Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 Magyarország – Törökország mérkőzés (különkiadás)

2018.06.11. 06:33 maribor_

1982. szeptember 22., a hónap utolsó előtti szerdája

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_headlines.jpgPróbaszüret a Tokajhegyaljai Állami Gazdaság borkombinátjában

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

szeptember 20.

A szombat-vasárnapi közönségnapok után hétfőn a BNV-n megkezdődtek az üzleti élet hétköznapjai. A Szovjetunió fogyasztásicikk-iparát az idén a Lett SZSZK reprezentálja, bemutatva a balti köztársaság híradástechnikai, textil-, ruházati, bútor- és kézműiparának legszebb termékeit. Rudolf Ottovics Verro, a Lett SZSZK Minisztertanácsa elnökének első helyettese sajtótájékoztatóján elmondta, hogy jelentős és évről évre növekvő a magyar-lett árucsere-forgalom. A fogyasztási cikkek egy része, például a kiállításon is látható egyes rádiók és magnók kooperációban készülnek. Az indiai kiállításon Vinay Kumar Verma, India budapesti nagykövete arról tájékoztatott, hogy a vásáron részt vevő 17 indiai vállalat a hagyományos exportcikkek - kézműipari áruk, ékszerek, szőnyegek - mellett felsorakoztatta korszerű ruházati, sport- és szórakoztató elektronikai termékeit is. A vásárváros konferencia-központjában 52 vállalat képviselőjének adtak át több mint száz termék Kiváló Áruk Fóruma embléma viselésére jogosító oklevelet. A XVIII. országos borverseny legsikeresebb részvevői között 18 vándordíját osztottak ki a BNV-n. Kihirdették a III. országos üdítőitalverseny eredményeit is.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_bnv.jpgA kiállítás egyik részlete

Megkezdődött a magyar gazdasági és műszaki napok rendezvénysorozata a Szovjetunióban: Ufában, a Baskir ASZSZK fővárosában a Magyar Kereskedelmi Kamara rendezvényét Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese nyitotta meg, aki hivatalos delegáció élén vasárnap érkezett Ufába. A megnyitón részt vett Keserű Jánosné, a kamara társelnöke is.

A fémipari dolgozók szakszervezetei nemzetközi szövetségének IX., eddigi legnagyobb konferenciája kezdődött meg Moszkvában a Szakszervezetek Házában. A tanácskozáson mintegy 25 millió vasas képviseletében hetven ország 300 küldötte vesz részt, hogy megvitassa a munkásmozgalom egységének megszilárdításával, a munkához és teljes foglalkoztatottsághoz való joggal kapcsolatos kérdéseket, valamint azt, mit tehetnek a dolgozók és a szakszervezetek a béke és a leszerelés érdekében. A konferencián részt vevő magyar küldöttséget Herczeg Károly, a Vas-, Fém- és Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezetének főtitkára vezeti.

Jasszer Arafat, a PFSZ VB elnöke a Le Monde-nak adott nyilatkozatában azzal vádolta Izraelt és az Egyesült Államokat, hogy tervszerűen készítették elő a bejrúti vérfürdőt, s ezért vonták ki Libanonból a több nemzetiségű haderőt tíz nappal mandátumának lejárta előtt. 

Leonyid Brezsnyev válaszlevelet intézett Jasszer Arafathoz, amelyben az izraeli agresszorok által rendezett bejrúti vérfürdő kapcsán fölháborodásáról és együttérzéséről biztosította a palesztin népet. Arafat szombaton küldött üzenetet a szovjet vezetőnek. Leonyid Brezsnyev levelének mondanivalója megegyezik a Reaganhez intézett üzenet tartalmával, így hangsúlyozza a bűntársnak a felelősségét is, azét, aki fölfegyverezte és a gaztett elkövetésére bátorította Izraelt. A palesztin táborokban kiontott vér elmosta azokat az illúziókat, hogy Washington - miként a Fehér Ház erre hivatalos ígéretet tett - a PFSZ fegyveres egységeinek elvonulása után megakadályozza a leszámolást a palesztinokkal. Leonyid Brezsnyev végezetül megerősítette: a Szovjetunió továbbra is eltökélten harcolni fog azért, hogy rákényszerítse Izraelt a Libanonból való távozásra.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_sabra.jpgLegyilkoltak holttestei hevernek két nap óta az utcákon a sabrai palesztin menekülttábor környékén

A Carnegie Mellon Egyetemen (USA, Pennsylvania állam) dolgozó Scott Fahlmann először használja a smiley-nak nevezett mosoly-ikont [:-))], és annak szomorkodó változatát.

Moszkvai idő szerint délelőtt 10 óra 12 perckor célhoz ért, összekapcsolódott a Szaljut-7-Szojuz T-7 űrkomplexummal a Progressz-15 teherszállító űrhajó, amelyet vasárnap indítottak útnak a Szovjetunióból. A teherűrhajó megfelelő pályára vezérlését, az űrállomáshoz való közeledés és az összekapcsolás folyamatát a földi repülésirányító központ személyzete végezte, felhasználva a Szaljut-7 automatikus fedélzeti navigációs rendszer nyújtotta adatokat. Az űrállomás lakói, Anatolij Berezovoj és Valentyin Lebegyev végig figyelemmel kísérték e műveleteket, s készen álltak arra, hogy szükség esetén beavatkozzanak. A Progressz-15 az űrkomplexum megcsappant készleteinek pótlására üzemanyagot, élelmiszert, ruhaneműt, a későbbi kísérletekhez pedig műszereket, berendezéseket szállított a Szaljutra.

szeptember 21.

Az Országos Tervhivatal, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézete és a Magyar Közgazdasági Társaság szervezésében az Akadémia dísztermében kétnapos tanácskozás kezdődött a népgazdasági tervezés fejlesztéséről. A megnyitó ülés elnökségében helyet foglaltak: Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Havasi Ferenc, az MSZMP KB titkára, a Politikai Bizottság tagjai, dr. Szentágothai János, az MTA elnöke, valamint politikai, tudományos, társadalmi és gazdasági életünk több vezető munkatársa.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_nepgazdasagi_tanacskozas.jpgA tanácskozás részvevői

A második szakmai nappal félidejéhez érkezett a vásár, amely eddig 300 ezer látogatót fogadott. Meglátogatta a fogyasztási cikkek nemzetközi kiállítását Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára. Kilátogatott a vásárra az MSZBT és az SZMBT képviselőinek II. kétoldalú találkozójára hazánkba érkezett szovjet delegáció Dmitrij Filipov, a Komszomol KB titkára, az SZMBT elnökhelyettese vezetésével. A delegáció tagjai között volt Valerij Kubaszov űrhajóspilóta. Folytatódtak a szakmai programok, üzleti tárgyalások, több vállalat tartott sajtótájékoztatót. A Protentvita környezetvédelmi kiállításhoz kapcsolódva a Ferroglobus bemutatta az úgynevezett „csendlemezt”, amely 30 decibellel csökkenti a környező zajokat. A Hoventához kapcsolódva kedden a Metró klubban megkezdődött az önkiszolgáló bolti pénztárosok négy napig tartó versenye, A Magyar Fodrász és Kozmetikus Egyesület sajtótájékoztatóján elmondták: a fodrászok és kozmetikusok színvonalas munkájához ma már nélkülözhetetlenek a korszerű kézi készülékek, elektromos gépek. A Budapesti Állami Fodrászat egyebek között helytakarékos kozmetikai kezelőszéket, a Medicor újonnan kifejlesztett szoláriumágyat, a Tisza Bútoripari Vállalat elemekből összeállítható üzletberendezést mutat be. Az Aluker sajtótájékoztatóján hallottuk: a vállalat az idén az osztrák licenc alapján gyártott radiátort mutatja be a közönségnek. A korszerű, energiatakarékos fűtőtest még az idén kapható lesz.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_bnv_budalakk.jpgA Budalakk kiállításán sokakat érdekel a színkeverő automata

A Művelődési Minisztérium, a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége, a Magyar Színházművészeti Szövetség és a Nemzeti Színház mély megrendüléssel tudatja, hogy Ungváry László Kossuth-díjas kiváló művész, a Nemzeti Színház tagja türelemmel viselt, hosszú szenvedés után, 70 éves korában elhunyt.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_ungvary_laszlo.jpgUngvári László (jobbra) A Tenkes kapitányában

A bejrúti tömegmészárlás egyik következményeként az amerikai-francia-olasz haderők visszatérnek Bejrútba, s megfigyelők szerint erős a gyanú, hogy ezt Washington saját céljaira igyekszik majd felhasználni. (Shultz külügyminiszter ismét a Camp David-i „békefolyamatot” emlegette.) Mind több olyan bizonyíték kerül nyilvánosságra, amely Izrael súlyos felelősségét mutatja a vérengzésért. Kedden - miközben izraeli alakulatok változatlanul megszállva tartják a libanoni fővárost - a libanoni reguláris hadsereg újabb állásokat vett birtokba Bejrútban, az izraeliek távozása után. Számos nyugat-bejrúti utca azonban továbbra is le van zárva és e körzetekben izraeli katonák járőröznek. Szabra és Satila menekülttáboraiban, Nyugat-Bejrúttól délre, ahol a múlt hét végén ezernél több palesztin polgári lakost, köztük gyerekeket és nőket mészároltak le, tömegsírokat ásnak. Jasszer Arafat véleménye szerint több mint 3200 embert gyilkoltak le a hét végén a nyugat-bejrúti palesztin menekülttáborokban és két nyugat-bejrúti kórházban.

Amin Gemajelt, a meggyilkolt Basir Gemajel bátyját választotta meg a libanoni parlament az ország elnökévé. A negyvenéves Amin Gemajel a jobboldali keresztény falangista párt jelöltje volt. A libanoni nemzetgyűlésbe eredetileg 99 képviselőt választották; közülük hét meghalt, így kilencvenkét parlamenti képviselő szavazhatott. Az elnökválasztó parlamenti gyűlés megnyitásáig 80-an jelentek meg, és Amin Gemajel 77 szavazatot kapott. Megválasztásához az első fordulóban kétharmados többség, azaz 62 szavazat volt szükséges, amit meg is szerzett (hárman üres lappal szavaztak). Az izraeli megszállás árnyékában, Basir Gemajel halálának és a múlt héten Nyugat-Bejrút palesztin menekülttáboraiban elkövetett tömeggyilkosságnak a sokkhatása alatt az egyetlen lehetséges választásnak bizonyult Amin Gemajel személye. A Libanoni Köztársaság 14. elnöke - a független Libanon nyolcadik államfője - csütörtök délelőtt teszi le hivatali esküjét, ezen a napon jár le Eliasz Szárkisz elnöki megbízatása. Valid Dzsumblatt, a libanoni Baloldali Nemzeti Mozgalom vezetője csalódottságának adott hangot Amin Gemajel elnökké választása miatt.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_amin_gemajel.jpgA frissen megválasztott elnök

New York-ban az Egyesült Nemzetek Szervezetének székházában megtartotta záróülését a világszervezet 36. ülésszaka, és megkezdte munkáját a 37. ülésszak." Ennek napirendjén több mint száz kérdés szerepel. A 36. ülésszak záróülésén lsmat Kittani, az ülésszak iraki elnöke mondott beszédet. A 37. ülésszak munkáját több mint 150 állam képviselőinek jelenlétében ugyancsak Kittani nyitotta meg. A mandátumvizsgáló bizottság kijelölése után bejelentette: a kelet-európai szocialista országok regionális csoportja Hollai Imrét, a Magyar Népköztársaság külügyminiszter-helyettesét javasolja az ülésszak elnökének. A közgyűlés közfelkiáltással választotta elnökévé Hollai Imrét, akit az ENSZ protokollfőnöke kísért a magyar küldöttség padsorából az elnöki emelvényre. A közgyűlés magyar elnöke ezután beszédet mondott. Ezután ültek össze tisztségviselőik megválasztására a közgyűlés bizottságai: a 37. közgyűlés általános vitája a jövő hét elején kezdődik.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_hollai_imre.jpgHollai Imre

szeptember 22.

Lázár György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnöke látogatást tett a főváros XIX . kerületében, Kispesten. Kíséretében volt Békési László, a budapesti pártbizottság titkára. A vendégeket az MSZMP kerületi bizottságának székhazában Hámori Csaba, a pártbizottság első titkára és Végh Istvánné, a kispesti tanács elnöke fogadta. A program bevezetőjeként Hámori Csaba tájékoztatta a vendéget a 65 ezer lakosú városrész politikai, gazdasági és társadalmi helyzetéről. Délután a kormány elnöke felkereste az 1200 dolgozót foglalkoztató Gránit Csiszolószerszám- és Kőedénygyártó Vállalatot. Gényi Kálmán, a fővárosi tanács elnökhelyettese is csatlakozott Lázár Gyöngyhöz, amikor útja a kerületi ingatlankezelő vállalathoz vezetett. Szabó Béla igazgató itt elmondta, hogy tevékenységük nemcsak a XIX. kerületre terjed ki, hanem a szomszédos XVIII. és XX. kerületre is. A program befejezéseként Lázár György a kerületi pártbizottságon Kispest vezetőivel tanácskozott.

A BNV utolsó szakmai napján osztották ki a vásáron legjobbnak ítélt szövetkezeti termékeknek az OKISZ díjait. Több mint nyolcvan szövetkezet kapott elismerést. Az Ipari Minisztérium bútoripari szakmai napján a gyártók, a kül- és belkereskedők a lakáskultúra fejlesztéséről tanácskoztak. Megállapították, hogy alapvetően a lakberendezési kínálat tudatos összehangolására van szükség. Ez került egyebek között szóba a Bútorker sajtótájékoztatóján is, ahol elmondták: az első félévben négy gyártónál 50 millió forint értékben mondtak le megrendelést, mert az ipar választéka nem felelt meg a fogyasztóknak. A választék bővítését viszont hatékonyan elősegítette a Bútorker tavaszi kisbútorpályázata. A Protenvita kiállításhoz kapcsolódva mintegy 500 hazai szakember tanácskozott a BNV-n a környezetvédelem helyzetéről. Gonda György államtitkár, az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal elnöke a társadalmi összefogás jelentőségét hangsúlyozta. Kapolyi László ipari államtitkár a hulladékhasznosításról szólt előadásában Soós Gábor mezőgazdasági és élelmezésügyi államtitkár egyebek között elmondta, hogy már kifejlesztettek olyan műtrágyázást módszereket, amelyek nem szennyezik a környezetet. Jantner Antal építésügyi és városfejlesztési miniszterhelyettes arról beszélt, milyen nagy jelentőségű a környezetvédelmi ártalmak csökkentésében a korszerű településrendezés és fejlesztés. Szerdán folytatódtak az üzleti tárgyalások. A Hungarotex például angol, holland, finn és suriname-i üzletemberekkel állapodott meg 1 millió dollár értékű méteráru jövő évi szállításáról.

Nem sokkal déli 12 óra után vasúti baleset történt Fót és Csomád között. Eddig ismeretlen okok miatt összeütközött egy személyvonat és egy szolgálati szerelvény. A baleset következtében öten súlyos, tizenhármán pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek. A sérültek között van mind a két motorkocsi vezetője is. A baleset helyszínén annyi nyilvánvalóvá vált: az egypályás sínen a nagy kanyar és a magas domb miatt a két vonatvezető csak az ütközés előtti másodpercekben észlelhette a másik szerelvény közeledtét. A frontális ütközés következtében a vontató motorkocsik jelentősen megsérültek. A délutáni órákban a tűzoltók segítségével választották szét és távolították el a sínpárról a két mozdonyt. A forgalom helyreállításáig autóbuszok szállították az utasokat Fót és Csornád között. A rendőrség a MÁV szakértőinek bevonásával folytatja a baleset vizsgálatát.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_vonatbaleset.jpgAz ütközés miatt súlyosan megrongálódtak a vasúti kocsik

Heves megye történelmi borvidékein az esőzések ellenére is benépesültek a szőlőtáblák. Több mint ötezer mázsa szőlőből szűrtek mustot. A megyében fontos feladat a 2500 hektárnyi háztáji szőlő betakarítása; a munka egyharmadát már befejezték.

Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 85. évében kedden Moszkvában elhunyt Iván Hrisztoforovics Bagramjan marsall, a Szovjetunió egyik legkiválóbb katonai vezetője, a második világháború neves hadvezére - jelentették be a szovjet fővárosban. Bagramjan marsall hamvait a Vörös téren, a Kreml falában helyezik el.

Az iraki-iráni háború kirobbanásának második évfordulóján, az iraki légierő nagy erejű támadást intézett több iráni célpont ellen. Az iraki repülőgépek - bagdadi jelentések szerint - felderítő repüléseket hajtottak végre Teherán felett is, ahol katonai díszszemlével emlékeztek meg az évfordulóról.

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_reklam.jpg

Közélet:
Befejezéséhez érkezett a Tatabánya és Bicske közötti új autópálya építése: festik a korlátokat, az útburkolati jeleket, felszerelik az útbaigazító táblákat, elhelyezik a fényvisszaverő szegélyjelzőket. Hamarosan végeznek feladatukkal a Hídépítő Vállalat dolgozói is, akik a huszonkét kilométeres pályaszakaszon csaknem fél kilométerenként építettek egy-egy felül- vagy aluljárót. Az útépítők több millió köbméter földet mozgattak meg, az érdesített felületbe sok százezer tonna aszfaltot építettek be. Nagy gondot okozott Tatabánya térségében a karsztvíz, megfékezése végül is bányászati módszerekkel, aknák, tárók mélyítésével sikerült. A víztelenítéshez huszonhárom kilométernyi csatornát és négy kilométernyi csőátereszt építettek. Az M 1-es autópálya új szakaszának megépítése 1,4 milliárd forintba került. Nyomvonalának kijelölésekor figyelembe vették a közelében felfedezett mányi és nagyegyházi új szénmezőket. Az út kikerüli Komárom megye székhelyét, Tatabányát, s átadása után - ezt novemberre ígérik az építők - Budapest és Győr között tizenöt perccel rövidül az autósok menetideje.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_autopalya_epites.jpgAz új útszakasz egy része

A Magyar Televízió műsorán a Stúdió '82
Szeptemberben Budapesten járt Kovács László, a Szelíd motorosok, a Papírhold, a Mi van, doki?, az Edénkért a sikátorban világhírű operatőre. Ez alkalomból riportot készített vele a televízió kulturális hetilapja, a Stúdió ’82. A most készülő Illés György portréfilmben, melynek rendezője és operatőre Koltai Lajos, mint volt növendék hallhatjuk, láthatjuk.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_kovacs_laszlo_operator.jpg

A válogatott találkozó előtt egy nappal az új utánpótlás-válogatottunk is bemutatkozott.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_utanpotlas.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_utanpotlas_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_utanpotlas_kiprich.jpgKiprich (sötét mezben), az egyetlen gól szerzője két török védő között húz kapura

A törökök elleni mérkőzéssel egy napon, este az európai III. csoportban is megkezdődtek a selejtező mérkőzések - ahol a magyar válogatott is szerepel. A hírügynökségek óriási meglepetés hírét jelentették Koppenhágából: az átszervezett angol válogatott értékes pontot vesztett. Dánia-Anglia 2:2 (1:0). Gólszerző: Francis (2), ill. Hansen (11-esből), Olsen.


A mérkőzés összefoglalója

És akkor lássuk a lényeget, a válogatott találkozót.

Magyarország-Törökország
Ahogy a török egyesületek sem jutnak soha az európai színpadokon a statisztaszerepnél többhöz, úgy válogatottjuk sem igen jeleskedik. 1981 statisztikája alapján például a 34 UEFA-tagállam között a 33. volt, csupán Luxemburgot sikerült megelőznie - azt is úgy, hogy a kis ország nemzeti tizenegye a törököknél eggyel többször szenvedett vereséget. Hatszor. Mert a török együttes csak ötször, öt mérkőzésen öt vereség. Wales 0:1 (otthon, VB-selejtező), Csehszlovákia 0:3 (idegenben, VB), Izland 0:3 (i, VB), Szovjetunió 0:4 (i, VB) és 0:3 (o, VB). Persze, olyan is előfordult (a legutóbbi EB-selejtezők során), hogy Isztambulban az NSZK csak 0:0-ra végzett, majd hazai környezetben is csak verejtékesen tudta legyőzni 2:0-ra a török tizenegyet. így a győri találkozó előtt, ráadásul a mostani kupaszerda után: a nagy mellényt célszerűbb az öltözőben hagyni.

A mérkőzésen három újoncot avat a magyar labdarúgó válogatott.

Budavári László
Kispesten született, és természetesen a Bp. Honvédban ismerkedett meg a labdarúgással. Végigjárta a ranglétrát a serdülőcsapattól a legjobbakig. Kétszer volt utánpótlás válogatott, bár 21 éves korában eltanácsolták Kispestről. Először az Egyetértéshez került, onnan a Spartacusba vezetett az útja, majd Szolnok következett, és itt figyeltek fel rá a békéscsabaiak. Kellemes éveket töltött Békéscsabán, végül hívta a Csepel, és a szíve visszahúzta a fővárosba. Eddig 151 NB I-es mérkőzésen játszott, és 29- szer talált be az ellenfelek hálójába. Alacsony termetű játékos, ezért sem lehet a fejelést erényei között említeni. A bal lába az erősebb, s kedvenc helye a bal oldali középpálya. Bár ezen a területen nagyon ritkán jutott szóhoz, szinte minden edző a balszélső poszton szerepelteti. Ügyes, mozgékony játékos. Amilyen kicsi, olyan erőszakos, nem félti a lábát az ellenfél védőjétől. Az, hogy válogatott kerettag lett, talán őt lepte meg a legjobban, hiszen az első két bajnoki fordulóban nem tudott bekerülni csapatába. Ez kicsit kedvét is szegte, de amint kezdőember lett, rögtön bizonyított: jó teljesítménnyel hálálta meg edzője bizalmát. Csepelen egyébként nagyon jól érzi magát, s bár 29 éves, szeretne még szerepelni a válogatottban.

Csonka Gyula
A Rába ETO saját nevelésű játékosa Győrben született, 24 éves, volt már vasasszakszervezeti és utánpótlás-válogatott is. Eddig 131 NB I-es mérkőzésen játszott, de gólt még nem sikerült rúgnia. Az ifjúsági csapatban csatárként szerepelt, a tartalék együttesben viszont már a középpályán. Kovács Imre faragott belőle hátvédet, míg korábban a támadások segítése volt a fő erénye, most már egyre magabiztosabban szerel, és keménységgel nem áll hadilábon. Rájött arra, hogy a korszerű játékban védekezni és támadni egyaránt meg kell tanulni, hiszen egyre inkább elmosódnak a posztok közötti határok, s csak a sokoldalúan képzett játékos tud megfelelni a követelményeknek. A kupamérkőzésen Tahamata volt az ellenfele, úgy érzi, megállta ellene a helyét. Igyekezett gyorsan túltenni magát a vereség okozta sokkon, s azt mondja: az elkövetkezendő mérkőzéseken még jobban fog vigyázni a rábízott szélsőre. Ritkán adatik meg labdarúgó életében - különösen a vidéki játékosoknál -, hogy abban a városban húzza először magára a válogatott mezt, ahol született! Csonkának szerencséje, hogy a magyar-török találkozó Győrben lesz. Azt mondja, igyekszik üstökön ragadni a szerencsét. Reméli, hogy a győriek szurkolnak majd neki.

Tulipán Mihály
Kacskaringós út az övé is. Budapesti születésű. Csillaghegyen kezdett látszani. maid az MTK-VM-hez került. Letöltötte a katonaidejét, aztán megsérült. A kék-fehérek nem bíztak benne s elengedték Békéscsabára. Ott jól érezte magát, bár elég sokat bajlódott sérülésekkel. hiszen nagyon kötött izomzatú játékos. A Viharsarokban sem tudták megoldani lakásgondját, így 79-ben visszatért Budapestre, és a Csepel játékosa lett. Most 27 éves, 136 mérkőzésen szerepelt az NB I-ben, 34 gólt lőtt, elég gyors, nem fél az ütközésektől, a beadásaival sincsenek gondok. Talán a fejelés az, ami még kevésbé megy neki. Csapattársai azt tartják, megérdemelten lett válogatott kerettag, ő viszont önkritikusan bevallja, előlegezett bizalomnak tartja a meghívást. Nem szeretne egyszeres válogatott lenni, ezért nagyon fog igyekezni a törökök ellen.

És végül egy érdekesség: mindhárom játékos családos ember.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_merkozes_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_merkozes_3.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_csapatkep.jpgKépünk a kezdő csapatot mutatja be. Álló sor balról: Tóth József (50. válogatott mérkőzését játszotta), Tulipán, Csonka, Kerekes Attila, Garaba, guggolnak: Hannich, Budavári, Izsó, KatzirzBurcsa, Póczik

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_burcsa.jpgA második gól előtti pillanat: a kiugró Burcsa elfekteti a török kapust

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_burcsa_3.jpgBurcsa gólja egy másik szemszögből

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_csonka_tulipan_budavari.jpgA három újonc a Himnuszt hallgatja

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_burcsa_2.jpgBurcsa sokat volt játékban, gólt is szerzett. A képen fél lépéselőnyben van Bilallal szemben, és a következő pillanatban megszerzi az átadást

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_garaba.jpgA szögletrúgásból érkező labdát Garaba a török hálóba fejeli

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_kiss_sandor.jpgEgy a magyar válogatott számos újonca közül: Kiss Sándor. Az Újpesti Dózsa csatára ráadásul góllal mutatkozott be

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_torokorszag_csonka_hannich.jpgKetten egy ellen. Csonka és Hannich között Bilal próbál támadást kezdeményezni 


A mérkőzés góljai 

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3413499735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2018.06.11. 22:35:56

Az "U"-válogatott meccséhez:
A vendég csapatból két játékos futott be jelentős karriert:
Rıdvan Dilmen a Fenerbahçe ikonjává vált az ott eltöltött 8 szezonjával, 24-szer az "A" válogatottban is szerepelt. (A Wikipedia e tekintetben hibás).
Ha Rıdvan ikon volt a Fenerben, mit lehet mondani Rıza Çalımbay-ra?? 26 év a Beşiktaşban, és csakis ott! Közel 500 meccs, 6 bajnoki cím, 3 kupa! 38-szoros felnőtt válogatott.
Érdekesség, hogy Mészöly Kálmán egyiküket sem játszatta, amikor később ő lett ott az "A" válogatott szöv.kap.!

maribor_ 2018.06.12. 06:49:54

@Feyyaz: Szeretettel koszontjuk a testveri es barati torok Idokapszulat!

Feyyaz 2018.06.12. 22:53:54

Szeretettel köszöni a Török Időkapszula az elismerő szavakat! :)

"A" válogatott:
A vendégcsapat kapusa edzőként világbajnoki bronzot nyert a török válogatottal (2002). Mészöly Kálmán kissé fellengzősen mondta, mikor a VB alatt róla kérdezték:
"-Hát persze, nekem kapusom volt a Şenol."
Az igazság azonban az, hogy még csak a kispadon sem ült nála soha...
İlyas Tüfekçi-t lehetett még sztárnak nevezni abból a csapatból, ő a Schalke 04-ben játszott és sok Bundesliga gólja volt.
Rajta kívül két légiósuk volt még: Engin (Lille) és Erdal (5 szezon a B.Dortmundban). A Galatasarayban pedig 8 idényt nyomott le.

maribor_ 2018.06.12. 23:14:35

@Feyyaz: Kezdesz picit sok lenni. Csak, gondoltam, szólok :)

Feyyaz 2018.06.13. 21:08:50

@maribor_:
Igen! Nem csak neked! :) :)

josé73 2021.08.13. 15:15:10

Ridvan Dilmen a világválogatottban is játszott Zico európai búcsúmeccsén, 1989-ben. Preud'homme (Daszajev) - Joao Silva Pinto, Gerets, Demol, Ridvan (Tanju Colak) - Valderrama (R. Mihajlovics), Francescoli, D. Sztojkovics, Détári - Rui Águas, B. Djurovszki. 2 - 1-re nyert a világ, Détári lőtte a győztes gólt.
Más: Tóth József nem érte el a 80 válogatottságot. 56-szor viselte a felnőttválogatott mezét.

maribor_ 2021.08.13. 17:21:28

@josé73: Elütés volt, természetesen az 50. válogatottsága volt Jokkának. Köszönettel és javítva.

Feyyaz 2021.08.22. 20:47:44

@josé73: Köszi José, Rıdvan-t nem tudtam, csak Tanju-t (mivel ő előtte egy évvel lett Aranycipős).
süti beállítások módosítása