Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 13. forduló

2017.07.19. 15:06 A szerethető dózsás

1981. november 11., a hónap második szerdája

idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_headlines.jpgAz első járművek a Marx téri új felüljárón

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

november 9.

Pozsgay Imre művelődési miniszter Prágába és Pozsonyba látogatott. Juraj Buša csehszlovák oktatásügyi miniszter közli Pozsgayval, hogy a kétnyelvű oktatást a magyarországi példa alapján kívánják bevezetni, s az intézkedéssel a magyar kisebbség jobb érvényesülését, elszigeteltségének megszüntetését kívánják elősegíteni.

A déli órákban megnyitották a Tisza új hídját a forgalom előtt. A Csongrád és Szentes közötti új híddal lényegesen megjavul az Alföld déli és délkeleti közúti közlekedése, hiszen a 451. számú úton ezentúl zavartalan lesz a forgalom. Eddig mind a vasúti, mind pedig a közúti járműforgalom az egy nyomsávú régi hídon bonyolódott le, amelyen mindenkor a vasúté volt az elsőbbség, de gépkocsikkal is csak váltakozó irányban lehetett áthaladni. Emiatt mindkét hídfőnél gyakran volt torlódás.

idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_tisza_hid.jpgAz új híd a folyó mellől nézve

Több izraeli harci repülőgép délután megsértette Szaúd-Arábia légiterét - közölte a szaúd-arábiai hírügynökség egy katonai hírforrást idézve. Az izraeli repülőgépek Szaúd-Arábia északi és keleti körzetébe hatoltak be; ekkor a szaúdi repülőgépek feltartóztatták és megfutamították a gépeket - tette hozzá az említett forrás. További részletek nem ismeretesek.

november 10.

Budapesten megindult a forgalom a nemrégiben műszakilag átadott Marx téri felüljárón. Az új technikával épült híd - hozzá hasonló Magyarországon még nem készült - a rámpákkal együtt 420 méter hosszú, és kétszer egy sávon közlekedhetnek rajta a járművek. A hídra dél felől a Bajcsy-Zsilinszky út irányából, észak felől az újonnan elkészült kétszer két forgalmi sávos Váci útról lehet felhajtani.

A Ferihegyi repülőtéren reggel, néhány perccel kilenc óra után landolt először a korszerű új szovjet repülőgép, az IL-86-os típusú gépóriás. A légi buszt az Aeroflot - a nagy utaslétszám miatt - kivételesen, egyszeri alkalommal állította be a menetrend szerinti Moszkva-Budapest-Moszkva járatába.

idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_il_86.jpgAz IL-86 légi busz a Ferihegyi repülőtér betonján

november 11.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának meghívására Budapestre érkezett Willy Brandt, a Német Szociáldemokrata Párt és a Szocialista Internacionálé elnöke. Látogatása idején részt vesz és felszólal a Fejlesztési Intézetek Európai Társasága tudományos konferenciáján, amelynek házigazdája Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutató Intézete. Willy Brandtot a Ferihegyi repülőtéren Berecz János, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, a külügyi osztály vezetője és Bognár József akadémikus, az MTA Világgazdasági Kutató Intézetének igazgatója fogadta. Jelen volt Norman Dencker, az NSZK budapesti nagykövete.

Tíznapos látogatásra az Egyesült Államokba utazott Veress Péter külkereskedelmi miniszter.

A balatonfüredi vasútállomás dolgozói hajnalban arra figyeltek fel, hogy az elektromos órák megálltak. Néhány pillanattal később már látták, hogy a peronon tűz ütött ki. Négy óra ötvenkilenc perckor érkezett az első jelzés a Veszprém Városi-Járási Tűzoltó parancsnoksághoz. Később mások is értesítették a tűzoltókat, akik azonnal intézkedtek. A riasztás után 18 perccel már a helyszínen voltak az első veszprémi tűzoltóegységek, s kevéssel negyed hat után megkezdték az oltást.A tűz oltását megnehezítette a viharos erejű, 80 kilométeres sebességű szél. A lángok ezért gyorsan terjedtek, és belekaptak az állomás épületének tetőszerkezetébe is.

idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_balatonfuredi_allomas.jpgA balatonfüredi vasútállomás váróterme a reggeli tűz után

A gyors, összehangolt, szakszerű beavatkozásnak köszönhető, hogy senki sem sérült meg, és a tűz fészkével azonos szinten levő drága vasúti irányító berendezések sem rongálódtak meg. A lángokat reggel hat órára fékezték meg, és 7 óra 25 perckor már a teljes oltást befejezték. A vasúti forgalomban nem volt fennakadás. Az első feltételezések szerint a tűz a peron egyik zárlatos világító armatúrájától keletkezhetett.

A Magyar Népköztársaság rendőrségét a Nemzetközi Bűnügyi Rendőrségi Szervezet (az Interpol) Nizzában tartott évi közgyűlésén fölvette tagjai sorába. A Nemzetközi Bűnügyi Rendőrségi Szervezet alapvető célja, hogy - a tagországok saját jogszabályait tiszteletben tartva - elősegítse és biztosítsa a bűnügyi, rendőri hatóságok közötti segítségnyújtást a köztörvényes bűnözés elleni harcban. A magyar rendőrség az Interpol tagjaként eredményesebben léphet fel a nemzetközi bűnözés megelőzésében és felderítésében.

Leonyid Brezsnyev üzenetet intézett egy nyugatnémet békeszervezethez, s ebben kijelentette: a szovjet nép szolidáris az NSZK mindazon jó akaratú lakóival, akik tevékenyen, célratörően állnak ki amellett, hogy soha többé ne kezdődjék háború német földről, akik kiállnak kontinensünk békéjének és biztonságának megszilárdítása mellett, azért küzdenek, hogy megakadályozzák Európa egy mindent megsemmisítő nukleáris katasztrófa színterévé válását.

A héten az amerikai slágerlistákat a Daryl Hall és John Oates által előadott Privat Eyes, a nyugat-európai slágerlisták többségét pedig Julio Iglesias Begin The Beguine című számok vezetik.

Egy kis reklám: 

a_5.pngKabátcsere

A forduló napján a labdarúgó világbajnoki selejtezők közül Európában három találkozóra került sor: Szófiában, Jénában és Bernben. A legnagyobb tétje a bolgár-osztrák mérkőzésnek volt, nyugati szomszédaink teljesítették tervüket és nagy lépést tettek a spanyolországi döntőbe való jutás felé.

I. csoport, Bulgária-Ausztria 0:0
Szófia, 40 030 néző. Vezette: Vautrot (francia).
Az osztrákok terve valósult meg ezen a döntő jelentőségű mérkőzésen. Nekik a döntetlen kivívása volt a cél. A gól nélküli eredmény azt jelenti, hogy az NSZK mellett Ausztria is készülhet a spanyolországi döntőre.

IV. csoport, Svájc-Románia 0:0
Bern, 20 000 néző. Vezette: Correia Dias (portugál).
A fagyos talaj nehéz feladat elé állította mindkét csapatot. 
Az első játékrészben a hazaiak kezdeményeztek többet, a román válogatott a játék lassítására, majd gyors ellentámadások indítására törekedett. Szünet után - meglepetésre - a román válogatott sokat javult, jobban tudott alkalmazkodni a körülményekhez. A gól nélküli mérkőzés után a román együttes a csoportban a második helyre jött fel. Eldőlt, hogy az utolsó mérkőzésen Angliának nyernie kell a mieink ellen, hogy kijuthassanak a VB-re, illetve az hogy döntetlenjével Svájc már nem juthat tovább.


Csoportellenfeleink mérkőzésének összefoglalója

A csoport állása:

Hely. Csapat Mérk. Gy. D. V. Gk. P.
1. Magyarország 7 4 2 1 18:  7 10
2. Románia 8 2 4 2   5:  5  8
3. Anglia 7 3 1 3 12:  8  7
4. Svájc 8 2 3 3   9:12  7
5. Norvégia 8 2 2 4   8:15  6

Hátralévő mérkőzés: november 18-án, Anglia-Magyarország 

VII. csoport, NDK-Málta 5:1 (2:1)
Jena, 2000 néző. Vezette: McKnight (észak-ír).
Gólszerző: Krause, Streich, Heun, Liebers, Gonzi (öngól), ill. Gonzi.
A találkozónak nem volt tétje, a csoportból a lengyel válogatott már továbbjutott. Az NDK győzelemmel búcsúzott.

Összeült az MLSZ fegyelmi bizottsága is és döntést hozott a 60. percben félbeszakadt Szekszárd-Sabaria NB II- es labdarúgómérkőzés ügyében. A találkozót a pályán elért 1:0-ás eredménnyel igazolta a bizottság a Szekszárd javára. Hauzer Tibor, aki miatt a mérkőzés félbeszakadt (megsértette, a partbírót, a bírót, majd inzultálta a mérkőzés vezetőjét) 1982. november 1-ig nem játszhat és mindennemű sporttevékenységtől eltiltották.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 13. fordulóját!

Ú. Dózsa - Ferencváros
A zöld-fehérek tavasszal 2:0-ra nyertek Újpesten. Ebben a bajnokságban az Ú. Dózsa otthon még veretlen, s visszavágásra készül. A forduló legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzésére a zöld-fehérek készülnek baljósabb előjelekkel. A csapat legjobbja, Nyilasi továbbra is sérült, nem lehet ott a Megyeri úton pályára lépő csapatban, játszik viszont ismét Ebedli, aki letöltötte két sárga lap miatti eltiltását. Újpesten nincs ok a változtatásra, mindenki egészséges.
idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_u_dozsa_ferencvaros.jpg

Temesvári Miklós, a győztes csapat edzője.
idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_u_dozsa_ferencvaros_temesvari_miklos.jpg

Novák Dezső, a vesztes csapat edzője.
idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_u_dozsa_ferencvaros_novak_dezso.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_u_dozsa_ferencvaros_nagy_laszlo_judik_jancsika.jpgA kitörő Nagy Lászlót Judik próbálja szerelni, a háttérben Jancsika próbál közbeavatkozni

idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_u_dozsa_ferencvaros_sucs_judik_jancsika.jpgA legfelső „ emeleten” a szakállától megszabadult Judik, aki szinte Jancsika vállára támaszkodva fejeli el a labdát az apró
termetű újpesti támadó, Szűcs elől

idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_u_dozsa_ferencvaros_kakas_judik.jpgJancsika öngólja után Judik és Kakas bánata

idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_u_dozsa_ferencvaros_nagy_laszlo_ebedli_takacs_kisznyer.jpgNagy L. (Ú. Dózsa, bal oldalt) és Ebedli duettje a labda fölött, mögöttük Takács és Kisznyér

Vasas - Pécsi MSC
Az előző idényben mindkétszer döntetlenre mérkőzött egymással a két együttes. A tabellán elfoglalt pozíciók, és a hazai pálya előnye miatt angyalföldi győzelem várható. A Vasasban Bundzsák Dezső azon gondolkodik, hogy a sérüléséből felépült Zomborit betegye-e a csapatba, s ha igen, akkor ki maradjon ki a Ferencvárost legyőző együttesből? A PMSC-nál Lőrincz sérülése okoz gondot, lovaglóizom-húzódással bajlódik, ha nem játszhat, Schulteisz kerül a csapatba.
idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_vasas_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_vasas_pecsi_msc_lorincz_rixer.jpgLőrincz és Rixer csatája

Haladás - Bp. Honvéd
A vasutasgárda elvesztette a legutóbbi három mérkőzését, a Honvéd idegenben még veretlen. A kispestiek ráadásul vezetik a tabellát, esélyesebbek idegenben. A Bp. Honvédból kimarad a két sárga lapos Garaba, Nagy Antal kerül a beállós posztjára, és kezdő lesz Kerepeczky. Balszerencsés labdarúgó Viczkó Tamás, az Újpestről nemrég Szombathelyre átigazolt védőjátékos. Viczkó nagyszerűen helytállt csapata milánói kupamérkőzésén, helye biztosnak tűnt a Haladás kezdőcsapatában, amikor Pécsett, a 12. fordulóban eltört az egyik lábujja. Emiatt az ősszel már aligha számíthatnak játékára Szombathelyen.

idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_haladas_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_haladas_bp_honved_szabo_ferenc_lukacs.jpgSzabó Ferenc bombájába a kispesti Lukács jó ütemben lép be le

idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_haladas_bp_honved_hegyi_lukacs.jpgCsapatkapitányok egymást közt... Garics (középen) ballábas lövést zúdít a Bp. Honvéd kapujára, a kispestiek kapitánya, Lukács egy fél ütemmel elkésett a közbeavatkozással

Volán - DVTK
A Diósgyőr hullámvölgyben, a Volán feljövőben van. Ez egyben a papírforma is. Meglepetés lenne egy vendég pontszerzés.
idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_volan_dvtk_1.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_volan_dvtk_borostyan.jpgBorostyán a levegőben szelídíti meg a labdát

idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_volan_dvtk_olah_ferenc_kekesi_rezso.jpgKékesi (balra) és a diósgyőri Oláh Ferenc csatája

Nyíregyháza - Csepel
A hazai csapat csak nagy formajavulással érhet el eredményt. Cséke, a Nyíregyháza hátvédje Diósgyőrben súlyos sérülést szenvedett, játékára huzamosabb ideig nem számíthatnak. Borbély, vagy Szekrényes kapja a csapat 4-es számú mezét.
idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_nyiregyhaza_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_nyiregyhaza_csepel_szekrenyes.jpgSzekrényes a földön

Rába ETO - Békéscsaba
Az egyre jobb formába kerülő Rába alighanem megőrzi hazai veretlenségét. A mélyrepülésben lévő békéscsabaiaknak sikert jelentene egy pont.

A szurkolók népes - több százas - serege töltötte meg a találkozót megelőző este Győrött a Rába ETO stadionjának tágas auláját. Hosszú szünet után most tartottak újra szurkolói gyűléssel egybekötött baráti találkozót. A temérdek kérdésre a csapat vezetői válaszoltak, elsősorban Verebes József vezető edző, Magyar Lajos csapatkapitány. De ott volt az őszi sikercsapat többi tagja is. A lelkes Rába-szurkolók elmondták; rendkívüli módon örülnek a váratlan eredményeknek és bíznak a folytatásban. Verebes József és a csapat képviselői arról szóltak, hogy a hazai mérkőzéseken és idegenben is győzelemre tör a gárda. Ez nagy önfegyelmet, jó erőnlétet, egyúttal hatalmas idegi terhelést jelent. Az eddigi sikerek azt mutatják, hogy a Rába ETO jó úton jár, s az eredmények igazolják: van értelme a kockázatnak. A győriek ugyanis hazai pályán eddig minden mérkőzést látványos játékkal és gólparádéval nyertek meg. A taktikai szellemben és játékerőben is felfrissített együttes már idegenben is megmutatta oroszlánkörmeit. A szurkolói ankéton kijutott az elismerés a játékosoknak és nem utolsósorban Verebes József vezető edzőnek, aki rövid idő alatt más ,,fordulatszámra", a kényelmes, unalmas játékról pergő ritmusra, a gólszerzés akarására állította át a Rába „foci-gépezetét”...

idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_raba_eto_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_raba_eto_bekescsaba_rabcsak_csonka_vagasi.jpgRabcsák (balra) és Vágási (jobbra) együttes erővel állították meg Csonkát (középen)

Videoton - Debrecen
A múlt bajnokságban a debreceniek kétszer is nyertek, a jelenlegi formák alapján ez most szinte elképzelhetetlen. A sárga lapok okoznak változást a Videotonnál, Csuhay kényszerül pihenőre.
idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_videoton_debreceni_mvsc.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_videoton_debreceni_mvsc_szucs_istvan.jpgSzűcs ezúttal öklözéssel tisztáz

ZTE - Ózd
Először találkozik az első osztályban a két csapat, a hazaiak esélyesebbek. Bár a tabellán az Ózd megelőzi a Zetét, az utóbbi mérkőzéseken nyújtott forma alapján a hazaiknak áll a zászló.
idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_zte_ozd.jpg

SZEOL AK - Tatabánya
A szegediek eddig csak a Ferencváros skalpját szerezték meg, és ezúttal a rutinos ellenféllel szemben nincs sok esélyük a győzelemre. A Tatabánya nélkülözi majd beállósát, Fejest a SZEOL AK ellen, az ok: a játékos a legutóbbi fordulóban a Volán ellen begyűjtötte második sárga lapját is. Helyettese Udvardi lesz.

Szegedi kötődésű barátunk visszaemlékezése a mérkőzésről:
Novemberre elfogyott a szurkoló Szegeden. A Tatabánya ellen már csak alig páran vetemedtünk ki tökutolsó csapatom meccsére. Ez engem annyira nem zavart, mert az akkor alakulgató B-középhez így közelebb merészkedhettem. Volt ugyanis egy kezdeményezés a Délmagyarországban, hogy lelkes fiatalokkal próbálják felduzzasztani a létszámot.(tényleg, akkoriban úgy általánosságban Fradi mintára minden szurkolótábort B-középnek neveztek) Szóval volt kereplőnk, lapátnyélre felrajzszögezett kék-fekete zászlónk, és ami különösen tetszett, egy bazinagy lábasszerű, de mindkét oldalán fedett szintén a csapat színeire festett valamink. Ebbe szerintem kavicsokat rejtett az elkövető, és ha megrázta egy jobb kondiban lévő munkásember,akkor elég komoly zajt lehetett kelteni vele. Próbáltam tehát úgy helyezkedni a nálam jóval idősebb barátommal, hogy ennek a B-középnek szerves része lehessek. Úgy rémlik, volt, hogy csak ketten alkottuk a tábort...

idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_szeol_ak_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_szeol_ak_tatabanya_kun_lajos_lakatos_karoly.jpgKun középen mar csak tétlenül nézi, miként tör előre Lakatos (jobbról) a vendégvédelemtől megszerzett labdával

A mérkőzések után lássuk az 13. forduló válogatottjait! Ezúttal kevesebb a 7-es osztályzat, négy 6-os kalkulusú játékos is be tudott kerülni a képzeletbeli legjobb csapatba. Ketten érdemeltek ki 8-as osztályzatot, a békéscsabai Kerekes Attila, és a székesfehérvári Baranyi Sándor. Utóbbi ráadásul két gólt is szerzett, ezért nálunk ő lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén nincs változás, továbbra is a debreceni Kerekes György áll az élen. A mögötte állók is eredménytelenek maradtak, egyedül az újpesti Kiss Sándor szaporította találatai számát, így már ő is kilenc gólos.
idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella élén az Újpesti Dózsa áll, a Ferencváros ellen aratott győzelmével befogta, sőt meg is előzte az eddigi éllovas Budapesti Honvédot, amelyik most már csak a harmadik. Rajtuk kívül még másik három (Vasas, Tatabánya, Videoton) csapatnak van egyaránt 17-17 pontja. Értékes pontot hullajtott el az ETO, a dobogó második fokáról egészen a hatodik helyig zuhant vissza. A középmezőnyben stabilan tartja magát az újonc Haladás - pont az eddigi listavezetőt győzték le -, mögöttük viszont nagyon tömör a mezőny, egészen a kiesést érő helyekig. Megint itt találjuk a Debrecent és még mindig a Diósgyőrt és a SZEOL AK-t. Keleten és délen a helyzet változatlan...
idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_tabella.jpg

A másodosztályban ezúttal sem tartottak hétközi fordulót.

A bajnokságban ezúttal másfél hét szünet következik a jövő hét szerdai Anglia - Magyarország VB-selejtező mérkőzés miatt, ezután jön majd a 14. forduló, az alábbi párosításokkal:

SZEOL AK - Volán
Tatabánya - ZTE
Ózd - Haladás
Bp. Honvéd - Vasas
Pécsi MSC - Ú. Dózsa
Ferencváros - Videoton
Debreceni MVSC - Rába ETO
Békéscsaba - Nyíregyháza
Csepel - DVTK

A válogatott mérkőzésről - szokás szerint - különkiadással fogunk jelentkezni.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6912496315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása