Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

30 éves a legnagyobb bunyó a jégkorong történetében

2017.01.08. 18:46 maribor_

Az 1987-es pöstyéni U20-as jégkorong világbajnokság a szovjet és kanadai játékosok hatalmas bunyójával ért véget, amit a tévéközvetítés során a jégkorong magyar szerelmesei is láthattak élőben.

30_eves_a_legnagyobb_bunyo_a_jegkorong_torteneteben.jpgTájkép csata közben


Brendan Shanahan, Theo Fleury, Pierre Turgeon, Alexander Mogilnij, Szergej Fjodorov, Vlagyimir Konsztantyinov is részt vett 1987. január 4.-én az U20-as világbajnokság kurtán-furcsán véget ért zárómérkőzésén. A mérkőzés statisztikáit törölték az U20-as vb jegyzőkönyvéből, a norvég játékvezető jelentése pedig eltűnt – a mérkőzés hivatalosan nem is létezik. Mégis, akik látták, mai napig emlegetik. Na nem a fantasztikus játék miatt – a két nagy rivális meccsére a szovjetek, tőlük szokatlanul gyenge teljesítménnyel (2 győzelem, 3 vereség, 1 döntetlen) a hátuk mögött érkeztek, éremre már nem volt esélyük, viszont a nagy rivális elleni győzelemmel szerették volna zárni a tornát. Kanada ellenben az aranyért hajtott, ehhez azonban négy, vagy több góllal kellett volna nyerniük (az akkori világbajnokság más rendszerben zajlott mint a mostaniak).

Szikrázóan kezdődött az összecsapás és több, büntetlenül hagyott fault is borzolta a kedélyeket egészen 34. percig, amikor is 4:2-es kanadai vezetésnél elszabadult a pokol. Egy kisebb ütközés után először Everett Sanipass és Szergej Sesztyerikov ugrott egymásnak, de az olaj a tűzre az volt amikor Pavel Kosztyicskin a bottal kupán vágta Theo Fleury-t. Pár pillanat múlva már az összes játékos, a cserekapusokat is beleértve a jégen volt és elkezdődött az őrület.

30_eves_a_legnagyobb_bunyo_a_jegkorong_torteneteben_2.jpgKommentár nélkül

Eldobott kesztyűk és sisakok, vérző fejű játékosok mindenfelé, csak néhány játékos maradt ki a bunyóból: kanadai részről a kapus Jimmy Waite és Pierre Turgeon – az öltözőben a csapattársak később szóvá is tették nekik a passzivitást, szinte leárulózták őket emiatt.

Everett Sanipass később így nyilatkozott erről: “Néztem hogy ki tudna segíteni Stephen Roy-nak és kinéztem a padra.

30_eves_a_legnagyobb_bunyo_a_jegkorong_torteneteben_pierre_turgeon.jpgTurgeon, az "áruló", később a New York Islanders, Montreal Canadiens színeiben is szép karriert futott be

Láttam ahogy az a kutya, Pierre Turgeon, csak ül a padon, lehajtott fejjel. Nem emelte volna fel a seggét. Csak ült miközben a teljes szovjet csapat a jégen volt és (Roynak) kettővel kellett elbánnia” 

A csetepaté már kezdett a nyugvópontjára jutni amikor a csarnokban leoltották a világítást. Amikor azonban újra kigyulladtak a fények, a srácok újult erővel ugrottak egymásnak. A nézők fütyültek és fújoltak, “Hokit akarunk” ("My chceme hokej!" ), skandálták.

30_eves_a_legnagyobb_bunyo_a_jegkorong_torteneteben_3.jpgPáratlan páros 


Néhány perc múlva a felek kifáradtak és a tettlegességből a csata szóbeli inzultusokká szelídült. A Nemzetközi Jégkorong Szövetség elnöke, Günther Sabitzky, azonban nem tétlenkedett - válgságtanácsot hívott össze és ennek eredményeképpen, 7-1es szavazati aránnyal, a két csapatot azonnali hatályal kizárták a tornáról. A mérkőzést így természetesen már nem kellett végigjátszani a csapatoknak. A történtek ellenére a kanadaiakat meghívták a torna végi bankettre, amire az a válasz érkezett hogy nem érdekli őket – erre felszólítták őket hogy fél órán belül hagyják el a csarnokot. Nem sokkal később felfegyverzett csehszlovák katonák kíséretében, a tervezettnél hamarabb kellett elhagyniuk az országot.


Rövid összefoglaló

Hazaérve a két válogatott eltérő fogadtatásban részesült a szövetség és a szurkolók részéről: a szurkolók büszkén fogadták a csapatokat. A Toronto Maple Leafs tulajdonosa, Harold Ballard még speciális aranyérmeket is csináltatott a számukra. A kanadai szövetség ellenben fagyosan viszonyult a történtekhez (2005-ben felvetődött, hogy az 1987-es csapatoknak egy hivatalos találkozót szervezzenek. A kanadai szövetség képviselője hosszú csend után annyit mondott: “nem tartom jó ötletnek”.)

A hivatalos szovjet álláspont szégyennek nevezte a történteket, az edzőt Vlagyimir Vasziljevet arra hivatkozva menesztették, hogy nem volt képes megakadályozni a tömegverekedést – nyilván a tornán elért gyenge eredmények sem segítették a pozíciójának megőrzésében. Idővel azonban megjelentek olyan vélemények amelyek védelmükbe vették a szovjet srácokat, mára kifejezetten pozitívan tekintenek az akkor történtekre. Egy 2008-as cikk a Sport-Expresszben igazi hősként emlékezik vissza a játékosokra: “A csapat sikertelenül tért haza a tornáról, de megőrizte a gerincét. Az összes fiú egyként ugrotta át a palánkot és rohant a többiek segítségére. Megmutatták hogy létezik még összetartás”.

Epilógus:
A játékosok 18 hónap, az edzők 3 év eltiltást kaptak, később azonban az eltiltásokat 6 hónapra mérsékelték, így Mogilnij részt vehetett az 1988-as téli olimpián. A 20 fős kanadai keretből később 19-en NHL játékosok lettek. A szovjet keret játékosai pedig az NHL-be megérkező első szovjet hullámot képviselték a vasfüggöny leomlása után, a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején. Öten közülük később a Stanley kupát is felemelhették.

A VB-t egyébként a finnek nyerték, miután a torna utolsó napján 5:3-ra legyőzték a házigazda csehszlovákokat, így egy ponttal megelőzték őket. A szovjetek csupán Svájcot előzték volna meg, ha nem zárják ki őket.

Ne maradjon le további írásainkról sem és kövessen minket Facebook oldalunkon!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8012107939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tököm Állat 2017.01.08. 23:31:56

Nem voltál azon az Újpest-Fradin a 90-es évek elején,amikor még a nézők is beszálltak gázspray-vel?

maribor_ 2017.01.09. 10:19:18

@Tököm Állat: Akkor már nem nagyon jártam hokira.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.01.09. 12:05:23

Hatalmas buli volt. :-)) Alapvetően korrekt párharcok folytak. Nagyon teccett.

Millerdraft 2017.01.09. 14:30:52

nagyszerű cikk, amúgy az említett Újpest-Fradi szintén klasszik legenda szurkolói körökben, ez volt mikor újpesti vezetésnél Miletics kérte a fradi tábort, hogy dobáljanak azért, hogy a bírók lefújják a meccset.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2017.01.09. 15:38:56

@Tököm Állat: Én viszont kinnt voltam. Félbe is szakadt a meccs, tán a második harmad közepén. A Fradisták a kapu mögül fújtak gázspayt az előttük verekedő játékosokra. Barátaimmal voltam, vegyes újpestiek, fradisták. A mellettem álló csávó, akit nem ismertem, a megszólalásig hasonlított Ebedli Zolira. Meg is kérdeztem hogy nem ő-e. De nem :-) Viszont jót röhögött.

Millerdraft 2017.01.09. 18:14:47

Tomi, én is kint voltam az Újpest táborban, de a fradi táboros haverokkal vonatoztam haza, ők mesélték a részleteket.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2017.01.10. 12:39:00

@Millerdraft: emlékszem, volt két haverom, akikkel egy nyomdában dolgoztunk. Mindkettő súlyosan ultra arc volt (már ha akkoriban ez jelentett valamit), csak az egyikük fradista a másik újpesti és nagoyn jó barátok voltak. A szünetben együtt cigiztek a lelátó mögött :-)

fortune hai 2017.01.12. 13:18:34

@maribor_: a 444-et-egyelőre-nem én szerkesztem még, de szívesen.

maribor_ 2017.01.12. 13:20:10

@fortune hai: Ide meg kiírhatjuk, hogy MH Mentes Övezet, ha a T. Kommentelő attól jobban érzi magát nálunk :)

fortune hai 2017.01.12. 13:36:03

@maribor_: nem szabad kitiltani innen, még hiányzik egy több részes Sanyi bácsi-portrétok.

JuAn 2017.01.20. 19:34:17

@eMTé: Az utolsó mondat miatt majdnem fulladásos halál miatt távoztam az élők sorából. Ezután csak evés és ivás nélkül fogok olvasni. ;)

JuAn 2017.01.20. 19:36:24

@maribor_: Na, hiába vagyok elég vén, nem értem. Megszégyenítesz itt vagy kíméletesen megmagyarázod magánban?
süti beállítások módosítása