Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Amíg mi vacogunk...

2017.01.11. 19:38 Rich.mond

Hazánkban meglepő módon jó egy hónapja valóban télies az időjárás. Valljuk meg őszintén: Szilveszterkor is fáztunk, pedig előtte próbáltuk így is, úgy is felmelegíteni magunkat. Ilyenkor pólóra-gatyára vetkőzni és futballozni Isten szabad ege alatt, elég merész gondolat. No de mindezt még nézni is két órán keresztül, egy helyben toporogva...

Valamiért ilyentájt elhalkulnak azok a hangok, akik szerint követnünk kéne az angolok példáját és januárban is futballozniuk kéne a magyar aranylábúaknak - néha még a márciusi időjárás is okozhat tréfás napokat...

No de sebaj, a 2016-os év annyi mindennel elkényeztette a magyar futballszurkolókat, hogy ránk is fér egy kis téli álom. Ne is irigyeljük hát a világ azon szegleteit, ahol ilyenkor is "ideális futballidő" van. Vegyesvágottunk következik.

Az alábbi képen például a malibui (Los Angeles, Kalifornia) Pepperdine Waves női labdarúgó csapata fogadja az LMU Lionst pálmafák árnyékában, ahol a hátteret a Csendes-óceán adja. A hazaiaknak szurkolt a legendás pop-díva, a hazánkban a nyolcvanas évek végén igazán népszerű CC Catch is.

pepperdine-womens-soccer.JPG

A hondurasi Capucas település dinamikus fejlődésnek indult, köszönhetően a fair-trade intézményének, ami nagyjából-körülbelül azt jelenti, hogy a környék kiváló minőségű kávéját nem "bagóért" vásárolják meg a szövetségbe tömörülő helyi termelőktől, hanem tisztességes profitot hagynak náluk. A kulturális-, egészségügyi központ és iskolaépület mellett még futballpálya is épült. A lecsúszott kapáslövések miatt elveszett labdákért machete, kígyóméreg-szérum és fegyveres kísérő nélkül nem tanácsos elindulni.

capucas-soccer-field-in-jungle.jpg

Ha már Latin-Amerika: a kolumbiai Salento városa ugyancsak kávéjáról híres. A 7000 lakosú településnek emellett a futballpályája is gyönyörű és remek a klímája is, köszönhetően a közel 1900 méteres tengerszint feletti magasságnak.

salento.jpg

Amikor kijelölték ennek a marokkói focipályának a helyét, minden bizonnyal sokat törték a fejüket a helyi elöljárók: a fa a hazai kispadhoz, vagy egy kapu mögé kerüljön? Bízunk benne, hogy van olyan napszak, amikor a kapusnak nyújt némi árnyékot az a magányos fa.

A sporttelep tizenegy órányi tevegelésnyire van Casablancától. Fogvacogás teljességgel kizárt. Legalábbis sötétedésig, de pályavilágítás híján tovább úgysincs mód a mérkőzés folytatására.

soccer-football-goals-and-a-desert-tree-and-field-in-the-middle-of-morocco-near-the-sahara-desert-on-semester-at-sea-camel-trek-photo-credit-zack-neher.jpg

De nem muszáj ennyire messzire menni itthonról. A Portugália legdélnyugatibb csücskén található Cabo Sardão focipályáját az Atlanti-óceán veszi körül. Most is 16 fok van ott és ragyogó napsütés - éjjel sincs hidegebb 10 foknál.

cabo_sardao.jpg

Thaiföldön, Koh Panyee szigetén minden adott ahhoz, hogy "turista-paradicsom"-ként hirdessék magukat. Kristálytiszta tenger, gyönyörű táj, mindig ragyogó Nap, finom ételek, gyönyör lányok. Pont, ahogy az összes többi thai szigeten és üdülő-övezetben. 

Éppen ezért a helyiek gondoltak egyet és új attrakcióval egészítették ki a kínálatot, mégpedig egy úszó "foci-szigettel". Erre azután szánták el magukat, hogy jelentősen lecsökkent az országba utazó turisták száma a folyamatos kormányellenes tiltakozások miatt, illetve az Egyesült királyságban nagy port vert fel két fiatal meggyilkolása Koh Tao szigetén.

Koh Panyee ráadásul abszolút ismeretlen volt a nagyvilág szemében, hiszen csak vízi úton lehet megközelíteni. MInden esetre az ötlet bevált, mert azóta sokkal többen kíváncsiak a településre.

thailand.jpg

Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy van-e ott egyáltalán tél? Milyen lehet arrafelé rúgni a bőrt, amikor helyi viszonyok között zord időjárás uralkodik?

Mert ily távolról azt hihetnénk, hogy a déli féltekén mindig meleg van - kivéve, ha egy tűzföldi, vagy dél-patagóniai gleccsertúrán vagyunk. "De egy kedves kis csendes-óceáni szigeten, mondjuk a Húsvét-szigeten minden bizonnyal állandóan ragyog a Nap" - jelenti ki az az énem, amelyik Cook kapitány kalandjain, a Kincses szigeten és a Kincs, ami nincs-en szocializálódott. Nos, ez súlyos tévedés!

Ha nekem nem hisznek, kérdezzék meg a chilei Colo-Colo csapatát, akik csekély 3000 kilométert utaztak azért, hogy barátságos mérkőzést játszanak a hat helyi csapat legjobbjaiból létrehozott Rapa Nui csapata ellen - e helyiek így nevezik a szigetet. Tévedtek, egész nap szakadt az eső. Nem véletlen, hiszen a találkozót 2015 augusztus 5-én rendezték, amikor ott pont "tombolt" Tél Tábornok.

A chilei szövetség 2009 óta vonja be a Húsvét-szigetet a nemzeti kupaküzdelmekbe, elmélyítendő a sziget integrációját - hiszen chilei fennhatóság alá tartoznak. A meccset a Colo-Colo nyerte 4-0 arányban. Feltételezem, a kép alapján a helyszínt minden kedves olvasónk eltalálta volna. A kapucnik és megtépázott esernyők azért sejtetik, hogy nem bikiniszezon volt - Augusztusban az átlaghőmérséklet 18 fok, de volt már hét fokos dermesztő hideg is Rapa Nuin.

Tehát ennek tükrében legyen ez a végszó: mindenhol jó, de a legjobb otthon! Jön még Kolumbiára dér!

 colo-colorapanui2.jpg

 

Címkék: fodbal


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4212089543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása