Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 Őszi zárás – Tabellák és statisztikák 2.

2017.10.09. 12:09 maribor_

1982. január 25-február 7., a január utolsó és a február első hete

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_2_sarlos_arafat.jpgJasszer Arafatot Sarlós István fogadja a Ferihegyi repülőtéren

Lássuk először a két hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

január 25.

Tbilisziben megnyílt a magyar-szovjet gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési kormányközi bizottság XXVIII. ülésszaka. A magyar kormányküldöttséget Marjai József miniszterelnök-helyettes, a bizottság magyar tagozatának elnöke, a szovjet delegációt Nyikolaj Talizin miniszterelnök-helyettes, a szovjet tagozat elnöke vezeti. Az ülésszak munkájában részt vesz Zurab Pataridze, a Grúz SZSZK Minisztertanácsának elnöke, aki a Grúz Kommunista Párt Központi Bizottsága és a köztársaság kormánya nevében üdvözölte az ülésszakon részt vevő kormányküldöttségeket.

Moszkvában Nyikolaj Patolicsev szovjet és Veress Péter magyar külkereskedelmi miniszter ünnepélyes keretek közt aláírta a két ország idei árucsere-forgalmi jegyzőkönyvét. A kölcsönös szállítások értéke 1982-ben 6,8 milliárd rubel.

Az SZKP Központi Bizottsága, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége és a Szovjetunió Minisztertanácsa gyászjelentésben tudatta, hogy életének 80. évében, rövid ideig tartó, súlyos betegség után elhunyt Mihail Andrejevics Szuszlov, az SZKP, a szovjet állam és a nemzetközi kommunista mozgalom kiemelkedő személyisége, az SZKP KB Politikái Bizottságának tagja, az SZKP KB titkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának küldötte, a szocialista munka kétszeres hőse.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_2_szuszlov.jpgSzuszlov itt még Brezsnyevvel parolázik korábban

Az 1982-es American Music Awards-ot, a legrangosabb amerikai könnyűzenei díjat Kenny Rogers kapta meg.

január 26.

Súlyos közlekedési baleset volt kedd délelőtt a Vöröshadsereg útja-Budakeszi út kereszteződésénél, amikor szabálytalanul, a főútvonalon haladó 56-os autóbusz elé kanyarodott a Szépilona felől érkező IFA teherautó. Az ütközés következtében a teherautó vezetője és az autóbusz két utasa megsérült.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_2_baleset.jpgA megrongálódott járművek

Csehszlovákia nyugati részén Barátság '82 fedőnévvel közös taktikai hadgyakorlat kezdődött a csehszlovák néphadsereg, a magyar néphadsereg és a szovjet hadsereg középső hadseregcsoportjának részvételével. A hadgyakorlat célja a hadseregek harckészültségének növelése, a kölcsönös együttműködés bővítése, valamint a testvéri hadseregek kiképzési és nevelési hatékonyságának és minőségének javításával kapcsolatos politikai munka tapasztalatainak kicserélése.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_2_baratsag_82.jpgA részt vevő katonák pontonhidat építenek

A Reagan-kormány hatalomra lépése óta másodízben - ezúttal a korábbinál is feszültebb nemzetközi légkörben - találkozott egymással Gromiko szovjet és Haig amerikai külügyminiszter. A Genfben, az amerikai képviselet villájában megtartott találkozó és az azt követő sajtóértekezlet a késő esti órákig tartott.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_2_haig_gromiko.jpgAlexander Haig és Andrej Gromiko a tárgyalás előtt

Az el nem kötelezett országok csoportja az ENSZ székházában ülést tartott, és sürgette a Biztonsági Tanácsot, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a közgyűlés rendkívüli ülésszakának összehívásához, amelyen a Golán-fennsík izraeli bekebelezését vitatják meg.

január 27.

Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese két napra Baranya megyébe látogatott. A vendéget délután Pécsett a megyei pártbizottság székhazában Lukács János első titkár, valamint Horváth Lajos, a megyei tanács elnöke fogadta és tájékoztatta a megye gazdasági, politikai és kulturális életéről.

Óvári Miklós, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára a főváros IX. kerületének, a mintegy 90 ezer lakosú Ferencvárosnak életével ismerkedett. Az MSZMP IX. kerületi Bizottságának székházában Gál Lászlóné, a pártbizottság első titkára, Szabados László, a kerületi tanács elnöke és a városrész más vezetői fogadták. Tájékoztatták a kerület életéről, munkájáról, az idei tervekről.

A Balassagyarmati Megyei Bíróság dr. Márton János tanácsa kétnapos tárgyalás után ítéletet hirdetett Kéri György 29 éves abasári lakos, autóbusz-gépkocsivezető bűnügyében. Kéri György 1981. november 30-án reggel a GF 28-71 forgalmi rendszámú autóbusszal a mohorai közúti vasúti kereszteződésben a fénysorompó piros, tilos jelzése ellenére ráhajtott a sínekre, s ott összeütközött egy menetrend szerint közlekedő személyvonattal. A szerencsétlenség következtében tizenheten életüket vesztették, huszonkilencen súlyosan, huszonnyolcán könnyebben megsérültek. A társadalmi tulajdonban mintegy 800 ezer forint értékű kár keletkezett, a vasúti közlekedés az érintett szakaszon nyolc órán keresztül szünetelt. A megyei bíróság a vádlottat halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségéért, a közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétségért és jelentős kárt okozó, gondatlanságból elkövetett rongálás vétségéért halmazati büntetésként kilencévi, fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, ezenkívül véglegesen eltiltotta a gépjárművezetéstől. Az ítéletben az ügyész megnyugodott, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

január 28.

