Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Éljenek az osztályozók!

2017.05.22. 14:01 sjose

A napokban a bajnoki küzdelmek Európa-szerte véget érnek, így izgalmakat már csak az osztályozók tartogatnak. Összeállításunkban a rájátszások történetét szemezgetve próbáljuk megtippelni a jövő évi élvonalbeli csapatokat az európai top ligákban.

Hamburgi extázis: egy újabb év a Bundesliga 1-ben! (Forrás: The Guardian)

Anglia

Bár a rájátszás fogalma nem volt ismeretlen korábban sem, rendszerszerűen az angolok vezették be a play-off-ot 1987-ben. A 22-csapatos, akkor Division 2-nak nevezett második ligában, a csapatok jelentős hányadának a bajnoki hajrára már semmi motivációja nem maradt és ez a színvonalra alaposan rányomta a bélyegét.

Az 1986-87-es bajnokság végén a Division 2 három csapata és az első liga harmadik leggyengébbje döntötte el, hogy négyük közül melyik játszhat az élvonalban a következő szezonban, de három év után áttértek a csak másodosztályú csapatok küzdelmére. Az első évben a Charlton sikerrel őrizte meg elsőosztályú tagságát, ám a következő két évben mindkét élvonalbeli együttes (Chelsea, Sheffield United) elvérzett az osztályozón.

Az angol rájátszások rekordere a Crystal Palace itt 2013-as sikerét ünnepli (Forrás: Daily Mail)

Az angol liga színvonalát jól jellemzi, hogy szinte megjósolhatatlan a play-off kimenetele. Az elmúlt három évtizedben a négy play-off hely szinte bármelyikéről egyenlő arányban jutottak fel csapatok az élvonalba, pillanatnyi formájuktól függően. Az osztályozók királya a londoni Crystal Palace eddig hét kísérletből négyszer kapaszkodott fel a feljutás utolsó szerelvényére. Viszont a londoni fogadóirodák nem túl magas oddszokkal adják az Ipswich esélyeit, a kelet-angliai kék fehérek nyolc nekifutásból mindössze egyszer jutottak fel a Premier League-be.

Nyolc nekifutásból az egyetlen győzelem: Ipswich - Barnsley 4:2 (Forrás: sportsnetwork.net)

Idén a Reading, a Sheffield Wednesday, a Huddersfield Town és a Fulham végzett osztályozós helyen. Május 29-én a döntőt a Reading vívja a Huddersfield Town ellen. A nyugat yorkshire-i Huddersfield a húszas években élte fénykorát. A futball nagy reformere, az ú.n. WW rendszert feltaláló Herbert Chapman irányítása alatt három bajnoki címet nyertek zsinórban és utoljára 1972-ben szerepeltek az élvonalban. A kínai befektetők legfrissebb fogása, az egykori betonhátvéd Jaap Stam edzette Reading szerényebb múlttal büszkélkedhet, eddig csak három alkalommal szerepeltek a legjobbak között, legutóbb négy éve. A döntő kimenetele megjósolhatatlan, de egy dolog biztos a győztes több mint 100 millió fontot kap, a vesztes meg elteheti a meccs bevételét. 

Vajon igy ünneplik majd ismét a Huddersfield játékosai a Reading elleni sikert? (Forrás: Daily Mail)

Olaszország

A Serie B-ben 2004-től rendeznek osztályozókat. Először a harmadik és hatodik hely közötti négy, majd 2013-tól a harmadik és nyolcadik hely közötti hat csapat részvételével. A play-off feltétlenül jót tett a bajnokság színvonalának, hiszen a záró fordulókra még szinte minden csapatnak érdemes előre vagy hátra tekinteni a tabellán. A szabályok szerint, a rájátszás csak akkor marad el, ha a bajnoki bronzérmes több mint 10 ponttal végez a negyedik helyezett előtt. Ez eddig csak egyszer fordult elő, 2006-ban minden idők legerősebb Serie B küzdelmeinek végén a Juve, Napoli, Genoa hármas messze elhúzott a mezőny többi részétől.

Tovább tart e a beneventoi csoda? (Forrás: ytimg.com)

Szemben az angol bajnoksággal, az olasz rájátszás küzdelmei nagyjából annyi izgalmat tartogatnak, mint egy szinttel feljebb a bajnoki cím kérdése. A négy csapatos rájátszás küzdelmeit egy kivétellel mindig a tabellán legjobb eredményt elért csapat nyerte, a kakukktojás a Sampdoria 2012-es sikere. A genovai alakulat a kezdeti botladozások után az új edző, Iachini irányitásával előbb elcsípte az utolsó osztályozós helyet, majd lendületből visszajutott a Serie A-ba. Ebben a szezonban teljesen felborult a trend, mert a döntőt az ötödik és a hatodik helyen zárt csapat vívta.

Di Carmine góljaira a rájátszásban is nagy szüksége lesz a Perugiának (Forrás: Zimbio)

Amióta hat csapatra bővült a rájátszás mezőnye, mindig a második legjobb, azaz a bajnokság negyedik helyezett csapata jutott fel. A trend kialakulásában feltétlenül szerepet játszik, hogy a harmadik és negyedik helyen végzett együttes egyel kevesebb párharcot játszik mint az utána következők, hiszen ők csak az 5-8. és a 6-7. elleni párharc győzteseivel találkoznak. Idén a két tavalyi kieső Frosinone és Carpi mellett a Perugia, az újonc Benevento, a Cittadella és a Spezia jutott a rájátszásba. Ha a séma megmarad , akkor közel másfél évtized és egy csőd után, ismét a legjobbak között láthatnánk az umbriai Perugia-t, viszont nem lennénk meglepve, ha a remekül hajrázó Frosinone idén megtörné a trendet és visszajutna az élvonalba.

Frosinoneban ismét a Serie A a cél (Forrás: calcionews24.com)

A play-off idei résztvevői között nincs igazi nagyágyú.  A legnagyobb múlttal a Perugia rendelkezik, 1979-ben vereség nélkül húzták le az umbriai piros-fehérek történetük legjobb szezonját, ám ez csak az ezüstéremhez volt elegendő. A Frosinone és a Carpi tavaly egy-egy évet töltött az élvonalban, a Cittadella, a Spezia és a Benevento még egyet sem. Sőt, a campagnai piros-sárgák idén szerepeltek történetük során először a második vonalban, ha valami csoda folytán azonnal feljutnának a Serie A-ba, az kétségtelenül futballtörténelmi esemény lenne.  

Spanyolország

A spanyol másodosztályban csak 2010-ben vezették be a rájátszást és az eddigi hat play-off alapján a pillanatnyi forma döntött. A bajnokságból három forduló hátra van, egyelőre korai még akár a résztvevőket is megjósolni.

Németország

A Bundesligában 2008 óta rendeznek rájátszást, igaz a több élbajnokságtól eltérően sokkal egyszerűbb kivitelezésben. A BL 1 harmadik legrosszabb csapata minden év végén megmérkőzik a BL 2 bronzérmesével, a tabella ellenkező felén pedig a harmadik leggyengébb BL 2-es együttes az immáron egységes BL 3 harmadikjával találkozik. A két mérkőzés sorozat eddig pont ellentétes trendet tükröz.

Frankfurt - Nürnberg (Forrás: espn.com)

2008-ban, az első BL 1-es osztályozón, az erőtől duzzadó Nürnberg simán verte az Bundesliga 1 utolsó keleti mohikánjának számító Cottbust. Utána azonban már csak egyszer fordult elő (Hertha a Düsseldorf ellen), hogy az élvonalbeli csapat nem tudta megőrizni tagságát. A német osztályozók királya a Nürnberg, eddig három kísérletből kétszer is sikerrel abszolválta a küzdelmeket, míg a Hamburg 100%-os mutatóval kétszer is az osztályozókon hosszabbította meg élvonalbeli tagságát.

Minden idők legjobb német play-off meccse: Bielefeld- Darmstadt

A BL 2 kiesési végén az eddig statisztikák nem sok jót jósolnak a második vonal csapatainak. Eddig mindössze kétszer fordult elő, hogy egy második ligás csapat meg tudta hosszabbítani tagságát a rájátszásban. 2012-ben a Drezda, tavalyelőtt pedig a müncheni oroszlánok vették sikerrel az akadályt, ők idén is sorompóba állnak a Jahn Regensburg ellen. A BL 2 negatív hőse az Osnabrück csapata. Az alsó-szászországi lila-fehérek eddig három alkalommal szerepeltek az osztályozón és mindhárom alkalommal vesztesen hagyták el a pályát. A német rájátszások legizgalmasabb meccsét 2014 májusában játszották. A BL2-es Bielefeld magabiztos játékkal 3-1-re nyert a Darmstadt otthonában és nyugodtan készülődtek a formalitásnak igérkező hazai visszavágóra. A hesseni kék-fehérek azonban dacoltak az oddszokkal és egy fordulatos meccsen 4-2-re verték a hazaiakat és köszönhetően a több idegenbeli gólnak - feljutottak.

Hamburgi csoda a 90. percben (Forrás: Fox Sports)

A hétvégén mindössze 1 perc választotta el a Hamburgot, hogy harmadszorra is megméresse magát az osztályozókon, de az utolsó pillanatban sikerült megverniük a Wolfsburgot, igy idén a Volkswagen gyár csapata játszik a szomszédos nagy rivális Eintracht Braunschweig-gel. Figyelembe véve az eddig uralkodó trendet és a két együttes mögötti gazdasági hátterét, meg lennénk lepve, ha a két egykori német bajnokcsapat összecsapásából nem a zöld-fehérek kerülnének ki győztesen.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3012531023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tököm Állat 2017.05.22. 23:19:32

A Serie B-ben van egy olyan szabály(mikortól azt nem tudom)hogy még a 9-10.helyezett is osztályozót játszana,ha 14 ponton belül lenne a 3.helyezetthez képest.

Millerdraft 2017.05.24. 18:04:06

Ez a Bielefeld-Darmstadt meccs tényleg nagyon komoly :-)
süti beállítások módosítása