Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 32. forduló

2017.01.31. 16:39 maribor_

1981. június 10., A hónap első hétközi fordulója.

idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_headlines.jpgMegkezdődik a vakáció! 

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

június 8.

A Parlamentben tanácskoztak az országgyűlés tisztségviselői, az állandó bizottságok elnökei, a fővárosi és a megyei képviselőcsoportok vezetői. Az ülésen Apró Antal, az országgyűlés elnöke ismertette a Parlament soron következő nyári ülésszakának előkészületeivel kapcsolatos teendőket. Ezután Madarasi Attila pénzügyi államtitkára Magyar Népköztársaság 1980. évi költségvetésének és a tanácsok 1976-1980. évi pénzügyi tervének végrehajtásáról adott ismertetőt. Nyitrai Ferencné államtitkár, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke a statisztikáról szóló 1973. évi V. törvény eddigi végrehajtásáról tájékoztatta a parlamenti tisztségviselőket.

Hétfőn szovjet küldöttség érkezett hazánkba, a magyar-szovjet gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési kormányközi bizottság ülésszakára. A delegációt Nyikolaj Talizin, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnökhelyettese, a bizottság szovjet tagozatának elnöke vezeti. A vendégeket a Ferihegyi repülőtéren Marjai József miniszterelnök-helyettes, a bizottság társelnöke fogadta. Jelen volt Vlagyimir Pavlov, a Szovjetunió budapesti nagykövete is.

Hivatalos baráti látogatásra este Moszkvába érkezett Bendzsedid Sadli algériai államfő. A két ország állami zászlóival feldíszített vnukovói repülőtéren az algériai elnököt Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke, Nyikolaj Tyihonov kormányfő, Andrej Gromiko külügyminiszter - mindketten az SZKP KB Politikai Bizottságának tagjai -, valamint Borisz Ponomarjov, az SZKP KB Politikai Bizottságának póttagja, a központi bizottság titkára üdvözölte.

idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_szovjet_algeriai_targyalasok.jpgA szovjet és az algériai tárgyaló küldöttség

A Bejrút közelében levő Beit Ed-Dinben folytatta tanácskozását az Arabközi Bizottság, amelynek munkájában - Szárkisz libanoni államfő elnökletével - Khaddam szíriai, Szaúd al-Fejszal szaúd-arábiai és Szabah al Ahmad al-Szabah kuvaiti külügyminiszter, valamint Sedli Klibi, az Arab Liga főtitkára vesz részt. A négyes bizottság tagjai Libanon különböző vallási-politikai irányzatú csoportjainak vezetőivel tárgyaltak. A tárgyalások után elhangzott derűlátó nyilatkozatok abból táplálkoznak, hogy a baloldali, a jobboldali és a centrista erők képviselői egyaránt kinyilvánították: készek véget vetni a súlyos áldozatokat követelő fegyveres konfliktusnak és párbeszédet kezdeni a hatéves belpolitikai válság átfogó rendezéséről. Óvatosságra int azonban, hogy a szemben álló felek eltérő módon, eltérő feltételeket hangoztatva képzelik el a kibontakozást.

idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_arabkozi_ertekezlet.jpgA közvetítő négyes bizottság ülésén részt vevő arab külügyminiszterek a tanácskozás színhelyén

Alig pár nappal a búcsúmérkőzése után a Magyar Labdarúgó Szövetség főtitkár-helyettessé nevezte ki a harminchét éves dr. Páncsics Miklóst, az FTC, a Budapesti Honvéd és az Építők SC egykori labdarúgóját.

június 9.

A Budapesten lefolytatott kereskedelmi tárgyalások eredményeként kedden a Külkereskedelmi Minisztériumban aláírták az 1981. évre szóló magyar-kínai árucsere forgalmi és fizetési egyezményt. Ennek alapján Magyarország a többi között televízió-részegységeket, orvosi berendezéseket, műszereket, méterárut és gyógyszereket szállít Kínába. Behozatalunk jelentős részét a kötöttáruk, konfekcióipari terrmékek, pamut- és gyapjúszövet, irodaszerek, játékok, porcelánáruk, valamint gyümölcs- és zöldségkonzervek alkotják gyógyszer-hatóanyagokat és vegyi cikkeket is importálunk. Az egyezményt Vas János és Csou Hua-min külkereskedelmi miniszterhelyettes írta alá. Jelen volt Veress Péter külkereskedelmi miniszter és Feng Yujiu, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete.

