Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Görög dráma, balkáni végjáték

2018.03.06. 19:28 Rich.mond

A Blogunkról nem igazán lehet azt mondani, hogy ne lenne lojális és kissé talán elfogult is a szurkolókkal szemben. Hisszük, hogy a játék elsősorban értük, értünk van. Ennek megfelelően igen magasra tettük a lécet, amit meg kell ugrani ahhoz, hogy szigorúan összevonjuk szemöldökünket. Ehhez egészen Görögországig kellett utaznunk, annak is északi részére, Thesszalonikibe. Adott egy népszerű és patinás csapat, amely ínséges esztendők után óriási ünnepre készült, fanatikus és fantasztikus szurkolótáborával a háttérben. Ám ez a túlontúl is lelkes, felettébb forróvérű szurkolótábor többet ártott, mint használt csapatának, így a bulit meglehet, hogy azelőtt le kell fújni, mielőtt egyáltalán elkezdődött volna.

paok.jpg

A görög szurkolókról már írtunk korábban egy igen szomorú apropó kapcsán. Az ország fanatikusai híresek megalkuvást nem ismerő fanatizmusukról, elképesztő hangorkánjukról, vulkánkitöréseket idéző tüzezésükről. 

Nem csak focimeccsen, hanem kosárlabdán is elképesztő hangulatot képesek teremteni - a Panathinaikos szurkolók Horto magikoját nem véletlenül ismerik az egész világon.

Lehetséges, hogy ilyen támogatás a csapat kárára váljon? Igen, lehetséges.

Először is ejtsünk pár szót a szaloniki futballéletről: az első világháború után, 1926-ban "Constantinopolis"-ból, azaz Isztambulból elűzött görögök alapította PAOK egyértelműen a legnépszerűbb. De helyi rivális Aris fanatikusai is voltak már 30 ezren Athénban. Érdekesség, hogy az Aris még a Macedón Futballszövetség tagjaként alakult meg - de természetesen ennek a Macedóniának semmi köze az egykori jugoszláv tagköztársasághoz. Az Aris fekete-sárga színei is a tartomány színeiből lettek véve. Az Aris pár éve a 4.ligáig zuhant anyagi problémák miatt, most úgy tűnik, visszajutnak az 1.ligába, jöhet tehát újra jövőre a szaloniki városi derbi. A város harmadik csapata az Iraklisz, nekik van a legkisebb táboruk, ráadásul a kék-fehérek most alsóbb osztályba zuhantak pénzügyi okok miatt. De térjünk vissza a PAOK-ra.

A PAOK invázió pedig valahogy így néz ki a fővárosban

A PAOK Szaloniki 1985 óta vár 3. bajnoki címére. Az elmúlt három évtizedben az athéni nagyok árnyékában évtizedek óta örök 3.-4. helyen tanyázott - két kupát sikerült csak behúzni, 1992-ben és 2014-ben (a fenti videó is akkor készült). Megfordult náluk válogatott csatárunk, Kovács Zoltán is.

Most végre a tavaszi hajrára fordulva vezette a bajnokságot, sok év után egyszerre gyengélkedik az egyeduralkodó Olympiakosz, és a Panathinaikosz is, itt volt a ritka nagy esély. Majd jött a PAOK-Olympiakosz rangadó, amit 9 pont előnnyel vártak a szalonikiek, akár még egy döntetlen is jó lett volna nekik, hogy biztos távolságban maguk mögött tartsák a Pireuszt.

Erre a meccs előtt a túlpörgött fanatikusok megdobták a vendégek edzőjét, majd órákig örjöngtek, a bírókat alig tudták kimenteni.

capture4.png

Egy meg nem ítélt tizenegyes volt a kiváltó ok

Most megvan a fegyelmi ítélet: 3 pontot levontak tőlük + az Olympiakosznak adták a meccs 3 pontját. Sőt még két meccset, így az AEK elleni döntő derbit is zárt kapuk mögött kell játszaniuk (lehet, hogy jobban járnak ezzel..).

Így még akkor is jobban jártak volna, ha balhé nélkül kaptak volna ki a rangadón, akkor csak 3 pontot buktak volna, nem 6-ot. Ettől megzavarodva most még kikaptak az Asteras Tripolistól is, a 90.percben 3-2-re, miután a 89.-ben másodszor egyenlítettek. Így az AEK már 5 ponttal elhúzott tőlük.

asteras.jpg

Az Asteras játékosok öröme

Egy hét alatt 2 meccsen így kell 9 pontot veszíteni. Soha nem jutottak be a Bajnokok Ligájába, 2-szer bukták el a BL-be jutást a fanatikusok miatt, akik Európa egyik legbalhésabb tábora. 2004-ben a Maccabi Tel Avivnak adták 0-3-al a bejutásról döntő meccset, 2013-ban pedig a gelsenkircheni biztató 1-1 után zártkapus meccsen buktak 2-3-ra a 2 gólt vágó Szalai vezette Schalke ellen. (Képen alant. Schalke szurkolók provokálják macedón - mármint az ex-jugó macedón - zászlókkal a görögöket).

schalke-paok-mazedonien-fahne.jpg

Elmondhatjuk, hogy a szurkolóik 2 BL-be jutást és egy 33 éve várt bajnoki címet vettek el kedvenceiktől...

paok_kupa.jpg

A 2017-es AEK-PAOK kupadöntő 40 sérültet eredményezett

2003 őszén Magyarországon is jártak, a Debrecen az UEFA-kupában az idegenbeli bravúros 1-1 után kihúzta a Nagyerdőn 0-0-al. Ennek fényében, hogy a kudarcokat nehezen viselik a PAOK-drukkerek, szerencsésen megúszta a Cívis város a görög pusztítást...dvsc-paokdrukkerek.jpg

Az Oláh Gábor utcában csak takaréklángon gyújthattak be 1600-an az otthon megszokotthoz képest, miután a pirotechnika egy részét elkobozták a biztonságiak.

Címkék: PAOK


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4613719294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása