Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Bíró a bírónak farkasa

2017.08.16. 11:36 Szegedi.Péter

_ezert_nem_jartak_a_csaladok_meccsre_sorozatkep_vegleges_2.jpg

Az elmúlt években sokszor hallhattuk, hogy a szurkolók tartják vissza a családokat, „békés polgárokat” a magyar bajnoki mérkőzések látogatásától. Sorozatunkban korabeli tudósításokra támaszkodva mutatjuk be, hogy az erőszak a kezdetektől fogva része volt a magyar futball mindennapjainak. Az embereket ez mégsem tartotta távol a stadionoktól, hisz még igazi futballt láthattak...

A régi idők futballbotrányai az incidensek résztvevőit tekintve meglehetősen változatos képet mutattak. Nézők támadtak játékosokra, vagy a bíróra, futballisták verekedtek össze, ritkán bár, de szurkolók közötti összecsapások is előfordultak, még ritkábban az is megtörtént, hogy a bíró leckéztesse meg a vele tiszteletlen, esetleg ellene erőszakosan fellépő játékost vagy drukkert. De hogy bírók között legyen affér… nos, még arra is akadt példa.

1924 nyarán a Kassai SC csapata Miskolcra látogatott, hogy a helyi vasutasokkal, az MVSC-vel mérje össze erejét. A meccsre a kerületi Bírák Testülete Hartmann Miklóst delegálta, aki éppen jelt adott volna a kezdésre, amikor a Kassai SC intézője odalépett hozzá és arra kérte, hogy miután ő már felkérte Baneth Elemért a mérkőzés vezetésére, lépjen vissza.

„Hartmann hivatkozott arra, hogy őt a bizottság egyhangúlag delegálta és nem volt hajlandó a mérkőzés vezetését átengedni. Az eljárása teljesen szabályszerű és természetes volt. Baneth Elemér, a kassaiak által felkért bíró azonban másként gondolkodott, a közönség előtt alaposan rátámadt és a sárga földig lehordta Hartmannt.”

Hartmann visszakozott, a meccset Baneth vezette, ám mivel csak a Bírák Testületének volt joga bírót kijelölni, feljelentette Baneth Elemért. Az ügy további fejleményeire valószínűleg senki sem számított:

 sporthirlap_1924_okt_16.jpg

Sporthírlap, 1924. október 16.

A két régi, tapasztalt sportember közül Baneth örvendett nagyobb tekintélynek. A Miskolci SE atlétája 1909-ben egyik alapítója volt a klub első labdarúgó-csapatának. A húszas évek elején már sportvezetőként is részt vett a város sportéletében, sőt, 1924 februárjában északi kerületi kapitánynak választották (1926-ig vidéki klubok csak a regionális kerületekben szerepelhettek, a kerületek pedig válogatott csapatokat is kiállítottak, melyek többnyire egymás ellen játszottak, sokszor több ezres közönség előtt. A csapatokat a kerületi szövetségi kapitányok állították össze, tehát ugyanazt a funkciót töltötték be, mint a szövetségi kapitány a nemzeti válogatottnál.) Sőt, a Bírák Testületében is vezető pozíciót töltött be. A helyzetet tovább bonyolította, hogy Baneth minősíthetetlen, gyalázkodó hangvételű beadványt nyújtott be Hartmann ellen (a forrásokból nem derült ki ennek tartalma). Az északi kerületi Bírák Testülete azonban megdöbbentő döntést hozott Hartmann feljelentésére. A szabályok szerint eljáró, ráadásul később (bár mint kiderült más, magánjellegű affér miatt) „megbotozott” Hartmannt egy évre eltiltotta a bíráskodástól, Baneth Elemért azonban csupán megdorgálta. Hartmann magasabb fórum elé vitte az ügyet, fellebbezését a Bírák Testületének országos intézőbizottsági ülése tárgyalta.

„A bizottság valósággal megdöbbent az ügy ilyetén való elintézésének a láttán és bár a lehetetlen ítéletet a saját hatáskörében megváltoztatni nem tudta, olyan határozatot hozott, amely lesújtó bírálata az északi kerületi BT fegyelmi szerve igazságszolgáltatási módszerének. A központi intézőbizottság utasította az északi kerület intézőbizottságát, hogy Baneth ellen a pályán tanúsított inkollegiális, bírókartársával szembeni lehetetlen viselkedéséért, valamint a Hartmann ellen beadott feljelentésében használt gyalázkodó hang miatt haladéktalanul indítsa meg a fegyelmi eljárást és minthogy a büntetés előreláthatólag súlyos lesz, azonnal függessze fel a bíráskodási jogát.”

A fejlemények már nem derültek ki a sportlapokból, az viszont biztos, hogy Baneth Elemér továbbra is a Bírák Testületének egyik vezetője maradhatott.

 aranykor_borito_04_1200w.jpg

Szerzőnk tavaly megjelent könyvében a sorozatunk korábbi részeiben megismert történetek is helyet kaptak (további részletek itt)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6512746380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása