Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 Magyarország – Ausztria mérkőzés (különkiadás)

2017.11.27. 10:58 maribor_

1982. március 24, a hónap utolsó előtti szerdája

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_orszaggyules.jpgMegkezdődött az Országgyűlés tavaszi ülésszaka

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

március 22.

Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke az Üzbég Szocialista Szövetségi Köztársaság fővárosába, Taskentba érkezett. Itt részt vesz azon az ünnepségen, amelyen a köztársaságnak átnyújtják a Lenin-rendet. A magas kitüntetést a köztársaság a gyapot és más mezőgazdasági növények termesztése terén elért sikereivel érdemelte ki.

Helyi idő szerint délelőtt 11 órakor, a floridai Cape Canaveralról elindult harmadik útjára a Columbia űrrepülőgép. Fedélzetén két űrhajós dolgozik: a 46 éves Jack Lousma ezredes, parancsnok - aki 1973-ban a Skylabbal már járt az űrben - és a 45 esztendős Gordon Fullerton ezredes, akinek ez az első űrutazása.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_columbia.jpgA Columbia a start előtti pillanatokban

A nicaraguai külügyminisztérium tiltakozott Hondurasnál területi vizeinek és légterének megsértése, valamint amiatt, hogy hondurasi gépek megtámadtak egy nicaraguai őrnaszádot. A managuai nemzetvédelmi minisztérium közleménye szerint az „El Tayacan” őrnaszád előző nap feltartóztatott két hondurasi halászhajót, mert azok engedély nélkül az ország felségvizein tartózkodtak. Miután az őrnaszád a két hajót és azok személyzetét átadta az illetékes nicaraguai hatóságoknak, az ország légterében három hondurasi repülőgép tűnt fel, s egy órán át rakétákkal lőtte és bombázta az „El Tayacant”. Az egyik gép találatot kapott és sűrű füstfelhőt kibocsátva, magasságából gyorsan veszítve Honduras irányába elrepült. A két másik repülőgép később szintén elhagyta az ország légterét.

A spanyolországi jégkorong-világbajnokság C-csoportjában a magyar válogatott Jugoszlávia ellen aratott 5:4-es (2:0, 2:1, 1:3) arányú győzelmet. Góljainkat Kiss T., Mészöly, Havrán és Búzás Gy. (2) szerezték.

március 23.

Lázár György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnöke kétnapos látogatásra Tolna megyébe érkezett. Délután Szekszárdon, az MSZMP székházában, a megye vezetőinek társaságában K. Papp József, a megyei pártbizottság első titkára és Császár József, a megyei tanács elnöke fogadta, s tájékoztatta Tolna megye politikai, társadalmi és gazdasági helyzetéről, fejlesztésének további feladatairól.

Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának főtitkára kétnapos látogatást tett Szabolcs-Szatmár megyében.

Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára látogatást tett a magyar néphadseregnél. Programja az egyik fővárosi katonai bázison kezdődött, ahol Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter fogadta.

Méhes Lajos, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, ipari miniszter a főváros XI. kerületébe látogatott. A kerületi pártbizottság székházában Szatmári István első titkár és Grubics István tanácselnök fogadta, s tájékoztatta a csaknem kétszázezer lakosú városrész fejlődéséről, politikai és gazdasági helyzetéről, az itt élőket, illetve a kerület üzemeiben dolgozókat foglalkoztató kérdésekről.

Moszkvában megnyílt a KGST külkereskedelmi állandó bizottságának 52. ülése. A bizottság 25 éve áll fenn, s az ülésen Nyikolaj Patolicsev szovjet külkereskedelmi miniszter, a bizottság elnöke méltatta az eddig végzett munkát.

Katonai tiszteletadással, sok ezer ember részvételével helyezték Volgográdban örök nyugalomra a Nagy Honvédő Háború legendás parancsnokát, Vaszilij Csujkov marsallt, aki az elmúlt héten hunyt el 82 éves korában.

Délelőtt százezres paraszttüntetés volt Párizsban. Franciaország minden részéből több mint 1500 autóbuszon szállították Párizsba a tüntetés részvevőit, akik azt követelték a francia kormánytól, hogy helyzetük javítása érdekében erőteljesebben szorgalmazza az EGK mezőgazdasági termelői árainak emelését.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_parizs_paraszttuntetes.jpgSzázezren vonultak fel tiltakozásul a Voltaire körúton

Észak-Rajna-Vesztfáliában elutasítják a török bevándorlás leállítását sürgető, állampolgárok kezdeményezte népszavazási kezdeményezést.