A külkereskedelmi árufuvarozás gyorsítását szolgáló megállapodást kötött a Volán Tröszt és a szovjet Szovsztranszavto közlekedési vállalat. A megállapodás értelmében ma megindul a rendszeres közúti darabáru fuvarozás Budapest-Moszkva között. Az egyik héten a Volán, a másikon a Szovsztranszavto kamionja bonyolítja le a forgalmat. A nemzetközi darabárus forgalomban a Szovjetunió, illetve hazánk egész területére a zöldségtől az öttonnás gépekig feladhatók kis tételű mezőgazdasági, ipari, élelmiszer-ipari termékek. A belföldi darabárus járatok továbbítják a budapesti Nyugati pályaudvari és a moszkvai gyűjtőközpontba a Szovjetunióba, illetve a hazánkba irányuló exportszállítmányokat, amelyek helyi kézbesítéséről a két autóközlekedési vállalat gondoskodik. A KGST-országok külkereskedelmének fejlődése, a szerződéskötések megbízható, pontos, gyors teljesítésének igénye indokolta ennek a fuvarozási formának a nemzetközi bevezetését.

Az atomenergia békés célú felhasználásával kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kormányzó tanácsának Bécsben megnyílt ülésszaka. Mint a beszámoló hangsúlyozza: 1980 végéig az ügynökség ellenőrizte az atomfegyverrel nem rendelkező államokban található nukleáris berendezések 98 százalékát. A szervezet a korábbiakhoz hasonlóan a múlt évben sem találkozott olyan esettel, amikor nukleáris anyagokat atomfegyver gyártáséra vagy egyéb katonai célra használtak volna fel. A dokumentum ugyanakkor komoly aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy néhány országban, mindenekelőtt a Dél-afrikai Köztársaságban, Izraelben és Pakisztánban az energiaügynökség felügyelete alá nem tartozó atomfegyver előállítására képes nukleáris berendezések találhatók.

A Szovjetunió állandó ENSZ-képviselete szóbeli jegyzékben hívta fel a figyelmet arra, hogy a szovjet ENSZ-misszió munkatársait New Yorkban állandóan veszély fenyegeti, és folytatódnak a képviselet elleni terrorcselekmények elkövetésére tett kísérletek. A jegyzéket az Egyesült Államok állandó ENSZ-missziójának címezték és az ENSZ-diplomaták biztonságával foglalkozó bizottság hivatalos dokumentumaként adták közre. Ez közli, hogy május 17-én a szovjet ENSZ-képviselet lakótömbjének területén, két méterre az ott várakozó iskolabusztól, gyújtószerkezetet találtak. Csupán a véletlenen múlt, hogy sikerült elkerülni az emberáldozatokat. Néhány nappal előbb három gyújtószerkezetet fedeztek fel a képviselet nyaralójának közelében.

június 10.

Losonczi Pálnak, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa elnökének meghívására hivatalos látogatásra hazánkba érkezett Alhadzsi Shehu Shagari, a Nigériai Szövetségi Köztársaság elnöke.

idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_magyar_nigeriai.jpgLosonczi Pál és Alhadzsi Shehu Shagari a Kossuth Lajos téren

Erich Honecker, az NSZEP KB főtitkára, az NDK Államtanácsának elnöke Karl-Marx-Stadtban tartott választási nagygyűlésén hangoztatta: a szocializmus és a béke erősítése a következő öt év fő feladata az NDK-ban. Ez belpolitikailag a gazdaság teljesítőképességének növelését és az NSZEP X. kongresszusa által áprilisban megerősített szociálpolitikai program megvalósítását, külpolitikában pedig a Szovjetunióval és a szocialista közösség többi országával való szoros szövetséget jelenti a világbéke biztosításáért, a leszerelésért, a nemzetközi együttműködésért és az enyhülésért vívott harcban.

Az észak-indiai vasúti szerencsétlenség halálos áldozatainak száma elérheti a háromezret - közölte a PTI indiai hírügynökség. Bihar államban leszakadt egy híd és az éppen rajta keresztülhaladó, túlzsúfolt szerelvény hét kocsija a folyóba zuhant. (Az első jelentések hétszáz halottról számoltak be.) Ellenzéki politikusok nem tartják kizártnak, hogy nem vihar okozta a balesetet. Az indiai vasútügyi miniszter lemondását követelik, mivel szerintük a kormányt is felelősség terheli a katasztrófáért.

