Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 33. forduló

2018.01.15. 08:22 maribor_

1982. május 1., a hónap első szombatja, a munka ünnepe

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_headlines.jpg

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

április 29.

A kormány Tájékoztatási Hivatala közli: A Minisztertanács ülésén Lázár György tájékoztatást adott a lengyel párt- és kormányküldöttség hazánkban tett hivatalos, baráti látogatásáról. A kormány a tájékoztatót tudomásul vette. A Minisztertanács tudomásul vette Faluvégi Lajos miniszterelnök-helyettes jelentését a Dél-Amerikában járt kormányküldöttség látogatásáról. Megbízta a külkereskedelmi minisztert, hogy a tárgyalásokból adódó feladatok megoldására terjesszen intézkedési tervet a Gazdasági Bizottság elé.

A Szakszervezetek Országos Tanácsának székházában ünnepélyesen kiosztották az idei SZOT-díjakat. Az ünnepségen részt vett Gáspár Sándor, a SZOT főtitkára, Óvári Miklós, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, a Politikai Bizottság tagjai, továbbá Pozsgay Imre művelődési miniszter is. A díjakat Gáspár Sándor adta át. Az elismerésben részesült Béres Ilona színművésznő; Bursits Tiborné, a Csepel Autógyár Művelődési Központjának igazgatója; dr. Csányi László és Botka Valéria karmesterek; Dalanits György, a KSZDSZ Volán-Szabolcs Táncegyüttes művészeti vezetője; Dobák Lajos színművész; Hincz Gyula festőművész; Holakovszky István, a Magyar Rádió belpolitikai rovatvezetője; Horváth Tibor tv-rendező; Kirchmayer Károly szobrászművész; Ladányi Mihály költő; Major Sándor, a Magyar Televízió osztályvezetője; Neuwirt Gábor és dr. Szendrő Péter egyetemi oktatók; Perényi István, a Borsodi Szénbányák Vállalat szakszervezeti bizottságának politikai munkatársa; Prohászka Margit és Fekete Ferenc, a szombathelyi Latex Vállalat iparművészei; Raics István zeneszerző, zenekritikus; Rózsa János filmrendező; Szabó Magda írónő és Turpinszky Béla, a Magyar Állami Operaház magánénekese.

Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese amerikai meghívásra hivatalos látogatásra az Amerikai Egyesült Államokba utazott. Elutazásánál a Ferihegyi repülőtéren jelen volt Harry E. Bergold, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete.

A magyarországi mozik bemutatják a Cha-cha-cha című magyar filmdráma, mely közel húsz év távlatából körképet fest az 1960-as évek középiskolás hétköznapjairól. A film korabeli hangulatú kísérőzenéjét a Hungária együttes játssza.

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_cha_cha_cha_rudolf_peter.jpgRudolf Péter (balra) a film főszereplője

Az Ifiparkban először lép fel az új felállású Piramis együttes, ezúttal már Révész Sándor nélkül. A végeredmény egyértelmű bukás. Sajnos Gallai hangja nem illett a képbe, láthatóan nem is érezte magát jól ebben a szerepben. Az új dalok mellett a régi slágereket átírták, sokan nehezen is ismertek rá például a Becsületre, vagy a Kóbor angyalra. Előzenekarként a Rolls Frakció debütál.

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_piramis.jpgAz új Piramis, immáron Révész nélkül

A Som-Závodi-Köves-Gallai felállású Piramis négyesben folytatta, és még ebben az évben kiadták a Plusz című nagylemezt Gallai énekével. A zenekarnak még abban az évben vége lett, mikor Somot és Kövest aranycsempészés vádjával letartóztatták, majd elítélték.

Lengyelországban is készülődnek május elsejére, amely ezúttal egybeesik a lengyel munkásmozgalom születése 100. évfordulójának ünnepével. Sok helyütt megemlékeztek a munkásmozgalom kiemelkedő harcosairól, és rendeztek ezekben a napokban veterántalálkozókat. A pártszervezetek jelentős részében nyílt taggyűléseket tartottak, amelyekre falun meghívták a munkások, az ipari üzemekben a parasztok képviselőit. A rendkívüli állapot enyhítésének jegyében, szabadon bocsátanak 800 internáltat. Eszerint a többi között szabadon bocsájtották a Szolidaritás 154 vezető tisztséget viselő tagját is.

Antonio Savasta, a Vörös Brigádok római osztaga egykori vezetője kihallgatásával folytatódott Moro volt olasz miniszterelnök gyilkosainak pere. Savasta vallomását nagy várakozás előzte meg. A terrorista, akit a Dozier-ügyben játszott szerepe miatt már elítéltek, mintegy öt órán át beszélt a terrorszervezet történetéről. Savasta részletesen ismertette a terrorszervezet felépítését. Elmondta, hogy a piramis csúcsán állt a stratégiai vezetőség, amelynek a „politikát kellett meghatároznia”. Az egy fokkal lejjebb álló végrehajtó bizottság a terrorcselekményeket irányította. A harmadik lépcső, az úgynevezett nemzeti frontok feladata az utánpótlás biztosítása, a fegyverek megszerzése, a hamis dokumentumok készítése, valamint a politikai erők. az államapparátus, a rendőrség, a bíróság tagjainak a megfigyelése.

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_antonio_savasta.jpgAntonio Savasta, a megbánást tanúsító terrorista a római bíróság előtt

Fiatal palesztin tüntetők és az izraeli megszálló hadsereg egyenlőtlen küzdelmének színhelye volt Ciszjordánia több mint 15 városa és települése: a megszállás elleni megmozdulásokban két fiatalember vesztette életét az izraeli rohamrendőrök lövéseitől, további tíz részvevő megsebesült.

Nagy-Britannia két napot adott Argentínának arra, hogy tengeri és légi haderejét kivonja a Falkland- (Malvin-) szigetekről, illetve a szigetek 200 mérföld sugarú körzetéből. Az ultimátum londoni idő szerint péntek éjfélkor jár le. Attól a perctől hatályossá válik a hadüzenet. A brit fővárosban kötelességszerűen hangsúlyozzák, hogy a meghirdetett teljes blokád nem jelenti a diplomáciai erőfeszítések végét, mivel ezúttal egy, állítólag eredeti, amerikai terv van az asztalon, amelyet egyik félnek sincs módjában eleve visszautasítania. Londonban úgy vélik, hogy az amerikai terv Nagy-Britanniának kedvez, annyiban legalábbis, hogy nem rendelkezik a Falkland- (Malvin-) szigetek fölötti szuverenitásról, amihez Argentína ragaszkodni látszik.

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_falkland_argentin_jaror.jpgArgentin gépkocsioszlop felvonulása a partvidéken

Nicanor Costa Mendez külügyminiszter felkereste Alexander Haig külügyminisztert, és tudatta vele, hogy Argentína tanulmányozza az amerikai tervet és Haig közvetítési ajánlatát. De a miniszter ugyanakkor nyilatkozatban közölte: Buenos Aires mindenről kész tárgyalni, csak a Malvin-szigetek fölötti argentin szuverenitásról nem.

A Béke-világtanács felhívta az ENSZ-et, hogy tegyen sürgős lépéseket egy brit-argentin katonai összecsapás megelőzésére. A Szakszervezeti Világszövetség ugyancsak nyugtalanságát fejezte ki a veszélyes katonai konfliktus miatt.

A táncművészet világnapját a Nemzetközi Színházi Intézet 1981. évi madridi közgyűlésének kezdeményezésére először a mai napon ünnepelték először. Az apropó: 1727-ben ezen a napon született Jean G. Noverre francia balett-táncos, az egyetemes táncművészet megújítója.

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_balett.jpgA balett mindenek felett

április 30.

Kádár János, mint sok esztendeje minden május elseje előtt, most is ellátogatott Angyalföldre. A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkárát délelőtt a XIII. kerületi pártbizottságon - ahol programja kezdődött - Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára, Deák Gábor, a XIII. kerületi pártbizottság első titkára és Bozsik József, a városrész tanácselnöke fogadta. Deák Gábor röviden beszámolt mindarról, ami Angyalföldön az elmúlt évben, Kádár János legutóbbi ott járta óta történt. A tájékoztatón részt vettek a XIII. kerületi párt-végrehajtóbizottság tagjai, valamint Kádár János angyalföldi választókerületének körzeti párt- és népfront-titkárai.

