Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 29. forduló

2016.12.12. 19:46 maribor_

1981. május 1-2-3., A hónap első hétvégéje, a munka ünnepe és anyák napja.

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_headlines_1.jpgA Ludas Matyi ezzel a karikatúrával köszöntötte Május 1-ét, a munka ünnepét (nem rendszeres Olvasóink számára magyarázatként, nemrég született határozat róla, hogy Magyarországon bevezetik az ötnapos munkahetet) 

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.  

Április 29.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára szerdán - a közelgő május 1. alkalmából - Angyalföldre látogatott, hogy tájékozódjon a nagymúltú munkáskerület hétköznapjairól, lakosságának életkörülményeiről, gyárainak, üzemeinek termelési sikereiről, Angyalföld dolgozóinak ünnepi készülődéséről. A program délelőtt a XIII. kerületi pártbizottságon kezdődött, ahol Kádár János találkozott a párt-végrehajtó bizottság tagjaival, valamint a kerület állami és tömegszervezeti vezetőivel.

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_kadar_janos_angyalfold.jpgTalálkozás a Forgácsoló Szerszámok Gyára dolgozóival

Deák Gábor, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, a kerületi pártbizottság első titkára tájékoztatójában elmondotta, a kerület nagyüzemei sikeresen teljesítették tavalyi tervüket. Nyereségük 32 százalékkal haladta meg a tervezettet, és ezzel összhangban tovább javultak az életkörülmények. Deák továbbhangsúlyozta, hogy A VI. ötéves tervidőszakban tovább épül a kerület, 7600-nál több lakással, 40 tanteremmel, 1400 ágyas kórházi pavilonnal, több száz óvodai, bölcsődei hellyel gyarapodik.

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_kadar_janos_angyalfold_2.jpgKádár János a Gyöngyösi utcai lakótelep nemrég átadott általános iskolájában

Nemsokára már metróval is el lehet ide jutni. A főváros VI. ötéves tervidőszakára előirányzott beruházások egyhatoda Angyalföld fejlesztését szolgálja. Kádár János gratulált az eredményekhez és további munkasikereket kívánt.

Kovács Antal államtitkár, az Országos Vízügyi Hivatal elnöke szerdán hazaérkezett Csehszlovákiából, ahol április 27. és 29. között a magyar-csehszlovák vízügyi együttműködés fejlesztéséről tárgyalt Vladimir Margetin szlovák erdő- és vízgazdálkodási miniszterrel. Aláírták a két ország 1981-85. évi vízügyi műszaki-tudományos együttműködésének munkatervét (ezek egyszer ki ne találják, hogy egy vízlépcsőt akarnak közösen építeni valahol a Dunán - a szerkesztő megjegyzése).

Varsóban szerdán megkezdte tanácskozását a LEMP KB 10. plénuma, amely meghallgatta a politikai bizottság referátumát a pártnak a IX. kongresszus előtti feladatairól. A napirend további részében a plénum feladata áttekinteni és elfogadni a LEMP programtézis-tervezetét, a szervezeti szabályzat-tervezethez javasolt módosításokat és kiegészítéseket. Az eredeti napirendet kiegészítették szervezeti és személyi kérdésekkel. A politikai bizottság beszámolóját Stanislaw Kania, a KB első titkára terjesztette elő.

A szocialista országoknak Nicaragua újjáépítéséhez nyújtott segítségét méltatta Henry Ruiz nicaraguai tervezési miniszter. Ruiz közölte, hogy a nemrégiben Bulgáriában tett látogatása alkalmával a bolgár hatóságok 10 ezer tonna búza szállítására tettek ígéretet, hogy így enyhítsenek az amerikai hitelek leállítása kapcsán kialakult kritikus élelmezési helyzeten. Bulgária szakembereket is küld a közép-amerikai országba.

Alexander Haig amerikai külügyminiszter egy képviselőházi bizottság előtt elhangzott beszédében sikeresnek minősítette az Egyesült Államok salvadori politikáját. Haig szerint a salvadori gerillák Nicaraguából történő megsegítése gyakorlatilag megszűnt, míg a szocialista országok Salvadorba irányuló fegyverszállításai Washington politikája nyomán lényegesen csökkentek. Mint emlékezetes, az amerikai hírszerzés a salvadori baloldal külföldi megsegítéséről szóló „bizonyítékainak" hitelességét több forrásból cáfolták az Egyesül Államokban is. A Farabundo Marti Nemzeti Felszabadítási Front újabb részleteket hozott nyilvánosságra a salvadori junta külföldi támogatásának mértékéről. Az Excélsior című mexikóvárosi napilapban a szervezet szóvivője kifejtette, jelenleg csaknem 500 amerikai tiszt irányítja a salvadori hadsereg akcióit az ország különböző körzeteiben. A salvadori szélsőjobboldal vérfürdőinek csupán aznap 24 halálos áldozata volt.

Reagan amerikai elnök a merénylet óta először állt a kongresszus két háza és a televíziós kamerák elé. Rövid beszédében arról igyekezett meggyőzni a törvényhozás tagjait, hogy az Egyesült Államok gazdasági bajainak egyetlen gyógymódja a kormánya által előterjesztett költségvetés- és adócsökkentés. Ennek alátámasztására még siralmasabbnak festette az amerikai gazdasági helyzetet, mint előző két, hasonló tárgyú beszédében. Tízmillió munkanélküliről, kétszámjegyű inflációról, magas kamatokról, hatezer vállalkozás csődjéről számolt be. Állást foglalt a félmegoldások, azaz a képviselőház költségvetési bizottságának tervezete ellen.

