Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

  • Enok mester: Bödével konkrétan nem fognak farkasszemet nézni, sőt alig lesz magyar a nagy nevek közül a Fradiba... (2017.08.22. 10:06) Kíváncsiak még az emberek a Fradira?
  • Rich.mond: @Tököm Állat: azigen, Szabolcsban is mindig van egy ilyen falu. PÁr év utánúgyis visszakerülnek a ... (2017.08.20. 16:55) Pest-megyei mesék
  • Tököm Állat: Közben kiderült,hogy Múcsonyban két csapat is otthonra lelt (Putnok,Tállya).Hétvégén is két nap al... (2017.08.20. 09:01) NB III - Újra indul a harmadosztály!
  • Rich.mond: Azért kemény, hogy ezeket a meccseket akkor megrendezték. A Fradi pályán ránézésre volt vagy tíz c... (2017.08.16. 21:14) Időkapszula: NB I. 1981/82 16. forduló
  • Rich.mond: @Millerdraft: Azért a 2000 néző a másodosztályban már akkor sem volt általános - max Tapolcán és a... (2017.08.05. 14:25) Időkapszula: NB I. 1981/82 14. forduló

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. - 1981/82

2017.03.22. 17:54 maribor_

Időkapszula című sorozatunkban fordulónként bemutatjuk az 1981/82-es bajnokság eseményeit. Képek, elemzések, értékelések egy 35 évvel ezelőtti bajnokságból, amikor még sehol sem volt internet, megmondóemberek és kábeltévé, de volt a Népsport, mint az igazság egyetlen forrása.

Időkapszula: NB I. 1981/82 Bevezetés
Bemutatjuk az idei szezon szereplőit, következzenek a csapatok  a csapatkapitányokkal és az edzőkkel.

Időkapszula: NB I. 1981/82 1. forduló
A tabella élén úgy áll a Ferencváros, ahogy pár hónapja nyár elején, azaz fölényesen. Győzelemmel kezdett két újonc, az Ózd és a Haladás is. Nem született döntetlen egyik találkozón sem. A másodosztályban is elindult a pontvadászat, a tavaly még NB I-es MTK-VM és a Kaposvári Rákóczi is győzelemmel kezdett. A magyar válogatott szerdán a Fáy utcában esti mérkőzésen fogadja a kuvaiti Qadsia Sporting Club csapatát. Mészöly Kálmán szövetségi kapitány a forduló után kijelölte keretét, melyben ezúttal nem számít a külföldön szereplő játékosokra.

Időkapszula: NB I. 1981/82 2. forduló
Nyilasi Tibor meghívót kap az Európa-válogatottba és pályára is lép a csehszlovákok elleni gálamérkőzésen. A Haladás VSE legyőzte a Szegedi EOL AK-t, s ezzel jogot nyert a Közép-európai Kupában (KK) való szereplésre. A Fáy utcai stadionban a KK-selejtező mérkőzés után került sor a magyar labdarúgó válogatott keretének felkészülési mérkőzésére. Megoldódott egy, még függőben levő labdarúgó átigazolás. A már hetek óta Győrött készülő Szentes ügyében megállapodott a Zalaegerszeg és a Rába ETO. A Volán - Debreceni MVSC mérkőzés elmaradt, mert a fővárosi klub Zaragozában nemzetközi tornán játszik. A tabella élén két forduló után már csak két csapat, a Békéscsaba és az Ú. Dózsa nem vesztett pontot. Ugyancsak két együttes - a Pécs és a Szeged - két vereséget könyvelhet el. A bajnok és az ezüstérmes fekete napja volt ez a forduló. Annyi bizonyosnak látszik, hogy szoros bajnokságra lehet számítani. A másodosztályban esélyesek sora vallott kudarcot. Kikapott az MTK-VM, a Kaposvár, a Keszthely, és a Salgótarján. Gólzáporos mérkőzés volt Veszprémben, gyulai bravúr született Nyírtelken, Sopronban nyert a Dunaújváros. Az NB I. 2. fordulója után Mészöly Kálmán szövetségi kapitány kijelöli tizenkilences keretét, a válogatott hétközben egy spanyolországi nemzetközi tornán fog szerepelni.

