Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Magyarország - Csehország 22-27 (10-13)

2016.12.05. 20:43 Fradista Utazó

Még jó, hogy évekkel ezelőtt ráálltam erre, hogy a cikk címe mindig az eredmény, csak így, natúr. Ellenkező esetben most túl szaftos címet adtam volna a mai értékelésnek, attól tartok. 

Persze, írhatok én már bármit, ez már semmin nem változtat. Viszonylag simán kaptunk ki az előzetesen az egész EB egyik leggyengébb csapatának tartott Csehországtól. 

hun_cze.jpg

Pontozásos alapon Triscsuknak lehettek volna esélyei. De a meccset gólra játszották (Fotó: EHF)

Nem számítottam sok jóra a mostani EB kapcsán. A magyar válogatott kerete ilyen gyenge utoljára valamikor harminc évvel ezelőtt lehetett talán, bár a fene tudja, a nyolcvanas éveket a mai kézilabdával talán nem is érdemes összehasonlítani. Mindegy is. Szóval én úgy készültem: a nyitómeccsen megverjük a cseheket, aztán öt vereség zsinórban. Csak hát már rögtön az első lépés nem jött össze. 

Amit a mérkőzés első tíz percében csináltunk, hogy felmentünk, aztán a három hátsó ember adogatta a labdát jobbra-balra, abban reménykedve, hátha az ellenfél közben elalszik, az igazából nem jött be. Egy valamirevaló NB I/B-s edző valamikor a tizedik perc környékén időt kért volna, a magyar válogatott dán szövetségi kapitánya, Kim Rasmussen, ezzel még öt percet várt. Nagyon úgy néz ki, hogy leginkább azért, mert elég kevés ötlete volt, hogy mit is kellene ehelyett a totyogás helyett csinálni. Az időkérés utáni játék megmutatta, hogy igazából valóban ez a helyzet, nemhogy akkor, de később az egész mérkőzésen nem tudtunk érdemben egy olyat változtatni, amivel feljavult volna a támadójátékunk. 

És persze jönnek a kifogások. Hogy sok a sérült, meg ilyenek. Igen, tényleg sok. Egyelőre most nem is mennék bele a keret összeállításába (bár gondolatban már most előkészíthetjük az egész EB-szereplés értékelését), azt azért tényként leszögezném, hogy a hátsó posztokra tényleg elég sovány a keretünk. Csakhogy pont a kezdő hármas azért papíron nem olyan nagyon rossz. Én igazából arra számítottam, hogy a Klivinyi - Görbicz - Kovács trió majd valahogy megoldja, és akkor lesz baj, amikor őket fáradtság, egyebek miatt le kell cserélni. Csak hát az volt a probléma, hogy már ők se oldották meg. Amikor meg le kellett őket cserélni, akkor tényleg baj lett. 

Klivinyi Kingától a '12-es junior VB óta várjuk, hogy felnőtt szinten is berobbanjon, a klubjával ez mostanában talán összejön, a válogatottal nagyon nem. Ma 12-szer lőtt kapura, ebből csak 4 lett gólt, ez gyenge. Görbicz Anitáról én nem szívesen írok rosszat, jót meg nem tudok, szóval tovább is lépnék; Kovács Annának volt egy jó negyedórája, amikor a cseh edző elhitte, hogy Kovács onnét sose fog a kapu felé nézni se - abban tévedett, hogy a magyar lövő csak akkor bizonytalanodott el ennyire, ha volt a látómezejében cseh védő. És hát ő is huszonöt éves már, mikor robbanjon be, ha nem most? Igaz, abban a negyedórában lőtt annyi gólt, hogy még így is ő lett a magyar válogatott kimagaslóan legjobb gólszerzője (és Klivinyi a második...). 

Persze ne kenjünk mindent a lővőkre, úgy azért, ha nincs zárás, elég nehéz. Kisfaludy Anett teljesen reménytelenül mozgott a falban, pedig van olyan testsúlya, amit a mostani, a réginél érezhetően szigorúbb szabályok mellett is be lehetne vetni, hogy legalább néha visszatartsa a védőket. És az is felmerül, minek is vittünk ki még két beállóst, ha ilyen helyzetben meg sem kíséreljük a változtatást? 

A keret olyan, amilyen, csodát nem lehet tenni, erre a világ legjobb edzője sem volna képes. A mienk a világ egyik leggazdagabb szövetsége, leg tudtunk szerződtetni egy sikeres edzőt a válogatotthoz, jó játékosokat viszont nem lehet ilyen egyszerűen szerezni a válogatottba. De az ezzel a kerettel is elvárható volna, hogy legyen már némi fogalmunk, hogyan is akarunk gólt lőni egy nem éppen félelmetes hírű ellenfélnek, mármint azon túl, hogy néha egy-egy játékosunk egy az egyben megveri a védőjét. Az ezzel a kerettel is elvárható volna, hogy, ha felmegyünk kapus nélkül támadni, akkor ne felejtsük már el visszacserélni a kapust. Pláne ne többször is. Hogy a csehek ne játszanak már gyorsabban, mint mi. A csehek! Nem az oroszok, a norvégok vagy a hollandok, ha ők gyorsabbak, mint mi, az mostanság sajnos megfelel a világ rendjének. Na de Csehország, akiknek van összesen kettő, nemzetközileg is értékelhető játékosuk?

De amúgy hogy a fenébe van az, hogy a cseh balszélső, Veronika Malá, lő 5 gólt 6 kísérletből, míg nekünk az összes szélsőnk összesen nem lő ennyit (4-et, 10 lövésből)? Hogy a pár másodperc híján kétpercnyi kettős emberelőnyt nem tudjuk megnyerni, mert elképzelésünk sincs, mit is szeretnénk játszani? Hogy készítették fel ezt a csapatot? A csehek még azt is elbírták, hogy meghatározó játékosuk, Iveta Luzumová, 0/8-as lövésmutatóval hozza le a mérkőzést. Még így se bírtunk nyerni. Akkor miről is beszélünk?

Csak a rend kedvéért: azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény dönt. Azaz, hiába jut tovább a csoportból 3 csapat (a 4-ből), nekünk már az se elég, ha valami csodát teszünk, és megverjük Dániát vagy Montenegrót, hiszen egymás elleni eredménnyel a csehek előttünk maradnának. Ahhoz, hogy ne ez legyen a blog történetének legrövidebb meccsértékelő sorozata, a hátralévő két csoportmeccsen legalább három pontot kell szereznünk (vagy kettőt, és reménykednünk valami eszement körbeverésben). Minden más esetben számunkra pénteken végetér az Európa-bajnokság. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1512025965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása