Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 2. forduló, 1. kör

2017.06.13. 13:34 maribor_

1981. október 21., a hónap utolsó előtti szerdája

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_headlines.jpg"...Nagy port vertem föl! Hát képzeld el, engem onnan föntről, úgy, páccs, leestem! Na, szóval leestem, úgy lejöttem, mint a MALÉV-gép Prágába…"  (Hofi Géza - Tiszta Örültek Háza - 1982)

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

október 19.

A Borsodi Szénbányák lyukói üzemének dolgozói felszínre küldték az év eleje óta termelt egymilliomodik tonna szenet; ezzel már négy egymást követő évben érték el ezt az eredményt. Az év végéig a lyukói bányászok még több mint kétszázezer tonna jó minőségű szénnel járulnak hozzá mindenek előtt a lakosság ellátásához. 

Moszkvában, a szakszervezetek székházának oszlopcsarnokában ünnepélyesen megnyílt a Nemzetközi Újságíró Szervezet IX. kongresszusa. A NUSZ több mint 120 ország újságíróinak szervezeteit tömöríti. A moszkvai tanácskozáson csaknem négyszáz küldött és megfigyelő vesz részt több mint 110 országból. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének küldöttségét Pálfy József, a MUOSZ elnöke vezeti.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_palfy_jozsef.jpgPálfy József újságíró, a TV Híradó műsorvezetője és külpolitikai kommentátora

Virginia államban, Williamsburg-ben megkezdődött a francia-amerikai csúcstalálkozó. Az első megbeszélést a yorktowni csata kétszázadik évfordulójára az Egyesült Államokba érkezett Mitterrand és Reagan között a York folyón egy, az ünnepségre idevezényelt francia hadihajó fedélzetén tartották, ezt további eszmecserék követték.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_reagan_mitterrand.jpgA francia és az amerikai elnök a De Grasse romboló fedélzetén

Francois Mitterrand francia elnök szerint Szadat halála után kétséges, hogy a Camp David-i egyezmények keretén belül átfogóan lehetne rendezni a közel-keleti válságot. Az ABC amerikai tv-társaság által készített interjúban a francia államfő kijelentette, hogy előrelépést jelentene, ha a Camp David-i megállapodásokat szélesebb alapokra helyeznék, hozzáfűzte azonban, hogy erre már aligha kerülhet sor.

Két amerikai és egy svéd tudós kapta megosztva az 1981. évi fizikai Nobel-díjat, az atom-spektroszkópia, az anyag és az energia vizsgálatában végzett tudományos tevékenységéért. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia döntése alapján Nicolaas Bloembergen, a Harvard Egyetem tanára és Arthur Schamlow, a Stanford Egyetem tanára osztozik az egymillió koronás (A svéd korona ezen a héten 6 forint 11 fillér volt - a szerkesztő megjegyzése) díj felén,míg Kai Siegbahn, az uppsalai egyetem tanára kapta a díj másik felét. A két amerikai tudós a lézersugaras színképelemzésben végzett kiemelkedő kutatómunkát, míg svéd kollégájuk a nagy felbontóképességű elektron-spektroszkópia területén.

október 20.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára délelőtt a KB székházában fogadta a hazánkban tartózkodó Giulio Andreottit, az olasz képviselőház külügyi bizottságának és az Interparlamentáris Unió olasz csoportjának elnökét. A szívélyes légkörű találkozón részt vett Gyenes András, a Központi Bizottság titkára, az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Jelen volt Giulio Bilancioni, az Olasz Köztársaság budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_kadar_janos_giulio_andreotti.jpgBizonyára sok olvasónkban felmerült a jogos kérdés, melyik külföldi vezetőt nem fogadta még Kádár János 1981 őszén?

Délelőtt tartották meg a Marx téri új felüljáró teherpróbáját: a hídra betonelemekkel megrakott teherautók vonultak fel, és a szakemberek a terhelés hatását vizsgálták. A próba kitűnően sikerült; a felüljárót a tervek szerint a hónap utolsó napján adják át a forgalomnak.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_marx_ter.jpgMegindulnak a betonszállítók

A magyar állattenyésztés tapasztalatairól kezdődött tudományos tanácskozás a Szovjetunió Tudományos és Műszaki Állami Bizottságának szervezésében Tbilisziben. A tanácskozáson magyar küldöttség vesz részt, előadásokon, számolnak be szovjet kollégáiknak arról, hogy miként segítette elő Magyarországon az állattenyésztés fejlődését a közös gazdaságok és a háztáji gazdaságok együttműködése.

A közel-keleti helyzetről folytatott átfogó eszmecserét Moszkvában Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke Jasszer Arafattal, a PFSZ végrehajtó bizottságának elnökével, aki küldöttség élén tegnap érkezett baráti látogatásra a szovjet fővárosba. A találkozóról kiadott közlemény által szívélyesnek és barátinak jellemzett találkozón résztvett Andrej Gromiko, az SZKP Politikai Bizottságának tagja, külügyminiszter és Borisz Ponomarjov, az SZKP PB póttagja, a KB titkára, illetőleg Faruk Khaddumi, a PFSZ politikai osztályának vezetője.

Mint a lengyel televízió esti híradójában jelentették, Katowice centrumában incidensre került sor. A Szolidaritás regionális vezetősége által bérelt gépkocsiról illegális kiadók által megjelentetett államellenes és szovjetellenes kiadványokat kezdtek osztogatni. A rendőrség felszólítása, hogy akciójukat azonnal szüntessék meg, eredménytelen volt. Az illegális kiadványok három terjesztőjét őrizetbe vették. Az összegyűlt tömeg kövekkel kezdte dobálni a rendőrkapitányság épületét, felborította a rendőrség riadókocsiját, és ezzel lehetővé tette, hogy a három őrizetbe vett személy közül kettő megszökhessen. A katowicei ügyészség közleménye szerint a rendhelyre állt.

Pokolgépes merényletet követtek el az antwerpeni gyémánt-negyedben, a zsinagóga előtt. A három életet követelő és mintegy száz sebesülést okozó merényletet a palesztin Fekete Szeptember terrorszervezet vállalta magára.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_amszerdam.jpgCsendélet - robbantás után

Az új Egyházi Törvénykönyv előkészítése miatt II. János Pál pápa teljes ülést hívott össze, melynek munkája közel két hétig tart majd.

október 21.

Baleset érte a Malév HA-LCF lajstromjelű TU–154-es repülőgépét, mely prágai leszállás közben a földhöz csapódott, törzse pedig kettétört. A gép kilencfőnyi személyzettel és nyolcvanegy utassal a fedélzetén az Amszterdam-Prága-Budapest útvonalon repült. Kilencven ember újjászületett a járaton, jobban mondva: annak roncsain. A megsérült TU-154-es ugyanis nem gyulladt ki, így az utasok és a személyzet épségben el tudta hagyni a szárnyvég vonalában kinyílt gépet. Az utasok többségét Kanadában élő, éppen Budapestre utazó egykori magyar emigránsok tették ki. 

A korabeli újságok próbálták elhallgatni a baleset, legalábbis eltussolni a jelentőségét és komolyságát:

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_malev_1.jpgNagyjából ennél több soha többé nem jelent meg

A Szabad Európa Rádió már aznap este úgy kommentálta az esetet, hogy a hős magyar pilóták így kívántak megemlékezni a magyar forradalomról (sokmilliós kárt okozva a rendszernek).

Jóval később,  a rendszerváltás után, derültek ki a baleset részletei. Külön érdekesség, hogy a Malév nem járult hozzá a 25 évfordulós megemlékezésekhez. 

A MALÉV gépet egy ritkábban használt futópályára irányították. Nagyon kellemetlen, esős, borult időben készülődtek a leszálláshoz. Szinte majdnem a landolásig felhőben, „vakon", a földön telepített, rádió navigációs eszköz használatával repültek. A személyzet a leszállópálya előtt kb. 200 méterre pillantotta meg a földet, és jött rá arra, hogy rossz az úgynevezett behelyezkedési pozíciójuk. Az előírás szerint a leszállópálya elejénél (azaz a futópálya fehércsíkozású részénél), a küszöbnél a gépnek maximum 15 méter magasan kellett volna lennie. Ehelyett a nagy madár az említett ponthoz 60 méteren, vagyis túl magasan érkezett. Márpedig a futópálya nem végtelen hosszú. Ezért egyáltalán nem mindegy, hol ér földet a repülő, hiszen ettől függ, mennyi pályahossz áll rendelkezésre a megálláshoz. Az adott szituációban a leszállást folytatni nem lett volna szabad, hanem az úgynevezett átstartolási eljárás alkalmazásával kellett volna újra megkísérelni a leszállást. Ehelyett azonban amint a kapitány már túl alacsony magasságból meglátta a földet, nyilván felmérte a bonyolult helyzetet, és bízva kétségtelenül elismert képességeiben, mint a gép parancsnoka, gondolkodás nélkül rögvest átvette a gép vezetését a másodpilótájától és folytatta leszállást. Majd mikor ráébredt, hogy rosszul, nagyon rosszul ítélte meg a gép leszállási pozícióját, kapkodó átgondolatlan, mondhatni ösztönös cselekvés sorozatba kezdett, amelyek következtében a földet érést követően olyan igénybevételnek tette ki a repülőgép törzsét, hogy az kettétörött.

(a múlt-kor cikke alapján)

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_malev_2.jpgA szerencsétlenül járt gép pilótafülkéjét oktatási célokra használták, a törzse, mint láthatják, hétvégi házként lett hasznosítva valahol Prága mellett

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_malev_3.jpgMit mondjunk, nem szerettük volna, ha ezen székek valamelyikére szólt volna a jegyünk...

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_malev_4.jpgA mai fiatalok, talán, azt sem tudják, hogy néz ki egy törésteszt előtti TU-154-es, és pont a HA-LCF

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára a Központi Bizottság székházában fogadta Walter Cronkite-et, az amerikai CBS tv-társaság hazánkban tartózkodó forgatócsoportjának különtudósítóját és Benjamin Burton producert. A találkozón jelenvolt Óvári Miklós, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottságtitkára.

Nem akárki jött Magyarországra portréfilmet csinálni Kádárról. Walter Cronkite, a II. világháború idején a UPI hírügynökség haditudósítója, a háború után moszkvai tudósítója volt. 1946-ban ő vezette a náci háborús bűnösök perének nürnbergi tárgyalásáról tudósító stábot. 1950-81 között a CBS televíziós társaság hírműsorainak vezetőjeként országos ismertségre tett szert, és működése a tárgyilagos híradás mintájául szolgált. A BBC szerint 1962 és 1981 között vezette a CBS esti híradóját, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a program a legnézettebb hírműsor lett Amerikában. Az amerikai televíziós újságírás egyik legtekintélyesebb alakjaként tartották számon. Tevékenységét többször ismerték el Grammy-díjjal. 1981-ben megkapta az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetését, az Elnöki Szabadság-érdemrendet.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_walter_cronkite.jpgIsmerős képkocka, Walter Cronkite bejelenti Kennedy elnök halálát

Amerikaiak milliói számára idéz a hangja olyan történelmi eseményeket, mint az 1962-es kubai rakétaválság, vagy Kennedy elnök meggyilkolása - ő jelentette be elsőnek az elnök halálhírét, életében először kizökkenve közmondásos nyugalmából -, a vietnami háború vagy a Watergate-ügy. A Watergate-botrány nyomán aztán Cronkite mondta be Nixon elnök lemondását is. Nem véletlenül tartották őt "Amerika leghitelesebb emberének" - 1972-ben egy amerikai közvélemény kutatás is megerősítette ezt, Cronkite-ban ekkor jobban bíztak az emberek, mint az elnökben, a kongresszus tagjaiban és a többi újságíróban. Lyndon B. Johnson elnök mondta a vietnami háborút bíráló kommentárjai kapcsán: "Ha elveszítjük Cronkite-ot, elveszítjük az átlag amerikait". Visszavonulása után is időnként meghívták egy-egy jeles esemény tudósítására, mint például John Glenn 1998-as űrrepülése alkalmából, mivel ő volt ott az első amerikai űrhajós 1962-es úttörő útjánál. Walter Cronkite kilencvenkét éves korában, 2009-ben hunyt el, hosszan tartó, súlyos betegség után.

Délelőtt 11 órakor Konsztantin Karamanlisz elnöknek letette az esküt Görögország új kormánya. A miniszterek valamennyien a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASOK) soraiból kerültek ki. Andreasz Papandreu miniszterelnök magának tartotta fenn a hadügyi tárcát is. Külügyminiszter: Joannisz Haralambopulosz, a gazdasági csúcsminiszter A. Lazarisz, belügyminiszter G. Gennimatasz, a kulturális ügyek minisztere a népszerű színésznő-politikus Melina Mercouri lett. A kormánynak november közepéig kell bemutatkoznia az új parlamentben.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_athen.jpgAthénban lelkes tömeg ünnepli a szocialista kormányt

Az 1956-os ellenforradalom közelgő 25. évfordulóját a bécsi emigrációs körök szerették volna a maguk módján megünnepelni. Kéréssel fordultak a bécsi városházához, hogy bocsásson rendelkezésükre egy régebbi típusú villamost. Ezt 56-os számmal ellátva október 23-án le és fel járatták volna a bécsi körúton. 

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_56-os_villamos.jpgMindeközben itthon akkora szabadság volt, hogy Budapest utcáin vidáman csilingelhetett az 56-os villamos

A „nosztalgiavillamoson’’ prominens magyar emigráns személyek üldögéltek volna, lemezeket, újságokat és könyveket osztogatva az érdeklődő bécsi közönségnek, alkalmasint beszédbe is elegyedve velük. Az osztrák főváros elöljárósága azzal utasította el kérésüket, hogy 56-os számú villamos nem közlekedik a bécsi Ringen. Az utasok nem tudnák, hogy honnan jön, és merre tart.

Következzen egy kis reklám:

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_reklam_2.jpg

A hét egyik legérdekesebb nemzetközi labdarúgó híre, hogy Georg Buschner, az NDK szövetségi kapitánya saját kérésére megvált tisztségétől. Erre a lépésre a Lipcsében Lengyelországtól elszenvedett vereség késztette elsősorban, amely után eldőlt, hogy az NDK válogatottja nem lehet ott a spanyolországi VB-n. Buschner 11 évig irányította az NDK válogatottját. A leköszönt szövetségi kapitánynak még nincsen utóda, a szövetség elnöksége egyébként már napirendre tűzte a válogatott új vezetését.

És akkor lássuk a lényeget, a kupaszerdát!

A Vasas KEK-mérkőzésének remek felvezetése volt a szombathelyiek Közép-európai Kupa (KK) találkozója:
idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_haladas_osijek_kk.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_haladas_osijek_kk_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_haladas_osijek_kk_3.jpgHorváth Imre, a jobbhátvéd harcol Zseravicával (középen) és Dumanciccsal

A Vasas kupaellenfele, a Standard Liege már szombaton este lejátszotta a belga bajnokság kilencedik fordulójára kisorsolt mérkőzését. Ellenfele az ismert megvesztegetés után az első osztályba visszajutott Beringen csapata volt. A könnyebben sérült Dusbaba helyén Graf játszott a kezdő csapatban. Raymond Goethals, a Standard edzője - a belga rádió riporterének véleménye szerint - fél szemmel már Budapest irányába kacsintgatott és a jóval gyengébb ellenféllel szemben is láthatólag csapata védelmét erősítette meg.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_raymond_goethals.jpgRaymond Goethals, a Vasas aktuális ellenfelének edzője

Ennek a Belgiumban jól ismert „Goethals-taktikának” eredményeként a Standard két előretolt csatára, a könnyű súlyú, alacsony termetű Tahamata és Voordeckers a 90 perc alatt - kellő támogatás hiányában - egyetlen gólhelyzetet sem tudott teremteni. Vitathatatlan azonban, hogy a Standard Liege együttese a szombaton este Beringenben mutatott játékánál jóval többre képes, s ismert kupacsapat lévén, ezt a „többletet” szerdán Budapesten is szeretné bizonyítani. - Ez a belga csapat nem verhetetlen. Ha a mieink fegyelmezetten és bátran játszanak, kínálkozó lövőhelyzeteiket kihasználják, esélyeink egyenlőek - jegyezte meg a beringeni lelátón mellettünk helyet foglaló Rózner Győző, a Vasas képviselője, aki megfigyelőként tele írta jegyzetfüzetét, és már vasárnap délután visszarepült Budapestre.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_kupaszerda_standard_liege_eric_gerets_arie_haan.jpgA Standard két sztárja, a belga válogatott Eric Gerets és a holland kétszeres világbajnoki ezüstérmes Arie Haan

A Standard 90 perc alatt mutatott egysíkú játék a mindenkit meglepett. Rendkívüli mezőnyfölényben volt, támadásait azonban ritmusváltás nélkül, monotonon építette, így a jól tömörülő hazai csapat védelmét nem fenyegette „rövidzárlat” veszélye. A kitűnő képességű Gerets és Haan, fáradtnak tűnt. A belga válogatott kapitánya, Meeuws pedig alig volt játékban. A csapat legjobb egyéni teljesítményét a balhátvéd Plessers nyújtotta, a védekezésből és a támadásindításokból egyaránt kivette a részét. A Standard Liege csapata hétfőn délben indul Budapestre. A Fáy utcában minden valószínűség szerint Dusbaba is pályára lép, akivel nem csupán a Standard védelme erősödik, hanem Haan szerepköre is megváltozik: többet segítheti a támadásokat. A Standard Liege egyébként szombaton így állt fel: Preud'Homme - Gerets, Poel, Plessers, Meeuws - Vandersmissen, Tahamata, Graf, Haan - Daerdeni Voordeckers (a 70. perctől Wendt). Beringen - Standard 0-0, A belga bajnokság élcsoportjának állása: 1. Anderlecht 13 p., 2. La Gantoise 13 p., 3. Standard 12 p., 4. Lierse 12 p.

Kupagyőztesek Európa-kupája:
Vasas - Standard Liege
idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_vasas_standard_liege.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_vasas_standard_liege_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_vasas_standard_liege_bukdacsolas.jpgSajnos, bukdácsolt a Vasas

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_vasas_standard_liege_varadi_eric_gerets.jpgVáradinak (sötét mezben) nemigen sikerült elmennie Gerets mellett, ezúttal azonban a magyar csatár a győztes

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_kupaszerda_standard_liege_simon_tahamata.jpgTahamata két villanás - két gól, és egy boldog belga vendégszurkoló

Legvégül lássuk, hogyan alakult a kupaszerda a teljes mezőny számára.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_kupaszerda.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_1_kor_kupaszerda_grashoppers_nis.jpgEgy az időjárás befolyásolta mérkőzések közül, Zürichben az UEFA-kupáért; Grashoppers-Radnicki Nis, a kapu elé érkező labdát Jara (10-es), a svájciaknál szereplő osztrák játékos a hálóba kotorja


Egy magyar érdekeltségű mérkőzés, a Sporting kapujában Mészáros Bubu

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8912472989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli_ 2017.06.14. 08:04:34

Azért az úgy ahogy van nem igaz, hogy nem jelent meg semmi más a prágai tu154-es eseményről.
Meg mi a fészkes búbánatost kell ünnepelni azon, hogy magasan lebegtettek, elrontották a sebességet, és egyszerűen becsapódtak? Csúnya pilótahiba, semmi más. Ezen nem igazán van mit ünnepelni.

Palladrin 2017.06.14. 08:24:20

Most akkor LCF vagy LFC ... a szövegben és képaláírásban össze-vissza keverednek...

maribor_ 2017.06.14. 08:54:49

@Palladrin: Nincs össze-vissza keveredés, simán egy szer el lett írva. Köszönjük, javítva.

Terézágyú 2017.06.14. 09:01:49

Ja, akkor nem írtak "semmit" az ilyen balesetről - ma meg az egész média a buszbaleseten pörög, aztán meg az egész média azon pörög, hogy miért kell ennyit foglalkozni a buszbalesettel, nem törődve a személyiségi jogokkal, a hozzátartozókkal stb.

Most sokkal jobb a helyzet.

Ser Vazul 2017.06.14. 09:33:33

És a tömegközlekedésre is odafigyeltek a terheléspróba alatt (szó szerint

kissiú 2017.06.14. 09:50:26

@zoli_: "mi a fészkes búbánatost kell ünnepelni"

Esetleg azt, hogy csodával határos módon túlélte mindenki?

maribor_ 2017.06.14. 09:53:28

@zoli_: Megemlékezni. Nem megünnepelni.

Rich.mond 2017.06.14. 10:12:27

@kissiú: Ez amúgy tényleg döbbenetes, amikor úgy szakadt ketté a gép, akár egy játék, vagy lego jármű

Jakab.gipsz 2017.06.14. 11:40:11

@Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos:
Kösz azt a fáradtságot, hogy kibányáztad. A lényeget
iho.hu/hir/baleset-pragaban-egy-eros-gep-is-elfarad-egyszer-111022, és korrekt magyarázatot a történtekről, ez az utóbbi ad.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.06.14. 15:35:55

Cronkite-ot az Apollo 13 filmben is láttuk, archív felvételről, nagyon jó ötlet volt. Nálunk talán Vitray volt hozzá hasonló rangú tévés személyiség – utoljára? –, hírkommentátorként pedig a képen is látott Pálfy, esetleg Ipper Pál. A politikai kommentárok nálunk azért nem lehettek egyöntetűen sikeresek, mert mindenki tudta, hogy mit hallgatnak el.

A repülőgép jó erős masina volt, mert nézzétek meg, egyik futóműve sem rogyott be, a szárny sem tört le (ezért nem borult egyetlen lángfelhőbe az egész miskulancia). A kapitánytól, gondolom, még ott helyben elvették a jogsit, mert az egyik legelső lecke, hogy ha nem jó a helyzeted, bazmeg, akkor eszedbe se jusson leszállni.

Egyébként én úgy sejtem, hogy nem a futópálya előtt 200 méterrel, hanem 200 méter magasságban látta meg a pilóta a pályát. Ez a minimumok minimuma, és nem is minden pilótának van meg az engedélye ilyen láthatóságban leszállni. Lehet, hogy már eleve meredeken jött, mert a rádiónavigáción látta, hogy magas lett a besiklása, aztán 200 méterről már nem tudta vízszintesbe tenni a gépet úgy, hogy ne érjen le. Lehet, hogy az a 200 méteres felhőalap is csak 160 volt, de a csehek sem siettek szétkürtölni, hogy engedélyeztek egy már engedélyezhetetlen megközelítést. Jó kis döccenő lehetett. Nem hiszem, hogy akkoriban nagyon kiteregették volna a vizsgálati eredményeket, de meg fogom nézni, hogy mi is lett végül a tanulság.

for-avar 2017.06.14. 17:36:36

@Palladrin: SZerintem az lehet hogy belgáknál két hivatalos nyelv van ezért a csapat rövidítése is franciaÍ(vallon) vagy flamand nyelv szabályt követ

na__most__akkor 2017.06.14. 19:00:48

@for-avar:
"franciaÍ(vallon) vagy flamand nyelv szabály"
Fehér Klára írta, egy Belgiumban született magyar gyerekről, az ottani hadseregben:

Őrmester:
- Flamandok jobbra, vallonok balra
Újonc (amúgy echte magyar...)
- Tessék mondani, hova álljanak a belgák?

na__most__akkor 2017.06.14. 19:03:09

Rettenetesek ezek a hírek.

Merthogy a legtöbbre emlékszem. Ilyen öreg vagyok...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.15. 18:18:35

Tulképp tök jó, érdekes az egész, de hogy jön a Marx téri terheléspróba, meg a repülőgép kettétörése a válogatotthoz, meg a klubcsapatokhoz?Mi az összefüggés?

maribor_ 2017.06.15. 20:38:18

@geegee: Egy időben történtek. Azért Időkapszula.
süti beállítások módosítása