Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 2. forduló, 2. kör

2017.07.06. 14:03 maribor_

1981. november 4., a hónap első szerdája

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_headlines.jpgMagas rangú külföldi vendég hazánkban

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

november 2.

Szerte az országiban megtörténtek az előkészületek a Nagy Október 64. évfordulójának megünneplésére. Az idén sem lesz az országnak olyan községe, városa, iskolája, munkahelye, ahol ne méltatnák a történelmi évforduló jelentőségét, ne emlékeznének akkori hőseire s azokra, akik a nyomdokaikon haladva hazánk földjére is elhozták a szabadságot. Az ünneplők elhelyezik a kegyelet és a hála virágait a felszabadulási emlékművek talapzatán, a hazánk felszabadításáért vívott harcokban elesett szovjet katonák sírjain. Az MSZBT-tagcsoportok ünnepi ülést tartanak, sok helyen pedig magyar-szovjet baráti találkozót rendeznek.

Kádár Jánosnak, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága első titkárának és Losonczi Pálnak, a Politikai Bizottság tagjának, a Népköztársaság Elnöki Tanácsa elnökének meghívására hivatalos, baráti látogatásra hazánkba érkezett az Ali Nasszer Mohamed, a Jemeni Szocialista Párt Központi Bizottságának főtitkára, a Jemeni Népi Demokratikus Köztársaság Legfelsőbb Népi Tanácsa Elnökségének elnöke, miniszterelnök vezette párt- és állami küldöttség.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_ali_naszszer_kadar_janos.jpgKádár János és vendége a Kossuth téren

Elhunyt Fehér Lajos, a magyar munkásmozgalom régi harcosa, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, nyugalmazott miniszterelnök-helyettes, a Magyar Partizán Szövetség elnöke. 

1956 október 23-án tagja lett az MDP KV Katonai Bizottságának. November 2-tól a Népszabadság főszerkesztő-helyettese, majd november 7-től főszerkesztője volt. 1956. november 7-től az MSZMP IIB tagja. 1956. november 24-én a lap újságíróinak sztrájkja miatt leváltották a Népszabadság főszerkesztői posztjáról, szerkesztőként azonban 1959-ig a lapnál marad. 1962. november 27-én miniszterelnök-helyettessé nevezték ki, ő felügyelte többek között a honvédelmet, a belügyet, a közigazgatást, az igazságügyet, a kereskedelmet és a Népi Ellenőrzési Bizottságot. Tevékenyen részt vett az "új gazdasági mechanizmus" bevezetésében.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_feher_lajos.jpgFehér Lajos

1970-ben, az MSZMP X. kongresszusán a Szövetkezetpolitikai Munkaközösség elnökévé választották. Tevékenyen részt vett az "új gazdasági mechanizmus" bevezetésében. A reformok híveivel, Aczél Györggyel, Fock Jenővel és Nyers Rezsővel együtt állították félre 1974-ben: a KB márciusi ülésén kihagyták a gazdaságpolitikai bizottságból, és visszahívták a Szövetkezetpolitikai Munkaközösség éléről. Március 21-én, mint a Minisztertanács elnökhelyettesét nyugdíjazták.

Az első magyar atomerőmű építése újabb fontos mozzanatához érkezett: megmozdultak a Paksi Atomerőmű egyes reaktorblokkjának úgynevezett szekunderköri berendezései, megtörtént a turbinák úgynevezett idegengőzös indítása.

Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke interjút adott a Der Spiegel című nyugatnémet hetilapnak. - A Szovjetunió semmilyen körülmények között sem alkalmaz nukleáris fegyvereket olyan országok ellen, amelyek lemondanak annak gyártásáról és területükön nem tárolnak nukleáris fegyvert. Készek vagyunk arra, hogy szerződéses formában adjunk erről biztosítékot kivétel nélkül minden országnak - mondotta a többi között Leonyid Brezsnyev.

Skóciában az amerikai USS Holland műszaki kisegítő és szállító hajóról egy tengeralattjáróra való átrakodás közben egy daru leejt egy Poseidon nukleáris rakétát, amely 5 métert zuhan szabadon, mielőtt a csörlő megfogja - pár centivel a tengeralattjáró teste felett...

november 3.

Ünnepi ülést tartott Szolnok megye Tanácsa a magyar forradalmi munkás-paraszt kormány megalakulásának 25. évfordulója tiszteletére. Az ünnepségre a megyei tanács patinás épületében került sor, ugyanott, ahol negyedszázaddal ezelőtt íródott történelmünknek ez a lapja. Az eseményt emléktábla idézi: „Történelmi tény, hogy a szorongatott Magyar Népköztársaság forradalmi erői 1956. november 4-én innen hirdették meg az ellentámadást a szocialista Magyarország győzelméért." (Kádár 1956 november 4-én hajnalban érkezett Moszkvából Szolnokra és alapította meg a Forradalmi Munkás Paraszt kormányt. Ezzel egyidőben a szovjet csapatok bevonultak Budapestre és több nagyvárosba. Kádárt szovjet tank szállította Budapestre november 7-én).

A szovjet kultúra az emberi haladásért címmel könyv- és hanglemezkiállítás nyílt meg kedden a Szovjet Kultúra és Tudomány Házában. A bemutatón 600, szovjet szerzők eredeti és magyar nyelven megjelent munkáiból válogatott kötet, valamint a Melódia 200 hanglemeze nyújt keresztmetszetet a Szovjetunió könyv és hanglemezkiadásáról.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kiallitas.jpgA kiállítás egy pillanata

Moszkvában az illetékes szovjet, illetve lengyel külkereskedelmi vállalat képviselői aláírták azt a szerződést, amelynek értelmében a Szovjetunió összesen 30 ezer tonna sertés- és marhahúst szállít a Lengyel Népköztársaságnak. A hússzállítmányok már a közeljövőben útnak indulnak, és az év végéig a teljes mennyiséget leszállítják. A szovjet szállító gondoskodik a húsnak a felhasználás helyéig közúton való eljuttatásáról is. Az ellenértéket a lengyel félnek rubelban kell kiegyenlítenie.

Egy IL-18-as repülőgép útjával ismét megnyílt a Szovjetunió és az Antarktisz közötti légihíd. A Déli-sarkra rendszeresen közlekedő gép Leningrádból indult el, fedélzetén a 27. szovjet antarktiszi expedíció több mint negyven tagjával; a tudósok a Mologyozsnaja kutatóállomásra utaztak.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_mologyezsnaja.jpgA sas leszállt

november 4. 

Az 1956-os ellenforradalom áldozatairól kegyelettel emlékeztek meg a fővárosban. Koszorúzási ünnepséget tartottak a Köztársaság téren, a budapesti pártszékház védelmében elesettek emléktáblájánál. A budapesti pártbizottság nevében Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára, Király Andrásné titkár, valamint Zathureczky Tibor, a budapesti pártbizottság apparátusa pártvezetőségének titkára rótta le kegyeletét.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_koztarsasag_ter.jpgA Köztársaság téri mártíremlékműnél

Magyarország felvételét kéri a Nemzetközi Valutaalapba (IMF) és a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bankba (Világbank). Ezzel hazánk lesz a harmadik szocialista ország, mely csatlakozhat a szervezetekhez.

A New York Times nem kevés derűlátással azt emelte ki, hogy forrásai szerint „ellentétben más jelöltekkel, amelyek a csatlakozással a hitelek megszerzésére törekednek, Magyarország egészséges gazdasággal rendelkezik, amely 1980-ban 300 millió dolláros kereskedelmi többletet produkált”. Idehaza az újságok csak szűkszavúan számoltak be a hírről. A Magyar Rádió akkori gazdasági újságírója, Farkas Zoltán, épp a ferihegyi reptéren volt, mert valahova utazott, amikor látta, hogy a Daily News–Neueste Nachrichten magyar kiadású angol–német kétnyelvű újság címlapon közölte a hírt a csatlakozásról. Nyomban betelefonált a rádióba, hogy ha szükségük van kommentárra, el tudja mondani, hogy ennek mi a jelentősége és a háttere. Ott azonban rögvest megnyugtatták, hogy már megkapták az eligazítást: csak a hírt lehet leadni, kommentálni nem szabad…

Átadták a leninvárosi (ma Tiszaújváros) műjégpályát. A helyi műtrágyagyártásnál használt ammóniát párologtatták el a csöveiben.

A legnagyobb attrakciója az volt, hogy szabad téri jégpályaként is télen-nyáron lehetett használni, +30 fokban is kifogástalan jege volt. A nyári hónapokban egyenesen a mellette levő úszómedencéből érkezhettek a fürdőruhás korizók. Amikor megszűnt a műtrágyagyártás a TVK-ban, saját hűtőberendezést kapott, de ezzel a nyári üzemelés nem volt megoldható, mi több, az üzemeltetése masszívan veszteséges lett. A TVK később eladta a szabadidőközpontot, azóta kallódik a jobb sorsra érdemes létesítmény.

Leonyid Brezsnyev, az SZKP Központi Bizottságának főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének
elnöke a Kremlben fogadta a szocialista országok testvérpártjai nemzetközi és ideológiai kérdésekkel foglalkozó KB-titkárai tanácskozásának részvevőit.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_tanacskozas.jpgLeonyid Brezsnyev és a testvérpártok központi bizottsági titkárai a fogadáson

Gömbvillám csapott a szovjet balti flotta egyik szuperszonikus rakétahordozó repülőgépébe, de a pilótának sikerült megmenteni a nagy értékű gépet. A repülőgép már a leszálláshoz készült, közel volt a repülőtérhez, és viszonylag kis magasságban szállt, amikor a gömbvillámmal találkozott. A villámcsapás következtében a gép hajtóműve leállt, s irányítóberendezései sem működtek rendesen. Bár a fiatal pilóta, Borisz Korotkov hadnagy azonnali parancsot kapott a gép elhagyására, ő minden tudását latba vetve megindította a hajtóművet, és sikeresen tette le gépét a repülőtérre. A leszállás után derült ki, hogy a gömb villám súlyosan megrongálta a gép farokrészét is. A bátor pilótát a haditengerészeti légierő parancsnoksága bátor tettéért magas elismerésben részesítette.

Wojciech Jaruzelski, a LEMP KB első titkára, miniszterelnök, honvédelmi miniszter Varsóban találkozik Józef Glemp bíboros-prímással és Lech Wałęsával, a Szolidaritás szakszervezet vezetőjével, ahol időszerű lengyel belpolitikai kérdésekről tárgyaltak.

A floridai Cape Canaveral űrrepülőtéren elhalasztották a Columbia űrrepülőgép második űrutazását. Azt tervezték, hogy a Columbia, fedélzetén a 49 éves Joe Engle repülő ezredessel és a 44 esztendős Richard Trulyval, a haditengerészeti légierő kapitányával, helyi idő szerint reggel hét óra után indul el több mint öt napra tervezett útjára. Az űrrepülőgép felbocsátását először a rossz időjárás tette kétségessé. Az eső azonban elvonult, az irányítóközpont zöld jelet adott, a visszaszámlálás megkezdődött, és rövid megszakítással folytatódott. Mindössze harmincegy másodperccel a felbocsátás tervezett időpontja előtt a számítógép az egyik anyagtartály nyomásviszonyának rendellenességeit regisztrálta és megállította a visszaszámlálást. A rendellenességek kiküszöbölése a rendelkezésre álló idő alatt nem sikerült, ezért a felbocsátást legalább 48 órával elhalasztották. A második Columbia-űrrepülésre tehát - az időjárástól függően - legkorábban pénteken kerülhet sor.

Black Sabbath kiadja, sorrendben tizedik albumát, a Mob Rules-t. A rajongók szerint már egyértelműen heavy metal zenével foglalkozott ezen a lemezen az együttes.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_black-sabbath-mob-rules.jpg

Egy kis bűnügy:

A Kékfény című bűnügy magazinból: Vannak munkahelyek, ahol bevett szokás, hogy reggel féldecizéssel kezdődik a nap, aztán könnyebb italokkal, sörrel és borral folytatódik. Előfordul ez például a mezőgazdasági üzemekben. így volt ez a balatonkiliti TSZ-ben is, ahol a vezetőség tárgyalt ugyan a dologról, de nem tudott rajta változtatni, hiszen ha elbocsátják azokat, akik isznak, akkor ki dolgozik? Ivott tehát a rakodó, és ivott a traktoros is — ebben az esetben a 43 éves Angyal Imre, aki most már szeretné nem megtörténtnek nyilvánítani a július 28-i eseményeket... Ezen a napon először pálinkát ittak - rakodó, traktoros egyaránt -, aztán délután kettőig meg némi bort is felhajtottak. Egy széna- kazalhoz mentek dolgozni: bálákat raktak a pótkocsira. Angyal a földről dobálta a szalmát, amit társa, a platón eligazított. A hangulat most is kitűnő volt, és a pótkocsin álló férfi dalolni kezdett, sőt egész kis műsort adott elő, a vasvillát hegedűnek használva. A közelben mások is dolgoztak, a traktoros félt, hogy szemet szúr nekik a dolog, ezért rászólt társára, fejezze be a műsort. Az egy kis időre valóban abbahagyta, aztán újra rázendített. A traktorost  elfutotta a méreg, és dühében társához vágta a vasvillát, csak úgy haveri alapon. Ám a dobás máshogy sikerült, mint ahogyan tervezte: a villa fején találta a férfit, egyik ága a szemgödör alá, a másik a jobb halántékába fúródott. Angyal rögtön látta, hogy baj van, kétségbeesetten szaladt mentőkért, ám hiába volt a gyors műtét, a férfi rövidesen meghalt.

A héten az amerikai slágerlistákat a Rolling Stones Start Me Up-ja, a nyugat-európaiak zömét pedig a The Tweets együttes The Birdie Song-ja vezetik.

 

A kupaforduló napján Joao Havelange, a FIFA elnöke levélben értesítette a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságának tagjait, hogy november 1-től a svájci Sepp Blatter tölti be a főtitkári tisztet. Elődjét, az ugyancsak svájci Helmut Kasert az év első felében váltották le. A jólértesültek biztosra vették, hogy az utód Blatter lesz, aki 1975 óta technikai igazgatóként tevékenykedett a FIFA-ban, főleg a fejlődő országokban rendezett tanfolyamokat, előadássorozatokat szervezte.

Szintén szerdai hír, hogy az NB I-es labdarúgócsapatok vezetői, a klubok képviselői az MLSZ-ben tanácskoztak. Megállapodtak a bajnokság, az MNK, valamint a világbajnokságra történő felkészülés összhangjának megteremtése érdekében a bajnokság programjának módosításában. Ennek értelmében négy tavaszi fordulót előrehoztak őszre, így bajnokság 1982. május 1-én fejeződik be.

És akkor lássuk a lényeget, a kupaszerdát!

Közép-európai Kupa:
AC Milan - Haladás
Folytatódik a sorozat a négy részt vevő ország egy-egy csapata között a legrégebbi tornán a Közép-európai Kupában is. A Haladás a jó rajt után (4:2 a jugoszláv Osijek ellen) ma a híres milánói Meazza stadionban a Milan együttesével játszik (Az első fordulóban az olaszok 2:1-re kikaptak a csehszlovák Vitkovicétól).
idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_kk_milan_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_kk_milan_haladas_voros_csaba_colovatti.jpgFulvio Collovati fejesgólja, Vörös Csaba magánya

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_kk_milan_haladas_hegyi_collovati.jpgHegyi (balról) és Collovati összecsapása

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_kk_milan_haladas_venturi_nagy_jozsef.jpgEgy kitűnően elkapott pillanat: Venturi szabálytalanul szereli Nagyot, ollóba fogja a szombathelyi fiú jobb lábát


A mérkőzés összefoglalója

Kupagyőztesek Európa-kupája:
Standard Liege - Vasas
Záróra következik ma két nagy nemzetközi tornán. A Bajnokcsapatok Európa Kupájában és a kupagyőzteseknél a visszavágóval kialakul a nyolcas mezőny, de a folytatás tavaszra marad. Az UEFA Kupában
a sok induló miatt még egy fordulót rendeznek az idén, s így éri utol ez a torna a másik kettőt. A két héttel ezelőtti mérkőzések többsége szoros eredményekkel zárult, s ami ritkaság a tornák történetében: az Aberdeen kivételével egyetlen csapat sem szerzett háromgólos előnyt. így tehát az első kilencven percben lényegében nem dőlt el semmi, s a válasz a mai visszavágókra vár. Esélyesek azonban így is vannak, annál is inkább, mivel hat csapat saját pályáján szenvedett vereséget, s kilátásai nem a legrózsásabbak. Ezek közé tartozik a magyar labdarúgás még versenyben levő egyetlen képviselője, a Vasas is, amely - mint ismeretes - a Fáy utcában kapott ki 2:0-ra a Standard Liege-től. A kétgólos hátrány eléggé jelentős, de nem egy esetben volt már rá példa, hogy a már-már legyőzött felülkerekedett. Hasonló bravúrra lenne szüksége a Vasasnak is, amely Bundzsák Dezső edző szerint nem játszhat még egyszer olyan gyengén, mint a Liege ellen.
idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_standard_liege_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_standard_liege_vasas_2.jpg

Legvégül lássuk, hogyan alakult a kupaszerda a teljes mezőny számára.
idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kupaszerda.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_bayern_munchen.jpgKét nagycsapat, volt EK-védők küzdelméből most a Bayern München került ki győztesen, a lisszaboni 0:0 után otthonában 4:1-re legyőzte a Benficát. Az első gólt Dieter Hoeness (középen) lőtte

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kiserslautern.jpgA válogatott Briegel - középen sötét mezben épp légipárbajt vív Szamohinnal - vezényletével kitűnően játszott a Betzenberg stadionban az 1. FC Kaiserslautern. A Szpartaktál Moszkvában elszenvedett 2:1-es vereséget 4:0-ás sikerrel hozta helyre, és jutott tovább az UEFA Kupában

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_hamburg.jpgHrubesch (Hamburger SV) fejes gólja a Bordeaux elleni UEFA Kupa visszavágó mérkőzésen. Pantelics tehetetlen volt...


Az Austria Wien-Dinamó Kiev összefoglalója

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4112526065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása