Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 Tavaszi zárás – Edzők és csapataik

2018.01.29. 12:54 maribor_

1982. május 6-16., a hónap második fél és harmadik teljes hete

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_headlines.jpgBallagás a középfokú tanintézményekben (a Híradó forgatócsoportja munkában)

Lássuk először az aktuális másfél hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

május 6.

Délelőtt Budapesten, az MTA várbeli kongresszusi termében megkezdődött tudományos életünk idei legjelentősebb eseménye: a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlése. A 142. közgyűlés kétnapos programjának központi témája negyedszázados gazdasági fejlődésünk eredményei a világgazdasági korszakváltás mérlegén. A közgyűlés kibővített ülésének elnökségében helyet foglalt Aczél György, a Minisztertanács elnökhelyettese és Havasi Ferenc, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, a Politikai Bizottság tagjai; a teremben jelen volt közéletünk számos más vezető személyisége is.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_mta_szentagothai_janos.jpgSzentágothai János megnyitja a közgyűlést

Súlyos, tragédiával végződő balesetet okozott a figyelmetlenség a Nógrád megyei Jobbágyinál. Egy sorompó nélküli vasúti átjáróban Nagy János 33 éves lőrinci lakos kotrógéppel nekiütközött egy dízelmozdonynak, majd a kotrógép a szomszédos őrház falának csapódott. A baleset következtében Nagy János, valamint Reichard Jenő 39 éves salgótarjáni mozdonyvezető és Katona János 38 éves dorogházi vonatfékező életét vesztette. Farkas Zoltán 39 éves kisterenyei vonatvezető súlyos, az őrházban lakó két személy pedig könnyű sérülést szenvedett. A vizsgálat eddigi adatai szerint Nagy János figyelmetlenül hajtott a sínekre. A rendőrség szakértő bevonásával folytatja a vizsgálatot.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_kozlekedesi_baleset.jpgA markológép az összeütközés után

Az elmúlt 24 órában a Falkland- (Malvin-) szigetek térségéből nem jelentettek újabb összeütközéseket. A hírügynökségi jelentések szerint a veszteségek után a hangsúly most a diplomácián van. Az ENSZ főtitkára, valamint Peru felajánlotta közvetítését a felek között a válság mielőbbi békés rendezése érdekében.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_beketuntetes.jpgAngliai tüntetés a Thatcher-kormány háborús politikája ellen

Margaret Thatcher brit miniszterelnök délután az alsóházban az ENSZ-főtitkár tervének részleteiről szólva annyit mondott, hogy - a Biztonsági Tanács határozatának megfelelően - valóban összekapcsolja az argentin erők kivonását és az ellenségeskedés beszüntetését (tűzszünet), de ezt konkrét időrend nélkül teszi. Az ENSZ-főtitkár javaslatait Nagy-Britannia tárgyalási alapként, keretként fogadja el - jelezte a miniszterelnök, hozzátéve, amit hadügyminisztere is leszögezett: - Csak abban az esetben lesz tűzszünet, ha ezzel együtt jár az argentin csapatok maradéktalan és megfelelő módon ellenőrzött kivonulása. A brit választ Nagy-Britannia állandó ENSZ-képviselője átadta Pérez de Cuellarnak.

május 7.

A hitleri fasizmus fölött aratott győzelem 37. évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepséget rendeztek Budapesten, a Szabadság téri Szovjet Hősi Emlékműnél. A magyar és a szovjet himnusz hangjai után az Országos Béketanács nevében Sebestyén Nándorné elnök és Sarkadi Nagy Barna főtitkár helyezte el a kegyelet és a megemlékezés koszorúját. Koszorút helyezett el az emlékmű talapzatán a szovjet békebizottság hazánkban tartózkodó küldöttsége, Vlagyimir Kavanov professzor, elnökhelyettes vezetésével. Elhelyezték a kegyelet virágait a Magyarország felszabadításában részt vett szovjet veteránok Budapesten tartózkodó küldöttségének képviselői is. A Hazafias Népfront budapesti és V. kerületi bizottsága részéről Bastai Károlyné vezetőtitkár és Gara Róbert, az V. kerületi bizottság titkára koszorúzott. Virággal borították el az emlékmű talapzatát a fővárosi nagyüzemek, dolgozó kollektívák képviselői is.

A környezetvédelem feladatairól, valamint a szocialista munkaverseny mozgalom továbbfejlesztéséről tanácskozott a Szakszervezetek Országos Tanácsa.

A Nemzetközi Valuta Alap - az IMF - kormányzó tanácsa megszavazta hazánk felvételét az Egyesült Nemzetek Szervezetének pénzügyi intézményébe. Az Elnöki Tanács felhatalmazása alapján Fekete János, a Magyar Nemzeti Bank első elnökhelyettese Washingtonban aláírta a Nemzetközi Valuta Alap alapokmányát. Ezzel Magyarország az Alap 146. tagországa lett.

Teheránban bejelentették: a Szent város elnevezésű offenzíva este indított második szakasza nyomán az iráni csapatok mintegy 300 négyzetkilométernyi területről szorították ki az iraki csapatokat, és az Ahwaz-Khorramshahr vasútvonal déli szakaszától nyugatra elérték az iraki határt. Az iráni hadsereg és az iszlám gárdisták közös közleménye szerint az iráni erők ellenőrzésük alá vonták az iraki-iráni határ 35 kilométer hosszú szakaszát. A leghevesebb harcok a dél-iráni Khuzisztán tartomány székhelyétől, Ahwaztól 60 kilométerre lévő vasúti csomópontnál voltak. A közlemény súlyos iraki veszteségekről számol be.

A hírügynökségek jelentései szerint a Falkland- (Malvin-) szigetekkel kapcsolatos válság ügyében van még remény a diplomáciai megegyezésre, de a jelek azt mutatják, hogy a kétnapos, mintegy hallgatólagos tűzszünet után ismét kiújulnak a harci cselekmények. Erre utal az, hogy a brit kormány harci gépeket és felderítő repülőgépeket küld flottája megerősítésére. A dél-atlanti vizeken manőverező brit flotta este elveszítette további két repülőgépét, ugyanakkor kudarcot vallott a perui-amerikai tűzszüneti kezdeményezés. A tárgyalásos rendezés ez idő szerint egyetlen reálisnak látszó lehetőségét Perez de Cuellar ENSZ-főtitkár békejavaslata nyújtja, amelyet Argentína üdvözölt, s amelyet Margaret Thatcher brit miniszterelnök tárgyalási alapnak fogadott el. Enrique Ross argentin külügyminiszter-helyettes New Yorkba utazott, hogy a terv részleteiről tájékozódjék.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_belgrano_gyasszertertas.jpgAz elsüllyesztett argentin cirkáló, a Belgrano matrózainak gyászszertartása

A politikai elemzők többsége egyetért abban, hogy bármi legyen is a dél-atlanti konfliktus kimenetele, Latin-Amerika és az Egyesült Államok viszonyában jelentős változások lesznek. Az Egyesült Államok máris elveszítette két leghűségesebb szövetségesét a latin-amerikai földrészen: Argentínát és Venezuelát. A Costa Rica-i államfő felvetette, hogy az Amerikai Államok Szervezetének székhelyét át kellene helyezni  Washingtonból más fővárosba. Beigazolódott, hogy a Monroe-elv, amely szerint „Amerika az amerikaiaké”, csupán imperialista formula. Az Amerika-közi szerződés pedig a Malvin-szigetek körüli válság óta halott, s még az USA legszilárdabb szövetségesei is kezdik gyanítani, hogy a szerződés kizárólag az Egyesült Államok érdekeit szolgálta.

Az amerikai mozik bemutatják a Conan a barbár című amerikai fantasyfilmet. A főszerepben Arnold Schwarzeneggert láthatják a nézők.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_schwarzenegger.jpgEz a film hozta meg Arnold Schwarzenegger számára a világhírt

május 8.

A középfokú tanintézeteinkben  országszerte elbúcsúztatták a negyedik osztályos diákokat, ötszáznál is több gimnáziumban és szakközépiskolában 46 ezer diák ballagott. Orgona- és tulipáncsokrok özöne, a családtagok és a barátok sorfala fogadta az ünneplőbe öltözött lányokat és fiúkat.

Edwin Meese amerikai elnöki tanácsadó hétvégi nyilatkozatában azt mondotta, hogy a Reagan-Brezsnyev csúcstalálkozó az év vége előtt „messzemenően lehetséges, sőt valószínű”. A Fehér Ház, mint ismeretes, eredetileg a csúcstalálkozóra vonatkozó szovjet indítványokkal azt helyezte szembe, hogy júniusban, az ENSZ leszerelési ülésszakának idején és ott kerüljön sor Leonyid Brezsnyev és Ronald Reagan találkozójára.  Meese mostani nyilatkozata szerint az amerikai elnök kész pozitívan mérlegelni egy teljes értékű, tehát nem a leszerelési ülésszakhoz kötött, idei csúcstalálkozót.

További negyven Harrier típusú, helyből felszálló brit harci repülőgép, valamint négy rakétás romboló van úton a Falkland- (Malvin-) szigetek felé, illetve áll indulásra készen - jelentették nyugati hírügynökségek Londonból. Az AP a brit hadügyminisztériumra hivatkozva közölte, hogy a szigetcsoport felé tartó Harrier-repülőgépek közül 20 aznap landolt a brit tulajdonban levő Ascensión-szigeten (Az Ascensión az Atlanti-óceán déli térségében, Anglia és a Falklandok között mintegy félúton van; a szigeten amerikai támaszpont működik - a szerkesztő megjegyzése).

Buenos Aires újólag Nagy-Britannia szemére vetette, hogy az gyakorlatilag az Atlanti-óceán egész déli térségére kiakarja terjeszteni a hadműveleti zónát. Leopoldo Galtieri argentin elnök kormánya figyelmeztetett: súlyos következményei lehetnek annak, hogy Nagy-Britannia egyoldalúan egészen az argentin partoktól számított 12 mérföldes sávig terjesztette ki a blokádot. Az argentin külügyminisztérium közleményében egyedül Nagy-Britanniát tette felelőssé a konfliktus ezen újabb eszkalációjáért.

A belgiumi Zolderben a Forma-1-es gépkocsik világbajnoki versenye előtt a hivatalos edzésen a 30 éves kanadai Gilles Villeneuve 180 kilométeres sebességgel száguldott, amikor kocsijával nekiütközött a nyugatnémet Mass autója hátsó kerekének. Az összeütközéstől Villeneuve kocsija a levegőbe repült, s 150 méterrel távolabb zuhant vissza a pálya szélét övező kerítésre. Villeneuve-öt ájultan találták meg, 30 méternyire a kocsijától, szájon át lélegeztetéssel és szívmasszázzsal keltették életre. A mentőosztagok helikopterrel azonnal elszállították kórházba, ahol kiderült, hogy nyaktörése menthetetlen. Bő hét órával később, helyi idő szerint este 9 óra 12 perckor a St. Raphael Egyetemi Kórházban az orvosok bejelentették Gilles Villeneuve halálát.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_gilles_villeneuve.jpgGilles Villeneuve

A svájci St. Gallenben a férfikézilabda bajnokcsapatok Európa Kupájának döntőjében a visszavágón a Bp. Honvéd 24:18-ra nyert a St. Gallen együttese ellen. Mivel a budapesti találkozón is a magyar csapat győzött - kilenc góllal -, először a torna történetében megnyerte az Európa Kupát. Ez a Honvéd-kézilabdázók eddigi legnagyobb sikere, s magyar klubcsapat ilyen kitűnő eredményt még nem ért el.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_kezilabda_bek_bp_honved_somogyi.jpgSomogyi gólt lő Lutz hálójába

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_kezilabda_bek_bp_honved.jpg

május 9.

A győzelem napját ünneplik a hétvégén a szovjet emberek: országszerte megemlékeznek a fasizmus fölött 37 évvel ezelőtt aratott győzelem évfordulójáról. A megemlékezések egyik központja az Ismeretlen szovjet katona sírja a Kreml falánál. Koszorúzásokat tartottak a sírnál, elhelyezték koszorújukat a szovjet fegyveres erők vezetői, az egykori veteránok is. Országszerte megkezdődtek a veterántalálkozók, az egykori alakulatok harcosainak hagyományos összejövetelei. A szovjet fővárosban a Gorkij park volt a találkozók egyik központja. Itt a Nagy Honvédő Háború idejét felelevenítő kulturális programokat tartottak. Veterántalálkozókra került sor Kijevben, Minszkben, Novorosszijszkban és sok más városban. Az ünnepi megemlékezéseket kiállítások, színházi és filmelőadások egészítették ki. Népünnepélyeket is tartottak, este tűzijáték zárta le a megemlékezést Moszkvában és sok más nagyvárosban.

Sok országban megemlékeztek a hitleri fasizmus feletti győzelem 37. évfordulójáról. A szocialista országokban ünnepségeken méltatták az évfordulót. Prágában Gustav Husak köztársasági elnök napiparancsában hangsúlyozta: a csehszlovák nép sohasem felejti el azt a segítséget, amelyet a Szovjetunió nyújtott számára a szabadságért és a függetlenségért vívott küzdelmében. Berlinben ünnepélyes ülést tartott az NSZEP Központi Bizottsága, a minisztertanács, valamint a nemzeti front országos tanácsa. A bolgár fővárosban ünnepélyesen megkoszorúzták a szovjet hősök emlékművét. A mongol fővárosban is koszorúzási ünnepséget rendeztek a szovjet hősök tiszteletére. Franciaországban az idén ismét hivatalos ünnep lett május 8-a (Giscard d’Estaing volt államfő annak idején megszüntette az évforduló megünneplését). Mitterrand elnök koszorút helyezett el a Diadalív alatt az Ismeretlen Katona sírján. A volt frontharcosok és az ellenállási mozgalom részvevői országszerte számos ünnepséget rendeztek ez alkalomból. A Francia Kommunista Párt felhívást adott ki, amely emlékeztetett: a francia ellenállási mozgalomban a háború idején széleskörű nemzeti egység jött létre, s ma - egy merőben új helyzetben - az országnak ismét szüksége van a nemzet erőinek összefogására, hogy megoldhassák az ország előtt álló problémákat. Az osztrák fővárosban ünnepélyes koszorúzást rendeztek az elesett szovjet katonák emlékműve előtt. Ugyancsak koszorúzási ünnepség keretében emlékeztek meg a győzelem napjáról Nyugat-Berlinben is. Norvégia fővárosában szintén ünnepélyesen megkoszorúzták azoknak a szovjet hősöknek az emlékművét, akik a Norvégiát megszálló hitlerista erők elleni harcokban vesztették életüket.

A Begin-kormány három héten belül másodszor adott utasítást a dél-libanoni palesztin támaszpontok bombázására, a múlt év júliusában létrejött izraeli-palesztin tűzszünet durva megsértésére. Az amerikai gyártmányú F-15-ös és F-16-os harci gépek több hullámban, másfél órán át bombázták a Földközi-tenger Tyr és Damur közötti partszakaszát. Nem végleges adatok szerint 11 halottja és 30 sebesültje volt az izraeli légitámadásnak. Az izraeli kormány ismét azzal próbálta igazolni az agressziót, hogy „a palesztin gerillák több ízben megsértették a tűzszünetet”.

A londoni hadügyminisztérium megerősítette, hogy a brit flottacsoportosítás katonai célpontokat támadott a falklandi főváros, Port Stanley (Puerto Argentino) közelében. Ugyanakkor angol részről cáfolták azt az argentin katonai közleményt, hogy megkezdődött a Falkland- (Malvin-) szigetek inváziója. A londoni hadügyminisztérium szerint a brit flottacsoportosítás a meghirdetett blokádnak szerez csupán érvényt. Brit közlések szerint éjjel a brit flottacsoportosítás egységei megközelítették a szigeteket, és fedélzeti ágyúikkal a főváros közelében levő katonai létesítményeket lőttek. Hírek szerint a fő célpont a repülőtér volt, amely a sorozatos brit bombatámadások ellenére is használható. Délelőtt az angol Harrier-típusú haditengerészeti repülőgépek megtámadtak egy, a flottára „kémkedő” halászhajót. Este még egy harci eseményre került sor. A britek Port Stanley közelében lelőttek egy Puma típusú francia gyártmányú argentin csapatszállító helikoptert.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_argentin_katonak.jpgArgentin katonák az angol támadás pillanataiban

A Fáy utcai csarnokban a Vasas női kézilabdázóinál is nagy volt az öröm. Az együttes, amely ezúttal harmadszor szerepelt a bajnokcsapatok tornájának döntőjében, nagyszerű játékkal nemcsak pótolta a háromgólos vereséget, hanem 29:19 (13:8) arányban, összesítésben hét gól különbséggel legyőzte a jugoszláv Radnicski  együttesét. Mégpedig úgy, hogy a találkozón mindvégig a piros-kékek vezettek, s már az első félidőben felvillantották a reményt a kupa megnyerésére, amelyet aztán a szünet után el is értek. A mérkőzés végén melegen ünnepelte a játékosokat a közönség - köztük a Honvéd kézilabdázóit is, akik egyenesen a repülőtérről jöttek szurkolni a Vasas-lányoknak.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_kezilabda_bek_vasas.jpgA BEK-győztes csapat, állnak: Őriné, Brinzai, Nagy, Csíkné, Barna, guggolnak: Kuruczné, Balogh, Gombai, Sterbinszky, Rácz, Angyal

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_kezilabda_bek_vasas_sterbinszky.jpgSterbinszky Amália átveszi a kupát H. Seilertől, az IHF képviselőjétől

Az RK Osijek hatgólos sikert ért el, otthonukban, a KEK-finálé visszavágóján pedig az összesítésben 16 gólra növelték az előnyt. RK Osijek-Bp. Spartacus 27:17 (13:6).

május 10.

A fővárosban és 11 más városban rendeztek nagygyűlést a béke és biztonsági hónap budapesti, illetve megyei programjainak megnyitójaként. Politikai közéletünk kiemelkedő eseménysorozata, a magyar békemozgalom immár hagyományos tavaszt akciója ezzel országos méretűvé terebélyesedett. A megnyitóünnepségeken mindenütt gazdag eseménysorozatról adtak számot; a következő napokban-hetekben üzemi, szövetkezeti gyűléseken, politikai fórumokon, baráti találkozók százain tájékoztatják a részvevőket a nemzetközi élet időszerű, a közvélemény érdeklődésének előterében álló kérdéseiről.

Ötvenéves korában, rövid, súlyos betegség után elhunyt Szűcs Ferenc, a Magyar Rádió főmunkatársa. Temetéséről később intézkednek.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_szucs_ferenc.jpgSzűcs Ferenc

Szűcs Ferenc egészen fiatalon, 21 évesen kezdte riporteri pályafutását. s az ötvenes évektől kezdve napjainkig a sportesemények lelkes és hozzáértő tolmácsolója volt. Sok magyar sportsiker - olimpiák, világ- és Európa-bajnokságok - rádiófelvételei őrzik közvetítését, hangját. Szerénysége, sportszeretete segítette, hogy sok barátot szerzett a versenyzők körében is. Münchenbe, az ökölvívó-világbajnokságra készült, sajnos már nem közvetíthetett.

A lengyel minisztertanács ülésén az elmúlt napokban lezajlott, szélsőséges erők által szervezett zavargásokkal foglalkozott. A felbujtók célja a társadalmi-gazdasági stabilizáció megzavarása és a nemzeti megegyezés megtorpedózása volt - hangoztatta a kormány szóvivőjének nyilatkozata. A nyilatkozat a bevezetőben utalt a május 1-én, 3-án és 4-én az ország több városában kirobbantott utcai zavargásokra, amelyek sok esetben agresszív akciókkal és vandalizmussal jártak együtt. Néhány városban a zavargások megismétlődtek a következő napokban is. Varsóban és Walbrzychban sikertelen kísérlet történt nyugtalanság szítására május 9-én is. A rendfenntartó erők helyreállították a közrendet, összesen 2269, különösen agresszív magatartást tanúsító személyt vettek őrizetbe; velük, valamint a zavargások inspirátoraival és szervezőivel szemben a törvénynek megfelelő eszközöket alkalmazzák. További személyek ellen gyorsított eljárás indult, illetőleg előzetes letartóztatásba helyezték őket.

Csaknem száz ország mintegy ötszáz vallási vezetője, egyházi személyisége részvételével délután Moszkvában megnyílt a világvallások békekonferenciája. A tanácskozást levélben üdvözölte Nyikolaj Tyihonov szovjet kormányfő.

A brit hadiflotta hajói ismét lőtték a Falkland- (Malvin-) szigetek fővárosát - jelentette a brit Press Association hírügynökség tudósítója a helyszínről. A PA szerint „a mostani támadás minden valószínűség szerint a brit partraszállás előkészítése.” Buenos Airesben hivatalosan megerősítették, hogy az argentin kormány a tárgyalások megkezdéséhez nem tartja nélkülözhetetlen előfeltételnek a szigetek feletti argentin szuverenitás brit részről történő elismerését.

május 11.

Losonczi Pál, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, az Elnöki Tanács elnöke kétnapos látogatásra Pest megyébe érkezett. A megyei pártbizottság székházában Cservenka Ferencné első titkár, Mondok Pál, a Pest megyei tanács elnöke és a megyei pártbizottság titkárai fogadták.

Tragikus repülőszerencsétlenség történt Budapesten: a délelőtti órákban - egyelőre tisztázatlan okok miatt - a Hármashatárhegy északnyugati oldalának ütközött és lezuhant az MHSZ AN-2 típusú repülőgépe, amely sportrepülőket szállított. A gép a budaörsi repülőtérről a dunakeszi repülőtér felé tartott. A szerencsétlenség következtében a gép személyzete: Vincze Lajos 46 éves parancsnok, Szőllősi József 43 éves hajózó szerelő; s valamennyi utasa: ifj. Harai Imre 25 éves, Hollói Gáborné 41 éves és Simon László 45 éves oktató; Haász Imre 19 éves és Hodai József 48 éves repülőgép-szerelő; Weingartner Ferenc 31 éves és Witek Péter 31 éves repülőgép-vezető életét vesztette. Haláluk súlyos vesztesége a magyar sportéletnek. A szerencsétlenség okainak kivizsgálását a szakértők megkezdték. A Magyar Honvédelmi Szövetség országos központja mély megrendüléssel osztozik a hozzátartozók gyászában. Az elhunytakat saját halottjának tekinti, temetésükről később intézkedik.

Babrak Karmalnak, az Afganisztáni Népi Demokratikus Párt Központi Bizottsága főtitkárának, az Afgán Demokratikus Köztársaság forradalmi tanácsa elnöksége elnökének vezetésével párt- és kormányküldöttség érkezett a Szovjetunióba. A delegáció részt vesz majd az Amu-Darja határfolyón felépült, a Szovjetuniót és Afganisztánt összekötő közúti és vasúti híd ünnepélyes felavatásán.

