Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 Magyarország – Norvégia VB-selejtező mérkőzés (különkiadás)

2017.06.27. 11:24 maribor_

1981. október 31. - november 1., október utolsó, november első napja

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_headlines.jpgA Whiskey-osztályú szovjet  S-363 tengeralattjáró zátonyra futott a Svédországban ( “Whiskey on the rock” incidens)

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

október 26. 

Az MSZMP KB ülésének fő témája a lakáskérdés volt, mely sokakat foglalkoztat.

Kovács János 43 éves, nős. Alkalmi munkából él. Háromszor volt kényszerelvonó-kúrán, börtönben 9 évet és 3 hónapot töltött. Hat gyereke van. Szükséglakásban lakik.  

Kovács János 28 éves, nős. A szegedi egyetem bölcsészkarán a magyar-francia szakon kitüntetéssel végzett. Most gimnáziumi tanár. Felesége gyermekgondozási szabadságon van. Albérletben élnek kislányukkal. 

Kovács János 33 éves esztergályos. Legényember, szüleivel él. Kiváló újító, szocialista brigádtag.

Melyik Kovács János érdemel lakást?

Óránként 16 ezer negyedliteres palackot töltő gépsort állítottak üzembe a Nagykanizsai Sörgyár siófoki kirendeltségén. A nyári idegenforgalmi szezonban már régtől fogva gondokat okozott az üdítőital-ellátás a Balaton déli partján. A fél év alatt elkészült palackozóüzem - melynek felszerelésében a Pepsi-Cola-cég alkalmazottai is közreműködtek - évi 80 ezer hektoliter Pepsivel járul hozzá a somogy-zalai üdítőital-választék bővítéséhez. Magyarország kilencedik Pepsipalackozó üzemében az év hátralevő hónapjaiban még 25 ezer hektoliter kóla kerül az üvegekbe.

Bezárták a János-hegyi kilátót. Az 1910-ben elkészült torony műszaki állapota leromlott, s az épület baleset-veszélyessé vált. Szétmállik a külső világítás villanyvezetékei, elmozdultak helyükről a kövek, téglák, s több helyen leomlott a vakolat. Ezért a felújítás halaszthatatlanná vált, és előreláthatólag több évig tart. A sérülések pontos helyét feltérképezik, s valószínűleg lebontják az épület legfelső szintjét. A súlyos kövek mozgatásához különleges teherbírású állványzatot építenek.

A hivatalos baráti látogatásra este Moszkvába érkezett Ali Abdullah Szaleh, a Jemeni Arab Köztársaság államelnöke. A vnukovói repülőtéren az észak-jemeni államfőt Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke, továbbá Andrej Gromiko külügyminiszter és Dmitrij Usztyinov marsall, honvédelmi miniszter, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagjai fogadták.

Miniszteri tanácskozásra ültek össze az Európai Gazdasági Közösség külügyminiszterei. Megvitatták az EGK reformjára az európai közösségek bizottsága által előterjesztett javaslatokat.

Ez a nap örökre beírta magát a pop-rock történelemkönyvébe a Svájcban található Montreux városa. Különlegességét annak köszönheti, hogy a legendás Queen együttes itt rögzítette az Under Pressure című felvételt, amelyben David Bowie is aktívan tevékenykedett.

Mától naponta 10-18 óráig árusítják a belépőjegyeket a szombati Magyarország-Norvégia labdarúgó-világbajnoki selejtező mérkőzésre. Szokás szerint, a Népstadion úton hat, a Dózsa György úton és a metró felőli bejáratnál három-három jegypénztárt nyitnak.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_meccsjegy.jpgA szerző már csak a legdrágább jegyből kapott az M szektorba, de a meccset már 24-es szektorból nézi

A Körcsarnokban megkezdődött a szocialista országok belügyi és állambiztonsági sportszervezeteinek röplabda szpartakiádja. Az első női mérkőzésen (képünkön) az Ú. Dózsa 3:1-re legyőzte a csehszlovák Ruda Hvezda együttesét.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_roplabda.jpg

További eredmények (nők): Gwardia-Levszki 3:2, Dinamó (szovjet) -Dynamo (NDK) 3:2. Férfieredmények: Gwardia-Ú. Dózsa 3:0, Dinamó (román) -Dynamo (NDK) 3:0, Dinamó (szovjet) -Ruda Hvezda 3:1.

október 27.

Szovjet tengeralattjárót fedeztek fel a svéd felségvizeken egy svéd támaszpont melletti tengeri hadgyakorlat közelében. Sokan egy orosz-svéd háborút jósolnak...

A tengeralattjárót (NATO jelölése Whiskey) egy halász vette észre, segíteni is próbált, de az oroszok géppuskával mutatták neki, hogy nincs rá szükségük. A svéd haditengerészet a halász telefonhívása után a kapcsolatba lépett az oroszokkal, akik azt állították eltévedtek, utána azt állították, hogy műszaki hiba miatt mentek arra.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_s_363.jpgA tengeralattjáró őrzésére kirendelt svéd ejtőernyősök, mögöttük egy géppuska, amelyet a tengeralattjáró tornyára szegeztek

A szovjetek egy kisebb flotta kíséretében próbálták a tengeralattjáró segítségére sietni, a svéd torpedók meggyőzték őket, hogy nem léphetnek a svéd felségvizekre. A svéd mérések szerint atomtöltetű rakéták is voltak a tengeralattjárón, a szovjetek ezt tagadták. A 613-as típus ugyanis (nyilván pusztán a véletlennek köszönhetően) gyakorlatilag nem volt más, mint a német Type XXI-es osztályú U-boat némileg kisebb és jóval könnyebb változata, lényegében azonos fegyverzettel. 18 órán át senkinek sem tűnt fel a partra vetődött tengeralattjáró, ami azért is érthetetlen, mert a terület katonai övezetnek minősülő Karlskrona bázishoz tartozott (Az őrség előléptetéséről lapzártánkig nincsenek adatok - a szerkesztő megjegyzése). Miután a V-03 jelzésű járőrhajó a tengeralattjáró mellé manőverezett, igyekeztek nem agresszívan fellépni, például a fedélzeti géppuskán végig fent volt a védőtakaró. A szovjetek elhárították a segélynyújtásra irányuló kérdést, ezen a svédek kicsit megütköztek, lévén egyértelmű volt, hogy önerejéből ez a tengeralattjáró nem megy sehova. A svédek egyértelmű parancsa az volt, hogy ha valaki szökni próbál a szovjet járműről, akkor lehetőleg segítsék azt, és ha a menekülőre tüzet nyitnának a sajátjaik, akkor csak azokat semlegesítsék. A svédek mindenképpen ki akarták hallgatni a kapitányt, hogy mit keresett az adott helyen, és hogy keveredett oda, erre ugyanis a szovjetek nem adnak választ. A legénység végül (feltehetően felső utasításra) együttműködött a svéd hatóságokkal, és beleegyeztek a kihallgatásba. A hajó kapitánya, Guscsin és a hajó politikai tisztje Vaszilij Besedin először egy közeli szigetre lett átszállítva, majd onnan helikopterrel tovább. Meglepő módon az orosz tisztek verziója eltért egymástól, a kapitány azt mondta, hogy Lengyelország partjainak hitték a helyzetüket, egész pontosan a Stolpe (ma Słupsk) zátonynál. A politikai tiszt viszont a Bronholm szigetet és Dániát említette, mindketten hivatkoztak a meghibásodott giroszkópjukra, amely valószínűleg téves adatokkal látta el őket. Ezután egy vizsgálótiszt lépett a szovjet tengeralattjáró fedélzetére, hogy ellenőrizze a giroszkópra vonatkozó állítást, eközben viszont belebotlott egy egész tekercsnyi igen részletes orosz nyelvű térképbe, amely a Karlskronai bázis környékéről készült – ilyesmire aligha lenne szüksége annak, aki akár Lengyelország, akár Dánia felé készült hajózni. Még meglepőbb volt, hogy a legénységi listán nem szereplő, a kapitánynál magasabb rendfokozatú tiszt is volt a hajón, aki ezen az úton "navigációs szakértőként" volt jelen.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_s_363_vontatas.jpgLá-lá-lé, lálálálálé, Veszélyes az út hazafelé

A svédek végül 10 nap után (addig etették-itatták a legénységet) levontatták a tengeralattjárót, amely a határvizeknél várakozó két rombolóval együtt hazaindult. Az idegek végig pattanásig feszültek, a svéd légierő és haditengerészet a környéken folyamatosan járőrözött, noha a pocsék idő miatt egy esetleges balesetnél a személyzet túlélésére nem volt esély a fagypont körüli tengerben...

Urho Kaleva Kekkonen finn államfő, egészségi állapotára való tekintettel, nyugállományba vonul - jelentették be Helsinkiben. A 81 éves Kekkonen augusztus végén betegedett meg, s agyi vérkeringési zavarok miatt kórházi kezelés alatt áll. Helsinkiben bejelentették, hogy az új elnök megválasztására hivatott elektorok választására 1982. január 17-18-án kerül sor.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_kekkonen.jpgMauno Koivisto finn kormányfő Urho Kekkonen portréja alatt bejelenti a világszerte nagy tekintélyű államférfi nyugállományba vonulását

A Wyoming állambeli Meeteetse mellett egy kutya a kihaltnak hitt fekete lábú görény egy, már szintén nem az élő fekete lábú görények közé tartozó példánnyal jött haza. A biológusok ezen annyira fellelkesedtek, hogy további fekete lábú görények után kezdtek kutatni. Sikerült újabb fekete lábú görényeket találni és a mesterséges szaporításnak köszönhetően az a faj ismét elterjedt az USA észak-nyugati részén.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_feketelabu_goreny.jpgFekete lábú görény (Mustela nigripes)

október 28.

Lázár György, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke - felesége társaságában - Helmut Schmidtnek, a Német Szövetségi Köztársaság kancellárjának meghívására, délelőtt háromnapos, hivatalos látogatásra az NSZK-ba érkezett. A találkozón megállapították, hogy a kapcsolatok továbbfejlesztésére annál is inkább szükség van, mert a jelenlegi nemzetközi gazdasági feltételek között az NSZK - bár más szinten - éppúgy gondokkal küszködik, mint a magyar népgazdaság. 

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_helmut_schmidt_lazar_gyorgy.jpgLázár György és Helmut Schmidt

A Slavonska pozegai (Jugoszlávia, Horvát SZSZK) körzeti ügyészség vádat emelt Joszip-Devcsics sztrazsemani plébános, Antun Sztarcsevics zágrábi szobrászművész és Zlatko Tomcsics zágrábi író ellen a közrend megsértése miatt. Devcsics a múlt hónapban hatósági engedély nélkül „templomszentelési meghívókat” küldött szét a hívőknek, Sztarcsevics a sztrazsemani templomban látható freskói egyikén Alojzi Sztepinacot, a II. világháború idején a fasisztákkal együttműködő zágrábi érseket ábrázolja, Tomcsics pedig jugoszlávellenes tartalmú „szózatot” írt sztrazsemani templom felszentelésére.

Különös bírósági tárgyalás kezdődött Rómában. Az egyik vádlott Ricardo Patrese F1-es autóversenyző, a másik Gianni Restilli a monzai pálya versenyigazgatója. A vád: emberölés.

Az 1978-as monzai futam a Formula-1 fekete lapjaira került a rajtnál történt baleset miatt. Miután Gianni Restilli versenyigazgató idő előtt adta meg a jelet az indulásra, káosz alakult ki a sikán felé haladva. Hogy egészen pontosan mi történt, a mai napig nem tisztázott, az mindenesetre biztos, hogy James Hunt nekiütközött Ronnie Peterson autójának, miután őt jobbról megtámadta Riccardo Patrese. Az ezt követően kialakult tömegbalesetben Vittorio Brambilla és Peterson egyaránt súlyos sérüléseket szenvedett, s a svéd – bár állapota nem tűnt életveszélyesnek – másnap a kórházban elhunyt. A balesetért Hunt és több más versenyző egyértelműen a szerintük Hunt elé vágó, s ezzel őt a végzetes manőverre kényszerítő Patresét hibáztatta, akit el is tiltottak a soron következő futamtól...

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_monza.jpgA baleset utáni pillanatok

Az ügyész nyolc hónap börtönt kért Patresére, amihez a következőket kívánta bizonyítani: 1. Giovanni Restelli idő előtt indította el a versenyt; 2. Patrese annak ellenére próbálta jobbról megelőzni James Huntot, hogy a pálya beszűkült, s így a határát jelző fehér vonalon is át kellett vágnia; 3. Ez a manőver kényszerítette Huntot kitérő manőverre, mely során összeért Petersonnal, ami azt eredményezte, hogy a svéd Lotusa a korlátnak csapódik.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_monza_peterson.jpgAz utolsó képek egyike Ronnie Petersonról, mikor a hordágyra emelik

James Hunt nem jelent meg a milánói tárgyaláson, de vallomását felolvasták: „Az ütközés köztem és Peterson közt azért következett be, mert Patrese jobbról odaszorított. A baleset nem történt volna meg, ha Patrese nem próbál beférkőzni elém” – állt Hunt vallomásában, s a brit versenyző azt is elmondta, hogy miután Patrese elévágott, autója abban a pillanatban már lassabb volt, mint az övé, azaz kénytelen volt egy gyors manőverrel reagálni erre. Vallomását többek közt Arturo Merzario is megerősítette, aki testközelből látta az esetet. 

Több más tanú, így például a súlyosan megsérülő Vittorio Brambilla viszont Patrese oldalán állt, többek közt hangsúlyozta, hogy semmi kivetnivaló nincs abban, hogy honfitársa átlépte a fehér vonalat. És persze maga Patrese is ezt vallotta a bíróság előtt: „Amikor kigyulladtak a zöld lámpák, jó rajtot vettem a hatodik sorból. Hunt került elém, talán meglepődött vagy talán csak rosszul indult. Akadályozott engem, így jobbra kormányoztam, miközben átléptem a fehér vonalat. Ha lelassítottam volna, azzal csak a mögöttem lévőket akadályozom. A legjobb megoldás az volt, hogy jobbról előzöm Huntot. Így is tettem, majd amikor magam mögött hagytam, láttam, hogy balról nincs mellettem senki, így óvatosan, gond nélkül visszatértem a saját nyomvonalamra.”

Az ítéletet késő este olvasták fel: mind Restellit, mind Patresét felmentették minden vád alól, a versenyzőt annak alapján, hogy egy szemtanú szerint több mint egy autó távolságot hagyott saját maga és Hunt közt, mielőtt visszatért volna a brit elé – s ezt fényképes bizonyítékok is megerősíteni látszottak. Habár a szóbeszéd szerint egy videófelvétel bizonyíthatta volna Patrese bűnösségét, ez végül sosem került elő.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_patrese.jpgRicardo Patrese - a vádlott

Hunt sosem tudta elfogadni az ítéletet, s a kommentátorként töltött bő egy évtizede különös utózöngét biztosított a tárgyalásnak, hiszen igen gyakran fogalmazott roppant kritikusan Patresével kapcsolatban a BBC mikrofonja mögött, amikor az olasz versenyző feltűnt a képernyőn.

Patrese amúgy a baleset idején huszonnégy éves volt, és az volt a 22. futam, amin elindult. Amilyen rövidnek nézett ki Patrese pályafutása, olyan hosszú lett. 1993 végén mikor kiszállt, akkor ő volt a legtöbb nagydíjon indult versenyző a maga 256 futamával, és sok évvel később tudta csak megelőzni ebben Barrichello. Azóta Schumacher, Button, Alonso és Räikkönen is megelőzte már, de a szám még így is nagyon magasnak tűnik, annak ellenére, hogy már sokkal több futam van egy évben, mint a derék Ricardo idejében.

Lars Ulrich dobos egy los angelesi lapban feladott hirdetésére jelentkezik James Hetfield és megalakul a Metallica.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_metallica.jpgLars Ulrich és James Hetfield zenekart alapítanak 

Óriási érdeklődés előzi meg a Népstadionban szombaton 18 órakor kezdődő Magyarország-Norvégia világbajnoki selejtező labdarúgó-mérkőzést. A Népstadion délelőtt hivatalosan is bejelentette: minden jegy (68 000) elővételben elkelt. A mérkőzésre a 78-as számú jegyek érvényesek. A stadion kapuit szombaton 14.30 órakor nyitják.

október 29.

A magyarországi mozik vetíteni kezdik az év márciusában Oscar-díjat nyerő Moszkva nem hisz a könnyeknek című szovjet filmdrámát.

Megnyílt Pécsett a Domus lakberendezési áruház, amely 72 millió forintos költséggel épült. Alapterülete meghaladja a 4600 négyzetmétert, ebből a közvetlen eladótér is csaknem háromezer. Az áruház minta után értékesít, a megvásárolt bútort házhoz szállítják. A nyitáskor azonban még eléggé szegényes választék várja a vásárlókat, mivel beszerzési akadályok egész sora gátolta a lakószobák, kárpitozott garnitúrák, szekrénysorok teljes skálájának bemutatását. Nem szállított például Pécsre egyetlen bútort sem az egri Agria és a Szatmár bútorgyár.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_pecsi_domus.jpgAz új áruház

Moszkvában átnyújtották Leonyid Brezsnyevnek, az SZKP KB főtitkárának  az „50 éves SZKP-tagságért” kitüntető jelvényt. A kitüntetést az SZKP Központi Bizottsága alapította a párt legrégibb tagjainak jutalmazására. A kitüntető jelvényt Mihail Szuszlov, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a központi bizottság titkára nyújtotta át Leonyid Brezsnyevnek. 

Bevonultak Csád fővárosába Acyl Ahmat külügyi államminiszter fegyveresei - jelentette az AFP hírügynökség. Tudni vélik, hogy Acyl Ahmat puccsal kívánja elmozdítani Goukouni Oueddei jelenlegi miniszterelnököt, az ideiglenes, nemzeti egységkormány elnökét. A csádi helyzet egyelőre nem világos; nem ismeretes, mi történt a jelenlegi kormányfővel - róla két nap óta nincs hír. Az AFP este gyorshírben jelentette, hogy a Közép-afrikai Köztársaságban állomásozó francia haderőket a csádi helyzetre való hivatkozással riadókészültségbe helyezték.

október 30.

Az 1956. október 23-a 25 éves évfordulójáról nem emlékeztek meg a lapok, annál nagyobb felületet adtak azonban az azt követő események leírásának. 

Az alábbi tudósítás a kecskeméti harcokról szól:
Október 30-án a kecskeméti helyőrség egységei folytatták a járőrözést és a fosztogatások, gyilkosságok megakadályozását. Peller József főhadnagy ezt rögzítette: „A fegyvereseket a térről kizavarták. Köbben a mentőkocsik szüntelenül jártak, ugyanis az össze-vissza lövöldöző részeg fegyencek a tüntetőket is lőtték. Az ellenforradalmárok közül sokat elfogtunk, akik fegyvereiket eldobálták, de a lőszer, ami a zsebükben volt, elárulta őket. A mi hős katonáinkat nem lehetett többé megállítani. A pár perces tűzkeresztség után olyan harci kedv támadt közöttük, hogy nem ijedtek meg az ellenforradalmároktól. A harci csoportok gyorsan kialakultak. Cél volt: az állomásig megtisztítani a főútvonalat, a postát, a börtönt és a rendőrséget. Nem sokkal később a postát tizenkét fegyverestől visszafoglaltuk. Később a börtönt is visszafoglalták. A harc során sok száz embert fogtak él, akik között egyetlen becsületes ember sem volt, nagyobbrészt csavargók, lumpen elemek, börtöntöltelékek voltak.”

Leonyid Brezsnyev levelet intézett az egészségi állapota miatt nyugállományba vonult Urho Kekkonen finn köztársasági elnökhöz. Az SZKP KB főtitkárának, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnöksége elnökének levele többek között megállapítja, hogy a finn politikusnak több mint húsz éven át népe javára, a szilárd béke és a nemzetközi együttműködés érdekében végzett államfői tevékenysége kivívta a szovjet nép tiszteletét.

Nagy-Britanniában az alsóház elfogadja az új állampolgári törvényt, amely megnehezíti a brit állampolgárság megszerzését. A Nemzetközösséghez tartozó államok polgárai ezután nem automatikusan brit állampolgárok. Az ellenzék szerint a törvényben a faji megkülönböztetés szempontjai érvényesülnek. Az anglikán és a katolikus egyház vezetői is kritizálják a törvényt, a katolikus püspökök állásfoglalása szerint a törvénynek abból kellene kiindulnia, hogy Nagy-Britannia lakossága több fajhoz tartozó polgárokból áll.

Befejeződött a szocialista országok röplabdázóinak belügyi spartakiádja Budapesten; a nőknél a szovjet Dinamó (képünkön két játékosa éppen sáncol) 3:1-re győzött az Ú. Dózsa ellen, a férfiaknál a lengyel Gwardia ugyanilyen arányban nyert a fináléban a szovjet Dinamó ellen.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_roplabda_2.jpg

Visszatér az autóversenyzéshez Niki Lauda a Forma 1-es kategóriában; egy sajtótájékoztatón közölte, hogy McLaren vagy Williams márkájú gépen versenyez majd.

október 31.

A kétmilliomodik tonna timföldet töltötték a vagonokba és küldték el a Szovjetunióba az almásfüzitői timföldgyárból. Az irányvonat Volgográdba vitte a nyersanyagot, amiből ott alumíniumot olvasztanak, és a kész alumíniumtömböket szállítják vissza további feldolgozásra hazánkba.

Sok világszerte elismert márkát megelőzve a Zsiguli terepjáró változata, a Niva lett az első az e hónapban megrendezett Párizs-Tunisz autós rallyn. Nem utolsósorban e rally-győzelemnek köszönhető, hogy Franciaországban egyre népszerűbb a Lada.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_lada_niva.jpgA nyertes autó

A párizsi cég az idén már 21 ezer darab eladását tervezi, és a jövőben lehetségesnek tartják évente 40-50 ezer Zsiguli eladását is Franciaországban (Ennyit persze Magyarországon is el lehetne adni, hiszen 5 évet kell rá várni - a szerkesztő megjegyzése).

november 1.

Aczél György magyar és Matej Lucan csehszlovák miniszterelnök-helyettes a Nyitra melletti malantai kastélyban e napon befejeződő nem hivatalos megbeszélésen a nemzetiségi kérdésről tanácskoznak. Aczél, hangsúlyozva a kérdés növekvő belpolitikai jelentőségét és a negatív romániai tapasztalatokra utalva, a nemzetiségi kérdés „példamutató megoldását” kéri csehszlovák partnerétől.

Tíz nappal korábban, mint tavaly, megkezdődik a téli munkarend a Fővárosi Közterületfenntartó Vállalatnál. A vállalat 247 - ekéző, szóró, seprő - célgépet üzemeltet majd a téli hónapokiban. Ezekkel a berendezésekkel egy nagyobb havazás esetén először a fő közlekedési és hegyi útvonalakat, majd pedig a mellékutcákat tisztítják meg.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_fkfv.jpgA célgépek mindenekelőtt a tömegközlekedési járművek útvonalait tisztítják majd

Nagy-Britanniában megkezdődött az utóbbi hét év legnagyobb sztrájkja: a British Leyland ötvennyolcezer munkása az igazgatóság nem kielégítő béremelési ajánlata miatt beszüntette a munkát.

Az Atlanti-óceán és a Karib-tenger találkozásánál elterülő parányi közép-amerikai szigetország, Antigua és Barbuda elnyeri függetlenségét. Az addig Nagy-Britannia társult állama egyúttal csatlakozott is a Brit Nemzetközösséghez.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_antigua.jpgAntigua és Barbuda

Egy kis szocreál közélet:

a_4.png

Egy kis bűnügy:

A Kékfény című bűnügy magazinból: A közös mulatozás után a bárban akarták befejezni az estét. Balogh táncolni ment egy nővel; ez nem tetszett élettársának, így hazarohant, bezúzta az ablakokat, aztán véres kézzel visszatért, s egy idegen férfivel kezdett szórakozni... Otthon folytatódott a hajcihő. A férfi dühbe gurult; fölkapott egy flakont - azt hitte, ultra van benne -, s leöntötte az asszonyt. A flakonban azonban sósav volt: a nő első-, másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett. Ezt azonban - mivel alaposan ittasak voltak - csak másnap reggel vették észre...

Hétfőn már teljes volt a létszám a Tatán táborozó magyar labdarúgó válogatottnál. Megérkeztek a külföldiek: Bálint, Mészáros, Fazekas, Martos és Müller, s csatlakoztak társaikhoz, Mészöly Kálmán szövetségi kapitány elmondta, hogy az előkészület pontosan megegyezik azzal a menetrenddel, ahogyan az a svájciak ellen történt.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_tata.jpgKészül a magyar válogatott a tatai edzőtáborban. Fent futás közben BodonyiNyilasi, Garaba és Szántó. Lent balról Mészáros kapus és Mészöly szövetségi kapitány. A jobb oldali képen mozgásban Kiss és Katzirz 

A hét szerdáján megkezdődött az év végi VB-selejtező nagyüzem, két találkozót játszottak. Tbilisziben 80 000 néző előtt a 3. csoport fontos mérkőzésére került sor a szovjet és a csehszlovák csapat között. Kimaradt helyzetek és Daraszelija kapufája után a 29. percben Burjak szabadrúgásából a védők közé beugró Sengelija, a tbilisziek kedvence fejelt védhetetlen gólt. Fordulás után gyorsan eldőlt a mérkőzés: a 47. percben Sengelija újabb gólt szerzett, s ez már nagy előny volt a hazaiaknak. Ez meglátszott a játékon is, mert a szovjet csapat inkább csak „iskolázott”, s akár három újabb gólt is szerezhetett volna, a csehszlovákok viszont nem tudtak nagyobb sebességre kapcsolni. A szovjet válogatott helyzete ezzel a 2:0 arányú győzelemmel hasonló a magyaréhoz: amennyiben otthon november 11-én legyőzi Wales együttesét, úgy csoportelső, függetlenül a csehszlovákok elleni hóvégi pozsonyi visszavágótól. Tel-Avivban nagy meglepetésre Izrael 4:1 arányban legyőzte Portugáliát, és így a 6. csoportban Skócia mellett Észak-Írország vagy Svédország juthat már csak tovább a 24-es döntőbe.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_csehszlovakia_barmos.jpgA csehszlovák Barmost igyekszik szerelni a szovjet védő

Csütörtökön a francia fővárosban a szokásos ünnepség keretében adták át az 1980/81. évi bajnokság legjobb európai góllövőinek az arany-, az ezüst- és a bronzcipőt. Az első helyezettnek járó aranycipőt a bolgár Georgi Szlavkov, a Trakia Plovdiv csatára vette át, aki az elmúlt bajnokságban 31 góllal segítette csapatát. Az ezüstcipőt Nyilasi Tibor érdemelte ki 30 góljával, míg a nyugatnémet Karl-Heinz Rummenigge a bronzcipő gazdája, aki a Bayern München színeiben 29 alkalommal volt eredményes. Európa legjobb csapata az angol Ipswich Town lett, a France Football című lap értékelése szerint 20 ponttal, a holland AZ ’67 (19) és a nyugatnémet Bayern München (18) előtt.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_ezustcipo.jpgA díjazottak

És akkor lássuk a lényeget, a világbajnoki selejtező mérkőzést!

Magyarország - Norvégia
- A közvélemény győzelmet vár tőlünk, s mi mindent megteszünk, hogy ez így legyen - mondta Mészáros Ferenc, a válogatott kapusa, de ugyanígy vélekedett a csapat többi játékosa is. Hát itt tartunk. Bizony két évvel ezelőtt, amikor nyilvánosságra került a világbajnokság sorsolása, a magyar labdarúgás gondjai-bajai közepette kevesen adtak esélyt a továbbjutásra. Inkább csak a szövetség optimista vezetői hangoztatták: egy esztendő alatt kialakulhat egy olyan válogatott, amely képes a feladat megoldására. Az eddig történtek bizonyítják, hogy igazuk volt, még akkor is, ha a bajnoki mérkőzéseken - azon túl, hogy a légkör megtisztult - a színvonal nem éri el az európai legjobbakét (a klubcsapatok kupaszereplését nem is említjük). Érdekesség, hogy norvégok mindössze tizennégy játékossal érkeztek meg végül. A képlet pedig pofonegyszerű. Ha nyerünk, az utolsó mérkőzéstől függetlenül ottvagyunk a világbajnokságon.
idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_merkozes_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_magyar.jpgA magyar csapat...

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_norveg.jpg...és a norvégok

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_torocsik.jpgTörőcsik - három gólpassz!

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_ket_pillanat.jpgKét pillanatfelvétel a mérkőzésről, az egyik: amikor még Mészöly Kálmán sem volt nyugodt, a másik: öröm a mérkőzés végén

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_lund_csapo.jpgLund és Csapó csatája a középpályán

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_nyilasi_sallai_garaba.jpgMinden labdáért valóságos harc folyt, Nyilasi, Sallai és Garaba csatázik norvégokkal

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_kiss_laszlo.jpgKiss László lába lövésre lendül

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_fazekas_3.jpgFazekas László faképnél hagyja a norvég csapatkapitányt

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_balint_gol.jpgA norvég kapus hiába vetődik, Bálint szabadrúgásából a hálóban köt ki a labda

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_kiss_laszlo_3.jpgÍgy vigyáznak a magyar csatárokra a norvégok, bal oldalon sötét mezben Fazekas, elöl Kiss László, jobb oldalon elöl
Törőcsik, hátul Nyilasi

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_garaba.jpgGaraba a norvég védők gyűrűjében

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_fazekas_1.jpgA harmadik gól négy mozzanata: A Törőcsiktől kapott labdával Fazekas átjátssza Grőnlundot, mértani pontossággal rúgja a labdát a vetődő Antonsen mellett a rövid sarokra, a kapus a hálóban pihenő labdát szemléli, Fazekas pedig leírja a gól utáni örömkanyart é s várja a góllövőnek járó ölelő karokat

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_kiss_laszlo_4.jpgKiss László viszi el a labdát a norvég középhátvéd becsúszó lába mellett, s szerzi meg a következő pillanatban a  negyedik magyar gólt

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_torocsik_4.jpgTörőcsiket nem tudta tartani a norvég védelem

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_torocsik_3.jpgJacobsen becsúszva akadályozza Törőcsiket

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_kiss_laszlo_2.jpgKiss Laci nagy napja

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_torocsik_2.jpgTörőcsik a védőfalat ostromolja

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_nezoter_1.jpgA boldogság pillanatai... Kiss Laci befejelte a döntő jelentőségű 2. gólunkat a norvég kapuba

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_magyar_labdarugo_valogatott.jpgA győzelem kovácsai. Felső sor balról: Bálint, Szántó, Varga, Rab, Mészöly Kálmán szövetségi kapitány, Kiss, Kerekes A.,
Izsó, Tóth J., középső sor: Vinkovics Lajos gyúró, Tamás Gyula kapusedző, Garaba, Csapó, Moldván, Müller, Sallai, Dr. Gótzy Gyula, Dr. Botár Zoltán orvos, alsó sor: Martos, Kerekes Gy., Nyilasi, Katzirz, Mészáros, Kakas, Töröcsik, Bodonyi, Fazekas


A mérkőzés góljai...


...és a legendás portréfilm

Az utolsó előtti fordulóban harminchárom szerkesztőség osztályozta a Népsport hagyományai szerint - 1-től 10-ig - a válogatott játékosait. A Magyarország-Norvégia mérkőzésen a következő sorrend alakult ki: 1. Bálint 248 pont, 2. Fazekas és Kiss 232, 4. Törőcsik 229, 5. Tóth 227, 6. Müller 218, 7. Mészáros 214, 8. Garaba 213, 9. Sallai 205, 10. Martos 189, 11. Nyilasi 179.

Az eddig lejátszott hét mérkőzés után az összetett verseny állása a következő: 1. Garaba 1478, 2. Fazekas 1396, 3. Nyilasi 1319, 4. Müller 1250, 5. Kiss 1234, 6. Törőcsik 1228, 7. Tóth 1192, 8. Bálint 1107, 9. Martos 1100, 10. Mészáros 1045, 11. Sallai 748, 12. Katzirz 616, 13. Varga 532, 14. Kerekes 451, 15. Mucha 313, 16. Szántó 227, 17. Rab 191. 18. Csapó 146

A világbajnoki selejtező másnapján fordulót játszottak az NB II-ben. A Keleti csoport első számú bajnokjelöltje, a Debreceni Kinizsi csak az egyik pontot tudta otthon tartani a ceglédi Bem J. SE-vel szemben, de mivel az Eger is ikszre végzett, a debreceniek kétpontos előnye megmaradt. Továbbra is gyengélkedik a Salgótarjáni TC és a Lehel SC. A Szolnoki MÁV MTE formája lassan javul. Az MVSC nem tudott elkerülni a 16. helyről. A Közép csoportban újabb győzelmével az MTK-VM biztosan tartja vezető helyét, mert győzött Szegeden. A Dorog nyert Szentendrén, a Kecskemét kikapott Balassagyarmaton. Úgy látszik, az első helyért folyó küzdelemben csak a Dorog tudja megszorítani - esetleg - a kék-fehéreket. Az öt közé jutásért változatlanul óriási küzdelem folyik. A Nyugati csoportban ötezer néző előtt hat gólt és döntetlent hozott a Bauxitbányász-Olajbányász rangadó, így a PVSK-t 3:1-re legyőző Dunaújváros le tudott faragni a hátrányából. Aligha lehet vitás, hogy a csoport bajnoka e három együttes közül kerül majd ki. A Dombóvár megszerezte második győzelmét, de az utolsó helyről nem tudott elkerülni.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_norvegia_nb_ii_3.jpg

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6412482911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejben Futó 2017.06.27. 12:10:39

Becsülöm ezt az összeállítást.

Feyyaz 2017.06.27. 22:02:29

Ha jobban belegondolok... azt hiszem, életem meccse...!

(És még Metallica is! Óóóó yeeee, Thrash Metal!!):)

károly szántana 2017.06.28. 08:14:31

Egy "s" lemaradt: "Whiskey on the Rocks" lenne helyesen.

Göbölyös N. László 2017.06.28. 10:43:34

Kiváló összeállítás, nagyon érdekes, mint történész, mindig is pártoltam az ilyen krónikákat, én magam is írtam egyet A 60-as évek 45-ös fordulatszámon címmel. Egyetlen apróság: Montreux már 10 évvel korábban is fogalom volt a műfajban, elég csak Frank Zappa és Mothers 1971-es színpadi tűzére gondolni, amely meghiúsította a Deep Purple fellépését, és ebből született meg a Smoke On The Water. De sok nagyság lépett fel ott a Led Zeppelintől Santanáig, nem is szólva a legendás jazz-muzsikusról, mindenekelőtt Miles Davisről.

Tököm Állat 2017.07.05. 21:34:54

Ez a belügyi szpartakiád egyfajta Dózsa válogatottak versenye volt vagy kijelöltek minden országból egy csapatot?

maribor_ 2017.07.05. 21:58:16

@Tököm Állat: Dozsa valogtott. De ropiben Ujpest, keziben Debrecen.

Tököm Állat 2017.07.09. 12:22:20

@maribor_: jah.ez ütötte meg a szemem,hogy a mieinknél meg volt jelölve külön csapat,a külföldieknél pedig nem.

Fandor 2018.05.07. 23:40:35

a meccsel foglalkozó klasszikus filmben, ki a fontos elvtárs, aki az első másodpercekben intimkedik Mészöllyel?
köszi
youtu.be/hWhN9W9_uUc
süti beállítások módosítása