A magyarországi mozik vetíteni kezdik A Birodalom visszavág című amerikai sci-fi kalandfilmet, mely a korábban sikert aratott Csillagok háborújának a folytatása.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_2_a_birodalom_visszavag.jpgA film egyik jelenete 

Délben Padovában az olasz rendőrség különleges alakulatai 42 nap után kiszabadították a „Vörös brigádok” fogságából az 55 éves James Lee Doziert, a NATO dél-európai szárazföldi haderőinek tábornokát, vezérkari főnökhelyettest. A tábornok fizikai állapota jó, egyelőre azonban a vicenzai amerikai kórházban tartják megfigyelés alatt. Az olasz terrorizmus történetében ez az első eset, hogy fegyveres erők közbelépésével sikerült kiszabadítani a „Vörös brigádok” terroristái által elrabolt foglyot.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_2_dozier.jpgDozier kiszabadítása után

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa úgy határozott: sürgősséggel összehívja az ENSZ-közgyűlés rendkívüli ülésszakát, hogy a testület megvizsgálja a Golán-fennsík izraeli bekebelezése nyomán előállott helyzetet. A közgyűlés összehívására 13 tagállam szavazott, ellenszavazat nem volt. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia tartózkodott a szavazásnál.

január 29.

Leonyid Brezsnyev és az SZKP más vezetői búcsúztatták el a Vörös téren megtartott gyászünnepségen Mihail Szuszlovot, az SZKP KB Politikai Bizottságának most elhunyt tagját, a központi bizottság titkárát. Szuszlovot a Lenin-mauzóleum mögött, a kommunista párt és a szovjet állam kimagasló vezetőinek sorába temették el. A nyolcvanadik életévében elhunyt kiváló kommunista vezetőtől csütörtökön és péntek délelőtt tízezrek vettek búcsút a Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában felállított ravatalnál. A ravatalra elhelyezték a megemlékezés koszorúit, köztük az MSZMP Központi Bizottságának koszorúját is.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_2_szuszlov_temetes.jpgCsaládtagok, egykori harcostársak kísérik Szuszlov koporsóját

Franciaország és az NSZK nem alkalmaz gazdasági szankciókat a Szovjetunió ellen - ez a legfőbb eredménye Pierre Mauroy francia miniszterelnök és Helmut Schmidt kancellár bonni tárgyalásainak. A megbeszéléseket követő sajtóértekezletén a francia kormányfő kijelentette: ha Franciaország nem kötötte volna meg a Szovjetunióval a földgázszerződést, az egyet jelentett volna az árukereskedelem megszakításával, a Szovjetunió gazdasági bojkottálásával. Franciaország ellenzi az ilyen, feszültségeit fokozó politikát.

január 30.

A MUOSZ tv- és filmkritikusi tagozata 1981 legjobb filmjének Szabó István Mephisto című alkotását ítélte; az oklevelet a MUOSZ székházában adták át ünnepélyesen a rendezőnek, és a többi, kiemelkedő munkájáért elismerésben részesített művésznek. A legjobb operatőrnek járó díjat Ragályi Elemér kapta a Ripacsok című filmben nyújtott munkájáért.

A csehszlovák néphadsereg, a szovjet hadsereg és a magyar néphadsereg Litomerice, Liberec, Prága, Plzen és Karlovy Vary térségében tartott Druzsba ’82 (Barátság ’82) hadgyakorlata befejeződött. Összesen 25 ezer fő vett részt. A hadgyakorlat céljai megvalósultak, és a rajta részt vett csapatok visszatérnek állomáshelyeikre.

A Nemzetközi Autósport Szövetség az idei első Forma 1-es autós gyorsasági világbajnoki futam előzményeivel foglalkozott összejövetelén. A január 23-án a dél-afrikai Kyalaimban megtartott versenyt megelőző hivatalos edzésre a pilóták visszalépése miatt nem kerülhetett sor. A rajthoz állt 31 versenyző közül az edzést megtagadó 29 sportoló mindegyikét megbüntették. A legnevesebbek közül Pironi, Prost, Laffite, Villeneuve, Giacomelli és Patrese tízezer, további huszonhárom autós 5000 dolláros büntetést kapott. Amennyiben 48 órán belül nem fizetik be az összegeket, a március 7-i Buenos Aires-i futamon csak versenyen kívül indulhatnak, azaz eredményük nem számít be a pontversenybe.

Megszületik az első számítógépes vírus, az Elk Cloner, melyet tréfából a 15 éves Rich Skrenta írt. Apple II számítógépeket ér a támadás, floppy lemezen keresztül terjedt.

Skrenta ezzel megalapozta későbbi karrierjét. Az egyetem elvégzése után az Commodore Business Machines-nél kezdett dolgozni, a Unix elkészítésében szerzett elévülhetetlen érdemeket. Később IP-szintű titkosítással foglalkozott a Sun Microsystems-nél, majd a Netscape-nél tette le névjegyét. Skrenta utolsó nagy dobása a Blekko Inc. megalapítása, a nemrégiben indult project a Google-nek próbál konkurenciát állítani.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_2_virus.jpgAz első vírus képernyőfotója

január 31.

A lengyel belügyminisztérium közleménye szerint a délutáni órákban Gdanskban súlyos provokáció történt. A Lenin Hajógyár közelében az amerikai propaganda által felheccelt fiatalos egy csoportja utcai incidenst provokált, államellenes röplapokat terjesztett. Akciójukat a műszakváltás idejére időzítették. A rendfenntartó erők közbelépése és a hazatérő dolgozók magatartása következtében sikerült meghiúsítani a tüntetés megszervezését.

február 1.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának és a Hazafias Népfront Országos Tanácsának meghívására a Palesztinai Felszabadítási Szervezet küldöttségének élén hivatalos, baráti látogatásra hazánkba érkezett Jasszer Arafat, a PFSZ végrehajtó bizottságának elnöke. A delegáció tagjaméh: Abdel Abu Majzer, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának tagja, a nemzetközi kapcsolatok osztályának vezetője, a szervezet szóvivője, Szahar Abu Nizar, a PFSZ központi tanácsának tagja, az El-Fatah forradalmi tanácsának titkára.

A ruházati kereskedelem most is a hagyományos engedményes vásárral búcsúzik az őszi-téli szezontól; az akció ma hétfőn kezdődik, és két hétig, február 13-ig tart. Mindenekelőtt olyan őszi-téli árukat kínálnak, amelyek még szezon-cikkeknek számítanak. Megvásárlásukkal a lakosság divatos, teljes értékű cikkeket kap olcsóbban. Az engedmény mértéke - az elmúlt évekhez hasonlóan - az áru házakban, ruházati és cipőboltokban 30-40, helyenként 50 százalékos lesz.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_2_teli_vasar.jpgAz első napon az Úttörő Áruházban is sokan vásároltak

február 2.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára a KB székházában fogadta Jasszer Arafatot, a Palesztinái Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának elnökét, aki küldöttség élén hivatalos, baráti látogatáson tartózkodik hazánkban. A szívélyes, baráti légkörű megbeszélésen széles körű eszmecserét folytattak nemzetközi kérdésekről, különös tekintettel a közel-keleti helyzet legújabb eseményeire. Sürgették a válság átfogó, igazságos rendezését, amelynek legfőbb akadályát az imperialista terjeszkedő politika és az arab nép érdekeivel ellentétes, különutas tárgyalások jelentik.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_2_kadar_arafat.jpgKádár János és Jasszer Arafat az MSZMP KB székházában

Alexander Haig amerikai külügyminiszter a kelet-nyugati kapcsolatokról nyilatkozott az Egyesült Államok szenátusának külügyi bizottsága előtt. Beszédének nagy részét az úgynevezett lengyel kérdésben tett amerikai lépések igazolására fordította, és ismételten azt mondotta, az USA csak akkor hajlandó normális kapcsolatokra a Szovjetunióval és Lengyelországgal, ha teljesítik ezzel kapcsolatos igényeit.

Szíria és az el nem kötelezett országok csoportja este Izraelt elítélő határozattervezetet terjesztett az ENSZ-közgyűlés rendkívüli ülésszaka elé. A múlt héten kezdődött ülésszak részvevői a Golán-fennsík izraeli annektálása nyomán kialakult helyzetet vitatják meg.

február 3.

Elutazott Budapestről a Palesztinái Felszabadítási Szervezet küldöttsége, amely a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága és a Hazafias Népfront Országos Tanácsa meghívására Jasszer Arafatnak, a PFSZ végrehajtó bizottsága elnökének vezetésével tett hivatalos, baráti látogatást Magyarországon. A küldöttséget a Ferihegyi repülőtéren Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának főtitkára, Gyenes András, az MSZMP Központi Bizottságának titkára és Házi Vencel külügyminiszter-helyettes búcsúztatta; jelen volt Abdallah Hijazi, a Palesztinái Felszabadítási Szervezet budapesti képviseletének vezetője.

Reagan amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Mubarak egyiptomi államfőt. Az egyiptomi elnök este érkezett Washingtonba, tárgyal Haig külügyminiszterrel és Weinberger hadügyminiszterrel is. Reagan és Mubarak kétórás találkozója után a hivatalos nyilatkozatok eredményes és átfogó eszmecseréről, a Camp David-i folyamat továbbfolytatásának eltökélt szándékáról szóltak. Ugyanakkor a tárgyalásokhoz közelálló körök szerint a Washingtonban kezdődött megbeszéléseket a két fél bizonyos fokú bizalmatlansága árnyékolja be. Washingtont nyugtalanítja az egyiptomi államfő néhány, az utóbbi időben tett külpolitikai lépése, így az, hogy hozzájárult az egyiptomi-líbiai határon kialakult helyzet kezdeti normalizálásához.

február 4.

A Minisztertanács ülésén meghallgatta és jóváhagyta Marjai József  miniszterelnök-helyettes beszámolóját a magyar-szovjet gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési kormányközi bizottság tbiliszi ülésszakáról. Megbízta a Gazdasági Bizottságot, hogy dolgozzon ki intézkedési tervet az ülésszak határozatainak végrehajtására. A kormány megtárgyalta a fővárosi tanács végrehajtó bizottságának tevékenységéről készített beszámolót. A ‘Minisztertanács jóváhagyta, hogy a VI. ötéves tervidőszak kiemelkedő feladata a lakáshelyzet, az általános iskolai oktatás és az egészségügyi ellátás feltételeinek javítása és kiegyenlítettebbé tétele az egyes kerületekben, városrészekben. A kormány megerősítette az Állami Tervbizottság határozatát a vasúthálózat-fejlesztés kiemelt beruházásáról, a Budapest-Ferencváros keleti rendező pályaudvar korszerűsítéséről.

Az lntourist és a Cooptourist utazási iroda megtartotta közös utazási tájékoztatóját a Szovjet Kultúra és Tudomány Házában. A két utazási iroda képviselőd elmondották, hogy a Cooptourist tavaly sikeres évet zárt, s ehhez nagymértékben hozzájárult az Intouristtal közösen szervezett idegenforgalom. Nőtt a Szovjetunióba utazó magyar turisták száma, s az idén további emelkedésre számítanak.

A Tisza alacsony vízállása indokolttá tette a duzzasztás megkezdését a kiskörei vízlépcsőnél. Ez annál inkább indokolt, mert vízhiány keletkezhet Leninváros vegyipari üzemeiben, s már most kell biztosítani az öntözővizet a mezőgazdaság számára is. Most, a jeges időszakban, leengedték a duzzasztómű hatalmas tábláit, és megkezdték a víz egy részének fokozatos visszatartását.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_2_kiskore.jpgMunkában a zsilipek

február 5.

Az Elnöki Tanács Ferencsik János kétszeres Kossuth-díjas karmesternek, a Magyar Népköztársaság kiváló művészének, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatójának kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréseként, 75. születésnapja alkalmából a Magyar Népköztársaság rubinokkal ékesített Zászlórendjét adományozta. A kitüntetést Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke adta át; a kitüntetés átadásánál jelen volt Pozsgay Imre művelődési miniszter.

Befejeződött a vizsgálat, amelyet a csehszlovák hatóságok - magyar szakértők bevonásával - a Malév repülőgépének múlt év október 21-én a prágai repülőtéren bekövetkezett balesete okának és körülményeinek felderítésére folytattak. A vizsgálat megállapította, hogy a repülőgép a repülőtér megközelítésekor a leszállópálya fénysorának pontatlan vizuális észlelése következtében a szükségesnél nagyobb sebességgel ért földet. A gép műszaki felkészítése, alkalmassága, a személyzet egészségi állapota, valamint a repülőtéri irányítók tevékenysége megfelelt a nemzetközi előírásoknak. A repülőgép személyzete az eseményt követően fegyelmezetten, hivatástudattal teljesítette kötelességét.

Varsóban együttes ülést tartott a LEMP, az Egyesült Parasztpárt és a Demokrata Párt parlamenti képviselőcsoportjának elnöksége. A tanácskozáson a létrehozandó állambíróság tevékenységi és jogköréről volt szó. Egyetértés alakult ki abban, hogy törvényben kell rögzíteni az állami vezető tisztségeket betöltő személyek alkotmányos felelősségének alapjait és formáit.

Pokolgép robbant a bécsi főrabbi belvárosi lakása előtt késő este. Személyi sérülés nem történt - a támadás időpontjában az egyházi vezető nem tartózkodott lakásában -, az épület bejárata azonban megrongálódott. Mint emlékezetes, legutóbb a múlt év közepén hajtottak végre terrortámadást Bécsben egy zsinagóga ellen.

A Fehér Ház hivatalosan visszautasította Leonyid Brezsnyev szovjet államfő javaslatait az európai középhatótávolságú nukleáris eszközök csökkentésére. Leonyid Brezsnyev Moszkvában, a Szocialista Internacionálé képviselői előtt mondott beszédében e héten fejtette ki indítványát, amely lehetővé tenné, hogy 1990-ig a Szovjetunió és az Egyesült Államok azonos arányban, jelentős mértékben csökkentse európai közép-hatótávolságú eszközeit.

Ausztrália megállapodást kötött a Szovjetunióval egymillió tonna búza szállítására. Az idei ausztrál búzatermésből ez már a második egymillió tonna szállítás a Szovjetunió részére.

Négy ország - Románia, Bulgária, Spanyolország és Magyarország - részvételével délután a Kisstadionban megkezdődtek az első ízben kiírt Magyar Nemzet Kupa jégkorong torna küzdelmei. Magyarország-Spanyolország 8:2 (6:0, 0:1, 2:1), góljainkat Szajlai, Búzás Gy. (3), Flóra, Ancsin, Kereszty és Kovács Cs. szerezték.

február 6.

Az ENSZ-közgyűlés rendkívüli ülésszaka 86 szavazattal 21 ellenében, 34 tartózkodással elfogadta az arab és más el nem kötelezett országok határozattervezetét, amely elítéli Izraelt a Golán-fennsík annektálásáért, és rosszallását fejezi ki, amiért az Egyesült Államok a Biztonsági Tanácsban megvétózott egy hasonló, elítélő jellegű indítványt. Az arab államok politikai győzelemnek tekintik a döntést. Mint ismeretes, a közgyűlési szavazásnál egy államnak sincs vétójoga, viszont a megszavazott határozatok nem kötelezőek a tagállamok számára.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_2_ensz.jpgSzavaz az ENSZ rendkívüli közgyűlése

A négy nemzet jégkorong torna második napján Magyarország-Bulgária 9:3 (4:0, 3:1, 3:2), góljainkat Búzás Gy., Kereszty, Ancsin, Balogh I., Bálint A., Lantos, Kiss (2) és Menyhárt szerezték.

február 7.

Romániában új vámtörvényt lépett életbe, amely módosítja és nagyrészt hatályon kívül helyezi a korábbi rendelkezéseket. Az új szabályozások már érvénybe léptek. Külföldiek részére megtiltották a következő élelmiszertermékek kivitelét az országból: hús, étolaj, búza és kukoricaliszt, cukor, rizs, kávé, kakaó, méz, olajbogyó, tiszta szesz, zöldség, gyümölcs, bors és egyéb importfűszerek. Százszázalékos vámilleték valutában való megfizetésével a következő mennyiségben vihetők ki élelmiszertermékek: 15 deka húskészítmény és konzerv, 15 deka cukorka, csokoládé, 5 deka importtea, 1 liter 22 fokot meghaladó tömény szeszes ital, 2 liter bor, sör. Ezektől eltérő élelmiszertermékek csak 50 lejig terjedő értékhatáron belül vihetők ki az országból, ugyancsak vámilleték megfizetésével.

Gáspár Sándor, a Szakszervezetek Országos Tanácsának főtitkára, a Szakszervezeti Világszövetség elnöke Havannába érkezett, ahol a X. Szakszervezeti Világkongresszuson a magyar küldöttséget vezeti. Az SZVSZ elnökével együtt érkezett a kubai fővárosba Karel Hoffmann, a Csehszlovák Szakszervezetek Központi Tanácsának elnöke, az SZVSZ alelnöke és Ibrahim Zakaria, az SZVSZ megbízott főtitkára. A vendégek fogadására a havannai Jesé Marti repülőtéren megjelent Roberto Veiga, a CTC, a Kubai Dolgozók Központjának főtitkára. Ott volt Jakus Jenő, a Magyar Népköztársaság kubai nagykövete is.

Az izraeli kormány rendkívüli ülésén „érvénytelennek és semmisnek” nyilvánította a szíriai Golán-fennsík bekebelezése ügyében összehívott rendkívüli ENSZ-közgyűlés határozatát, amely bojkottintézkedéseket indítványozott a tel-avivi terjeszkedő politika megtorlásául. A kabinet üléséről kiadott kormánynyilatkozat „elfogultsággal” vádolta a határozatot megszavazó államokat, a rendkívüli ülésszak részvevőinek mintegy kétharmadát. A kormánynyilatkozat állítása szerint a közgyűlés döntése „nem járul hozzá a béke helyreállításához a világon”, s ebből az okfejtésből kiindulva a Begin-kabinet - úgymond -„ nem vesz tudomást” a szavazásról.

A négy nemzet jégkorong torna utolsó napján Magyarország-Románia 4:1 (0:0, 1:0, 3:1), góljainkat Ancsin, Búzás Gy. Antal és Mészöly szerezték. Válogatottunk így három győzelemmel megnyerte a tornát.

Február első hetében az amerikai slágerlistákat a The J. Geils Band Centerfoldj-a, a nyugat-európaiak zömét pedig a Kraftwerk The Model Computer Love-ja vezetik.

Egy kis reklám:
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_2_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_2_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_2_reklam_3.jpg
Egy kis humor:
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_2_humor.jpg

Egy kis Kék Fény:
Tanulságos közlekedési bűnügyben ítélkezett a Győri Megyei Bíróság. Schulcz Gábor 22 éves bezenyei lakos tavaly egy júliusi napon Dunaszigeten a kocsijába invitált egy nőt, aki azonban egy másik férfi kocsijával távozott a szigetközi üdülőtelepről. Schulcz Gábor a kikosarazás miatt annyira megdühödött, hogy kocsijával követte a távozó párt; irányjelzés nélkül többször a másik kocsi elé vágott, s azt fékezésre kényszerítette. Egy alkalommal, a hirtelen fékezéstől a hátul haladó kocsi utasa könnyebben megsérült. A bíróság a közlekedési szabályok szándékos megszegéséért Schulczot öthónapi - börtönben letöltendő - szabadságvesztésre ítélte, és két évre a gépjármű vezetéstől is eltiltotta. Az ítélet jogerős.

Január utolsó hétfőjén a magyar labdarúgó válogatott lejátszotta első ausztráliai edzőmérkőzését. Az ellenfél Canberra válogatottja volt, a mieink a Katzirz - Szántó, Kerekes, GarabaTóth - Sallai, Törőcsik, CsongrádiBodonyi, Kiss Váradi összeállításban kezdtek (szünet után Moldván, Rab, Pölöskei is játszott) és 4:1-re nyertek. A magyar gólokat Csongrádi, Bodonyi és Váradi (2) szerezték.

Két nappal később Sydneyben - már egy nemzetközi tornán - a St. George Budapest következett. A magyar csapat Katzirz - Szántó, Kerekes, Garaba, Tóth - Rab, Nyilasi (Moldván, 87. p.), Sallai (Pölöskei, 72. p.) - Bodonyi (Izsó, 80. p.) Törőcsik (Kiss, 66. p.), Váradi összeállításban kezdettől fölényben, tetszetősen játszott, de gólratörő nem volt. A közönség sokszor jutalmazta tapssal a jó adogatásokat. Góljainkat a második félidőben Pölöskei és Kiss László szerezték. A magyar válogatott a vártnál nehezebben szerezte meg a győzelmet, az utolsó percekben elért gólokkal. Ettől függetlenül játéka tetszetős, mutatós volt, de a helyzetkihasználásban ezúttal nem jeleskedtek a játékosok.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_2_sydney_katzirz_toth_torocsik_nyilasi.jpgIdill Sydneyben

Újabb két nap múlva a magyar válogatott ezúttal a görögök által patronált Sydney Olympic ellen lépett pályára. A csapat nagyszerűen kezdett, 2:0-ra vezetett parádés gólokkal, de azután az első félidő hajrájában kétperces rövidzárlat miatt váratlan döntetlen lett az eredmény, majd az is maradt az igen lelkes, harcos, sokat futó Olympic ellen. A válogatott Katzirz (Kakas 28. p) - Szántó, Kerekes A., Garaiba, Tóth J. (Varga 46. p) - Rab, Törőcsik, Csongrádi - Bodonyi (Izsó 70. p), Kiss, Váradi (Pölöskei 46. p) összetételben szerepelt. Góljainkat Bodonyi, Törőcsik és Varga szerezték.

Megint két nap telt el, a tornát záró mérkőzés két együttese, a magyar válogatott és az újvidéki Vojvodina nagy taps között vonult a pályára. A magyar válogatott összeállítása erre a találkozóra ismét változott, Nyilasin kívül a pénteki mérkőzésen zúzódást szenvedett Katzirz sem védhetett, változott a középpályás sor, és először játszott Kiss, Törőcsik, Váradi Összetételben a csatársor is. Az összeállítás: Kakas - Szántó (Moldván, 46. p.), Kerekes, Garaba, Tóth - Sallai, Rab, Csongrádi - Kiss (Bodonyi, 70. p.), Törőcsik, Váradi, (Pölöskei, 60. p.). Csongrádi révén szereztünk vezetést, de ellenfelünk fordítani tudott és 2:1-re nyertek. A pénteki 3:3 után ez a mérkőzés is igazolta, hogy még a felkészülés elején tart a VB-döntőre készülő magyar labdarúgó-válogatott. Az utolsó húsz. percben csaknem felbillent a pálya, mégsem sikerült egyenlíteni. így a sydneyi nemzetközi labdarúgótornát a Vojvodina nyerte.

Ezúttal a Melbournbe történő utazással együtt öt nap múlva léptek pályára fiaink egy újabb nemzetközi tornán. Az ellenfél ezúttal Victoria állam válogatottja volt, a mieink Bodonyi és Pölöskei góljaival 2:0-ra nyertek. Tízezer néző - köztük sok magyar - előtt a magyar válogatott az alábbi összeállításban szerepelt: Kakas - Szántó, Kerekes, Garaba, Tóth - Sallai, Törőcsik (Moldván, 60. p.), Csongrádi - Bodonyi, Kiss (Izsó, 60. p.), Váradi (Pölöskei, 60. p.).  A mérkőzés után Mészöly Kálmán szövetségi kapitány és Mezey György edző megállapította, hogy frissebb, lendületesebb játékot mutatott a csapat, mint a sydneyi tornán. Az együttes legjobbja Csongrádi volt; szünet után Sallai, Moldván, elöl Bodonyi érdemel említést. Katzirz, Nyilasi és Rab sérülése miatt nem játszott.

Másnap már jött a következő ellenfél, ismét a Vojvodina. történt, hogy Nyilasi, Katzirz és Rab után Kerekes sem játszhatott, miután a tegnapi mérkőzésen jobb térde megrándult, és így néhány napot pihennie kell. A szövetségi kapitány ismét lehetőséget adott azoknak a fiataloknak, akik pénteken Victoria állam válogatottja ellen kitűnően játszottak. Tízezer néző előtt a magyar válogatott (Kakas - Szántó, Garaba, Tóth, Varga - Sallai, Moldván, Csongrádi - Bodonyi, Izsó, Pölöskei) nagy sikert aratott; jellemző, hogy a találkozó végén még a csalódott jugoszláv szurkolók is megtapsolták őket, csapatunk 5:0-ra nyert. Góljainkat Pölöskei (2), Moldván, Garaba és Bodonyi szerezték.

És akkor lássuk a lényeget, a statisztikaparádét! Hagyományainkhoz híven most is jelentkezünk szokásos adatdömpingünkkel, amely remélhetőleg élvezetes szórakozást nyújt majd a számok, az adatok kedvelőinek.

A labdarúgó-bajnokságok holt idényei mindig jó lehetőséget biztosítanak a felhalmozódott számok, adatok összegezésére. Régi tapasztalatunk: olvasóink szívesen fogadják az ilyen - és az ehhez hasonló - összeállításokat, hiszen ki szabadsága, ki aktív pihenője közben a szó szoros értelmében „kivesézheti" a pontvadászat történéseit, elhelyezheti saját kedvenc csapatát a képzeletbeli és a valóságos ranglistákon. Az NB I góllövő listája önmagáért beszél, nem igényel különösebb magyarázatot. Két táblázatunk közül az egyik a 20 forduló valamennyi eredményét tartalmazza, természetesen csak a pályaválasztó szempontjából. Az Utak a táblázaton címet viselő kimutatásunk segítségével a szurkolók azt a sokszor bizony nagyon is buktatókkal teli menetelést követhetik végig - csapatonként! bontásban - , amelyet az együttesek az augusztusi rajttól a december végi zárásig fordulóról fordulóra megtettek a táblázaton.

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_2_gollovolista.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_2_kereszttablazat.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_2_utak.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_2_utak_2.jpg

A 20. századi adatsort szeretnénk kicsit szemléletesebbé tenni innen, a 21. századból.  Az itt elfoglalt helyezés - két kivétellel - hűen lefedi a tabella aktuális állását. Az egyik kivétel a Bp. Honvéd jobb szereplése. Ők az itt elfoglalt előkelő helyezésüket annak köszönhetik, hogy kilenc (7-15) fordulón keresztül álltak a dobogón, ebből ötször (8-12) zsinórban vezették a tabellát. 10 forduló alatt csak egy vereséget szenvedtek, utána viszont nagyon gyorsan lerombolták, amit addig elértek, az utolsó hat fordulóban négyszer is vereséget szenvedtek, hamar a 7. helyre zuhantak vissza. A másik szembeötlő kivétel az Ózdi Kohász, itt elég előkelő helyezést foglalnak el, míg a valóságban kieső helyen állnak. Köszönhetik mindezt annak, hogy álltak ők az elején dobogós helyen is, illetve huzamosabb időre megragadtak a 12-13. helyek egyikén, csak az utolsó nyolc fordulóban mentek át igazi zuhanórepülésbe - mindössze már csak egyszer nyertek, két döntetlen és hat vereség mellett. Két csapatról mondható el a tökéletes kiegyensúlyozottság - pont a legelső és a legutolsó helyen állók azok. Az Újpesti Dózsa nyolcszor vezette a tabellát és mindössze csak négy alkalommal nem voltak dobogón. A SZEOL AK legjobb helyezése az 1. fordulóbeli 14. hely volt, a 2. fordulótól kibérelték az utolsó helyet, egészen a jelen állásig. Szintén szembetűnő a Volán teljesítménye, ők sosem álltak előrébb a 14. helynél. Szintén érdekes adat, hogy egy forduló alatt a legnagyobb előrelépést (7-7 helyezés) az Ú. Dózsa (2. forduló) és a Csepel-Videoton páros (3. forduló) tudták produkálni. A legnagyobb bukás címe a DVTK-t illet, ők a 3. fordulóban tíz (!!!) helyet zuhantak vissza az ózdi vereségüknek köszönhetően. A Vasas és a Volán soha nem lépett előre, illetve hátra két helyezésnél többet.

Az NB I-es labdarúgók abszolút rangsora:
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_2_osszesitett_rangsor.jpg

Posztonkénti rangsor:
idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_2_posztonkenti_rangsor.jpg

Ezek alapján az Ősz csapata a következő:

Kiss I. (Tatabánya) - Szabó (Tatabánya), Kerekes A. (Békéscsaba), Baranyi (Videoton) Végh (Videoton) - Nagy J. (Haladás), Póczik (Rába ETO), Nagy L. (Ú. Dózsa) - Hegyi (Haladás) Szentes (Rába ETO), Kerekes Gy. (Debreceni MVSC).

Nézőszámok:
Jóval túl a millión! Az NB I-es mérkőzések iránt megnyilvánuló érdeklődés - fordulónkénti bontásban:

idokapszula_nb_i_1981_82_oszi_zaras_tabellak_es_statisztikak_2_nezoszamok.jpg

A bajnokság őszi idényében és az előrehozott három tavaszi fordulóban lejátszott 179 mérkőzést összesen 1.218.200-an látták. Ez egy fordulóban átlagban 60 910 nézőt jelent.

Kiállítások:
Az elmúlt években a kiállítottak listája - rendre - terjedelmes listát tett ki. 1981: 29, 1980: 20, 1979: 39, 1978: 46. A csökkenő tendencia akár a fegyelem megszilárdulásáról is árulkodhatna, ha a mostani adat támadhatatlan lenne. Ugyanis az őszön mindössze nyolcan kaptak piros lapot. A vétkesek: Csepregi (ZTE), Ebedli (FTC), Kelemen (Csepel), Babus (Nyíregyháza), Koch (FTC), Róth (Pécsi MSC), Pásztor (Békéscsaba), Hires (Vasas). Egyértelműen örvendetes viszont, hogy a korábbi évek notórius fegyelmezetlenkedői: Baranyi, Ebedli Ferenc, Tóth József, Garaba és Lazsányi az őszön mérsékelték magukat. A leghamarabb Csepregi vonulhatott az öltözőbe (az 5. percben), a legkevesebbet Koch Róbertnak kellett volna kibírnia, őt a 89. percben küldték le, ráadásul szövegelésért. Nem írható a véletlen számlájára, hogy a nyolc kiállítottból hét vesztes együttes játékosa volt...

Cserék:
Ha végigmustráljuk a cserepadon üldögélők gárdáját, azonmód kideríthető, hogy a legtöbb helyen többnyire ugyanazok a labdarúgók kapják a 11-nél magasabb rajtszámú mezeket. Ugyanakkor szép számmal találunk olyan futballistákat is, akiket szakvezetőik - sérülés vagy gyenge teljesítmény miatt - menet közben rendszeresen „levettek” a játéktérről, összeállításunk elárulja, kik voltak a legtöbbször le- vagy becserélt játékosok.

Lecserélték:
10: Czeczeli (NYVSSC), 8: Lazsányi (Csepel), 7: Hajszán (Rába ETO), Novath (Videoton). 6: Budavári (Csepel), Dobány (PMSC), Gyimesi (Bp. Honvéd), Ebedli (FTC), Gass (ZTE). Juhász (Volán), Kiss (Ú. Dózsa), Kiss (Videoton), Márton (SZEOL AK). 5: Dékány (Csepel), Emmer és Hermann (mindkettő Tatabánya), Ligeti (Ózd), Mile (Rába ETO), Osváth (DVTK), Orosházi (SZEOL AK). Pál (Bp. Honvéd). Szabadi (FTC), Soós (ZTE) Szekrényes (NYVSSC) Tokár és Utassy (mindkettő Ózd).

Becserélték:
11: Kardos (PMSC). 10: Babus (NYVSSC), Nagy T. (Videoton), Vincze (Csepel). 9: Teodoru II. (DVTK). 8: Bodnár (Ú. Dózsa), Bogáti (Haladás), Borbély (NYVSSC), Kiprich (Tatabánya), Szirják (Videoton), Vágási (Békéscsaba). 7: Birkás (Ú. Dózsa), Gyurmánczy (Rába ETO). Kuti (Bp. Honvéd), Maján (Békéscsaba).

A lajstromban nyolc válogatott nevére bukkantunk. Ebedli, Juhász, Pál, Gyimesi, Czeczeli, Kuti, Soós és Kardos (PMSC) - a jelek szerint - nem tudtak rendszeresen a szakvezetés kedvére tenni. Legalább ennyire meglepő felfedezés, hogy öt (!) házi gólkirály, Dobány. Dékány, Kiss S., Czeczeli és Novath is a „cserebere” áldozata lett. A fehérvári Nagy Tibor a becseréltek egyik élen állója. Különös, hogy nem kapott több bizalmat, hiszen „beugróként” négy ízben döntő fontosságú gólt szerzett. Érdekes azonosságot fedeztünk fel a lecseréltek tavalyi és tavalyelőtti listáját böngészve Budavári, Czeczeli, Dobány, Hajszán és Lazsányi neve mindkétszer szerepel. Akárcsak most.

Legek:

  • A leghosszabb vereségsorozatot a SZEOL AK szenvedte el. A sereghajtó augusztus 15. és október 7. között egyetlen pontot sem szerzett. Ebben a szakaszban nyolc találkozót veszített el egyhuzamban!
  • A leghosszabb veretlenségi sorozat az Ú. Dózsa legénységét dicséri. A listavezető utoljára október 4-én kapott ki, Nyíregyházán. Azóta 12 bajnokin veretlen maradt.
  • A legtovább az Ú. Dózsa őrizte veretlenségét. A lila-fehérek először a 6. fordulóban maradtak pont nélkül. Teljesítményük értékét növeli, hogy a 3 játéknap után rajtuk kívül már nem volt veretlen együttes.
  • A leghosszabb egyéni eredményességi sorozattal a debreceni Kerekes György büszkélkedhet. A válogatott csatár négy egymást követő találkozón hat gólt ért el.
  • A leggólképesebb védő címét az újpesti Kardos érdemelte ki, pedig egyetlen akciógólt sem rúgott az őszön. De négy büntető és egy fejes góljával így is rangelső.
  • A legtöbb gólt a Rába ETO és az Ózd összecsapása hozta. A győriek 9:2-es győzelme alkalmával nagyjából
    nyolc percenként estek a gólok, a publikum őszinte örömére
  • A legnagyobb különbségű győzelmet is a nagy szériákban „dolgozó” győriek érték el a SZEOL AK 8:0-ás legyőzésével.
  • A legfurcsább módon a győriek láttak hozzá a két pontok betakarításához. Úgy, hogy kezdetnek mindjárt gólt kaptak. Hat ízben diadalmaskodtak oly módon, hogy fordítaniuk kellett. Hogy miként sikerült a fordítás? ZTE 3:1, Vasas 3:1, Videoton 5:1, DVTK 7:1, PMSC 2:1, Ózd 9:2

És végül, zárásként, az NB I. Kiss-Nagy válogatottja:
Kiss (Tatabánya) - Nagy (PMSC), Kiss (Nyíregyháza), Nagy (Bp. Honvéd), Nagy (Haladás) - Nagy (Videoton), Kiss (Ú. Dózsa), Nagy (Ú. Dózsa) - Kiss (Vasas), P. Nagy (Tatabánya), Kiss (Videoton).

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1012748404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Treff Bubi 2017.10.10. 12:22:55

Érdekes volt a korabeli sportmelltartó... leginkább semmilyen:)

Tököm Állat 2017.10.10. 13:19:25

Nem is tudom,hanyadik Magyar Nemzet Kupán derült ki számunkra,hogy az újság miatt ez a neve a tornának

maribor_ 2017.10.10. 13:30:04

@Treff Bubi: Ott a hajra kell figyelni :)

maribor_ 2017.10.10. 13:30:59

@Tököm Állat: Miért nem kérdeztél meg akkor, míííííí? :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.10.10. 14:52:24

Én '82 januárjában mentem le focizni a III. ker. TTVE ificsapatába... Te jó ég, de rég volt! :)

szepipiktor 2017.10.10. 16:11:55

Bszki... A fiatalságom legszebb időszaka volt. Szabad voltam és független.
.
És ezek a nézőszámok a fociban...

maribor_ 2017.10.10. 16:14:58

@szepipiktor: Tarts velünk a jövőben is, lesznek itt még csodák!

Tököm Állat 2017.10.10. 16:31:59

@szepipiktor: ja.a végén kevesebben voltak kilenc meccsen,mint most haton :)

Tököm Állat 2017.10.10. 16:37:04

@maribor_: mikor más kezdte el támogatni,s más lett a torna neve.Szóval tizenvalahány évig éltünk sötétségben.Olyan természetes volt,hogy ez a magyarok válogatott jégkorongtornája,s ezért Nemzet a neve.

maribor_ 2017.10.10. 16:48:23

@Tököm Állat: "tizenvalahány évig éltünk sötétségben". Poénkodás mehet? :))

KissGecihuszár 2017.10.10. 18:18:46

és bizony akkoriban álltunk már úgy pénzügyileg, hogy 3, azaz !három napi! valutatartaléka volt az országnak! De aztán a ruszkik háta mögött (hi-hi-hi) csatlakoztunk az IMF-hez, akik rögvest berendezkedtek az MNB épületének legfelső emeletén, ahová onnantól "földi halandó" nem tehette be a lábát és olyan szorgosak voltak az ott melózók, hogy pár év elteltével pontos számokkal rendelkeztek a teljes hazai ipar összes szereplőjéről. Nem volt véletlen, hogy úgy alakult a mi kis rendszer (párdon: módszer) váltásunk...

Millerdraft 2017.10.10. 18:34:05

Durva, hogy a sydney-i képen simán vágom, hogy kik vannak, míg a mai válogatottból kb három srácot ismernék fel.

maribor_ 2017.10.10. 19:52:47

@Millerdraft: Hagyján, van, akit nem tudok, hol játszik.

fbal02 2017.10.10. 22:05:30

Munka volt, rend volt, fegyelem volt. Életem legszebb időszaka volt.

Tököm Állat 2017.10.12. 08:59:40

@maribor_: persze.Pont levetted a zacskót a fejedről? <3
süti beállítások módosítása