„Pénzt új munkahelyekre, nem a háborúra!”, „Békét akarunk!”, „El a kezekkel Salvadortól!” - ilyen feliratú táblák százait emelték magasba este a tüntetők New Yorkban. A demonstráció színhelye a New York-i Hilton Szálló volt, ahol Ronald Reagan elnöknek egy vallási-társadalmi szervezet emlékérmét adták át. A munkaidő befejezése után egyre nőtt a tömeg. A New York-i rendőrség vezetője kijelentette: az elmúlt két esztendőben nem volt ehhez fogható tömegtüntetés a városban. A demonstrációt a New York-i munkás- és haladó szervezetek csoportja szervezte, amely magát „a reaganizmus visszafordítására alakított koalíciónak” nevezi.

A jégkorong-világbajnokság C-csoportjában a magyar válogatott este második győzelmét aratta. Az ellenfél a házigazda Spanyolország együttese volt, amely nem késztette komolyabb erőkifejtésre a magyar válogatottat. Az eredmény: 8:1 (2:0, 2:1, 4:0). A magyar gólütők: Szajlai, (2), Kereszty (2), Mészöly, Menyhárt, Flóra, Pék 

március 24.

Mint arról korábban már hírt adtunk, a Népköztársaság Elnöki Tanácsa ma délelőtt 10 órára összehívta az országgyűlést. A Minisztertanács a tavaszi ülésszak napirendjére két témát ajánlott. Várhatóan a jogalkotás helyzetéről szóló beszámolót, valamint az 1976-ban alkotott közművelődési törvény végrehajtásának eddigi tapasztalatait vitatja meg legfelsőbb államhatalmi testületünk. Az ülésszakot most is megelőzték a képviselőcsoportok és az állandó bizottságok előkészítő tanácskozásai. A törvényhozás tagjai - készülve az ülésszakra - a két javasolt napirendi ponthoz helyszíni tapasztalatcserén is részt vettek.

Lázár György kétnapos Tolna megyei látogatásának záróprogramjaként munkásgyűlést tartottak az épülő paksi atomerőműnél. A gyűlésen az atomerőmű több mint tízezer dolgozójának képviseletében sok százan vettek részt. A miniszterelnök átadta az MSZMP Központi Bizottsága és személy szerint Kádár János szívélyes üdvözletét, tolmácsolta a Minisztertanács jókívánságait.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_lazar_gyorgy_paks.jpgAz ünnepi emelvény

Katonai puccsot hajtottak végre Guatemalában. A sikeres puccs után Guatemala valamennyi nagyvárosában megerősített katonai járőrök cirkálnak. A közép-amerikai ország rádió- és televíziós adóit egységes hírműsorra állították, s este ezen keresztül jelentették be, hogy háromtagú katonai kormányzó tanács alakult, amelynek élén Efrain Rios Montt tábornok áll. A puccsisták közleménye Lucas García tábornok-elnököt a választások meghamisításával vádolta. Lucas Garciát, a jelentések szerint, házi őrizetben tartják.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_guatemala.jpgPuccsista csapatok az elnöki palotánál

A jégkorong-világbajnokság C-csoportjában a magyar válogatott a Koreai NDK ellen gálázott, 18:2 (9:1, 3:1, 6:0) arányú győzelmet aratott. Gólszerzőink: Havrán, Balogh (2), Pék (4), Szajlai (2), Búzás Gy (4)., Ancsin (2), Kereszty, Kiss T., Palla.

Heti reklám:
idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_reklam.jpg

Heti Kékfény:
A Borsod megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást rendelt el emberölés bűntette miatt Pásztor Pál 16 éves tanuló, miskolci lakos ellen. A vizsgálat eddigi adatai szerint Pásztor Pál március 18-án délután lakásukon családi nézeteltérés miatt édesapját, Pásztor János 38 éves autóbuszvezetőt egy házilag átalakított légpuskával halántékon lőtte, majd a holttestet az ágyneműtartóban rejtette el. A bűncselekményt március 24-én fedezték fel. Pásztor Pált a rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte. A bűncselekmény körülményeit tovább vizsgálják.

A Magyar Televízió műsorán a 78-as körzet című színes, 6 részes magyar vígjátéksorozat, Palásthy György rendezésében, Schütz Ila és Sztankay István főszereplésével.
idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_78_as_korzet.jpg

Szemtől szembe. Dieter Wiechmann, mönchengladbachi fotóriporter valóban nem mindennapi felvétele nyerte el a héten az NSZK-ban az elmúlt év sportfotója kitüntető címet.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_tony_schumacher_dieter_pauly.jpg

A kép ráadásul két ismert sportember nagyjelenetét örökíti meg, hiszen Toni Schumacher, a Köln válogatott kapusa és Dieter Pauly élvonalbeli játékvezető néz egymással farkasszemet... A kép egyébként a múlt év májusában, a 2:2-re döntetlenül végződött Dortmund-Köln Bundesliga-mérkőzésen készült.

A magyar harmadik vonal, a Területi bajnokságok jelenlegi állásába is nézzünk bele. Itt is - csak úgy mint a felsőbb osztályokban - sok minden, a vártnál hamarabb, eldőlni látszik.
idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_teruleti_bajnoksagok.jpg

A válogatott találkozó előtt kicsit tekintsünk ki Európába is, ott hogyan állnak a különböző nemzetek labdarúgó bajnokságai.

Csehszlovákia
A legutóbbi fordulóban, amely a 20. volt, a vezető Dukla Praha csapata megerősítette első helyét - fölényes győzelmet aratott a Trnava együttese ellen. A forduló 26 gólt hozott, pedig négy csapat egyet sem rúgott. A legtöbb gól - hét - Chebben esett, s ráadásul a hazaiak ki is kaptak. Prágában, a Dukla pályáján sem unatkoztak a nézők, hat gólnak tapsolhattak. A Presov lendülete még tart, a bmói siker után ezúttal a bajnok Banik együttesét verte meg. Az utolsó helyezett Dukla Banska Bystrica a kezdeti siker után visszaesett. Az Inter, a Slavia és a ZTS Petrzalka még egyszer sem nyert idegenben.
Vitkovice-Zbrojovka Brno 1:0
Dukla Banska Bystrica-Bohemians 0:3
Inter-Sparta 3:0
Slavia-Slovan 2:1
Ruda Hvezda Cheb-Plastika Nitra 3:4
ZTS Petrzalka-Lokomotiva Kosice 2:1
Tatran Presov-Banik Ostrava 1:0
Dukla Praha-Spartak Trnava 5:1
1. a Dukla Praha 31, 2. a Bohemians, 3. a Nyitra 25-25 ponttal. Némi meglepetés, hogy a tavalyi bajnok Ostrava csak a 4. 23 ponttal.

NDK
Az NDK bajnokságának 18. fordulójában lényegében az esélyesek győztek, meglepetésről nem tudósíthatunk, de azért mégis akadt érdekesség. Schkopauban, az újonc otthonában csak egyszer rezdült meg a háló. A Dynamo Berlin ősszel még hét góllal nyert a fővárosban, most Stresser 82. percben lőtt góljával kénytelen volt megelégedni egyetlen találattal. A bajnokcsapat ennek ellenére tartja első helyét. Az utóbbi nyolc fordulóban veretlenségét őrizve, 14 pontot szerzett...
Zwickau-Magdeburg 0:2
Jena-Cottbus 3:0
Wismut Aue-Dynamo Dresden 1:3
Schkopau-Dynamo Berlin 0:1
Erfurt-Halle 0:0
Vorwärts-Lok. Leipzig 1:1
Rostock-Karl-Marx-Stadt 3:1
1. a Dynamo Berlin 29, 2. a Jena 26, 3. a Dynamo Dresden 24, 4. a Magdeburg 23, 5. a Lok. Leipzig 22 ponttal.

Anglia
A 31. forduló slágermérkőzésére Londonban került sor. A Tottenham a Southampton csapatát fogadta. A sérült Ardiles helyett Roberts, a tartalékvédő szerepelt a londoniak középpályás sorában, s a mérkőzés hősévé lépett elő, 20 perc alatt mesterhármast szerzett. Keegan es Armstrong hamar szépítettek, de már az eredmény nem változott. 

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_graham_roberts.jpgAz egykori Southampton nevelés, akkor huszonkét éves játékos élete addigi meccsét játszotta

Ezzel véget is ért a Southampton pünkösdi királysága, az újonc (!) Swansea vette át a vezetést a bajnokságban. A Liverpool szerdán fájó vereséget szenvedett Szófiában, most a kiesésre álló Sunderland csapatát csak keservesen, Rush 14. percben szerzett góljával győzték le 1:0-ra. A játék színvonala nem volt kielégítő, de a három pont jól jött, így most a negyedik helyen állnak. A Manchester United nagyszerű játékkal, különösen a válogatott középpályás duó, Wilkins és Robson remek teljesítményével 3:1-re győzött. Coppel kétszer, Stapleton egyszer talált a hálóba. Az Arsenal góliszonyban szenvedő legénysége ismét eredménytelen csatárjátéka miatt kapott ki, mégpedig 1:0-ra Coventryban. Az Ipswich tele van sérültekkel, az Aston Villa elleni mérkőzésüket mégis sorsdöntőnek kiáltotta ki Robson menedzser. A kék-fehér gárda kitett magáért ezúttal, különösen a távoli lövésekkel volt szerencséje, Wark (25 méter), McCall (18) és Gates (22) góljaira csak McNaught tudott válaszolni, így az Ipswich 3:1-re tudott nyerni.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_john_wark.jpgJohn Warké volt a klub ezredik gólja az I. osztályban.

A külföldi játékosok szerződtetését az angol liga szeretné korlátozni, mert növekszik a munkanélküliség a hivatásos labdarúgók táborában. A jövőben csak a Közös Piac országaiból lehet játékost szerződtetni Angliába, de az itt levő jugoszlávok, argentinok maradhatnak.

Coventry-Arsenal 1:0
Ipswich-Aston Villa 3:1
Leeds-Nottingham 1:1
Liverpool-Sunderland 1:0
Manchester City-Everton 1:1
Middlesbrough-West Ham 2:3
Notts-Manchester United 1:3
Stoke-Brighton 0:0
Tottenham-Southampton 3:2
West Bromwich-Birmingham 1:1
Wolverhampton-Swansea 0:1
1, a Swansea (30 mérkőzés) 56, 2. a Manchester United (31) 55, 3. a Liverpool (29) 53, 4. az Ipswich (28), 5. az Arsenal (28) 51-51 pont.

Olaszország
Rendkívül gólszegény fordulónak voltak szemtanúi a szurkolók a 23. körben. Az A- és B-osztály tizennyolc mérkőzése közül egy sem akadt, amelyen kettőnél több gól esett volna. Az éllovas Juventus és vetélytársa, a Fiorentina is keserves 1:0-ás győzelmet aratott saját otthonában. A Roma legutóbbi kiütéses veresége óta még nem tért magához, ezúttal a Bologna együttesétől kapott ki. Szomorú a fővárosiak statisztikája: két mérkőzés, 5:0-ás gólkülönbség. Meglepetés az Inter ugyancsak hazai döntetlenje a kilencedik helyezett Udinese ellen. A Napoli biztos győzelmével a Romát megelőzve a negyedik helyre került. A kiesési rangadón a Como második győzelmét szerezte az újonc AC Milan ellen. A milánóiaknak egyre kevesebb a reményük a bennmaradásra. Huszáros hajrára lenne szükségük, hogy továbbra is az A-osztályban szerepeljenek.
Ascoli-Avellino 1:1
Bologna-Roma 2:0
Catanzaro-Cagliari 1:0
Como-Milan 2:0
Fiorentina-Cesena 1:0
Internazionale-Udinese 1:1
Juventus-Genoa 1:0
Napoli-Torino 2:0
1. a Juventus 36, 2. a Fiorentina 35, 3. az Internazionale 30 ponttal

Belgium
Az Anderlecht és a Standard Liege gyorsan kiheverte a szerdán lejátszott nemzetközi kupamérkőzések fáradtságát. A 27. fordulóban a két csapat, idegenben szerepelt, és mindkettő győztesként került ki a kemény párharcból. Fazekas csapatát sem viselte meg túlságosan a budapesti nyolc gól, Mucha klubjának otthonában döntetlenre játszottak. Fazekas - a belga rádió riporterének véleménye szerint - fáradtan mozgott. Ritkán volt játékban és aranyat érő tapasztalatát is csak a második félidő során tudta kamatoztatni. Gyengébb játékából természetesen nem szabad messzemenő következtetést levonni, de tény, hogy a pihenő nélkül lejátszandó, nehéz mérkőzések már túl igényes feladat elé állítják Fazekast. Mucha végig jól játszott, Kocsis és Tóth kielégítő formát tanúsított és Martos játéka - csapata veresége ellenére is - dicséretet érdemel.
Molenbeek-Standard 1:3
FC Liege-Anderlecht 0:3
FC Bruges-Tongres 0:0
Beringen-Lokeren 0:2
SK Lierse-Courtrai 2:2
Winterschlag-FC Malinois 3:1
Waregem-FC Antwerpen 1:1
Beveren-CS Bruges 1:2
La Gantoise-Waterschei 2:0
1. a Standard 38, 2. az Anderlecht 37, 3. a La Gantoise 35, 4. a Lokeren, 5. az Antwerpen 33-33 ponttal

Románia
Folytatódik a bajnok Craiova és a Dinamo közötti párharc. A Craiova fölényesen nyert a Chimia csapata ellen, a fővárosi együttes csak döntetlent ért el, s így a főiskolások jobb gólkülönbségük révén ismét átvették a vezetést. Nagyon bonyolult a helyzet a táblázat alsó felében. A Progresul 15 ponttal áll az utolsó helyen, az ASA Tirgu Mures csapatának kettővel több pontja van, a Chimia és az Arges 13-13, a Jiul, az UTA és a Timisoara pedig 19-19 pontos.
Sportul-Dinamo 1:1
ASA Tirgu Mures-Arges 1:0
Constanta-Tirgoviste 2:0
Progresul-Steaua 0:2
Jiul-Corvinul 1:0
Bacau-Olt2:1
Craiova-Chimia 5:0
Timisoara-U.Cluj 1:0
Brasov-UTA Arad 0:1
1. a Craiova, 2. a Dinamo 30-30, 3. a Corvinul, 4. az Olt 25-25 ponttal. 

Bulgária
Ismét a Levszki Szpartak került a táblázat élére, mert a Szlavia kikapott. A BEK-ben a Liverpool csapatát kiverő CSZKA mérkőzése elmaradt. A bajnoki címért nagy versenyfutás várható, hiszen jelenleg még négyen pályáznak az elsőségre. Sok izgalmat ígér az alsóház küzdelme is. A sort az Akademik Szófia (11) zárja, a Botev (13) és a Beroe (13) áll előtte.
Levszki Szpartak-Marek 3:0
Belaszica-Szlavia 1:0
Csernomorec Burgasz-Trakia 2:1
Etir-Beroe 2:1
Cserno More Várna-Botev 3:1
Haszkovo-Akademik 1:0
Lokomotiv-Szliven 1:1
1. a Levszki, 2. Szlavia 26-26, 3. CSZKA, 4. a Burgasz 24-24 pont.

Jugoszlávia
Érik a Dinamo bajnoksága. A zágrábi kékek a helyi rangadón, a kiesési zónában lévő Zagreb ellen keserves győzelmet arattak. A vetélytársak közül a Crvena Zvezda és Zseljeznicsár is kikapott, így a Dinamo előnye öt pontra nőtt. Az érdeklődés középpontjában a Hajduk-Crvena Zvezda rangadó állt, a spliti csapat megszerezte mindkét pontot. A Dinamo mögött szoros a versenyfutás. A forduló összesen 18 gólt hozott, s hét csapat egyszer sem talált az ellenfél kapujába. Az újonc Teteksz győzelme ellenére az utolsó a tabellán.
Vojvodina-Zseljeznicsár 2:0
Radnicski-Osijek 1:0
Partizán-Vardar 1:0
Zagreb-Dinamo 1:2
Szarajevó-Velezs 4:1
Teteksz-Buducsnoszt 2:1
Szloboda-OFK 2:0
Hajduk-CrvenaZvezda 1:0
Rijeka-Olimpija 0:0
1. a Dinamo  33, 2. CrvenaZvezda 30, 3. a Hajduk 29, 4. a Zseljeznicsár 28, 5. a Partizán 23 ponttal.

Portugália
A vezető Sporting elvesztette veretlenségét, ennek ellenére biztosan vezet a bajnokságban. A KEK-ben szerepelt Porto kikapott a Guimaraes csapatától.
Benfica-RioAve 3:0
Boavista-Sporting 2:1
Guimaraes-Porto 1:0
Setubal-Braga 1:1
Portimonense-Estoril 1:2
Uniao-Amora 2:1
Penafiel-Viseu 1:0
Espinho-Belenenses 2:0
1. a Sporting 36, 2. a Benfica 31, 3. a Porto, 4. a Guimaraes 29-29 ponttal.

Skócia
A 24. fordulóban mind a négy éllovas győzött, a helyzet nem változott. A Celtic előnye hét pont.
Aberdeen-Dundee United 2.1
Celtic-Airdrie 2:0
Dundee-Hibernian 2:2
Morton-St. Mirren 0:1
Rangers-Partick Thistle 4:1
1. a Celtic 37, 2. a Rangers 30, 3. az Aberdeen, 4. a St. Mirren 29-29 ponttal.

Spanyolország
A Barcelona veresége a 29. forduló meglepetése. A vetélytársak közül a Real Madrid nyert az újonc Cadiz ellen, s négy pontra megközelítette a KEK elődöntőjébe jutott barcelonai együttest. A Hercules, Müller Sándor csapata, értékes győzelmet aratott a bajnok Real Sociedad ellen, és az utolsó előtti helyről a 14.-re jött fel. Győzelmével még nem sikerült teljesen megmenekülnie a kiesési zónából. A vendégegyüttesek közül egyedül a kiesés ellen küzdő Gijon csapatának sikerült pontot szereznie.
Valladolid-Betis 3:0
Real Madrid-Cadiz 2:0
Osasuna-Gijon 1:1
Espanol-Castellon 3:2
Valencia-Barcelona 3:0
Zaragoza-Santander 1:0
Hercules-Real Sociedad 2:0
Sevilla-Atletico Madrid 1:0
Bilbao-Las Palmas 3:1
1. a Barcelona 43, 2. a Real Madrid 39, 3. a Sociedad 38, 4. a Valencia 35 pont.

Lengyelország
Helycsere az élen. Az eddig vezető Pogon ismét kikapott és a harmadik helyre esett vissza. A Gornik fölényesen nyert és átvette a vezetést. A bajnoki címet védő Widzew csak döntetlent ért el, s egy ponttal lemaradva halad a Gornik mögött. A Slask idegenbeli pontszerzése folytán lépést tart az élcsoporttal.
Gornik-MotorLublin 4:0
Wisla-Ruch 1:1
Baltyk-Gwardia 1:0
Zagelbie-Slask 0:0
LKSLódz-Pogon1:0
Stal Mielec-Widzew1:1
Legia-Arka Gdynia 3:0
LechPoznan-Szombierki 1:1
1. a Gornik 22, 2. a Widzew, 3. a Pogon 21-21, 4. a Slask 20 ponttal.

Hollandia
A24. forduló 27 gólt hozott, hat együttes egyet sem szerzett. Az éllovasok nyertek, így az élen a helyzet nem változott. A Feyenoord győzött, az Utrecht kikapott, s így a két csapat helyet cserélt. Az Ajax ezúttal is alaposan kivette a részét a gólszerzésből, kilencszer talált az ellenfél hálójába. Ha az Ajax így folytatja, ismét száznál több gólt lő a bajnokságban. Erre minden lehetősége megvan, hiszen még tíz forduló van hátra, jelenleg 87-nél járnak.
Maastricht-AZ 67 0:4
Haarlem-Roda 1:0
NEC-Utrecht 1:0
Feyenoord-Go Ahead 2:0
Willem-PSV Eindhoven 0:1
PEC Zwolle-NAC Breda 1:2
Twente-Sparta 1:0
Graafsphap-Groningen 1:3
Ajax-Den Haag 9:1
1. a PSV 38, 2. az Ajax 37, 3. az AZ 67 34, 4. a Feyenoord 31, 5. az Utrecht 30 ponttal.


Egy Cruyff, egy Lerby és egy Kieft gól a kilencből

Franciaország
A Bordeaux-Monaco rangadó állt a forduló középpontjában. A bordeaux-i együttes nagy küzdelemben mindkét pontot megszerezte, s átvette a vezetést. A St.Etienne - a bajnoki címért vetélkedők közül a harmadik - csak döntetlent ért el, s így két ponttal áll az éllovas mögött. A versenyfutás folytatódik.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_bordeaux_monaco_leigen_soler_1.jpgAbdallah Liegeon (balra) és Gerard Soler csatája a forduló mérkőzésén

Nice-Lens3:1
Lyon-Metz 3:1
Bordeaux-Monaco 1:0
Montpellier-Strasbourg 0:0
Lille-Laval 1:0
Bastia-Tours 2:1
Auxerre-Sochaux 3:0
Nantes-Brest 3:1
Nancy-St.Etienne 0:0
Valenciennes-Paris SG 2:2
1. a Bordeaux 44, 2. Monaco,  3. a St.Etienne 43-43, 4. a PSG, 5. a Sochaux 38-38 ponttal.

Ausztria
A bajnokság hétvégi, 25. fordulója csak növelte az osztrák szurkolók vegyes érzelmeit a szerdai, a magyarok elleni jubileumi, 125. mérkőzés előtt. A hazai élcsapatok közül a listavezető Austria vereséget szenvedett Grazban, a sereghajtó Sturm otthonában, míg a VÖEST értékes ponttal távozott Bécsből, a Rapid elleni mérkőzésről. Megnyugtató volt az Admira-Wacker sima győzelme. Ez Latzke edző jó munkájának újabb bizonyítéka, nem hiába választotta Schmidt kapitány segítőtársának. A szurkolók most csak abban bíznak, hogy az osztrák-magyar mérkőzéseken gyakran felborul az előzetes papírforma, az esélyek nem mindig válnak valóra, hiszen a 125. válogatott találkozón egyértelműen magyar győzelmet ígér minden esélylatolgatás. Az osztrák siker, vagy még az esetleges döntetlen is óriási szenzációt jelentene. 
Sturm Graz-Austria 1:0
Salzburg-Innsbruck 2:3
Rapid-VÖEST Linz 1:1
Admira-Wacker-Grazer AK 4:1
A LASK-Wiener SC találkozó elmaradt.
1. az Austria 34, 2. a Rapid 33, 3. az Admira 29, 4. a Grazer AK 25 ponttal.

A válogatott mérkőzés napján két VB ellenfelünk is felkészülési mérkőzést játszott.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_belgium_romania.jpgBelgium könnyen nyert Románia ellen Brüszszelben, a 4:1-es találkozó egyik pillanata: Balaci (világos mezben) a belga csapat karmesterével, Van Moerral csatázik

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_nszk_argentina.jpgÉrdekes, változatos mérkőzést vívott a két világbajnokcsapat, Argentína és az NSZK, az 1:1-es döntetlennel végződött találkozón készült a fotó; balról jobbra Baza bíró, a földön Maradona, Hrubesch (13), Gallego és Stielike

További felkészülési mérkőzések a VB jegyében.

Anglia-Athletic Bilbao 1:1 (1:1). Bilbao. G: Keegan, ill.Sarabia.

Skócia-Hollandia 2:1 (2:1). Glasgow. G: F. Gray (11-esből), Dalglish, ill. Kieft.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_skocia_hollandia.jpgGray 11-esből a skótok első gólját lövi

Csehszlovákia-Görögország 2:1 (0:1) Prága. G: Radimec (50. p.), Jarolim (87. p.), ill. Kouisz (43. p.).

Franciaország-Észak-Írország 4:0 (2:0). Párizs, 40 000 néző. G : Zenier (31. p.) , Couriol (44. p.), Larios (57. p. 11-esből), Genghini (81. p.).


A mérkőzés összefoglalója

Spanyolország-Wales 1:1 (1:0). Valencia, 20 000 néző. G : Satrustegui (26. p.), ill. James (52. perc).

Magyarország - Ausztria
Van valami, ami megkülönbözteti ezt a találkozót a többiektől: 1902 óta sorrendben ez a 125. mérkőzés, amolyan kis jubileum, és a rendező Magyar Labdarúgó Szövetség ezért is gondoskodott a szokottnál ünnepibb keretről.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_horst_dassler_szepesi_gyorgy.jpgHorst Dassler az Adidas vezérigazgatója Szepesi Györgynek átadja a jelképes Aranycipő-díjat, melyet az MLSZ kapott a jubileum alkalmából

Budapesten (és Bécsben is) megemlékeztek a régi idők magyar-osztrák mérkőzéseinek hőseiről, előjátékon vesznek részt az old-boyok, végül a találkozót megtekintik a nemzetközi labdarúgóvilág vezető személyiségei, így a már kedd este Budapestre érkezett Joao Havelange, a FIFA elnöke, aki a mérkőzés napján nemzetközi sajtókonferencián válaszolt a hazai és külföldi újságírók (köztük 38 osztrák) kérdéseire; jelen lesz a Népstadionban dr. Artemio Franchi, az UEFA elnöke s több neves sportvezető. A Budapestre érkezett „sógorok” névsora azt bizonyítja, hogy Schmidt is elsősorban a kipróbált játékosokra építi csapatát. Mindössze egy újonc található, mégpedig a védő Degeorgi, az Admira reménysége.
idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_merkozes_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_merkozes_3.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_merkozes_diszpaholy.jpgA díszpáholy vendégeinek egy csoportja. Balról a második Artemio Franchi, az UEFA elnöke, Buda István államtitkár, az OTSH elnöke, Joao Havelange, a FIFA elnöke, Szepesi György, az MLSZ elnöke

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_merkozes_magyar_csapat.jpgA magyar válogatott, balról: Tóth, Rab, Sallai, Müller, Törőcsik, Fazekas, Pölöskei, Martos,
Bálint, Mészáros, Nyilasi és Hidegkúti Nándor, aki a kezdőrúgást végezte

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_merkozes_torocsik.jpgÍgy kezdődött a mérkőzés: Törőcsik pompás fejese a kapufán csattan

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_merkozes_bodonyi_nyilasi.jpgBodonyi és Nyilasi nagy csatában az osztrák védőkkel

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_merkozes_krankl_torocsik.jpgKrankl próbálja megzavarni a labdát vezető Törőcsiket

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_merkozes_walter_schachner.jpgWalter Schachner rövid légiút után, a földet érés pillanatában, az olasz A osztályú Cesenában szereplő csatár Itáliában is egyre gyakrabban betalál a kapuba

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_merkozes_degeorgi_kiss_obermayer.jpgDegeorgi elfejeli a labdát Kiss László elől, a háttérben a csapatkapitány Obermayer

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_merkozes_sallai.jpgSallai Sándornak nem akármilyen feladatot jelentett a tapasztalt, technikás, Európa-hírű Prohaska semlegesítése. A szünet megoldotta a magyar fiú gondjait - ellenfele sérülés miatt az öltözőben maradt

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_merkozes_rab_degeorgi.jpgLendületben Rab Tibor (6), vele szemben Degeorgi, a bécsi fiúnak nem sok problémát okozott Fazekas, az ő helyére bejött Bodonyi viszont már jóval többet

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_merkozes_torocsik_dihanich.jpgDihanich jó ütemben keresztez, és már indul is előre a labdával - Törőcsik szerelni igyekszik őt, de hiába

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_ausztria_merkozes_kiss_laszlo_beadas.jpgKiss László a kapu elé emeli a labdát - csak épp belül nincs senki magyar az osztrák védők mellett szabadon


A mérkőzés összefoglalója

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5112899846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2017.11.27. 22:49:01

Az első meccs, amely után bőgtem...

maribor_ 2017.11.28. 06:58:33

@Feyyaz: Azon en mar 78-ban tul voltam...

csedo 2017.11.28. 15:01:49

Pásztor Pál az a srác, aki a Bebukottakban, meg a Káin gyermekeiben is szerepel?

maribor_ 2017.11.29. 08:03:51

@Fandor: A zene felejthetetlen <3

Fandor 2017.11.29. 09:25:25

@maribor_: a zene lopott. Ki fizeti a reveszt c sorozat megvan? :-) Ez eleg surun elofordult a magyar tevesorozatoknal a 70es 80as evekben... :-)

maribor_ 2017.11.29. 09:27:30

@Fandor: Valamelyik tavasz végi cikkben benne is lesz a sorozat említésképpen, de a zenéje nincs meg :(

Fejben Futó 2017.12.03. 10:13:32

Üdv. Azt a furcsaságot fedeztem fel a nemzetközi futball-részben, hogy a román bajnokságban sehol nincs említve a Steaua! Ennek mi az oka, magyarázata? Kösz.

maribor_ 2017.12.03. 17:36:53

@Fejben Futó: Pedig ott vannak, nyertek idegenben.
süti beállítások módosítása