Háromhetes hadgyakorlatot kezdtek az Északi- és a Balti-tengeren Nagy-Britannia, Dánia, Norvégia és az NSZK haditengerészeti egységeinek részvételével. A hadgyakorlaton 24 gyorsnaszád, öt ellátóhajó és 1300 tengerész vesz részt.

A japán SONY cég bejelentette, hogy sikerült egy olyan videóberendezést kifejlesztenie, amely a képmagnószalaggal egyidejűleg filmszalagot is gyárt. A Sonynak ezáltal sikerült „összeházasítania” a televíziót és a filmet, ugyanis a videoszalagokra felvett képanyagot eddig filmvetítőn nem lehetett lejátszani.

A londoni Old Baileyben, a főtörvényszéken megkezdődött Peter Sutcliffe gépkocsivezető pere. A feltételezett yorkshire-i hasfelmetsző ellen az a vád, hogy megölt 13 nőt, további hét ellen pedig gyilkosságot kísérelt meg. Az áldozatok többsége prostituált volt. Sutcliffe-et a világsajtó nevezte el yorkshire-i hasfelmetszőnek. A tettes ugyanis múlt századi elődjéhez, a hírhedt Hasfelmetsző Jackhez hasonló barbár módon követte el tetteit.

Sutcliffe-t végül nagyon hamar elítélték, hússzoros életfogytiglani börtönbüntetést kapott és a Parkhurst börtönbe zárták, a Wight szigeten.

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_peter_sutcliffe.jpg idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_peter_sutcliffe_2016.jpg
Akkor és most

Innen 3 évvel később átkerült egy igazságügyi elmegyógyintézetbe, ahol paranoid skizofréniával kezelték 32 évig. 2016 nyarán azonban épelméjűnek nyilvánította az egészségügyi bíróság, így a hetven éves férfinak vissza kellett mennie a börtönbe

A Nemzetközi Színházi Intézet madridi közgyűlése Jean Noverre, francia balett-táncos, az egyetemes táncművészet megújítójának születésnapját nevezi ki a Táncművészet Világnapjának. A világnapot első ízben egy évvel később, 1982-ben ünnepelték.

Az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) tanácsa Nizzában tartott ülésén döntött az 1983. évi fedettpályás atlétikai Európa-bajnokság színhelyéről. Az EB rendezésére Budapest, Leningrád és München pályázott, a két utóbbi város azonban még az ülés elölt visszavonta jelentkezését. Az EB rendezési jogát tehát a magyar főváros kapta, színhelye az új, nagy, még épülőfélben lévő sportcsarnok lesz. 

Április 30.

Az Elnöki Tanács a szocialista munkaversenyben az V. ötéves terv időszakában elért eredményeik elismeréséül nyolc személynek a Szocialista Munka Hőse kitüntetést és kitüntető címet, tíz szocialista brigádnak pedig a Munka Vörös Zászló Érdemrendjét adományozta.

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_losonczi.jpgLosonczi Pál üdvözli a kitüntetteket

A kitüntetéseket az Országház kupolacsarnokában Losonczi Pál, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, az Elnöki Tanács elnöke nyújtotta át.

Sikerrel zárták első hónapjukat a Márkus-hegyi bánya dolgozói: az április 1-i bányanyitás óta a tervezett 19 ezer helyett 23 ezer tonna jó minőségű, 4200 kalóriás szenet küldtek felszínre. Az eredmény értékét növeli, hogy közben tovább épül a bánya, így nagyon jól szervezett, összehangolt munkát kíván a beruházással párhuzamos termelés,

A magyar mozik vetíteni kezdik a Pogány Madonna című magyar és az Óvakodj a törpétől című amerikai filmvígjátékokat.

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_pogany_madonna.jpgÓvakodj a Csöpitől

A Magyar Televízió vetíteni kezdi a Pityke őrmester című tizenhárom részes rajzfilmsorozatot.

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_pityke_ormester.jpgA főhős (balra) és hű társa, Marcipán (jobbra), aki szirénaként is "dolgozott" a rendőrmotoron

A Szovjetunióban a városok, falvak már felöltötték az ünnepi köntöst: a fontosabb középületek, műemlékek esténként már ünnepi kivilágításban díszelegnek. A dekorációban az SZKP KB május elsejei jelszavai, a párt XXVI. kongresszusa határozatai kerültek a fő helyre. A szovjet üzemek általában új vállalásaikat is közszemlére tették május elseje előestéjén. A nemzetközi munkásosztály ünnepén sok új létesítményt, lakást adnak át. Például Moszkva egyik kerületében egyszerre kétszáz család kapta meg új, modern lakásának a kulcsait; országszerte pedig tízezrek rendezhetnek lakásavatót május elsején.

A februári puccskísérlet idején tanúsított kétértelmű magatartása miatt leváltják posztjáról José Juste tábornokot, az eseményekben kulcsszerepet játszó madridi páncélos hadosztály parancsnokát. Egyidejűleg ismertté vált, hogy leváltották a puccskészülődés jelzésével adós maradt katonai elhárítás operatív szolgálatának vezetőjét, José Cortina őrnagyot is, aki az összekötő volt a parlamentfoglaló Tejero csendőr alezredes és a hatalom megragadására törő Armada tábornok vezérkari főnökhelyettes között.

A nicaraguai kormány hivatalosan tiltakozott Hondurasnál a szomszédos ország hadseregének és Somoza egykori diktátor nemzeti gárdistáinak gyakori nicaraguai betörései miatt. A nicaraguai jegyzék hangsúlyozza: a behatolások célja, hogy a hondurasi katonák információkat gyűjtsenek a sandinista hadsereg egységeinek helyzetéről, és ezeket az értesüléseket továbbadják a Hondurasba menekült volt somozistáknak.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa Namíbia-vitáján az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország közösen megvétózta az afrikai országoknak a BT elé terjesztett határozati javaslatait, amelyek szankciókat sürgettek Dél-Afrika ellen.

Az amerikai képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó albizottsága 424,6 millió dolláros keretet hagyott jóvá az október 1-vel kezdődő költségvetési évre a Közel-Kelet és az Indiai-óceán térségében bevetendő intervenciós haderő („gyorshadtest”) külföldi támaszpontjai megépítéséhez és további 345 millió dollárt az MX hadászati rakétaprogram számára.

Buda István államtitkár, az OTSH elnöke Schmitt Pált a Népstadion és intézményei igazgatójának, Kovacsics Jánost a Nemzeti Sportuszoda igazgatójának nevezte ki.

Az 1979. március 30-án, Tatabányán történt balesete után 760 nappal, Joachim Deckarmot, a neves nyugatnémet kézilabdázót hazaengedték szüleihez a Bad Bodesberg-i rehabilitációs központból. A 27 éves kiváló sportoló, aki annak idején 131 napig feküdt eszméletlen állapotban, az orvosok véleménye szerint még évekig kezelésre szorul.

Megkezdi működését a világ legelső fapados (no-frills) légitársasága. A PEOPLExpress első járata Newark-ból szállt fel és Buffalóig repült. A jegyeket mindössze 26 dollárért árulták. (Ma már ne keressük őket, ha olcsó jegyet akarunk vásárolni, a Continental Airlines hat évvel később bekebelezte őket.)

Az amerikai Anheuser-Busch sörgyárban (a világhírű Budweiser előállítója - a szerkesztő megjegyzése) megkezdődnek a laboratóriumi kísérletek és tesztek az első csökkentett kalóriájú sör előállításához. Munkájuk alig több mint egy év múlva hozza meg gyümölcsét, mikor 1982 nyarán piacra dobják a BudLight-ot.

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_bud.jpgAz első Bud Light

Május 1.

Derűs hangulatú, színes tömegfelvonulással ünnepelték Budapest dolgozói a 37. szabad május elsejét.

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_majus_1.jpgA főváros dolgozóinak tízezrei a Felvonulási téren

Az esőre hajló idő ellenére, negyedmillió fővárosi lakos vonult két óra hosszat a Felvonulási téren, a menetoszlopokban a budapesti gyárak, vállalatok, intézmények, kerületek népe, dolgozók, tanulók, minden korosztálybeliek alkották a seregszemle részvevőit, együtt ünnepelve az ország vezetőivel és 34 ország dolgozóinak képviselőivel. 

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_disztribun.jpgLosonczi Pál, Kádár János és Lázár György köszönti a dolgozókat a dísztribünről

Már a kora reggeli órákban, a felvonulás kezdete előtt tízezrek lepték el a politikai tömegdemonstráció színterét. Pontban tíz órakor, a felvonulás nyitányaként, megszólaltak a harsonák, miután úttörők százai virágokkal köszöntötték a dísztribünön helyet foglaló vezetőket, az ünnepre érkezett külföldi vendégeket, a kongresszusi és a felszabadulási munkaversenyben kiemelkedő sikereket elért dolgozókat, a munkásmozgalom veteránjait.

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_majus_1_2.jpgA zárókép: Éljen a párt!

Sűrű sorokban érkeznek a gyülekezőhelyre a Ganz-Mávag dolgozói is. Kiricsi István, a vállalati pártbizottság titkára, és Forgács Mihály, a vállalati szakszervezeti bizottság titkára mégegyszer utánanéz, a felvonulás kezdetére minden a helyére kerüljön. Különösen azt a hatalmas teherautót járták körül többször is, amelynek platóján bemutatták a termékszerkezet-váltás utáni Ganz-Mávag korszerű, versenyképes gyártmányait: tetszetős motorvonatok, hidak és más szerkezetek kicsinyített mását. A Ganz-Mávag felvonulói között volt az „Odoros” szerszámkészítő komplex szocialista brigád 16 tagja. E kollektíva az előző napon magas kitüntetésben részesült: megkapták a Munka Vörös Zászló Érdemrendjét.

Világszerte felvonulásokon, tömegtüntetéseken, nagygyűléseken emlékeztek meg a nemzetközi munkásosztály ünnepéről, május elsejéről. A szovjet főváros sok százezres ünnepi felvonulással, nagyszabású kulturális eseményekkel köszöntötte a nemzetközi munkásosztály ünnepét. A moszkvai dolgozók hagyományos felvonulása, délelőtt 10 órakor kezdődött a Vörös téren.

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_majus_1_moszkva.jpgA szovjet dolgozók felvonulása, párt- és állami vezetők a dísztribünön

A Lenin-mauzóleum mellvédjén ott voltak az SZKP és a szovjet állam vezetői, élükön Leonyid Brezsnyevvel, az SZKP KB főtitkárával, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnökével. Az emelvényen a meghívott vendégek között öt kontinensről érkezett száztizenhárom - köztük a magyar - szakszervezeti és munkásküldöttség tagjai foglaltak helyet.

Chile szabadelvű, szabadpiaci szociális és munkaügyi minisztere (mert ilyen is volt a Pinochet-diktatúra idején) meglepő bejelentéssel szolgált: magánosítják az ország nyugdíjrendszerét. Az idősek még a régi rend szerint kapják ellátásukat, a középkorúak választhattak a két modell között, a fiatal pályakezdőknek azonban kötelező volt privát pénztárat választaniuk. A radikális privatizációs lépést José Pinera szándékosan a munka ünnepére időzítette: hadd ünnepeljék a dolgozók, hogy tulajdonossá válhatnak!

A lépést természetesen azonnal tűz alá vette (és máig tűz alatt tartja) a baloldal, a szociális szakma és mindazok, akik arra hivatkozva ítélnek el szükséges modernizációs lépéseket, hogy abból nem profitál azonnal mindenki. Chile ebből a szempontból is kivételesnek bizonyult: ha nem is mindenki, de a dolgozók 95 százaléka az új, privát rendszert választotta, a nyugdíj magánosítási lépés pedig Chile (sokszor valóban akadozó) gazdasági fellendülésének egyik lényeges okozójává vált.

Május 2.

Nagy sikert aratott a Futapest. Férfiak és nők, igazolt atléták és kocogók, tíz éven aluliak és hetvenen felüliek, más sportágak kitűnőségei és sportot csak kedvtelésből űzők, győzni akarók és csak a távot teljesíteni szándékozók - ebből állt a Futapest csaknem háromezres mezőnye a másodszor megrendezésre kerülő eseményen.

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_futapest.jpgA mezőny az Erzsébet-hídon

Szombat délelőtt a Dózsa György út, Rákóczi út, Kossuth Lajos utca, Erzsébet-híd, Ybl Miklós tér, Lánchíd, Népköztársaság útja, Dózsa György út útvonalon lezajlott tömegversenyt hatalmas érdeklődés kísérte, sok-sok ezer néző tapsolta, biztatta, lelkesítette a részvevőket. A 11 kilométeres futásban Kerék jártó István (33:29,6), Bauer Attila (33:32,6), Szekeres Ferenc (33:34,4) érkezett az első három helyen a célba.

Az észak-írországi Belfastban és Londonderryben újabb zavargások voltak. Belfastban - ahol már péntek este is voltak kisebb összetűzések - tüntető fiatalok összecsaptak a rendőrséggel. A Belfast melletti Maze börtönben immár 63. napja folytatja éhségsztrájkját Bobby Sands. Hírügynökségi jelentések szerint a bebörtönzött IRA-tagok politikai státusáért küzdő fiatalember haláltusáját vívja. Gyorsan romlik a 49. napja éhségsztrájkoló Frandís Houghes egészségi állapota is.

Anvar Szadat egyiptomi államfő szombaton bejelentette: amnesztiában részesítenek négy - államcsínykísérlet miatt - 1971 májusa óta bebörtönzött politikai vezetőt: Ali Szabri volt alelnököt, Szarni Saraf volt államminisztert, Farid Abdel Kerimet, a feloszlatott Arab Szocialista Unió volt titkárát és Mohamed Fajek volt
tájékoztatásügyi minisztert.

Argentína lezárta határát Chile felé, és csapatokat irányított a határ menti térségbe. Az intézkedésre azután került sor, hogy Chilében letartóztattak két argentin tisztet. A chilei tájékoztatási minisztérium azzal vádolta az argentin tiszteket, hogy chilei területen fontos katonai objektumokat fényképeztek. Az argentin kormány közlése szerint a tisztek szabadságukat töltötték az Andokban húzódó határ chilei oldalán. Buenos Aires visszautasította a chilei vádakat, és a letartóztatást provokációnak minősítette.

Ronald Reagan, az Egyesült Államok elnöke táviratban köszöntötte fel hatvanadik születésnapja alkalmából a szabadgondolkodásáról és száműzetéséről közismert emberjogi aktivistát, a szovjet magfizikust, Andrej Szaharovot.

Alekszandr Szolzsenyicin, Gulágot is megjárt író mellett talán Andrej Szaharov fizikus, 1975 Nobel-békedíjasa volt az orosz értelmiségi ellenállás legjelesebb alakja a sztálini, majd más nevek által fémjelzett szovjet típusú diktatúrában. Szaharov a munkatábort megúszta, „csupán” megfosztották minden állami kitüntetésétől (főként a hidrogénbomba fejlesztése terén elért eredményei miatt díjazták) és hat évre száműzték Nyizsnij Novgorodba, ami alig több mint négyszáz kilométer közúton Moszkvától. Mihail Gorbacsov aztán visszahívta a fővárosba, Szaharovot 1989 tavaszán beválasztották az új orosz parlamentbe, de hogy a változás szele minden szemetet kifújjon Kelet-Európából, már nem élhette meg, ’89. december 14-én, 68 éves korában elvitte a szívroham.

Bár az angol bajnokságból még öt mérkőzés hátravan, a bajnoki címért versengés már befejeződött. Az elsőséget az Aston Villa szerezte meg, az Ipswich Townnal való nagy versenyfutásban. Az eredmény váratlan, hiszen olyan csapatok maradtak alul, mint a Liverpool, a Manchester United, jobban mondva ezek a nemzetközi labdarúgóéletben márkás és elismert együttesek szinte befolyásolni sem tudták a kialakuló eredményt. A MU 12 ponttal szakadt le a bajnokcsapattól, s ha netán a Liverpool még megnyeri a hátralevő két mérkőzését, akkor is kilenc ponttal végez az Aston Villa mögött. Az Aston Villa sikerét még az sem befolyásolhatja, hogy az utolsó fordulóban 2:0-ra kikapott az Arsenaltól, mert ugyanakkor az Ipswich Town is alulmaradt 2-1 arányban a Middlesbrough csapatával szemben.

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_aston_villa.jpg

"Az idény elején úgy véltem, hogy 61 vagy 62 pontot kell gyűjtenie annak a csapatnak, amely az élen akar végezni, de elég lett a 60 is" - mondotta Ron Saunders, az Aston Villa menedzsere, aki nagyon szerényen értékelte gárdáját. "Én egyszerű ember vagyok, egyszerű a labdarúgás is és még egyszerűbb a csapatom, az Aston Villa, hiszen lényegében 14 játékossal küzdöttük végig a bajnoki évet." Elsőként a nagy vetélytárs, az Ipswich Town szakvezetője, Bobby Robson gratulált kollégájának: „Az Aston Villa egész évben nyújtott egyenletes teljesítményével rászolgált a bajnokságra, a küzdelme talán élesebb lehetett volna, ha a mi csapatunknak nincs annyi hazai és nemzetközi kötelezettsége.” Az Aston Villát a „névtelenek csapatának" tartják, hiszen csak egyetlen játékosa szerepel válogatott csapatban, a jobbszélső Gray, az utánpótlás együttesben.

Az angol bajnokság első évtizedeinek egyik legnagyszerűbb csapata, a birminghami Aston Villa, a huszadik század második felére szép lassan kikopott a közvetlen élmezőnyből. A második világháború után a középmezőny és a kiesés elleni harc jellemezte az eredményeket, aminek következtében 1960 nyarán el is búcsúztak az élvonaltól. Bár a feljutás rögtön az első évben sikerült, a csapat továbbra is a mezőny második felében maradt, sőt az 1966-67-es évadban újra a másodosztályba kerültek. A klub minden szempontból megroggyant a tartós mélyrepülés következtében, pénzügyi és személyi problémáktól kísérve nemhogy az első osztály nem került szóba, de a második vonalban is a kiesés réme fenyegette a Villát. A rémálomból 1970-ben lett valóság, amikor a klub történetének mélypontjaként a csapat a harmadosztályba zuhant. Az egyesület új elnöke megkezdte az újjáépítést, és a birminghamiek a 71-72-es szezonban visszakerültek a másodosztályba, majd három év után – immár Ron Saunders vezetésével – újra az élvonalban szerepelhettek. A hetvenes évek második felében a Villa az élvonal erős középcsapatai közé került, emellett kétszer is sikerült elhódítania a Liga Kupát, míg végül Saunders 1981-ben feltette a koronát teljesítményére, és a csapat 71 év után ismét Anglia legjobbja lett.
Bár a bajnok és BEK-győztes csapat gerincét 78 és 80 között vásárolt angolok alkották, a klubszinten csúcsra jutott játékosok a válogatottban sosem kerültek kulcsszerepbe, sőt a keretbe is alig fértek be. A rotterdami finálé egyik hőse, Nigel Spinks mindössze 45 percet kapott a háromoroszlános mezben – csakúgy, mint elődje Jimmy Rimmer. Tony Morley a BEK-menetelés idején hatszor lett válogatott, Gordon „Sid” Cowans 83-as debütálása után 11-szer képviselhette Angliát. A BEK-győztes gól szerzője, Peter Withe 81 és 84 között szintén 11-szer volt válogatott, de a klub „idegenlégiósai” sem jártak jobban: Allan Evans 82-ben 4-szer szerepelt a skót válogatottban, míg Eamonn Deacy ugyanezt tudta felmutatni az íreknél. Mindössze két olyan játékos volt a keretben, akik a Villa nagy menetelése előtt már képviselhették országukat: Des Bremner 76-ban egy alkalommal húzhatta fel Skócia mezét, míg Terry Donovan 79-ben és 81-ben kapott egy-egy mérkőzésnyi lehetősséget. Így aztán hiába az Aston Villa a legtöbb angol válogatott játékost adó klub, történelmének messze legsikeresebb csapata ehhez a rekordhoz alig-alig járult csak hozzá.

Május 3.

Az előzetes terveknek megfelelően a Fővárosi Fürdőigazgatóság megnyitotta melegvizű strandjait, a Palatínust, a Dagályt, az Erzsébeti, a Csepeli és, a Csillaghegyi fürdőt. Bár az időjárás a strandolásra nem volt kedvező, néhányan megmártóztak a vízben.

Előző hírünkhöz kapcsolódik, hogy havazott a  Mátrában május első vasárnapján. A hegy alacsonyabb részein lombos erdők, a tisztásokon kinyílt virágok, a hegyek csúcsain pedig valóságos tél fogadta a kirándulókat. Kékestetőn napközben órákon át sűrű pelyhekben hullott a hó.

Bernadette Deolin, a neves polgárjogi harcos vasárnap az indulatok megfékezésére és fegyelmezett, békés tiltakozásra szólította fel Észak-Írország lakosait a kómás állapotban fekvő, 27 éves Bobby Sands halála esetére. A 65. napja éhségsztrájkot folytató Sands, az IRA bebörtönzött tagja, akit a brit törvényhozás képviselőjévé választottak, azt követeli, hogy nyilvánítsák politikai fogollyá őt és társait. Édesanyja ugyancsak a nyugalom megőrzésére és az erőszak kerülésére szólított fel.