A pártbizottság épületében nemrég nyílt meg az angyalföldi fiatal képző- és iparművészek kollektív kiállítása. A Központi Bizottság első titkára ennek megtekintésére is szakított időt szorosra szabott programjából. Csavlek András festőművész és Gyurcsek Ferenc szobrászművész kísérte végig a tárlaton.

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_kadar_janos_kiallitas.jpgAz angyalföldi fiatal képző- és iparművészek kiállításán

A látogatás a Magyar Hajó- és Darugyár daru- és kazángyárában folytatódott, ahol Szép János vezérigazgató és Steiner Arnold, a pártbizottság titkára fogadta a vendéget. A forgácsoló gépműhelyben már várták a munkások a Központi Bizottság első titkárát, aki több NC-esztergánál is megállt, üdvözölte a nagy teljesítményű gépeknél dolgozó munkásokat.

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_kadar_janos_munkasok_kozott.jpgA munkások között

Hosszasabban is szót váltott Rebenák Irma maróssal; a műhelyben is nagy tiszteletnek örvendő munkásasszony már 33 esztendeje dolgozik a gyárban. „Aki szereti a munkáját, soha nem öregszik meg” - mondta nevetve Kádár Jánosnak, aki üdvözlő sorokat írt a Hámán Kató szocialista brigád naplójába. A Központi Bizottság első titkára ezután részt vett az üzem május elsejét köszöntő röpgyűlésén.

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_kadar_janos_rebenak_irma.jpgRebenák Irma, a gyár köztiszteletben álló régi marósa gépénél

A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa ülést tartott. Módosította a Magyar Népköztársaság oktatási rendszeréről szóló 1961. évi III. törvény egyes rendelkezéseit. Az új szabályozás kifejezésre juttatja, hogy a szakközépiskola a tanulóknak középfokú szakképesítést, illetőleg meghatározott magasabb elméleti képzettséget igénylő szakmákban szakmunkás-képesítést nyújtson. Erre tekintettel az Elnöki Tanács úgy rendelkezett, hogy a szakközépiskolai tanulók - az eddigi érettségi vizsga helyett - a kettős képzési céllal összhangban levő érettségi-képesítő vizsgát tesznek, és a megszerzett szakmai képesítést is tanúsító érettségi-képesítő bizonyítványt kapnak. Az Elnöki Tanács módosította a magánkereskedelemről szóló törvényerejű rendeletet. A módosítás célja a lakosság kiskereskedelmi ellátásának további javítása. Az Elnöki Tanács végül legfelsőbb bírósági bírót választott, továbbá bírákat mentett fel és választott, és egyéb ügyeket tárgyalt.

Hatályba lépett a Falkland- (Malvin-) szigetek brit részről meghirdetett légi és tengeri blokádja. A hadügyminisztérium közleménye szerint ellenségesnek tekintenek, és - mint közölték - tüzet nyithatnak minden olyan argentin hajóra és repülőgépre, amely a szigeteken, illetve a szigetek 200 tengeri mérföld sugarú körzetében tartózkodik. Londonban a diplomácia a katonai előkészületek árnyékába került. A brit parlament délutáni vitájában Michael Foot, a munkáspárti ellenzék vezére úgy vélte, hogy a konzervatívok közül egyesek „elvesztették érdeklődésüket” a tárgyalások iránt. A pártvezér a maga részéről diplomáciai erőfeszítéseket sürgetett - mindenekelőtt az ENSZ bevonásával.

Haig amerikai külügyminiszter közölte: az Egyesült Államok felfüggeszti az Argentínának szóló gazdasági és katonai segélyeket és kedvező választ kíván adni Nagy-Britannia segélykérelmére. Ez utóbbival kapcsolatban Haig leszögezte, hogy a Londonnak nyújtandó amerikai segítség semmiképpen sem terjed ki az Egyesült Államok közvetlen katonai részvételére a konfliktusban.

Az argentin katonai kormány - mintegy válaszként a brit intézkedésekre - estétől légi és tengeri blokádot rendelt el az Argentínát, a Falkland- (Malvin-) szigeteket, a Dél-Georgia szigetet, valamint a Dél-Sandwich szigeteket övező 200 mérföldes körzetre, és hadműveleti övezetnek nyilvánította ezeket a területeket. Legfrissebb jelentések szerint incidens eddig nem történt. Közben New Yorkban Costa Mendez argentin külügyminiszter bejelentette: országa ez idő szerint nem tart igényt az ENSZ főtitkárának közvetítő tevékenységére, és nem kívánja a Biztonsági Tanács összehívását.

május 1.

Nagyszerű dolog tudni, hogy a mai napon, más-más órában ugyan, ahogy a föld forog, mégis egyszerre és együtt menetelnek öt földrészen a május elsejét ünneplő tömegek. Még ahol a jogfosztás tiltja is e nagy múltú, ám mindig időszerű ünnepi seregszemlét, csak a lábak együtt dobbanását tilthatják meg, a szívekét nem. Aligha lehetett valaha is összeszámlálni, szerte a világon hány tíz- és százmilliónyian ünnepeltek e napon. Május 1. olyan mélyen, kitörölhetetlenül beleivódott a történelembe, hogy még fasiszta rendszerek is igyekeztek - persze manipulálva, hamis célok felé terelve - szolgálatukba állítani a tavasz e harsogó ünnepét. Május elseje azonban mindig megmaradt eredeti rendeltetésénél, vagy felszabadulva, felfrissülve, új erőre kapva visszatért hozzá, s az maradt, ami: a munka, a munkás-nemzetköziség ünnepe.

Hagyományosan a Felvonulási téren rendezték meg a fővárosi dolgozók demonstrációját. Ünnepi külsőt öltött a tér is: a nemzetiszínű lobogókkal s a munkásmozgalom vörös zászlóival övezett házsorokon transzparensek hirdették a proletár nemzetköziség eszméit, s megannyi májusfává változtak a teret szegélyező lámpaoszlopok is. A dísztribünnel szemben hatalmas kapu magasodott, homlokzatán Marx, Engels és Lenin rézlemez domborítású portréival. A Magyar Népköztársaság címerével ékesített, márványburkolatú díszemelvényen néhány perccel 10 óra előtt jelentek meg a párt és a kormány vezetői : Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Aczél György, Gáspár Sándor, Havasi Ferenc, Korom Mihály, Maróthy László, Méhes Lajos, Németh Károly, Óvári Miklós, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai, továbbá a főváros párt- és tanácsi vezetői, a társadalmi és tömegszervezetek képviselői, a munkásmozgalom veterán harcosai, a kitüntetett szocialista brigádok, a termelésben élen járó munkáskollektívák képviselői.

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_majus_1.jpgBudapesti életkép

Sok száz úttörő szaladt be a térre, s köszöntötte vörös szegfűcsokorral a közéleti vezetőket, a tribünökön helyet foglaló vendégeket, köztük a világ minden tájáról, 45 országból a május elsejei ünnepségünkre érkezett szakszervezeti küldöttségeket. Pontban 10 órakor megszólaltak a fanfárok, s megmozdult, valóban élővé vált a seregszemlét megnyitó élőkép: a középen elhelyezkedő ötágú vörös csillag körül nemzetiszínű szalagmező alakult ki, a kürtszóra hol vörösre, hol ismét piros-fehér-zöldre váltva. S miközben a zászlóvivő fiatalok sugarat formáltak a csillag körül, amelynek magas árbocrúdjára felkúszott a munkásosztály lobogója, elindult a tribünök előtt a menet.

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_majus_1_aczel_lazar_kadar.jpgAczél György miniszterelnök-helyettes, Lázár György, a Minisztertanács elnöke és Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára a tribünön

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_majus_1_mozaik.jpgMozaikok a fővárosi dolgozók május elsejei seregszemléjéről.

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_majus_1_munkasorseg.jpgA megalakulásának 25. évfordulóját ünneplő munkásőrség tagjai a menetben

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_majus_1_sportolok.jpgA színpompás menetben nagy sikert aratott a sportolók élőképe a dísztribün előtt

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_majus_1_szolnok.jpgMájus 1. Szolnokon

25 éves a magyar televíziózás, május 1-én hivatalosan megindult a Magyar Rádió és Televízió műsoradása.

