Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Az NB I zárórájának margójára

2017.05.28. 18:43 Vágó.János

Véget ért az NB I 2016/17-es idénye, az elmúlt évek legizgalmasabb finisével. Ha egy forgatókönyv-író stáb összeült volna, ők sem tudtak volna drámaibb programot alkotni a zárófordulóra. Nem elég, hogy régen látott helyzet állt elő a bajnoki címért folyó küzdelemben és két klub azonos pontszámmal várta a zárómeccset, amelyen pont egymás ellen kellett megküzdeniük, de a kiesés elleni csatában is három patinás, magyar szinten nagy csapat próbált mindenáron megmenekülni. Az már csak hab a tortán, hogy az országot mindig lázban tartó Ferencváros-Újpest derbi is erre a napra jutott, és az a példátlan furcsa helyzet is előállt, hogy nem ez az örökrangadó volt az érdeklődés középpontjában!

kupa.jpg

Kispesti csók- és gólkirályok - foto: www.boon.hu

Az izgalmak után mérleget vontam, és a szezon végén arra jutottam, hogy bármilyen meglepő, de a pályán viszonylag tisztának tűnik a sokat szidott magyar futball! Vegyük csak sorra: nem lett bajnok az állami milliárdokkal, a hatalom által erősen támogatott Videoton és Ferencváros, nem tartották bent Deutsch Tamás  új stadiont is kapó MTK-ját, bármennyire is sokan voltak biztosak ebben velem együtt, és tavaly kieshetett a legtöbb TAO-és egyéb pénzekben dúskáló Felcsút is! Nagyon sokan biztosra vették, hogy ezek az események nem történhetnek meg - és mégis. A bajnokság végén is tisztességgel küzdöttek a céljukat már elérő, vagy csalódott csapatok, így például a korábban kiesett Gyirmót is. Ez sem volt mindig így. Az látható, hogy a politika a pénzelosztási forrásokba avatkozik bele durván, hogy mely klubok mekkora pénzeket kapnak. Ez persze nagyban meghatározza az erőviszonyokat, de úgy tűnik, a pályán szerencsére abszolút nem politikai nyomásra dőlnek el a fontos dolgok. Már ennek is örülnünk kell.

Csak gratulálni lehet a Honvéd bajnokságához! Ilyen fiatal csapattal, végre nem diszkont-légiósokkal és a Fradiénál, Videotonénál jóval kisebb költségvetéssel megérdemelték ezt a csodát.

honvedunnep.jpg

Az utolsó, 1993-as kispesti bajnokcsapat csupa válogatottból, magyar szinten sztárból állt, a mostani bajnoki cím azonban sok saját nevelésű fiatallal sokkal nagyobb szenzáció. mu-honved93.jpg                    A Bajnokok Ligájában a Honvéd utolsó ellenfele a Manchester United volt 24 éve...

Európa bajnokságait végignézve, talán a kispestieké a legnagyobb bravúr-bajnoki arany a játékoskereteket és az anyagi kondíciókat tekintve. Szerencséjükre a Leicester nem idén robbantott világraszólót. Hasonlóan nagyot talán csak a Rijeka és a Viitorul Constanta első bajnoksága szólt, akik a rekordbajnok Dinamo Zágrábot és a Steauát előzték meg. Reméljük, nem folytatódik a rossz magyar hagyomány, és nem verik szét a BL-re a Honvédot úgy, ahogy azt sok aktuális bajnokcsapatunkkal tették az elmúlt évtizedekben. Mekkorát fordult a világ Kispesten egy év alatt (pláne három év alatt): emlékezzünk csak, tavaly ilyenkor a zárófordulóban a Honvéd-szurkolók elkeseredetten és felháborodva élték meg, hogy a Puskás nevet használó, gyűlölt Felcsút ellen gyenge játékkal kaptak ki kedvenceik a becsületbeli ügyként kezelt meccsen... Azzal vigasztalódtak, hogy így is kiesett a Felcsút. Ekkor ki hitte volna, hogy ilyen csodás szezon következik! Sokáig az idei szezonban sem volt semmi jele ennek a csodának, hisz az  őszi szezonban 13 forduló után 10 ponttal vezetett a Vasas a Honvéd előtt! 5-3-5-ös közepes mérleggel álltak ekkor a kispestiek, ezután viszont 15-2-3-as mutatóval robogtak az aranyig! Télen Botka és Prosser eligazolásakor sokan elkeseredtek, hogy meggyengül a csapat, de tévedtek: tavaszra állt igazán össze a Rossi-gárda. Az olasz mester a csúcson jelentette be távozását. 

A pletykák szerint az olasz mester és George F. Hemigway egyrészt nem tudott a talján Maestro fizetéséről megállapodni, továbbá az olasz tréner nem látta biztosítottnak az előrelépéshez szükséges erősítéseket. Úgy tudni, holland edző érkezhet a XIX: kerületbe.

Bronzérmes a tavaly az utolsó fordulóban bennmaradó Vasas, 2001 után kerültek ismét dobogóra a piros-kékek, Az őszi menetelés még nagyobb csodát ígért, de így is nagy az öröm Angyalföldön, 16 év után újra kiléphetnek a nemzetközi porondra A Ferencváros végül hajszállal lemaradt a dobogóról is, számukra, ilyen erős kerettel és anyagi háttérrel nagy csalódás a szezon. A két klub egyike a kupadöntőben még ünnepelhet.

Drámai befejezés után bennmaradt a DVTK és a Loki is, pedig nagyon úgy tűnt, az egyik keleti fellegvár ki fog esni, ha győz az MTK.

dvscunnep.jpg

A 21.század legeredményesebb magyar csapatánál, a 7-szeres bajnok Debrecennél most a bennmaradást kell ünnepelni, pedig nem is volt olyan régen a 2014-es bajnoki cím. Kérdés, nyáron milyen változások lesznek a viharos szezonjuk után, és hogy alakul az anyagi háttér, mi lesz Szima Gáborral, és vajon tényleg Andy Vajna lesz-e a tulajdonos? 2001-ben estek ki legutóbb, de akkor a BKV Előre nem vállalta az NB I-et, így menekült meg a Loki, és a következő években eljött az aranykoruk. Utoljára 1991-ben búcsúztak az élvonalból. Fura lett volna a modern, 20000-es stadionban 2.osztályú meccseket látni. Ezt a szomorú kontrasztot úszta meg a Bódog Tamással nagyot hajrázó Diósgyőr is, új stadionjuk átadását az élvonalban élhetik át. 2010 után nem kell tehát ismét elviselni Miskolcon sem a kiesést. Jó pár köszönő üzenetet küldhetnek a becsületesen küzdő Paksnak...Tudathasadásos állapot volt a miskolci fanatikusoknak a keleti rivális elleni fájó vereség ellenére is ünnepelni. dvtk-dvsc.jpgA DVTK immár 10 éve nem tudja megverni a cívis városiakat. A mai siralmas, pár száz nézős világban ritka kincs, ahol még vannak nagy táborok, fantasztikus volt a szombati mezőkövesdi DVTK-DVSC meccs hangulata is, fájó luxus lenne bármelyik tábor nélkül az élvonal, így is elég soknézős fellegvár tűnt már el a süllyesztőben.

dvtk-dvsc2017.jpg

AZ MTK viszont 1994 és 2011 után ismét kiesett az élvonalból, hiába az új stadion, a stabil anyagi háttér. Csak saját magukat okolhatják, a végén a saját kezükben volt a sorsuk, csak nyerniük kellett volna a már nem különösebben motivált Paks otthonában.

mtkdrama.jpg

A klubnál az elmúlt években sokszor hangoztatták, náluk nem elsősorban az eredményesség a legfontosabb, hanem minél több tehetséges fiatal nevelése a magyar focinak. Tudták, a fiatalokra épülő csapat nagy hullámzásokra képes, de erre a zuhanásra aligha készültek fel a Hungária körúton. Nem lesz könnyű a 20 csapatos NB 2-ből visszajutni, ahol ott lesz a Békéscsaba, a Nyíregyháza, az újonc ETO, a ZTE, és a Gyirmót, valamint a Balmazújváros-Kisvárda-Soroksár trióból is az a kettő, amely lemarad a mostani NB 1-be jutásról. Egy éve még az Európa Ligában vívhatott selejtezőket az MTK, ki is verte a kazah Aktobét, majd pár hónappal a stadionavatóra érkező Sporting Lisszabon (C-) csapata után a Csákvár, vagy a Kozármisleny érkezik az Új Hidegkuti Nándor Stadionba... Talán ha mögöttük is olyan sok erőt adó tábor állna, mint Diósgyőrben, most nem ők sírnának.

A szezon négy nagy pozitívuma a szurkolók terén: kiderült, mégis létezik még sokezres Honvéd-, és Vasas-tábor, nem haltak ki, nem tűntek el klubjuk több évtizedes válsága alatt - noha sokan így gondolták az elmúlt évek alacsony kispesti, angyalföldi nézőszámait látva - csak apátiában rejtőzködtek, lelkük mélyén bízva, hogy talán valaha megélik még az újabb aranykort. A Vasas őszi stadionbúcsúztatóján (lásd helyszíni beszámolónkat itt) 8000 ember látványa, most pedig a tömött kispesti stadion révén olyan hangulat és érzés volt, mintha újra a 90-es években lennénk.

honved-vidi2017.jpg

honvedunnep2.jpgA kispesti tábor fényei

honved-vidi2017b.jpg

A Vidi drukkerei is hatalmas számban kísérték el csapatukat

vididrukkerek.jpgFehérváron is rengetegen drukkoltak kedvenceiknek

A Honvédnál és a Vasasnál is rengeteg fiatal drukkert látni, sokan még nem is éltek az utolsó sikerekkor, ez is nagy pozitívum. A 90-es évek óta nagyon ritkán volt olyan, hogy úgy tele van a főtribünnel szembeni lelátórész is, hogy nem látni a Honvéd feliratot. 

