Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 21. forduló

2017.10.23. 04:07 maribor_

1982. február 27-28., a hónap utolsó két hete

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_a_kek_laguna.jpgMozikban A kék lagúna

Lássuk először az elmúlt két hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

február 15.

A X. szakszervezeti világkongresszus részvevői több mint kétszázötvenmillió szervezett dolgozó képviseletében délelőtt a havannai tanácskozás utolsó munkanapján felhívással fordultak valamennyi ország szakszervezetéhez, munkásokhoz, alkalmazottakhoz az egység megerősítésére, az együttműködés és a szolidaritás fokozására. A felhívás elsőrendű feladatként hangsúlyozza valamennyi dolgozó, minden haladó és imperialistaellenes erő mozgósítását, hogy megfékezzék az imperialista reakció agresszív törekvéseit, és megóvják a békét a nukleáris katasztrófától, megállítsák a fegyverkezési hajszát. A dokumentum felszólítja a kormányokat, hogy a fegyverkezésre fordított összegeket fordítsák a társadalmi-gazdasági fejlődés céljaira. Délután tartották meg az SZVSZ X. kongresszusának ünnepélyes záróülését. A hatnapos munka befejeztével ezen az ülésen már csak az SZVSZ tagszervezeteinek képviselői voltak jelen: megválasztották a Szakszervezeti Világszövetség vezető szerveit.

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_vilagkongresszus_gaspar_sandor.jpgGáspár Sándor záróbeszédét tartja

Az Atlanti-óceánon végigsöprő vihar következtében hajnalban elszabadult 41 méterrel a víz alatt lévő talapzatáról a világ egyik legnagyobb tengeri mobil  (a talapzata a vízben úszik, nem rendelkezik stabil rögzítéssel az óceán talapzatánál - a szerkesztő megjegyzése) olajfúró tornya, a Mobil Oil cég tulajdonában lévő Odeco Ocean Ranger, a kanadai Új-Fundlandtól 250 kilométernyire. A torony felborult, majd elsüllyedt. Fedélzetén 84 munkás tartózkodott, ők a baleset után rádión utasítást kaptak a torony kiürítésére, és mentőcsónakokon próbáltak menekülni. Általában legfeljebb 45 munkás tartózkodott a tornyon, ezúttal azonban többen, mert éppen a torony karbantartásán dolgoztak. Miután a rádió-összeköttetés megszakadt a toronnyal, a kanadai hatóságok azonnal a munkások mentésére indultak. Az akcióban vontatóhajók és helikopterek vesznek részt. A mentést azonban nagymértékben nehezítik az óránként 135 kilométeres sebességgel száguldó orkán és a 25 méteres hullámok. Végül senkit nem sikerült élve kimenteni, mindannyian a hullámsírban lelték halálukat.

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_ocean_ranger.jpgItt még csak kezdődtek a gondok...

1975 óta már 15 hasonló baleset történt tengeri olajfúró tornyokkal, a legsúlyosabb 1980-ban az Északi-tengeren, ahol a katasztrófának 123 halálos áldozata volt.

február 16.

Hamburgban letartóztatták a II. János Pál pápa ellen tavaly májusban elkövetett merénylet egyik közreműködőjét. A 29 éves török állampolgárságú Ömer May-t azzal gyanúsítják, hogy ő szerzett hamis útlevelet Mehmet Ali Agcának, a merénylet végrehajtójának.

Az Egyesült Államokban a boltokba kerül a The Concert in Central Park című album a Simon & Garfunkel duó előadásában. A lemez az emlékezetes 1981 szeptemberi new york-i Central Parkban, több mint félmillió hallgató előtt megtartott jótékonysági koncertnek a hanganyaga. Olyan világsikerű számok kaptak rajta helyet,mint a Mrs. Robinson, a Scarborough Fair, a Bridge over Troubled Water, a The Boxer, vagy a The Sound of Silence. A dupla albumból Amerikában rövid idő alatt több mint 2 millió példány kelt el, ami ahhoz képest nem is sok, hogy csak Franciaországban közel másfél millió.

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_central_park.jpgAz eredeti bakelit borítója

A lemez sikerén felbuzdulva az év májusában a duó világ körüli turnéra indult, Japánban, Németországban, Dániában, Svédországban, Svájcban, Hollandiában, Írországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Új-Zélandon, az Egyesült Államokban és Kanadában koncerteztek. Ezután stúdióba vonultak, hogy egy új albumon kezdjenek dolgozni, de Garfunkel menet közben kiszállt a projektből, a turné alatt annyira elmérgesedett kettőjük viszonya, hogy végül feloszlottak.

február 17.

Losonczi Pál, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, az Elnöki Tanács elnöke a főváros IV. kerületébe, Újpestre látogatott. Elkísérte Király Andrásné, a budapesti pártbizottság titkára. Losonczi Pál először az új városrészt tekintette meg a Bajcsy-Zsilinszky út, Árpád út és Tél utca által határolt területen. Az utóbbi években Újpest - amely valamikor önálló megyei jogú város volt - dinamikusan fejlődött. Délután, vendéglátói társaságában, az Újpesti Gyapjúszövőgyárba látogatott, ahol Szabó Imre ipari miniszterhelyettes, Bosnyák Tamás, a gyár igazgatója és Vállai Béláné, a vállalati pártbizottság titkára fogadta. Néhány üzem megtekintése után az Elnöki Tanács elnöke baráti beszélgetésen találkozott a gyár párt-, gazdasági és társadalmi vezetőivel, a dolgozókollektívák képviselőivel.

Tizenhét helyen robbant bomba éjjel Párizsban és a főváros környékén. A robbantásokat, amelyek bankokat, adminisztratív épületeket és a párizsi tiszti iskolát vették célba, a magát „korzikai nemzeti felszabadítási frontnak” nevező szervezet tagjai követték el. A robbantások súlyos anyagi károkat okoztak, de személyi sérülés nem történt.

Az izraeli hadsereg által ellenőrzött Ciszjordánia városaiban és falvaiban tiltakozó megmozdulások robbantak ki azután, hogy a megszálló hatóságok az előző nap elrendelték a palesztin terület legnagyobb egyetemének két hónapra való bezárását.

február 18.

A kormány Tájékoztatási Hivatala közli: a Minisztertanács ülésén tudomásul vette, hogy a Hazafias Népfront megalapította a Fogyasztók Országos Tanácsát. Az új szervezetnek - amely a Hazafias Népfront Országos Tanácsa mellett működik majd - fő feladata, hogy teljesebbé tegye a fogyasztók érdekeinek képviseletét és védelmét. A kormány a Gazdasági Bizottság tájékoztatója alapján áttekintette az energiagazdálkodási program 1981. évre előírt feladatainak teljesítését. Megállapította, hogy tavaly biztató eredmények születtek, de a program gyorsított végrehajtásához fokozni kell a tervszerűséget, ezért felhívta a minisztereket, az országos hatáskörű szervek és a tanácsok vezetőit, hogy fordítsanak gondot a különböző területeken folyó munkák folyamatos összehangolására és tegyék rendszeressé az ellenőrzést.

Losonczi Pál, a Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke fogadta Vlagyimir Nyikolajevics Bazovszkij rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet, a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége új magyarországi nagykövetét, aki átadta a megbízólevelét. A megbízólevél átadásánál jelen volt Roska István külügyminiszter helyettes.

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_losonczi_bazovszkij.jpgAz átadás pillanata

A magyarországi mozik vetíteni kezdik A kék lagúna című egész estés amerikai romantikus filmet, mely 1980-ban készült. A főszerepekben Brooke Shields és Christopher Atkins látható.

február 19.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, Lázár György, a Minisztertanács elnöke és Apró Antal, az országgyűlés elnöke bemutatkozó látogatáson fogadta Vlagyimir Nyikolajevics Bazovszkijt, a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét.

Az idei magyar-szovjet árucsereforgalmi megállapodás és az orenburgi földgázvezetékről kötött hosszútávú egyezmény alapján Budapesten Kerekes Dénes, a Mineralimpex és Jurij Ruzakov, a Szojuzgazexport vezérigazgató-helyettese aláírta az 1982. évi szovjet földgázszállítás magánjogi szerződését.

Helmut Schmidt a Guardian című liberális brit napilapban megjelent interjújában így fogalmazott: ha valaki nem akar többé beszélni a másikkal, és még csak meg sem akarja őt hallgatni, akkor újabb konfrontációkra lehet számítani. Nem látom be, hogy miképpen szolgálná a konfrontáció a nyugati célokat vagy a béke ügyét - hangsúlyozta a kancellár (Az amerikai elnök éppen a kancellár nyilatkozatának megjelenése előtt jelentette ki a norvég sajtóban, hogy nincs szándékában találkozni Leonyid Brezsnyevvel - a szerkesztő megjegyzése).

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette kezdődött meg a spanyol fővárosban a tavaly februári puccskísérlet részvevőinek bűnpere. Madrid központjától 9 kilométernyire, a katonai térképészeti szolgálat egyik ülésteremmé átalakított volt raktárhelyiségében, amelynek rendjére belülről is fegyveres katonai rendőrök vigyáznak, a sajtótól és a maroknyi közönségtől golyóálló üvegfallal elzárt térségben a vádlottak padja helyett vörös plüss székeken foglal helyet a nagy per harminckét - kitüntetéseit is viselő - katonai vádlottja. Közülük a három főkolomposra: Armada és Milans del Bosch tábornokokra, továbbá a parlamentfoglaló Tejero alezredesre egyenként 30 évi börtön kiszabását kéri a katonai ügyész.

Pokolgép robbant az Aeroflot washingtoni képviseleténél. A robbanás következtében az épületben jelentős kár keletkezett, de szerencsére személyi sérülés nem történt. A „zsidó védelmi .liga” elnevezésű cionista szervezet bejelentette, hogy a bombát ő helyezte el. Az Aeroflot washingtoni képviseleténél elkövetett robbantás csupán egyike az Egyesült Államokban működő szovjet intézmények és személyzetük elleni terrorista akcióknak. A napokban jelentette ki Reagan elnök, hogy a külföldi országok képviseletei elleni terrorista akciók bűncselekményeknek minősülnek. Ugyanakkor, amint azt a tények is bizonyítják, az amerikai hatóságok saját országukban valójában semmiféle gyakorlati intézkedést nem hoztak a terrorista akciók elhárítására, a bűnösök felkutatására és megbüntetésére. A Szovjetunió nagykövetsége határozott tiltakozását fejezte ki az amerikai külügyminisztériumnál e bandita cselekmény miatt.

február 20.

Sorozatos ütközéshez vezető közlekedési baleset történt délben az V. kerületi Kossuth Lajos utcában. Felvári Emil 34 éves budapesti beruházó gépkocsijával összeütközött Szoboszlai Zoltán 30 éves budapesti antennaszerelő személyautójával, majd áttérve az út menetirány szerinti bal oldalára további két járművel karambolozott: Fehérvári Ferenc 29 éves rajzoló személygépkocsijával, valamint egy teherautóval, amelyet Pallosi László 32 éves gépkocsivezető, veszprémi lakos vezetett. A sorozatos balesetet a vizsgálat eddigi megállapítása szerint az okozta, hogy Felvári Emil nem adta meg az elsőbbséget Szoboszlai Zoltán gépkocsijának, amely a védett útvonalon haladt. A baleset következtében ketten könnyebben megsérültek. A rendőrség folytatja a vizsgálatot.

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_baleset.jpgA baleset helyszíne

Willy Brandt Nyugat- Berlinben megerősítette az NSZK kormányának a NATO 1979. decemberi, úgynevezett kettős határozatával kapcsolatos álláspontját, s Bonn jelenlegi „biztonságpolitikájának” folytatása mellett szállt síkra. A nyugatnémet szociáldemokrata párt elnöke a nyugat-berlini SPD szombati kongresszusán elhangzott beszédében biztosította Washingtont, hogy az NSZK a jövőben is ápolni kívánja a szövetségi kapcsolatokat, s a NATO hűséges tagja marad. Szavaiból ugyanakkor éles bírálat csendült ki az egyértelműen erőfölényre törekvő amerikai vezetés iránt. Mint mondotta, a washingtoni kormányzat veszélyes úton halad.

Még minden új, minden szokatlan, de az összbenyomás kifogástalan; a Budapest Sportcsarnok méltán foglalhatja el helyét a kontinens legkorszerűbb hasonló létesítményei között. Sporttörténeti esemény színhelye volt a magyar sport e hónapban felavatott nagyszerű, elegáns hajléka: ekkor került sor itt az első hivatalos sporteseményre, mégpedig a világ élvonalába tartozó NDK atléta-válogatottjának részvételével. A magyar csapat és ellenfele felvonulásával, Páder Jánosnak, az OTSH elnökhelyettesének üdvözlő szavaival kezdődött az első hazai fedettpályás válogatott viadal. Több mint ötezer néző (ez nagy szám hazai viadalokon) foglalt helyet a lelátókon, s ha minden helyről nem is lehet egyformán jól látni (ez nem ünneprontás), a sportág barátai mégis örültek, hogy végre ilyen szép, méltó környezetbe kerülhetett a sportok királynője, és kulturált körülmények fogadják a közönséget.

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_atletikai_verseny.jpgÚjhelyi (128) nagyszerű versenyzéssel és 47,33 másodperces új magyar rekorddal nyerte a 400 méteres síkfutást

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_atletikai_verseny_2_1.jpgGesine Walther a nagy szám: világrekord női 200-on, ez volt a BS első világrekordja

február 21.

Budapestre érkezett Jerzy Ozdowski, a Lengyel Népköztársaság Minisztertanácsának elnökhelyettese, a magyar-lengyel gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési bizottság lengyel tagozatának elnöke. Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese és Jerzy Ozdowski, a magyar-lengyel gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési bizottság társelnökei hétfőn a Parlamentben szakértők bevonásával megkezdik a kétoldalú együttműködési bizottság 19. ülésszakának napirendjén szereplő kérdések megbeszélését.

Khomeini ajatollah, Irán vallási vezetője, fogadta legközelebbi munkatársait - köztük Hasemi Rafszandzsanit, a parlament elnökét -, és meghallgatta tájékoztatásukat az iraki-iráni háború fejleményeiről - jelentette a teheráni rádió. Irak ugyanis ideiglenes tűzszünetet ajánlott fel Iránnak, hogy Bostan térségében - ahol a közelmúltban súlyos csaták dúltak - eltemethesse halottait. Bagdad erről jegyzékben tájékoztatta a Nemzetközi Vöröskeresztet, és kérte, hogy közvetítse javaslatát.

február 22.

A moszkvai napok Budapesten eseménysorozatára politikai delegáció érkezett Budapestre Viktor Grisinnek, az SZKP Politikai Bizottsága tagjának, a moszkvai pártbizottság első titkárának vezetésével. A küldöttség tagjai: Vlagyimir Promiszlov, az SZKP Központi Bizottságának tagja, a moszkvai városi tanács vb-elnöke; Lia Perfilova, az SZKP moszkvai bizottsága nemzetközi osztályának vezetője, a moszkvai pártbizottság és a moszkvai tanács tagja; Galina Resetova, a moszkvai 1. számú óragyár műszerésze, a zsdanovi kerületi párt-végrehajtóbizottság tagja, a moszkvai pártbizottság póttagja. Fogadásukra a Ferihegyi repülőtéren megjelent Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára, Szépvölgyi Zoltán, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, a fővárosi tanács elnöke, valamint Budapest több párt-, állami és társadalmi vezetője; jelén volt Vlagyimir Bazovszkij, az SZKP KB tagja, a Szovjetunió budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_grisin_marothy.jpgViktor Grisin és Maróthy László a Ferihegyi repülőtéren

Délután a szovjet vendégek a gellérthegyi Felszabadulási Emlékműnél rótták le kegyeletüket. A politikai delegáció nevében Viktor Grisin és Vlagyimir Promiszlov helyezett el koszorút az emlékmű talapzatán. A moszkvai szakszervezeti küldöttség és a szovjet főváros komszomolistáinak képviselői ugyancsak koszorúval tisztelegtek a hazánk felszabadításáért életüket áldozó szovjet katonák emlékének.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke délután fogadta Jerzy Ozdowskit. A szívélyes, baráti légkörű megbeszélésen résztvett Marjai József, Garamvölgyi József, hazánk varsói, és Tadeusz Pietrzak, a Lengyel Népköztársaság budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_ozdowski_lazar.jpgJerzy Ozdowski és Lázár György

Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter a szovjet hadsereg napja alkalmából üdvözlő táviratot küldött Dmitrij Usztyinov marsallnak, a Szovjetunió honvédelmi miniszterének.

Első ízben rendezett a KISZ KB központi ifjúsági fórumot, amelynek helyszíne az MSZMP Budapesti Bizottsága oktatási igazgatósága volt. A gazdaságpolitika alapvető kérdéseiről, az anyag- és energiatakarékosságról, a műszaki fejlesztésről, a közgazdasági eredményekről, feladatokról folyt az eszmecsere a gazdasági élet vezető szakemberei és a fórumra meghívott több száz fiatal propagandista, gazdaságpolitikával foglalkozó aktivista, érdeklődő között.

Kivonultak az első gépláncok a jászkiséri MÁV építőgépjavító üzemből, s megkezdték a vasútvonal felújítást. Elsőként a Hatvan-Miskolc vonalon láttak hozzá a pálya hibáinak kijavításához. Az idén a tervek szerint 4640 kilométeres pálya karbantartását végzik el.

Kétnapos értekezletre ültek össze Brüsszelben a közöspiaci külügyminiszterek, hogy megtárgyalják a nyugat-európai közösségnek az Egyesült Államokhoz és Japánhoz fűződő - egyre nehezebbé váló - kapcsolatait. Az elnöklő Leo Tindemans belga külügyminiszter beszámolt kollégáinak elmúlt heti, washingtoni látogatásáról és a Reagan elnökkel folytatott megbeszélésekről. Tindemans Martens kormányfő társaságában járt Washingtonban.

február 23.

A moszkvai napok Budapesten rendezvénysorozat megnyitóját este a Fővárosi Operettszínházban tartották. Az ünnepség elnökségében helyet foglalt Óvári Miklós, az MSZMP Központi Bizottságának titkára és Maróthy László, az MSZMP Budapesti Bizottságának első titkára, a Politikai Bizottság tagjai, Gyenes András, a KB titkára, Apró Antal, az MSZMP KB tagja, az országgyűlés elnöke, valamint a Központi Bizottság és a kormány több tagja. Ugyancsak a díszelnökségben foglalt helyet Viktor Grisin, az SZKP Politikai Bizottságának tagja, a moszkvai városi pártbizottság első titkára, a moszkvai napok alkalmából fővárosunkban tartózkodó politikai delegáció vezetője és Vlagyimir Promiszlov, az SZKP KB tagja, a moszkvai városi tanács végrehajtó bizottságának elnöke.

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_unnepi_gala.jpgAz ünnepi est gálaműsorának nyitó jelenete

Az egyiptomi elnök izraeli látogatásának előkészítésére Kairóban tárgyal Jichak Samir izraeli külügyminiszter. Négynapos látogatása végén - legalábbis ezt remélik Izraelben - bejelentik Mubarak egyiptomi elnök márciusra tervezett izraeli útjának pontos dátumát.

A kora délutáni órákban két, gépkocsiban elhelyezett pokolgép robbant az arab békefenntartó erők ellenőrzése alatt álló Nyugat-Bejrútban. Az eddigi jelentések szerint tizenhármán életüket vesztették és hatvanan megsebesültek a tengerparti bazár közelében. Egy benzinkút is kigyulladt, és a robbanások szétvetettek több gépkocsit. A merényletek elkövetését egy Dzsihad (szent háború) nevű, eddig ismeretlen Szíria-ellenes szervezet vállalta magára.

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_bejrut.jpgA színhely a robbanás után

Egy időpontban, négy helyszínen fújtak sípjukba a játékvezetők: Essenben, Homburgban, Hamburgban és Göppingenben kerül sor a férfikézilabda-világbajnokság nyitómérkőzéseire. A magyar válogatott a Saar-vidéki Homburgban lépett pályára, ellenfele Svédország volt. A mérkőzés végeredménye 20:20 lett. Utólag az eredmény csak fél siker, mivel vezettünk már öt góllal is, igaz, a legvégén kétgólos hátrányból hoztuk vissza a mérkőzést.

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_kezilabda_vb_bartalos.jpgBengtsson ezúttal gólt dob Bartalosnak, ám a magyar kapus a svédekkel vívott csatában kimagasló teljesítményt nyújtott

február 24.

Délelőtt a francia fővárosba érkezett Schmidt nyugatnémet kancellár és kormányának hét minisztere, hogy a két ország kétoldalú kapcsolatairól, valamint a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről tárgyaljon. A francia-nyugatnémet megbeszélés a két ország közötti szokásos csúcstalálkozó sorába illeszkedik. Schmidt kancellár megérkezése után négyszemközti beszélgetést folytatott Mitterrand-dal, majd az Élysée-palotában a tiszteletére rendezett ebéden vett részt. Délután Mauroy miniszterelnökkel tárgyalt.

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_mitterrand_schmidt.jpgA francia elnök és a nyugatnémet kancellár az Élysée-palotában

A 24. alkalommal kihirdetett Grammy-díjat az egyéni előadók, illetve zeneszámok kategóriájában Kim Carnes Bette Davis Eye című száma, az albumok közt pedig Yoko Ono és John Lennon Double Fantasy lemeze kapják.


A díjnyertes dal és az album egyik legismertebb száma

Este Algéria válogatottja volt a magyar csapat második ellenfele a világbajnokság B csoportjában. A várakozásnak megfelelően alakult a csapat találkozója. Csak a gólkülönbség volt kérdés, bár a vártnál picivel több gólt kapva 30:20 lett a végeredmény.

február 25.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára a Központi Bizottság székházában fogadta Viktor Grisint, az SZKP Politikai Bizottságának tagját, a moszkvai városi pártbizottság első titkárát, Vlagyimir Promiszlovot, az SZKP KB tagját, a moszkvai városi tanács végrehajtó bizottságának elnökét és a moszkvai napok budapesti rendezvényein részt vevő küldöttség tagjait.

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_kadar_grisin.jpgKádár János és Viktor Grisin az MSZMP KB székházában

A moszkvai napok rendezvénysorozatán fővárosunkban tartózkodó politikai delegáció délelőtt Angyalföldre látogatott el. Viktor Grisint, az SZKP Politikai Bizottságának tagját, a moszkvai pártbizottság első titkárát, a delegáció vezetőjét és Vlagyimir Promiszlovot, a moszkvai városi tanács végrehajtó bizottsága elnökét elkísérte Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, az MSZMP Budapesti Bizottságának első titkára és Szépvölgyi Zoltán, Budapest Főváros Tanácsának elnöke. Társaságukban volt Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete. A kedves vendégeket az MSZMP XIII. kerületi Bizottsága székházában Deák Gábor, az MSZMP KB tagja, a kerületi pártbizottság első titkára, Bozsik József, a kerületi tanács elnöke és munkatársaik fogadták. A vendégek és a vendéglátók ezután a Magyar Hajó- és Darugyár angyalföldi gyáregységében az üzemóriást megszemlélve, annak munkájával, eredményeivel ismerkedtek.

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_grisin_hajogyar.jpgViktor Grisin a hajóépítők között

Közös nyilatkozat közreadásával véget ért Párizsban a francia-nyugatnémet csúcstalálkozó. A tárgyalások befejezése után Mitterrand és Schmidt közös sajtóértekezletet tartott az Élysée-palotában. A két fél kinyilvánította, hogy amennyiben a közép-hatótávolságú rakéták ügyében folyó tárgyalás nem vezet eredményre, ragaszkodnak a NATO 1979-es rakétatelepítési határozatának végrehajtásához. Ugyanakkor változatlan álláspontjuk, hogy folytatni kell a leszerelés és a fegyverzetek ellenőrzése érdekében való tárgyalásokat. A két kormány egyúttal a Helsinkiben megindult folyamat fenntartása mellett van, hozzátéve, hogy a záróokmányban foglaltakat meg kell tartani.

február 26.

A moszkvai napok budapesti rendezvénysorozata alkalmából hazánkban tartózkodó moszkvai politikai delegáció elutazott Magyarországról. Búcsúztatásukra a Ferihegyi repülőtéren megjelent Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, az MSZMP Budapesti Bizottságának első titkára, Szépvölgyi Zoltán, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, Budapest Főváros Tanácsának elnöke, valamint párt-, állami, társadalmi és kulturális életünk sok vezető képviselője.

Szemlét tartott Méhes Lajos, a Politikai Bizottság tagja, ipari miniszter a paksi atomerőmű nagyberuházásán. A nagy munkában résztvevő vállalatok - a beruházó, a kivitelező és a leendő üzemeltető - részletesen ismertették a miniszternek az I-es blokk üzembe helyezési munkálatainak eddigi eredményeit és gondjait, valamint tájékoztatták a beruházás további menetrendjéről. Ezt követően üzemi szemlére került sor. A minisztert elkísérte Kapolyi László ipari államtitkár is.

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_paks_mehes_lajos_kapolyi_laszlo.jpgMéhes Lajos, Kapolyi László és Szabó Benjámin kormánybiztos

A Biztonsági Tanács a késő éjszakai órákban ellenszavazat nélkül elfogadta azt a libanoni javaslatot, hogy ezer fővel növeljék a Dél-Libanonban állomásozó békefenntartó ENSZ-erők létszámát. A határozat értelmében 7000 főre emelkedik az UNIFIL-erők létszáma. A dél-libanoni békefenntartó erőket 11 ENSZ-tagország fegyveres erőinek egységeiből alakították ki. A kéksisakosak 1978 óta azzal a feladattal állomásoznak e területen, hogy elősegítsék a tűzszünet fenntartását, megakadályozzák a palesztinai felszabadítási mozgalom és a jobboldali milíciák közötti összecsapásokat, valamint figyelemmel kísérjék az izraeli erők kivonását.

Az amerikai ABC tévétársaság vetíteni kezdi a Police Squad! című vígjáték-sorozatot. Hozzánk is nemsokára elér Nagyon különleges ügyosztály címmel. Később ebből a sorozatból növi ki magát a Csupasz pisztoly mozi sorozata.

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_nagyon_kulonleges_ugyosztaly.jpgFrank Drebin hadnagy karakterét Leslie Nilsen alakította, csak úgy, mint később a filmvászon

A férfi kézilabda világbajnokságon nagy fontosságú találkozó következett Ludwigshafenben a spanyolokkal. Az összeállításban két változtatásra került sor: Kontra legutóbb megsérült, nem játszhatott, pályára lépett viszont az Algéria ellen pihent Bartalos Béla és Kovács Mihály. Csapatunk ismét 20:20-t játszott, ezzel - pont a spanyolok mögött - csoportmásodikként továbbjutott a középdöntőbe.

február 27.

Bécsben rendezték meg a Tábornokok a békéért és leszerelésért elnevezésű csoport tanácskozását. A kilenc NATO-országból - köztük az Egyesült Államokból, az NSZK-ból, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Olaszországból - érkezett neves nyugállományú tábornokok és, admirálisok megvitatták, hogyan járulhat hozzá javaslattevő csoportjuk az ENSZ-közgyűlés második rendkívüli leszerelési ülésszakának sikeréhez.

február 28.

Weinberger amerikai hadügyminiszter egy televíziós interjúban közölte: az Egyesült Államok kísérleteket folytat a jelenleginél hatékonyabb, „teljes biztonságot” nyújtó rakétavédelmi rendszer kialakítására. Weinberger azt mondotta, ha a kísérletek a kívánt eredménnyel járnak, akkor az Egyesült Államok számára már nem lesz előnyös betartani az 1972-es SALT-egyezményben az ellenrakéta-rendszerek korlátozásáról kötött megállapodást.

Szaddam Husszein iraki elnök kijelentette: országa nem akarja, hogy tovább folytatódjék az Irán ellen viselt háború. Husszein egy katonai kiképző táborban mondott beszédet, s Iránt vádolta a háború elhúzódásáért.

A férfi kézilabda világbajnokságon a magyar válogatott a középdöntő első mérkőzésén Jugoszláviával játszott. Ellenfelünk az utolsó pillanatban tudott csak egyenlíteni egy időntúli szabaddobásból, csapatunk ezúttal is 20:20- ra végzett. A VB-n már csak a magyar és a szovjet csapat veretlen.

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_kezilabda_vb.jpgHarc a magasban: Elezovics lövését Kovács P. igyekszik megakadályozni

Három csapat indult azonos reményekkel a jégkorong bajnokságban. De közülük csupán egynek teljesülhetett a vágya: a bajnoki cím megszerzése. Az Újpesti Dózsának sikerült, tizenkét év után lettek ismét bajnokok a lila-fehérek. A mostani bajnokcsapat tagjai közül hárman szerepeltek az 1969/70-es idényben is bajnokságot nyert együttesben: Bodor Zsigmond, Menyhárt Gáspár és Szeles Dezső. Az Újpesti Dózsa és a Ferencváros végül azonos pontszámmal fejezte be a bajnoki küzdelmet. Kettőjük között a végső sorrendet az döntötte el, hogy az egymással vívott tíz találkozón az újpestiek szereztek több pontot. A hazai bajnokságok történetében utoljára 1967/68-ban fordult elő, hogy az első és második helyezett azonos pontszámmal végzett, akkor a bajnoki címet a Ferencváros nyerte a BVSC előtt. (Hol van már azóta a BVSC? - a szerkesztő megjegyzése)

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_u_dozsa_jegkorong.jpgAz Újpesti Dózsa bajnok jégkorong csapata. Felső sor (balról jobbra): Papp Valér tolmács, Szabó Dezső, Lantos Gábor, Ancsin János, Búzás György, Kovács Csaba, Szeles Dezső. Középső sor: Bóta Gusztáv technikai vezető, Horváth István, Flóra Péter, Menyhárt Gáspár, Kevevári Kálmán, Búzás Gábor, Bodor Zsigmond, Pék György, Vitalij Davidov edző. Alsó sor: Szabó István, Kucsera Péter, Gogolák László, Szadovszki Gábor, Kassai Gábor, Eperjesi Miklós, Legéndi Imre, Erendics György

Heti humor:
idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_reklam_2.jpg

Közlemény:
A Kereskedelmi Minőségellenőrző Intézet (KERMI) a forgalomban levő áruk minőségének hatósági ellenőrzése során megállapította, hogy az EVJ-3 típusú egylapos elektromos asztali főző nem elégíti ki az alapvető élet- és vagyonbiztonsági követelményeket, ezért használata életveszélyes. A forgalomba hozó kereskedelmi szervek a már eladott EVJ-3 típusú egylapos asztali főzőket a termék minőségének ellenőriztetése nélkül kötelesek visszavásárolni.

Közélet 1:
A farmernadrág az - nadrág és más semmi... A ruházati világpiac legközönségesebb, legtucatabb, leghétköznapibb terméke. Sok országban túlkínálat van belőle, nálunk viszont nincs elegendő. Farmergörcsben szenvedünk. Ha a farmerkérdés megoldása bárhol szóba kerül, valahol valaki görcsbe merevedik és nemet mond (Idézet a Népszabadság egyik szociológia témájú cikkéből).

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_farmer.jpg

Közélet 2:

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_husbolt.jpgTolbuhin körúti húsbolt: a korabeli színes csempén a két angyal között a madonnát közértembléma fedi

Kék fény:
Nem tagadott, bevallott és megbánt mindent az a fiatalember, akinek bűncselekményét nemrég vizsgálta a XIX. kerületi rendőrkapitányság. Az ügyészségnek megküldött vádemelési javaslat szerint jármű önkényes elvétele miatt indítottak ellene eljárást. Persze január 30-án, amikor az eset történt, az ügy szemtanúi a Nagykőrösi úton még nem használtak ilyen pontos jogi kifejezést, csupán annyit kiáltottak: „Ellopták a villamost!" Nem nehéz elképzelni az 51-es villamos vezetőjének és a forgalomirányító tisztnek a megrökönyödését. A szerelvény Kispest felől este negyed tízkor érkezett meg a használtcikk piacnál levő végállomásra, ahonnét 15 perccel később kellett volna továbbmennie Pestimrére. Ám a villamos ötperces várakozás után elindult, noha a pihenőben tartózkodó vezető magához vette a biztonsági kapcsolókart. Amikor kifutottak a helyiségből, látták, hogy valaki bent áll az irányítópult mögött. A megdöbbenés szerencsére csupán néhány pillanatig tartott, kisvártatva azonnal intézkedtek. Egy telefon, s a XIX. és a XVIII. kerület határán sorompó zárta el a villamos útját. (Ezen a ponton ugyanis az egypályás villamosvágány a vasúti síneket keresztezi.) Az ellopott szerelvény több száz métert haladt, majd a sorompó előtt leállt. A villamos egyetlen utasa, vagyis az illegális vezető alig fél óra múlva már a rendőrségen idézhette fel az előzményeket. A bíróság - gyorsított eljárás során - héthónapi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte és mellékbüntetésként két évre eltiltotta mindenféle gépjármű vezetésétől.

A futballtavasz felvezetéseként A Magyar Népköztársasági Kupában a 21. forduló előtt egy héttel befejeződött a legjobb 16 csapat közé jutásért zajló küzdelem. A legnagyobb érdeklődés az MTK-VM - Honvéd összecsapást kísérte - joggal, mert a kupaspecialista, jelenleg II. osztályú Hungária körúti csapat otthonában (11 ezer néző) érdekes, változatos küzdelemben végül is 11-es rúgásokkal nyert a kispesti együttes ellen. Akadt még meglepetés. A busójárás hangulatában játszó Mohács-Véménd megrémítette az őszi sikercsapat Rábát, és minimális különbséggel legyőzte az I. osztályú együttest. Az elsőosztályúak közül kiesett még a Pécs is. így a 18-ból nyolc maradt. Leckét adnak a kis csapatok... Nagyon nehezen nyert az Ú. Dózsa a Vasas, a Haladás, a Békéscsaba és az Ózd.
idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_mnk_2_3.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_mnk.jpgEsterházy csetlik-botlik az MTK-VM védőinek gyűrűjében

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_mnk_4.jpgVarga II és Szabados, az MTK-VM ifjú játékosa kivette részét a meglepő sikerből

A kupafordulót követő hétfőn a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Szepesi György és főtitkára, Krizsán József Athénben naptáregyeztető konferencián megállapodtak az 1984. évi Európa-bajnokság csoportmérkőzéseinek időpontjairól. A magyar csapat valamennyi mérkőzését 1983-ban játssza. Mint ismeretes, a válogatott mellett ennek a csoportnak tagja Anglia, Dánia, Görögország és Luxemburg.

Szerdán már folytatódott is a labdarúgó Magyar Népköztársasági Kupa sorozat a legjobb nyolc közé jutásért. Az MNK legutóbbi szakasza alaposan szétzilálta a mezőnyt, érvényesült a futball híres bizonytalansága. Kupaforduló volt a javából a szerdai játéknap: meglepetések után a legjobb nyolc csapat közé öt első osztályú együttes, két NB Il-es és egy területi bajnokságban játszó csapat jutott.
idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_mnk_3.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_mnk_2.jpgA felvétel egyértelműen jelzi, hogy védekezésben is fölényben volt a házigazda MTK-VM az Ózd ellen

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 21. fordulóját!

Vasas - Ú. Dózsa
Talán a hazai pálya az egyetlen, ami a Vasas mellett szól. A vendégek vezetik a tabellát és utoljára tizenkét fordulóval ezelőtt kaptak ki. A hazaiak pedig legutóbb - nem számítva a legutolsó, félbeszakadt meccsüket. A Fáy utcai rangadóra az újpestiek készülnek valamivel jobb előjelekkel. Győztek az MNK-ban, s felgyógyult Törőcsik is. Hiányzik majd a középpályáról a dél-amerikai túrán megsérült Nagy. A Vasasban Kiss játéka kérdéses, ha vállalja, ő kezd, ha nem, akkor Pecha.
idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_vasas_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_vasas_u_dozsa_birkas_leboniczky.jpgBirkás és Leboniczky párosjelenete a 3. percben

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_vasas_u_dozsa_birkas_hires_farkas_rixer.jpgRixer Géza szerzi meg a labdát, az újpesti Birkás vert helyzetben, a védők, Híres és Farkas, akiknek a feladata lett volna a biztosítás, csak nézik a középpályás igyekezetét

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_vasas_u_dozsa_leboniczky_farkas_torocsik_bodnar.jpgTörőcsik nagyot esik Farkas (2) és Leboniczky között, hátrább Bodnár és Szabó S.

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_vasas_u_dozsa_birkas_hires_farkas_rixer_bodnar_leboniczky.jpgAz első újpesti gól, Birkás fejét már elhagyta a labda, Leboniczky látványosan repül, de sokat késett, Rixer (8), Farkas, Szabó S., Híres és Bodnár passzív résztvevői az eseményeknek

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_vasas_u_dozsa_szendrei.jpgSzendrei öklöz a Vasas csatárai elől

Bp. Honvéd - Békéscsaba
Ősszel gólgazdag mérkőzésen osztozkodtak a csapatok a pontokon és most is könnyen elképzelhető a döntetlen. Rossz nyelvek szerint manapság már csak az öltözőfolyosón lévő tablóképeken mosolyog Honvéd játékos. Új játékos mutatkozik be a Bp. Honvédban, Segesvári kapja a 9-es számú mezt, Esterházy a beteg Kuti helyén, a balszélen jut szóhoz.
idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_bp_honved_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_bp_honved_bekescsaba_plastyik_segesvari.jpgPlástyik, aki Pásztor sérülése után léphetett pályára a Békéscsaba együttesében, ezúttal becsúszva szereli a Bp. Honvéd legjobb támadóját, az újonc Segesvárit

Ózd - Csepel
A Lelátó múlt szombati adásában Utassy azzal magyarázta visszaesésüket, hogy az ellenfelek kiismerték kétékes játékukat, és most már nagyon vigyáznak rá, illetve Dudásra. Könnyen elképzelhető, hogy a vendégek igazolni fogják az állítást.
idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_ozd_csepel.jpg

Pécsi MSC - Debreceni MVSC
Mindkét csapat 3 pontot szerzett az utolsó három fordulóban, teljesítményük közel azonosnak mondható. Lássuk, történik-e változás. Erősen megfogyatkozott a DMVSC. A gólerős középcsatár Kerekes is és Szűcs J. sem játszhat. A PMSC-nél a középcsatár Mészáros beteg. Nagy két sárga lapja miatt pihen a tavaszi rajton, s bizonytalan a sérüléssel bajlódó Katzirz szereplése is.
idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_pecsi_msc_debreceni_mvsc.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_pecsi_msc_debreceni_mvsc_garamvolgyi_roth.jpgGaramvölgyi (3) és Róth fejpárbaja

SZEOL AK - Nyíregyháza
A már kilátástalan helyzetben levő hazaiak „tisztán” szeretnének az NB I-ből távozni. A szakvezetés már korábban bejelentette: a bajnoki találkozók minden gyanús egyéni teljesítményét kivizsgálja.
idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_szeol_ak_nyiregyhaza.jpg

A Délmagyarország című napilap eképpen értékelte a látottakat:
Nagy taps kísérte öltözőbe a szegedi játékosokat, ilyen lelkesedéssel régen láttuk futballozni a Tisza-parti gárdát.

Külön kiemelték Hornyák, Kutasi, Szabó Gy. és Kozma teljesítményét.

Szegedi kötődésű barátunk felhívta figyelmünket a mérkőzéssel kapcsolatban, hogy az akkor alig tizennyolc éves tehetséges ifjúsági válogatott Takó Ferenc ekkor lépett először pályára a SZEOL AK csapatában. Takó később legendás alakja lett a város labdarúgásának, a későbbiekben jó tíz évig szolgálta csapatát.

ZTE - Rába ETO
Bombaformában a gólgyáros ETO, igazándiból a kérdés, hányat rúgnak idegenben.
idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_zte_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_zte_raba_eto_balazs_zsolt.jpgAkiknek a ZTE-siker javarészt köszönhető: Balázs kapus (balról) jól védett - Fehér pedig (a kép jobb oldalán) a mérkőzés egyetlen gólját szerezte

Haladás - Videoton
A két dunántúli csapat őszi találkozója Székesfehérváron meglepetésre az újonc Haladás győzelmével ért véget. Az akkori hazai fiaskó miatt visszavágásra készültek a vendégek.
idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_haladas_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_haladas_videoton_garics_disztl_peter.jpgPreszeller beadása után Garics (középen, 8) a védőket és Disztl Péter kapust megelőzve pörgeti a labdát a kapuba

Volán - Ferencváros
A vendégek egyik nagy lehetősége a felzárkózásra. Nyilasi ott lesz az FTC kezdő csapatában a Volán ellen! Kakas, Koch és Kvaszta sérülés miatt nem játszhat.
idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_volan_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_volan_ferencvaros_poloskei.jpgPölöskei öt védő gyűrűjében

Tatabánya - DVTK
Nagy döntetlenkirály a hazai csapat, most elképzelhetőbb, hogy győzelmeik számát szaporítják.
idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_tatabanya_dvtk.jpg

A mérkőzések után lássuk az 21. forduló válogatottjait! A színvonalat jellemzi, hogy 6-os osztályzattal nem lehetett az első csapatba bekerülni és második csapatba is jutott öt 7-es érdemjegyű játékos. Hárman kaptak (ez is ritka) 8-as osztályzatot, a csepeli Mészöly, a ferencvárosi Ebedli és a békéscsabai Rabcsák. Ismét nem könnyű a választás, hiszen Rabcsák végig bravúros védéseket mutatott be, Kerekes kiállítása után szinte egyedül tartotta meccsben csapatát. Ebedli egy gólt rúgott és kettőben közreműködött, Mészölynek két gól a neve mellett, mellé egy gólpassz. Választásunk az utóbbira esett a A forduló játékosa versenyünkben.
idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén semmilyen változás nincs az előzőekhez képest a 10 gólosokig.
idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella élén az Ú. Dózsa idegenbeli győzelmével csak növelte előnyét, a vereséget szenvedett Rába ETO-t a döntetlent játszó Videoton előzte meg. A hazai pályán kínos döntetlenre végzett Tatabánya ugyan beérte pontban a győrieket, de vészesen közel jött rájuk a Ferencváros. Őket követve a középmezőnyben a forduló vesztese a Nyíregyháza három helyet zuhanva hátra. Egyéb változás nincs a tabellán, győzelme ellenére a SZEOL AK zárja a sort, sorsa - bár még jócskán van hátra a bajnokságból - gyakorlatilag megpecsételődött.
idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_tabella.jpg
Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. Rangadót nyert, s már 3 ponttal vezet a Nagykanizsa, a BVSC legyőzte az MTK-VM-et, Zámbó góllal mutatkozott be új csapatában, a BKV Előrében. Idegenben győzött a Kaposvár, a Budafok, a Szegedi Dózsa, a KKFSE és a Komló.idokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_nb_ii_1.jpgidokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_nb_ii_2.jpgidokapszula_nb_i_1981_82_21_fordulo_nb_ii_3.jpg

A következő szerdán már jön a 22. forduló, az alábbi párosításokkal:

Rába ETO - Haladás
Nyíregyháza - ZTE
DVTK - SZEOL AK
Csepel - Tatabánya
Békéscsaba - Ózd
Debreceni MVSC - Bp. Honvéd
Ferencváros - Pécsi MSC
Ú. Dózsa - Volán
Videoton - Vasas

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3712537815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.10.24. 14:58:05

Kint voltam a Czabán Samu téren és máig emlékszem Ebedli Zoli kezdőkör közeléből rúgott bombagóljára. A bekapott gól utáni középkezdésből egyből büntettek a fiúk. :)

maribor_ 2017.10.24. 18:32:33

@Frady Endre: En a Fay-ban fagyoskodtam...
süti beállítások módosítása