Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 Magyarország – Peru mérkőzés (különkiadás)

2017.12.22. 09:38 maribor_

1982. április 18., a hónap utolsó előtti vasárnapja

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_headlines.jpgIsmét főszerepben a nemrég átadott Budapest Sportcsarnok

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

április 15.

A Minisztertanács ülésén tudomásul vette az Állami Ifjúsági Bizottság elnökének és a művelődési miniszternek együttes jelentését a veszélyeztetett gyermekek és fiatalok helyzetéről. Megállapította, hogy a legfontosabb feladat a gyermekek és a fiatalkorúak egészséges fejlődését veszélyeztető jelenségek kialakulásának megelőzése. A kormány rendeletet alkotott az árvízi szükségtárolókról. A tárolókat főként ott kell létesíteni, ahol egy esetleges töltésszakadás különösen nagy kárt tevő árvizet okozna. A kijelölt területek elöntése esetén a károsultak kártalanításban részesülnek. A Gazdasági Bizottság tájékoztatója alapján a Minisztertanács áttekintette a zöldség-, burgonya- és gyümölcstermelés, -felvásárlás, -értékesítés helyzetét és fejlesztésének feladatait. Megállapította, hogy tavaly javultak a termelés anyagi, műszaki feltételei, emelkedtek a terméshozamok, kiegyensúlyozottabbá vált az ellátás.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja fogadta Nyikolaj Talizint, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnökhelyettesét, a magyar-szovjet gazdasági és műszaki tudományos együttműködési bizottság szovjet tagozatának elnökét, aki itt-tartózkodása során Marjai József miniszterelnök-helyettessel, a bizottság magyar tagozatának elnökével folytat tárgyalásokat a két ország gazdasági együttműködésének időszerű kérdéseiről. A szívélyes, baráti légkörű megbeszélésen részt vett Marjai József és Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete.

Budapesten a hivatalos fűtési idény utolsó napja. Az utóbbi hetek tapasztalatai alapján azonban a Fővárosi Távfűtő Művek továbbra is fűti a hálózatba bekapcsolt 178 ezer budapesti lakást, 3200 kommunális létesítményt s a 340 ipari üzemet, ha a napi átlaghőmérséklet 10 Celsius-fok alá süllyed, vagy ha három egymást követő napon a hőmérséklet nem éri el a 12 Celsius-fokot. Továbbra is készenlétben állnak a lakossági hőközpontok, mert a vállalat szakemberei május elsejéig nem kezdik meg a nyári karbantartást; így ha az idő ismét hidegebbre fordulna, akkor később is újból megkezdhetik a fűtést.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_gellert_ter.jpgA Gellert tér alatt sajtolásos technológiával lefektetik az új, háromezer milliméteres melegvíz-vezetéket; ez a Vár és a Krisztinaváros ellátását javítja majd

Októbertől egyébként csaknem hétezer új lakást kapcsoltak be a hálózatba, s az év hátralevő időszakában újabb tízezer otthon kap majd távhőellátást. Ennek érdekében a jelenlegi 318 kilométer hosszú távvezeték 22 kilométerrel bővül, főként Csepelen, Kispesten, Rákoskeresztúron, Újpesten, Angyalföldön és Békásmegyeren.

Bonnban Hans-Dietrich Genscher nyugatnémet külügyminiszter és Arthur Burns, az Egyesült Államok NSZK-beli nagykövete aláírta azt a szerződést, amelyben a nyugatnémet fél vállalta, hogy úgynevezett válsághelyzetben támogatást nyújt az NSZK-ban állomásozó amerikai csapatoknak. Genscher a szerződés aláírásakor kijelentette: az NSZK így kíván hozzájárulni a NATO közös céljainak megvalósításához és a katonai erőegyensúly biztosításához.

Haig amerikai külügyminiszter felújítva ingázását, Buenos Airesbe repült. Ezzel egyidejűleg Washingtonban további adatok kerültek napvilágra az Angliának nyújtott széles körű katonai segítségről a Falkland-szigetek körül támadt konfliktus ügyében. Röviddel elutazása előtt Haig újságíróknak felolvasott nyilatkozatában - amelyben a helyzetet veszélyesnek minősítette - a Nagy-Britanniának nyújtott katonai támogatásról azt mondotta, hogy az a korábbi szerződéses kötelezettségvállalások teljesítését jelenti. Ha az USA nem teljesítené ezeket, vagy ha a szerződéses kötelezettségvállalásokon túlmenne, ez veszélyeztetné közvetítési lehetőségeit - állította a külügyminiszter.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_merkozes_falkland.jpgArgentin katonai egységek a Falkland-szigetek fővárosának utcáin

Az estébe nyúló hosszú vitát tartott a „Falkland-válságról” a brit parlament. Margaret Thatcher miniszterelnök - ellenzéke szokatlan egyetértésével - megerősítette az eddigi politika változatlan érvényét: a kormány, mondotta, diplomáciai rendezésre törekszik, de ezt az akaratát fokozott katonai erővel - erőszakkal való fenyegetéssel - teszi nyomatékosabbá. Ennek jegyében a Falkland-szigetek felé tartó brit flottacsoportosítást tovább duzzasztják, mindenekelőtt a harci repülőgépek számának növelésével.

Stúdióba voul Michael Jackson és Paul McCartney, ezzel kezdetét veszik a Thriller című album munkálatai.

Jackson négy dalt írt a lemezre. A The Girl Is Mine készült el elsőnek, mely egyike volt annak a három dalnak, amelyet Paul McCartneyval készített Jackson (a másik kettő a The Man és a Say Say Say volt). A The Girl is Mine jelent meg az album első kislemezeként.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_merkozes_ebony_and_ivory.jpgElefántcsont és Ébenfekete

A kilenc számot tartalmazó album végül az év őszén lett kész és került a boltokba. A Thriller a 20. helyen végzett a Rolling Stone magazin Minden idők 500 legjobb albumának listáján 2003-ban és a National Association of Recording Merchandisers a harmadik helyre tette a lemezt a minden idők legjobb 200 albumának listáján. Szerepel továbbá az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben.

április 16.

Napvilágot látnak a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának 1982. május elsejei jelszavai:

1. Világ proletárjai, egyesüljetek!
2. Éljen május elseje!
3. Éljen a marxizmus-leninizmus!
4. Éljen a szocializmus!
5. Éljen a Szovjetunió, a haladás és a béke szilárd támasza!
6. Éljen a magyar és a szovjet nép megbonthatatlan barátsága!
7. Erősödjék a szocializmust építő népek egysége!
8. Békés jelent, biztonságos jövőt az emberiségnek!
9. Együtt a világ haladó erőivel a fegyverkezés megfékezéséért, a leszerelésért!
10. Védjük meg az enyhülés vívmányait, Európa biztonságát!
11. Éljen a kommunista és munkáspártok internacionalista szolidaritása!
12. Támogatjuk a szabadságukért és függetlenségükért küzdő népek igazságos harcát!
13. Nemzeti egységben a szocialista Magyarországért!
14. Előre a XII. kongresszus határozatainak végrehajtásáért!
15. Béke - haladás - szocializmus!
16. Előre az 1982. évi népgazdasági terv sikeres végrehajtásáért!
17. Köszöntjük a munkában élenjárókat, a szocialista munkaverseny részvevőit!
18. Éljen a Magyar Szocialista Munkáspárt!
19. Éljen a szocializmust építő magyar nép!
20. Éljen és erősödjék szeretett hazánk, a Magyar Népköztársaság!

Havas Péter, az Állami Fejlesztési Bank vezérigazgatója és dr. Szabó Ferenc, a Dunai Vasmű vezérigazgatója Dunaújvárosban aláírta a Dunai Vasmű kokszolóműve állami nagyberuházásának hitelszerződését. Az évi egymillió tonna kohó és háztartási kokszot előállító, korszerű, szovjet tervek és berendezések felhasználásával épülő kokszolómul kivitelezéséhez az Állami Fejlesztési Bánik tízmilliárd 634 millió forint állami kölcsönt nyújt.

East Chicagóban, Chicago ipari külvárosában építés közben összeomlott egy 150 méter hosszú közúti felüljáró. A hatalmas vasbeton szerkezeten 35 építőmunkás dolgozott 15-20 méteres magasságban. Tizenhármán halálra zúzták magukat, tizenkilencen súlyos sérüléseket szenvedtek. Szemtanúk szerint a felüljáró vasszerkezete, amelyet éppen betonnal töltöttek ki, iszonyatos robajjal megroppant és lassan oldalára dőlt; néhány munkásnak sikerült időben leugrania s így túlélnie a balesetet. Négy holttestet maguk alá temettek a híd romjai. A mentés folyik.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_east_chcago.jpgA leomlott építmény

Leopoldo Galtieri argentin államfő este telefonon biztosította Reagan amerikai elnököt arról: személyes vágya, hogy a vita békésen megoldódjék. A Fehér Ház az erről szóló közleményt feltehetően annak a Buenos Aires-i közleménynek az ellensúlyozása végett tette közzé, amely szerint Haig külügyminiszter mégsem argentin meghívásra utazott másodszor is Buenos Airesbe, mint állította, hanem saját kívánságára.

Nicanor Costa Méndez argentin külügyminiszter elismerte: Argentína nem számított rá, hogy Nagy-Britannia „egyfajta legyőzhetetlen armadát” indít útnak a szigetcsoport visszaszerzésére. A Gente y La Actualidad című argentin hetilapnak adott interjújában a külügyminiszter abszurdnak és teljes mértékben aránytalannak minősítette a brit kormány reagálását, s nevetségesnek mondotta a brit kormány aggodalmát a szigetlakok sorsa iránt.

Eközben kiújult a chilei-argentin területi vita is. Az ENSZ tengerjogi konferenciáján részt vevő chilei küldöttség nyilatkozatában jogtalan területi követelésekkel vádolta meg Argentínát, válaszul arra a korábbi argentin közleményre, amely szerint Buenos Aires igényt támaszt a Magellán-szoros mentén húzódó egyik partszakaszra, A chilei nyilatkozat ezzel szemben azt hangoztatja, hogy egy immár 101 éves határszerződés értelmében a Magellán-szoros mindkét partja teljes egészében chilei terület.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_magellan_szoros.jpgPirossal jelöltük a kérdéses területet

április 17.

Ismét főszerepben a nemrég átadott Budapest Sportcsarnok, ezúttal az asztalitenisz Európa-bajnokságnak ad otthont. Ma 8:30 órakor megkezdődnek a csapatversenyek, 18 órakor lesz az ünnepélyes megnyitó. Buda István államtitkár, az OTSH elnöke üdvözli a vendégeket, majd egyórás műsor után 19.30-tól újra a versenyzőkön a sor.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_asztaltenisz_eb.jpgAz ünnepélyes megnyitó

Bemutatkozott a magyar női csapat is. Urbán és Kisházi játszotta az egyeseket, Urbán Szabóval a párost. Az ellenfél Bulgária nem állította nehéz feladat elé őket, 50 perc elég volt a 3:0-ás győzelemhez.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_asztaltenisz_eb_szabo_urban.jpgA Szabó, Urbán női páros a magyar-bolgár mérkőzésen

Este a férfiak következtek. A magyarok első mérkőzésüket a szovjet csapattal vívták, amely pillanatnyilag az átalakulás időszakában van, s csak a középmezőnyben foglal helyet. így a Klampár, Jónyer, Gergely trió magabiztos játékkal érte el az 5:0-ás győzelmet.

A Flórián téri üzletközpont és a Szentendrei út között nagy építkezés folyik. Az Árpád-híd felől a felüljárók és lehajtópályák készülő vasbeton szerkezetei sejtetik, hogyan alakul a főváros egyik legforgalmasabb és legmodernebb közlekedési csomópontja. A több méter mély gödörben védősisakos munkások, markológépek, dömperek, teherautók nyüzsögnek. Egy-egy frissen ásott területnél néhány civil is feltűnik. Jegyzetelnek, mérnek, gyors vázlatot készítenek. Régészek. Mindnyájan a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_florian_ter.jpgFelül az új, alul a régi

Nem végleges adatok szerint több mint 150 millióan vettek részt a Szovjetunióban a hét végi kommunista szombaton, és az országos társadalmi munka eredményeként mintegy kilencszázmillió rubelt fizethetnek be a szociális és kulturális létesítmények terven felüli építésére szolgáló alapba. Az eredmény magasabb, mint egy évvel korábban, s különösen figyelemre méltó, hogy az üzemekben, gyárakban a munka termelékenysége szinte mindenütt jelentősen meghaladta az átlagos hétköznapok eredményeit.

Ottawába érkezett II. Erzsébet angol királynő, hogy a mai napon hivatalosan kihirdesse Kanada új alkotmányát. Az esemény történelmi jelentőségű: 115 év után megszünteti a brit parlamentnek Kanada feletti joghatóságát, s lezár egy időszakot, amelyben a kanadai alkotmány bármely módosítása csak a brit parlament jóváhagyásával léphetett életbe. A brit parlament 1982. márciusban hozott törvényt a kanadai alkotmány honosításáról. E törvénnyel lényegében végleg szétszakította a két ország közötti kapcsolatrendszernek még a gyarmati időkből származó szálait. Kanada államfője viszont jelképesen továbbra is II. Erzsébet angol királynő marad.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_trudeu_ii_erzsebet.jpgPierre Trudeau és II. Erzsébet aláírásukkal hitelesítik az új alkotmányt

Alexander Haig amerikai külügyminiszter Buenos Airesben megkezdte - megfigyelők által döntő fontosságúnak minősített - tárgyalásait az argentin katonai junta tagjaival. A tanácskozáson részt vett Leopoldo Galtieri, a szárazföldi erők főparancsnoka, a junta soros elnöke, továbbá a három haderőnem főparancsnoka és Nicanor Costa Mendez külügyminiszter. Haig nyomban a tanácskozás befejezése után elutazott. Hivatalosan csak a Buenos Aires-i repülőtéren jelentette be, hogy valóban Londonba tart, miként korábban az Egyesült Államok Buenos Aires-i nagykövetségének szóvivője sejtetni engedte.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_haig_galtieri.jpgHaig és Galtieri tárgyalásai meddők maradtak

Az argentin kormány rendkívüli és sürgős intézkedéseket tesz, hogy elhárítsa a Falklandtól már csak néhány napi járásra hajózó brit flottacsoportosítás esetleges betörését. A szigeteken levő repülőteret katonai repülőtérré alakították át, s ezért nem fogad többé kereskedelmi és magánrepülőgépeket.

Kellemetlen közjáték:
Gilbert Ottó Attila 1982. április 17-én az Egyesült Államokban négyezer amerikai dollárt fizetett Szmolka Jánosnak. Szmolka a pénzért cserébe titkos amerikai dokumentumokat adott át Gilbertnek, legalábbis a magyar kém ezt hitte. Valójában az amerikai hadseregben katonaként szolgáló Szmolka az amerikai katonai hírszerzés ügynöke volt. Gilbertet ekkor letartóztatták. 
Az ügy előzménye, hogy amikor a magyar származású, de amerikai állampolgárságú Szmolka 1977-ben meglátogatta Magyarországon élő beteg édesanyját, a magyar katonai hírszerzés ügynökei megkörnyékezték és feltehetőleg az édesanyjával kapcsolatosan megzsarolták. A magyar katonai hírszerzés 1981-ben háromezer dollárért vásárolt tőle 16 tekercs - titkos dokumentumokat tartalmazó - filmet, és további 100 ezer dollárt ajánlottak fel neki, ha fegyver- és rejtjelrendszerekről szerez be titkos anyagokat. Szmolkát ugyan időközben áthelyezték a georgiai Ford Gordonba, de továbbra is fenntartotta  kapcsolatait a magyar hírszerzéssel. Szmolka 1982. április 17-én ismét találkozott Gilberttel. Az amerikai hatóság ekkor csaptak le a magyar ügynökre. Kémkedésért 15 év börtönbüntetésre ítélték.

április 18.

Felavatták Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékparkot. A szabadtéri néprajzi múzeum, skanzen és kirándulóhely, melynek legismertebb kiállított műve Feszty Árpád A magyarok bejövetele című körképe.

Anonymus így ír a magyarok viselt dolgait megörökítő Gesta Hungarorum-ban: „Azon a helyen a vezér és nemesei elrendezték az országnak minden szokástörvényét meg valamennyi jogát is, hogy miképpen szolgáljanak a vezérnek meg főembereinek, vagy miképpen tegyenek igazságot bárminő elkövetett vétekért. Azt a helyet, ahol mindezt elrendezték, a magyarok a maguk nyelvén Szerinek nevezték el azért, mert ott ejtették meg a szerét az ország egész dolgának." Boldog emlékű Béla királyunk jegyzőjének halhatatlan műve 1200 körül keletkezett, s csak a 18. században került elő a bécsi udvari levéltárból. Ez az első írott forrásunk, melyben a Szer helységnév szerepel (Sceri alakban). Az 1896. évi VIII. tc. rendelkezik arról, hogy „Pusztaszeren emlékmű állíttassék a honalapítás ezredik évfordulójára".

Spanyolország egész területén riadókészültségbe helyezték a karhatalmat, és elrendelték a három haderőnem, valamint a csendőrség és a rendőrség együttműködését a kiemelt katonai és polgári objektumok védelmében, a közbiztonság fenntartásában. Erre azt követően került sor, hogy a hét végén, elsősorban a Baszkföldön, katonai és rendőri járművek, illetve laktanyák ellen sorozatban elkövetett aknavetős és páncéltörő gránátos merényletek után, vasárnapra virradóra a terroristák felrobbantották Madrid új automata telefonközpontját. A spanyol fővárosban és az ország egész területén megerősítették a katonai és rendőri intézmények, középületek, távközlési és energetikai központok, repülőterek és pályaudvarok védelmét.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_madrid.jpgA felrobbantott telefonközpont

Berczik Zoltán kapitány a világbajnok Klampár-Jónyer-Gergely triót állította szembe a Surbek-Karakasevics-Kalinics jugoszláv hármassal. Az est legizgalmasabb csatájában az első körben a magyar együttes 2:1-re vezetett A folytatásban Surbek gyorsan egyenlített, de aztán Klampár és Gergely 4:2-re javított, és már csak egy győzelem kellett a sikerhez. Ezt a nagyszerű formában játszó Klampár teljesítette Surbek legyőzésével. NSZK-Magyarország 5:3 és Magyarország-Franciaország 5:3.

A nőknél Magyarország-Csehszlovákia, a vártnál szorosabb csatában, 3:2. Magyarország-Franciaország 3:0 és Románia-Magyarország 3:1.

Ezzel az eredménysorral mindkét csapatunk a legjobb négy közé került.

A Vasas Fáy utcai sportcsarnokában a 11-szeres magyar bajnok Bp. Honvéd kézilabda BEK-elődöntő visszavágó találkozón fogadta a dán bajnok If Helsingör gárdáját. A tét jelentős volt, hiszen 16 éve nem jutott magyar csapat BEK-döntőbe. A Honvéd 24:21 (13:12) arányban győzött, s miután az első találkozó 23:22 volt a dánok javára, az összesítés alapján a magyar együttes jutott a döntőbe. Nagy siker!

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_kezilabda_bek_kovacs_peter.jpgKovács Péter dán alátámasztással

Termékeny hét volt a könnyűzenei iparban. Lemezzel jelentkezett Toto (Toto IV), a Jethro Tull (Broadsword and the Beast), Elton John (Jump Up!), a Van Halen (Diver Down), a Status Quo (1+9+8+2), a Motörhead (Iron Fist) és a Madness (Complete Madness) is.

Humor:
idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_reklam.jpg

Film színház muzsika:

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_film_szimhaz_muzsika.jpgTöbb mint két évtizeddel a ma már színháztörténeti értékű hajdani bemutató után, amelyen Pécsi Sándor játszotta a főszerepet a Madách Színházban, ezen a héten a József Attila Színház tűzte műsorára Arthur Miller Pillantás a hídról című drámáját. Az előadás rendezője: Berényi Gábor.Képeinken a főbb szereplők. Balra fent: Kránitz Lajos, Dózsa Imre, Kállay Ilona, Szerencsi Éva és háttal a főszereplő Horváth Sándor

Kékfény:
A hét végén két tragikus közlekedési baleset történt. Bács-Kiskun megyében, Csávoly határában egy kanyarban kisodródott az úttestről édesapja személygépkocsijával Nagy Vilmos honvéd, és egy út menti fának ütközött. Nagy Vilmos, valamint utasai közül Marton Ágnes 19 éves vaskúti műszaki rajzoló életét vesztette, egy utas könnyebb sérüléseket szenvedett. Tápiószentmártonban Kozma Lajos honvéd, szintén édesapja személygépkocsiját vezetve, egy kanyarban kisodródott, és felborult. A baleset következtében Kozma Lajos a kórházban meghalt. Az eddigi vizsgálatok szerint mindkét balesetet az okozta, hogy a gépkocsit ittas állapotban, nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezették.

A Magyarország-Peru mérkőzés miatt a hét végén nem volt bajnoki forduló, csak egy elmaradt találkozót bonyolítottak le. Szombathelyen a Haladás a Debrecent fogadta. A szombathelyiek továbbra is nélkülözik az eltiltott Kulcsárt, valamint a középhátvéd Királyt, akinek két sárga lapja van. A Debrecen a Dózsa elleni győzelem után Budapesten maradt, majd Szombathelyre utazott - Sallai nélkül. A játékos tagja a Peru elleni válogatott keretnek. Helyére Czikora kerül. Kerekes sérülése rendbe jött, így pályára léphet.
idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_haladas_debreceni_mvsc.jpg

A tabellán ezzel egyik csapat helyezése sem változott.

A labdarúgó NB II-ben a hét végén teljes forduló volt. A Keleti csoport első és második helyezettje, az Eger és a Kazincbarcika idegenben vesztett, a harmadik D. Kinizsi otthonában csak egy pontot szerzett. A Középcsoportban újra nőtt a vezető MTK-VM előnye. A Nyugati csoportban az Olajbányász szerzett további előnyt.
idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_nb_ii_4.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_nb_ii_penzugyor_ganz_mavag.jpgHarc - balerinamozdulatokkal - a labdáért a Kőbányai úti pályán, Ganz-MÁVAG-Pénzügyőr 2:0

A spanyolországi labdarúgó VB-n Magyarországgal egy csoportban lévő Salvador válogatottja otthonában, San Salvadorban 2:2-es félidő után 3:2-re győzött a szintén VB-döntős Honduras ellen. Az 55 ezer néző előtt lezajlott VB-előkészületi mérkőzés óriási küzdelmet hozott. A hazaiak Quezo és Gonzales révén már kétgólos vezetést szereztek, de Honduras nem ad ta fel. Előbb Betancourt szépített, majd Morales egyenlített. A mérkőzés sorsát eldöntő gólt a 90. percben (!) ugyancsak Gonzales lőtte.

Itt azért, kettejük kapcsán álljunk meg egy pillanatra. A világ labdarúgásánák térképén két igazi Ordító Egérről beszélünk most. De azt tudni kell, hogy az első közös VB fellépésüket megelőzően 13 évvel háború robbant ki a két ország között egy 1969-ben, mely az 1970-s vb-selejtezők kapcsán keletkezett, El Salvador 3:2-re nyert (akkor is) hazai környezetben. A történethez hozzátartozik, hogy bár a futballháború mindössze száz óráig tartott, az áldozatok száma: több ezer, tízezernél is több a sebesült. Körülbelül ötvenezren vesztették el az otthonukat és a földjüket. Sok falut leromboltak. A háborút július 18-án tűzszünet, majd az 1980 október 30-án (alig egy évvel a csoportok sorsolása előtt) megkötött békeszerződés zárta le. A háború következtében mindkét ország, de különösen Salvador gazdasága megrendült, amihez hozzájárult, hogy több százezer, Hondurasban élő salvadori volt kénytelen hazamenekülni. 

És akkor lássuk a lényeget, a Magyarország-Peru felkészülési mérkőzést!
Három hét telt el az osztrákok elleni mérkőzés óta, s most egy alaposan megváltozott labdarúgó válogatott keret készült a peruiak ellen. Az MLSZ-ben Szepesi György, a szövetség elnöke köszöntötte azokat a játékosokat, akik újoncoknak számítanak, vagy régen voltak tagjai a válogatottnak. A szövetségi kapitány sajnálattal vette tudomásul, hogy a meghívottak közül sem mindenki teljesen egészséges. Garaba például lázas, meghűléssel bajlódik, Csongrádi lába még érzékeny. Rab is kezelésre ment a Sportkórházba. Nyilasi, Törőcsik és Szántó is ott volt a játékosok között, de rájuk a kapitány egy ideig nem számíthat. Világbajnoki főpróbához képest alaposan "felforgatott", az előző találkozóhoz képest hat új játékost (ebből kettő újonc) felvonultató csapat lépett a pályára. A külföldön szereplő játékosokat nem engedték haza.

Magyarország és Peru labdarúgó-válogatottjának kapcsolata nem valami nagy múltra tekinthet vissza. Mindössze egyszer mérkőztünk egymással, s ilyen kevés alkalommal Perun kívül csak Holland-lndia, Dél-Korea és az Egyesült Államok válogatottja ellen küzdöttünk. 1977. február 9-én Limában, ebben az összeállításban lépett pályára a magyar válogatott: Kovács L. - Török, Bálint, Kereki, Tóth J. - Rab, Ebedli (Nagy II.), Pintér -  Pusztai, Törőcsik (Fazekas), Magyar (Váradi), A perui Edison Perez vezette a mérkőzést, amelynek 50 000 nézője volt. A gólok ebben a sorrendben estek: 13. perc: Törőcsik, 22. p.: Velasquez, 38. p.: Velasquez, 87. p.: Sotil, 89. p.: Kereki. Pusztai és Török helycseréje után Török beadásából Törőcsik fejelt a hálóba. Magyar kihagyott nagy helyzete után Ebedli rossz átadását Velasquez elcsípte és egyenlített. Pár perc múlva Tóth József szabálytalankodása miatt szabadrúgáshoz jutottak a hazaiak és Velasquez megszerezte számukra a vezetést. A befejezés előtt nem sokkal Sotil bebiztosította a perui győzelmet. Két perc múlva Kereki fejes gólja már csak „szépségtapaszt" jelentett.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_1977.jpgA két csapat a Himnuszokat hallgatja 1977-ben

Baróti Lajos szövetségi kapitány a mieink közül Törőcsikkel, Tóth Józseffel, Pusztaival, Rabbal és Váradival volt elégedett. Az akkori magyar csapatból a jelek szerint csak Tóth József lesz most is tagja a magyar válogatottnak. Reméljük, nemcsak őt fűti a visszavágás vágya, hanem a többieket is, akik ezúttal először játszanak majd Peru válogatottja ellen.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_merkozes_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_merkozes_szentes_lazar.jpgA magyar válogatott egyik újonca, Szentes Lázár (sötét mezben) Velazquezt hagyja faképnél

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_merkozes_kiss_laszlo.jpgJól látható, ahogy a fejelni igyekvő Kiss Lászlót a mögötte levő Diaz bal karjával, a nyakánál fogva húzza vissza, mindehhez Velasquez csak statisztál

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_merkozes_bodonyi_bela.jpgLégibalett. Akik bemutatják: Diaz és Olaerchea, valamint Bodonyi. A kép a mérkőzés egyik legnagyobb magyar gólhelyzetét örökíti meg. Szentes emelte kapura a labdát, amit a gólvonalról mentettek a peruiak

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_merkozes_szentes_lazar_ket_kepben.jpgSzentes gólja - két képben. Quiroga hiába vetődik, nem éri el a labdát... majd kétségbeesetten nézi, ahogy az a hálót „dagasztja”. Szentes - első válogatottságának huszadik másodpercében - boldogan indul a gólörömre

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_merkozes_poczik_jozsef.jpgPóczik József azt lesi, hova adhatja le a megszerzett labdát

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_merkozes_szentes_lazar_poloskei_gabor.jpgSzentes és Pölöskei elől ezúttal tisztáznak a peruiak

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_peru_merkozes_kerekes_attila.jpgÚj tánclépés? Kerekes Attila mozdulata azonos a perui csatáréval, sajnos, az eredményben volt egy kis. Egy kis gólkülönbség...


A mérkőzés összefoglalója 

Két idegenbeli győzelemmel és két hazai vereséggel zártuk a világbajnoki felkészülésünket. Lesznek még nyárig további felkészülési mérkőzések, de azok már csak külföldi klubcsapatok ellen.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3412947565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2017.12.22. 21:51:45

Itt meg is ismétlik a perui gólokat:

www.youtube.com/watch?v=5O7NmNR-nPM

Mondjuk nem értem, hogy az elsőt a Béla hogy kaphatta be...

maribor_ 2017.12.22. 22:13:27

@Feyyaz: Sorfaltol sokat nem lathatott...
süti beállítások módosítása