A harmadik csoda, hogy nemrég kiderült, a Budafoknak is van sokezres tábora, sose gondoltam volna, hogy az öt nagy fővárosi csapat mellett lehet még ilyen kisebb fővárosi klub (talán a Csepelre adtam volna kis esélyt). Utoljára az 1996-97-es III. Kerület volt ilyen meglepetés nekem a sok ezer nézőjével.  A csodás kupamenetelés NB III-asként, és persze a Ferencvárossal való történelmi elődöntő NB I-es méretű tábort varázsolt Budafokon!

budafok_1.jpg

Megtöltötték a Groupama Aréna vendégszektorát is, ami hihetetlen látvány volt.

budafok2.jpg

Jövőre immár NB II-esként meglátjuk, mennyire lesz ez a fociláz tartós a különleges hangulatú 22. kerületben

De lehet még fokozni, a negyedik nagy meglepetés, amit az alsóbb ligákban láttunk: íme pár fantasztikus cáfolat arra a sokat hallott közvélekedésre, miszerint a magyar embereket már nem érdekli a hazai foci. A következő képek a negyedosztályban, a Tiszakécske-Kecskemét rangadón készültek, a találkozót 2500 néző előtt rendezték!

tiszakecske-kecskemet.jpg

klcdrukkerek2017.jpg

Ez pedig az NB III-as Érd-Győr derbi hangulata 1000 győrivel - helyszíni beszámolónk.

erd-eto2017.JPG

Az 5000 nézős Dunaújváros-Fradi B NB III-as derbi is ízelítőt ad abból, milyen is lehetne gyakrabban a hangulat:

dunaujv-fradi2017.jpg

dunaujv-fradi2017b.jpg

Legyen sokszor bármilyen gyenge is a színvonal, és kap sok jogos kritikát a magyar bajnokság, de azt kell megállapítanunk, hogy az NB I se maradt le az európai bajnokságoktól a bajnoki cím és a kiesés izgalmait tekintve! Idén nagyon bejött az MLSZ sokat vitatott létszámcsökkentése és a 12 csapatos bajnokság, hiszen ennél kiélezettebb nem lehet egy szezon, szinte mindenki mindenkit megverhetett. A zárófordulóban 3 európai hangulatú meccs is volt sok nézővel (Üllő út:10000, Bozsik-stadion:8500, Mezőkövesd:4000), amely sok országban megállta volna a helyét, óriási hangulattal. Ha ez rendszeressé válna, nagyot mozdulhatna a magyar futball állóvize. Idei nézőcsúcsot is hozott ezzel a záróforduló, 27556 nézővel, ez 4592-es átlag. Ha a keleti derbit Debrecenben, vagy a még épülő diósgyőri arénában rendezték volna, sokkal több lett volna ez a szám is. A Honvéd-Videoton, vagy a DVTK-DVSC embertömegét látva arra gondoltam, lám, ha van kellő tét és izgalom, a szurkolók igenis mozgósíthatóak, nem csak a válogatott meccseire! Sőt, az Üllői úton igazán nagy tét nélkül is voltak 10000-en. Milyen őrület lenne itt, ha mind a 12 csapat komoly szurkolótáborral rendelkezne... A Felcsút, Paks, Mezőkövesd, és vélhetően a Kisvárda vagy a Balmazújváros meccsein ez a fantasztikus hangulat viszont nem sokszor fenyeget... Frappánsan megállapíthatjuk, a magyar foci felemelkedésének egyik titkos receptje tehát: még további 32 ilyen záróforduló kellene!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5912545415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Millerdraft 2017.05.29. 08:05:58

Jó lett, gratula. Reméljük ez a viszonylagos tisztaság továbbra is megmarad.

1982 2017.05.29. 10:12:31

Egy apró kiegésítést fűznék a cikkben foglaltakhoz. A klubok és a szövetségek rengeteg dolgot átvesznek a fejlettebb futball-kultúrákból, ám évtizedek(!) óta érdemlegesen és számszerűsíthetően semmit nem tesznek annak érdekében, hogy a "mozgósítható embertömeget" hűséges szurkolóvá tegyék és tartósan megtartsák. Életidegen és a szurkolói lélektanra fittyet hányó PR-baromságok látnak napvilágot a mezei szurkolók, a családok, az ultrák, a néhai szurkolók stb. aktív bevonása helyett.
Amíg ez így marad és hiányoznak az alapok, továbbra is fenn fog maradni az a szakadék, mely az arany-meccs, a feljutás, a kupasiker, a Fradi elleni meccs stb. és az átlagos bajnoki mérkőzés közötti nézőszámbeli 5-ös, 10-es, 20-as szorzót okozza...

Rich.mond 2017.05.29. 10:45:36

Egyébként bár a Kisvárda egyértelműen a rendszer szülötte, de nem igaz, hogy ott hangulattalan meccsek lennének. Ott legalább van néző - és tábor is.
süti beállítások módosítása