Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 10. forduló

2017.06.06. 12:14 maribor_

1981. október 17-18., a hónap harmadik hétvégéje  

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_headlines.jpgA Magyar-Szovjet Baráti Társaság országos értekezlete 

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

október 15.

A Minisztertanács ülésén határozatot hozott a vállalati jövedelemszabályozás egyes elemeinek módosításáról. A rendelkezéseket október végén a Magyar Közlönyben teszik közzé.

Puja Frigyes külügyminiszter meghívására hivatalos, baráti látogatásra hazánkba érkezett Phoune Sipraseuth, a Laoszi Forradalmi Néppárt PB tagja, a KB titkára, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság miniszterelnök-helyettese, külügyminiszter. A vendéget a Ferihegyi repülőtéren Házi Vencel külügyminiszter-helyettes fogadta.

A hivatalos látogatáson Indiában tartózkodó Veress Péter külkereskedelmi minisztert fogadta Indira Gandhi miniszterelnök.

Drámainak minősítette a piaci helyzetet legutóbbi ülésén a lengyel kormány, s közölte: újabb hitelek felvételével vásárol a terven felül húst. Újabb sztrájkhullám kezdődött az országban, figyelmen kívül hagyva a Szolidaritás vezetőségének felhívását. A Pravda-kommentár szerint a helyzet tovább éleződik. Több vajdaságban ismét nagyfokú benzinhiány lépett fel; a katowicei vajdaságban például jó esetben félnapi várakozásba kerül a tankolás. A Pravda szerint az ellenforradalmi kalandorok kis csoportja a gyakorlatban irányítása alá vonta a gdanski kongresszust.

Hivatalos baráti látogatásra Hanoiba érkezett Jasszer Arafat, a PFSZ VB elnöke. A vendéget Pham Van Dong miniszterelnök, Nguyen Huu Tho, a nemzetgyűlés elnöke, Van Tien Dung nemzetvédelmi miniszter és Nguyen Co Thach külügyminiszter fogadta. Arafat előzőleg Japánban járt, ahol fogadta őt Szuzuki Zenko miniszterelnök és Szonoda Szunao külügyminiszter.

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_arafat_vietnamban.jpgJasszer Arafat távol-keleti útjának újabb állomásán, Vietnamban, Pham Van Dong miniszterelnökkel

Eszkimónak havat, beduinnak homokot eladni a legnagyobb kereskedői haditettek közé számít és csak a viccekben fordult elő - eddig. Most megtört a varázs: az Ohio-állambeli Char-don homok és sóderbánya társaság szerződésben vállalta, hogy kilenc tonna különleges homokot szállít 45 kilós zsákokba csomagolva a szaúd-arábiai Dzsiddába - tonnánként 50 dolláros áron. A bányatársaság szóvivője szerint a homokot eléggé olcsón számították, jól lehet, az ár a fuvarköltséget nem tartalmazza. A cég igen büszke magára, hiszen ilyen távoli üzletfele még sosem volt. Hogy mire á homok? Hát egy sivatagi sejk fürdőmedencéjének vízszűrőjéhez. Szaúd-Arábiában ugyanis, ahol a Vörös tengertől az Arab-öbölig a felszínen más nem is igen található, mint kő és homok állítólag nincs sejkuszoda szűrőberendezéséhez megfelelő minőségű szűrőanyag...

Az amerikai és a brit mozik egyszerre mutatják be a Tűzszekerek című brit filmdrámát.

A Tűzszekerek (eredeti cím: Chariots of Fire) forgatókönyvét Colin Welland írta, a filmet Hugh Hudson rendezte. Igaz történetet dolgoz fel: brit atlétákról szól az 1924-es nyári olimpia idején. A filmet hét Oscar-díjra jelölték, amiből négyet megnyert, beleértve a legjobb film díját is. A film címét William Blake Jerusalem című versének egy sora ihlette: „Bring me my chariot of fire!”.


A film zenéje is legendává vált

október 16.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára a KB székházában fogadta Kurt Hagert, a Német Szocialista Egységpárt Politikai Bizottságának tagját, a Központi Bizottság titkárát. A szívélyes, elvtársi légkörű megbeszélésen részt  vett Óvári Miklós, a Politikai Bizottság tagja, a Központi Bizottság titkára. Jelenvolt Rudolf Rossmeisl, az NDK budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_kadar_janos_kurt_hager.jpgA felek a tárgyalóasztalnál

Az ország minden részéből egybegyűlt 428 küldött részvételével kezdődött meg az ipari szövetkezetek VIII. kongresszusa. Csaknem 300 ezer dolgozó megbízásából arra vállalkozott a tanácskozás, hogy értékelje ennek a sokrétű szövetkezeti ágazatnak a legutóbbi öt év alatt végzett munkáját és meghatározza a további tennivalókat.

Az MSZMP Budapesti Bizottsága, a Művelődési Minisztérium és a Magyar írók Szövetsége mély megrendüléssel tudatja, hogy Várnai Zseni kétszeres József Attila-díjas író, költő, a Szocialista Magyarországért Érdemrend és a Munka Vörös Zászló Érdemrend kitüntetettje súlyos betegség következtében, 91 éves korában elhunyt. Temetéséről később intézkednek.

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_varnai_zseni.jpgVárnai Zseni

Moszkvában és Bonnban egyidejűleg bejelentették, hogy Leonyid Brezsnyev november 23-24-én az NSZK-ba látogat.

Ülésezik a LEMP kongresszusa. Vasárnap kiderül megtarthatja-e pozícióját Stanislav Kania, vagy a Kreml más vezetőt javasol.

634426282765930000.jpgKania és Jaruzelski 2013-ban a felmentő ítélet után. A vádakról és a bűntettekről hamarosan beszámolunk

Elhunyt Moshe Dajan volt izraeli külügy- és hadügyminiszter, az utóbbi évtizedek izraeli politikai életének jelentős figurája. A 66 éves politikust előző nap szívpanaszokkal szállították kórházba, és másnap meghalt. Dajan jelentős szerepet játszott az 1956-os, 1967-es és 1973-as közel-keleti háborúban, és szerepe volt a Camp David-i különalku tető alá hozásában is.

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_dajan_1.jpgMoshe Dajan

október 17.

A Magyar-Szovjet Baráti Társaság szombaton a XIII. kerületi pártbizottság székházában tartotta meg VII. országos értekezletét. A mozgalom legfelsőbb fórumán - a társaság 1664 üzemi, termelőszövetkezeti, intézményi, iskolai tagcsoportjának képviseletében - csaknem 700 küldött vett részt.

Jozef Glemp bíboros, a lengyel katolikus egyház prímása négynapos látogatásra Rómába érkezett. A lengyel egyházfő - aki egy lengyel szerzetes boldoggá  avatására utazott Rómába - találkozik II. János Pál pápával is.

Visszavették a kínai írószövetségbe Hu Fenget, az - ötvenes évek egyik legdrámaibb kampányának célpontját és kárvallottját. Az írószövetség elnöksége beismerte, hogy Hu Fenget 1955- ben tévesen minősítették ellen- forradalmi csoport vezetőjének. A rendszer iránt egyébként mélységesen elkötelezett Hu Feng úgy vélte, hogy az irodalomban nincs helye a Mao által hangoztatott „proletárforradalmi utilitárius” szemléletnek, az irodalmat és a művészetet nem lehet alárendelni a napi politika követelményeinek. Tagadta, hogy az író csak munkások, parasztok, katonák között gyűjthet élményanyagot, hogy a mű értékét mindenekelőtt témája határozza meg, s mindenki számára érthetőnek kell lennie.

Ali Khamenei, Irán új köztársasági elnöke a teheráni rádiónak adott nyilatkozatában megerősítette azt az iráni álláspontot, hogy a béketárgyalások megkezdése csak az iraki csapatoknak a megszállt területekről való kivonása után képzelhető el. Az iráni államfő hangoztatta: az Iszlám Konferencia legutóbbi kezdeményezése a több mint egy éve tartó háború befejezésére semmi újat nem tartalmaz, csupán az Irán által már régebben elutasított javaslatokat ismétli meg.

október 18.

A szervezeti kérdések megvitatásánál Slanislaw Kania azzal a kéréssel fordult a plénumhoz, hogy mentsék fel a LEMP KB első titkárának tisztségéből. A KB teljesítette a kérést, és Wojciech Jaruzelskit választotta meg a LEMP KB első titkárává.

Jaruzelski az ország helyzetének javítását, a párt kezdeményező erejének fokozását, a szocialista állam erősítését jelölte meg fő feladatként. Utalt a plénum által elfogadott határozatra, hangsúlyozta, hogy a határozat végrehajtását egy percig sem szabad halogatni, mér mától meg kell kezdeni, mégpedig energikusan és következetesen. Jaruzelski kijelentette: „Sohasem kerestük és ma sem kívánjuk a konfrontációt, de a visszavonulás lehetőségei már kimerültek, a határozat megjelölte a határokat, a szükséges válaszadás jellegét.” Ezzel arra utalt, hogy a határozat szerint az illetékes szervek a jövőben sokkal határozottabban lépnek majd fel az állam- és szocializmusellenes, a szovjetellenes tevékenységgel szemben.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára táviratban köszöntötte Wojciech Jaruzelski hadsereg-tábornokot a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának első titkárává való megválasztása alkalmából.

Romániában vasárnap államtanácsi rendeletet tettek közzé, amely intézkedik a lakosság kenyérrel és liszttel való ellátásának biztosításáról. jövőben mindenki csak lakóhelyén vásárolhatja meg a kenyeret, lisztet és kukoricalisztet. A rendelet nem érinti azokat, akik falun laknak, de városban dolgoznak. Ezek a személyek ott szerezhetik be a termékeket, ahol munkahelyük van, vagy ahol tevékenységüket kifejtik.

A görög nép a változásra adta voksait, és nagy vereséget mért a jobboldalra. A demokratikus, haladó politikát, az amerikaiakkal szembeni függetlenséget hirdető Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASOK) a 300 tagú parlamentben megszerezte a mandátumok közel 60 százalékát. A párt vezére, Andreasz Papandreu alakíthat kormányt. A Görög Kommunista Párt tovább növelte befolyását.

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_andreasz_papandreu.jpgAndreasz Papandreu leadja voksát

Életveszélyes állapotban szállították kórházba Steuart Pringle altábornagyot, az angol tengerészgyalogság kommandó alakulatainak parancsnokát miután autóját széttépte egy pokolgép robbanása. Az ősi arisztokratacsalád sarja, a Baronetti cím viselője több éven át Észak-Írországban vezetett kommandóegységeket. Az angol rendőrség valószínűnek tartja, hogy a merényletet ugyanolyan pokolgéppel követték el, mint amilyennel 1979-ben az IRA egyik frakciója megölte Airey Neavet, a konzervatív párt északír-ügyi szóvivőjét. Az Ír Köztársasági Hadsereg „propaganda irodája” által délután Dublinban közzétett nyilatkozat szerint az IRA követte el a pokolgépes merényletet.

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_steuart_pringle.jpgAz altábornagy a csodával határos módon túlélte a merényletet, pár nappal később már saját lábán távozott a kórházból

Súlyos bányaszerencsétlenség történt Japánban Sapporótól 80 kilométerre, a Jübari szénbányában. A gázrobbanás miatt bekövetkezett szerencsétlenség 94 emberéletét követelte,170 bányász a föld alatt rekedt. Közülük hatvanat sikerült kimenteni, a legfrissebb jelentések szerint negyvenkettőnek a holttestét felszínre hozták. A többiek sorsa ismeretlen, miután metángázbetörés miatt a mentést fel kellett függeszteni.

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_banyaszerecsetlenseg.jpgA bányamentők egy föld alatt rekedt bányász holttestét emelik ki

A héten a nyugat.európai slágerlistákat Dave Stewart és Barbara Gaskin duettje az It's My Party, az amerikai slágerlistákat Christopher Cross előadásában Arthur's Theme (Best That You Can Do) című számok vezetik.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 10. fordulóját!

Csepel - Ú. Dózsa
A csepeli gárda négy egymást követő találkozón nem kapott gólt, az újpestiek viszont az utolsó két fordulóban csak egy pontot szereztek. A döntetlen most a legvalószínűbb. Temesvári Miklós már számított a hosszú sérüléséből felépült Kovács József játékára, a védő azonban belázasodott, s nem léphet pályára a sérült Kovács Béla sem Csepelen.
idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_csepel_u_dozsa.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_csepel_u_dozsa_kelemen_kisznyer.jpgKelemen és Kisznyér harcol a labdáért

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_csepel_u_dozsa_nagy_laszlo.jpgNagy László nem öregszik, még ma is, harmincasan, elviharzik a csepeli védők között

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_csepel_u_dozsa_meszoly_pal_szucs_janos.jpgMészöly és Szűcs csatájából ezúttal a csepeli középpályás kerül ki győztesen

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_csepel_u_dozsa_toth_jozsef_tulipan_steidl.jpgTóth József (középen) a labdát vezető Tulipánt üldözi, jobb oldalon Steidl

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_csepel_u_dozsa_kelemen_gusztav.jpgKelement buktatják

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_csepel_u_dozsa_kovacs_attila.jpgKovács, aki azokhoz a kapusokhoz tartozik, akik a legkevesebb gólt kapták

Ferencváros - ZTE
A ZTE otthon már nemegyszer pontot vett el a zöld-fehérektől, ez azonban az Üllői úton még soha nem sikerült. Az FTC-ben a két sárga lapot begyűjtött Judik helyén Beles szerepel. Gondjai vannak Szőcs Jánosnak is, mert a sérült Csepregit és az ugyancsak két sárga, lapos Kanászt nem küldheti pályára.
idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_ferencvaros_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_ferencvaros_zte_szabadi_ebedli_kereki_mihalecz.jpgSzabadi és Ebedli (10) egy ízben vagy tizenöt másodpercig „keverte” a zalaegerszegi védelmet, ördöngös cselekkel, hátrább Kereki és (erősen takarva) Mihalecz

Békéscsaba - Vasas
Az előzmények a Vasas számára kedvezőbbek: az utolsó két mérkőzésen 1:0-ra és 4:0-ra a piros-kékek nyertek. Kedvezőtlen előjelekkel várja a Békéscsaba a Vasast. Királyvári és Kurucz sérülés, Melis pedig két sárga lap miatt nem szerepelhet. A hosszú ideig sérült Kőhalmi azonban ismét elfoglalja helyét a középpályán.
idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_bekescsaba_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_bekescsaba_vasas_rixer_szabo_andras.jpgZsíros és Szabó A. küzdelme a labdáért, a háttérben Rixer

Nyíregyháza - Rába ETO
Egymás elleni mérkőzésükön mindkétszer 0-0 volt az eredmény. Most is szoros találkozóra lehet számítani.
idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_nyiregyhaza_raba_eto.jpg

DVTK - Videoton
Tavalyi formájában a Videoton lenne a favorit - hat gólt lőtt a két mérkőzésen a diósgyőrieknek -, ez a sorozat azonban aligha folytatódik ma. A Diósgyőrbe látogató Videoton csapatában Végh felépült, így ismét ő lesz a balhátvéd.
idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_dvtk_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_dvtk_videoton_szlifka_disztl_peter.jpgA fehérmezes Szlifka lövéshez jut a fehérvári védők között, de Disztl Péter hárít

Debreceni MVSC - Haladás
A papírforma szerint a házigazdák az esélyesebbek, ám a Haladás idegenben is meglepetésre képes. A szombathelyiek nem tétlenkedtek a szünetben, nemzetközi felkészülési mérkőzésen a csehszlovák Petrzalka együttesét fogadták és 5:3-ra nyertek. A vasiak góljait Garics (3) és Szabó F. (2) szerezték. Ezen a mérkőzésen mutatkozott be a Dózsából nemrég érkezett Viczkó Tamás is. A Debrecen és a Haladás sem változtat legutóbbi összeállításán.

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_haladas.jpgA Szombathelyi Haladás NB I-es csapata. Hátsó sor (balról): Hegedűs Péter, Király Ferenc, Tapaszti János, Szarka Zoltán pályaedző, Török Péter vezetőedző, Gunyhó Ferenc pályaedző, Kulcsár Ferenc, Sándorfi Róbert (ő időközben Keszthelyre távozott) Középen: Papp István, Fitos József, Kiss György, Vörös Csaba, Németh Gábor, Horváth Imre, Balog Gyula gyúró Elöl: Preszeller Tamás, Nagy József, Tar Ferenc, Bogáti Attila, Szabó Ferenc, Garics György, Hegyi Imre
idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_debreceni_mvsc_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_debreceni_mvsc_haladas_kerekes_jankovics_voros_hegedus.jpgVörös ölelésében Hegedűs magabiztosan húzza le a labdát, Kerekes és Jankovics közelről figyelik a duettet

Ózd - Volán
A két csapatnak ez lesz az első találkozója egymás ellen az első osztályban. A hazai pálya az ózdiak esélyeit növeli. A Volánban Hatvanger és Ács már lábadozik, hosszú sérülésük után talán csak csereként léphetnek pályára.

Érdekes közjáték a két csapat ifjúsági NB I-es mérkőzésén, amely az előmeccs volt. A Volán csapata vonattal utazott Ózdra és Miskolcon a játékosok úgy helyezkedtek el a kocsikban, hogy Ózdra csak kilenc játékos jutott el, mert hatot Sátoraljaújhelyre vitt el a vonat. A kocsisort ugyanis szétkapcsolták. A kilenc játékos közül a mérkőzés során három megsérült. Ezért a II. félidő 10. percében - 5:2-es hazai vezetésnél - a szabályok értelmében Bodó játékvezető lefújta a mérkőzést.

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_ozd_volan.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_ozd.jpg

Pécsi MSC - SZEOL AK
Kérdés, hogy a szegediek a Ferencváros legyőzésével magukra találtak-e, vagy csak fellángolás volt.
idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_pecsi_msc_szeol_ak.jpg

A Délmagyarország című napilap így látta a mérkőzést: 
A SZEOL AK nagy hibát követett el akkor, amikor a gyors pécsi gól után nem használta ki a hazaiak tétovázását. A PMSC ugyanis egygólos vezetése tudatában lassította a játékot és könnyelműsködött. A SZEOL AK viszont lemondott a támadások lehetőségéről. átvette a pécsiek "altató" stílusát A második játékrész elején küzdöttek csak úgy a Tisza-partiak, ahogyan végig kellett volna. Ha így játszanak az első félidőben, akkor könnyen meglepetést okozhatnak! A hajrára sokat javult a pécsiek javult lendületes támadásaikkal rendre zavart okoztak a vendégcsapat védelmében. 

Bp. Honvéd - Tatabánya
A többi mérkőzés szombaton úgy alakult, hogy a Honvéd továbbra is az első helyről várhatja a mérkőzést. Az előző bajnokságban nem bírt egymással a két csapat, mindkétszer döntetlen volt az eredmény, most vasárnap a Honvéd az esélyesebb. A hazaiaknál Bodonyi, akinek a válogatott edzőtáborozása során fordult ki a bokája, nem biztos, hogy szerepelhet. De gondban van dr. Lakat Károly is, hiszen a pécsiek ellen megsérült Weimper helyettesét kell megtalálnia, koránt sem biztos, hogy tudja vállalni a játékot.
idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_bp_honved_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_bp_honved_tatabanya_szabo_gyorgy.jpgSzabó György, a bányászcsapat 39 éves kapitánya ezúttal is egyik legjobbja volt együttesének a képen (középen) Esterházyt szereli a veterán hátvéd

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_bp_honved_tatabanya_bodonyi_lakatos.jpgBodonyi, aki a Bp. Honvéd támadósorából szinte egyedül állta a sarat, Lakatossal (3) harcol a levegőben a labdáért

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_bp_honved_tatabanya_fejes_emmer_nagy_antal.jpgFejes (sötét mezben) könnyedén fejeli el a nála jóval magasabb Nagy elől a labdát, a háttérben Emmer

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_bp_honved_tatabanya_gujdar_p_nagy_laszlo.jpgAz egyébként jól védő Gujdár P. Nagy elől szedi föl a labdát

A mérkőzések után lássuk az 10. forduló válogatottjait! ismét remek teljesítményeket láthattunk a különböző stadionokban. Az első csapatba csak egy 6-os osztályzatú játékos tudott bekerülni, a második csapatba pedig hét 7-es osztályzat jutott. 8-as kalkulust kapott a diósgyőri Veréb, a debreceni Sallai és Kerekes és a tatabányai Csapó. Nálunk utóbbi lett a forduló játékosa. Válogatott formában irányította a bányászcsapatot, sorsdöntő gólt rúgott és adott egy gólpasszt is.
idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A játékosok összteljesítményére még egy érdekes szembetűnő adat. A mindössze hetedik NB I-es mérkőzésén védő zalaegerszegi Balázs Zsolt úgy kapott 7-es osztályzatot, hogy négy gólt kapott, gyakorlatilag a mezőny legjobbja volt. Ha nem ő véd, vagy nem fog ki ilyen parádés napot, akár kétszámjegyű vége is lehetett volna a találkozónak.

A góllövőlista élén ismét változás van. Ezúttal holtverseny nélkül vezet a duplázó debreceni Kerekes György, mögötte az ismét eredményes ferencvárosi Pogány áll. A győri Szentes Lázár - ezúttal eredménytelen maradt - már csak a harmadik, felzárkózott mellé a pécsi Dobány.
idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella élén - veresége ellenére - maradt a Bp. Honvéd, kispesti győzelmével nagyot lépett előre a Tatbánya, a második helyen állnak. Hazai döntetlenjével a Csepel megtartotta a dobogó legalsó fokát. Utánuk, egészen a 11. helyig, rendkívül tömör az őket üldözők mezőnye. Utánuk a DMVSC vezeti a tulajdonképpeni középmezőnyt, köszönhetően annak, hogy az utolsó négy fordulóban nem szenvedtek vereséget. A sort továbbra is a DVTK-Volán-SZEOL AK hármas zárja.
idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A Keleti csoportban kiütéssel nyert Gyöngyösön a Szabó Lajos SE. Kiegyensúlyozottan szerepel a listavezető hármas, a Debreceni Kinizsi, az Eger SE és a Kazincbarcika, folytatja gyengélkedését a Szolnok és a Salgótarján. A Középcsoportban Továbbra is töretlen lendülettel halad az MTK-VM a bajnoki cím felé. Megtorpant viszont a Kecskemét, és meglepetésre a Dorog is a Pasaréten hagyta a két pontot. Nagyszerűen helytállt viszont a 22. sz. Volán Szegeden, és a BVSC Budafokon. A Nyugati csoportban megtartotta veretlenségét a vezető hármas, de az Olajbányász dombóvári sikerével közelebb került az első Tapolcához. Nagyot lépett előre a Dunaújváros, és ugyanakkorát hátra a Kaposvár a meglepő eredménnyel zárult kaposvári rangadót követően.
idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_nb_ii_1.jpgidokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_nb_ii_2.jpgidokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_nb_ii_3.jpgidokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_nb_ii_4.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_nb_ii_4_penzugyor_dorog.jpgLaczkó elől (fehér mezben) tisztáz Balázsi kapus, Rotyis beavatkozásra készen figyel, Pénzügyőr-Dorog 1:0

Terjedelemhiány miatt nem nagyon szoktunk tudni a harmadik vonallal, a Területi és megyei bajnokságokkal. Ezúttal próbálunk betekintést nyerni oda is.
idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

A Siófoki Bányász labdarúgó-csapatának nevétől hangos Dél-Dunántúl. A területi bajnokságban nagy céllal induló együttes eddigi szereplése a legmerészebb álmokat is meghaladta. Kilenc forduló után veretlenül és imponáló 27:4-es gólkülönbséggel áll a táblázat élén. Előnye már hat (!) pont a második helyezett előtt. A nyári átigazoláskor már meglepetést keltett, hogy a siófokiak milyen sok játékost hoztak, és nem is akármilyeneket.

idokapszula_nb_i_1981_82_10_fordulo_teruleti_bajnoksagok_siofok_olajos_sandor.jpgOlajos Sándor, aki a siófokiak egyik erőssége

A Dunaújváros, a Videoton és a MÁV DAC egyaránt két labdarúgót engedett át a somogyiaknak. A rajt előtt aztán újabb port vert föl, hogy a Kiss J. SE leszerelő játékosát, Károlyit is elhalászták a Rákóczi elől. A csapat új edzője Szőke Miklós a VT Vasas (VT= Vadásztöltény)  NB II-es csapatának ásza volt. 

Egy hét múlva, a következő hétvégén jön a 11. forduló, az alábbi párosításokkal:

Ú. Dózsa - Békéscsaba
Volán - Nyíregyháza
Vasas - Debreceni MVSC
ZTE - Pécsi MSC
Rába ETO - Diósgyőr
Tatabánya - Ózd
Haladás - Ferencváros
SZEOL AK - Bp. Honvéd
Videoton - Csepel

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4012443761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tököm Állat 2017.06.07. 13:17:02

Nem járt senki anno a Tapolca hazai meccseire?Mennyire reálisak ezek az állandó 4-6 ezres nézőszámaik?Vagy csak a helyi tudósító tolta túl őket?

maribor_ 2017.06.07. 18:35:08

@Tököm Állat: "Nem járt senki" Dehogynem. 4-6 ezren.

Tököm Állat 2017.06.13. 15:36:13

@maribor_: ezt kérdem,hogy az olvasók közül nem-e járt valaki,aki megerősíti,hogy valóban ennyien jártak ki,nem csak a helyi tudósító írt jó magas számokat,hogy lám,itt nálunk ennyi néző van..
süti beállítások módosítása