Két éven át valóságos repülőjegyirodát nyitott Nyugat-Európa több városában egy nemzetközi bűnszövetkezet. Kitöltetlen repülőjegyeket loptak el és adtak tovább ügyfeleiknek, több millió dolláros kárt okozva. A banda tizennégy tagját több nyugati nagyvárosban egy időben tartóztatták le. A nyomozásba bekapcsolódott az Interpol is. A feketepiaci kereskedők kifinomult technikával dolgoztak: mindig a legújabb bélyegzőket, kódszámokat, és jegykezelési módokat alkalmazták a jegyek kitöltésekor. A károsultak egy korántsem teljes lista szerint: az Alitalia, a Lufthansa, a Panarn, az Air France, a KLM, a i SAS, a British Airways és az Air Canada.

Asszad szíriai elnök élesen elítélte a libanoni belügyekbe való izraeli beavatkozást és a Libanon elleni izraeli támadásokat. Ziaur Rahman bangladesi elnök látogatása alkalmával mondott beszédében Asszad megerősítette, hogy Szíria eltökélten szembeszáll az imperialista és cionista tervekkel.

A hetvenes évek eleje, a vietnami háború elleni megmozdulások óta nem volt az amerikai fővárosban olyan hatalmas tömegtüntetés, mint amilyen vasárnap zajlott le: a menetet munkás-, diák-, vallási és kisebbségi szervezetek koalíciója, a „háborúellenes népi mozgósítás” bizottsága szervezte az amerikai kormány salvadori katonai beavatkozása, a hadi kiadások növelése, a szociális programok felszámolása ellen.

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_washigton.jpgA tüntetők útban a Pentagon felé

A Forma-1 San Marinó-i Nagydíját rendezték Imolában. Ez volt az első verseny, amit ezen a pályán rendeztek az F1 történetében. Végeredmény a pontszerző helyeken:

Helyezés Pilóta Csapat Megtett kör Időeredmény
1. Nelson Piquet Brabham-Ford 60
1:51'23.97
2. Riccardo Patrese Arrows-Ford 60 + 4.58
3. Carlos Reutemann Williams-Ford 60 + 6.34
4. Hector Rebaque Brabham-Ford 60 + 22.89
5. Didier Pironi Ferrari 60 + 25.87
6. Andrea de Cesaris McLaren-Ford 60 + 1'06.61

Olyan versenyzők nem értek célba többek között, mint Michele Alboreto. Mario Andretti, Keke Rosberg, Jacques Laffite vagy Alain Prost. Egy fiatal brit pilóta, akit Nigel Mansell-nek hívnak, az időmérő edzésen a minimális szintidőt sem tudta megfutni, hogy vasárnap rajthoz állhasson. Egyébként a nyugat-amerikai, a brazil és az argentin nagydíj után ez volt idén a Forma-1 negyedik futama.

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_nelson_piquet.jpgA futam boldog győztese

A Forma-1 San Marinó-i nagydíjat 1981-től 2006-ig rendezték meg megszakítás nélkül a F1-ben az imolai pályán. A versenypálya mindössze 80 kilométerre található Maranellótól, a Ferrari székhelyétől. Emiatt a csapatának "hazai" pályájának is szokás nevezni. Hírhedtségét 1994-ben érte el, amikor a szombati időmérő edzésen Roland Ratzenberger a Villeneuve-, majd a versenyen a háromszoros világbajnok Ayrton Senna a Tamburello kanyarban halt meg baleset miatt. A verseny után a pályát átalakították, melynek következtében biztonságosabb és lassabb lett. Korábbi neve Autodromo Dino Ferrari volt (a képen Piquet mögött még az eredeti név is ott díszeleg), Enzo Ferrari korán meghalt fiáról elnevezve. 1988 óta viseli jelenlegi nevét, amikor Enzo Ferrari is meghalt.

A fordulót megelőző hét második fele mozgalmas volt a nemzetközi hanglemezkiadásban is. Bakelitet adott ki többek közt Van Halen (Fair Warning), Vangelis (Chariots of Fire), Kim Carnes (Mistaken Identity), The Exploited (Punks Not Dead) és Carlos Santana (Zebop!). Talán a Tűzszekereket kéne meghallgatnunk.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 29. fordulóját! 

Rába ETO – Videoton
A fehérváriaknak azért kellene a két pont, hogy versenyben maradjanak a dobogós helyezésért. A, Rába összeállítása változatlan, a Videotonban Baranyi, Karsai és Tieber sérülés miatt nem játszik.
idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_raba_eto_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_raba_eto_videoton_2.jpgMile Horváth (4), Végh és Disztl Péter között is a hálóba talált

Debreceni MVSC – Békéscsaba
Tavasszal tizenkét fordulón át veretlen a Debrecen együttese, s ezt a sorozatot a papírforma szerint folytathatja. Kovács Ferenc, a Debrecen edzője nem változtat, nem csak a győzelmi sorozat párját ritkító, hanem az is, hogy tizenkettedszer szerepel együttese ugyanabban az összeállításban. A Békéscsabában Kerekes és Kurucz újra játszik.
idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_debreceni_mvsc_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_debreceni_mvsc_bekescsaba_2.jpgJankovics jobb lábbal lő kapura, de a kitűnő Rabcsák hárít, a csatár körül Királyvári (2) és Kerekes

