Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 18. forduló

2017.08.29. 11:18 maribor_

1981. december 5-6., a hónap első hétvégéje

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_headlines.jpgSzerkesztőségünk tagjai közt teljes az egyetértés, hogy nem tudjuk, most Mikulás, vagy Télapó van-e...

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

december 3.

Az MSZMP Központi Bizottsága Kádár Jánosnak, a Központi Bizottság első titkárának elnökletével ülést tartott. A Központi Bizottság megvitatta és elfogadta az időszerű nemzetközi kérdésekről szóló tájékoztatót, valamint az 1982. évi népgazdasági terv és állami költségvetés irányelveit.

A Mátrai Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság felsőtárkányi erdészetében megkezdték a karácsonyfa vágását; 20 ezer lucfenyő kerül a hidegkútvölgyi csemetekertből és környékéről a piacokra.

A magyarországi mozik bemutatják az Újra szól a hatlövetű című 1957-ben készült amerikai western filmet. A főszerepekben Burt Lancastert és Kirk Douglast láthatják a nézők. Szintén ma láthatják először a Vuk egész estés rajzfilm változatát, mely Dargay Attila nagy sikerű sorozatából készült a MOKÉP gondozásában.

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_hatlovetu.jpgAz Újra szól a hatlövetű egyik jelenete

A brüsszeli spanyol nagykövet hivatalosan átadta Joseph Luns NATO-főtitkárnak azt a levelet amelyben kormánya kéri, hogy Spanyolország csatlakozhasson az Atlanti Szövetséghez.

Kurt Waldheim, az ENSZ főtitkára levélben kérte a Biztonsági Tanács soros elnökét, az ugandai Olara Otunnut, hogy az ENSZ következő főtitkáráról megejtendő szavazáson jelölését többé ne vegyék figyelembe. Elhatározását azzal indokolta, hogy meg akarja könnyíteni a BT feladatát. A BT elnöke a sajtó képviselői előtt kijelentette: - Felkértem Kurt Waldheimet és (a tanzániai) Salim Ahmed Salimot: lépjenek vissza annak érdekében, hogy mások jelölését vegyük fontolóra. Waldheim teljesítette kérésemet. Hozzátette: arra számít, hogy Salim Ahmed Salim is hamarosan közli álláspontját.

Kínában letartóztatják a tibeti Lobsang Wangchukot, miután a rendőrség megtalált nála egy olyan könyv kéziratát, melyet ő írt, címe A tibeti függetlenség története.

Kezdetben 3 és fél év börtönbüntetésre ítélték, aztán a hatvanhét éves vallási vezető halálos ítéletet kapott. Később 18 évre módosították az ítéletet. Wangchuk végül 1987. november 4-én halt meg a börtönben.

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_lobsang_wangchuk.jpgLobsang Wangchuk

december 4.

Törvényerejű rendelet született a Pécsi Tudományegyetem elnevezéséről: Janus Pannonius Tudományegyetem. Ezzel a rendelettel egyidejűleg 1981. december 31-vel megszűnt a Pécsi Tanárképző Főiskola.

Felavatták a komlói Kossuth bányaüzem új, IV-es számú aknáját. Az utóbbi évtized legnagyobb vállalati beruházásával a Mecseki Szénbányák megteremtette a Kossuth bányamezőben még fellelhető mintegy kilencmillió tonna feketekőszén - többek között a meglevő aknák pilléreiben lekötött széntömeg - lefejtésének feltételeit. Az új aknán felszínre hozott szénből a kilencvenes évek közepéig összesen több mint egymillió tonna kokszszén koncentrátumot adnak a hazai kohászatnak; ennek értéke mintegy négymilliárd forint.

Az Izvesztyija száma cikket közöl „Szaharov és felesége éhségsztrájkjáról”. A cikk, amelyet ismertetett a TASZSZ hírügynökség, közli, hogy Szaharovot és feleségét kórházba szállították, hogy megakadályozzák egészségi állapotuk romlását. A cikk ismerteti az ügy hátterét. E szerint Szaharov és felesége, Jelena Bonner azért kezdte el az éhségsztrájkot, hogy kikényszerítse a kiutazási engedély megadását Bonner asszony korábbi házasságából született fia volt élettársának. A fiú külföldre távozott, az Egyesült Államokban elvált feleségétől, s most követeli a kiutazási engedély megadását az élettársának. A lány szülei, akik munkaképtelenek, tiltakoztak a kivándorlás ellen. Ebben az esetben - mivel nem házastársakról van szó - az illetékes hatóságok változatlanul elutasítják a kiutazási engedély kérelmét.

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_szaharov-hazaspar.jpgA száműzetésben lévő Szaharov házaspár

Befejeződött a Varsói Szerződés tagállamai honvédelmi miniszteri bizottságának ülése. Ebből az alkalomból Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke Moszkvában fogadta a Varsói Szerződés tagállamai honvédelmi miniszteri bizottságának a tagjait. Leonyid Brezsnyev és a honvédelmi miniszterek barátságos beszélgetést folytattak. Brezsnyev megelégedését fejezte ki a bizottság munkájával kapcsolatban, és újabb sikereket kívánt a minisztereknek a Varsói Szerződés tagállamai védelmi képességének szilárdításában.

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_varsoi_szerzodes.jpgLeonyid Brezsnyev fogadta a tanácskozás részvevőit

Ezután A honvédelmi miniszteri bizottság ülésén részt vevő szövetséges hadseregek delegációi fölkeresték a Lenin-mauzóleumot, Lenin lakószobáját és munkahelyét a Kremlben. Koszorút helyeztek el a Lenin-mauzóleumnál és az Ismeretlen Katona sírjánál. Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter a program végén hazaérkezett Moszkvából.

A Szovjetunió genfi missziójának „Rózsák villája” nevű épületében megtartották az európai nukleáris fegyverzetek korlátozásáról szóló tárgyalássorozat 2. plenáris ülését. A tanácskozás közel két és fél óráig tartott. A következő plenáris ülést a jövő héten, kedd délelőtt 11 órakor tartják az amerikai fegyverzet-ellenőrzési és leszerelési hivatal
genfi képviseletének épületében.

Mától a japán fővárosban tartja háromnapos ülésszakát a leszerelés és biztonság kérdéseivel foglalkozó független bizottság (ICDSI), ismertebb nevén a Palme-bizottság, amelynek elnöke Olof Palme volt svéd kormányfő, a befolyásos szociáldemokrata államférfi. A tavaly szeptemberben megalakult ICDSI a korábbi párizsi, bécsi, genfi, moszkvai és mexikóvárosi ülésszak után először tanácskozik Ázsiában.

Johann Cruyff visszatért az Ajax Amsterdamhoz. A 34 éves világsztár minden bizonnyal most már végleg itt fejezi majd be sikeres pályafutását. Bemutatkozása nagyszerűen sikerült az FC Haarlem ellen, gólt lőtt és többet előkészített.

december 5.

Reggel, a MEDOSZ budapesti székházában megkezdődött a kisiparosok nyolcadik országos küldöttgyűlése. Minden megyében és a fővárosban is gondos előkészítő munka előzte meg ezt az eseményt, amelyen. a Kisiparosok Országos Szervezetének tagjai által megválasztott, csaknem háromszáz küldött és sok meghívott vendég vesz részt.

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_kisiparosok.jpgA küldöttek egy csoportja

Az Egyesült Államok szenátusa a hétvégi rendkívüli ülésén 84 szavazattal 5 ellenében minden idők legnagyobb amerikai katonai költségvetését hagyta jóvá, lehetővé téve, hogy a Pentagon egy esztendő alatt 208 milliárd dollárt költsön el. Ez 37 milliárddal haladja, meg az előző évi kiadásokat.

Reagan amerikai elnök aláírta azt az okmányt, amely újraszabályozza a hírszerző szervek hatáskörét. Az elnöki rendelet hatályon kívül helyezi azt a korábbi okmányt, amelyet még a Watergate-időszak leleplezéseinek hatására fogadtak el azzal a céllal, hogy legalább némileg korlátozzák a hírszerző szervek - mindenekelőtt a CIA - egyesült államokbeli tevékenységét.

december 6.

Tíz európai NATO-tagország és az Egyesült Államok békemozgalmainak 300 képviselője Brüsszelben megvitatta az utóbbi hónapok fegyverkezés- és háborúellenes tömegmegmozdulásainak tapasztalatait és a jövő feladatait. Az „alternatívák az elrettentéssel szemben - az atomfegyver-ellenes szövetségért” jelszóval megrendezett fórum részvevői további tömegakciókat sürgettek Nyugat-Európában a leszerelésért és a háborús veszély elhárításáért. Több békemenet megtartásáról döntöttek: így a nyugat-európai országokban tevékenykedő Nők a békéért mozgalom képviselője bejelentette, hogy Amszterdamtól Bécsig vonuló békemenetet szerveznek.

Kadhafi líbiai elnök az ABC televíziós adónak adott nyilatkozatában visszautasította az amerikai kormányzat vádjait. Amerikai hivatalos szóvivők a közelmúlt napokban az ország történetében példátlan biztonsági rendszabályokat léptettek életbe az elnök és más vezető államférfiak környezetében, s ezeket azzal indokolják, hogy „Líbiából irányított összeesküvők csoportja ” tör az amerikai vezetők életére.

Egy kis reklám:
idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_reklam.jpg

Egy kis humor:
idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_heti_humor.jpg

A hét híre, hogy „válságstáb” felállítását látta szükségesnek a Kaposvári Rákóczi elnöksége, amely a napokban megvitatta a nagyon gyengén szerepelt NB Il-e s labdarúgócsapat őszi teljesítményét.

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_kaposvari_rakoczi_biro_antal.jpgBiró Antal, aki adós maradt a gólokkal

Magasházi József vezető edző - az elnökség megállapítása szerint - nem tudott magyarázatot adni a mérsékelt teljesítményre, s nem tudta vázolni a kátyúból kivezető utat sem. Ezért hozták létre a rendkívüli bizottságot, amely december 10-ig előterjesztést tesz, hogy aztán határozott lépések következzenek Kaposvárott.

Hét élvonalbeli labdarúgó kapta meg az őszi 17., azaz zárófordulóban az automatikusan egy mérkőzéstől való eltiltást jelentő második sárgalapját - minden következmény nélkül! Ugyanis, amint Czékus Lajos, az MLSZ főelőadója elmondta, a versenykiírás értelmében az őszi idényben kapott egy vagy két sárgalap a tavaszi idény kezdetéig érvényét veszti, csupán a már fegyelmi eltiltás hatálya alatt lévő játékosok büntetése marad érvényben. így tehát Csepregi (Békéscsaba), Kerepeczky (Bp. Honvéd), Szigeti (DMVSC), Vörös (Haladás), Madarász (Ózd), Novath (Videoton) és Simon (ZTE) két sárgalapja az „amnesztia” jóvoltából ezúttal nem jelent kényszerpihenőt, ők csakúgy mint az egy sárga lappal rendelkezők a fentiek értelmében „ tiszta” lappal kezdhetik a tavaszi idényt - szombaton, illetve vasárnap.

Az első osztályú labdarúgóbajnokság utolsó őszi (17.) fordulójában a következő játékosok jubiláltak.
350: Gass (ZTE)
275: Kovács B. (Ü. Dózsa)
200: Csapó (Tatabánya)
125: Kőhalmi (Békéscsaba) és Onhausz (Rába ETO)
100: Kozma (SZEOL AK)
75: Disztl P. (Videoton)
50: Fodor (DMVSC), Márkus (Volán), Moldván (NYVSSC), Somogyi (SZEOL AK).
25: Gruborovics (SZEOL AK).

Giancarlo Antognoni, a Fiorentina válogatott csatára 11 napos kórházi kezelés után csaknem teljesen gyógyultan térhetett haza. Ismeretes, hogy a legutóbbi Fiorentina-Genoa bajnoki labdarúgó mérkőzésen a genovai kapussal történt összeütközése következtében súlyos koponyasérülést szenvedett. Antognoni reméli, két hónap múlva elkezdheti a rendszeres edzéseket.

A hétvégén befejeződtek az európai VB-selejtezők. Olaszország az 5. csoportban mindössze 1:0-ra nyert Luxemburg ellen, s a nápolyi közönség bizony kifütyülte kedvenceit. A gólt a 6. percben Collovati lőtte. Ebből a csoportból Jugoszlávia 13, Olaszország 12 ponttal került a Mundiálra. Franciaország 4:0 (2:0) arányban győzedelmeskedett Ciprus ellen, s ezzel végleg feltette az i betűre a pontot, 1978 utána XII. VB döntőjének is a részvevője lett. Góllövők: Lacombe (2), Rocheteau és Genghini. Belgium és Franciaország lett a két továbbjutó, míg hatalmas meglepetésre az utóbbi két világbajnokság ezüstérmese Hollandia csak szemlélője lehet a nagy eseménynek.

