Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Ezekre a lányokra érdemes lesz figyelni!

2018.07.09. 09:39 Vági Márton

Korábban már írtam róluk, és egyre inkább úgy tűnik, hogy női kosárlabdában igazi aranygeneráció bontogatja a szárnyait. A 98-99-es, tehát U20-as hölgyek eddig remekelnek a hazai, soproni Európa-bajnokságon. A horvátokkal felmosták a padlót, majd a letteket is sikerült bedarálniuk az első két csoportmérkőzésen. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem lenne meglepő, ha érmet szereznének a lányok.

lettek_ellen.jpg

A lettek ellen fogadkozik a csapat - fotó: FIBA.basketball

Nincs ezen egyébként semmi meglepő. Az U20-as szabálynak is köszönhetően ezek a lányok évek óta kőkeményen edződnek a felnőttek között, olyan csapatokban játszanak hétről hétre, mint a Sopron, a Szekszárd vagy éppen a Győr. A horvátok ellen nagyon simán nyertek a magyarok, a lettek ellen bár sokáig szoros volt, a végén sikerült könnyed, 15 pontos győzelmet aratnia Cziczás László tanítványainak.

meresz.jpg

Mérész Beatrix tör be két horvát között - fotó

Holott a lettek kifejezetten erősek női kosárlabdában: felnőtt válogatottjuk a miénkkel ellentétben kvalifikálta magát az őszi világbajnokságra. Ha azonban elnézem a mai mérkőzést, bőven van rá esély, hogy pár év múlva ezek a lányok talán éppen a lettek helyett lesznek ott a nagy világversenyeken. Gereben ponterős játéka, Studer játékintelligenciája, Kiss palánk alatti munkája, valamint a Török-Czukor duó kiváló védekezése egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy a lettek elleni meccset is gond nélkül hozni tudtuk. Három szekszárdi, egy győri és egy soproni játékosról van szó, akik ahogy már korábban is írtam, évek óta komoly meccsterhelést kapnak a felnőttek között, és hétről-hétre világsztárokkal együtt edzhetnek, játszhatnak. Nem véletlen, hogy a megilletődöttség nyomokban sem fedezhető fel bennük, eddig a nyilvánvaló nyomás ellenére, vérprofin hozták a kötelezőket.

Érdemes megnézni Studer kosarát. Nyugodtan mutogathatnák világszerte. Egyébként a következő ellenfél Lengyelország lesz, várhatóan ott is egy sima győzelem vár a hölgyekre. Utána a belgák, majd vélhetően a az orosz-szlovák meccs győztese vár ránk. A neheze utána jön/jöhet. Roppant erősek a szerbek, a franciák, a spanyolok és az eddigiek alapján az oroszok is.

Amennyiben viszont a védekezés – és főleg a zóna – a továbbiakban is ennyire jól fog működni, illetve néhány kulcsjátékos dobóteljesítménye a kieséses szakaszra feljavul, akkor az érem abszolút realitás lehet.

magyarok_lettek_ellen.jpg

Lettország ellen a lányok

Ami biztos, két meccs után senki nem dobott több pontot a magyar csapatnál (152 pont), csak a franciák lepattanóznak nálunk jobban. Csapatként is jól funkcionálunk, hiszen miénk a legtöbb assziszt, labdaszerzésekben a második helyen állunk, és a mezőny azon öt csapata között vagyunk, akik elérik a 40%-os dobóátlagot. Ha egyénekre lebontjuk mindezt, Gereben a meccsenkénti 19 pontjával az ötödik helyen áll, a teljes mezőnyben, a lepattanókban pedig a hetediken. Kiss Virág lepattanókban éppen őt követi a nyolcadik helyen, mérkőzésenként kilenccel. Azon talán senki nem lepődik meg, hogy eddig Studer adta a legtöbb gólpasszt, két meccsen összesen tizennégyet. Czukor Dalma a négy labdaszerzésével emelkedik ki a csapatból, de alapvetően az egész csapat jól működik együtt.

Jöjjenek a negatívumok. A lányokra – szerencsére – nem tudok semmi rosszat írni, hogy is tudnék? Ellenben az MKOSZ-ról annál inkább. Hogy létezhet az, hogy zajlik egy hazai rendezésű U20-as EB, amiről az elvakult kosár rajongókon kívül senki, de tényleg senki nem tud? Egy időben zajlik a női kézi junior VB-vel az esemény, és összehasonlítani is nehéz a kettőt. (Blogunk arról a sporteseményről is tudósít! Maradjunk annyiban, hogy ott sem állunk rosszul.)

A kézi VB meccseit adja az M4, rendszeresek a média megjelenések, és úgy általában az egésznek van egy marketingje, fel van építve, már hetekkel, hónapokkal ezelőtt lehetett tudni, hogy Debrecenben rendezik a kézilabda junior világbajnokságot. Ellenben a női U20-as szintén hazairendezésű, soproni EB-ről szinte csak azok tudnak, akik hozzám hasonló módon követik a kosárlabdát. A TV nem adja, még a TV sporthíreibe se kerül be, hogy mit játszottunk, és nagyjából az interneten sem lehet találkozni Gerebenék eredményeivel. Az MKOSZ-nál akárki is felelős a média megjelenésért, a marketingért és a sportág hazai népszerűsítéséért, valamit nagyon rosszul csinál, vagy éppen nem csinál semmit. Oké, hogy itthon ilyen-olyan okok miatt a kézilabda népszerűbb – feltéve ha válogatottakról van szó – de egyrészt világszinten összehasonlítani sem lehet a két sportág népszerűségét (a kosárlabda a focit követően a világ második legkedveltebb játéka, a kézilabdát pedig leszámítva néhány elsősorban európai országot, sehol nem jegyzik), másrészt a kosárlabdának hatalmas potenciális tömegbázisa van/lehetne itthon. Gondoljunk csak arra, hogy hány ember megy el hétvégén a barátaival kosarazni egyet, és mennyien mennek el kézilabdázni…

Mindenesetre ezek a lányok megérdemelnék azt, hogy többet foglalkozzunk velük, mert eddig méltó módon képviselik a nemzeti színeket…csak így tovább csajok!

A magyar válogatott kerete és statisztikája megtalálható az esemény hivatalos honlapján, tehát ITT.

Címkék: kosárlabda


6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr7514101775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2018.07.10. 07:05:51

Ez is szépen mutatja, hogy a magyarok elsősorban olyan élsportban lehetnek sikeresek, ami kb. a lőtéri kutyát nem érdekli. Nem kellene nekünk ezt az élsport dolgot erőltetni, legalábbis nem állami pénzből. Az élsport a szórakoztatóipar egy formája, a cirkuszosoknak sem ad pénzt állam bácsi.

Rich.mond 2018.07.10. 09:25:17

@midnightcoder2: Végül is csak a világ második legnépszerűbb sportjáról beszélünk

midnightcoder2 2018.07.10. 09:34:14

@Rich.mond: Ja. Közvetlenül a női foci után.

szepipiktor 2018.07.10. 10:32:40

@midnightcoder2: A tefajtádtól rendre azt várom, hogy a ostoba kinyilatkoztatásai mellé mikor tesznek egy icipici érvet is.
Tehát mi a menő sportág? Úszás nem, atletika nem, kosárlabda, röplabda, jégkorong nem.
Akkor mi?
Vagy mert valami TÉGED nem izgat, akkor az nincs vagy káros?

szepipiktor 2018.07.10. 10:34:09

Az "arangyeneráció" baromságot jó lenne hanyagolni, egyrészt fikció, másrészt káros a korai ajnározás.
Egyénbként én elégedett lennék, ha mondjuk Kiss Lenkéék szintjét elérnék a mai fiatalok.

midnightcoder2 2018.07.10. 14:02:25

@szepipiktor: Nekem nincs semmi bajom az élsporttal, a szórakoztatóipar része, pont mint a cirkusz. Csak ne közpénzből finanszírozzák. Valahol még hasznos is, elvégre így a dokik embereken tudnak kísérletezni a különféle doppingszerekkel, ami valahol hozzájárul az orvostudomány fejlődéséhez.

Ettől függetlenül menő sportág az, amiben a pénz van. Foci, az amcsiknál az amerikai futball és az NBA, jéghoki, tenisz. Amiben pénz van, abban világ szerte többen és keményebben próbálkoznak. Ami pedig a lőtéri kutyát nem érdekli, abban van esélyünk nekünk is. Pl. kardvívás, női kosárlabda és hasonlók.
süti beállítások módosítása