Bp. Honvéd – FTC
A forduló mérkőzése Kispesten lesz. A rendezők telt házat. 15 ezer nézőt várnak. A bajnokcsapatban Garaba két sárga lapja, Pintér sérülése miatt nem szerepelhet, Kuti pedig csak kispados lesz. Az FTC csapatában valószínűleg újra játszik a betegségéből lábadozó Nyilasi. A Fradi egyébként nem tétlenkedett a VB-selejtező miatt hosszúra nyúlt bajnoki szünetben. Ausztriában jártak, ahol a Pusztai Lászlót is foglakoztató Eisenstadt vendégei voltak és 1:1-es döntetlent értek el. Ennek a mérkőzésnek külön érdekessége volt, hogy a válogatottjait nélkülöző Fradi két dunaújvárosi vendégjátékost, Szűcs Jánost és Sulija Ottót is magával vitt.
idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_bp_honved_ftc_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_bp_honved_ftc.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_bp_honved_ftc_3.jpgNyilasi Tibor, aki a második félidőben elsősorban a védő munkájával emelkedett ki társai közül a rangadón, a csereként beállt Kutival viaskodik

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_bp_honved_ftc_4.jpgSzokolai lövése egy másodperc múlva hálót ért (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_bp_honved_ftc_5.jpgA mérkőzés utáni öröm őszinte percei … Novák Dezső Szokolaival (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_bp_honved_ftc_6.jpgSzokolai Nagy Antal mellett veszi át a labdát

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_bp_honved_ftc_7.jpgÉs íme a másik főszereplő Kispestről: Mucha most éppen Bodonyit játssza át

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_bp_honved_ftc_8.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_bp_honved_ftc_9.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_bp_honved_ftc_11.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_bp_honved_ftc_10.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_bp_honved_ftc_12.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_bp_honved_ftc_13.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_bp_honved_ftc_11_1.jpg

Ú. Dózsa – Kaposvári Rákóczi
Ősszel az újpestiek egy pontot Kaposvárott hagytak, most Feketével és Törőcsikkel kiegészülve győzelemre készülnek. A Dózsában Rothermel hosszú sérülése után leülhet a kispadra, a kaposvári együttes kapitánya, Gulyás sérült, ha nem jön rendbe, akkor Czabula helyettesíti. Ez az első eset a tavaszi szezonban, hogy a a hazaiakat nem toldozni-foldozni kellett, hanem a legjobb összeállításban szerepelhetnek - örömmel Szusza Ferenc, az újpestiek edzője.
idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_u_dozsa_kaposvari_rakoczi.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_u_dozsa_kaposvari_rakoczi_2.jpgA labda a kitűnően munkálkodó Békéi kezében, Kozma és Kardos arcán azonban még látszik az erőfeszítés, Zentai, Csorba és Gulyás (takarva) csak szemlélői az izgalmas jelenetnek

Diósgyőri VTK – Dunaújváros
A hazai pálya és a nagyobb rutin a Diósgyőr mellett szól, annak ellenére, hogy a vendégeknek van több veszíteni valója.
idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_diosgyori_vtk_dunaujvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_diosgyori_vtk_dunaujvaros_2.jpgA döntő mozzanat Szántó jó ütemben ugrik fel, és fejéről a bal sarokba vágódik a labda. A gólszerző körül Paizs, Dózsa és Virágh, valamint saját csapatából Fekete, Holló nem védhette a fejest

Csepel – Vasas
Csepelen minden csapat megszenved a győzelemért, és a bajnoki címért versenyt futó Vasas sem lesz kivétel ez alól. A Csepelnek két sérültje volt a héten: Gálhidi és Vincze. Keszthelyi Mihály bízik felgyógyulásukban. A Vasasban a sérüléséből felépült Török ismét pályára lép.
idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_csepel_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_csepel_vasas_2.jpgKökény bal lábbal megszelídíti a labdát, megiramodik, Komjáti (az egyenlítő gól szerzője) fordul és a csatár után veti magát

Zalaegerszegi TE – MTK-VM
Az egerszegiek ősszel a Hungária körútról gól nélküli mérkőzésen egy pontot elvittek, ezzel most a budapesti kék-fehérek megelégednének. A ZTE-néI a sok sérülés okoz gondot. Hiányzik Péter, Szimacsek, Szentes. Kanász, Kovács. Fodor és Galántai sincs rendben. Bolemányi viszont meggyógyult.
idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_zalaegerszegi_te_mtk_vm.jpg

Volán – Nyíregyháza
Egyik csapatnak sincsenek különösebb gondjai, a tét a jobb helyezés elérése és ebből akár egy jó meccs is kikerekedhet. A Volánban Durgonics helyét Szakál foglalhatja el.
idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_volan_nyiregyhaza_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_volan_nyiregyhaza.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_volan_nyiregyhaza_3.jpgSerest (fehér mezben) Lechner akadályozza szabálytalanul

Tatabánya – Pécsi MSC 
Ősszel a Pécs nyert 3-0-ra, most a bányászcsapat ugyanennyire esélyes. A Pécs csapatából sérülés, illetve sárga lapok miatt hiányzik Katzirz, Kardos, Dobány, Kincses és Toma, így az előjelek alapján helyesebb lenne a Tatabánya –  Pécsi MSC B elnevezés.

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_tatabanya.jpg

A hazaiak mellett szól az is, hogy dr. Lakat Károly munkája beérni látszik, kilenc mérkőzés óta nem találtak legyőzőre.
idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_tatabanya_pecsi_msc.jpg

A mérkőzések után lássuk a 29. forduló válogatottjait! A bajnokság egészének kiegyensúlyozottsága - annak ellenére, hogy lassan bizton eldőlni látszik mind a bajnoki cím, mind a biztos kiesők személye - valahol abból látszik, hogy az amúgy színvonalas Bp. Honvéd  –  FTC párharc 26 pályára lépő játékosából csak hárman kerültek be a képzeletbeli válogatottakba. Ketten érdemeltek ki 8-as osztályzatot, a forduló játékosának megválasztásakor talán most volt a legnehezebb dolga szerkesztőségünk tagjainak. Mucha József régóta egyik legjobbja csapatának, a Honvéd ellen talán a bajnoki cím kimeneteléről döntő gólpasszt adott. Békei Vilmos annak ellenére érdemelte ki a legjobbaknak járó kalkulust, hogy három gólt is kapott, ami, valljuk be, ritkaságszámba megy. Rengeteg érv szólt Mucha mellett, de végül is választásunk Békeire esett. Mucha pályafutásáról rengeteg találatot hoz az Internet, viszont az Időkapszula szerzőinek itt a kiváló alkalom, hogy a kaposvári hálóőr, mintegy életműdíjként, megemlítésre kerülhessen.
idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

Az 1950-ben, Bátaszéken született egykori hálóőr a hetvenes évek közepén a Szombathelyi Haladásban lett NB I-es kapus, igaz, többnyire, mint Szarka Zoltán tartalékja, jobbára csak a cserepadon kapott helyet. Az 1975/76, és az 1976/77-es bajnoki szezonban mindössze 13 bajnoki találkozó jutott neki, cserébe a Haladás mind a négy KEK-sorozat mérkőzésén (Valetta FC 7:0, 1:1, Sturm Graz 0:2, 1:1) ő védett.

idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_bekei_vilmos.jpgBékei 1975/76-ban a Haladás kapusaként

Utolsó szombathelyi szezonja végén kerül Kaposvárra, Hegedűs Péterrel váltják egymást. Ezután kiesik a Kaposvárral, két idényt a második vonalban töltött el, oroszlánrésze volt abban, hogy az 1979/80-as szezonban kivívta a Rákóczi a visszakerülést. Ekkor még Békeinek öt mérkőzése van hátra az NB I-es pályafutásából, így ebben a szezonban összesen 21 találkozón védhetett és a legkevésbé sem rajta múlt, hogy csapata végül kiesett. A somogyi megyeszékhely pedig várhatott hét szűk esztendőt, mire legközelebb megint felkerülhetett a legjobbak közé.

A góllövőlista élén nincs változás, sőt, lejjebb is csak annyi, hogy az eddig 12 gólos dunaújvárosi Weimper ebben a fordulóban betalált.
idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_gollovolista.jpg
A tabellát egyértelműen és feltűnő különbséggel vezeti a Ferencváros az utána következő Vasas, Tatabánya, Videoton és a Honvéd előtt. Ha azt is számítjuk, hogy valamennyiüknél jobb a gólkülönbsége is, ilyenformán már csak akkor fordulhatna visszájára a dolog, ha az FTC a hátralevő fordulókban teljes csődöt mondana. Megjegyzendő, a Tatabánya idén először került fel a dobogóra. Meglepetésre továbbtart a Debreceni MVSC veretlenségi- (Tizenkettőnél tartanak a hajdúságiak, talán nem lövünk le nagy poént, ha most eláruljuk, ezt még két mérkőzéssel meg fogják fejelni. És 2012-ig 31 évet kell várniuk, hogy ezt beállítsák, illetve közel megháromszorozzák - a szerkesztő megjegyzése) és a nyíregyháziak döntetlengyártó sorozata. A három kiesőjelölt közül a fordulónak egyértelműen a Dunaújváros volt a legnagyobb vesztese.
idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_tabella.jpg

Legvégül, szokás szerint,  tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A 31. forduló legnagyobb meglepetése, hogy a Keleti csoport bajnokjelöltje, az Ózdi Kohász vereséget szenvedett saját pályáján. A másik két csoport listavezetője közül a SZEOL AK idegenben nyert, a Haladás döntetlenre végzett.
idokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_nb_ii_1.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_nb_ii_2.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_nb_ii_3.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_29_fordulo_nb_ii_4.jpg

Vasárnap este tíz órakor beszéltünk telefonon Mészöly Kálmán szövetségi kapitánnyal, aki elmondta, hogy a válogatott keret tagjai kedden 12 óra harminc perckor találkoznak az MLSZ székházában, ahonnan együtt Tatára utaznak, és ott jövő hét szerdáig, a románokkal esedékes május 13-i mérkőzésig gyakorolnak. A 22-es keret a következő: MészárosKakas, Katzirz, Disztl P., Martos, Bálint, Garaba, Tóth J., Szántó, Kerekes, Varga, Müller, Csapó, Nyilasi, Mucha, Komjáti, Fazekas, Bodonyi,  Kiss, Esterházy, Törőcsik, Izsó. Belgiumban szereplő játékosok - Bálint, Müller és Fazekas - előreláthatóan a következő hétfőn csatlakoznak társaikhoz.

A következő forduló a magyar – román és a norvég – magyar VB-selejtező mérkőzések miatt csak három hét múlva lesz, azokat követően pedig jön a 30. forduló, az alábbi párosításokkal:

Vasas – Volán
FTC – Nyíregyháza
Csepel – Rába ETO
Dunaújváros – Ú. Dózsa
Békéscsaba – Tatabánya
Pécsi MSC – MTK-VM
Videoton – Diósgyőri VTK
Debreceni MVSC – Kaposvári Rákóczi
Zalaegerszegi TE – Bp. Honvéd

Terveink szerint a VB-selejtező mérkőzések kapcsán különkiadásokkal fogunk jelentkezni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr612016811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása