Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

A stadion büféje

2017.09.10. 19:10 Rich.mond

„Magyar bajnoki meccsen akkor lesz söröd, ha ismersz valakit a sor elején...” – Gy., magyar szurkoló, Coelho nyomán.

Stadion épülhet-szépülhet, de a fenti mondás igaz volt ötven évvel ezelőtt és igaz lesz ötven év múlva is. Ennek ékes bizonyítéka, hogy az igazán jó büféket országszerte ismerik – lásd például a III. Kerületi TVE sporttelepén található kiszolgáló egységet, vagy a Pénzügyőr fényűző finánc búfelejtőjét.

Egyáltalán mi a baj a labdarúgó stadionjaink büféivel? Azon felül persze, hogy drága. Ám egy szórakozóhelyen, vagy egy kicsit is igényesebb kocsmában is nagyjából ennyi a sör, így ezt még lenyelnénk. Nem készültem elemzéssel és grafikonokkal, csupán pár évtized tapasztalatát szeretném egy rövid posztba belesűríteni. Nem feltétlenül az a vágyam, hogy mindenki végigzabálja, vagy vedelje a meccset, mint egy NFL-találkozón, de maradjunk annyiban, hogy bőven van hová fejlődni. És különös módon erről soha sehol sem olvastam MLSZ tanulmányokat, pedig hogy a vendéglátó-egységeknek komoly szerepe van az elégedettség növelésében, az alighanem vitán felül áll.

bufe.jpgOstrom alatt a mezőkövesdi vendégbüfé - kép

1. Először is, sőt, mindenek előtt: a kiszolgálás sebessége. Ha az adott büfére 100 embernél több jut, akkor garantált a végtelen hosszúságú sor, ahol életbe lép a bevezetőben említett idézet. A nagyobb tömeget befogadó vendégbüfékben még rosszabb a helyzet, mert ott aztán mindenki az egy, jobb esetben két ablaknál fog összezsúfolódni. A két sörcsapból folyik a lé, de az egyiket jó eséllyel mindjárt cserélni kell és a csapot kezelő lánynak meg kell keresnie azt a személyt, aki oda tudja gurítani a tele hordót, utána a csapból felpöffen egy fürdőkádnyi sörhab, stb. A kispestieknek idén tavasszal sikerült szép létszámmal megtölteni a vendégszektorokat és garantált volt a több tíz méteres, össze-vissza kanyargó, vagy éppen átláthatatlan sor a pultoknál. Ezt át lehet hidalni például a Beerjet nevű találmánnyal - elsőként a St. Pauli alkalmazta. 6 korsó sör 7 másodperc alatt! Ez miért nem követelmény az elsőosztályú-stadionokban?

beerjet.jpgFotó és a hozzá kapcsolódó bejegyzés: kocsma.blog.hu

2. Tájékoztatás. Mert a sor végéről a fene se látja, hogy az most a rántotthúsos-zsemlés sor, vagy a sörös. A vége úgyis az lesz, hogy mindenhol mindent adnak és a halálosan kimerült személyzet össze-vissza rohangál a szűk helyen.

3. A sörkínálat – rögvest rátérünk a többi termékre is... Tehát én még nem találkoztam olyan stadionban található büfével, ahol egynél több sörfajtából lehetett válogatni. Van egy kijelölt partner és slussz. Illetve talán Sopron volt a kivétel, de ebben már nem vagyok biztos. Van csapolt sör és talán-talán dobozos (ugyanabból) - amit persze kitöltenek pohárba. A dobozos általában nem olyan hideg, a csapolt általában...khmmm, nem olyan finom, enyhe savanykás utóíze van, de legalább a vége ihatatlan és a hab is gyanús alakot vesz fel. Én leginkább az üveges söröket szeretem, akár azt is ki lehetne tölteni pohárba. Persze tudom, a megnövelt személyzet csökkenti az extraprofitot, örüljek, ha kapok valamit!

sorok.jpgI have a dream...

4. Csak a sör létezik? – miért nem lehet kinyitni néha egy-két középkategóriás üveg bort? Vagy egy rozét és némi szódával vegyíteni? Értem én, hogy nem feltétlenül kell a sárga földig itatni a drukkereket, de nem vagyok benne biztos, hogy egy jó minőségű bor ártalmasabb, mint a ki tudja mit tartalmazó csapolt sör. Rendben, ne áruljanak röviditalokat, de bizonyára van, aki szívesen inna csökkentett alkoholtartalmú gyümölcsös sört, vagy cidert. Meddig tartana ezeket betenni a hűtőbe és kérés esetén pohárba tölteni, majd jó szurkolást kívánni?

super-bowl-wine-concession-02-11-16.jpgA hanyatló Nyugaton létezik boros stand, pedig elviekben mi vagyunk a borosnemzet

5. Hiányoznak azok a helyek, ahol kényelmesen le lehet ülni. Ebben talán tetten érhető némi javulás, de csakis tavasztól kora őszig. Mihelyst jön a hideg, eltűnnek a sörpadok és a napernyők, lehet toporogni egy hideg sörrel a kézben, miközben az októberi szellő cirógatja orczánkat és csiklandozza hátunkat. Alapvetően hiányoznak a kényelmes, már-már éttermi megoldások, ahol rendelés után le lehet ülni egy asztalhoz egy párnázott székre, egy fűtött helyiségben. Ne feledjük, azért páran vinnénk ki feleséget, barátnőt, gyereket is, ha éppen úgy van. Kényelmesebb egy pult, utána mindenki mehet, amerre lát. Sok stadion környékéről egyébként is eltűntek már a régi, megszokott kocsmák – Budapesten legalábbis igen sokat romlott a helyzet.

6. Az ételkínálat. Ár-érték arányban pofátlanul drágán adott zsíros deszka. Esetleg perec. Az újpesti és a ferencvárosi felhozatal kilóg (felfelé) a sorból, de nálam valahol ott kezdődik a kínálat, amit Beer’shevában láttam. A mintegy hetven vendégdrukker egy sor melegételből válogathatott, a hot-dogtól a gyros tálig. Nálunk talán még lehet szikkadt rántotthúsos zsömit kapni, vagy egy csokit. Kispesten anno Hemingway víziójához hozzátartozott az amerikai hot-dog is, ami tényleg jó volt, de visszatértünk a nyolcvanas évekhez. Itt szeretném leszögezni, hogy nem a hot-dogot tekintem a gasztronómia csúcsának, de egy néző/szurkoló minimum két órát tölt el a stadionban – inkább hármat. Nem kizárt, hogy megéhezik, főleg, ha sok helyre semmit nem vihet be.

zsiros_deszka.jpg

7. Melegital-kínálat. Mert ne feledjük, hogy nem csak júliusban-augusztusban járunk meccsre. A hidegben a tea és a forralt bor lesz az első, ami elfogy. Általában a kezdő sípszóra már csak sajnálkozó fejrázás lesz a válasz, ha kérni szeretnénk. Kávé? Ugyan..

forralt_bor_1.jpgNem várom el, hogy így szervírozzák

8. Lelátói árusítás hiánya. Németországban, vagy akár Peruban, Uram bocsá’ az NFL-ben is teljesen természetes, ha az árusok egy tálcán sört hoznak, vagy egy puttonyban teát, nem beszélve a Long Island koktélról. Nem maradunk le semmiről, ami a pályán történik és nem egyszerre rohamozza meg mindenki a büfét. Win-win helyzet. Mi itt Magyarországon fáradjunk ki a betonteknőből és legfeljebb a reakciókból sejtjük, hogy mi zajlik a zöld gyepen.

zollei-janos_kalap.jpgZöllei János, a legendás fruttiárus - alias Kalap - fotó és írás: tempofradi.hu

Címkék: stadion mlsz büfé


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr512804974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csehmatyi 2017.09.11. 07:55:14

Hiánypótló cikk, gratula

Dinkainka 2017.09.11. 10:37:16

Régen volt pereces. Orbánék ezt is tönkrevágták, amikor a disznóképű NAV bandájukat ráuszították az árusokra!

Dezsike 2017.09.11. 11:24:41

Külföldön se jobb a helyzet, még félháznál is szép sorok alakultak ki a büfénél a szünetben (nem fociról van szó, más, itthon kevésbé népszerű sportról, ami több óra hosszú és többször van hosszabb-rövidebb szünet) - hát még teltháznál. Ráadásul a szűk folyosókon alig lehet elférni. A nagyszünetben ki is mentünk inkább a közeli gyorsétterembe, a rövidebbekben viszont kifigyeltük, hogy két büfé ablaka nagyon közel esik egymáshoz, így az előbbi sora mindig maximalizálódik az utóbbi ablaknál, ami kb harmad akkora mint a többinél kialakuló sor. Mindig oda álltunk, így hamar sorra kerültünk. Magyar stadionról nincs sok tapasztalatom, a Papp László Sportarénában voltam csak, ott viszonylag tűrhető sorok vannak az események előtt (szünetes tapasztalatom nincs, általában kibírom a végéig).

Tököm Állat 2017.09.12. 07:30:22

Vajon ha már a 10.percben nincs sör,miért nem tud hozni az üzemeltető utánpótlást?A legnagyobb probléma a kevés személyzet.Külföldön csak elédrakják a hátul már kitöltött söröket,lehúzzák a cashlass kártyát és mehetsz.Nálunk meg a szarakodás,hogy kétezresből nem tudnak visszaadni ezer forintot...Legkézenfekvőbb megoldás a lelátókat járás lenne kitöltött korsókkal.De ugye akkor megint kéne plusz két-három embert alkalmazni..A másik a budik:a legújabb stadionokban is egyszerűen elfelejtették,hogy itt is speciálisan leginkább a szünetben mennek ki az emberek.S még a hazai oldalakon is csak pár darab van.A nőikről ne is beszéljünk..

Tököm Állat 2017.11.06. 13:39:19

Na.Szombaton a Grupiban már működött egy hatos Beerjet.Kétpercenként került a pultra.Az eddigiekhez képest ez már a haladás.A negatívum:már másfél órával a kezdés előtt sorban kellett állni a wc-n..Nem értem mi alapján tervezték ezeknek a befogadóképességét.

maribor_ 2017.11.06. 13:49:32

@Tököm Állat: Akkor hasított minden, mint kés a vajban....
süti beállítások módosítása