Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

A megye után, az NB III előtt

2018.05.17. 10:20 Rich.mond

"Aki azt hinné, hogy gyerekjáték oda-vissza verni a mezőnyt, az nagyot téved! Bár jócskán akadnak veretlen csapatok, de 100%-os mérleggel csupán egy maroknyian rendelkeznek" - írtuk korábbi írásunkban, alig több, mint egy hónapja. Akkor már csak heten voltak hibátlanok. Nem nagyon hittük volna, hogy az ellenállhatatlan Tatabánya és Hajdúböszörmény pontokat fog veszíteni, de a május elsejei (amúgy pótolt) forduló több együttesnek is végzetesnek bizonyult. Így 1783 csapatból mindössze KETTEN maradtak állva. A Bács-Kiskun megyei I. osztály listavezetője, az NB III-ba vágyakozó Kecskeméti LC, illetve Baranya megyében a megyei III. osztályú szereplést megcélzó Beremend nyerte meg valamennyi találkozóját - a már bajnok Salgótarján pont a hétvégén hagyott két pontot Karancslapújtőn. 

Ezek persze inkább aprócska foltok az év végi kiváló bizonyítványon, mert a bajnoki címeket egyik esetben sem veszélyezteti. De hogyan áll az összes megyei bajnokság a finis előtt? Kik azok, akik meg fogják célozni a harmadosztályú szereplést és kik azok, akik már biztosan nem, mert nem kapnak licenszet? Hasznára vált az NB III-nak a mezőny több lépésben való csökkentése? Utóbbi kérdésre egy óvatos igen a válasz, de ez azzal járt, hogy a megyei pontvadászatokban a legritkább esetben marad kérdéses a bajnok kiléte hónapokkal az utolsó forduló előtt. Akkor hát lássuk a részleteket!

kockas_zaszlo.jpg

Jelenleg így áll a 20 megyei bajnokság. A bajnoki címért folytatott versenyfutás majd' minden második megyében lefutott (kilenc megyében), vagy csak a matematikában bízhatnak a riválisok. A négy kivétel Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Tolna és Fejér megye.

Tolnában a veretlen, de hat döntetlennel rendelkező Dombóvár mindössze egyetlen pontocskával előzi meg a Tolna VFC csapatát és hárommal a Bonyhádot. Fejérben pedig a Gárdony-Agárd, a Mór, az Ikarus-Maroshegy és a Bicske is három ponton belül van. Borsod-Abaúj-Zemplénben a Sajóbábony és a Felsőzsolca között fog eldőlni a bajnokság, Győr-Moson-Sopronban a Ménfőcsanak közel 93%-os teljesítménnyel is csak három pontnyi előnyt őriz a Lipóttal szemben.

A 20 bajnokságban 10 csapat bezsebelte a megszerezhető pontok több, mint 90%-át és 17-en ugrották meg a 80%-os küszöböt.

Összehasonlításképpen: az NB I-et vezető Videoton a megszerezhető pontok 68.88%-át, az őt üldöző Ferencváros pedig 67.77%-át gyűjtötte be eddig. Az NB II-ben az MTK-nál ez a szám 78%. 

Íme a teljes táblázat - én speciel az amúgy remek Nb3 foci Facebook csoportban találtam. 

megyei_bajnoksagok.jpg

A korábbiaknál is egyértelműbb versenyfutások elsődleges oka egyértelműen az NB III mezőnyének alapos lefaragása - kezdetben, sorozatunk indításakor a mezőny vala ugyebár 96 csapatos (2013/14), majd nem kevés macera után 48 (2014/15). Innen nem kis megdöbbenést keltve 60, amiből rajthoz is állt 51 (!) (2015/16), később 54 (2016/17), végül beállni látszik a háromszor 16 csapatos, azaz 48 csapatos mezőny - bár idén sem úsztuk meg csőd nélkül. A fentiek tükrében teljesen törvényszerű, hogy hamarosan ismét megpiszkálják a bajnoki szisztémát - a pletykák újra a bővítésről szólnak. 

A kiesés elkerüléséért vívott harcok kifejezetten izgalmassá tették mindhárom csoport életét - sőt, három fordulóval a vége előtt még mindig nem eldöntött, ki kényszerül majd távozásra - a tíz kiesőből csak a Mórahalom,a  Vecsés és a Gyirmót II távozását vesszük biztosra a kizárt STC mellett.

Ami a feljutást illeti: Nyugaton a Rákóczi és az Ajka, a Közép-csoportban a Pécs és a Tiszakécske harcol az NB II-es tagságért. Egyedül Keleten biztos a Monor bajnoki címe - róluk tudnunk kell, hogy a másodosztályú bajnokikat Óbudán fogják játszani a 2018/19-es szezonban.

Az egykoron 96 csapatból 48 értelemszerűen a megyébe szorult. Néhányan megszűntek, néhányan elveszítették harmadosztályú ambícióikat, vagy támogatóikat (lásd legutóbbi írásunk "Sic transit gloria mundi" fejezetét), de azért még mindig maradtak, akik visszavágynak. Ők azok, akik tönkreverik a megyei mezőnyt. 

Ha a 48-as létszámot újból megnövelik, akkor feltehetőleg ezek a csapatok majd az NB III-ban küzdenek a kiesés ellen és helyettük alig találnak majd feljutásra aspirálót. Régi tapasztalat, de igaz: az összes átszervezés gondja-baja itt fog lecsapódni.

És itt jön a kérdés: ki az, aki a tönkreverés mellett a győrszemerei utat választja (megyei királyság, nem kérnek az NB III-ból)  és ki vágyik nagyobb magasságokba? 

Azt már tudjuk, hogy a jelenlegi listavezetők közül az Algyőnek és a Dombóvárnak nincs NB III-as liszence. Azt nem tudjuk, hogy kik azok, akiknek ugyan van liszencük, de nem fogják vállalni az indulást - mert a megkért liszenc érdekes módon még nem jelent indulási szándékot. Korábban volt rá példa, hogy egy csapat a sikerrel megvívott osztályozó után gondolta meg magát.

Azt sem tudjuk, hogy kiket sorsolnak majd ki erőnyerőként és kiknek kell osztályozókat vívni a feljutásért.

Mindenesetre jó hír, hogy olyan városok szeretnének visszakerülni a Nemzeti Bajnokságok térképére, mint a Kecskemét, Nagykanizsa,Eger, Salgótarján, Komárom, vagy a hagyományosan NB III-as Hajdúböszörmény, Sárvár, Balatonfüred, REAC. A többieket majd meglátjuk.

Végezetül: a ZTE nem kis meglepetésre kieső helyen áll az NB II-ben és a hátralévő három meccsükön legalább öt pontot kéne szerezniük a bennmaradáshoz - de inkább többet. Könnyen lehet, hogy jövőre újra megrendezik az el Classico de Zala-t, nevezetesen a Nagykanizsa-Zalaegerszeget az NB III-ban. Sőt, egyedülálló módon két zalaegerszegi szerepelne az NB III-ban, hiszen az Andráshida a megyeszékhelyhez tartozik közigazgatásilag - bár 2016-17-ben volt már két dabasi ez NB III Közép-csoportjában.

És lesz majd Kecskemét-Tiszakécske (vagy Pécs-Pécsvárad), Eger-Gyöngyös, Csorna-Sopron és talán Salgótarján - Balassagyarmat megyei rangadó is. Lesznek itt bőven izgalmak jövőre is!

Leges-legvégezetül: feltűnt önöknek, hogy mi volt NB III-as sorozatunk fentebb belinkelt nyitó-bejegyzésének címe 2013 január 31-én? "Akadémiát Kisvárdának!" Mire megszületik következő írásunk, Kisvárda NB I-es lesz.

zte_kanizsa.jpg

A képen: kanizsai szurkolók vizitálnak Zalaegerszegen 1994-ben. Még a Bakony-csoportban volt egy NTE 1866- ZTE II párosítás, de az csupán "pótcselekvés".

Címkék: nb3 megyei foci


4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4313964170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tököm Állat 2018.05.18. 13:07:25

Magasabb lesz az átlagnézőszám,mint az NB I-ben.Lehetne a következő cikked címe az,hogy Akadémiát Biatorbágyra?Előre is köszönjük.

beaverfieldmarketplace 2018.05.19. 09:53:33

Vajon melyik ma a "második" meccs itthon ?
Ha az Újpest - Fradi az első.

Loki - Fradi ?
Diósgyőr - Fradi ?
Diósgyőr - Újpest ?
Loki - Újpest ?
Vidi - Fradi ?
Nyíregyháza - Diósgyőr ?
ZTE - Haladás ?
Honvéd - Újpest ?
Nyíregyháza - Loki ?
Videoton - Győr ?

Tököm Állat 2018.05.20. 10:22:39

A megboldogult Gázszernek anno azért kellett már az NB III-ban fehérváron játszania,mert az öltözők nem a pálya mellett voltak.Ez a szabály megszűnhetett a mai,edzőpályákon lejátszott bajnokik idejében?Felcsúton is legalább 300 méterre van az öltöző.S át kell vágni közben a parkolón,tehát nincs is elszeparálva.

Rich.mond 2018.05.20. 13:13:06

@beaverfieldmarketplace: Szerintem nem lehet eldönteni. ZTE-Hali, Debrecen-Nyíregyháza, Győr-Tatabánya, Honvéd-Vasas az a négy meccs, ami a hagyományok miatt pályázhat erre.
süti beállítások módosítása