Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Francia thriller - kispesti főszereplővel

2017.05.21. 14:45 sjose

Új sorozatunkban az öt európai élbajnokság (olasz, spanyol, angol, német és francia) második vonalába látogatunk el, felidézünk sorsdöntő pillanatokat és bemutatjuk a feljutó csapatokat. Elsőként a francia Ligue 2-t tekintjük át, ahol péntek este az utolsó kapura lövés teljesen felborította az addigi feljutási sorrendet.

Az idei francia másodosztály mezőnyére a kiegyensúlyozottság volt jellemző. A klubtulajdonosok nem kapkodtak a kispadokkal, a 18 csapatból mindössze a négy, kieséstől fenyegetett klub (Laval, Auxerre, Red Star és az Orleans) kispadján történt idő előtti váltás. A mezőnyben több egykori bajnok csapat szerepelt, a Reims, az Auxerre, a Sochaux, a Lens és a Strasbourg, bár feljutásra igazán csak az utóbbi kettőnek volt esélye.

A kiegyensúlyozott mezőnyt mi sem jellemzi jobban, mint hogy a 34. forduló az első és a hatodik helyezettet mindössze két pont választotta el. A Strasbourg és az Amiens újoncként igyekezett ismét egy osztályt ugrani, míg a Troyes egy évi távollét után szeretett volna visszakerülni az élvonalba. A sokáig feljutó helyen álló Brest és Reims visszaesett a hajrára.

A feljutás már tavaly is drámai hajrában dőlt el, amikor is a Metz és a Le Havre azonos pontszámmal és egyformán +15-ös gólkülönbséggel zárt, mögöttük a Red Star 1 ponttal lemaradva. Akkor a metzi vörösök örülhettek, mivel kettővel több szerzett góljuk volt. Pedig az egymás elleni eredményben a Le Havre volt jobb. Bese Barnabás akkor még épp nem volt a Le Havre játékosa, a nyári EB után került a kikötővárosba.

A sorrend az utolsó forduló előtt az alábbi volt:

  1. Strasbourg 64 pont
  2. Amiens 63 pont
  3. Troyes 63 pont
  4. Lens 62 pont
  5. Brest 62 pont
  6. Nimes 62 pont

Az utolsó forduló párosításai között nem volt közvetlen párharc a riválisok között, az alábbi meccsek döntötték el a két közvetlen feljutó és az osztályozós hely sorsát:

Strasbourg – Bourg en Bresse Peronnas

Sochaux – Troyes

Laval – Nimes

Brest GFC Ajaccio

Lens – Niort

Reims – Amiens

Bár a Lens és az Amiens korán vezetést szerezve egymást váltotta az első helyen, a Strasbourg bajnokesélyeshez méltóan a 18. percre eldöntötte a bajnoki cim sorsát. Kader Mangane találata és Kevin Hoggas öngólja három perc alatt lerendezett minden fontos kérdést és a színültig megtelt Meinau stadion közönsége önfeledten ünnepelte a klub újjászületését és visszatérését a purgatóriumból a francia élvonalba.

11 év után tért vissza a Strasbourg az élvonalba (Forrás: rcstrasbourgalsace.fr)

A nagy hagyományokkal rendelkező elzászi klub korábban 56 évet töltött el az élvonalban, egyike annak a hat egyesületnek, amely minden francia címet (bajnokság, kupa, liga kupa) legalább egyszer elnyert. A strasbourgi kék-fehérek között olyan focisták játszottak korábban, mint az itt bajnoki címet szerző későbbi francia szövetségi kapitány Raymond Domenech, vagy az igen színes karakterű paraguayi kapus, Chilavert.1979 bajnoka legutóbb 2006-ban szerepelt a legjobbak között, 2011-re a klub csődbe ment és sikeresen leküzdötte magát az ötödik vonalba. Itt olyan csapatokkal kellett megküzdenie, mint az Auxerre harmadik csapata vagy a dijoni tartalékok. A pénzügyi helyzet stabilizálása után, végre ismét jól futott a csapat szekere, tavaly már magabiztosan nyerték a harmadik vonal küzdelmeit és idén a második vonal klubjai sem tudták megakadályozni, hogy jövőre ismét keleti derbit, azaz Strasbourg–Metz rangadót rendezzenek az élvonalban. 

Strasbourgi ünneplés (Forrás:rcstrasbourgalsace.fr)

A maradék feljutó illetve osztályozós helyért viszont öldöklő küzdelem folyt, péntek este nem várt slusszpoénnal. A katedrális városok összecsapásán az Amiens korán vezetést szerzett Reims-ban és a szünetben feljutást érő helyen mentek az öltözőbe a fekete-fehér játékosok. A Lens korai góloknak köszönhetően a szünetben magabiztosan tartotta a rájátszást érő harmadik helyet, mert a Troyes 2-0-ra égett az egykori Peugeot-csapat, a Sochaux otthonában.

A Lens még feljutó helyen (Forrás: RClens.fr)

Az izgalmaktól mentes péntek este a 62. percben vett váratlan fordulatot, amikor egy jobb oldali beadást követően a volt kispesti Diego, hat méterről, ballal küldte a labdát az amiens-i kapuba. Az addig második és feljutást érő helyen álló Amiens egyből visszaesett a negyedik helyre, úgy tűnt, a Lens lesz a másik feljutó és az otthon kényelmesen vezető Brest játszik osztályozót. 

Nem sikerült... lens-i csalódottság (Forrás: rclens.fr)

 Ahogy telt-múlt az idő, a Troyes nemcsak behozta a kétgólos hátrányt Sochaux-ban, hanem a meccs végén még a győzelmet is sikerült megszereznie, így a lefújás pillanatában feljutó helyen volt, míg a Lens játszott volna osztályozót.

  

Troyes-i öröm (Forrás: gettyimages) 

A Troyes és a Lens szurkolói árgus szemmel követték a reims-i meccs öt perces hosszabbítását. A 95. perc is a vége felé közeledett, a játékvezető már a sípot is a szájába vette, amikor az Amiens még egy utolsó kísérletet tett a csodára. Egy baloldali beadást sikerült az egyik amiens-i játékosnak az ötös sarkára tovább csúsztatnia, érkezett a tíz perccel korábban csereként beállt Emmanuel Bourgard és a 29 éves játékos élete legfontosabb lövésével a kapu közepébe vágta a labdát.

amiensgol.jpg

A gól pillanata, amikor megőrült Amiens városa (Forrás: dailymail.co.uk)amiensunnep2.jpg

amiensunnep.jpg

 A tavalyi feljutás után a nagy sikerre való tekintettel megismételték az ünneplést Amiensben (Forrás:lunion.fr)

Az Amiens pontot tett egy páratlan sikerszériára, hiszen utolsó hat meccsén 18 pontot szerzett és története során először feljutott a francia élvonalba, míg a Troyes osztályozót játszik a Lorient ellen. 1998 francia bajnoka, a Lens pedig jövőre újra próbálkozhat. Előállt tehát az a páratlan szenzáció, hogy Ligue 1. mindkét újonca egy éve még harmadosztályú volt!

A sors további érdekes játéka, hogy a két feljutó 2001-ben kupadöntőt vívott egymással, ahol az akkor 1. ligás Strasbourg drámai 11-es párbajban verte a szenzációs bravúrral 3. ligásként döntőző Amiens-t. A két klub története 16 évvel később újra összeért. Amiens innentől már nem csak a katedrálisáról lesz híres.

Amiens-i csoda a 95. percben (Forrás: youtube.com)

A tabella végén a Laval már korábban elbúcsúzott, pénteken az is biztossá vált, hogy a Red Star Paris lesz a másik kieső és a harmadik újonc Orleans osztályozón próbálhatja megőrizni a másodosztályú tagságát. 1996 bajnoka és Kovács Kálmán egykori sikereinek színhelye, a szezon nagy részét a kieső zónában töltő Auxerre, az új kinai tulajdonos segitségével és egy huszáros hajrával megőrizte másodosztályú tagságát.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr9812528699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2017.05.21. 15:08:19

Láttunk már pár hasonlót, amikor így, az utolsó utáni percekben dől el egy bajnokság, a feljutás, esetleg kiesés. Nagy tud lenni a csalódottság azoknál, akiknek ezen múlt a jobb helyezése...

Egy Metz - Strasbourg más időkben lehetett volna a Bundesligában is ;-)

Tököm Állat 2017.05.21. 18:38:19

Jó sok fehér játékosuk van..Már most utálom őket.

Rich.mond 2017.05.22. 15:44:57

@Tököm Állat: Mégis mit vártál? Vagy nem olvastad már az elején, hogy ez egy francia bajnokság? És ennek tükrében abszolút meglepő, hogy az ex-kispesti Diego nem az afrikai játékosok között található meg.
süti beállítások módosítása