A brit hadügyminisztérium közleménye szerint a brit flottacsoportosítás egyik egysége hajnalban a blokádövezeten belül ágyútüzet nyitott egy argentin hajóra. Az argentin  fővárosban hivatalos közleményt adtak ki, miszerint bármely brit hajót, amely a Malvin- (Falkland-) szigetcsoport körül Argentína által megállapított, 200 mérföld szélességű övezet irányába tart, ellenséges hajóként fognak kezelni, ennek minden következményével együtt. A brit hadügyminisztérium részletekkel szolgált a hajnalban lejátszódott tengeri ütközetről. A minisztérium szóvivője szerint a falklandi (malvini) flottacsoportosítás egyik egysége - első ízben a válság során - a szigetcsoport keleti és nyugati tagját elválasztó úgynevezett falklandi (malvini) szorosban nyitott tüzet egy argentin hajóra. A megtámadott vízi jármű sorsa ismeretlen. Argentína reggel - válaszként a britek katonai lépéseire, amelyeket a blokádövezetnek az argentin szárazföldig való kiterjesztése, az Ascersion sziget térségében elrendelt hajó- és légiforgalom korlátozás jelez - maga is rendkívüli lépéshez folyamodott: ellenségnek kijáró elbánást helyezett kilátásba minden olyan brit vízi és légi járműnek, amely az Atlanti-óceán déli felén tartózkodik és a falklandi flottacsoportosítás irányába halad.

május 12.

A Parlamentben ülésezett a Magyar Nők Országos Tanácsa. Berecz János, az MSZMP KB osztályvezetője előadást tartott az időszerű nemzetközi kérdésekről. A testület tagjai békefelhívásban fejezték ki aggodalmukat a világ sorsáért. Az ülésen Sebestyén Nándorné, az Országos Béketanács elnöke a Fóti Gyermekváros nevelőközösségének átnyújtotta a béketanács emlékplakettjét; Kádár Miklósnénak, az MNOT munkatársának és Juhász Juditnak, a Magyar Rádió munkatársának pedig Békejelvényt adott át, a magyar békemozgalomban kifejtett munkája elismeréseként.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_notanacs.jpgA nőtanács ülése

II. János Pál pápa lemondja május végére tervezett angliai látogatását, ha az angol-argentin konfliktus nem zárul le hamarosan. A pápa, aki most Lisszabonban tartózkodik, május 28-án érkezne Londonba. Ezúttal először látogatna el a katolikus egyház feje a protestáns Angliába.

Nagy részvéttel kísérték utolsó útjára szülőfalujában Gilles Villeneuve-öt, aki a múlt szombati edzésen halálos balesetet szenvedett Forma 1-es autójával. A sok ezer gyászoló között ott volt többek között Trudeau kanadai miniszterelnök is.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_gilles_villeneuve-temetes.jpgVilleneuve a ravatalon

május 13.

A kormány Tájékoztatási Hivatala közli: A Minisztertanács ülésén a vállalatok önállóságának további növelése és a felügyeleti szervek operatív feladatok alóli mentesítése érdekében módosított egyes felügyeleti hatásköröket. A rendelkezések többek között újra szabályozzák az állami szervek ingatlanvásárlásának feltételeit, egyszerűsítenek több munkaügyi előírást, valamint a vállalati munkarend időszakos változtatásának feltételeit és módját. Ezekben a kérdésekben ezentúl nem a felügyeleti szervek, hanem a vállalatok, a szövetkezetek és az intézmények maguk döntenek. A kormány az Állami Tervbizottság tájékoztatója alapján áttekintette a gazdaságirányítási rendszer továbbfejlesztését szolgáló munkákat, amelyek a vállalati gazdálkodás érdekeltségi rendszerének javításával, a piachoz való jobb alkalmazkodás feltételeinek kialakításával foglalkoznak, és azok folytatásához adott irányelveket.

Budapesten a kőbányai vásárközpontban  megnyílt a Hotel Expo, a Hungarhotels 44. szállodája. Főként a kiállítók, a vásárrendezők és az üzletemberek szállásgondjain enyhít az új tízemeletes szálloda, ahol 160 kétágyas, fürdőszobás, légkondicionált szoba várja a vendégeket. A szálloda előtt ötven gépkocsi elhelyezésére alkalmas -  s a vásárok idején is fenntartott - parkolót létesítettek. A tíz évvel ezelőtt irodaháznak tervezett, s félig elkészült épületet a Hungarhotels néhány éve vásárolta meg a Hungexpótól, s a Középülettervező Vállalat tervei alapján 320 millió forintos beruházási költséggel szállodát építtetett a Könnyűipari Szerelő és Építő Vállalattal. Az előzetes számítások szerint a beruházási költség 15 év alatt megtérül.

Ismét szovjet űrhajó kering a Föld körül. A kozmikus térség kutatási programjával összhangban délután Föld körüli pályára bocsátották a Szojuz-T-5 űrhajót. Parancsnoka Anatolij Berezovoj alezredes, aki - noha már tizenkét éve tagja a szovjet űrhajósok csapatának - ezúttal indult első űrútjára. Mellette a kutatóűrhajósi teendőket Valentyin Lebegyev, a Szovjetunió hőse látja el, aki már egyszer, 1973 decemberében a Szojuz-13 fedélzetén, Pjotr Klimuk parancsnokkal nyolc napot töltött a világűrben. A Szojuz-T-5 úticélja az április 19-én Föld körüli pályára bocsátott új szovjet űrállomás, a Szaljut-7. Az este kiadott közlemény szerint az űrhajó startja és pályára állása rendben, a tervnek megfelelően ment végbe, a Szojuz-T-5 műszerei és berendezése normálisan működnek, az űrhajósok közérzete jó.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_berezovoj_lebegyev.jpgBerezovoj és Lebegyev

A portugáliai látogatáson tartózkodó II. János Pál pápa délután a Vatikán lisszaboni diplomáciai képviseletén fogadta Francisco Pinto Balsemao miniszterelnököt, valamint a portugál politikai pártok képviselőit, köztük Alvaro Cunhalt, a kommunista párt KB főtitkárát. Este a katolikus egyházfő a fatimai kegyhelyen egymillió zarándok előtt misét és hálaimát mondott azért, hogy túlélte a pontosan egy évvel ezelőtt a római Szent Péter téren ellene elkövetett merényletet. Röviddel a szertartás befejezése előtt egy papi ruhát viselő fiatal férfi, tőrrel a kezében kivált a tömegből, és - a közel állók szerint a pápát és a Vatikánt szidalmazva - az egyházfő felé rohant. A biztonsági emberek azonban idejében lefogták és elvezették a merénylőt, Juan Fernandez Krohn spanyol fiatalembert.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_juan_fernadez_krohn.jpgA biztonsági szolgálat emberei lefogják a pápa újabb merénylőjét

Alighogy New Yorkban befejeződött az ENSZ-főtitkár közvetítésével folyó argentin-brit tárgyalások újabb fordulója, a dél-atlanti szigetek térségében ismét megszólaltak a fegyverek. A Falkland- (Malvin-) szigeteket blokád alatt tartó brit flotta hajói tűz alá vették a szigetek fővárosát, az argentin légierő pedig támadást intézett a brit flotta egységei ellen. Az összecsapás tényét Londonban és Buenos Airesben egyaránt megerősítették. A veszteségekről szóló jelentések már eltérnek egymástól: Buenos Aires két argentin harci gép elvesztését ismerte el; egyúttal a katonai közlemény szerint két angol fregatt jelentős sérüléseket szenvedett, s a szigetek védői lelőttek egy brit helikoptert. Londonban a helikopter lezuhanását elismerték - de hozzátették, hogy a gépet nem találat érte, hanem szerencsétlenül járt. A helikopter személyzetét kimentették a tengerből. A hajókat ért sérülésekről először nem tudtak Londonban - később a brit hadügyminisztérium szóvivője közölte: egy brit hajó „jelentéktelen sérüléseket” szenvedett. Brit jelentések szerint az argentin légierő három gépet veszített.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_falkland_argentin_helikopter.jpgEgy argentin helikopter roncsa

május 14.

„Lakásavatást” tartottak a világűrben, miután Anatolij Berezovoj alezredes és Valentyin Lebegyev, a Szojuz-T-5 két utasa egynapos zavartalan utazás után megérkezett a Szaljut-7 űrállomásra. Örömmel közölték a földi irányító központtal, hogy odafent az új szálláson minden a legnagyobb rendben van, a berendezések kifogástalanul működnek. Ezután a magukkal vitt, persze nem szeszes itallal még koccintottak is az új lakhely egészségére. A kis ünnepség után az űrhajósok nyomban munkához láttak. Mindenekelőtt kézi vezérlésre állították át az addig automatikus rendszerben működő űrállomást, majd átpakolták a Szojuz-T-5-ről a magukkal vitt holmikat. Ezután még órákig tartott a Földről irányított ellenőrzés; megállapították, hogy a Szaljut-7 valamennyi rendszere és berendezése előírásszerűén működik, vagyis hogy az új űrállomás biztonságos otthont nyújt a két kozmonautának, aki szombaton már megkezdi a tudományos megfigyeléseket és kísérleteket.

Jut erre a periódusra is egy kultfilm bemutató. Ausztráliában kerül mozikba a Mad Max 2., Az országúti harcos. Ezúttal is Mel Gibson játssza a főszerepet.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_mel_gibson.jpgMad Max és a  Kutya nevű kutyája

május 15.

Az építők székházában rendezték meg az újítók és feltalálók V. országos tanácskozását, amelyen hatszáz vállalati küldött vett részt. Az elnökségben helyet foglalt Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Méhes Lajos ipari miniszter, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai, Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, továbbá a minisztériumok és a társadalmi szervezetek képviselői.

Anatolij Berezovoj és Valentyin Lebegyev, a Szaljut-7-Szojuz-T-5 űrkomplexum lakói befejezték szállító űrhajójuknak, a Szojuz-T-5-nek konzerválását, s a repülési programnak megfelelően hozzáláttak az űrállomás berendezéseinek üzembe helyezéséhez. Ellenőrizték a létfeltételeket biztosító berendezések működését, az űrállomás áramellátását és hőszabályozó rendszerét. Elvégezték a telexberendezés üzembe állítását, megvizsgálták, hogy működik-e a Földdel a rádiókapcsolat, ellenőrizték az űrkomplexum helyiségeiben levő levegőt. Beszámolójuk és a műszerek szolgáltatta telemetrikus adatok szerint a Szaljut-7 fedélzeti berendezései rendeltetésszerűen működnek. Az űrállomás lakóhelyiségeiben a hőmérséklet 20 Celsius-fok, a légnyomás 840 higanymilliméter. A két űrhajós egészségi állapota és közérzete jó; szervezete megfelelően alkalmazkodik a súlytalanság körülményeihez

Mind Londonban, mind Buenos Airesben bejelentették, hogy helyi idő szerint a reggeli órákban a brit flottacsoportosításhoz tartozó Harrier gépek ismét bombázták a Falkland- (Malvin-) szigetek fővárosának repülőterét Két nap óta ez az első harci cselekmény a szigetek körül, amelyről hír érkezett. Az argentin főparancsnokság közleménye szerint a légvédelem elűzte a támadókat. Ugyancsak az argentin főparancsnokság közölte, hogy megszakadt a rádióösszeköttetés a szigetek között közlekedő egyik szállítóhajóval, valamint azt is, hogy a május 2-án elsüllyesztett cirkáló, a Belgrano tábornok 790 kimentett tengerésze közül húsz azóta meghalt, és hogy a hadihajó legénységének 301 tagját eltűntnek nyilvánítják.

május 16.

Egy kis méretű mesterséges holdat indított Föld körüli pályára az új  szovjet űrkomplexumról Anatolij Berezovoj és Valentyin Lebegyev. Ez a maga nemében első kísérlet; az Iszkra-2 elnevezésű mesterséges hold érdekessége, hogy diákok készítették, az Ordzsonikidze repülőfőiskola hallgatói. Ezen a főiskolán tanult annak idején Valentyin Lebegyev. Az Iszkra-2-t Berezovoj és Lebegyev előbb az űrállomás belsejében  észítette elő az  indításra. Az új diákszputnyik elkészítésében a főiskola hallgatóin kívül több fiatal tudós és rádióamatőr is részt vett, mert rendeltetése elsősorban az, hogy segítse a rádióamatőrök munkáját. A mesterséges hold belsejében egy rádióamatőr-adásokat továbbító retranszlációs berendezés van.

Átmenetileg Bejrút nemzetközi repülőterét is lezárták az ismétlődő izraeli berepülések miatt, amelyekre heves ágyútűzzel válaszolt a palesztin ellenállási mozgalom és a libanoni baloldal légvédelme.

A Falkland- (Malvin-) szigetek térségében a brit erők a hét végén sorozatban támadták a szigeteken található katonai célpontokat, a repülőtereket és a szigetek kikötőiben tartózkodó argentin szállítóhajókat. Az argentin vezérkari főnökség közleménye szerint Harrier típusú brit vadászbombázók megrongáltak két argentin szállítóhajót a Falkland- (Malvin-) szigetek két legnagyobb tagját, a Soledad- és a Nagy Malvin-szigetet elválasztó San Carlos tengeri átjáróban. A légvédelem az egyik támadó Harriert eltalálta, de a gép vissza tudott jutni a Hermes anyahajóra. Egy másik hivatalos argentin közlemény szerint a britek légitámadást intéztek a szigetek nyugati részén levő Fox-öbölben, illetve a keleti partvidéken levő Darwin-öbölben horgonyzó argentin hajók ellen. A közlemény szerint a támadásnak „nem voltak következményei”. Az argentin légvédelem visszaverte a támadó Harriereket.

Humor:
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_reklam_3.jpg

Kékfény:
Különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság bűntettében hozott ítéletet a Szolnok megyei Bíróság. Amint a Kék fény című tévéműsor is beszámolt róla, január 13-án Jászberényben, a Rákóczi út 38. szám alatti házában meggyilkolták özv. Varga Jánosnét, aki egy városszerte közismert bögrecsárda tulajdonosa volt. A rendőrség a bejelentések alapján gyors nyomozással már másnap elfogta a tett elkövetőjét, Bátya János 27 éves helyi lakost. A bűnügy felderítése során kiderült: a vádlott szörnyű cselekedetének mozgatórugói, ki tudja hányadszor az alkoholban keresendők. Bátya aznap reggel munkahelyére már pálinkagőzösen érkezett, és - dologidőben névnapot ünnepelve - alaposan felöntött a garatra. Délután felkereste a zugkimérést. A házban alaposan ittas állapotban összeszólalkozott Vargánéval, hirtelen rátámadt és ütlegelni kezdte. A 71 éves öregasszony menekülés közben a földre esett, a vádlott később rugdosta, majd a torkát szorongatva megfojtotta. Ezután felforgatta a lakást. Egy szekrényben 37 ezer forintot talált, magához vette és hazament. Otthon igyekezett eltüntetni bűntettéről árulkodó ruhadarabjait. A Szolnok megyei Bíróság dr. Kovacsics László tanácsa különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és kifosztás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. Az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

A Magyar Televízió műsorán a Családi kör.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_csaladi_kor.jpgRanschburg Jenő és Popper Péter

A bajnokságban várakozáson felül szerepelt Haladás újonc NB I-es csapata szombaton este Ostravában játszotta utolsó Közép-Európa Kupa-mérkőzését. A szombathelyi labdarúgók csütörtökön keltek útra. A sérült Horváthra és Királyra nem számíthatnak, s nem tartott a csapattal Fitos és Szarka sem, iskolai elfoglaltsága miatt. A bajnokságban a Vitkovice is kilencedik, Szombathelyen az első összecsapáson 2:2 lett az eredmény. A hazaiak győzelemre számítanak, s ez a végső sikerükhöz is hozzájárulhat, ugyanis eddig még veretlenek a KK-ban. A Haladáson kívül még fogadják az NK Osijeket és utaznak Milánóba.
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_kk_vitkovice_haladas.jpg

Másfél hetes ciklusunk első vasárnapján az NB II. osztályának három csoportjában változatlan hevességgel és váratlan eredményekkel közeledik a befejezés. A 26. forduló után az Eger, az Olajbányász és az MTK-VM továbbra is első, de mögöttük nagy a tömörülés a bennmaradást jelentő öt helyért.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_nb_ii_bkv_elore_bvsc.jpgGergely, a BKV Előre játékosa veszélyezteti a BVSC kapuját

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_nb_ii_22_es_volan_budafok.jpgBartosik, a 22-es Volán védője már elkésett a közbeavatkozással, a budafoki csatár előtt szabad az út, a mérkőzést ennek ellenére a 22-es Volán nyerte

A következő szerdán rendezték a KEK-döntőt. Barcelonában a Barcelona-Standard Liége mérkőzést tekintik a városi hatóságok a Mundial főpróbájának közbiztonsági szempontokból. A Nou Camp Stadionba 130 ezer nézőt várnak - köztük 2500 belga szurkolót -, és a nagy érdeklődéshez igazították a biztonsági erők létszámát is. A szokásos 180-hoz képest ezúttal 650 egyenruhás rendőr volt szolgálatban, megerősítve 300 polgári önkéntessel. Tizenöt mentőautót helyeztek el a stadionban és környékén, s a találkozó idejére külön „forró drót” létesült a városi rendőrkapitányság, a barcelonai kórházak és a sporttelep között...
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_kek_donto_barcelona_standard_liege.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_kek_donto_barcelona_standard_liege_2.jpg


A KEK-döntő góljai

A KEK-döntővel egy napon  teljes forduló volt a másodosztályú bajnokságban. Több csapat góllövő kedvében játszott, közülük is kiemelkedik a Hódmezővásárhely, amely hét góllal győzte le a miskolciakat. A 48 együttesre még három forduló vár, de az MTK-VM-nek már csak egy pont kell az elsőséghez.idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_nb_ii_4.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_nb_ii_ganz_mavag_budafok.jpgÜldözik a góllövőt, van is okuk az örömre a Ganz-MÁVAG játékosoknak: a bennmaradás szempontjából nagy fontosságú két pontot tartottak otthon a Budafok ellen, Simon így ünnepelt...

Ezen a napon VB ellenfelünk, Argentína Romániát fogadta Buenos Airesben 70 ezer néző előtt és Diaz góljával 1:0-ra nyertek.


A mérkőzés összefoglalója

A következő vasárnap ismét fordulót rendeztek az NB II-ben, ezúttal a 28. játéknap következett. Két fordulóval a befejezés előtt az MTK-VM az újabb győzelmével a Középcsoportban már elnyerte a csoportelsőséget. Közel van ehhez a Nagykanizsai Olajbányász is, míg a harmadik csoportban változatlanul tart a harc az Eger és a Kazincbarcika között.idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_nb_ii_5.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_nb_ii_6.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_nb_ii_7.jpg

És akkor lássuk a lényeget, a Tavaszi zárás első részét! Edzők és csapataik. A sorrend a bajnoki tabellán elfoglalt helyezés szerint alakult ki.

Szokásunkhoz híven ezúttal is elkészítettük idényzáró edzői gyorsmérlegünket. Az 1981/82-es NB l-es bajnoki év tapasztalatairól kérdeztük a szakvezetőket. Három kérdés az eltelt időszakra, a  egyedik pedig a „holt idénybeli" vezetői elképzelésekre vonatkozik. 
1, Mi volt a terv az 1981-82-es évre? Mit vártak a csapattól ebben a bajnokságban?
2, Az elképzelésekből mit sikerült valóra váltani? Ha a tervek nem valósultak meg, mi volt a hibák forrása?
3, Kikkel elégedett egész esztendős teljesítményük alapján? Kik azok a labdarúgók, akik keveset nyújtottak, csalódást okoztak?
4, Mit csinál a csapat augusztus 28-ig, az 1982-83-as bajnokság rajtjáig?

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_verebes_jozsef_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_raba_eto.jpgFelső sor, balról: Mile, Cyurmánczky, Glázer, Csonka, Verebes vezetőedző, Kovács, Hlagyvík, Pardavi, Onhausz; alsó sor: Palla, Póczik, Burcsa, Hajszán, Hannich, Szabó, Szentes, Szíjártó, Magyar, Kiss

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_verebes_csalad.jpgA Rába labdarúgók vacsorával egybekötött rádiós műsoresten ünnepeltek, Novotny Zoltán mikrofonja előtt épp a Verebes család

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_novak_dezso_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_ferencvaros.jpgFelső sor, balról: Hajdú, Mörtel, Zsiborás, Beles, Kakas; középső sor: Pölöskei, Szántó, Szabadi, Rab, Kvaszta, Judik, Jancsika; alsó sor: Ebedli, Nyilasi, Szokolai, Pogány, Takács

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_dr_lakat_karoly_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_szentmihalyi_antal_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_temesvari_miklos_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_tichy_lajos_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_keszthelyi_mihaly_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_kovacs_imre_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_torok_peter_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_zalai_laszlo_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_kovacs_ferenc_debreceni_mvsc.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_bundzsak_dezso_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_szocs_janos_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_dr_puskas_lajos_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_papp_laszlo_nyiregyhaza.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_takacs_zoltan_volan.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_pataki_tamas_szeol_ak.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_edzok_es_csapataik_pallagi_robert_ozd.jpg

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4013117908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

!CSABEE! 2018.01.29. 14:13:41

Maribor, bár nem az íráshoz kapcsolódik, de mégis valahol igen.. Nézem a hátralévő előkészületi meccseiteket:

január 31.: Újpest - Slovan Bratislava
február 03.: Újpest - Crvena Zvezda
február 07.: Újpest - Dukla Praha

Mintha a '80-as évek felkészülési időszakába repültünk volna vissza :)

Fandor 2018.01.29. 21:34:55

Hát.... Eschweiler fordított esetben (a Standardnak) nem biztos, hogy megadta volna azt a szabadrúdgás gólt....

Szűcs Ferenc - halványan emlékszem rá, sokat lehetett hallani a hangját. De nem találtam semmi audiovizuális anyagot róla.....
Szőnyi János még ilyen hasonlóan elfeledett sportriporter....

Minszk 16: volt egy ilyen hűtőnk. Bár a hétvégi házikónkban, de több mint 30 évig működött.....

Feyyaz 2018.01.29. 23:12:15

22.sz.Volán:
Kotul? Én erre a játékosra a "rendes" Volán SC-ből emlékszem!
Csider: Nekem megvolt az 1978-as Fradi gombfociban. Abban volt egy Csider. Ő az itt a 22-esben?

RTB 2018.01.30. 14:05:01

@maribor_:
Ebben a posztban szerintem Görbicz Anita apja is szerepel. Ezt meg tudod erősíteni?

maribor_ 2018.01.30. 14:15:49

@RTB: Ha veszpremi focista, akkor igen.

RTB 2018.01.30. 14:38:08

@maribor_: a veszprémi Bakony Vegyész NB2 nyugat.
süti beállítások módosítása