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_25_eves_a_magyar_televiziozas.jpgAz ünnepi műsor egyik részlete a IV-es stúdióban

Szerte a világban felvonulásokon, tömegtüntetéseken, gyűléseken emlékeztek meg május elsejéről, a nemzetközi munkásosztály nagy ünnepéről. A vezérgondolat szinte mindenütt a munka, a béke védelme, a dolgozók összefogásának erősítése volt.

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_majus_1_moszkva.jpgMoszkvában a Vörös téren gyűlt össze a szovjet dolgozók ünneplő serege

Nagy-Britannia katonai akciókat indított a Falkland- (Malvin-) szigetek visszaszerzésére: bombázói támadást intéztek a szigetek argentin védői ellen. Buenos Aires katonai ellenlépésekkel válaszolt. Bár a források egymásnak ellentmondanak, a viszálynak már halálos áldozatai vannak, és súlyosak az egymásnak okozott károk is. A brit HMS Conqueror atommeghajtású tengeralattjáró elsüllyeszti az argentin General Belgrano cirkálót, 323 tengerészt küldve a hullámsírba (A HMS Conqueror máig a világ egyetlen atom-tengeralattjárója, amely csatában lőtt ki ellenséges hajót - a szerkesztő megjegyzése).

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_general_belgrano.jpgAz argentin cirkáló a találat után

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_falkland.jpgArgentin katonák a Falkland-szigeteki Stanley-ben, nem csitul a csatazaj

május 2.

Anyák napjára:
Amikor róluk szólunk, nehezen tudjuk elkerülni a nagy szavakat. De vajon lehet-e pátosz nélkül megköszönni azt, amit értünk tettek és tesznek? Kifejezheti-e egy csokor virág, egy gyermeki csók mindazt, amit irántuk érzünk? Bizonyára nem. Ám nekik, az édesanyáknak mégsem szóvirágokra, valamifajta egynapos ünneplésre van szükségük; sokkal inkább több megértésre, támogatásra. 

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_anyak_napjara.jpg

Számtalan felmérés, elemző írás foglalkozott az utóbbi időben a nők helyzetével. S ez nem véletlen. Társadalmi szerepük megváltozása tette szükségessé a gondjaikkal való több törődést. Állami és társadalmi szervek szorgoskodnak azon, hogy miként tehetnék könnyebbé a dolgozó, gyermeket nevelő asszonyok helyzetét, hogyan lehetne tovább enyhíteni terheiket.

Az Egyesült Államokban, a Tennessee állambeli Knoxville-ben Ronald Reagan amerikai elnök megnyitotta azt a világkiállítást, amelynek alapvető témája az energetika helyzete és jövője. A megnyitón jelen voltak az amerikai politikai és üzleti élet magas rangú képviselői és vezető személyiségek több más, a kiállításon részt vevő országból. Knoxville-ben huszonnégy állam szerepel nemzeti pavilonnal, köztük Magyarország is, amelynek kiállítása iránt nagy az érdeklődés. A CBS, a legnagyobb tv-hálózat és hasonlóképpen a Newsweek című hetilap, a világkiállítás előestéjén adott helyszíni jelentését a magyar pavilonnal és annak előterében forgó, óriási Rubik-kockával indította.

Három nemzetközi torna döntőjében szerepelt vasárnap három magyar kézilabdacsapat. A bajnokcsapatok Európa Kupájában a Bp. Honvéd együttese a Vasas Fáy utcai csarnokában fogadta a svájci St. Gallen gárdáját. Kovács László, a piros-fehérek edzője nehéz ellenfélnek tartotta a svájciakat, akikkel szemben több gólos győzelemre lenne szükség a visszavágóra. Honvéd-bravúr, 9 gólos előny: BP. Honvéd-St. Gallen 25:16 (11:6).

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_kezilabda_bek_ori.jpgIllés „fejvesztése"

A női kupagyőztesek tornáján a Kőér utcai hazai pályán a Bp. Spartacus és a jugoszláv RN Osijek mérkőzött. A szövetkezetiek az olyan bravúrok folytatását várták, amelyekkel a csapat eljutottak a döntőig. Sajnos esélytelennek tűnik a KEK-védő a visszavágón, RN Osijek-Bp. Spartacus 27:21 (13:11).

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_kezilabda_kek_bp_sprtacus.jpgCeglédi lövése lepattan a sáncról, a háttérben Nyári figyeli

Belgrádban játszotta az EK-döntő első mérkőzését a Radnicski ellen a Vasas női csapata. Reménykedhetve várhatják a budapesti visszavágót, Radnicski-Vasas 24:21 (13:12).

A hétvégén Torinóban bejelentették a szenzációs hírt, Zbigniew Boniek, a lengyel válogatott játékosa három évre elkötelezte magát az olasz Juventus csapatához.

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_zbigniew_boniek_widzew_lodz.jpgZbigniew Boniek itt még a Widzew Lodz játékosaként az 1981/82-es szezonban

A Képes Sport címlapján a vasárnap megrendezett, harmadszorra kiírt Futapest futógála.

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_futapest_82.jpgFUTAPEST '82. A Képes Sport, a Magyar Rádió, a Magyar Atlétikai Szövetség és a KISZ Budapesti Bizottságának futófesztiválja

Humor:
idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_reklam.jpg

Közérdekű közlemény:
idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_kozlemeny.jpg

Kékfény:
A Szabolcs-Szatmár megyei Tiszavasvári határában Török József 26 éves nyíregyházi gépkocsivezető a nyíregyházi 110-es számú Ipari Szakmunkásképző Intézet autóbuszával a nedves úttesten megcsúszott és az árokba borult. Az autóbuszban 29 szakmunkástanuló és két nevelő utazott. A baleset következtében négy diák súlyos, 22 pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. Nyíregyházán, a Jósa András megyei kórház baleseti sebészetén másnap már csak három fiatalt kezeltek a balesetet szenvedett 26 sérült közül. Kovács Tibor 15 éves nagyhalászi, Kende László 15 éves nyíregyházi, valamint a 17 esztendős Nagy László, ugyancsak nyíregyházi lakos állapota az orvosi jelentés szerint kielégítő; a hét közepéig várhatóan mindnyájan elhagyhatják a kórházat. A vizsgálat szerint a balesetet az okozta, hogy Török József az autóbuszt figyelmetlenül, nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezette. Gépjárművezetői engedélyét bevonták

Film, színház, muzsika:

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_varszinhaz.jpgA két árva a Várszínház bemutatóján, Gábor Miklós (Párizs rendőrfőnöke), Hetényi Pál (A doktor) és Peremartoni Krisztina (Louise)

A 33. forduló előtti napon Az MLSZ-ben véglegesen kialakították a labdarúgó osztályozók menetrendjét. Az NB I-be jutás osztályozóira május 30-án és június 6-án kerül sor. Ha a jelenlegi helyzetet vesszük alapul, akkor az NB I 15. helyezettje (a Diósgyőr) és a három NB Il-es bajnok (most az Eger, az MTK-VM és az Olajbányász áll az élen) játszik egymással oda-vissza alapon két csoportban. A három NB Il-es bajnokjelöltnek még hat fordulóban kell helytállnia.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 33. fordulóját! Már eldőlt a legtöbb kérdés a labdarúgó- bajnokságban, s a mai, utolsó előtti fordulóban csak arra adnak választ a csapatok, hogy melyikük szerepelhet ősszel az UEFA Kupa tornán, továbbá, hogy a Diósgyőr vagy a Nyíregyháza kényszerül-e osztályozóra.Győrben a Rába szurkolói ma este már mint bajnokot ünnepli kedvenceiket a Pécs elleni mérkőzésen, az előzetes jelentések szerint teltház előtt. A bajnok mögött az UEFA Kupáért versenyt futó Ferencváros Nyíregyházán, a Tatabánya Angyalföldön, a Videoton és a Honvéd pedig Székesfehérvárott egymás ellen szeretné realizálni kupareményeit. Az Ú. Dózsa mint MNK-győztes indul ősszel a KEK-ben.

Volán - ZTE
A Volán számára már csak a szép búcsú a tét. A ZTE két hellyel is feljebb kerülhet. A vendégeknél nem lesz ott az eltiltott Török.
idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_volan_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_volan_zte_seres_forintos_magos_kereki.jpgSeres (8-as számmal a hátán) Simon ellenében, e fejpárbajban, Kereki, Forintos (3-as számmal), Konrád (erősen takarva) és Magos a labda útját figyeli

Haladás - SZEOL AK
Győzelemmel a vasutasegyüttes feltornázhatja magát a középcsoportba. A SZEOL AK egyik kulcsembere, Kozma sérülés miatt kidőlt a sorból, így Furkó kap játéklehetőséget a kezdőegyüttesben.
idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_haladas_szeol_ak.jpg

A Délmagyarország című napilap ekképp látta a történteket:
A végeredmény ellenére nem volt ennyire könnyű dolga a szombathelyieknek, hiszen a a szegedi kapuban élete egyik legjobb formájában védett Újhelyi. A két pontot végül a Haladás elsöprő erejű hajrájának köszönheti. A szegediek a vereség ellenére emelt fővel távozhattak a pályáról.

Vasas - Tatabánya
A bányászcsapat még nem mondott le a második helyről, s a szétesett Vasassal szemben nem esélytelen a két pontra.
idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_vasas_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_vasas_tatabanya_csapo_leboniczky.jpgCsapó (fehérujjú mezben) elől ment kivetődéssel a Vasas kapuvédője, Leboniczky, a háttérben Hegedűs csak asszisztál

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_vasas_tatabanya_balog_hermann.jpgBalogh, a Vasas fiatal középpályása felugrik a labdáért, a tatabányai Hermann állva marad

Ú. Dózsa - Ózd
Az újpestiek a hajrára nemcsak kulcsjátékosaikat vesztették el, hanem bajnoki reményeiket is, nyolc (!!) forduló óta nyeretlenek. Az Ózd a végére belelendült, de már késő.
idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_u_dozsa_ozd.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_u_dozsa_ozd_kisznyer_szilagyi.jpgSzilágyi, az Ózdi Kohász hátvédje megelőzi a labdaátvételben a dózsás Kisznyért

Videoton - Bp. Honvéd
A forduló mérkőzése, még mindkét csapatnak lehetősége van a dobogóra kerülésre. Détári sárgalapok miatt fog hiányozni.
idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_videoton_bp_honved.jpg

Rába ETO - Pécsi MSC
Az újdonsült bajnok nyilván kitesz magáért, s megszerzi a századik gólját. A Pécs a becsületért küzdhet. Győrött, a Juventus 1979-es kupaszereplése óta nem tapasztalt hatalmas érdeklődés nyilvánul meg a foci iránt. Csütörtök reggel óta hosszú sorok kígyóznak az elővételi pénztárak előtt, így valószínű, hogy három év után ismét teltház lesz az ETO sporttelepén. A gólkirályjelölt Szentes két sárga lapja miatt nem szerepelhet.
idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_raba_eto_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_raba_eto_pecsi_msc_bajnoki_koszonto.jpgBajnoki köszöntő a mérkőzés előtt

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_raba_eto_pecsi_msc_katzirz_hannich_szazadik_gol.jpgHannich Péter belőtte a századikat is! Egy gól két képben: Katzirz elindul a jobb sarok felé, a győri középpályás viszont elsétál a labdával a túloldalra és... Az eredményjelző máris hirdeti a nagy-nagy boldogságot!

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_raba_eto_pecsi_msc_hajszan.jpgHajszán a pécsi védők gyűrűjében

Nyíregyháza - Ferencváros
A hazai csapat, ha nyer, elkerülheti az osztályozót. A kérdés, hogy a Ferencváros elfelejti-e a szerdai sokkot, ha nem, akkor veszélyben a második hely.
idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_nyiregyhaza_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_nyiregyhaza_ferencvaros_nyilasi.jpgNyilasi egyenlítő gólja (forrás: tempofradi.hu)

DVTK - Debreceni MVSC
Égetően szüksége van a Diósgyőrnek a két pontra, itt a nagy lehetőség, hogy osztályozó nélkül megkapaszkodjon az első osztályban. Sallai, a DMVSC válogatottja combizom húzódást szenvedett, játéka kétséges.
idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_dvtk_debreceni_mvsc.jpg

Fekete karszalaggal vonultak be a pályára a diósgyőri labdarúgók a Debreceni MVSC elleni mérkőzésükre. Kezdés után egyperces csönddel adóztak az előző napokban elhunyt idősebb Tatár György emlékének. Amikor a gyászszünet véget ért, az ifjú Tatár György könnyeket törölt le az arcáról. A játék megindulásával legyőzte az elérzékenyülését, majd végig a mérkőzésen hatalmas lelkesedéssel vetette magát a küzdelembe. 

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_dvtk_debreceni_mvsc_tatar_gyorgy.jpg

A 4. percben pedig már góllal fejezett be egy szép diósgyőri támadást. Tatár Gyuri lelkesedése magával ragadta társait is. A győztes mérkőzés után részvétünket fejeztük ki Tatár Györgynek, és egyben gratuláltunk jó játékáért. A diósgyőri játékos így válaszolt:
- Ennyivel tartoztam édesapám emlékének.

Csepel - Békéscsaba
Csak a presztízs a hajtóerő ezen az összecsapáson.
idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_csepel_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_csepel_bekescsaba_kerekes_meszoly.jpgKerekes Attila és Mészöly Pál fejpárbaja csepeli sikerrel zárult

A mérkőzések után lássuk az 33. forduló válogatottjait! Ismét akadnak játékosok 6-os osztályzattal az első csapatban, de jutott 8-as osztályzat a másodikba - ez is ritkaságszámba megy. Összesen négy játékos érdemelt ki ilyen osztályzatot, köztük a győri Póczik. A forduló játékosa cím eldöntésében ismét Póczik Józsefre esett választásunk, aki gólt is szerzett, egyben pedig tevékenyen közreműködött.
idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén vegytiszta a képlet, a két eddigi éllovas közül Hannich gólt szerzett, Szentes pedig nem lépett pályára. Mögöttük Kerekes és Kiss Sándor is eredményesek tudtak lenni.
idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella élén már biztos bajnok matematikailag is a szezon egyértelműen legjobb csapata, a Rába ETO, mögöttük még kérdéses az ezüst- és a bronzérem sorsa, ez - mintegy végső izgalomként - megmarad az utolsó fordulóra. Ami már biztos, az Újpesti Dózsa nem érhet fel a dobogóra. Az első öt csapat után mindenki rég állandósította a mostanra elfoglalt pozícióját, ebben nagy változás már nem lehet. Lent az egyedüli kérdés, a DVTK, vagy a Nyíregyháza megy-e osztályozni.
idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_tabella.jpg
Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A forduló legértékesebb győzelmét a Kaposvár és a Tapolca aratta. A Keleti csoportban egyre nagyobb veszélyben az Eger bajnoki címe - ezúttal Szarvason hullajtottak el egy pontot, a Kazincbarcika viszont győzött hazai pályán. A Középcsoportban az MTK-VM tartja magabiztos előnyét. A Nyugati csoportban a Nagykanizsa is magabiztosan lépked a bajnoki cím felé.idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_33_fordulo_nb_ii_4.jpg

A következő szerdán már jön a 34., az utolsó forduló, az alábbi párosításokkal:

Ferencváros - DVTK
Bp. Honvéd - Rába ETO
Tatabánya - Ú. Dózsa
SZEOL AK - Vasas
Debreceni MVSC - Csepel
Békéscsaba - Volán
ZTE - Haladás
Pécsi MSC - Nyíregyháza
Ózd - Videoton

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8313039382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2018.01.15. 23:10:30

Film, színház, muzsika:
Peremartoni Krisztináról nekem értelemszerűen a "Vihar a lombikban" jut eszembe legelőször! :) ;)

maribor_ 2018.01.16. 05:00:24

@Feyyaz: Kitartas. Nem sokara jon Alzbeta Cenkova.

Feyyaz 2018.01.16. 23:16:19

@maribor_:
Az jó lesz, de én megveszekedett Andrea Čunderlíková fan voltam!

NikaBaba 2018.01.17. 19:46:33

Mennyire perverz lettem, a Falkland háború hírei a legfontosabbak számomra.
( Cseszkoszlovenska televizia Bratislava
Zenya za pultem, már ha értitek)

maribor_ 2018.01.17. 19:48:46

@NikaBaba: Lesz majd az is. Ha odaérünk.

Feyyaz 2018.01.17. 23:48:12

@NikaBaba:
Én értem, de ez nem a bratislava-i filmstúdió terméke volt, hiszen ez cseh sorozat!
Československá Televize Praha!
Zsena za pultem! :)
süti beállítások módosítása