagydíjat nyert Gyorsan, gyorsan ... című spanyol film főhősét. A sors iróniája: a díjnyertes játékfilm éppen a fiatalkorúak bűnözésének problémáival foglalkozik.

Március 14.

Budapesten megkezdődik a Hazafias Népfront VII. kongresszusa, melynek a végén elnökké Kállai Gyulát, főtitkárrá Sarlós Istvánt választják. 

Beszédet mondott Kádár János is, a záró gondolatai ezek voltak:
"Mi szép nyugodtan dolgozunk tovább, politikánk, programunk világos, és tömegtámogatást élvez. A pozitív vitáktól nem félünk, azokat szükségesnek tartjuk és igényeljük. De azt is meg kell mondanunk, hogy vívmányaink destruktív támadását sehol sem tűrjük el. A fellépés az ilyen támadások ellen az egész társadalomnak, így a népfrontnak is feladata.

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_hazafias_nepfront.jpgTanácskozik a kongresszus

Mi mindig világosan szoktunk beszélni, itt is meg szeretném említeni: vívmányainkat megőrizzük, gyarapítjuk, de a nép, az ország sorsával játszani senkit nem engedünk, azzal játszani nem szabad. Úgy gondoljuk, hogy ez nálunk társadalmi egyezség, amit mindenkinek meg kell tartania. Így gondoljuk."

(taps)

Kicsit emlékezzünk meg a fentebb említett Sarlós elvtársról, pláne időszerű, hiszen Augusto Pinochet is bekerült híreinkbe. 

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_sarlos_elvtars.jpgSarlós elvtárs

Mikor Luis Corvalán, a Chilei Kommunista Párt volt főtitkára, akit 1976-ban cseréltek ki a szovjetek az ellenzéki Bukovszkijért, moszkvai "gyógykezelésére" tartván rövid időre megállt Budapesten. Tiszteletére a Körcsarnokban tartott szolidaritási nagygyűlésen Sarlós elvtárs köszöntötte "a körünkben megjelent Pinochet elvtársat", amit nehezen fordítottak le neki. A kamera pont Corvalánt mutatta, arca leginkább Ivica Osziméra hasonlított, mikor Csuhay Szarajevóban belőtte a Videoton továbbjutását jelentő gólját. Jobb helyeken abban az időben azonnal érdemei elismerése mellett elzavarták volna minden funkciótól. De ő még ezek után volt a Minisztertanács elnökhelyettese, az Állami Tervbizottság tagja, az Állami Ifjúsági Bizottság elnöke, a Minisztertanács Tudománypolitikai Bizottságának elnöke, az Állami Díj- és Kossuth-díj bizottság elnöke, az országgyűlés elnöke és az Elnöki Tanács elnökhelyettese. Nem sokkal emlékezetes beszéde után A Magyar Népköztársaság érdemrendje kitüntetést is megkapta. Hivatalait csak 1989-ben veszítette el, végül 2006-ban, nyolcvannégy évesen hunyt el.

Az amerikai Atlantában eltemették a várost rettegésben tartó gyermekgyilkos 21. áldozatát. A sorozatgyilkosság 28 fekete áldozatot  követelt. 

wayne-williams-mugshot-e1276280330289.jpg

A gyilkosságokkal Wayne Williams gyanúsították, akit végül két felnőtt meggyilkolásáért ítéltek életfogytiglanra. Wayne Williams mai napig börtönben ül és ártatlannak vallja magát.

Délután, 9000 néző előtt került sor a jégkorong-világbajnokság C-csoportjában a Magyarország-Dánia mérkőzésre. A találkozó 2:2 (0:0, 1:1, 1:1 ) arányú döntetlennel végződött. A találkozó előtt szakemberek a mérkőzést háromesélyesnek tartották és ez a várakozás be is igazolódott. A magyar csapat számára a döntetlen
a végső helyezés szempontjából értékes.

Az utolsó forduló előtt az állás:

Helyezés Csapat Mérk. Gy. D. V. Adott Kapott Pont
1. Ausztria 6 6 0 0 36 3 12
2. Kínai NK 6 5 0 1 36 12 10
3. Magyarország 6 3 1 3 32 21 7
4. Franciaország 6 3 0 3 45 31 6
5. Bulgária 6 3 0 3 21 26 6
6. Dánia 6 2 1 3 31 24 5
7. KNDK 6 1 0 5 16 56 2
8. Nagy-Britannia 6 0 0 6 9 53 0


Az utolsó (hétfői nap) párosításai: Ausztria-Nagy-Britannia, Bulgária-Magyarország, Franciaország-Dánia és Kína-KNDK.

Március 15.

A Hazafias Népfront Országos Tanács (HNFOT) és a Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottsága (KISZ KB) nagygyűlést rendezett március 15-én a Múzeum kertben. Dr. Molnár Béla a HNFOT titkára megnyitója után Varga László, a KISZ KB titkára mondott ünnepi beszédet, majd irodalmi műsorral és a KISZ Központi Művészegyüttesének táncjátékával zárult a nagygyűlés. 

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_marcius_15.jpgKoszorúzás a Petőfi-szobornál

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_marcius_15_bubik_istvan.jpgA Magyar televízió ünnepi műsorában Bubik Istvánt is láthattuk

A héten a magyar slágerlistát Katona Klári Vigyél el című száma vezeti.

Nyugat-Európában Shakin' Stevens a This Ole House-szal áll a listák túlnyomó többségének az élén.

 Amin akkor még röhögtünk, hogy a hülye rothadó nyugat.

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_uzemanyag.jpgA nyugat-európai benzinkutaknál eladott egy liter üzemanyag költségeinek átlagos megoszlása

Nna, ugye. 

6362.jpgVan ahol jegyrendszer, nálunk a szegényebb réteg asztalán is téliszalámi

Újabb háromnapos edzőtáborozás után a magyar futball válogatott szerdán előkészületi mérkőzést játszott a Népstadionban az utánpótláscsapattal. Az együttes Nyilasi (2), Csapó, Kovács és Esterházy góljaival 5:1 arányban győzött; Mészáros-MartosKerekes, Garaba, Tóth J.-Csapó, Nyilasi, Mucha-Esterházy, TörőcsikKiss L. összetételben kezdett, később helyet kapott Katzirz, Szántó, Kovács, Kakas, Zombori és Dajka is. Ugyanezen a napon keleti szomszédaink (egy selejtező csoportban vagyunk, ugyebár) sem tétlenkedtek, Harmincezer néző előtt, küzdelmes futballmérkőzésen 2:1 arányban győzött Románia az NDK liga válogatottja ellen.

Maradnak a színes lapok. Angliában felmerült a héten, hogy eltörölnék a piros és sárga lapokat, a FIFA viszont ragaszkodik a használatukhoz. Az első sárga lapot az 1970-es mexikói VB-n a Szovjetunió-Mexikó mérkőzésen mutatták fel, a VB-n összesen 45 sárga lapos figyelmeztetés volt, a piros lap nem került elő. A lapokat azért vezették be, hogy a nemzetközi mérkőzéseken a csapatok nyelvét nem beszélő játékvezető egyértelmű figyelmeztetéseket adhasson.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 23. fordulóját!   

Bp. Honvéd – Dunaújváros
Kivételesen már a pénteki napon megkezdődik a forduló. Rögtön egy érdekesnek, és előre le nem futottnak mondható mérkőzéssel. A kispestiek az idén még nem nyertek, a kohászok még nem kaptak ki, mindkét csapat két döntetlent játszott a tavasszal. Nincs kérdőjel egyik csapatban sem, mindkét edző rendelkezésére áll a teljes keret.
idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_bp_honved_dunaujvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_bp_honved_dunaujvaros_4.jpgA Bp. Honvéd első gólja: Kozma közelről a hálóba talál...
idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_bp_honved_dunaujvaros_3.jpg...itt pedig a gólöröme...
idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_bp_honved_dunaujvaros_2.jpg...majd másodszor is betalál: fejjel juttatja a labdát Németh kapus hálójába...

Debreceni MVSC – Nyíregyháza
A szombat a kelet derbijével indul. A hét közepére elővételben elkelt elővételben az összes jegy a találkozóra.

Hogy a T. Olvasóval érzékeltessük - ne feledjük, a hazaiaknak ez a második, a vendégeknek az első szezonjuk a mindenkori első osztályban -, 1980/81-ben ez a mérkőzés mai értéken nagyjából egy Mezőkövesd-Gyirmót találkozónak felelt meg, azzal az óriási különbséggel, hogy szomszédvárak tradicionális csatájáról beszélhetünk, míg a példának felhozott párosításban mindkét csapatnak csak egy szürke mérkőzés a másik elleni - a szerkesztő megjegyzése. Ugyanakkor az egymás jóindulatú zrikálásán túl kezdődő, később nyílt utálattá kiterebélyesedő ellenségeskedés kezdete is ekkorra datálható.

Mindkét gárdásról elmondhatjuk, hogy masszív középcsapatról van szó, senki nem mehet ellenük biztosra, sem otthon, sem pedig idegenben. Az utolsó hat (!!) fordulóban a debreceniek nem szenvedtek vereséget, és a nyíregyháziak is csak egyszer kényszerültek vesztesen elhagyni a pályát. Egyik csapatban sincs sem sérült, sem pedig eltiltott játékos.mm_23_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_debreceni_mvsc_nyiregyhaza.jpgA Debrecen első...
idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_debreceni_mvsc_nyiregyhaza_2.jpg...és második gólja

Csepel – Ú. Dózsa
Az újonc hazai csapat az alsóházban telelt, de nem fenyegeti a kiesés réme. A vendégek, akik az elmúlt tizenöt évben a hazai labdarúgás egyik zászlóshajója voltak, ebben a bajnokságban eddig kritikán alul szerepeltek. A Csepelben Ozsváth betegség, Vincze pedig sárgalapjai miatt nem szerepelhet, Keszthelyi Mihály pedig a múlt heti KK mérkőzésen már bemutatkozott új szerzemény, Dékány Gábor személyében újoncavatásra készül valamilyen formában. Szusza Ferenc joggal elégedetlen az eddigi csapatteljesítménnyel, lehetőséget tervez adni Sarlósnak és Bodnárnak. Mindkét csapat nyolc-nyolc (náluk csak a Nyíregyháza ikszelt többször) döntetlennel rendelkezik.mm_23_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_csepel_u_dozsa.jpgA csepeli 11-es után: Kollár kapus bánatosan nézi a labdát, a gólszerző Tóth magasra emelt karral fejezi ki örömét

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_csepel_u_dozsa_2.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_csepel_u_dozsa_3.jpgKardos becsúszva szereli a csepeli gólszerzőt, Tóthot

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_csepel_u_dozsa_4.jpg

Volán  – Diósgyőri VTK
Az alsóházi rangadón mindkét csapat célja a két pont megszerzése, hogy mégmesszebb kerülhessenek a kiesési zónától. A hazaiak kissé rapszodikusak, két fordulóval ezelőtt lefocizták a Dózsát, majd a múlt héten méretes pofonba szaladtak bele Pécsett. A Volánban mindenki bevethető, a Diósgyőrben Veréb derékbántalmak, Fükő pedig Csepelen kapott rúgás miatt nem szerepelhetnek.
mm_23_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_volan_diosgyori_vtk.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_volan_diosgyori_vtk_2.jpg

Kaposvári Rákóczi – Rába ETO
A forduló másik alsóházi találkozóján a Rába parti zöld-fehérek látogatnak Kaposvárra. A vendégek helyzete sem túl rózsás, mindössze két ponttal előzik meg a még kiesőhelyen álló Dunaújvárosiakat, a hazaiakról pedig meg már magunk sem akarjuk újra leírni, mennyire reménytelen a helyzetük. Mindenesetre ki ellen szerezzenek pontot, vagy pontokat, ha nem a gyengécske ETO ellen. Mindkét csapat teljes kerettel készülhetett a találkozóra.
mm_23_5.jpg

Békéscsaba – Videoton
A hazaiak szorgalmasan gyűjtögetik a pontokat, utoljára öt fordulóval ezelőtt szenvedtek vereséget, nem véletlen állnak a hatodik helyen. A vendégek zsinórban kétszer szenvedtek vereséget, nem hogy az első helyet bukták, lassan már a dobogó is veszélyben van. Fogadkoznak, olyan nem lehet, hogy zsinórban háromszor szenvedjenek vereséget. Mindenesetre az esélyeiket javítja, hogy Disztl Péter eltiltása lejárt, Baranyi pedig felépült sérüléséből.
mm_23_6.jpg

 idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_bekescsaba_videoton.jpgKurucz második gólja

Zalaegerszegi TE – FTC
A két csapat közül a hazaiak az alsóház, a vendégek a tabella élén állnak. Bár Zalában senki nem mehet biztosra, most a döntetlen is totógyilkos mérkőzés volna. A zöld-fehérek szerda óta Fonyódon, edzőtáborban készültek a mérkőzésre.
mm_23_7.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_zalaegerszegi_te_ftc.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_zalaegerszegi_te_ftc_2.jpgSzokolai nagyot esik, ebből lesz az egyik büntető, majd a sértett köszönti először a gólszerző Nyilasit

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_zalaegerszegi_te_ftc_3.jpgA Fradi utolsó egyenlítő találata: Koch és Déri csatája után a labda a hálóban

Vasas – Pécsi MSC
Rögtön örömmel számolhatunk be a rendező csapat családbarát intézkedéséről, a szurkolók kisgyermekeiket elhelyezhetik a mérkőzés idejére a Fáy utcai sportcsarnok KlSZ-klubjában. A Vasasnál Bundzsák Dezső nem kényszerül változtatni a Dózsa elleni kezdőcsapaton, a Pécsnél, csak úgy mint az előző héten, kérdéses 
a védelemben Brezniczky, vagy Schulteisz, a támadósorban Réfi, vagy Vigh szereplése.
idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_vasas_pecsi_msc.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_vasas_pecsi_msc_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_vasas_pecsi_msc_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_vasas_pecsi_msc_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_vasas_pecsi_msc_5.jpg

MTK-VM – Tatabánya
Egy matinémérkőzés maradta vasárnapra. A hazaiak próbálnak elszakadni az utolsó helyen álló Kaposvártól, az utolsó 3 mérkőzésükön két döntetlen össze is jött. A vendégek tapadnak a dobogóra felkapaszkodni akaró Honvédra, három forduló óta tart veretlenségi sorozatuk.
mm_23_9.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_mtk_vm_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_mtk_vm_tatabanya_2.jpg

A mérkőzések után lássuk a 23. forduló válogatottjait! Talán a hirtelen jött enyhülésnek köszönhető, de kevesebb a nyolcas osztályzat, mint a múlt héten, valószínűleg összességében a hetes is, mivel hatosokkal is be lehetett kerülni a képzeletbeli első csapatba. A két legjobb kalkulust kapó játékos közül, bár a debreceni Szűcs János győztes csapatban szerepelt, sőt, védő létére gólt is szerzett, szerkesztőségünk mégis Katzirz Bélát választotta a forduló játékosának. A pécsi hálóőr szinte egyedül tartotta meccsben csapatát, válogatott formában védett, elévülhetetlen érdemei voltak csapatának a Fáy utcai pontszerzésben.
idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén annyi változás van, hogy Nyilasi Zalaegerszegen duplázott, így beérte az ezúttal eredménytelen Kiss Lászlót. Szintén két gólt szerzett Gass is, így Szabó József lecsúszott a dobogóról.
idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_gollovolista.jpg
A tabella élén nincs változás, a Ferencváros tartja egy pontos előnyét a Vasassal szemben, mindkettőjük erejéből csak egy döntetlenre futotta. Hosszú idő után újra dobogón a Bp. Honvéd, megelőzték a zsinórban harmadik vereségét elszenvedő Videotont. Már csak a 10. helyen a Dózsa, a kieső helyeken nincs változás, miután mindhárom érintett csapat vereséget szenvedett.  
idokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_tabella.jpg

A szövetségi kapitány és segítője ezúttal hétvégén nem magyar bajnokikat látogattak meg, hanem Belgiumban jártak. Mészöly Kálmán Antwerpenben megtekintette Fazekast és Müllert, Mezey György pedig Bruges-ben Bálintot.

Legvégül, szokás szerint,  tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait.

Mint két hete beszámoltunk róla, a budafokiak technikai mulasztása miatt elmaradt a Kecskemét – Budafok mérkőzés. A hétközben összeülő MLSZ fegyelmi bizottság úgy határozott, a házigazdák nem kapják meg automatikusan a pontokat, a mérkőzést 15 napon belül le kell játszani. Mindkét csapat figyelmeztetésben részesült, hazaiak a sportszerűtlenségük miatt, hiszen csekély késéssel akár le is lehetett volna a mérkőzést játszani, a vendégek pedig az igazolások otthonfelejtése miatt. A Budafok technikai vezetőjét ráadásul 3 hónapra eltiltották mindenféle sporttevékenységtől.

Az Ózdi Kohász jelentős lépést tett a feljutás felé vezető úton, fölényesen győzött, ráadásul a riválisai, a STC és a Gyöngyös, vereséget szenvedtek. Pontot szerzett Kecskeméten az Építők SC, pontot vesztett a Kőbányai úton a GANZ-Mávag. Meglepő gyulai győzelem Debrecenben és sellyei siker Szombathelyen.
mm_23_12.jpgmm_23_13.jpgmm_23_14.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_nb_ii.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_23_fordulo_nb_ii_2.jpg

Hét közben a nyolc érdekelt csapat az MNK-ban a legjobb négy közé jutásért fog játszani:

MÁV DAC – Bp. Honvéd
Diósgyőri VTK – FTC
Ú. Dózsa – MTK-VM
Nyíregyháza – Vasas

Természetesen ezekről a mérkőzésekről is beszámolunk majd.

Egy hét múlva, a következő hétvégén pedig jön a 24. forduló, az alábbi párosításokkal:

FTC – Vasas
Ú. Dózsa – MTK-VM (mindkét mérkőzés a Népstadionban),
Rába ETO – Volán
Nyíregyháza – Békéscsaba
Diósgyőri VTK – Debreceni MVSC
Videoton – Pécsi MSC
Tatabánya – Bp. Honvéd
Csepel – ZTE
Dunaújváros – Kaposvári Rákóczi 

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: e-mailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Címkék: foci nb1 időkapszula


3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr918393642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Millerdraft 2016.11.12. 20:15:04

Olvasom az Újpest meccs tudósítását és tetszik, jó a stílus, érdekesen ír még az unalmas percekről is.Lepillantok, hogy ki írta....ja :-)

maribor_ 2016.11.12. 21:37:01

@Millerdraft: Ja :) Es Toro hanyast kapott, miiiiii? :))))))

Millerdraft 2016.11.12. 21:41:03

Szerintem Karcsi bácsi ma már tudja, hogy akkoriban az utolsó csillagokat látta. Ma már hivatalból 7-est adna Törőnek de Herédinek vagy Steidl Pacalnak is járna a 6-os :-)
süti beállítások módosítása