Időkapszula: NB I. 1981/82 3. forduló
Megkezdődött az 1981/82. évi angol és belga labdarúgó-bajnokság, továbbá megnézzük, hogy szerepel hazájában a Ferencváros BEK- és a Videoton UEFA-kupa ellenfelei. A héten a Tatabánya Spanyolországban játszik nemzetközi felkészülési mérkőzést, a magyar labdarúgó válogatott pedig Valenciában nyer egy rangos trófeát. Az NB I-ben a tabella élén 1979. június 16. után először áll ismét az Újpesti Dózsa, őket követi a Videoton és az újonc Ózdi Kohász. Nyár óta átrendeződtek az erőviszonyok, legalábbis eddig úgy tűnik, bár annyira az elején vagyunk, nem szabad még messzemenő következtetéseket levonni az eddigiekből. Nincs már száz százalékos csapat, de az újpestiek veretlenek, ugyanakkor három csapat (Volán, Debrecen, Szeged) még nem győzött, így ők zárják a tabellát. Hasonlóan az első osztályhoz, az NB II-ben is a harmadik fordulón jutottak túl a csapatok. A 48 együttes közül még tizenegy veretlen. A Keleti csoportban Miskolci győzelmével továbbra is kitűnően szerepel az előző évben botladozó Szolnok. Győzött a vezető Debreceni Kinizsi és a második helyezett Gyula együttese is. Az STC ismét csak döntetlen eredményre volt képes otthonában. A Bem SE nyerte a honvédrangadót a Papp József SE-vel szemben. A Debreceni Universitas megszerezte első bajnoki pontját. A Középcsoportban a Szőnyi úton is diadalmaskodott a Kecskemét, így átvette a vezetést. Balassagyarmaton három góllal maradt alul a Pénzügyőr. Az eddig vezető Dorog a Hungária körúton hagyta a két pontot, szoros mérkőzésre késztetve a tavaly még NB I-es MTK-VM-et. Megszerezte első pontjait a 22. sz. Volán az Építők legyőzésével. A Ganz-MÁVAG tavalyi napjaira emlékeztető fölénnyel verte a MÁV Előrét. A Nyugati csoportban a Komló felett aratott háromgólos győzelmével továbbra is pontveszteség nélkül vezeti a tabellát a Bauxitbányász. Győzött, és tartja helyét az élbolyban a Nagykanizsa, kiütéses győzelmet aratva a Bakony Vegyész fölött, a második helyre lépett előre a Dunaújváros. Várpalotán ismét vereséget szenvedett a Dombóvár, így pont nélkül zárja a sort.

Időkapszula: NB I. 1981/82 4. forduló
VB-selejtezőbeli ellenfelünk Svájc előkészületi mérkőzésen Hollandiát fogadta és 2:0-ra nyertek. A Tatabánya UEFA-kupa ellenfele, a Real Madrid, a Santiago Bernabeu tornán a KEK trófea védőjével, a Dinamó Tbiliszi csapatával játszottak és 4:2-re nyertek. Az NB I-ben a tabella élén ezúttal már a Rába ETO áll, igaz gólkülönbséggel, négyes holtversenyben. Feljött a Ferencváros a második helyre, az eddigi listavezető Újpesti Dózsa áll a harmadik helyen - az egész mezőnyben ők az egyetlen veretlen csapat, a negyedik a Csepel. Mögöttük egészen a 13. helyig tömör a mezőny. Kérdés, hogy állna a tabella legalja, ha a Volán és a Debrecen mérkőzés nem maradt volna el, tény így ők állnak a SZEOL AK-kal együtt a kiesőhelyeken. A másodosztályban nem volt hétközi forduló.

Időkapszula: NB I. 1981/82 5. forduló
Az NB I. tabellájának élén ismét az Újpesti Dózsa áll, továbbra is az egyetlen veretlenként a mezőnyben. Némileg meglepetés az utánuk következő Haladás-Csepel-Ózd sorrend. Meglepetés a Ferencváros és a Budapesti Honvéd eddigi gyengécske produktuma, csakúgy, mint jóval mögöttük a Vasasé és a Tatabányáé. A sort továbbra is a nyeretlen csapatok - Debreceni MVSC, Volán és SZEOL AK - zárják. A másodosztály Keleti csoportjában Szolnokon régen várt siker született: rangadót nyert a hazai együttes a Gyula ellenében, és átvette a vezetést. A Lehel SC viszont megtörte a Debreceni Kinizsi győzelem sorozatát. Fölényesen győzött az Eger, ugyanakkor a Hódmezővásárhely vereséget szenvedett Debrecenben a DUSE együttesétől. Nyírtelek volt a színhelye a honvédrangadónak, amelyet a Szabó Lajos SE nyert meg. A Középcsoportban biztos, nagy gólkülönbségű győzelmet aratott az eddig nem tündöklő MTK-VM Székesfehérvárott, Dorogon viszont elvesztette veretlenségét a Kecskemét, így az élen helycsere történt. Az Építők fölényes győzelme a Ganz-MÁVAG ellenében meglepetés a javából. A Knopp utcában győzött a 22. sz. Volán, Vácról rabolt pontot a Balassagyarmat. A Nyugati csoportban folytatja kitűnő sorozatát a Bauxitbányász, és már az egyedüli pontveszteség nélküli a másodosztályú mezőnyben! Otthonában szenvedett újabb vereséget - ezúttal a Kaposvártól - a Dombóvár, így – szintén egyedüliként - pont nélkül áll. Szombathelyen vesztett a Dunaújváros, Sopronban a Keszthely. Nyert viszont az Olajbányász. Így az élbolyban változott a helyzet, a Dunaújváros lecsúszott a dobogóról.

Időkapszula: NB I. 1981/82 6. forduló
A VB-selejtezők, illetve az előkészületek szempontjából mozgalmas volt a hét szerdája. Többek közt norvég-angol selejtező és román-bolgár előkészületi találkozókkal, de a magyar labdarúgó válogatott kerete is edzőmeccsekkel töltötte a hetet. Az NB I-ben a tabella élén már a Csepel áll, második a Rába ETO. Az eddigi éllovas Újpesti Dózsa elvesztette veretlenségét, most már csak a harmadik helyen állnak. Győzelmével nagyot lépett előre a Bp. Honvéd, a forduló nagy vesztesei a Ferencváros és az Ózdi Kohász, mindketten hat helyezést csúsztak vissza az egy fordulóval ezelőtti helyezésükhöz képest. Továbbtart a Vasas mélyrepülése, a zsinórban két vereséget szenvedő Békéscsaba is egyre hátrébb csúszik. A kiesőhelyeken nincs változás. A másodosztályban csillaghullást hozott a Keleti csoportban az ötödik forduló. Otthonában szenvedett vereséget a Gyula és a Hódmezővásárhely - az utóbbi a sereghajtó Asztalos SE-től -, rangadón győzte le a Debreceni Kinizsi a Szolnokot. Gyöngyösön ikszelt a Salgótarján. Újra a debreceniek kerültek az élre. Érdekesség, hogy az utolsó helyen is debreceni csapat áll, a DUSE együttese. Nagy gólarányú győzelmek jellemezték a Középcsoport éllovasainak találkozóit, igaz viszont, hogy a legtöbb gól a középmezőnyben szereplő 22. sz. Volán jóvoltából a Bábolna kapuját terhelte. Magabiztosan, 5:0 arányban nyert az MTK-VM az Építőkkel szemben, a Balassagyarmat is ötöt rúgott - kettőt viszont kapott - a Kossuth KFSE-vel vívott mérkőzésen. Az MTK-VM tartja vezető helyét, továbbra is jól helytáll a Dorog, most a BVSC otthonából vitte el a két pontot. A Nyugati csoportban A forduló igazi meglepetése a Szekszárd dunaújvárosi győzelme. Nem lebecsülendő az Olajbányász pécsi sikere sem! Nagyszerűen szerepel viszont a Bauxitbányász, egyedüliként az NB ll-es mezőnyben, továbbra is pontveszteség nélkül vezeti a táblázatot várpalotai sikere után. Győrben újabb vereséget szenvedett a Dombóvár - és csakúgy, mint a Szeged az NB I-ben -, pont nélkül zárja a sort.

Időkapszula: NB I. 1981/82 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 1. forduló, 1. kör
Mészöly Kálmán szövetségi kapitány kijelöli 22-es keretét a Románia-Magyarország VB-selejtezőre. A BEK-ben Ferencváros - Banik Ostrava, a KEK-ben Paralimni Famagusta – Vasas, az UEFA-kupában Tatabánya - Real Madrid és Rapid Wien – Videoton. Legvégül megnézzük, mi történt ezen az este Európában.

Időkapszula: NB I. 1981/82 Románia – Magyarország VB-selejtező mérkőzés (különkiadás)
A VB-selejtező mérkőzés előtti vasárnap forduló volt a másodosztályban. A Keleti csoportban A Debreceni Kinizsi értékes pontot vitt haza Egerből s őrzi első helyét. Igaz, a gyenge Gyulai SE-től két pontot szerző Kazincbarcika megközelítette s mindössze egy pont köztük a különbség. Meglepetés a Szolnoki MÁV MTE hazai veresége, már nem is váratlan a Lehel otthoni kettős pontvesztése. A Középcsoportban az MTK-VM ismét győzött s biztosan tartja vezető pozícióját. A Népligetben aratott győzelmével a Kecskemét feltört a második helyre, az Építők viszont a vereségével leesett az utolsóra. A Székesfehérvári MÁV Előre mindkét pontot otthon tartotta a Doroggal szemben. Győzelmével feljebb nyomult a táblázaton a Pénzügyőr és a Bábolna. Nyugaton a csoport rangadóján a Bauxitbányász nyert a Kaposvár ellen, s ezzel az egyetlen százszázalékos csapat a második vonalban. Továbbra is veretlen az Olajbányász és a Sabaria. A Komló gólzáporral verte a MAV DAC-ot. A Dombóvári MSC saját pályáján kapott ki a javuló formában játszó Dunaújvárostól. Szétnézünk a belga bajnokság hétvégi fordulójában is, hogyan szerepeltek idegenlégiósaink. A Bukarestben sorra kerülő Románia - Magyarország labdarúgó VB-selejtező mellett még három hasonló találkozóra került sor szerdán. Válogatottunk is színre lép.

Időkapszula: NB I. 1981/82 7. forduló
Megtörtént az első edzőváltás az NB I-ben. A tabella élén győzelme után ismét az Újpesti Dózsa áll, igaz, csak jobb gólkülönbségével, második a Bp. Honvéd, két helyet javítva eddigi pozícióján. Az eddigi listavezető Csepel már csak a harmadik. Mögöttük, egészen a 15. helyig nüansznyi különbségek vannak csak a csapatok között. A kiesési zónában, valószínűleg, sokat javít majd valamelyik csapat összképén, ha az elmaradt Volán SC - Debreceni MVSC mérkőzést lejátsszák majd. Az utolsó helyen álló SZEOL AK helyzete egyre reménytelenebbnek tűnik - az edzőváltás sem segített egyelőre -, eddig minden mérkőzésüket elvesztették, ők rúgták a legkevesebb, és ők kapták a legtöbb gólt. A másodosztály Keleti csoportjában két vendéggyőzelem rontja a hazai csapatok mérlegét: a gyöngyösiek mellett az egriek szereztek két pontot idegenben. Ez utóbbi bravúr eredményeképpen az Eger a harmadik helyről a másodikra ugrott fel. A Debrecenben játszott rangadó (a helyi Kinizsi a Kazincbarcikát fogadta és győzte le) után a hazaiak megőrizték vezetőhelyüket a táblázaton, a vendégek viszont visszaestek a harmadik helyre - nem kevesebb, mint hat társulatnak van egyaránt nyolc pontja. A Középcsoportban idegenben csak a Váci Izzó és a közelmúltban még az NB I-ben szerepelt Székesfehérvári MÁV Előre tudott nyerni: az utóbbi 1:0-ás győzelme Budapesten a BVSC ellen alighanem jónéhány totózó tippszelvényét rontotta el. Hengerelt a Hungária körúton az MTK-VM, a múlt vasárnap Budapesten (az Építők ellen is) győzni tudó Kecskemét ezúttal viszont szurkolói nagy bánatára odahaza nem boldogult a BKV Előrével. A Nyugati csoportban a Tapolcai Bauxitbányász folytatja százszázalékos szereplését. A csoportban is két vendégcsapat járt sikerrel, a Sopron és a Sabaria. Nagykanizsán csak minimális győzelmet ért el az Olajbányász, viszont ezzel úgy-ahogy lépést tud tartani a tapolcaiakkal. A Dombóvár mintha csak utánozná az NB I-es SZEOL AK példáját: eddig még nem szerzett pontot. Sőt, hatszázharminc perc alatt csak egy gólra futotta az erőből...

Időkapszula: NB I. 1981/82 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 1. forduló, 2. kör
Lejátszották a 2. fordulóból elmaradt Volán-Debreceni MVSC mérkőzést. A mérkőzés után a döntetlennel egyik csapat sem lehet elégedett, sokra nem mentek a pontosztozkodással. Mindkét csapat maradt ott, ahol volt - mögöttük már csak a SZEOL AK van. Az európai kupákban a visszavágókra kerül sor. A BEK-ben Banik Ostrava – Ferencváros, a KEK-ben Vasas – Paralimni Famagusta, az UEFA-kupában Real Madrid – Tatabánya és Videoton – Rapid Wien. Legvégül megnézzük, mi történt ezen az este Európában.