A hét közepén a nyugat-európai slágerlistákat Smokey Robinson előadásában a Being With You című száma vezeti.

A héten újabb két európai labdarúgó bajnokságban fejeződtek be a küzdelmek és avattak bajnokot.

Nyugat-Németországban a Bayern München csapata egykori nagy vetélytársa, az időközben visszaesett, már legfeljebb az UEFA Kupa-szereplésre pályázó Borussia Mönchengladbach otthonában ért célba, védte meg bajnoki címét. A bajorok elsősége a tavaszi idényben tulajdonképpen nem is forgott veszélyben, és a múlt heti, Frankfurt ellen aratott kiütéses győzelmük után már három ponttal vezettek a Hamburg előtt. Nyugodtan nézhettek az utolsó két forduló elé, legfeljebb csak papíron veszthették el a bajnoki címet. A Bayern München azonban okos és higgadt, igazán bajnokhoz méltó játékkal rukkolt ki a zsúfolásig megtelt lelátó 35 000 nézője előtt.

idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_rummenigge.jpgA mérkőzés főhőse, Rummenigge mesterhármast szerzett, itt épp az egyiket ünnepli

4:1-es győzelmüket külön nem kell megmagyarázni, de abba a ténybe, hogy a befejezés előtt már bajnoknak tudhatják magukat a bajorok, belejátszott az a tény is, hogy a Hamburg erejéből csak 0:0-ra futotta az 1860 München vendégeként, így matematikailag elszállt az esélyük, hogy beérjék a Bayernt. A szombati, utolsó fordulóra most már csak egyetlen nagy kérdés maradt: melyik csapat lesz a harmadik kieső a Schalke és az Uerdingen mellett? Az alsóház jelenleg így áll:

Helyezés Csapat Mérk. Gy. D. V. Gk. P.
13. Düsseldorf 33 10 7 16 55:62 27
14. Nürnberg (újonc) 33 11 5 17 46:56 27
15. Bielefeld (újonc) 33 10 6 17 46:64 26
16. 1860 München 33 7 7 17 47:60 25
17. Schalke 33 8 7 18 42:89 23
18. Uerdingen 33 7 6 19 47:75 22


A Bayern München tehát már bajnok, a Frankfurt nyerte a kupát, a Hamburg, a Stuttgart és a Kaiserlautern vehet részt az UEFA Kupában, ahol a Dortmund vagy a Mönchengladbach képviselheti majd negyedik együttesként az NSZK labdarúgását.

Olaszországban Az A-osztályban az utolsó fordulóra maradt a döntés: melyik együttes lesz a bajnok, és melyik lesz a harmadik kieső. És amikor a 30. fordulóban lefújták a labdarúgó stadionokban a mérkőzéseket, a Juventus szurkolói elözönlötték a pályát, s boldogan ünnepelték az 1978 utálni újabb, immár tizenkilencedik bajnoki elsőség részeseit. A torinói zebrák - hazai környezetben - 60 000 szurkoló hatalmas buzdításától kísérve azonnal magához ragadta a kezdeményezést a Fiorentina ellen. A sorozatos támadások a 26. percben góllá értek: az előretörő Cabrini 5 méterről vágta a hálóba a tizennyolcadik elsőséget jelentő gólt! A másik bajnokjelölt, a Roma idegenben szerepelt, s nagyszerűen kezdett, mert Falcao már a 2. percben az Avellino kapujába küldte a labdát. A kiesés szelét érző hazai gárda azonban fokozatosan magára talált, s 35 000 szurkolójának nagy örömére a 29. percben Venturi révén egyenlített. Az eredmény már nem változott, így az Avellino megmenekült. Eldőlt a harmadik kieső kiléte is, a forduló előtt a Perugia és a Pistoiese már ismert volt, végül az Ascoli zuhant le a B-osztályba. Az alsóházban is igen izgalmas volt a végkifejlet, hiszen nem kevesebb, mint négy csapat (Avellino, Brescia, Como és Udinese) zárt ugyanúgy 25 ponttal, mint a pórul járt Ascoli. Az utolsó forduló eredményei:

Juventus-Fiorentina 1:0
Avellino-Roma 1:1
Como-Bologna 2:1 
Perugia-Torino 1:0 
Udinese-Napoli 2:1
Pistoiese-Cagliari 1:3
Catana ro-Internazionale 0:0 
Ascoli-Brescia 0:0

A bajnoki cím egyelőre még nem végleges és hivatalos, az Olasz Labdarúgó Szövetség később tárgyalja azt az ügyet, amelyben a torinói csapat is érdekelt, hiszen állítólag a korábbi Bologna-Juventus találkozó megbeszélt eredménnyel végződött!

Az előző heti magyar-angol mérkőzéssel már lassan a befejezéshez közelednek a tavaszra kitűzött VB-selejtezők is Európában. Most már csak három selejtező van hátra, s mindhármat jövő szerdán, június 17-én játsszák le (köztük a mi csoportunkban a Norvégia-Svájc, illetve Ausztria-Finnország és Svédország-Portugália lesz még - a szerkesztő megjegyzése) így érdekes lehet, ha gyorsan végigfutunk az egyes csoportok pillanatnyi helyzetén.

I. csoport (Albánia, Ausztria, Bulgária, Finnország, Német SZK)
Az NSZK a nemzetközi szakértők véleménye szerint már a VB-vonaton robog Spanyolország felé. A második helyet minden bizonnyal a novemberi Bulgária-Ausztria mérkőzés tisztázhatja (két héttel ezelőtt az osztrákok hazai pályán 2:0-ra verték a bolgárokat), Nyugati szomszédaink jobban állnak, de még a finneket is fogadják a jövő héten.

idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_nszk_ausztria.jpgNSZK-Ausztria 2:0, a nyugatnémetek második gólja, amelyet Fischer lőtt

II. csoport (Belgium, Ciprus, Franciaország, Hollandia, Írország)
Csak ősszel folytatódík a pontvadászat. További heves küzdelem várható, s még semmi sem dőlt el, hiszen a franciák 2, a belgák és az írek 3-3, a hollandok pedig 4 pontot vesztettek, azaz még minden lehetséges.

idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_holland_francia.jpgHollandia 1:0-ra győzött Franciaország ellen, VB-selejtezőn, a francia hátvéd, Janvion igyekszik szerelni Hovenkampot

III. csoport (Csehszlovákia, Izland, Szovjetunió, Törökország, Wales)
Szeptemberben az Izland-Törökország mérkőzés jelenti a folytatást. Wales és a Szovjetunió 1-1, Csehszlovákia 2 vesztett ponttal áll, e három válogatott között dől el a továbbjutás.

idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_torok_wales.jpgWales 1:0-ra győzött VB-selejtezőn Törökország ellen, a győztes gólt Harris lőtte a török kapuba

IV. csoport (Anglia, Magyarország, Norvégia, Románia, Svájc)
Habár a norvég-svájci összecsapás még hátravan, nem sok jelentősége van ennek a találkozónak, hiszen az előzetes papírforma szerint is a maradék - köztük a magyar válogatott - csapatok közt fog eldőlni a továbbjutás. És bár az aktuális tabella szemre nem nekünk kedvez, hiszen csak harmadikok vagyunk riválisaink mögött, de mi játszottuk a legkevesebb meccset, mindezek mellett nekünk van a legkevesebb vesztett pontunk.

idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_angol-roman.jpglordache véd nagyszerűen a londoni angol-román világbajnoki selejtezőn

V. csoport (Dánia, Görögország, Jugoszlávia,  Luxemburg, Olaszország)
Az olaszok szerdai koppenhágai veresége bizonyítja, hogy a selejtezők során tulajdonképpen mindenféle eredmény lehetséges. Ettől függetlenül az olaszok, és mellettük a jugoszlávok továbbjutása várható.

idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_gorog_luxemburg.jpgGörögország-Luxemburg 2:0, Kousoulis és Wagner csatázik a labdáért

idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_dan_olasz.jpgÓriási meglepetésre Dánia 3:1-re nyert Olaszország ellen, a harmadik gólt Bastrup lőtte Zoff hálójába

VI. csoport (Észak-Írország, Izrael, Portugália,  Skócia, Svédország)
Még egy tavaszi mérkőzés következik, ami akár sorsdöntő is lehet (Svédország-Portugália) a végső elszámolást illetően. A vesztett pontokat tekintve a skótok (2) és portugálok (3) állnak a legjobban, de még az északírek és a svédek (6-6 vesztett pont) sem adták fel a reményt.

VII. csoport (Lengyelország, Málta, NDK)
Csak ősszel folytatódik a Lengyelország-NDK párharc, amelyben - csak egy továbbjutó lévén - a lengyelek állnak jobban, és ráadásul az utolsó mérkőzésen Málta ellen játszanak.

idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_malta_ndk.jpgMálta-NDK 1:2, Schnuphase 11-ese

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 32. fordulóját! 

Ú. Dózsa – Zalaegerszegi TE
Igazi tétje a hazaiak számára van a mérkőzésnek, ha más nem, a presztízs visszaszerzése miatt, a vendégeknek meg gyakorlatilag édesmindegy, hogy a tizennegyedik, vagy a tizedik helyen végeznek. Az Ú. Dózsában Kovács Józsefet ismét megoperálták porccal, Steidl, Miklós, Boda és Herédi pedig bevonult. Kovács Béla három hónap után lesz újra kezdőember, míg Dunainak csak a kispadon jutott hely.
idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_u_dozsa_zalaegerszegi_te.jpg

Bp. Honvéd – Videoton
A hazaiak hét (!!) forduló óta nyeretlenek és már esélyük sincs emiatt felérni a dobogóra. A vendégek az utolsó négy meccsükön 12 gólt rúgtak, úgy, hogy ebből az egyiken gólképtelenek maradtak. Kissé rapszodikus teljesítményük ellenére sem érdemtelenül állnak a harmadik helyen. A nagy érdeklődéssel várt kispesti rangadón a Bp. Honvéd edzője két helyen változtat a legutóbbi összeállításon: Pál és Kuti kimarad, helyettük a meggyógyult Dajka és Esterházy kerül a csapatba. A Videoton a ZTE ellen győztes gárdáját küldi harcba.
idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_bp_honved_videoton.jpg

Az edző szemével:
idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_bp_honved_videoton_3.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_bp_honved_videoton_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_bp_honved_videoton_4.jpgVédekezik a Videoton: a 2-es számú Csuhay estében rúgja el a labdát Esterházy elől, baloldalt Disztl, jobboldalt pedig Ambrus figyeli a fejleményeket

Diósgyőri VTK – Kaposvári Rákóczi
Mindkét csapat ugyanannyi pontot szerzett az utolsó hat fordulóban így bebetonozódott a kettejük közötti különbség. Ez azt jelentheti, a kiesés ellen folytatott küzdelemben a hazaiaknak akár már a döntetlen is jó lehet, a vendégek sorsát pedig megpecsételheti, ha nem nyernek.
idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_diosgyori_vtk_kapsovari_rakoczi.jpg

Vasas – Rába ETO

A vendégeket érintő hír, hogy a győri zöld-fehérek a mérkőzés előtt közleményt adtak ki. Pölöskei Gábor, a tehetséges fiatal győri labdarúgó Ferencvárosba történő átigazolásáról már régóta beszélnek labdarúgó körökben. Szániel János, a Rába ETO ügyvezető elnöke közölte az MTI munkatársával, hogy semmiképpen sem járulnak hozzá a saját nevelésű válogatott balszélső távozásához, és ha Pölöskei mégis tartaná magát távozási szándékához, igen rosszul járna, mert csupán 1983. őszétől játszhatna szerződése értelmében más klubban.

Az angyalföldieknek volt egy szériájuk, amikor három meccsből csak 2 pontot szereztek, alighanem ez a bajnoki címükbe került. Azóta egy négy meccses győzelmi széria tart náluk, így haza pályán mindenképpen ők az esélyesebbek. A győriek alighanem bekönyvelhetik végeredménynek a jelenlegi pozíciójukat, zsinórban kettőt kéne nyerniük - vetélytársuk vereségei mellett -, hogy legalább egyet előrébb léphessenek. A Vasasban egyetlen kérdőjel van: Rácz vagy Kántor kapja-e a négyes mezt? A győriek nem változtatnak az előző fordulóhoz képest.
idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_vasas_raba_eto.jpg

Az edző szemével:
idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_vasas_raba_eto_2.jpg

Békéscsaba – Csepel
A hazaiak összességében az elvárásnak megfelelően teljesítettek a szezonban, sőt, talán picivel jobban. A vendégek is túlteljesítették a tervet, tudniillik, a biztos bennmaradást. 
A csepeliek alaposan felforgatott összetételben kénytelenek Békéscsabán pályára lépni, mert Lazsányit kiállítása miatt két mérkőzésre eltiltották, Elekes beteg, Vincze és Tóth pedig sérült.
idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_bekescsaba_csepel.jpg

Az edző szemével:
idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_bekescsaba_csepel_2.jpg
Volán – Ferencváros
A Fradinak ez a kötelező győzelem kategóriájába kell, hogy tartozzon, bár tudjuk, mindig azok a meccsek a legnehezebbek. Némileg a malmukra hajthatja az a tény is a vizet, hogy a közlekedésiek az előző fordulóban biztosították be matematikailag a bennmaradást, így vélhetően kissé jóllakottan fognak pályára lépni. A Volánban ismét játszik Ebedli, Hámori és Juhász, a Ferencvárosban a sérüléssel bajlódó Szokolai helyén Mörtel szerepel a középcsatár posztján.
idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_volan_ferencvaros.jpg

Az edző szemével:
idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_volan_ferencvaros_6.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_volan_ferencvaros_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_volan_ferencvaros_2.jpgA labda túljutott Kovács Lászlón, de Nyilasi lövése a kapufán csattant (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_volan_ferencvaros_3.jpgPogány a gólszerzés pillanatában (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_volan_ferencvaros_4.jpgEbedli gólja (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_volan_ferencvaros_7.jpgMucha és Nyilasi elől mentenek a Volán-védők

Debreceni MVSC – Tatabánya
A mérkőzésnek nem gyenge pikantériát ad az a két tény, hogy a hazaiak 14 (!!), a vendégek 12 (!!) forduló óta veretlenek. Felvezetésnek ennél többet nem lehet mondani! A bronzérem sorsát illetően döntőnek bizonyulhat a debreceni rangadó eredménye. A tavasz két sikercsapata, a DMVSC és a Tatabánya ezúttal egymással néz farkasszemet. A csapatok összeállítása nem változik az előző fordulóhoz képest.

idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_debreceni_mvsc_tatabanya.jpg

Az edző szemével:
idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_debreceni_mvsc_tatabanya_2.jpg
MTK-VM – Nyíregyháza
Mindkét csapatot mondhatjuk a bajnokság bombameglepetésének - teljesen ellenkező előjelekkel. És különösebben indokolni sem kell, hogy miért. Egyik csapatban sincs sem sérült, sem pedig eltiltott játékos.

idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_nyiregyhaza.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_mtk_vm_nyiregyhaza.jpg

Az edző szemével:
idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_mtk_vm_nyiregyhaza_2.jpg

Pécsi MSC – Dunaújváros
A vendégek, mi legalábbis úgy érezzük, már elengedték a bennmaradást, mintha lélekben feladták volna az utolsó két-három fordulóban. A matematikai esély még megvan, de egyszer minden mondat végére pont fog kerülni...
idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_pecsi_msc_dunaujvaros.jpg

A mérkőzések után lássuk a 32. forduló válogatottjait! Talán a nagy melegnek köszönhető, de kiugróan kimagasló teljesítmény nem volt, cserébe és összességében sok, egyenletesen jó egyéni teljesítményt láthattunk. Rögtön szembetűnő, hogy a kiesés veszélyeztette csapatok két kapust is delegáltak a legjobbak közé. Akadtak duplázók, két-két alkalommal vette be ellenfeleik hálóját a ferencvárosi Pogány László, az újpesti Nagy László és a békéscsabai Vágási Sándor. A forduló játékosa nálunk a viharsarkiak játékosa lett, aki védő létére - ráadásul csereként lépett csak pályára a szünetben - volt kétszer is eredményes.
idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg
A góllövőlista élmezőnyében nem történt változás, sem az éllovasok, sem az őket üldözők nem tudtak eredményesek lenni.
idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_gollovolista.jpg
A tabellát továbbra is a Ferencváros vezeti, tartva két pontos előnyét a Vasassal szemben, a harmadik helyre feljött a Tatabánya idegenbeli győzelmének köszönhetően. A további helyezésekben nincs változás, egyetlen említésre méltó dolog, hogy a kieső helyeken a Kaposvár pontszámban beérte az MTK-VM-et, de gyanítjuk, a végelszámolásnál ennek már nem lesz semmi jelentősége.
idokapszula_nb_i_1980_81_32_fordulo_tabella.jpg

A másodosztályban ezúttal nem tartottak hétközi fordulót.

Sokat nem pihenhetnek a csapatok, a hétvégén jön a 33. forduló, az alábbi párosításokkal:

Ferencváros – Pécsi MSC
Kaposvári Rákóczi – Vasas
Nyíregyháza – Bp. Honvéd
Ú. Dózsa – Diósgyőri VTK
Rába ETO – Dunaújváros
Videoton – MTK-VM
Csepel – Tatabánya
Debreceni MVSC – Volán
Zalaegerszegi TE – Békéscsaba

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983-84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5912067175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tököm Állat 2017.02.01. 10:15:08

Schalkénak legalább gólgazdag meccsei voltak..

Fandor 2017.02.01. 15:06:47

Marha jók ezek a visszaemlékezések, a dipótatyós kép külön üt!

úgy kb pont ebben az időszakban vezette be az osztályfőnökünk, hogy minden reggel "mini Szabad Nép félórákat" tartottunk, vagyis az aznapi Népszabiból olvastunk fel híreket.... néhányan sportot űztünk abból, hogy a legirrelevánsabb témákat választottuk, így maradt meg nekem Borisz Ponomarjov neve, pontosan a fenti cikkben is idézett hülye titulusa miatt.... :-))))

Nade a foci témájában: becsúszott egy ide nem illő kép a Vidi meccsről, amin "jobboldalt pedig Karsai figyeli a fejleményeket", pedig Karsai a tudósítás tanúsága szerint ezen a meccsen Verebes mester nagy sajnálatára sérülés miatt nem játszott.....

:-)

maribor_ 2017.02.02. 09:12:28

@Fandor: Köszönjük, javítottuk. A Labdarúgás képaláírását vettük át egy az egyben. Utólag nagyon sok képaláírásról derül ki, hogy téves. Amit tudunk, kiszűrünk. Ezt nem vettük észre. Szerintem Ambrus lesz az.

Millerdraft 2017.02.07. 15:44:26

@maribor_: Ezt nem hittem volna, hogy nem saját kútfőből merítesz. Te vagy az egyetlen ismerősöm aki a Rába bajszos legényeit is megtudtad különböztetni :-)

Millerdraft 2017.02.07. 15:49:16

Úgy látom a Bundesligában a Schalke a helyére került :-)
Viszont döbbenet, hogy a Dózsa csak kilencedik, ilyen nevekkel mint Törő, Fekete, Kardos, Tóth Andris, Sarlós és Kovács.A padon Szusza Ferenc. Manapság ennek a névsornak csak az lenne kérdés, hogy hány ponttal nyerik a bajnokságot.

Millerdraft 2017.02.07. 15:56:58

Steidl, Miklós, Boda és Herédi pedig bevonult.Mégis hova? Illetve tisztán látszik, hogy amivel az ellenfeleink minket cseszegetnek évtizedek óta az egyáltalán nem igaz.Minket is sértett a kényszer sorozás :-)

maribor_ 2017.02.07. 16:05:06

@Millerdraft: Adyligetre :) Amúgy minden Dózsa játékost elvittek a Határőrséghez katonának alapkiképzésre. Sőt, a Tóth Zoli disszidálásának az egyik oka (másik az édesápjával való elbánás volt) az volt, hogy megsértődött, amikor egyszer nagyon súlyosan megsérült -az ETO-s Szabó Ottó rúgta meg a combját-, a Dózsa pont akkor vonultatta be és gyakorlatilag majdnem ráment erre a lába és a karrierje.

maribor_ 2017.02.07. 16:05:59

@Millerdraft: 15 év után először nem végez a dobogó valamelyik fokán a Dózsa.

maribor_ 2017.02.07. 16:07:10

@Millerdraft: Mikor nagyüzemben megy egy rész gyártása, sokszor csak másolom az eredeti képaláírást. És tényleg hihetetlen, még így is mennyi hibát észreveszek.
süti beállítások módosítása