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_vb_selejtezo.jpgAz olaszok egyetlen gólját az előrehúzódott Collovati fejelte

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 18. fordulóját! A szombati és a vasárnapi fordulóban már a tavaszról előrehozott mérkőzéseken küzdenek az első osztályú futballbajnokságban a csapatok. Négy mérkőzést játszanak Budapesten, ötöt vidéken, közte egyet vasárnap délelőtt.

Volán - Haladás
A két együttes most játszik először Rákospalotán az NB I-ben. Mélyponton van a Volán, masszív a Haladás, döntetlen a realitás.
idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_volan_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_volan_haladas_voros_kiraly.jpgTömegjelenet a szombathelyiek kapuja előtt, balról: Márkus, Magost Forintos, Király, Sebők, Vörös és Kiss

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_volan_haladas_szarka.jpgSzarka, aki most először szerepelt NB I-ben a Haladás kezdőcsapatában, két védő Ebedli Ferenc és Márkus gyűrűjében is ügyesen játszotta vissza a labdát...

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_volan_haladas_tar.jpg...a felfutó Tar (7) egyből ellőtte azt...

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_volan_haladas_kovacs_laszlo.jpg...és végül a labda a tehetetlen Kovács László hálójában köt ki

Vasas - ZTE
Nem dicsekedhet a Vasas az utóbbi időben nevéhez méltó eredményekkel, de azért most már nyernie kell, hogy legalább a Szeged elleni pontvesztést korrigálja. A Vasasban maródi Szebegyinszky és Izsó is. Előbbi térdét begipszelték, utóbbi pedig beteg.
idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_vasas_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_vasas_zte_mihalecz_rixer.jpgMihalecz és Rixer párosjelenete két képkockában - Huták sípja néma maradt, helyesen

Ú. Dózsa - SZEOL AK
Bár a vendégcsapat pontot szerzett a Fáy utcában a Vasas ellen, most csak a számára negatív gólkülönbségen gondolkozhat. Abszolút esélyes az őszi bajnok Ú. Dózsa. A hazaiaknál Kovács J. és Törőcsik sérüléssel bajlódik. A SZEOL AK ellen azonban minden bizonnyal ott lesznek a kezdőcsapatban.
idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_u_dozsa_szeol_ak.jpg

A Délmagyarország című napilap eképpen értékelte a látottakat:
A negyedik gól után a játék színvonala nagyon visszaesett, többnyire a két 16-os között folyt a játék, a Szeged teljesen feladta a góllövés reményét, és az Újpest sem erőltette a további gólszerzést. A szegediek ugyanúgy, mint a Vasas ellen, megerősített védelemmel játszottak. Azonban ez a játék most nem hozott eredményt számukra.

Szegedi kötődésű barátunk érdekes információval látott el minket:  Hornyák Bélát a 15. percben sérülés miatt le kellett cserélni. Róla talán kevesen tudják, hogy futballhoz kötődő játékfilmekben is szerepelt sportpályafutása mellett. A Régi idők focija Sebestyénjeként, vagy a Menekülés a győzelembe című filmben statisztaként még Pelével is megküzdött.

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_hornyak_bela.jpgHornyák itt még 1981 nyarán a Rába ETO kapusaként

Hornyák Béla 1956. április 23-án Budapesten született. A KSI-ben kezdett el futballozni, később játszott az Egyetértésben, a Váci Híradásban, az MTK-ban, a Kossuth KFSE-ben, a Rába ETO-ban, végül pedig a Szeol AK-ban (Ebben az idényben egy mérkőzésen már védett a Rába ETO-ban is, így magyar bajnoknak is mondhatta magát a szezon végén). Pályafutása alatt 130-szor védett NB I-es találkozón. Legnagyobb sikerének a Szegeddel elért 9. helyet tartja, de büszke a Rábával elért címére is, valamint arra, hogy 1976/77-ben utánpótlás-, majd olimpiai válogatott volt. 1987-től trénerkedik, az MTK-nál kezdte utánpótlás kapus-edzőként, majd 1991-től Garami József invitálását elfogadva Újpestre, a lilák felnőttcsapatához került. Az 1998-ban szerzett bajnoki cím után Dunakeszire vezetett az útja, ahol előbb Glázer Róberttel, majd Détári Lajossal dolgozott. A REAC-nál 2000-ben kezdte munkáját, az első csapatnál másod- és kapusedző is volt, napjainkban is utánpótlás edzőként dolgozik még.

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_u_dozsa_szeol_ak_torocsik.jpgTörőcsik fájós derékkal vállalta a játékot, s mint kiderült, jobb lett volna, ha pihen, mert ismét befejezés előtt el kellett hagynia a játékteret

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_u_dozsa_szeol_ak_nagy_laszlo.jpgNagy László középpályás játéka, játékmesteri tevékenysége olykor régebbi legjobb napjait is 
felülmúlja

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_u_dozsa_szeol_ak_kardos_kutasi.jpgA középpályán is remekül helytálló Kardos és a szegedi Kutasi fut versenyt

Rába ETO - Ózd
Amennyiben tovább tart a győri zöld-fehérek diadalmas menetelése (miért ne tartana tovább?) semmi esélye az Ózdnak.
idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_raba_eto_ozd.jpg

A 9:2-es eredmény ritka, mint a 16 méteres, bal lábbal leadott kapáslövés nyomán született gól...

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_ozdi_kohasz_fekete.jpgFeketén, az Ózdi kapuson semmi nem múlt

De azért előfordul olykor-olykor. Nemcsak szombaton Győrött láthattak a szurkolók 11 gólt ilyen elosztásban, hanem másfél évvel ezelőtt Újpesten is. Az Ú. Dózsa szintén 9:2-re győzte le a Békéscsabát. Az ETO - Ózd mérkőzéssel ellentétben ott az első félidőben esett több gól: 7:2-vel fordultak. A lilák góljait Fazekas (4), Tóth A.Fekete, Kolár, Törőcsik és Dunai III. (1-1) lőtte. Még három nagy eredmény tavaly őszről: FTC - Dunaújváros 8:0 (a nyolcból Nyilasi hármat szerzett), FTC - Kaposvár 6:2, Videoton - Volán 7:2.

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_raba_eto_ozd_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_raba_eto_ozd_no_comment.jpgAz ilyenhez szokták írni a karikaturisták: kép - szöveg nélkül...

Nyíregyháza - Bp. Honvéd
A Honvéd nagyon kellemetlen helyzetbe kerülhet esetleges vereségével, a Nyíregyháza viszont képes otthonában a győzelemre. Döntetlen lehet az eredmény. A Nyíregyháza hiányzói: Cséke, Pólyák. Kozma, Buzsik és Gáspár. Valamennyien sérültek. A Bp. Honvédban egyetlen kérdőjel van: Bodonyi vagy Kuti lesz a jobbszélső.
idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_nyiregyhaza_bp_honved.jpg

DVTK - Pécsi MSC
A diósgyőriek az esélyesek, ezt alátámasztja, hogy a legutóbbi fordulóban biztosan verték a Ferencvárost.
idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_dvtk_pecsi_msc.jpg

Csepel - Ferencváros
Az őszi nyitányon 4:0-ra nyert a Ferencváros, ez az eredmény nem valószínű, hogy megismétlődik. Sőt: a csepeliek olyan jól játszottak a Debrecen ellen, hogy egy pontot most is nyugodtan szerezhetnek. A Ferencváros csapatának kapuját, hosszú szünet után ismét Zsiborás védi. A hosszúra nőtt játékos 1981-ben csak egy találkozón szerepelt. Hiányzik a zöld-fehér csapatból Nyilasi és Koch, mindketten sérültek. A Csepel nem változtat, Keszthelyi Mihály jó játékot vár csapatától.
idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_csepel_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_csepel_ferencvaros_rab_lazsanyi_szanto_kelemen.jpgKörbe-körbe Csepelen (balról) Rab, Lazsányi (7), Szántó és Kelemen

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_csepel_ferencvaros_meszoly_szanto.jpgMészöly nagy lendülettel érkezik, de a földre került Szántó estében is elrúgja a labdát a csepeli középpályás elől

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_csepel_ferencvaros_zsiboras_jancsika.jpgZsiborás és Jancsika ment a kapu torkában (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_csepel_ferencvaros_lazsanyi_ebedli.jpgLazsányi és Ebedli fejpárbaja

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_csepel_ferencvaros_weber_poloskei.jpgPölöskei Wéberrel harcol a levegőben

Békéscsaba - Debreceni MVSC
A vendégegyüttes a Csepelen elszenvedett katasztrofális veresége után bizonyára megingott önbizalommal lép pályára, a Békéscsabát pedig inspirálja a Volán ellen elért győzelme. A papírforma hazai sikert ígér. A Békéscsaba kispadján ott lesz Plástyik, akit most igazoltak vissza Gyuláról. A Debrecen csapatának sérültjei: Kerekes, Tímár, Feledi és Kiss.
idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_bekescsaba_debreceni_mvsc.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_bekescsaba_debreceni_mvsc_pasztor.jpgKülönosen a békéscsabai Pásztor (5) élt a nehéz és mély talajon

Videoton - Tatabánya
A bajnokság egyik örvendetes eseménye (nem sok akad), hogy a két ügyes együttes rangadót vív egymással. Az erőviszonyok ismeretében könnyen elképzelhető a pontosztozkodás. A Tatabánya két kulcsembere nem szerepelhet Székesfehérvárott. Csapó és Weimper is sérült, helyettesítésük nem lesz könnyű a rangadón.
idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_videoton_tatabanya.jpg

A mérkőzések után lássuk az 18. forduló válogatottjait! A gólgazdag fordulóra mi sem jellemzőbb, hogy az összes gólból 20 találat három mérkőzésen esett és ismét nem lehetett 6-os osztályzattal a legjobbak közé bekerülni. Külön érdekesség, hogy a 9 gólt kapó ózdi Fekete is 7-est kapott, csak úgy mint a képzeletbeli csapatok hálóőrei. Négyen kaptak 8-as kalkulust, közülük a három gólt is jegyző győri Szentes Lázár lett a forduló játékosa.idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_a_fordulo_valogatottjai_szentes_lazar.jpg

A góllövőlista élén ezúttal már Szentes áll, megelőzve a hosszú ideje sérült, ezért gólképtelen eddigi éllovast, a debreceni Kerekes Györgyöt. Utóbbit már az újpesti gólzsák, Kiss Sándor is beérte mai duplájával. Már tíz gólnál jár Hannich Péter.
idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella élén továbbra is az Újpesti Dózsa áll magabiztos győzelmével, tartva velük a lépést a gólparádét rendező ETO és a meglepetés vendéggyőzelmet szerző Tatabánya. Az eddigi második Videoton vereségével lecsúszott a dobogóról.  A középmezőny élén őrzi helyét a Ferencváros és a Haladás, nagyot lépett mögéjük felfelé a Békéscsaba. A kiesési zónából elmenekült a Diósgyőr a bravúrjával, gyakorlatilag helyet cserélve a ma kivégzett Ózdi Kohásszal. A Volán hazai pályán elért győzelmével nem jutott egy tapodtat sem előre, és szó mi szó, a szegediek helyzetén sem javított sokat KO vereségük a Megyeri úton.
idokapszula_nb_i_1981_82_18_fordulo_tabella.jpg

Hosszú idő után nem szerda-szombat ritmusban folyik tovább a bajnokság. Hétközben ezúttal az MNK-ban lesz játéknap, a legjobb 32 közé jutásért lépnek pályára az együttesek, aztán jön a 19. forduló az alábbi párosításokkal:

Ferencváros - Békéscsaba
Pécsi MSC - Csepel
Bp. Honvéd - DVTK
Tatabánya-Rába ETO
ZTE - Ú. Dózsa
Haladás VSE - Vasas
Debreceni MVSC - Volán
Ózd - Nyíregyháza
SZEOL AK - Videoton 

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3512657013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szkófild 2017.09.01. 06:54:57

Azt a 9-2 es ETO -Ózd meccset testközelből néztem végig, az ózdi kapu mögül.Beleégett a memóriámba.

Rich.mond 2017.09.01. 14:50:53

@szkófild: Az ETO-nak, vagy az Ózdnak szurkoltál? (csak kiváncsiságból)

JuAn 2017.09.04. 19:34:17

Hogyan sikerülhetett elérni azt, hogy Leonyid Iljics jobbjára, sőt, szinte vele egy vonalba kerülhessen vezérezredesünk a fénykép készültekor?
süti beállítások módosítása