Időkapszula: NB I. 1981/82 8. forduló
Zürichben kisorsolták a Bajnokcsapatok Európa Kupája, a Kupagyőztesek Európa Kupája és az UEFA Kupa második fordulójának párosítását. A sorsolás a lapján a KEK-ben a Vasas ellenfele a belga Standard Liege együttese lesz. Az NB I-ben a tabella élén döntetlenje ellenére a Bp. Honvéd áll, szerencséjük volt a vetélytársaikkal szemben. Gólkülönbséggel előzik meg a szintén tizenegy pontos Csepelt. Tömör a mezőny mögöttük, négy-négy 10 és 9 pontos csapat követi őket. Leghátul a Debreceni MVSC elkerült a kiesőhelyről, vereségével a DVTK vette át helyüket. Négy döntetlenjével a Volán sincs rózsás helyzetben, a SZEOL AK folytatja leszakadását a teljes mezőnytől. A másodosztály Keleti csoportjában a forduló bombameglepetését elsősorban a Debreceni Kinizsi gólzáporos győzelme jelenti. A Salgótarjánban aratott diadal révén megőrizték vezető helyüket a debreceniek. Váratlan, hogy a Szolnoki MÁV MTE - Szolnokon - nem tudta legyőzni a Honvéd Papp J. SE-t. A Lehel újabb veresége - ezúttal saját pályáján, a szarvasiaktól - már nem is meglepetés... A Középcsoportban Az MTK-VM csak egy góllal, de ismét győzött, s ezzel biztosan tartja első helyét. Továbbra is jól szerepel a Dorog és a Kecskemét, fokozatosan javul a Kossuth KFSE és az Szfv. MÁV Előre, gyengélkedik a Bábolna, a BKV Előre, a BVSC és az Építők. Különösen meglepetés az Építők utolsó helye. Az első öt közé jutásért a jelek szerint ebben a csoportban is nagy lesz a vetélkedés. A Nyugati csoportban elvesztette első pontját a Bauxitbányász... A tapolcaiak otthonában a Dunaújváros értékes pontot szerzett. A csoportban három csapat még mindig veretlen: a Bauxitbányász, az Olajbányász és a Sabaria. A Dombóvár megszerezte első győzelmét, de ezzel sem tudott elkerülni az utolsó helyről. A Kaposvár könnyen nyert a PVSK ellen, amely a 13. helyre esett vissza. A forduló után Mészöly Kálmán szövetségi kapitány kijelölte és az MLSZ a FIFA-nak elküldte a svájciak, ellen készülődő válogatott keret névsorát.

Időkapszula: NB I. 1981/82 9. forduló
Külön meg kell emlékeznünk a beharangozóban, hogy az eddig zsinórban nyolc vereséget szenvedő SZEOL AK legyőzte a bajnok Ferencvárost, és hogy Veréb György 10-es osztályzatot kapott az Újpesti Dózsa elleni mérkőzésen. A tabella élén továbbra is a Bp. Honvéd áll, ózdi győzelmével, a Haladás a második helyre jött fel, a Csepel visszacsúszott a dobogó harmadik fokára. Mögöttük nagy a tömörülés, még a 9. helyen álló nyíregyháza is az élmezőnyhöz tartozik. A középmezőnyt a Ferencváros vezeti, valljuk be, a bajnokcsapattól ez negatív szenzáció, pláne, ha a mostani vereségét is beleszámoljuk. Ugyanúgy a Diósgyőr, a Volán és a SZEOL AK zárja a mezőnyt, utóbbi helyzete - szenzációszámba menő győzelme ellenére - nem túl rózsás. Az NB II-ben ezúttal nem rendeztek hétközi fordulót.

Időkapszula: NB I. 1981/82 Magyarország – Svájc VB-selejtező mérkőzés (különkiadás)
Szombat-szerda ritmusban zajlanak Európában a világbajnoki selejtezők. A mi csoportunkban Svájc óriási meglepetésre nyerni tud Bukarestben. A hazai VB-selejtező előtti hétvégén teljes fordulót tartottak az NB II-ben. Mindhárom éllovas hálója érintetlen maradt, az MTK-VM és a Gyula pedig kifejezett gólparádét rendezett. Parádézott a Dorog a Bábolna, és a Kecskemét a Pénzügyőr ellen. A mezőtúri kapus, Ulbert, büntetőből volt eredményes. A VB-selejtező előtti napon, Gyöngyösön utánpótlás EB-selejtező mérkőzésen Magyarország - Svájc 5:1. Másnap pedig Svájcot fogadtuk a Népstadionban…

Időkapszula: NB I. 1981/82 10. forduló
Az NB I-ben a tabella élén - veresége ellenére - maradt a Bp. Honvéd, kispesti győzelmével nagyot lépett előre a Tatbánya, a második helyen állnak. Hazai döntetlenjével a Csepel megtartotta a dobogó legalsó fokát. Utánuk, egészen a 11. helyig, rendkívül tömör az őket üldözők mezőnye. Utánuk a DMVSC vezeti a tulajdonképpeni középmezőnyt, köszönhetően annak, hogy az utolsó négy fordulóban nem szenvedtek vereséget. A sort továbbra is a DVTK-Volán-SZEOL AK hármas zárja. A másodosztály Keleti csoportjában kiütéssel nyert Gyöngyösön a Szabó Lajos SE. Kiegyensúlyozottan szerepel a listavezető hármas, a Debreceni Kinizsi, az Eger SE és a Kazincbarcika, folytatja gyengélkedését a Szolnok és a Salgótarján. A Középcsoportban Továbbra is töretlen lendülettel halad ai MTK-VM a bajnoki cím felé. Megtorpant viszont a Kecskemét, és meglepetésre a Dorog is a Pasaréten hagyta a két pontot. Nagyszerűen helytállt viszont a 22. sz. Volán Szegeden, és a BVSC Budafokon. A Nyugati csoportban megtartotta veretlenségét a vezető hármas, de az Olajbányász dombóvári sikerével közelebb került az első Tapolcához. Nagyot lépett előre a Dunaújváros, és ugyanakkorát hátra a Kaposvár a meglepő eredménnyel zárult kaposvári rangadót követően. Terjedelemhiány miatt nem nagyon szoktunk tudni a harmadik vonallal, a Területi és megyei bajnokságokkal. Ezúttal próbálunk betekintést nyerni oda is.

Időkapszula: NB I. 1981/82 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 2. forduló, 1. kör
A Közép-európai Kupában (KK) bemutatkozik a Haladás, a jugoszláv NK Osijeket fogadják, míg a Kupagyőztesek Európa-kupájában (KEK) Vasas - Standard Liege találkozót játszanak. Legvégül megnézzük, hogyan alakult a kupaszerda a teljes nemzetközi mezőny számára.

Időkapszula: NB I. 1981/82 11. forduló
Mészöly Kálmán szövetségi kapitány kijelölte a norvégok elleni keretét. Az NB I-ben a tabella élén idegenbeli győzelmével továbbra is a Budapesti Honvéd áll, de már pontelőnnyel, nem csak gólkülönbséggel. Győzelmével a Dózsa visszajött az ötödik helyről a másodikra, váratlan hazai döntetlenjével a Tatabánya már csak a harmadik. Szépen zárkózik fel a Rába ETO és a tavalyi bajnok Ferencváros. A tavaly még gyengélkedő Csepel megragadni látszik a középmezőny élbolyában, az újoncok közül a Haladás remekül tartja magát mostani veresége ellenére is. A remekül kezdő Békéscsaba és Ózd egyre hátrébb kerül, de a Debreceni MVSC sem lehet büszke a helyezésére a tavalyi év után. Bár még mindig kieső helyen áll a Volán, de szemmel láthatóan megkezdte a menekülést, nehogy későn ébredjenek majd. Nincs rózsás helyzetben a DVTK, a szegediek formája pedig állandósulni látszik. talán még korai kijelenteni a bajnokság harmadánál, de, lehet, az egyik kieső már megvan. A másodosztály Keleti csoportjában folytatja ragyogó szereplését a Debreceni Kinizsi, ezúttal a Gyula együttesét győzte le. A Szabó Lajos SE kiütötte az MVSC-t, ezzel a harmadik helyre tört föl, míg az utóbbi átvette a sereghajtó szerepet. A Papp József SE magabiztosan verte a Salgótarjánt, és meglepetésre a Szarvas is a Kazincbarcikát. A Középcsoportban továbbra is magabiztosan halad célja felé az MTK-VM, újabb biztos sikert aratott a 22. sz. Volán! Ismét győzött a Dorog, és szorosan nyomában maradt a vezető kék-fehér együttesnek. A sereghajtók „rangadóján” nagy csatában verte meg a BVSC a BKV Előrét. A Nyugati csoportban meglepetésre Mohácson vereséget szenvedett az eddig veretlen Bauxitbányász. Ugyanakkor legyőzte az Olajbányász a Komlót, így átvette a vezetést. Nyert a Dunaújváros, és tartja harmadik helyét. Váratlan eredmény viszont a Sabaria háromgólos veresége Pécsett.

Időkapszula: NB I. 1981/82 Magyarország – Norvégia VB-selejtező mérkőzés (különkiadás)
Hétfőn már teljes volt a létszám a Tatán táborozó magyar labdarúgó válogatottnál. A hét szerdáján megkezdődött az év végi VB-selejtező nagyüzem. Csütörtökön a francia fővárosban a szokásos ünnepség keretében adták át az 1980/81. évi bajnokság legjobb európai góllövőinek az arany-, az ezüst- és a bronzcipőt, az ezüstcipőt Nyilasi Tibor érdemelte ki 30 góljával. Válogatottunk szombaton sorsdöntő világbajnoki selejtező mérkőzést vívott Norvégiával. A másodosztályban a Keleti csoport első számú bajnokjelöltje, a Debreceni Kinizsi csak az egyik pontot tudta otthon tartani a ceglédi Bem J. SE-vel szemben, de mivel az Eger is ikszre végzett, a debreceniek kétpontos előnye megmaradt. Továbbra is gyengélkedik a Salgótarjáni TC és a Lehel SC. A Szolnoki MÁV MTE formája lassan javul. Az MVSC nem tudott elkerülni a 16. helyről. A Közép csoportban újabb győzelmével az MTK-VM biztosan tartja vezető helyét, mert győzött Szegeden. A Dorog nyert Szentendrén, a Kecskemét kikapott Balassagyarmaton. Úgy látszik, az első helyért folyó küzdelemben csak a Dorog tudja megszorítani - esetleg - a kék-fehéreket. Az öt közé jutásért változatlanul óriási küzdelem folyik. A Nyugati csoportban ötezer néző előtt hat gólt és döntetlent hozott a Bauxitbányász-Olajbányász rangadó, így a PVSK-t 3:1-re legyőző Dunaújváros le tudott faragni a hátrányából. Aligha lehet vitás, hogy a csoport bajnoka e három együttes közül kerül majd ki. A Dombóvár megszerezte második győzelmét, de az utolsó helyről nem tudott elkerülni.

Időkapszula: NB I. 1981/82 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 2. forduló, 2. kör
Az NB I-es labdarúgócsapatok vezetői, a klubok képviselői megállapodtak a héten  a bajnokság, az MNK, valamint a világbajnokságra történő felkészülés összhangjának megteremtése érdekében a bajnokság programjának módosításában. A kupaszerdán a Közép-európai Kupában (KK) AC Milan - Haladás, a Kupagyőztesek Európa-kupájában (KEK) Standard Liege - Vasas mérkőzéseket játszanak. Legvégül áttekintjük, hogyan alakult a kupaszerda a teljes mezőny számára.

Időkapszula: NB I. 1981/82 12. forduló
Az NB I-ben a tabella élén továbbra is a Budapesti Honvéd áll, két ponttal megelőzve a második helyre feljövő Rába ETO-t. Értékes pontot vesztett Debrecenben az Újpesti Dózsa, így már csak harmadik. Tömör az élmezőny, hiszen a győrieken kívül még másik három csapatnak (Vasas, Tatabánya, Videoton) van egyaránt 15 pontja. A középmezőnyt a Ferencváros vezeti, megkapaszkodni látszik a középmezőnyben a DMVSC. A tabella legvégén óriásit zuhant a ZTE, mostani vereségével a 12. helyről repült a kiesőhelyre. Továbbra is a DVTK és a SZEOL AK zárják a mezőnyt. A másodosztály Keleti csoportjában első és második helyezettje egyformán egygólos győzelmet aratott a 13. fordulóban. A Debreceni Kinizsi mezőtúri diadala a nagyobb bravúr, hiszen az élcsoport egyik csapatának otthonában érte el. Az értékes helyezésekért e két együttes mögött még hat-hét csapat küzd kisebb-nagyobb eséllyel. A Középcsoport bombameglepetése a Dorog haza veresége, amely egyben alighanem behozhatatlanná tette az MTK-VM amúgy is tetemes előnyét. Itt is nagy harc lesz továbbra is a legjobb öt közé jutásért. Tovább javul egyébként a 22. sz. Volán és a Balassagyarmat, változatlanul gyengélkedik a Bábolnai SE. A Nyugati csoportban a Nagykanizsai Olajbányász nemcsak őrzi első helyét, de legutóbbi győzelme, valamint a Dunaújváros pontvesztése és a Bauxitbányász veresége révén növelte is előnyét. Emellett az egyetlen NB-s csapat, amely veretlenséggel dicsekedhet. Meglepetés a Sabaria hazai veresége. A forduló után a szabályoknak megfelelően Mészöly Kálmán labdarúgó szövetségi kapitány elküldte az angolok ellen készülő magyar együttes 22-es névsorát a FIFA-nak.

Időkapszula: NB I. 1981/82 13. forduló
A forduló napján a labdarúgó világbajnoki selejtezők közül Európában három találkozóra került sor: Szófiában, Jénában és Bernben. Az NB I-ben a tabella élén az Újpesti Dózsa áll, a Ferencváros ellen aratott győzelmével befogta, sőt, meg is előzte az eddigi éllovas Budapesti Honvédot, amelyik most már csak a harmadik. Rajtuk kívül még másik három (Vasas, Tatabánya, Videoton) csapatnak van egyaránt 17-17 pontja. Értékes pontot hullajtott el az ETO, a dobogó második fokáról egészen a hatodik helyig zuhant vissza. A középmezőnyben stabilan tartja magát az újonc Haladás - pont az eddigi listavezetőt győzték le -, mögöttük viszont nagyon tömör a mezőny, egészen a kiesést érő helyekig. Megint itt találjuk a Debrecent és még mindig a Diósgyőrt és a SZEOL AK-t. Keleten és délen a helyzet változatlan... A másodosztályban ezúttal sem tartottak hétközi fordulót.

Időkapszula: NB I. 1981/82 Anglia – Magyarország VB-selejtező mérkőzés (különkiadás)
A VB-selejtezőt megelőző vasárnap teljes fordulót játszottak az NB II-ben. A listavezetők fekete napja volt ez, a 22-es Volán megállította az MTK-VM-et, a másik két éllovasnak az erejéből csak döntetlenre futotta. Az őszi idény legtöbb meglepetését ez a forduló hozta. Otthon veszített a Dunaújvárosi Kohász, 13. hete veretlen az Eger. A Ganz-MÁVAG, a Vác és a Budafok hazai pályán maradt alul. Komlón győzött a Sabaria, Szegeden elbukott a Dorog. A VB-selejtezőt megelőző napon fiataljaink Nottinghamban játszottak Anglia ellen utánpótlás EB-selejtezőt. Az angol-magyar mérkőzéssel egy napon, a szombathelyiek későbbi Közép-európai Kupa (KK) mérkőzése miatt, a 15. fordulóból előrehozott Tatabánya - Haladás NB I-es bajnoki mérkőzést is rendeztek. Válogatottunk pedig lejátssza utolsó selejtezőjét a Wembleyben Anglia ellen.

Időkapszula: NB I. 1981/82 14. forduló
A tabella élén a Tatabánya áll, igaz, egy mérkőzéssel többet játszott riválisainál a 15. fordulóból előrehozott mérkőzés miatt. Mögöttük a 2. Bp. Honvéd és a 7. Haladás közt mindössze 3 pont a különbség. A középmezőnyt a tavalyi bajok Ferencváros vezeti, mögöttük annyira tömör a mezőny, a kieső helyekhez már a 12. helyen álló Ózd is nagyon közel van. Győzelmével nagyot lépett előre a DMVSC, szegedi vereségével a Volán került a helyére. A sort továbbra is a Diósgyőri VTK és a SZEOL AK zárja. A másodosztályban nem volt jó napjuk a volt első osztályú csapatoknak a másodosztály utolsó őszi fordulójában. Kikapott hazai pályán az MTK-VM, a Dunaújváros, a Kaposvár, és a Salgótarján. Az MTK-VM, a Debreceni Kinizsi és a Nagykanizsai Olajbányász fordul az élen.

Időkapszula: NB I. 1981/82 15. forduló
Mozgalmas futballszerda volt a 15. forduló napja. Szombathelyen a Haladás újabb Közép-európai Kupa (KK) mérkőzést játszott. Ellenfele a csehszlovák Vitkovice csapata volt. Az európai tornák közül már csak az UEFA Kupa-sorozat tart. A programban hét mérkőzés szerepelt. Az NB I-es tabella élén elfogyott a Tatabánya előnye, az összes csapat 15 mérkőzésnél tart. Igaz, gólkülönbséggel csak, de ismét az Újpesti Dózsa áll az élen. Kettejüket egy pont hátránnyal követi a Budapesti Honvéd. Mögöttük a 6. helyig nagyon tömör az élmezőny. Meglepően jól tartja magát az újonc Haladás, némi meglepetés a tavalyi bajnok Ferencváros szereplése. Mögöttük a 9. helytől szinte senki sem lehet nyugodt, két forduló alatt nagyon sokat lehet zuhanni. Mint ahogy most az Ózd is megtette öt helyezést zuhanva a kieső helyek egyikére. A tabella két utolsó helyét továbbra is a Diósgyőri VTK és a SZEOL AK foglalja el.

Időkapszula: NB I. 1981/82 16. forduló
Számba vesszük az utánpótlás válogatott egész évi teljesítményét. Az NB I-ben a tabella élén újra a Tatabánya áll, visszaelőzve az Újpesti Dózsát. Győzelmeikkel nagyot ugrott mögéjük a Videoton és a Rába ETO, a pontjait most már futószalagon hullajtó Bp. Honvéd már csak az ötödik. Külön érdekesség kezd lenni a középmezőnyben álló Ferencváros minicsatája a Haladással, a Debrecennel és a Zalaegerszeggel. Mögöttük a legnagyobb változás, hogy a SZEOL AK-Diósgyőri VTK duó mellett újra a Volán áll a harmadik kieső helyen.

Időkapszula: NB I. 1981/82 17. forduló
A tabella élén a Tatabánya elleni győzelmével az Újpesti Dózsa áll, és ezzel őszi bajnok is. A bányászcsapot féltávnál a Videoton és a Rába ETO is megelőzte. A középmezőny összetétele hosszú idő óta nem változott, sőt, közöttük a sorrend sem nagyon. A PMSC és az Ózd a veszélyzóna közvetlen szomszédságában "telel", a sort, szokás szerint, a Volán-DVTK-Szeged hármas zárja.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

 

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

A bejegyzés trackback címe:

http://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr10012362467