Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 3. forduló

2018.05.22. 06:06 maribor_

1982. szeptember 11-12., az ősz második hétvégéje

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_headlines.jpgHazánk vendége Mauno Koivisto, a Finn Köztársaság elnöke

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

szeptember 6.

Kádár Jánosnak, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága első titkárának és Losonczi Pálnak, az Elnöki Tanács elnökének meghívására hétfőn baráti munkalátogatásra hazánkba érkezett Mauno Koivisto, a Finn Köztársaság elnöke és felesége, Tellervo Koivisto. A finn államfő különgépe kora délután landolt a finn és magyar nemzeti lobogókkal díszített Ferihegyi repülőtéren, ahol fogadására megjelent Kádár János és felesége, Losonczi Pál és felesége, Puja Frigyes külügyminiszter, valamint állami és társadalmi életünk számos más vezető személyisége. Jelen volt Matusek Tivadar, hazánk helsinki, és Osmo Vüinöla, Finnország budapesti nagykövete is. Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára késő délután a KB székházában megbeszélést folytatott Mauno Koivistóval, a Finn Köztársaság elnökével a nemzetközi élet, valamint a két ország kapcsolatainak időszerű kérdéseiről. A szívélyes légkörű találkozón részt vett Szarka Károly külügyminiszter-helyettes és Jaakko Kalela, a finn elnök külpolitikai tanácsadója. Este a Parlament Vadász-termében díszvacsora volt a finn vendégek tiszteletére.

Nyárias időben kezdődött meg a szőlőszüret az ország legdélibb bortermő vidékén, a Villány-siklósi történelmi borvidéken. A szőlőszedők csaknem harmincfokos melegben dolgoztak a hegyoldalakon; ritkán fordul elő ilyen magas hőmérséklet szüret idején. Elsőként a táj jellegzetes kék szőlője, az oportó feketére érett fürtjei kerültek a puttonyokba. A szőlészkedő nagyüzemek és kistermelők azokon a területeken szedik le a fürtöket, ahol a minőségromlás veszélye fenyeget. A nyár folyamán ugyanis a szokásosnál 100-150 milliméterrel több csapadék hullott le ezen a tájon, és a páradús levegő fokozta a fertőzésveszélyt. A szőlőtermelők rendkívül nagy erőfeszítéssel védelmezték a gazdag termést ígérő tőkéket, eddig sok helyütt 12-14 alkalommal permeteztek. Helyenként mégis felütötte fejét a peronoszpóra, ezért is kezdték meg a szokottnál korábban a szüretet.

A LEMP és a lengyel állam kiemelkedő alakjának járó tiszteletadással temették el Wladyslaw Gomulkát, aki hosszú éveken át állt a párt élén. Vasárnap a lengyel szejm épületében vehettek búcsút a varsóiak az elhunyttól. A koporsó mellett díszőrséget álltak a LEMP vezetői, élükön Wojciech Jaruzelskivel, a KB első titkárával, a szövetséges pártok, a társadalmi szervek, a LEMP-szervezetek, a fegyveres erők, a kormány és a munkáskollektívák, az egykori harcostársak képviselői. A nap folyamán sok ezer ember vonult el a parlament épületének oszlopcsarnokában elhelyezett koporsó előtt, köztük igen sok fiatal is. A temetésre délután került sor a Powazkai városi temetőben, ahol a lengyel munkásmozgalom kiemelkedő alakjai nyugszanak. A gyászszertartáson jelen voltak a LEMP, a kormány és a társadalmi szervezetek vezetői, élükön Wojciech Jaruzelskivel; az egykori harcostársak, a varsói üzemek munkásai, sok ezres gyászoló tömeg. A pártvezetés nevében Kazimierz Barcikowski, a LEMP KB titkára, a politikai bizottság tagja mondott búcsúbeszédet.

A marokkói Fezbe megérkeztek delegációk az Arab Liga csúcsértekezletére, amelyen részt vesz Jasszer Arafat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetője is, akit a többi küldöttségvezető együttesen, államfőt megillető külsőségek között fogadott a város repülőterén. A PFSZ-szel együtt 21 tagú Arab Liga csúcstalálkozóján nem vesz részt Líbia, néhány ország pedig az államfőinél alacsonyabb szinten képviselteti magát, így Libanon, valamint Algéria, Omán, Tunézia. Nincs jelen a találkozón Egyiptom sem, amelynek Arab Liga-beli tagságát a Camp David-i megállapodások nyomán felfüggesztették.

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_arafat_hasszan.jpgArafat a házigazda Hasszán marokkói király társaságában

Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban piacra kerül Paul McCartney legújabb albuma, a Tug Of War. Az egykori Beatles tagnak ez volt az első lemeze John Lennon 1980. decemberi meggyilkolása és a Wings együttes 1981. áprilisi felbomlása óta. Az album producere George Martin, a Beatles egykori menedzsere volt és olyan világhírességek dolgoztak a stúdióban mint Ringo Starr, Carl Perkins, Stevie Wonder vagy Linda McCartney.


Az album címadódala 

McCartney eredetileg a Wings nevén kezdte meg a felvételeket, amelyek második fele egy évvel később Pipes of Peace című albumán látott napvilágot. A Tug of War legtorokszorítóbb dala a Here Today, McCartney búcsúja Lennontól, ezt a dalt Paul mind a mai napig játssza koncertjein.

szeptember 7.

Mauno Koivisto, a Finn Köztársaság elnöke - aki Kádár Jánosnak, az MSZMP Központi Bizottsága első titkárának és Losonczi Pálnak, az Elnöki Tanács elnökének meghívására baráti munkalátogatáson tartózkodik hazánkban - tiszteletadással kezdte programját. A köztársasági elnök a Hősök terén megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét. Kádár János és Losonczi Pál a Parlament Nándorfehérvári termében megbeszélést folytatott Mauno Koivistóval.

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_koivisto_kadar_losonczi.jpgKádár János és Losonczi Pál fogadja Mauno Koivistót a Parlament Nándorfehérvári termében a megbeszélés előtt

Kora délutáni órákban hazánk magas rangú vendége Budapest nevezetességeivel ismerkedett. A Halászbástyáról megtekintette a fővárost, majd a Magyar Nemzeti Galériába vezetett útja. A múzeum falai között megismerkedett a középkori gyűjteménnyel és a XIX. századi magyar festészet gazdag tárházával. A városnézés és a múzeumlátogatás során Szépvölgyi Zoltán, a fővárosi tanács elnöke kalauzolta a finn államelnököt és feleségét.

Sebesült palesztin harcosok érkeztek Budapestre. Az izraeli agresszorok elleni küzdelemben sebesülést szenvedett 41 hazafit Athénból a Malév repülőgépén magyar egészségügyi dolgozók kíséretében szállítottak hazánkba. A sebesülteket szakorvosi ellátásban, illetve szükség szerint az Egészségügyi Minisztérium gyógyintézeteiben speciális ellátásban részesítik. A sérült harcosokat megérkezésükkor a Ferihegyi repülőtéren a Magyar Szolidaritási Bizottság és az Egészségügyi Minisztérium képviselői fogadták. Jelen volt az érkezésnél Abdelaziz Kara, Algéria budapesti nagykövete, Abdallah Hijazi, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet budapesti irodájának vezetője, Abdul Aziz Masharka, Szíria budapesti nagykövete, Mohamed Ali Zintani, a budapesti Líbiai Népi Iroda vezetője és Ismail Hammudi Hussein, Irak budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_palesztin_sebesultek.jpgA sebesültek a repülőgépen

Nagyüzem van országszerte konzervgyárainkban. A Hatvani Konzervgyárnak az idén egymilliárd forintos árbevételi tervet kell teljesíteni, amelynek 85 százaléka exportból származik. Az aszályos időjárás miatt nem volt elegendő nyersanyag a feldolgozáshoz. A tervteljesítésben úgy próbáltak segíteni, hogy jobb minőségű, kiszerelésben ízlésesebb áruval jelentkeznek az arab országok piacain. Az Aranyfácán védjeggyel ellátott konzervek megnyerték a vevők bizalmát; az első kamionok elindultak Libanonba, Szaúd-Arábiába borsó-, illetve paradicsompüré-konzervekkel.

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_hatvani_konzervgyar.jpgTeljes üzemben a feldolgozósor

A Belváros közúti és tömegközlekedési forgalmát figyelő televíziós hálózatot helyeztek üzembe. Harminc tv-kamera figyeli a Duna-part, a Kiskörút és a József Attila utca közötti területen a közlekedést. A budapesti forgalomirányító központban a közlekedésrendészet beosztottjai 12 monitoron látják a gépkocsik áramlását, hogy ennek megfelelően programozzák a jelzőlámpákat.

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_terfigyelo_kamerak.jpgMonitoron figyelik a forgalmat. A kép bal oldalán az utcákon elhelyezett kamerák

Két súlyos balesetről is kaptunk hírt. A Csongrád megyei Bordány községben egy kanyarban Tóth László 19 éves szegedi felszolgáló személygépkocsijával az útpadkára hajtott, és egy fának ütközött. A baleset következtében a személygépkocsi utasai közül Lajkó János 19 éves felszolgáló és Nagy Mária 17 éves segédmunkás - mindketten bordányi lakosok - életüket vesztették. Tóth László és másik két utasa súlyosan megsérült. A vizsgálat eddigi adatai szerint a személyautó vezetője nem a látási és útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetett.

Kisvárdán Tóth Lajos 27 éves papi gépkocsivezető teherautóval drótkötéllel vontatott egy fékhibás teherjárművet. A vontatott gépkocsi egy kereszteződésben kisodródott, és elütött a járda szélén álló három kisgyermeket. A baleset következtében Domoszlai Heléna 6 éves kisvárdai kislány meghalt, a másik két gyermek könnyebben megsérült. Az eddigi vizsgálat szerint Tóth Lajos az elromlott járművet szabálytalanul vontatta, és a megengedettnél gyorsabban hajtott. A rendőrség bevonta vezetői engedélyét, és tovább folytatja a baleset vizsgálatát.

A genfi leszerelési bizottság megkezdte az új típusú tömegpusztító fegyverek és fegyverrendszerek betiltására vonatkozó javaslatok vitáját. A teljes üléssel párhuzamosan - a magyar küldöttség áprilisban elfogadott javaslatára - nem hivatalos üléseket is tartanak, amelyeken kormányszakértők részvételével vizsgálják ennek a különösen bonyolult problémának különféle haditechnikai, jogi és egyéb vonatkozásait.

Zárt ajtók mögött folytatódott a marokkói Fezben az Arab Liga XII. csúcsértekezlete. A hétfő késő este megkezdett tanácskozáson a vendéglátó II. Hasszán mellett 14 államfő, valamint Jasszer Arafat és további öt tagállam küldöttsége vesz részt. Az Arab Liga tagjai közül Líbia maradt távol és Egyiptom, amelynek tagságát a Camp David-i egyezmények megtorlásául felfüggesztették. A csúcstalálkozó kezdő aktusa Szaddam Husszein iraki elnök váratlan érkezése folytán késedelmet szenvedett hétfő este. II. Hasszán marokkói uralkodó nyitotta meg a tanácskozást. Külön is köszöntötte Jasszer Arafatot, a palesztin vezetőt, aki hétfőn érkezett Fezbe. Bejelentette, hogy a konferencia mindvégig zárt ajtók mögött ülésezik.

szeptember 8.

Mauno Koivisto, a Finn Köztársaság - baráti munkalátogatáson hazánkban tartózkodó - elnöke a nádudvari Vörös Csillag Termelőszövetkezetbe látogatott. A finn államfőt útjára elkísérte Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke is. A Finn Köztársaság elnökét a szövetkezetben tájékoztatták a húszezer hektáron, két és fél ezer taggal gazdálkodó tsz eredményeiről.

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_mauno_koivisto_debrecen.jpgIsmerkedés az új, számítógépes alkatrészraktárral

A látogatást követően Mauno Koivisto a Hortobágyi Állami Gazdaság mátai lovaspályáján lovasbemutatót tekintett meg, majd Debrecenben a DMVSC sportkombinátjába látogatott. Este a debreceni Kölcsey Ferenc Művelődési Központban a Hajdú-Bihar megyei népi együttesek mutatták be műsorukat a finn vendégeknek. Este a megyei tanács végrehajtó bizottsága fogadást adott Mauno Koivisto és felesége tiszteletére.

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_mauno_koivisto_hortobagy.jpgHortobágyi csikósok kulaccsal köszöntik Mauno Koivistót és Losonczi Pált

Koreai Népi Demokratikus Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke és Lázár György, a Minisztertanács elnöke táviratot küldött Phenjanba Kim Ír Szénnek, a Koreai Munkapárt Központi Bizottsága főtitkárának, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elnökének és Li Dzong Oknak, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság Közigazgatási Tanácsa elnökének.

A Szovjetunió kormányának meghívására Moszkvába érkezett Perez de Cuellar, az ENSZ főtitkára, akit a repülőtéren vendéglátója, Andrej Gromiko, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, külügyminiszter fogadott. Perez de Cuellar mostani tisztségében első ízben tesz hivatalos látogatást a Szovjetunióban. A moszkvai lapok, a rádió- és a televízió kommentárok a magas rangú vendéget köszöntve elsősorban azt jegyezték meg, hogy szovjet politikai körökben nagyra értékelik a főtitkár azon erőfeszítéseit, amelyeket a háborús veszély elhárításáért, valamint a fegyverkezési hajsza csökkentéséért, a nemzetközi biztonság megszilárdításáért tesz. A szovjet külpolitika, mint a múltban, ma is nagy jelentőségűnek tartja a világszervezet tevékenységét, és lehetőségei szerint mindent megtesz azért, hogy az ENSZ valóban méltó legyen az alapokmányához, és hatékonyan segítse az államok együttműködését a nemzetközi légkör javításáért.

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_perez_de_cuellar_gromiko.jpgPerez de Cuellar és Andrej Gromiko

Az őszi lipcsei vásáron öt kontinens hatezer kiállítója képviselteti magát; a nagyszabású seregszemlén ott vannak a magyar vállalatok is. S most számunkra szép sikerről kaptunk jelentést. Az idei lipcsei őszi vásár kiváló termékei számára meghirdetett pályázaton több elismerést kaptak kiállítóink, összesen öt aranyérmet szereztek a magyar kiállítók az elsősorban fogyasztási cikkekre szakosodott őszi árubemutatón. Aranyérmet kapott a Budapesti Finomkötöttárugyár női felsőruha kelméje, a Budaprint Vállalat Tahiti Goldprint nevű szövete és a Mosonmagyaróvári Kötöttárugyár által készített női sort és pulóver. Ugyancsak aranyérmes lett a Nagykőrösi Konzervgyár paradicsomsűrítménye és az erdőbényei Hegyalja Művek perlitanyaga.

A legszigorúbb titoktartás jegyében folytatta munkáját a marokkói Fezben az arab csúcsértekezlet. Az egyik bizottság tagjai az államfők II. Haszszán marokkói király elnökletével; a másik bizottság az arab országok külügyminisztereiből áll. A megbeszélések tartalmáról nem adtak ki hivatalos jelentést, de a konferenciához közel álló források úgy tudják, hogy a bizottságok az Arab Liga alapokmányának módosítására vonatkozó javaslatokat vitatnák meg. Az 1945-ös charta értelmében a nagy horderejű döntéseket kizárólag egyöntetű határozattal lehet elfogadni. A Szaúd-Arábia vezette konzervatívok most a többségi szavazat elvét akarják érvényre juttatni. A bizottságok foglalkoznak az alapokmányhoz hasonlóan régi keletű arab védelmi szerződés felülvizsgálatával is.

szeptember 9.

Debrecenben folytatódott Mauno Koivistónak , a Finn Köztársaság elnökének magyarországi programja. Délelőtt Losonczi Pálnak, az Elnöki Tanács elnökének társaságában ellátogatott a Kossuth Lajos Tudományegyetem finnugor tanszékére. A vendégeket elkísérte Szarka Károly külügyminiszter-helyettes, Sikula György, az MSZMP Hajdú-Bihar megyei Bizottságának első titkára és Szabó Imre, a megyei tanács elnöke, valamint Matusek Tivadar, hazánk helsinki és Osmo Vainöla, Finnország budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_mauno_koivisto_debreceni_egyetem.jpgA debreceni tudományegyetemen Mauno Koivisto átveszi a Pro Universitate plakettet Beck Mihály rektorhelyettestől

Ezt követően Debrecen legújabb városrészébe, az újkerti lakótelepre vezetett a vendégek útja. Végigsétáltak a lakónegyed főutcáján, és megtekintették az új bevásárlóközpontot. A finn államfő ellátogatott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola debreceni tagozatára is. Mauno Koivisto megtekintette a debreceni Nagytemplomot is. A finn államfő különvonata délután érkezett vissza Budapestre.

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_mauno_koivisto_debrecen_ujkert.jpgA finn államelnök az újkerti lakótelepen

Mauno Koivisto finn államelnöknek hazánkban tett látogatása során arra is volt energiája, hogy kedvenc sportjának, a röplabdának hódoljon. Debrecenben beállt az egyetemisták csapatába, akik éppen a Kinizsivel mérkőztek.

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_mauno_koivisto_debrecen_roplabda.jpg

Fotóriporterünk képei megörökítették az eseményt. És illusztrálták Mauno Koivistónak azt a kijelentését is, miszerint „bőséges és meleg program volt.”

A déli órákban súlyos közlekedési baleset történt Székesfehérvár külterületén, a Szárazrét megállónál, amelynek tizenhat ember élete esett áldozatul. A menetrend szerint közlekedő 37-es számú csuklós helyi járat 11 óra 40 perckor indult a fehérvári vasútállomástól. Kevés utassal kezdte a járatot, az utasok többsége a Palotai úti, illetve a szárazréti iskola előtti megállóban szállt fel a járműre. A tanítás lejártával hazaigyekvő kisiskolások többsége az autóbusz hátulsó részében foglalt helyet. A szintbeli közúti és vasúti kereszteződést - ahol a szerencsétlenség történt - egy személygépkocsi után érte el. A személyautó előbb megállt, majd áthajtott a síneken, s ezután az autóbusz sofőrje is megkísérelt átmenni a kereszteződésen. Az autóbusz vezetője, Nyakas József 57 éves székesfehérvári lakos - mint a helyszínen mondta - látta ugyan a nyílt pályán közeledő vonatot, de úgy vélte, még a vonat előtt át tudja vezetni járművét a síneken. A kétkocsis gyorsvonat azonban - amely 90 kilométeres sebességgel haladt - a busz közepe táján nekiütközött a járműnek és szétszakította azt. A mozdony ellenőrző műszere 11 óra 55 percet rögzített az ütközés időpontjaiként. A történtek után néhány perccel nagy erőkkel a helyszínre érkezett Székesfehérvár teljes mentőszolgálata, tűzoltósága és a rendőrség is. Ide vezényelték az Országos Mentőszolgálat helikopterét is.

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_szarazret_vasuti_baleset.jpgA kettészakított autóbusz roncsai

A busz 16 utasán már nem lehetett segíteni. Hét iskolás gyerek, Bodnár János 12 éves, Huszár Ágnes Bernadett 8 éves, Czupár Mihály 15 éves, Nagy Ferenc 10 éves, Viniczai Attila 10 éves, Szigeti László 10 éves és Szilágyi Dénes 10 éves tanuló; továbbá Kállai Miklósné 49 éves, Kovács Józsefné 49 éves, Gerván Józsefné 29 éves, Kétyi Józsefné 29 éves, Györkös József 42 éves, Pálmai Gyula 39 éves, Szabó Józsefné 44 éves, továbbá Soós Elemérné 21 éves és Soós Gabriella 8 hónapos fehérvári lakos a helyszínen életét vesztette. További hat személyt a fehérvári kórházba szállítottak, közülük egy állapota életveszélyes, egy sérült állapota súlyos, négyen pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek. A jármű vezetője, Nyakas József nem sérült meg. A buszsofőrt a rendőrség őrizetbe vette, és szakértők bevonásával megkezdte a baleset körülményeinek tisztázását.

A magyarországi mozik bemutatják Gothár Péter Megáll az idő című filmjét.

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_megall_az_ido.jpgA film egyik jelenete. Nagyon szerettem ezt a filmet, a plakát főhősnő hasonlított felső tagozatos szerelmemre, Katira

A Moszkvában hivatalos látogatáson tartózkodó Perez de Cuellart, az ENSZ főtitkárát a Kremlben fogadta Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára. A vendég ezt megelőzően a nap folyamán Gromiko külügyminiszterrel is tárgyalt. Brezsnyev és Cuellar találkozóján az SZKP főtitkára hangsúlyozta, hogy a szovjet külpolitikai kezdeményezések korunk legfontosabb kérdéseinek megoldását célozzák, egyebek között a nukleáris háború megakadályozását, a fegyverkezési verseny megfékezését és a leszerelést szolgálják. Ezek a törekvések teljes összhangban állnak az ENSZ alapokmányának békés céljaival és elveivel. Ugyanebből az elvi megfontolásból utasítja el a Szovjetunió bizonyos nagyhatalmak politikáját, az olyan politikát, amely a nukleáris háború előkészítésére, a katonai fölény megszerzésére és a vitás nemzetközi ügyekben az erő alkalmazására irányul. Az ilyen politika - hangsúlyozta Leonyid Brezsnyev - a feszültség növekedésének és a háborús veszélynek a forrása.

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_perez_de_cuellar_brezsnyev.jpgLeonyid Brezsnyev fogadja Perez de Cuellart

Befejezéséhez közeledik a marokkói Fezben az arab csúcsértekezlet. A konferenciához közelálló körök értesülése szerint a részvevők egységes arab béketervezetet dolgoztak ki a közel-keleti rendezésre, ugyanakkor eltérőek a sajtóértesülések arról, mit tartalmaz a tervezet. Bucetta, a vendéglátó Marokkó külügyi államminisztere, a konferencia szóvivője délben tette első hivatalos bejelentését a tárgyalások hétfői megkezdése óta. Mint mondta, a részvevők az összes napirenden levő kérdésekről tanácskozást folytattak, közülük egyesekről határozat született. Bucetta nem szólt azokról a hírügynökségi jelentésekről, amelyek szerint a csúcstalálkozó egységes arab rendezési tervet fogadott el.

szeptember 10.

Elutazott Magyarországról Mauno Koivisto, a Finn Köztársaság elnöke és felesége, Tellervo Koivisto. A finn államfő Kádár Jánosnak, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága első titkárának és Losonczi Pálnak, az Elnöki Tanács elnökének meghívására baráti munkalátogatást tett hazánkban. A finn és magyar nemzeti lobogóval díszített Ferihegyi repülőtéren búcsúztatásukra megjelent Kádár János és felesége, Losonczi Pál és felesége, Puja Frigyes külügyminiszter, valamint állami és társadalmi életünk több más vezető személyisége. Jelen volt Matusek Tivadar, hazánk helsinki és Osmo Vainölá, Finnország budapesti nagykövete is.

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_mauno_koivisto_ferihegy.jpgMauno Koivisto búcsúzik Kádár Jánostól a Ferihegyi repülőtéren. Középen Losonczi Pál

- Moszkvai tárgyalásaim meggyőztek arról, hogy vendéglátóim őszintén kívánják a békét és a leszerelést - jelentette ki Perez de Cuellar ENSZ-főtitkár a TASZSZ szovjet hírügynökségnek adott nyilatkozatában. A hivatalos látogatáson a Szovjetunióban tartózkodó Perez de Cuellart, akit fogadott Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára is, Gromiko külügyminiszter látta vendégül villásreggelin. Az ENSZ-főtitkár a nap folyamán Moszkvából Leningrádba utazott.

A szaúd-arábiai béketerv némileg módosított változatának elfogadásával véget ért a marokkói Fezben az arab csúcstalálkozó, a tavaly novemberben összehívott csúcs második ülésszaka. A záróülés után II. Hasszán marokkói király fezi palotájának üléstermében, a nemzetközi sajtó jelenlétében olvasták fel a záróközleményt, amely a csúcsértekezleten részt vett húsz tagállam által elfogadott, nyolc pontba foglalt közel-keleti rendezési formulán kívül a Libanon ellen elkövetett izraeli agresszióval, az öböl menti háborúval és az Afrika szarván kialakult helyzettel foglalkozik.

szeptember 11.

Kedvez az időjárás az őszi mezőgazdasági munkáknak; a szombati nyárias melegben országszerte dolgoztak a földeken. Több megyében a vártnál korábban beérett a kukorica. Bács, Baranya, Fejér, Tolna, Csongrád és Hajdú-Bihar megyében elindultak a kukoricaszedő gépek, s a tárolóhelyekre került már a silókukorica nagy része is. A Baranya megyei Bólyi Mezőgazdasági Kombinátban hozzáfogtak a vetőmagnak termelt hibrid kukorica töréséhez. A kombinát vetőmagüzemében 15 ezer tonna kiváló minőségű kukoricát fémzárolnak vetésre a következő hetekben, hónapokban. A faddi Lenin Tsz-ből a Szabadbattyáni Szeszipari Vállalat megrendelésére küldik az első szállítmányokat az új kukoricatermésből. Somogy megyében a fővetésű kukorica a sok csapadék miatt még nagyon zöld, ezért - hogy ne kelljen sokat szárítani - csak a teljes éréskor kezdik meg a csövek törését.

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_kukoricabetakaritas.jpgMunkában a kukoricabetakarító kombájn a Fejér megyei Mezőfalvi Mezőgazdasági Kombinátban

A nyugatnémet sportrepülés történetének legsúlyosabb szerencsétlensége történt a mannheimi légi bemutatón. A mannheim-heidelbergi autópályára zuhant az amerikai hadsereg egyik helikoptere, és a gépen tartózkodó 44 ember életét vesztette. A szerencsétlenül jártak többsége sportejtőernyős volt; hét nyugatnémet, 23 francia, akik Mannheim francia testvérvárosából, Toulonból jöttek a légi bemutatóra, nyolc angol, egy kanadai és az ötfőnyi amerikai legénység. Az óriás helikopter szemtanúk szerint egy kő tehetetlenségével zuhant le a magasból. A földet érést hatalmas robbanás kísérte, majd a száz méterre felcsapó lángok láttán pánikszerűen menekültek a nézők. Az autópályát lezárták a forgalom elől. A szerencsétlenség oka egyelőre nem tisztázott, de a nyugatnémet rendőrség feltevése szerint a hátsó légcsavar egyik lapátja letört.

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_mannheim_helikopter_baleset.jpgA szerencsétlenség helyszíne

szeptember 12.

Szerencsés kimenetelű közlekedési baleset színhelye volt késő délután Budapesten a Csalogány és Fő utca kereszteződése. Egy Zsiguli és egy Trabant összeütközött; komoly személyi sérülés nem történt. A felborult Trabantot a helyszínre kihívott tűzoltók távolították el az úttestről.

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_budapesti_baleset.jpgA fejre állt Trabant

Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke nyújtotta át a Kremlben a Szojuz T-7 űrhajósainak feladatuk sikeres végrehajtásáért odaítélt magas kitüntetéseket. Leonyid Popov parancsnokot Lenin-renddel, Alekszandr Szerebrov fedélzeti mérnököt és Szvetlána Szavickaja kutató űrhajóst pedig Lenin-renddel, s a Szovjetunió Hőse címmel tüntették ki. A kitüntetéseket átnyújtva Brezsnyev emlékeztetett rá, hogy volt idő, amikor az emberek azt kérdezték: milyen gyakorlati haszonnal jár az űrkutatás. Ma már senki sem tesz fel ilyen kérdéseket. A csillagászattól kezdve a meteorológián, az orvostudományon, a biológián, a mezőgazdasági tudományokon és a kohászaton át egész sor tudományos kutatási területnek égető szüksége van azokra az információkra, amelyeket csak a világűrbe kilépve lehet megszerezni. Az űrkutatásra költött összegek ma már nemcsak megtérülnek, hanem jelentős nyereséget is hoznak - mutatott rá. Az űrhajósok nevében Popov parancsnok köszönte meg a magas kitüntetést.

Százötvenezer berlini fejezte ki békeakaratát a fasizmus áldozatainak emléknapján megtartott nagygyűlésen, amelyen megjelentek az NDK párt- és állami vezetői, élükön Erich Honeckerrel. „Hűen az antifasiszta hagyományokhoz, a békéért és a szocializmusért, a fasizmus és a háború ellen.” A Bebelplatzon összegyűlt tömeghez Hermann Axen, az NSZEP Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára szólt.

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_humor.jpg
Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_reklam.jpg

Kékfény:
Emberölési kísérlet elkövetésének alapos gyanúja miatt indított eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Marosvölgyi Imre 36 éves fővárosi rokkantnyugdíjas ellen, aki fényes nappal az utcán hátba szúrta volt élettársát, V. Julianna 32 éves budapesti lakost. Marosvölgyinek az élettársi kapcsolata előtt két sikertelen házassága volt, s úgy érezte, V. Juliannában rátalált élete igazi párjára. Első házasságából származó két gyermeke közül az egyiket ő nevelte. Azaz csak a gondjaira volt bízva a kilencéves fiú, de ő nem sokat törődött vele. A férfi mozgalmas életet élt, gyakran ivott, sűrűn bántalmazta a gyereket, italért küldte, kéregetésre kényszerítette, vagy éjszakára kizárta a lakásból. Élettársával, V. Juliannával jól megvoltak az első időkben, amíg futotta a pénzből. Később Marosvölgyi kórházba került, s fiát (akit élettársa kifejezetten nem kedvelt) állami gondozásba adatta. V. Julianna elköltözött a lakásból és állami gondozásba vették 12 éves lányát, aki addig szintén velük élt. Az élettársi kapcsolat megszakításába Marosvölgyi nem nyugodott bele. Miután kijött a kórházból, többször is találkozott volt élettársával, aki továbbra is feljárt időnként Marosvölgyi lakására. A férfi kérte V. Juliannát, hogy költözzön vissza hozzá. Ebbe a nő nem egyezett bele. A férfi döntésre akarta vinni a dolgot, s az idén május 10-én reggel megvárta volt élettársát a XX. kerületi Wesselényi út és Török Flóris út sarkán. Némi vitatkozás után ismét feltette a kérdést: visszajössz vagy nem? A nő nemmel válaszolt, majd sarkon fordult és távozni akart. Ekkor Marosvölgyi előkapott zsebéből egy konyhakést és hátba döfte V. Juliannát. A szúrás keresztülhatolt a tüdőlebenyen és a szívburok előtt állt meg. (A vérző és segítségért kiabáló nőnek az arra járók nem segítettek, az autósok sem álltak meg: azt hitték, részeg.) Marosvölgyi Imre - aki korábban lopásért és testi sértésért már volt büntetve - előzetes letartóztatásban várja a vizsgálat végét. Itt értesült arról is, hogy lopási ügye miatt, amelyet időközben tárgyaltak, a bíróság ítéletet hozott ellene. A kihallgatásokon Marosvölgyi azt vallotta, hogy a konyhakés azért volt nála, mert félt V. Julianna bátyjától, aki korábban megfenyegette őt, amiért nem hagyja békén húgát. Az igazságügyi orvosszakértő megvizsgálta Marosvölgyi elmeállapotát, de nem állapított meg korlátozottságot. V. Julianna azóta felépült életveszélyes sérüléséből. A vizsgálat hamarosan véget ér, és az ügyet vádemelési javaslattal átadják az illetékes ügyészségnek.

A Magyar Televízió műsorán a Legyen a zene mindenkié!

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_legyen_a_zene_mindenkie.jpgA Váci utcai ének-zenei általános iskola kórusa

Az őszi mérkőzésekre készülő válogatott keret tagjai hétfő délelőtt találkoztak Mészöly Kálmán szövetségi kapitánnyal, és ebéd után elutaztak. Kilenc játékos szállt fel a társasgépkocsiba, a többiek Győrött és Sopronban csatlakoztak a küldöttséghez Az út első állomása Sopron volt, itt délután edzést is tartott a szakvezető a 17 jelölttel. Kedd reggel utazott el a küldöttség a burgenlandi Kismartonba, ahol szerdán 19 órai kezdettel az Eisenstadt csapatával mérkőzött. A 17 játékos: Katzirz, Kiss I.Csonka, Kerekes, Garaba, VörösTóth, Péter, Hannich, Nyilasi, PóczikBurcsa, Lazsányi, Nagy I., Borostyán, Szentes, Pölöskei.
idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_magyarorszag_eisenstadt.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_magyarorszag_eisenstadt_2.jpg

A kismartoni mérkőzéssel egy napon megkezdődött az utánpótláskorúak felmérése is.
idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_utanpotlas_valogatott.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_utanpotlas_valogatott_szlifka.jpgSzlifka, az U-válogatott diósgyőri balszélsője két szíriai védő díszkíséretében próbál kapura törni

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 3. fordulóját!

Ferencváros - Videoton
A két együttes évek óta nagy csatákat vív egymással, az előző bajnokságban a Ferencváros mindkétszer nyert, mégpedig úgy, hogy gólt sem kapott. (Novemberben az Üllői úton 3:0, áprilisban Székesfehérvárott 1:0 volt az eredmény.) Az eddigi két fordulóban 1 győzelemmel, illetve 1 vereséggel mind a két csapat 2-2 pontot szerzett. A Ferencvárosban több játékos sérült, bizonytalan az összeállítás. A Videoton a Pécs ellen győztes gárdával kezd.
idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_ferencvaros.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_ferencvaros_videoton_szokolai_nyilasi_csuhay_vadasz.jpgSzokolai ragyogóan összpontosít a fejelésnél, tudatosan helyezkedik és alacsony termete ellenére elfejeli Csuhay és Vadász (takarva) előtt a labdát, Nyilasi (8) már rajtol is az átadásra

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_ferencvaros_videoton_poloskei.jpgPölöskei jól játszott...

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_ferencvaros_videoton_poloskei_gol.jpg...és gólt is szerzett

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_ferencvaros_videoton_disztl_peter_csuhay.jpgÉletkép a székesfehérvári kapu előteréből. Szokolai lövése után a labda már a hálóban pihen, Disztl Péter (a földön ülve) az eseményeken elmélkedik, Csuhay (hason fekve), aki mindent megpróbált, szintúgy csak a történteket elemezheti

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_ferencvaros_videoton_nyilasi.jpgNyilasi Kiss elől viszi el a labdát

Vasas - Haladás
Mindkét csapat a táblázat alján foglal helyet, egyre égetőbben kellene a győzelem. Ehhez a Vasas áll közelebb. A Haladást fogadó Vasas összeállításának kulcskérdése: Hajdú vagy Leboniczky őrzi-e a kaput?idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_vasas_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_vasas_haladas_marton_izso.jpgMarton becsúszása rövid, Izsó kapu felé húz

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_vasas_haladas_hegedus_balog_tibor.jpgHegedűs elöklözi a labdát a felugró Balogh (jobboldalt) elől

Békéscsaba - Ú. Dózsa
Izgalmas 90 percre van kilátás - bármelyik csapat sikerével. A Békéscsabára utazó Ú. Dózsa védelmében Herédi és Tóth nincs rendben, az játszik kettőjük közül, aki hamarabb lesz rajtra kész állapotban. A csabaiaknál Adorján formahanyatlás miatt nem tagja a szűk keretnek.
idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_bekescsaba_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_bekescsaba_u_dozsa_kanyari_kovacs_jozsef_toth_jozsef.jpgKanyári látványos mozdulattal igyekszik az újpestiek hálójába továbbítani a labdát, ám ez nem sikerült, leperdült a lábáról a labda. A közönség mindenesetre megtapsolta a csatárbravúrt. Az ollózó játékos mellett az újpesti Tóth (4), és Kovács József. A békéscsabaiak közül Takács (a háttérben), akit Bajáról igazoltak le, és a lelkesedéséről, szorgalmáról ismert Tisza

Pécsi MSC - Bp. Honvéd
Otthon a Pécs erősebbnek, egységesebbnek s ezért esélyesebbnek is látszik, mint a Honvéd. A PMSC-ben Toma felépült, Gallai viszont két sárga lapja miatt nem játszik. A Bp. Honvédban Kanász a középhátvéd.
idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_pecsi_msc_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_pecsi_msc_bp_honved_lutz_gyimesi.jpgLutz és Gyimesi párharca

DMVSC - ZTE
Legutóbb nem bírt egymással a két ellenfél. Valószínű eredmény ezúttal is a döntetlen. A debrecenieknél ismét sok a sérült. Kiss és Szűcs J. nem játszhat, de bizonytalan Sallai és Farkas szereplése is.
idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_dmvsc_zte.jpg

Nyíregyháza - DVTK
Régi formájában a diósgyőri csapat nyerne, jelenleg a szabolcsiak nem gyengébbek. A nyíregyházi Szécsi két sárga lap miatt „bűnhődik”.
idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_nyiregyhaza_dvtk.jpg

Csepel - Tatabánya
Két jó formában levő csapat - háromesélyes mérkőzés. Csepelen az újonnan igazolt Krisztin egyelőre a kispadon foglal helyet, a Rábát verő Tatabánya csapatából hiányzik a két sárgalapos Fischer.
idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_csepel_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_csepel_tatabanya_lazsanyi_meszoly.jpgLazsányi és Mészöly. Az előbbi bekerült a válogatott keretbe, az utóbbi pedig két nagyszerű góllal döntötte el csapata javára az izgalmas mérkőzésen a két pont sorsát

Rába - MTK-VM
A tavalyelőtti idényben a két mérkőzésen az MTK-VM három pontot szerzett. Most a sokkal nagyobb játékerejű Rába kettőt letörleszthet. A Rábában Hajszán sérülése még nem jött rendbe, ráadásul hiányozni fog Szentes is, aki a válogatott előkészületi mérkőzésén sérült meg.
idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_raba_eto_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_raba_eto_mtk_vm_gyori_orom.jpgGyőri öröm Burcsa (6) harmadik góljánál. Burcsának éppen Magyar gratulál, Póczik (10) már fordul vissza, gyerünk középkezdéshez, a gólgyártásnak még koránt sincs vége. A góllövő másik oldalán Szepesi (9), aki hosszú és kanyargós pályafutása vége felé a bajnokcsapat játékosa lett, és gólt is lőtt az MTK-VM-nek

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_raba_eto_mtk_vm_burcsa_fejes.jpgBurcsa fejese nyomán a hálóban a labda

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_raba_eto_mtk_vm_szabo_otto_fejes.jpgEz pedig Szabó Ottó fejesgólja

A mérkőzések után lássuk az 3. forduló válogatottjait! A javuló egyéni teljesítményeket több 7-es osztályzat jelzi.  Külön érdekesség, hogy a hat gólt kapó Gáspár is ilyen érdemjegyet kapott. Feltűnő viszont, hogy Nyíregyházán milyen sokan játszottak mérsékelten. A fordulóban öten kaptak 8-as osztályzatot: Burcsa, aki három, Mészöly, aki két, Kerekes Attila és Szabó O., aki egy gólt szerzett, valamint Póczik. Épp ezért nem volt nehéz dolgunk, nálunk a forduló játékosa Burcsa Győző lett.
idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén négyen állnak 3-3 góllal, és sok a már két találatot jegyző játékos is.
idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_gollovolista.jpg

A 3. forduló mérkőzésein megkülönböztetett figyelem kísérte a nemzetközi kupákban szerdán rajtoló négy csapat - a Rába, a Ferencváros, az Ú. Dózsa, a Tatabánya - játékát. Közülük a Ferencváros - még pénteken -, és a bajnok Rába „főpróbája” sikeresnek mondható, az Ú. Dózsát dicséri, hogy Békéscsabán is veretlen maradt. Az immár elmaradhatatlan meglepetést ezúttal - és örömet a szurkolóinak - a Honvéd szerezte: a piros-fehérek Pécsett taktikus játékkal szereztek két pontot. Elégedettek voltak a Vasas-hívők is, csapatuk első győzelmét aratta, s ezzel elkerült az utolsó helyről. Ugyancsak először nyert a Debrecen, a két mérkőzésen százszázalékos ZTE ellen. Izgalmas volt a 90 perc Békéscsabán, az Ú. Dózsa, akárcsak a Diósgyőr Nyíregyházán, idegenben csípett el egy pontot ellenfelétől. Nem sikerült ugyanaz a Tatabányának Csepelen, míg a csapatok közül egyedül a Rába tündökölt: fél tucat gólt rúgott. Túl az eredményeken, a játék színvonala nem emelkedett az átlag fölé, nem tündököltek a csapatok, kivétel csak a Rába, az viszont fényesen.
idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. Több ezer néző előtt rendezték a labdarúgó NB II. 6. fordulójának tíz mérkőzését. Az érdeklődést elsősorban a Nagykanizsai Olajbányász és a tapolcai Bauxitbányász hálálta meg: az előbbi 6:1-re, az utóbbi 5:2-re győzött. Meglepetés, hogy a Volán kikapott a Hódmezővásárhelytől.

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_nb_ii_22_sz_volan_baja.jpgEvanics, a bajaiak csapatkapitánya és Juhász, a 22. sz. Volán csereként szerepelt támadója csatázik a labda megszerzéséért

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_nb_ii_kecskemet_szeol_ak_geiger_oroshazi.jpgKét középpályás: Orosházi (SZEOL AK) és Geiger (Kecskemét) harca a labdáért

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_nb_ii_kecskemet_szeol_ak_szabo.jpgA szegedi játékosok Szabó góljának örvendeznek

idokapszula_nb_i_1982_83_3_fordulo_nb_ii_hodmezovasarhely_volan_balint_dr.jpgBálint dr. a Volán-játékosok szorításában

A következő szerdán színre lépnek klubcsapataink a nemzetközi kupaporondon, aztán a következő hétvégén jön a 4. forduló, az alábbi párosításokkal:

ZTE - Rába ETO
MTK-VM - Vasas
DVTK - Ferencváros
Bp. Honvéd - DMVSC
Haladás - Pécsi MSC
Ú. Dózsa - Csepel
Tatabánya - Békéscsaba
Videoton - Nyíregyháza

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8813471473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NikaBaba 2018.05.22. 19:38:23

Szegény Losonczi, hogy unhatta már a Nádudvari Vörös Csillagot, csak amióta az időkapszula megy már vagy négyszer volt ott.
Sajnálom, hogy a cikkből kimaradt, hogy Koivisto a DMVSC sporttelepén igazából a liftre volt kíváncsi, amivel a Lokisták évente megtették az utat az nb1 és nb2 között.
süti beállítások módosítása