Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 Hollandia – Magyarország VB-selejtező mérkőzés

2022.01.17. 07:33 maribor_

1984. október 17., a hónap közepe

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_headlines_brighton_grand_hotel_kadar_janos_francois_mitterrand.jpgAz IRA merényletet kísérelt meg Margaret Thatcher brit miniszterelnök ellen és Kádár János Francois Mitterrand francia elnök vendége volt

Lássuk először az elmúlt hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

október 11.

A Minisztertanács ülésén megvitatta a terület- és településfejlesztés hosszú távú feladatairól készített előterjesztést, és úgy határozott, hogy azt társadalmi vitára bocsátja. Felkérte a társadalmi szervezeteket a vita lefolytatására, a Hazafias Népfront Országos Tanácsát pedig arra, hogy az irányelvek kidolgozásában és a társadalmi vita megszervezésében működjön közre.

A Minisztertanács tájékoztatást hallgatott meg az őszi mezőgazdasági munkák helyzetéről. Kötelezte a minisztériumokat és a főhatóságokat, hogy ha kell, soron kívüli intézkedésekkel segítsék elő azoknak a feltételeknek a biztosítását, amelyek az időjárási okok miatt összetorlódott munkák szervezett és megfelelő minőségű elvégzéséhez szükségesek.

A kormány az Állami Tervbizottság döntését megerősítve hozzájárult a Szegedi Orvostudományi Egyetem új klinikai tömbje építésének megkezdéséhez, valamint az Országos Onkológiai Intézet rekonstrukciójának előkészítéséhez.

Elégedetten nyilatkozott moszkvai tárgyalásairól Ali Abdullah Szaleh észak-jemeni államfő, aki hivatalos látogatását befejezve elutazott a Szovjetunióból. Mint elmondotta, a megbeszéléseken az együttműködés fejlesztésének különböző útjait vizsgálták meg, s ezt szolgálja a most aláírt barátsági, együttműködési szerződés. Megemlítette azt is, hogy látogatása idején konzuli egyezményt, illetve több - a technikai, gazdasági együttműködést szolgáló - megállapodást is kötöttek; ezek lehetőséget nyújtanak a szovjet fejlesztési segélytervek megvalósításához Észak-Jemenben. Szaleh államfő azt mondta, a megvitatott nemzetközi kérdésekben a két ország álláspontjának közelsége nyilvánult meg. Külön is megemlítette a közel-keleti helyzet megítélését.

A tárgyalásokról kiadott közös közlemény mély aggodalommal szól a közel-keleti feszültségről, s ezért Izrael agresszivitását, a Tel-Aviv mögött álló erők politikáját teszi felelőssé, bírálva az amerikai-izraeli stratégiai együttműködést, Ugyancsak bírálták azokat a kísérleteket, hogy az arab országokra külön alkut kényszerítsenek, s elítélték Izraelt, mert meg akarja változtatni a megszállt területek földrajzi, etnikai, kulturális jellegét, Jeruzsálem státusát.

A Szovjetunió és Észak-Jemen az átfogó, igazságos rendezés céljából a nemzetközi közel-keleti konferencia mielőbbi összehívására szólít fel, s e konferencián valamennyi érdekelt félnek, így a PFSZ-nak is részt kell venni. Megállapították egyben, hogy a közel-keleti rendezés szovjet elképzelése gyakorlatilag egybeesik a fezi arab csúcstalálkozón elfogadott elvekkel. A közös közlemény aggodalmat nyilvánít az iráni-iraki háború folytatódása miatt, s szót emel az ellen, hogy külföldi erők bármilyen hivatkozással is beavatkozzanak a térség országainak belügyeibe.

Managuának megbízható adatai vannak arról, hogy az Egyesült Államok október közepén nagyméretű katonai akciót akar indítani Nicaragua ellen - jelentette ki Daniel Ortega, a nemzeti újjáépítés kormánya kormányzó tanácsának koordinátora a managuai repülőtéren, miután visszaérkezett az ENSZ székhelyéről, majd az Egyesült Államokban tett látogatásáról.

Daniel Ortega hozzátette: Grenada lerohanása óta állandóan fennáll a veszélye annak, hogy Washington hasonló katonai akciót hajt végre a közép-amerikai térségben. Az amerikai katonai készülődést mutatja többek között az is, hogy Honduras területén katonai támaszpontokat és tábori kórházakat építenek gyors ütemben, A nicaraguai vezető értesülése szerint amerikai zsoldosokat vonnak össze országa határai közelében, és Costa Rica-i támaszpontokra amerikai fegyvereket szállítanak a Panama-csatorna övezetéből.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_daniel_ortega_bayardo_arce.jpgDaniel Ortega a managuai repülőtéren Bayardo Arce sandinista vezető társaságában

Ortega reményét fejezte ki, hogy a Contadora-csoport erőfeszítései és a Fehér Ház politikája elleni tiltakozás hatására az amerikai kormány kénytelen lesz letenni a készülő fegyveres kalandjáról.

George Shultz amerikai külügyminiszter Panama új elnökének beiktatási ünnepségére a panamai fővárosba érkezett. Az amerikai külügyminiszter panamai látogatását arra is föl fogja használni, hogy a Kolumbia Panama, Mexikó és Venezuela részvételével tevékenykedő Contadora-csoport békejavaslatáról tárgyaljon Belisario Betancur kolumbiai és Oscar Humberto Mejia guatemalai államfőkkel. A jelentések szerint George Shultz megpróbálja elérni, hogy változtassanak a Nicaragua által már elfogadott békeokmány szövegén. Az amerikai külügyminiszter Salvadorból érkezett Panamába.

Tartalmában vádaskodó, szovjetellenes jelentést terjesztett a Fehér Ház a kongresszus elé. A jelentést egy, a fegyverzetkorlátozással foglalkozó polgári csoport készítette még ez év januárjában. A „dokumentum” tendenciózus célját világosan megfogalmazza a következő mondat: „Meg kívántuk vizsgálni, milyen magatartást tanúsít a Szovjetunió a tárgyalások idején.” A tanulmány szerint ez a magatartás nem más, mint a fegyverzetkorlátozási egyezmények be nem tartása. Világos az összefüggés: ha a tárgyalások idején a Szovjetunió nem tartja be az egyezményeket, akkor nincs értelme a megállapodásoknak. A New York Times meg is állapítja: „A cél nyilvánvalóan kétséget ébreszteni a Moszkvával kötött egyezmények iránt.”

A jelentés lényegében összefoglalja az amerikai fél korábbi vádjait, amelyekre a Szovjetunió már megfelelő választ adott. Így például egy műholdfigyelő radarról azt állítja, hogy ez sérti a SALT-I egyezményt; új rakéta kipróbálásáról beszél egy olyan fegyver esetében, amelyről a Szovjetunió bebizonyította, hogy egy korábbi hordozóeszköz módosított változata. Ezenkívül a 300 oldalas titkos. jelentés, amelynek lényegét 17 oldalon hozták nyilvánosságra, a szerzők által is kisebb jelentőségű eseteket sorol fel.

Amerikai űrhajósnő is kilépett a világűrbe: a 32 éves dr. Kathryn Sullivan, a Challenger űrrepülőgép személyzetének tagja David Leetsma űrhajós társaságában washingtoni idő szerint röviddel délelőtt háromnegyed 12 óra előtt kezdte meg három és fél órásra tervezett munkáját a világűrben. Mint ismeretes; az első női űrhajós, aki több órán át dolgozott a világűrben, űrhajóján kívül, a szovjet Szvetlana Szavickaja volt.

Sullivan és Leetsma feladatai közé tartozott az űrséta során, hogy megvizsgálják a Challenger két elromlott antennáját, a radarantennát és a hírközlő antennát. A Challenger várhatóan az eredeti tervnek megfelelően, szombaton száll le a floridai Cape Canaveral űrrepülőtéren, mert a térségben elmúlt a hurrikánveszély.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_kathy_sullivan_dave_leestma.jpgKathy Sullivan, az első amerikai nő, aki űrsétát végzett, és Dave Leestma az orbitális üzemanyag utántöltési kísérleten dolgozik a rakománytér hátsó végén

október 12.

Ünnepélyesen felavatták a Paksi Atomerőmű második reaktorblokkját, hazánk legújabb villamosenergia-termelő bázisát. Az ország legnagyobb beruházásán az egyik üzemcsarnokban tartott munkásgyűlésen megjelentek az építő és szerelő vállalatok munkásai, műszaki dolgozói s a már üzemelő két reaktorblokk-irányító és ellenőrző szakemberei.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_paksi_reaktor.jpgA második reaktorblokk kifogástalanul működik

A munkásgyűlés elnökségében foglalt helyet Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, Kapolyi László ipari, Somogyi László építésügyi és városfejlesztési miniszter, Nyikolaj Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete, ott voltak továbbá a testvérországok képviselői, Tolna megye párt- és állami vezetői.

Pónya József, a Paksi Atomerőmű Vállalat vezérigazgatója jelentette a kormány elnökhelyettesének, hogy a szeptember 6. óta energiát adó második reaktorblokk működése kifogástalan, és a 440 megawatt teljesítményű berendezések biztonságból is jól vizsgáztak az elmúlt időszak alatt. Ezután Marjai József emelkedett szólásra.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_paksi_reaktor_ponyai_jozsef_marjai_jozsef.jpgPónya József jelenti, hogy a kettes blokk 1984. szeptember 6-a óta üzemel

Alekszandr Kacsanov, a Szovjetunió gazdasági kapcsolatok állami bizottságának első elnökhelyettese köszöntötte a munkásgyűlést, a szocialista országok közös munkájával megvalósult létesítmény építőit és az erőmű dolgozóit. Az ünnepség záróaktusaként kitüntetéseket adtak át a második reaktorblokk építésében kiemelkedően dolgozó munkásoknak, műszakiaknak és vezető szakembereknek. Az Elnöki Tanács a Munka Érdemrend arany fokozatát adományozta Czelecz Ferencnek, a Villamos Erőmű Tervező és Szerelő Vállalat igazgatójának és Zsida Józsefnek, az Erőmű Beruházási Vállalat üzembe helyezési főosztályvezetőjének. A Munka Érdemrend ezüst fokozatát nyolcán, a bronz fokozatát tizenketten kapták meg.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_paksi_reaktor_2.jpgMinden rendben - mutatják a műszerek a II-es számú blokk vezénylőtermében

Hajnalban ismeretlen tettesek pokolgépet robbantottak a brightoni Grand Hotelben, a kongresszusa befejezésére készülő brit Konzervatív Párt vezetőinek főhadiszállásán.

Két ember meghalt, több mint 20 megsebesült. A sebesültek között van Norman Tebbit kereskedelmi és ipari miniszter is, aki a hírek szerint lábát törte. Margaret Thatcher miniszterelnök, aki az éjszaka folyamán kongresszusi beszédén dolgozott, sértetlen.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_brighton_hotel.jpgA Grand Hotel a robbanás után

A miniszterelnököt és néhány miniszterét a szállodából a brightoni rendőrségre vitték át, immáron igen erős biztonsági őrizetben. Leon Brittan belügyminiszter innen irányítja a mentőakciót, illetve a tettes(ek) kézre kerítésére indított nyomozást.

A brightoni rendőrség lezárta a városból kifelé vezető utakat. A merénylet hatása Londonban is érződik. A miniszterelnökség utcáját, a Downing Streetet - noha Margaret Thatcher Brightonban tartózkodik - lezárták, senkit sem engednek a kormányfő munka- és lakóhelyének közelébe.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_margaret_thatcher_2.jpgMargaret Thatcher brit miniszterelnök a merénylet után elhagyja a Grand Hotelt

Az „Ír Köztársasági Hadsereg” (IRA) pénteken kiadott dublini nyilatkozatában magára vállalta a hajnali merénylet elkövetését. Az IRA közleményében az állt, hogy egy ötvenkilós bombát „irányoztak a brit kabinetre és a háborús uszítókra”. Az IRA háborúban állónak tekinti magát Nagy-Britanniával.

A Konzervatív Párt kongresszusa pénteken Brightonban - Thatcher miniszterelnök részvételével - folytatta munkáját. A napirendi téma az észak-írországi helyzet. A kongresszus a nap folyamán véget ért.

Az írek több évszázadon át küzdöttek az angol uralom ellen, harcukat 1921-ben koronázta részleges siker, amikor létrejött a független ír állam. Az ír sziget északkeleti része, Ulster azonban brit fennhatóság alatt maradt, s itt állandósult a viszály a katolikus írek és a protestáns angol telepesek leszármazottai között. A politikai megoldás keresése helyett mindkét fél erőszakhoz nyúlt, egymást követték az autóba rejtett pokolgépek robbanásai, a merényletek, a gyilkosságok és az emberrablások. A terrorcselekmények zömét az elszakadást célul kitűző katolikus IRA követte el, amely a második világháború után ugyan egy időre beszüntette tevékenységét, ám 1956 után újra hallatott magáról. A hetvenes évektől egyre több volt a tömeges halált okozó IRA-merénylet, 1979-ben meggyilkolták Lord Mountbattent, II. Erzsébet királynő unokatestvérét is, a nyolcvanas években pedig az "egy angliai robbantás felér száz írországival" elvet vallva tevékenységüket kiterjesztették Angliára.

Legmerészebb akciójuk ez a merénylet volt, amely célpontjának Margaret Thatcher brit miniszterelnököt és konzervatív kormányának tagjait szemelték ki, akik a helyi Grand Hotelben szálltak meg a Konzervatív Párt kongresszusának idejére. Thatchert az IRA azért is célpontnak tekintette, mert utasítására a brit hatóságok az IRA elfogott tagjait közönséges bűnözőkként, és nem politikai fogolyként kezelték, s ezen még azután sem változtattak, hogy az IRA tíz bebörtönzött tagja belehalt az éhségsztrájkba.

A már 1981-től tervezett merénylet előkészítését jóval a pártkonferencia előtt megkezdték. Patrick Magee IRA-aktivista szeptemberben álnéven jelentkezett be a Grand Hotelbe és telepítette szállodai lakosztályának fürdőszobájában a fél mázsa súlyú, időzített pokolgépet.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_patrick_magee.jpgA fiatal Patrick Magee. Tettéért soha nem kér bocsánatot...

A pokolgép hajnalban, 2 óra 54 perckor lépett működésbe, s csak hajszálon múlt, hogy a terroristák nem érték el céljukat. A következő napi beszédén dolgozó Vaslady néhány perccel a detonáció előtt lépett ki fürdőszobájából, amelyet a robbanás teljesen megsemmisített, a politikus így csodával határos módon sértetlen maradt. A detonációban végül öt ember vesztette életét, köztük Anthony Berry konzervatív képviselő és John Wakehamnek, a tory frakció vezetőjének a felesége, maga Wakeham súlyos sérülésekkel került kórházba. Összesen harmincan sebesültek meg a több emelet magasból leomló tégla, törmelék és üveg között, Norman Tebbit kereskedelmi és ipari minisztert csak négy óra elteltével tudták kiszabadítani a romok alól, felesége gerincsérülés következtében mozgásképtelenné vált. A viktoriánus korban épült szálloda középső részén nyolc emelet omlott le, itt volt Geoffrey Howe külügyminiszter lakosztályának dolgozószobája is, de maga az épület nem dőlt össze.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_norman_tebbit.jpgNorman Tebbit, akkori kereskedelmi miniszter és felesége, Margaret 2014-ben

Az IRA azonnal magára vállalta felelősséget, közleményükben azt írták: "Ma nem voltunk szerencsések, de egyszer azok leszünk. Önöknek mindig szerencséseknek kellene lenniük. Teremtsenek békét Észak-Írországban, és a háború véget ér". A Vaslady megőrizte higgadtságát, közvetlenül a robbantás után már interjút adott, és nem változtatott a kongresszus menetrendjén sem.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_margaret_dennis_thatcher.jpgMargaret Thatcher és férje, Dennis Thatcher a Brighton Grand Hotel bombamerényletének éjszakáján

Záróbeszédében a merényletet az ország demokratikusan választott kormányának megbénítására tett kísérletnek minősítette, és párhuzamot vont az akkor nyolcadik napja folyó bányászsztrájk között, mondván: mindkét akció egy szervezett forradalmi kisebbség műve, amely a demokratikusan megválasztott kormányt akarja eltávolítani.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_margaret_thatcher.jpgMargaret Thatcher brit miniszterelnök az éjszakai robbanás után a Konzervatív Párt konferenciáján beszél, szemmel láthatólag még az események hatása alatt

A merénylet tettesét, Patrick Mageet 1985-ben fogták el és a következő évben nyolcszoros életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték: A börtönből 14 év után, 1999-ben az előző évi nagypénteki észak-írországi békeegyezmény keretében szabadult. Az IRA 2005-ben bejelentette, hogy felhagy a fegyveres harccal, és Írország demokratikus egyesítését politikai eszközökkel akarja elérni. A megbékélés jegyében Magee és a merényletben elhunyt konzervatív politikus lánya 2009-ben, a robbantás huszonötödik évfordulóján együtt vett részt a brit parlament épületében szervezett megemlékezésen.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_jo_berry_patrick_magee.jpgJo Berry and Patrick Magee

A tervezettnél egy nappal korábban, péntekre virradólag fejezte be az általános vitát az ENSZ-közgyűlés 39. ülésszaka. A világszervezet 159 tagja közül 150 állam képviselője fejtette ki véleményét a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről.

A felszólalók legtöbbje kiemelten foglalkozott a világbéke megőrzésével, a nemzetközi biztonsággal, a fegyverzet ellenőrzéssel, a kelet-nyugati kapcsolatokkal. A fejlődő országok képviselői szóvá tették az eladósodás problémáját, és új gazdasági világrendet sürgettek.

Paul Lusaka, az ENSZ-közgyűlés 39. ülésszakának zambiai elnöke megállapította, hogy a vita nyugodt és tárgyszerű volt. „Ha a közgyűlés ilyen légkörben folytatja munkáját, három hónap múlva, a plenáris ülés tervezett befejezésekor megállapíthatjuk: tettünk néhány kis lépést az ENSZ alapokmányában megjelölt célok megvalósításáért - mondta.

A nicaraguai külügyminisztérium Managuában tiltakozó jegyzéket hozott nyilvánosságra azzal kapcsolatban, hogy szerdán hondurasi területről tüzérségi támadást hajtottak végre Sinco Pinos határőrállomás ellen. A támadásnak halálos áldozatai is voltak. A tüzérségi tüzet kihasználva egy, korábban Hondurasból átdobott és terrorista akciók elvégzésével megbízott somozista csoport el akarta hagyni Nicaragua területét.

Az ellenforradalmárok és a hondurasi katonai vezetés tevékenységét a CIA hangolja össze, annak a washingtoni tervnek részeként, amelynek célja, hogy nagyszabású katonai agresszióval leverjék a sandinista népi forradalmat - hangsúlyozta a nicaraguai külügyminisztérium. Az északi határokon egyre gyakoribbá váló katonai akciók ellentétesek az amerikai és hondurasi vezetők kijelentéseivel, hogy ők a békét akarják. A valóság az, hogy Honduras és az Egyesült Államok megtorpedózza a Contadora-csoportnak a közép-amerikai konfliktus politikai megoldására irányuló kezdeményezéseit.

október 13.

Változatlan intenzitással takarították a romokat és kutattak a bentrekedt áldozatok után a brightoni Grand Hotelben, ahol pénteken az IRA, az ír Köztársasági Hadsereg terroristái nagy erejű pokolgépet robbantottak fel. A holttestek közül három került elő, kettőt a rendőrség megnevezett. Az egyik Sir Anthony Berry konzervatív képviselő, a másik Eric Taylor, az északnyugati konzervatív társaság elnöke. A másik kettő, meg nem erősített hírek szerint nő, közülük csak az egyiket ásták ki, a másik még a romok között hever.

Változatlanul kórházban ápolják a kormány két sebesült tagját, Norman Tebbit ipar- és kereskedelemügyi minisztert, valamint John Wakehamet, a konzervatív parlamenti frakció vezetőjét. Tebbit felesége is az ápoltak között van, rossz állapotban. Wakeham feleségét „eltűntként” tartják számon, valószínűleg nincs életben.

A szombati nap folyamán a rendőrség első ízben kísérelt meg választ adni a robbanással kapcsolatos talányokra. Bili Hucklesby, a Scotland Yard terrorizmusellenes különítményének vezetője azt mondta, nem kizárt, hogy a pokolgép már hetekkel korábban a Grand Hotelbe került, és az sem, hogy az IRA beépült a szállodaszemélyzetbe. Hucklesby szerint a merénylők vagy egy hatodik emeleti szóba, vagy a folyosó burkolata alá rejtettek a gyilkos eszközt, mégpedig celofánba vagy valami hasonló csomagolóanyagba téve, megtévesztendő a nyomkereső kutyákat. Az akció kulcsa az időzítő szerkezet volt, amelyet a Scotland Yard bonyolultnak minősített, hozzátéve, hogy az IRA ma sokkal rafináltabb eszközökkel dolgozik, mint korábban.

Nagy-Britannia Kommunista Pártja elítélte az Ír Köztársasági Hadsereg pénteken, Brightonban végrehajtott pokolgépes merényletét. Gordon McLennan, a párt főtitkára - amint ez a szombati Morning Starban olvasható - kijelentette, hogy a merénylet és a további fenyegetőzések egyenesen azoknak a kezére játszanak, akik az ír kérdést eleve egybe akarják kapcsolni a terrorizmussal. „Az eredmény az, hogy mind nehezebb lesz megnyerni az embereket az észak-írországi konzervatív elnyomás elleni harc ügyének” - jelentette ki McLennan. Arra is rámutatott, hogy magában az országban „máris, erőteljes hangok hallhatók amellett, hogy a merényletet ürügyként használják fel a brit haladó erők elleni támadásokra”.

A Morning Star vezércikke, amely Nemet mondunk a terrorizmusra címmel jelent meg, ezzel kapcsolatban kifejtette: „A terrorizmus megosztja a dolgozó népet, és megnehezíti az egység megteremtését Nagy-Britannia és Írország dolgozói között, holott épp erre van szükség Észak-Írország problémájának megoldásához. A terrorizmus, szélesre tárja az ajtót az önkényuralmi intézkedések előtt, amelyeket azután az egész baloldallal szemben alkalmaznak.”

A bejrúti rádió közlése szerint tűzharc robbant ki a kormánycsapatok és drúz milicisták között a libanoni fővároshoz közeli egyekben. Sebesülésekről nem érkeztek jelentések. Karami libanoni miniszterelnök találkozott a Dél-Libanonban állomásozó ENSZ békefenntartó erők parancsnokával.

Nem kerülhet sor az egyiptomi-jordániai diplomáciai kapcsolatfelvétellel foglalkozó rendkívüli arab csúcsértekezletre - jelentette ki II. Hasszán marokkói uralkodó az ország új parlamentjének első ülésén. Mint elmondta, az általa javasolt értekezlet összehívását illetően nincs egyetértés az arab államok vezetői között.

Az Iránhoz tartozó Lavan szigettől 80 km-re hajnalban rakétatalálat ért egy panamai zászló alatt közlekedő, görög tulajdonban levő gázszállító tankhajót. Az olasz és francia megrendelésre propán-butánt szállító hajó kigyulladt és még egész nap is égett.

Kohl nyugatnémet kancellár befejezte hatnapos kínai látogatását, és Sanghajból Iszlamábádba utazott. Kohl NSZK-beli látogatásra hívta meg Csao Ce-jang kínai kormányfőt, aki a jövő évben tesz eleget a meghívásnak. Ugyancsak nyugat-németországi útra szóló meghívót kapott Hu Jao-pang, a KKP KB főtitkára.

Sikeresen földet ért a Challenger amerikai űrrepülőgép; helyi idő szerint röviddel déli fél tizenkettő előtt szállt le a floridai Cape Canaveral űrrepülőtéren. Az űrrepülőgép nyolcnapos utat tett meg a Föld körül, az eddigi legnagyobb létszámú, héttagú személyzettel. A személyzet tagjai között két nő is volt: Sally Ride, aki az első amerikai asztronautanő volt, s ezúttal már másodszor járt a világűrben és Kathryn Sullivan, aki az amerikai űrhajósnők közül elsőnek tett űrsétát. Ugyancsak a személyzet tagja volt az első kanadai űrhajós, Marc Garneau is.

Az út során a Challenger radarantennája segítségével, valamint egy különleges fényképező berendezéssel sok érdekes felvételt készítettek a Föld felszínéről. Sikeresen indítottak útnak egy, a Föld „sugárzásháztartásának” mérésére szolgáló mesterséges holdat, s ugyancsak eredményesen próbálták ki az üzemanyag áttöltésének módszereit is, amelyeket később mesterséges holdak üzemanyag-utánpótlására kívánnak alkalmazni.

Bár az úton sok nehézség vetődött fel - másfél napon át rossz volt a kabin hűtőberendezése, elromlott a radarantenna és a hírközlésre szolgáló antenna, majd a jeleket továbbító hírközlési mesterséges hold, s a sugárzásmérő műhold napelemeit is csak külső beavatkozással sikerült kinyitni - a személyzet sikeresen birkózott meg minden nehézséggel, így a Challenger eredményes volt. A következő űrrepülőgépet egy hónapon belül kívánják útnak indítani.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_challenger.jpgA Challenger a földet érés pillanataiban

október 14.

Bagdad és Teherán egymást vádolta azzal, hogy katonai erőik - megszegve az ENSZ égisze alatt létrejött nyári megállapodást - polgári célpontokat támadtak a másik fél területén. Először teheráni jelentéseket hoztak nyilvánosságra a hét végén arról, hogy az iraki repülőgépek Ilam iráni tartományban egy falut bombáztak. Este viszont bagdadi katonai közleményben tagadták a légitámadást, sőt azt jelentették, hogy az iráni erők Bászra iraki város külterületeit lőtték.

A világszervezet közbenjárására a több mint négy éve háborúskodó két fél júniusban megállapodott, hogy tartózkodnak polgári célpontok támadásától. Azóta sokszor megvádolták egymást az egyezmény megszegésével. A két fővárosban közzétett hadijelentések egyébként élénk harctéri tevékenységről számoltak be a frontvonalak teljes hosszában.

Elhárították a közvetlen robbanásveszélyt azon a görög tulajdonú gázszállító tartályhajón, amelyet a Perzsa- (Arab-) öböl középső részében ért rakétatalálat. A fedélzeten eloltották a támadás következtében keletkezett tüzet. Homály fedi egyébként, hogy milyen felségjelű gépek támadtak rá a folyékony propán-butánt szállító hajóra. Teherán az iraki félre hárította a felelősséget. Bagdadban nem tettek említést az akcióról. Hajózási ügynökségek azonban nem tartják kizártnak, hogy a támadást iráni gépek hajtották végre, megtorlásul a hasonló iraki rajtaütések miatt.

Teheráni részről jelezték, hogy hajlandók engedélyezni havonta ezer iraki állampolgárnak hadifogoly rokonaik meglátogatását Iránban. Közölték azt is, hogy harmadik országon keresztül lehetővé teszik hetvennégy, súlyosan megsebesült iraki hadifogoly hazatérését.

Walter Mondale, a Demokrata Párt elnökjelöltje a hétvégén igen élesen támadta Reagan amerikai elnök űrfegyverkezési terveit. Kijelentette: Ez a program - az elnök állításával ellentétben - egyáltalán nem biztosít védelmet a nukleáris támadással szemben, viszont százmilliárdokba kerül. Mondale „becsapásnak” nevezte az elnök által meghirdetett programot.

Reagan a kérdésről nyilatkozatot adott a U. S. News and World Report című hetilapnak, amelyben szólt Andrej Gromiko szovjet külügyminiszterrel folytatott tárgyalásairól is. Kijelentette, „megbékélést” óhajt a Szovjetunióval, s közölte a szovjet külügyminiszterrel, hogy újraválasztása esetén nem újítaná fel azt az élesen szovjetellenes hangvételt, ami elnökségének első éveire volt jellemző. Elmondta, előbbre kívánna jutni a fegyverzetkorlátozás terén, s például kész lenne egy olyan megállapodásra, hogy az űrfegyverkezésről folytatandó tárgyalások idején az Egyesült Államok „önmérsékletet” tanúsítson az új fegyverek kipróbálását illetően.

október 15.

Tengiz Mentesasvili, a; Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnöksége titkára vezetésével - az Elnöki Tanács meghívására - hivatalos baráti látogatásra hazánkba érkezett a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének küldöttsége. A küldöttséget a Ferihegyi repülőtéren Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára fogadta. Megjelent Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete is.

Sarlós István, a Minisztertanács elnökhelyettese a Parlamentben fogadta a hazánkban tartózkodó Makszim pátriárkát, a bolgár ortodox egyház vezetőjét és kíséretét. A szívélyes légkörű találkozón tárgyaltak az egyházaknak az emberiséget érintő fontos kérdések megoldásában, a béke megőrzésében játszott szerepéről. A találkozón jelen volt Miklós Imre államtitkár, az Állami Egyházügyi Hivatal elnöke, Ljubomir Popov külügyminiszter-helyettes, a Bolgár Egyházügyi Bizottság elnöke és Boncso Mitev, a Bolgár Népköztársaság budapesti nagykövete.

A pátriárka és kísérete meglátogatta a budapesti bolgár ortodox egyházközséget, majd a magyar egyházak vezető személyiségeivel találkozott. Ez alkalommal tett nyilatkozatában a pátriárka bejelentette, hogy a bolgár ortodox egyház csatlakozik ahhoz a békefelhíváshoz, amelyet a magyarországi egyházak és vallásfelekezetek képviselői ez év március 29-én Budapesten, az Országházban tartott tanácskozásukon fogadtak el.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának tagja Francois Mitterrandnak, a Francia Köztársaság elnökének meghívására hivatalos munkalátogatásra a Francia Köztársaságba utazott. Kíséretében van Horn Gyula, az MSZMP KB külügyi osztályának vezetője, Nagy János külügyi és Török István külkereskedelmi államtitkár, Karvalics László, az MSZMP KB agitációs és propagandaosztályának helyettes vezetője. Palotás Rezső, a Magyar Népköztársaság franciaországi nagykövete Párizsban csatlakozik a kísérethez.

Kádár Jánost és kíséretét a Ferihegyi repülőtéren Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Németh Károly, a Központi Bizottság titkára, a Politikai Bizottság tagjai, Szűrös Mátyás, a Központi Bizottság titkára, Várkonyi Péter külügyminiszter, Urbán Lajos közlekedési miniszter, Kamara János belügyi államtitkár és Kótai Géza, az MSZMP KB külügyi osztályának helyettes vezetője búcsúztatta. Jelen volt Yves Gaudeul, a Francia Köztársaság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

A magyar vendégeket a francia főváros Orly repülőterén a különrepülőgép lépcsőjénél Pierre Joxe belügyminiszter üdvözölte - jelentik tudósítóink Párizsból. - Kádár János meghallgatta a díszegység parancsnokának jelentését, majd a magyar és a francia himnusz elhangzása után a belügyminiszter kíséretében ellépett a díszegység előtt. A kormányváróterem szalonjában két magyar úttörő virágcsokorral üdvözölte Kádár Jánost, majd az MSZMP KB első titkára bemutatta kísérete tagjait Pierre Joxe-nak. Az üdvözlések után rendőri motoros díszkísérettel Kádár János a Marigny Hotelbe, szállására hajtatott.

A magyar vendég röviddel ezután az Elysée-palotába érkezett. Ellépve a felsorakozott díszegység előtt, a palota lépcsőjénél Francois Mitterrand köztársasági elnök fogadta Kádár Jánost, és a négyszemközti megbeszélés színhelyére, az elnöki dolgozószobába kísérte.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_kadar_janos_francois_mitterrand.jpgKádár János és Francois Mitterrand az Elysée-palota bejáratánál

Szívélyes légkörű, négyszemközti megbeszélésükön kölcsönös tájékoztatást adtak országaik helyzetéről. Áttekintették és egybehangzóan kedvezőnek ítélték a magyar-francia kapcsolatok fejlődését. Véleményt cseréltek a nemzetközi politikai élet időszerű kérdéseiről, mindenekelőtt az európai katonai feszültség növekedéséről. Megállapították, hogy a fegyverkezés korlátozása, a nemzetközi feszültség enyhítése, az európai biztonság megszilárdítása érdekében minden ország részéről fokozott erőfeszítésiekre van szükség. Állást foglaltak a különböző társadalmi rendszerű államok közötti párbeszéd és együttműködés folytatása mellett, s kifejezték országaik ennek előmozdítására irányuló készségét.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_kadar_janos_francois_mitterrand_2.jpgKádár János és Francois Mitterrand a négyszemközti megbeszélésen

A négyszemközti megbeszélés után Kádár János és Francois Mitterrand az Ambassadeur-szalonban kölcsönösen bemutatták egymásnak kíséretük tagjait, majd átvonultak ebédelni a Murat-szalonba. A négyszemközti megbeszélés és az ebéd a tervezettnél egy órával tovább tartott. Az ebéden pohárköszöntők hangzottak el.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_kadar_janos_francois_mitterrand_3.jpgAz Elysée-palotában, a díszebéden

Az ebéd végeztével a francia államfő a palota bejáratáig kísérte Kádár Jánost, aki röviddel azután a magyar nagykövetség épületébe érkezett. Ott találkozott Georges Marchais-val, az FKP főtitkárával. Kádár János és Georges Marchais szívélyes, elvtársi légkörű találkozóján az FKP főtitkára hangsúlyozta, hogy a fejlődő francia-magyar kapcsolatok nemcsak a két ország, hanem kontinensünk valamennyi népének érdekeit is szolgálják. Egyetértettek abban, hogy a Magyar Népköztársaság és a Francia Köztársaság közötti együttműködés bővítése hozzájárul az európai népek közötti megértés erősítéséhez, az enyhülési politika eredményeinek megőrzéséhez. Megerősítették, hogy a kommunistáknak különösen nagy a szerepük a nemzetközi politikában, az emberiséget fenyegető veszélyek elhárításában és felszámolásában. Az MSZMP és az FKP a két párt kapcsolatait jellemző elvtársi együttműködés és szolidaritás szellemében továbbra is ezért tevékenykedik.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_kadar_janos_georges_marchais.jpgKádár János kétnapos franciaországi látogatása során a Magyar Népköztársaság párizsi nagykövetségén találkozott Georges Marchais-val, a Francia Kommunista Párt főtitkárával

Ezután került sor Kádár Jánosnak és Lionel Jospinnek, a francia Szocialista Párt első titkárának megbeszélésére a nagykövetségen. Hangoztatták, hogy az MSZMP és a Szocialista Párt szilárd törekvése előmozdítani a Magyar Népköztársaság és a Francia Köztársaság kölcsönösen előnyös, sokoldalú kapcsolatainak fejlesztését. Egyetértés volt abban, hogy a különböző társadalmi rendszerű államok békés egymás mellett élésének nincs ésszerű, elfogadható alternatívája. Az MSZMP és a Szocialista Párt kész tevékenyen fellépni a nemzetközi légkör javításáért, a béke és a társadalmi haladás egyetemes ügyének előmozdításáért.

E két megbeszélés után Kádár János szállásán, a Hotel Marignyban fogadta Claude Cheysson francia külügyminisztert. Nyílt, őszinte légkörű eszmecserét folytattak a nemzetközi, különösen az európai helyzet legfontosabb kérdéseiről. Egyetértettek abban, hogy a társadalmi rendszertől, szövetségi rendszerhez valló tartozástól függetlenül valamennyi, államnak a nemzetközi feszültség csökkentésén kell munkálkodnia. Megállapították, hogy a magyar-francia kapcsolatok, a rendszeres magas szintű találkozók és a különböző területeken folytatott együttműködés jól szolgálják az eltérő társadalmi rendszerű országok békés egymás mellett élését.

E rendkívül zsúfolt programú nap után este Laurent Fabius miniszterelnök a külügyminisztérium épületében hivatalos vacsorát adott Kádár János és kísérete tiszteletére.

Nicolae Ceausescu, a Román Szocialista Köztársaság elnöke délelőtt 48 órás hivatalos látogatásra a Német Szövetségi Köztársaság fővárosába, Bonnba érkezett. A román államfő vendéglátóival, Richard von Weizsackerrel, az NSZK államfőjével, Helmut Kohl kancellárral és Hans-Dietrich Genscher külügyminiszterrel elsősorban a kelet-nyugati viszonyt és a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat vitatja majd meg. Az NSZK államfője ebédet adott Nicolae Ceausescu tiszteletére. A román államfő délután Helmut Kohl kancellárral tárgyalt.

Közel négy évig tartó, véres polgárháború után tárgyalóasztalhoz ültek a salvadori kormány és a baloldal képviselői. A salvadori-hondurasi határ mentén fekvő ötezres település, La Palma - a megbeszélések színhelyéül választott kisváros - már előző nap felbolydult méhkashoz hasonlított. Az FMLN rádióadója, a Venceremos felhívása nyomán polgári lakosok százai indultak a helyszínre, hogy legalább közvetett részesei lehessenek a tárgyalásoknak. Rajtuk kívül mintegy félezer újságíró is a helyszínre sietett, hogy tudósíthasson a nem mindennapi eseményről.

A Forradalmi Demokratikus Front (FDR) két, külföldön élő vezetője, Guillermo Ungo és Ruben Zamora már vasárnap La Pálmába érkezett kolumbiai, panamai, francia és svájci diplomaták kíséretében. Rögtönzött sajtóértekezletükön elmondták: azért jöttek ide, hogy reális feltételeket teremtsenek a vélemények őszinte kifejtéséhez, hogy közös pontokat találjanak, amelyek elvezethetnek a valódi párbeszédig.

Biztonsági okokból az utolsó pillanatig titokban tartották a Farabundo Marti Nemzeti Felszabadítási Front két képviselőjének kilétét, vasárnap estére azonban kitudódott, hogy a gerillák részéről Joaquin Villalobos és Ferman Cienfuegos vesz részt a tárgyalásokon. A salvadori kormányt José Napoleón Duarte államfő, Vides Casanova hadügyminiszter, Julio Hoy Prendes elnöki miniszter és Rafael Flores Lima hadügyminiszter-helyettes képviseli.

A hazafiak a tárgyalásokon előterjesztett követeléseikben sürgették a kormányzat katonai akcióinak beszüntetését, a foglyok szabadon bocsátását, a háborús bűnösök felelősségre vonását, a dolgozók bérének emelését, s valamennyi salvadori jogának szavatolását az emberhez méltó élethez, a művelődéshez.

Duarte államfő azonnali, feltétel nélküli amnesztiát ajánlott fel a hazafias erőknek arra az esetre, ha leteszik a fegyvert. Kilátásba helyezte, hogy ismét bekapcsolódhatnak a társadalmi életbe, szabadon szervezkedhetnek, s politikai tevékenységet is folytathatnak. Egyben garanciákat kínált fel a rendőri, és katonai megtorlásokkal szemben. Az első hivatalos közlemény ugyanakkor nem tett említést tűzszünetről, s nem kínált védelmet a politikai gyilkosságok százaiért felelős, hírhedt halálbrigádtól sem.

Bár a Nemzetközi Vöröskereszt mindent elkövetett a tárgyalások biztonságos feltételeinek megteremtéséért, távolról sem biztos, hogy provokáció nélkül zajlik majd a találkozó. Az Antikommunista Titkos Hadsereg nevű terrorszervezet vasárnap megismételte fenyegetését, amely szerint akcióinak célpontjává válik mindenki, aki részt vesz ezen a „szégyenteljes tárgyaláson”.

október 16.

Kádár János párizsi látogatásának keddi programja a Diadalívnél kezdődött. A Központi Bizottság első titkára Jean Laurain-nek, a hadviseltek ügyei államtitkárának kíséretében érkezett a Charles de Gaulle (Étoile) térre, ahol Barthe hadseregtábornok, Párizs katonai kormányzója fogadta, s a koszorúzási ünnepségre katonai díszegység sorakozott fel csapatzászlóval. A magyar és a francia himnusz elhangzása után Kádár János nemzetiszínű szalaggal átszőtt koszorút helyezett el a síremléken. A koszorúzás után beírta nevét az emlékkönyvbe, majd üdvözölte a francia volt frontharcosok képviselőit.

A koszorúzási ünnepségen részt vettek a Központi Bizottság első titkárának kíséretében levő magyar személyiségek. Jelen volt Mód Péter, az Unesco párizsi központja mellett működő állandó magyar képviselet vezetője, valamint a párizsi magyar nagykövetség és a magyar kolónia több képviselője.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_kadar_janos_diadaliv.jpgKádár János párizsi látogatása során a Diadalívnél megkoszorúzta az Ismeretlen katona sírját

A magyar vendég a Diadalívtől a szenátusba indult, ahol az udvaron katonai díszegység, a szenátus előtt pedig Alain Poher, a testület elnöke fogadta. Kádár János és Alain Poher az elnöki dolgozószobában megbeszélést folytatott. Hangsúlyozták a különböző országok törvényhozó testületéinek szerepét és felelősségét a nemzetközi biztonságot fenyegető veszélyek elhárításában. Megállapították, hogy a parlamentek közötti kapcsolatok építése, így a magyar és a francia törvényhozás képviselőinek találkozói is hasznosan járulnak hozzá a kölcsönös bizalom erősítéséhez, a nemzetközi feszültség enyhítéséhez.

A szenátus elnökétől vett búcsú után Kádár János az Elysée-palotába érkezett, ahol második négyszemközti megbeszélését folytatta le Francois Mitterrand elnökkel. Ezen a találkozón, majd az ezt követő plenáris tárgyaláson a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről és a nemzetközi élet legfontosabb kérdéseiről tárgyaltak. A megbeszélésen - amelyet a szívélyesség és az egymás álláspontja iránti figyelem jellemzett - megállapították, hogy a mostani látogatás, a két ország vezetőinek újabb találkozója a várakozásnak megfelelően, megerősítette a magyar-francia kapcsolatok fejlesztésére irányuló, kölcsönös politikai akaratot. Egyetértettek abban, hogy a gazdasági együttműködés bővítésének is további lehetőségei vannak.

Hangsúlyozták, hogy mindkét országnak alapvető érdeke és közös törekvése a kontinens békéjének és biztonságának megszilárdítása, az európai és a nemzetközi együttműködés bővítése, a bizalom és a megértés szellemének erősítése. Ebből kiindulva szükségesnek ítélték, hogy a Magyar Népköztársaság és a Francia Köztársaság folytassa erőfeszítéseit a helsinki folyamat továbbviteléért, a különböző társadalmi rendszerű államok közötti kapcsolatrendszer fenntartása és bővítése érdekében. Kifejezték országaik arra irányuló készségét, hogy elősegítsék az európai biztonság és együttműködés kérdéseit áttekintő, a madridi találkozón elért megállapodások végrehajtását, a biztonság- és bizalomerősítő, valamint a leszerelési intézkedésekkel foglalkozó stockholmi konferencia, a budapesti kulturális fórum és más összeurópai találkozók sikerét.

A négyszemközti, majd a plenáris tanácskozás után Kádár János és kísérete felkereste a párizsi magyar nagykövetséget, és együtt ebédelt a vezető munkatársakkal. Ezután az Elysée-palotában Kádár János és Francois Mitterrand közös sajtóértekezletet tartott.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_kadar_janos_francois_mitterrand_4.jpgAz Elysée-palotában tartott sajtóértekezleten

A jó hangulatú sajtóértekezlet után Francois Mitterrand szívélyes búcsút vett vendégétől, Kádár Jánostól. Az MSZMP KB első titkára ezután francia üzletemberekkel találkozott a Francia Munkáltatók Országos Szövetségének székházában. Kádár János áttekintést adott a francia gazdasági és pénzügyi élet vezető képviselői részére a magyar gazdaság helyzetéről, eredményeiről és gazdaságpolitikánk legfontosabb törekvéseiről, Szóba került, hogy a magyar-francia gazdasági együttműködés elmarad a két ország politikai kapcsolatainak szintjétől. Egyetértés nyilvánult meg abban, hogy mindkét részről nagyobb erőfeszítésekre, kezdeményezésekre van szükség a gazdasági együttműködés kölcsönös előnyökkel járó fejlesztése végett.

A találkozó után Kádár János a Hotel Marignyba hajtatott, ahol csatlakozott hozzá Gaston Defferre államminiszter, s elindultak a nemzetgyűlés épületébe, ahol Louis Mermaz, a francia nemzetgyűlés elnöke fogadta az MSZMP KB első titkárát. A találkozón kifejezésre juttatták a két ország törvényhozó testületei közötti kapcsolatok további erősítésének fontosságát.

A rövid udvariassági látogatás után a magyar vendégek Gaston Defferre kíséretében a repülőtérre hajtattak. A kormány váróban úttörők virágcsokrot nyújtottak át Kádár Jánosnak, aki elbúcsúzott a magyar nagykövetség diplomatáitól Ezután ellépett a felsorakozott díszőrség előtt. A repülőgép lépcsőjénél Kádár János és kíséretének tagjai búcsút vettek Gaston Defferre-től, fölszálltak a különgépre és elindultak Budapestre.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának tagja kíséretével együtt este hazaérkezett Franciaországból, ahol Francois Mitterrand-nak, a Francia Köztársaság elnökének meghívására hivatalos munkalátogatást tett. Kádár János kíséretében volt Horn Gyula, az MSZMP KB külügyi osztályának vezetője, Nagy János külügyi és Török István külkereskedelmi államtitkár, Karvalics László, az MSZMP KB agitációs és propagandaosztályának helyettes vezetője.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_kadar_janos_lazar_gyorgy_losonczi_pal.jpgA megérkezés után Ferihegyen

Kádár Jánost és kíséretét a Ferihegyi repülőtéren Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Németh Károly, a Központi Bizottság titkára, a Politikai Bizottság tagjai, Szűrös Mátyás, a Központi Bizottság titkára, Várkonyi Péter külügyminiszter, Horváth István belügyminiszter, a Központi Bizottság tagjai, Urbán Lajos közlekedési miniszter és Kótai Géza, az MSZMP KB külügyi osztályának helyettes vezetője fogadta. Jelen volt Yves Gaudeul, a Francia Köztársaság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

A Francia Televízió este interjút sugárzott Kádár Jánossal, amelyet a párt első titkára még párizsi utazása előtt adott a tv munkatársának. Hangsúlyozta, hogy a Francia Köztársaság a nemzetközi és ezen belül az európai helyzetnek igen fontos tényezője, s Magyarország kapcsolatainak ápolása Franciaországgal kiemelkedő jelentőségű. Külön is aláhúzta a politikai kapcsolatok erősítésének, a gazdasági és kulturális kapcsolatok bővítésének szükségességét.

Az MSZMP KB első titkára nyilatkozatában rámutatott, hogy Magyarország szilárd és meggyőződéses híve a különböző társadalmi rendszerű országok békés egymás mellett élésének, a béke megszilárdításának. „Mi arra törekszünk, hogy Európában csökkenjen a fegyverzet szintje, különösképpen az atomfegyvereké, azt kívánjuk, hogy enyhültebb légkörben és tényleges biztonságban élhessünk” - mondotta.

Kádár János Magyarország szövetségesi kapcsolatairól szólva kiemelte az érdekek és a célok azonosságát, a közös fellépést a béke védelmében. Magyarország belpolitikai helyzetét jellemezve rámutatott az elmúlt több mint negyedszázadban végbement fejlődésre. Ennek kapcsán a személyes szerepére vonatkozó kérdésre válaszolva utalt arra is, hogy sohasem magányosan és egyedül küzdött, dolgozott, hanem mindig a vezető testület tagjaként.

Kiemelte az ország nemzetközi gazdasági kapcsolatainak fontosságát. „A Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa legutóbbi felső szintű találkozóján együttesen nyilvánítottuk ki, hogy a KGST nem törekszik autarkiára, nem kíván elzárkózni a más társadalmi rendszerű országok elől, hanem éppen a kölcsönösen előnyös kapcsolatok építésén dolgozik.” Egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a hazánkban működő szocialista gazdaságirányítási rendszer bevált, s azt a jövőben is az új helyzethez, az új követelményekhez igazítjuk.

Urbán Lajos közlekedési miniszter és Stadinger István, a fővárosi tanács elnökhelyettese vezető munkatársaikkal délután szemlét tartottak a budapesti közlekedés legnagyobb, hatodik ötéves tervi beruházásán, az Árpád-híd környéki építkezéseken. Az észak-déli metróvonal Élmunkás tér-Árpád-híd közötti szakaszának, továbbá az Árpád-híd és a Flórián tér, valamint a Hungária körút-Róbert Károly körúti szakaszának megtekintésekor a közlekedési építő vállalatok vezetői beszámoltak arról, hol tartanak a létesítmények építésével az átadás előtt. Ezek a beruházások lényegesen javítják majd csaknem 350 ezer fővárosi lakos utazási körülményeit, a főváros északi negyedeinek közlekedési kapcsolatát.

A szemlén megállapították, hogy az építkezések a tervezettnek megfelelő ütemben valósulnak meg. A beruházó, a fővárosi tanács és a Közlekedési Minisztérium által megszabott követelményeket a kivitelezésben közreműködő vállalatok teljesítik. A közlekedési miniszter a szemlén tapasztaltak alapján kifejezte meggyőződését, hogy a még szükséges közlekedési, forgalomtechnikai, környezetrendezési és városképi munkák a létesítmények közeli átadásáig - a kivitelezők további jó együttműködésével - elvégezhetők.

A Magyar Hajó- és Darugyár balatonfüredi hajógyárának szocialista brigádjai is csatlakoztak a hazánk felszabadulásának 40. évfordulója és a XIII. pártkongresszus tiszteletére meghirdetett munkaversenyhez. Többek között vállalták, hogy korábban teljesítik a szovjet megrendeléseket, s csökkentik a rezsiköltségeket.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_magyar_hajo_es_darugyar.jpgA gyárban készített nagy teljesítményű kavicselevátor

10 óra után 5 perccel a gyakorlatozásról a Taszári repülőtérre visszafelé tartó, a Magyar Néphadsereg 0258-as lajstromszámú MiG 21-es vadászgépe a besiklás végső fázisában vadliba csapatba repült. A leálló hajtómű újraindítására sem idő, sem magasság nem volt, ezért a pilóták katapultáltak. A katapultálást elindító Nagy Antal őrnagy életét vesztette, mert az ő ülése egy domb felett jött ki a gépből, így nem volt elég a magasság az ernyő belobbanásához. Társa - aki a völgy felett jött ki a gépből - Bocsi József főhadnagy megmenekült.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_nagy_antal_repulo_ornagy.jpgNagy Antal alezredesre emlékeztek Kaposhomokon 2021 októberében az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület tagjai. Az emlékhelyet a falu központjában, a tragédia helyszínétől mintegy hatszáz méterre alakították ki. A MIG 21-es fékszárnyát szimbolizáló emlékmű avatásán egykori pilótatársai is részt vettek

Desmond Tutu dél-afrikai fekete püspök kapta az idei Nobel-békedíjat. Az öttagú, norvégiai Nobel-bizottság az indoklásban hangsúlyozta: idei döntésük újabb elismerése annak a bátorságnak és hősiességnek, amelyet a dél-afrikai feketék tanúsítanak a faji megkülönböztetés elleni, erőszakmentes eszközökkel vívott küzdelmükben. Az első hírek szerint a Dél-afrikai Köztársaságban sok polgárjogi vezető, ellenzéki személyiség lelkesen fogadta az oslói döntést. A dél-afrikai hatóságok nyilván keserűen vették tudomásul a hírt akkor, amikor nagy diplomáciai erőfeszítéseket tesznek a rendszer nemzetközi elszigeteltségének mérséklése és az apartheidellenes mozgalom jelentőségének csökkentése céljából.

Az idei Nobel-békedíj kitüntetettje, Desmond Tutu, az apartheid rendszer elleni polgárjogi harc egyik vezető személyisége, a 13 millió hívőt tömörítő Dél-afrikai Egyházak Tanácsának főtitkára. 1931. október 7-én született a Johannesburg melletti Klerksdorpban, falusi tanító fiaként. Alap- és középfokú tanulmányainak elvégzése után orvosnak készült, de szülei nem tudták előteremteni a tanulmányaihoz szükséges teljes összeget. Így átjelentkezett az olcsóbb tanárképző főiskolára, és ott diplomát szerzett. Különböző falusi iskolákban tanította a fekete gyerekeket, egészen 1957-ig, amikor - tiltakozásul a fajvédő kormány új megkülönböztető oktatási törvénye ellen - lemondott, és egyházi pályára lépett. Előbb a huddlestoni papi szemináriumban tanult, majd a londoni neves King’s College-ban fejezte be tanulmányait. 1961-ben szentelték pappá. Hazájába visszatérve több mint egy évtizeden át különböző egyetemeken anglikán teológiát oktatott. 

Desmond Tutu püspök a dél-afrikai apartheidellenes harc mérsékelt irányzatának vezéralakja. Fiatal korától kezdve részt vett a fajgyűlölő rendszer elleni tiltakozó megmozdulásokban. Neve 1976-ban, a sowetoi véres események idején lett világszerte ismertté, amikor maga is aktív szerepet játszott a megmozdulásokban.

Desmond Tutu a második dél-afrikai színes bőrű személyiség, akit Nobel-békedíjjal tüntettek ki. Előtte, 1960-ban, Albert John Luthuli, az Afrikai Nemzeti Kongresszus volt elnöke kapta meg ezt a magas elismerést.

Tutu, aki egyre inkább a feketék egyik szimbolikus figurájává nőtte ki magát és a fehér vezetés is elfogadta tárgyalópartnernek. Cikkünk írásakor 90 évesen, még mindig aktív.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_desmond_tutu.jpgDesmond Tutu 1984-ben

Nicolae Ceausescu, a Román KP főtitkára, államfő, aki hétfő óta tartózkodik hivatalos látogatáson a Német Szövetségi Köztársaságban, kedden nyugatnémet pártvezetőket fogadott. A Szabaddemokrata Pártot Hans-Dietrich Genscher elnök, a Német Szociáldemokrata Pártot Johannes Rau elnökhelyettes, a Zöldeket pedig Antja Vollmer, a parlamenti frakció elnöke képviselte.

Franciaországban elraboltak egy négy éves kisfiút, egy bizonyos Grégory Villemint...

Délután a házuk előtt játszott a 4 éves Grégory Villemin. Ő volt az a francia kisfiú, aki hamarosan "a kis Grégory"-ként lett ismert az egész világon Franciaország leghíresebb megoldatlan gyerekgyilkosságának áldozataként. Esetével úgy 50 szakdolgozat, 15 könyv és egy tévéfilm is foglalkozott.

 A kelet-franciaországi Lapange, ahol lakott a szüleivel, elég kicsi falu volt, 1017 lakossal. Már nem volt sok hátra napnyugtáig, hűvös lett, ezért az édesanyja, Christine gyapjúsapkát adott rá, hogy ne fázzon odakint. Amíg ő játszott, az asszony vasalt és rádiót hallgatott a házban. Az apa, Jean-Marie Villemin még nem ért haza a munkából. Egy közeli autóalkatrészgyárban dolgozott, és nemrég léptették elő művezetőnek.

Fél hat körül telefonhívás riasztotta az anyát. A férje testvére, Michel Villemin volt az. Azt akarta tudni, hogy minden rendben van-e a kis Grégoryval, mert az imént kapott egy félelmetes hívást a családot, és főként Jean-Marie-t évek óta zaklató ismeretlentől, akit maguk közt csak Hollóként emlegettek. Az illető azt állította, hogy elvitte és a folyóba dobta a gyereket. Christine rémülten kirohant a ház elé, de már csak hűlt helyét találta a kisfiának.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_gregory_villemin.jpgA kis Grégory

A telefon miatt a rendőrök rögtön a Vologne folyónál kezdték a keresést. A holttestet este negyed tízkor találták meg a vízben, nagyjából 6-7 kilométerre a család otthonától. A kisfiú vízbe fulladt. Sérülések nem voltak rajta, de kezét-lábát összekötözte valaki, a kis gyapjúsapkát pedig az arcába húzták. A boncoláskor azt már nem lehetett eldönteni, hogy a folyóba fulladt-e bele vagy esetleg csapvízbe, még azelőtt, hogy a testét a gyilkosa a Vologne-ba dobta. A tüdejében maradt vízben nem találták nyomát olyan mikroszkopikus organizmusoknak, amelyekre folyóvízben számítana az ember, írta a Los Angeles Times 1993-as nagy összefoglaló cikke a rejtélyes esetről. Az adrenalin szintje alacsony volt a kisfiú szervezetében. Ebből arra következtettek, hogy bárki is vitte magával, nem ijesztett rá: a gyerek valószínűleg ismerte a gyilkosát.

A Holló másnap, október 17-én újra hallatott magáról. Ezúttal névtelen levelet küldött az apának: „Remélem, belehalsz a gyászba, főnök. A pénzed sem hozza vissza a fiadat. Itt a bosszúm, te szerencsétlen barom.”

A nyomozás az azóta eltelt 32 évben még mindig nem tudott biztos választ adni a kérdésre, kicsoda a Holló. A ragadványnevet egyébként nem az ismeretlen választotta, hanem a Villemin-család, akik Grégory halálának időpontjában már négy éve voltak kénytelenek együtt élni a fenyegető, szitkozódó, irigységet és gyűlöletet köpő telefonhívásokkal és levelekkel. Az elnevezés eredete az 1943-as, Holló című film, amelyben egy kis francia falut terrorizál egy titokzatos levélíró, aki Hollónak nevezi magát.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_villemin_csalad.jpgA kis Grégory szülei

A Los Angeles Times-cikk szerint a zaklatás évei során bizonyossá vált, hogy a Holló jól ismeri a Villemin-családot. Tudta, mikor vannak otthon, mikor vacsoráznak, és tudott a családi magánügyekről is, például a rokonról, aki felakasztotta magát.

A kis Grégorynak nagy családja volt több mint száz unokatestvérrel, nagynénivel, nagybácsival: a többségük szerény körülmények között élő gyári munkás. A Holló, úgy tűnt, gyűlöli a család egész Villemin-ágát, de különösképpen Jean-Marie-t, aki 26 éves korára művezetőként sokra vitte, és nem csinált titkot a sikereiből. Új házban lakott a feleségével és egyetlen fiával, és szerette emlegetni, hogy tölgyfából van az étkezőbútorok és bőrből a kanapéjuk.

A Holló eleinte, 1979-ben Jean-Marie apját pécézte ki, neki írogatott, őt hívogatta. A telefonhívások abbamaradtak azután, hogy a rendőrség elkezdte rögzíteni őket, de a levelek jöttek tovább, és arra sürgették a férfit, hogy tagadja ki a fiát, Jean-Marie-t. Később Grégory szüleinek sikerült felvenni néhány fenyegető hívást, de a Holló hangja kifogott a szakértőkön, nem tudták beazonosítani. Ugyanígy jártak később a DNS-mintákkal. Hiába fűztek nagy reményeket a modern technológiához, amikor az elmúlt évtizedekben többször újra-újranyitották az aktát. A DNS-tesztelés, például a bélyegeken talált nyálmaradvány vizsgálata sosem hozott értékelhető eredményt, nem vitt közelebb a megoldáshoz.

A legelső komoly gyanúsítással nem vártak soká a nyomozók: 3 héttel a gyilkosság után letartóztatták Grégory apjának egyik unokatestvérét, Bernard Laroche-t. Ő nem a Villemin-ághoz tartozott, hanem a Jacob-ághoz, akik Jean-Marie anyja révén tartoztak a családhoz. Jean-Marie és Laroche gyerekkorukban játszottak együtt, de mire felnőttek, eltávolodtak egymástól. A Los Angeles Times-cikk szerint Laroche durvaságra hajlamos, bajszos férfi volt, maga is művezető. A feleségével nekik is volt egy 4 éves, enyhén fogyatékos gyerekük. Nem jártak össze Jean-Marie-ékkal, de az apa egyik fivére jó barátjuk volt. A többi Villeminre dühös volt, sértette, ahogy bánnak vele.

"Azt kapták, amit megérdemeltek" - üvöltötte egy újságírónak Gregory meggyilkolása után. "Megfizettek azért, amit tettek. Én vagyok a szegény hülye, mert mindig megyek, amikor a Villeminéknek szüksége van rám. És soha nem hívnak meg magukhoz vasárnaponként!"

Laroche-ból azután lett gyanúsított, hogy terhelő vallomást tett rá fiatal, mindössze 15 éves sógornője, Murielle Bolle. A lány azt állította, hogy a férfi Grégory halálának napján érte ment az iskolához, utána együtt felvették a kisfiút a házuk előtt, és a folyóhoz hajtottak. Itt Laroche és Grégory sétálni indult, ahonnan Laroche egyedül tért vissza. Laroche-nak nem volt alibije, nem tudta cáfolni a lány által mondottakat. Volt ezen kívül egy kézírás-szakértői vélemény is, amely hasonlóságot látott Laroche szignójának BL-betűi és az október 17-én küldött levélen látható betűk között.

De néhány otthon, családi körben töltött nap után Murielle meggondolta magát, és visszavonta a vallomását. Arra hivatkozott, hogy a rendőrök túl erőszakosan győzködték, ezért talált ki egy hazugságot. Az új verzió szerint busszal ment haza aznap az iskolából, és nem volt egyáltalán együtt Laroche-sal. Igaz, a buszsofőr nem emlékezett rá, hogy ott lett volna a buszon, Jean-Marie-ék egyik szomszédja pedig azt mondta: látott egy bajszos férfit egy vörös hajú lánnyal parkolni a Villemin-ház előtt azon a napon.

Murielle vallomásának kiesése után Bernard Laroche-t bizonyíték hiányában kénytelenek voltak elengedni. 1985. február 4-én szabadult. Jean-Marie Villemin, aki meg volt győződve róla, hogy éppen a fia gyilkosa sétál ki a börtönből, újságírók előtt fogadkozott, hogy megöli. A rendőrség ezzel nem törődve nem helyezte védelem alá Laroche-t, az apa pedig 1985. március 29-én, öt hónappal a kis Grégory halála után beváltotta a fenyegetését. Egy reggel vadászpuskával a kezében lesben állt 29 éves unokatestvére háza előtt, és amikor az munkába indult, a felesége és az apósa szeme láttára agyonlőtte.

Laroche sírkövére ezt vésették: "Itt nyugszik Bernard Laroche, a vak gyűlölet ártatlan áldozata". Jean Marie Villemin megindító beszédet mondott a tárgyalásán, a gyászról és a haragról beszélt, ami arra indította, hogy elinduljon megölni Laroche-t, miután meglátogatta a fia sírját. "Azt gondoltam, beszélt hozzám és azt mondta: Gyerünk, Papa!" - mondta. Jean-Marie Villemint öt év börtönre ítélték, de ennek csak egy részét kellett leülnie. 2002-ben Laroche özvegye sikeresen perelte kártérítésért a francia államot, amiért elmulasztotta megelőzni a férfi halálát.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_jean_marie_villemin.jpgJean-Marie Villemin rekonstruálja a rendőröknek, hogy végzett unokatestvérével Bernard Larocheal, 1985. március 29-én

A nyomozás a Laroche szabadon engedése körüli időben új vezető irányítása alá került, aki a fejébe vette, hogy a kis Grégory édesanyja is lehetett a tettes. Christine ellen 1986 decemberében vádat is emeltek, de az meglehetősen gyenge lábakon állt. Mi szólt ellene? A Holló hangját rögzítő felvételeket újra-és újrahallgatva felmerült, hogy akár nő is lehet, aki eltorzítja a hangját. Christine-t látták a gyilkosság napján, a helyi postán, ahonnan a Holló feladta a levelet. Előkerült pár kézírásszakértő, akik az anya írására véltek ráismerni a névtelen Holló-leveleken. Az asszony nem tudta megmondani, mi volt a rádióműsorban, amit állítólag hallgatott Grégory eltűnésének idején. És végül: a család padlásán olyan típusú kötélre bukkantak, mint amilyennel a kisfiút megkötözték.

Az anya rács mögé került egy időre, ráadásul még terhes is volt ebben az időszakban, és bár nem kellett végig börtönben várnia az ügy alakulását, csak nagyon sokára, 1993-ban tisztázták végleg a vádak alól. Christine ügyvédje akkor úgy értékelte a döntést: az védence teljes rehabilitálását. Később az anya is kártérítést kapott az elszenvedett sérelmekért a francia államtól, és könyvet írt a vele történtekről. A Villemin-házaspár egyébként a mai napig együtt van, elköltöztek, és több gyerekük is született. Távolságtartóan kezelik a sajtót, ügyvédjük nyilatkozik helyettük.

Christine tisztázása után a kis Grégory-aktát 2000-ben újranyitották, aztán 2008-ban is tettek egy próbát. A dolgot nehezítette, hogy az üggyel elsőként foglalkozó ügyész tapasztalatlan volt, és sok hibát vétett, például a boncoláskor nem engedett elegendő mintát venni. 2013 után, mikor a rendőrség közölte, hogy a DNS-vizsgálatok nem mozdították előre a nyomozást, nemigen lehetett hallani az ügyről.

2017-ben őrizetbe vettek három családtagot, és közülük kettő ellen vádat is emeltek. (A harmadik őrizetbe vett a 61 éves Ginette Villemin, az apa sógornője volt, annak a már meghalt Michel Villeminnek a felesége, akit a Holló felhívott Grégory halálhírével. Őt hamar elengedték.)

Egy idős házaspárról, a 71 éves Marcel és a 72 éves Jacqueline Jacobról van szó. A férfi a kis Grégory apai nagyanyjának az egyik testvére, csakúgy, mint Bernard Laroche apja volt.

Levélelemzések vezették el hozzájuk a nyomozókat. Ezúttal nem a kézíráson volt a hangsúly, hanem a levelek nyelvészeti jellemzőin, a szóválasztás sajátosságain. Az igazságügyi nyelvészeti szakértők kezébe került egy levél, amelyet Jacqueline Jacob küldött Grégory apjának egy évvel a gyilkosság előtt, 1983-ban. Ezt tudták összehasonlítani a Hollónak a gyilkosság másnapján küldött, bosszúról szóló levelével.

A házaspár tagadott. A férj ügyvédje, Stephane Giuranna szerint nem volt semmi bizonyíték ellenük. A dijoni ügyész, Jean-Jacques Bosc ugyanakkor a sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy alibijük sincs. A kérdés az volt, hogy Marcel hiányzott-e a gyárból azon a napon. A férfi a maga részéről azt állította: 1984. október 16-án 13 órás műszakot dolgozott végig, aztán részt vett egy szakszervezeti gyűlésen, ami ötig tartott, és még utána is ott maradt a gyárban a többiekkel lazítani, beszélgetni. Szó volt a bizonytalan alibin és a levélen kívül még egy terhelőnek tűnő dologról: Marcel Jacob állítólag nem sokkal a bűntény előtt szóban nekitámadt a kis Grégory apjának, szemére hányva az előléptetését. Végül mindenkit felmentettek bizonyítékok hiányába

2017 júliusában az első nyomozásért felelős bíró, Jean-Michel Lambert öngyilkosságot követett el. Egy helyi újságnak küldött búcsúlevelében Lambert az ügy újranyitása miatt érzett növekvő nyomást említette tette okaként.

2018-ban Murielle Bolle könyvet írt az ügyben való részvételéről, Breaking the Silence címmel. A könyvben Bolle fenntartotta ártatlanságát és Bernard Laroche ártatlanságát, és a rendőrséget hibáztatta, amiért rákényszerítették, hogy belerántsa őt. 2017 júniusában Bolle unokatestvére, Patrick Faivre azt mondta a rendőrségnek, hogy Bolle családja 1984-ben fizikailag bántalmazta, hogy visszavonja Bernard Laroche ellen tett vallomását. Könyvében Bolle azzal vádolta Faivre-t, hogy hazudott arról, miért vonta vissza eredeti kijelentését. 2019 júniusában vádat emeltek ellene súlyos rágalmazás miatt, miután Faivre feljelentést tett a rendőrségen.

Monique Villemin, Grégory apai nagymamája 2020. április 19-én halt meg 88 éves korában, feltehetően COVID-19-ben...

Husszein Husszeinit, a síita Amal-mozgalom egyik volt vezetőjét választotta szavazattöbbséggel elnökévé a bejrúti parlament. A rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseik közepette megtartott választás a hetek óta tartó bonyolult politikai kombinációk ellenére már az első menetben eredményt hozott. Ily módon megszűnt az előző elnök, a jobboldali nézeteiről ismert Kamal Asszad megbízatása - őt mind a szíriai vezetés, mind a libanoni haladó erők hevesen támadták, mert meghatározó szerepet játszott az Izraellel kötött szerződés elfogadtatásában, majd annak felmondása után is akadályozta a negatív következmények felszámolását.

A hivatalos libanoni hierarchiában a síiták közül kikerülő parlamenti elnök a maronita keresztény államfő után a második legfontosabb állami tisztség, csak ezt követi a kormányfői, amelyet a szokásjog alapján szunnita politikus tölt be. A 45 éves Husszeini, aki a jelenleg szír ellenőrzés alatt álló Baalbek képviselője, jó kapcsolatokat tart fenn mind Damaszkusszal, mind a különböző síita frakciókkal, illetve Amin Dzsemajel államfő híveivel. 

október 17.

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke fogadta Tengiz Mentesasvilit, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének titkárát, aki küldöttség élén hivatalos baráti látogatáson hazánkban tartózkodik. A fogadáson jelen volt Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára, és Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_losonczi_pal_tengiz_mentesasvili.jpgA fogadáson

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke a Parlamentben fogadta Ali Wardhana indonéz tárcaközi együttműködési minisztert, aki Marjai József miniszterelnök-helyettes meghívására hivatalos látogatást tett hazánkban. Szívélyes légkörben véleményt cseréltek néhány időszerű nemzetközi kérdésről, Valamint a magyar-indonéz kapcsolatokról. Egyetértőén állapították meg, hogy több területen lehetőség van a kölcsönösen előnyös együttműködés fejlesztésére. A találkozón, jelen volt Borbándi János, a Minisztertanács elnökhelyettese és Budi Hartantyo, az Indonéz Köztársaság budapesti nagykövete is.

Borbándi János a nap folyamán a Parlamentben tárgyalt az indonéz vendéggel. Kifejezték a magyar és az indonéz fél készségét a kétoldalú kapcsolatok bővítésére, elsősorban gazdasági, kereskedelmi téren. Ugyancsak szerdán volt Várkonyi Péter külügyiminiszter és Ali Wardhana találkozója, amelyen elsősorban a délkelet-ázsiai térségről és az országaink közötti kapcsolatokról folytattak véleménycserét. Ali Wardhana és kísérete délután elutazott hazánkból. A vendégeket a Ferihegyi repülőtéren Borbándi János búcsúztatta. Jelen volt a budapesti indonéz nagykövet.

Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára látogatást tett Nógrád megyében. Salgótarjánban, a megyei pártbizottság székházában Géczi János, az MSZMP Nógrád megyei Bizottságának első titkára fogadta, és tájékoztatta az országrész politikai, gazdasági és kulturális helyzetéről, az eredményekről és tennivalókról.

A Központi Bizottság titkára ezután felkereste a Budapesti Rádiótechnikai Gyár salgótarjáni üzemét, ahol Klug Nándor igazgató számolt be a gyár munkájáról. Elmondta, hogy a hetvenes évek elején létesített üzem termelése azóta több mint a tízszeresére növekedett, s értéke 1984-ben már meg fogja haladni a 860 millió forintot. Legfontosabb termékük az URH-rádiótelefoni, amelynek már a harmadik generációs, integrált áramkörös változatát állítják elő. A rádiótelefonoknak csaknem nyolcvan százalékát exportálják, javarészt a Szovjetunióba. Az igazgató beszámolójának meghallgatása után Szűrös Mátyás üzemlátogatáson vett részt.

Délután a megyei pártbizottság székházában a Központi Bizottság titkára a párt-, állami, tömegszervezeti és gazdasági vezetők részvételével rendezett aktívaülésen előadást tartott időszerű nemzetközi kérdésekről.

Földmunka közben római település maradványai és a hozzá tartozó temető értékes leletei kerültek felszínre a Tolna megyei Kisdorog határában. A munkát végzők és a környékbeli lakosok - elmulasztva a kötelező bejelentést - széthordták a gazdag leletek egy részét, így csak a rendőrség gyors és hathatós segítségével sikerült összegyűjteni a gyűrűket, karpereceket, pénzeket, bronz ruhakapcsolókat és egyéb tárgyakat. A szekszárdi Balogh Ádám Múzeum régészei a római értékek mellett egy 56 darabból álló, csaknem négyezer éves, bronzkori kincsleletre is rábukkantak a sírok között. A római temető feltárását folytatják.

Hajnalban a Lublin és Jelenia Góra között közlekedő sebesvonat egy teherszerelvénybe rohant a délnyugat-lengyelországi Opole közelében, Bakow falu pályaudvarán. A baleset következtében négy személy meghalt. Sokan megsérültek, közülük többen életveszélyesen. Az eddigi vizsgálat szerint a súlyos balesetet valószínűleg az okozta, hogy az expressz mozdonyvezetője figyelmen kívül hagyott egy tilos jelzést.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_lengyel_vonatbaleset.jpgNégyen meghaltak, többen megsebesültek, amikor egy személyvonat álló tehervonatba rohant a délnyugat-lengyelországi Bakow község közelében

A bejrúti kormány hozzájárult ahhoz, hogy az 1949-es fegyverszüneti vegyes bizottság keretében katonai tárgyalások kezdődjenek Izraellel a megszállt területek kiürítésével kapcsolatos kérdésekről - jelentette az An-Nahar című befolyásos lap. Értesülései szerint a megbeszélések az ENSZ égisze alatt folynának, s ehhez Tel-Aviv már zöld utat adott. A lap emlékeztetett: hasonló tárgyalások már folytak 1978-ban, miután az izraeli katonaság az úgynevezett Litani-hadművelet során elfoglalta a déli területeket.

Az An-Nahar szerint az ENSZ-erők vezetője egy átfogó tervet is előterjesztett az izraeli kivonulásra, ennek szakaszaira, a felszabaduló területek biztonságára ügyelő különböző erők földrajzi zónáira. Az esetleges megegyezés reményeit viszont már aznap délután lehűtötte a jeruzsálemi rádió híre, miszerint Simon Peresz kormányfő Weinberger amerikai hadügyminiszter előtt leszögezte: Izrael csupán egy globális megegyezés keretében hajlandó kivonni csapatait Libanonból - mindez pedig Szíriával egy politikai, Libanonnal pedig egy katonai egyezséget feltételez.

Ugyancsak a megszállt területekkel kapcsolatos hír az, hogy az izraeli erők továbbra sem teszik lehetővé az ENSZ menekültügyi főbiztossága libanoni részlegének, hogy az élelmiszert és gyógyszereket tartalmazó ENSZ-szállítmányokat eljuttassák a déli palesztin menekülttáborokba. Immár egy hónapja tart ez a helyzet, s vészesen fogynak a táborok élelmiszer-tartalékai.

A libanoni belpolitikai élet legfontosabb fejleményeként Valid Dzsumblatt és Nabih Berri miniszterek bejelentették: addig bojkottálják a kormány üléseit, amíg nem vetnek véget az eddigi időhúzásnak, s nem lépnek előre a politikai reformok ügyében.

Nicaragua azt javasolja, hogy a közép-amerikai államok és a Contadora-csoport országai csúcstalálkozón állapodjanak meg a közép-amerikai válság rendezésére kidolgozott terv végleges elfogadásáról. A kilenc államfő találkozóját a Contadora-csoportnak kellene összehívnia - hangsúlyozza az az üzenet, amelyet Daniel Ortega, a nicaraguai kormányzó tanács koordinátora küldött a Contadora-csoportnak.

A „közép-amerikai béke és együttműködés tervéről” október 15-ig kellett a térség kormányainak véleményt mondaniuk. A rendezési tervet egyedül Nicaragua kész minden változtatás nélkül elfogadni, Costa Rica, Guatemala, Honduras és Salvador szerint további módosításokra van szükség ahhoz, hogy a regionális békeszerződés aláírható legyen.

Tíz város, köztük Santiago, a főváros és Valparaiso maradt áram nélkül este Chilében robbantásos szabotázscselekmények következtében. Az akciót - minit nyugati hírforrások állítják - „baloldali gerillák” követték eh Santiago munkások lakta külvárosában a katonai rezsim ellen szinte naponta tüntető fiatalok arra használták fel az áramszünetet, hogy a sötétség leple alatt barikádokát emeljenek. Santiago és Valparaiso külvárosaiban az elkövetők a központi áramszolgáltató egységeket és a nagyfeszültségű távvezetékek tartóoszlopait robbantották fel. Santiago környékén és több vidéki városban mintegy húsz pokolgép robbant. A chilei főváros utcáira a hatóságok megerősített rendőri alakulatokat vezényeltek.

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_reklam_3.jpg

Kékfény:
Budafokról péntekre virradó éjszaka hét embert szállított a mentő gombamérgezéssel a Korányi Frigyes és Sándor Kórházba. A Budapesten dolgozó hét ózdi lakos közül az egyik gombát szedett, s azt ellenőrzés nélkül megfőzve tálalta munkatársainak. A kórház baleseti belgyógyászati osztályának tájékoztatása szerint az eddigi vizsgálatok s a tünetek alapján feltehetően susulykagombától szenvedtek mérgezést. Állapotuk nem súlyos.

Péntek délelőtt két ismeretlen asszony gombát árult a kaposvári vásárcsarnokban. Az egyik vásárló szakértőhöz vitte az általa vásárolt árut, s abban három darab mérgező parlagi tölcsérgombát találtak. Az asszonyok körülbelül tíz-tizenöt liter gombát adtak el. A rendőrség kéri azokat, akik péntek délelőtt gombát vásároltak a kaposvári vásárcsarnokban, feltétlenül vigyék szakértőhöz, mielőtt elkészítenék.

Az utóbbi napokban megszaporodtak a gombamérgezéseket hírül adó információk. Az elmúlt napok csapadékos, enyhe időjárása kedvezett a gombatermésnek, s sokan éltek is a lehetőséggel: maguk szedte gombával bővítették étrendjüket. Ám több esetben elmulasztották az erdőkben, mezőkön szedett gombákat szakemberekkel ellenőriztetni. A közegészségügyi szakértők ezért ismételten felhívják a gombaszedők figyelmét: csak ellenőrzött és megfelelően elkészített gombát fogyasszanak.

A devizagazdálkodás megsértése, vesztegetés és más bűncselekmények elkövetése miatt Tordai István és társai ellen indított bűnügyben vádat emelt a Fővárosi Főügyészség. Tordai Istvánnak, a Magyar Villamossági Külkereskedelmi Vállalat (Transelektro) üzletkötőjének feladatai közé tartozott a belföldi beszerzési igények felmérése, az importmegrendelések intézése, s joga volt önálló üzleti tárgyalásokat is folytatni. A vádirat szerint azonban Tordai 1973-tól kezdődően több NSZK-beli, svájci és osztrák cég képviselőitől - a nyugati cégek számára kedvezően alakuló üzleti kapcsolatok fejében - csaknem másfél millió forint értékű devizát, illetve esetenként forintot fogadott el. A vele kapcsolatba kerülő több tőkés vállalat képviselőjével is úgy állapodott meg, hogy a megrendelések értékének néhány százalékát rendszeresen kifizetik neki jutalékként. A pénz egy részét a Budapesten folyó üzleti tárgyalások alkalmával, más részét külföldi útjai során adták át neki, s jelentős összegeket helyeztek el a számára egy svájci bankszámlán is. Mindebből az következett, hogy elmulasztotta a piackutatást, a lehetséges szállítók versenyeztetését, s áralkut nem kezdeményezett. A nagyszabású bűnügyet a Pesti Központi Kerületi Bíróságon tárgyalják majd.

Tragikus közlekedési baleset történt a Szolnok és Jászberény közötti 32-es főút zagyvarékasi bejárójánál. Egy, az alacsonyabb rendű útvonalon haladó személygépkocsi nekirohant a főútvonalon szabályosan haladó Robur típusú autóbusznak. A személygépkocsit Vajonné Kiss Katalin 26 éves szolnoki statisztikus vezette. Az autóbusz a Május 1. Ruhagyár szolnoki gyárában dolgozók egy csoportját szállította hétvégi kirándulásra. Az ütközés következtében mindkét jármű felborult. A személygépkocsi vezetője, valamint utasai - Abonyi György 26 éves szolnoki burkoló, Abonyi Istvánné 56 éves takarítónő és Abonyi István 60 éves nyugdíjas, maglódi lakos - életüket vesztették. Az autóbusz vezetője és két utasa súlyos, 16 utasa pedig könnyebb sérülést szenvedett. A sérülteket a mentők a szolnoki kórházba szállították.

Közlemények:
Ki tud többet a Szovjetunióról? Ezzel a címmel vetélkedősorozatot hirdet hazánk felszabadulásának 40. évfordulója alkalmából a Művelődési Minisztérium, a Magyar-Szovjet Baráti Társaság, a Lapkiadó Vállalat és a Szovjetunió című folyóirat szerkesztősége az 1984-1985-ös tanévre a középiskolai felnőttoktatási intézmények hallgatói részére, a KISZ Központi Bizottságával közösen pedig a középfokú tanintézetek diákjainak.

Szélvédő üveg széles választékban kapható üveges részlegünknél autókba, erőgépekbe. Veresegyház, Mikes Kelemen út 18. ÁFÉSZ.

A Tudományos Minősítő Bizottság közli, hogy Schippert László: „A semleges szögek közötti általános összefüggés vékony fémszalagok hideghengerlésekor és néhány alkalmazása” című doktori értekezésének nyilvános vitája 1964. október 25-én de. 10 órakor lesz az Akadémia kistermében (Bp. V., Roosevelt tér 9.).

Bruce Lee nyomában...; A Hunyadi SE újra indít kezdő gyerek és felnőtt sportkarate és jeet-kune-do tanfolyamokat. Jelentkezni lehet sportkarate tanfolyamra: Ihász szakközépiskola (IX., Gyáli u. 25/a.) felnőtt kezdőknek kedd, csütörtök 19-21, gyerek kezdőknek 17-19 óráig. Jeet-kune-do tanfolyamra: a Lőrinci Sportcsarnokban (XVIII., Thököly u. 5.) felnőtt kezdőknek hétfő, szerda 19-21 óráig. A többi edzési lehetőségről felvilágosítást ad a Hunyadi SE a 166-437-es telefonon, vagy levélben, 1121 Bp., Hollós u. 5.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_allasajanlat_3.jpg

Divat: Milyen a nadrág szára?
A nadrág szinte minden évszakban nélkülözhetetlen ruhadarab, ősszel pedig különösen. Épp ezért érdeklődéssel figyeljük, milyen az új nadrágdivat, marad-e a tavalyi fazon, divatosak vagyunk-e benne? Tulajdonképpen igen, csak egy kicsit módosul: több a zseb, a cipzár, a csat, a pánt - és a lényeg - rövidebb a szár. Ezt kétféleképpen érhetjük el, vagy levágunk belőle egy keveset vagy kissé visszahajtjuk. Természetesen e rövidebb szárú nadrághoz is a papucscipő illik legjobban. Képes összeállításunkban különböző fazonú, divatos nadrágokat mutat be Csák Csilla manöken. Kilónknak és alkatunknak megfelelően lehet választani.idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_divat_5.jpg

Nagy erőkkel dolgoztak a földeken:
Szerte az országban igazi nagyüzem volt a hét végén a földeken. Állami és szövetkezeti gazdaságaink a kedvezőtlen időjárás, illetve a megkésett érés miatt elmaradt munkákat igyekeztek meggyorsítani. Bács-Kiskun megyében szombat estig az őszi árpa és a rozs 90-95 százaléka a földbe került, a búzának pedig a 15 százalékát vetették el. A megye határában sok helyütt zöldéi! már az őszi vetés. Valamennyi egyenletesen, szépen kelt, s a további fejlődésükhöz is ideális a mostani időjárás. Tokaj-Hegyalján a hét végén megkezdődött az igazi nagyszüret. A termelőszövetkezetek, a szakszövetkezetek és az egyéni termelők szőlőiben tegnap már reggeltől sötétedésig szedték a fürtöket. A soproni történelmi borvidéken viszont már finisében volt szombaton a szüret: a fehér fajták után megkezdték a kékszőlők szedését is. Nagy erőkkel folytatódtak a megszakított őszi munkák Győr-Sopron megyében is: a gépek százai és az emberek ezrei dolgoztak tegnap a földeken, A 25 ezer hektáros Lajta-Hansági Állami Tangazdaságban az ezredik hektáron juttatták földbe a búzát. A rozs és az őszi árpa vetésével már végeztek. Több százan szorgoskodtak szombaton Fejér megye szőlőültetvényem, Mór, Etyek, Csákberény és Vál környékén. A szőlősgazdák és nagyüzemi termelők az idén az első hétvégét töltötték szüreteléssel. Alaposan kihasználták a kedvező napos időt a Csongrád megyei gazdaságok is, amelyek az október eleji nagy esőzések miatt ugyancsak megkéstek a betakarítással, a szántással és a vetéssel.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_ajkai_voroscsillag_tsz.jpgDolgoznak a gépek az ajkai Vörös Csillag Tsz-ben

Baromfikeltetés:
A magyarbánhegyesi BARTÖV baromfikeltető telephelyére folyamatosan érkeznek a jó minőségű tenyésztojások. Az év első felében 18 és fél millió csibét keltettek ki a vállalatnál, vezetői remélik, hogy év végére ez a szám megduplázódik.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_baromfikeltetes.jpgKépünk a tojások átvételekor készült

Tápszergyár Körmenden:
Tavaly kezdte meg munkáját az EGYT körmendi Lacta tápszergyárának tablettaüzeme. Az üzem idei terve félmilliárd tabletta készítése volt, amelyet már teljesített, így az év végéig várhatóan a tervezettnél húsz százalékkal több terméket állítanak elő.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_kormendi_tapszergyar.jpgKorszerűek a berendezések az üzemben

Munkaverseny-felajánlások az Ikarus szegedi gyárában:
Számottevően bővül az idén a termelés az Ikarus szegedi gyárában. Belső szervezés eredményeként nőtt a termelékenység: megkétszereződött a válaszfalak gyártása. A megnövekedett feladatokat a gyár kollektívája felajánlásokkal támogatta, így a termelés növekedése részben már a kongresszusi munkaverseny-felajánlások eredménye is.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_szegedi_ikarus.jpgMegkétszereződött a válaszfalak gyártása a szegedi üzemben

Dezodorok Szombathelyről:
Húszezer flakon dezodort töltenek meg naponta Szombathelyen, a LAKMETALL Ipari Szövetkezet Nárai utcai üzemében. Az ország minden részébe eljutó dezodort félautomata gépsoron, két műszakban nyolcan állítják elő.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_szombathelyi_dezodorok.jpgA töltőüzemben

Kokszolómű épül a Dunai Vasműben:
Gyorsan magasodnak a Dunai Vasmű új kokszolóművének falai. A lengyel BIPROPIEC vállalat szakembereinek január végéig kell elkészülniük az új blokkok falazásával; több mint 20 ezer tonna tűzálló anyagot építenek be. Jó ütemben halad a létesítmény többi egységének, a szárazkokszolónak, a biológiai víztisztítónak a kivitelezése is. Az idén 1,5 milliárd forint értékű munkát teljesítenek az építők, szerelők. A 10,5 milliárd forintba kerülő új kokszolómű a tervek szerint évi 1 millió tonna kokszot termel majd. Az első kokszkitolás 1986 első félévének végén lesz.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_dunai_vasmu.jpgMagasodnak a falak

Tartalékalkatrészek Zircről:
Termékeihez mintegy 120 fajta tartalékalkatrészt gyárt a Mezőgép zirci gyáregysége. Képünkön fakkokban sorakoznak csomagolás előtt a Pemix 1002-es, a Sterimob fertőtlenítő- és a háztáji fejőgép alkatrészei.
idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_zirci_mezogep.jpg

Zalai kőolaj:
Háromszázhúsz millió forintos költséggel épült, két év alatt elkészült olajlepárló tornyot adtak át rendeltetésének Zala megye székhelyén. Az új torony évi 400 ezer tonna nyersolajat dolgoz fel.
idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_zalai_koolaj.jpg

Fafűrészáru:
Két műszakban mintegy 250 köbméter fenyőrönköt dolgoz fel naponta a Fűrész- és Hordóipari Vállalat szolnoki gyáregysége. A fűrészelt fenyőáru nagyrészét az Erdérten keresztül értékesítik.
idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_szolnoki_fureszaru.jpg

Számítógépes távirányítás:
Üzembe helyezték Szolnokon az ország legnagyobb teljesítményű olajipari számítógépét. A komputer lehetővé teszi a teljes és mindenperces információcserét az Alföld valamennyi kőolaj- és gázmezője között.
idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_olajipar.jpg

Kályhacsempék Zalaegerszegről:
A Zalaegerszegi Kerámia és Cserépkályhagyár egerszegi üzeméből jelentős mennyiségű kályhacsempe kerül hazánk határain túlra.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_zalai_csempe.jpgMolnár József és Fehér János a kemencékből kikerült csempéket osztályozzák és szedik le a szállítókocsikról

A Magyar Televízió műsorán: Tolnay Klári-sorozat. Elsietett házasság. (1968) Magyar film. Írta: Gyárfás Miklós. Kép: Somló Tamás. Zene: Fényes Szabolcs. Rendezte: Keleti Márton. Nádor József a temetőben ismerkedett meg. Komáromi Gézánéval. A felesége sírjához ment ki Imivel, az unokájával. Nem volt öntözőkannájuk, Imi kölcsönkérte egy nénitől, aki a férje sírját ápolta. Ez a néni volt Anna. Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt. Igen, bármilyen furcsán hangzik is két nyugdíjkorhatárt elért özvegy esetében.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_basti_lajos_tahi_toth_laszlo_tolnay_klari_tordai_teri.jpgBásti Lajos, Tahi Tóth László, Tolnay Klári és Tordai Teri

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_mozi.jpg

Színházi bemutató: Jóccakát, anya! Kétszemélyes dráma, a Pesti Színház bemutatója

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_kutvolgyi_erzsebet_tabori_nora.jpgKútvölgyi Erzsébet és Tábori Nóra

Magyar könnyűzene: Benkó Dixieland Band
Las Vegastól New Orleansig címmel tartott nagysikerű koncertet a Benkó Dixieland. Két előadásra is sor került a Pécsi Nemzeti Színházban. Képünk a hangversenyen készült.
idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_benko_dixieland_band.jpg

Zorán turnén:
Az ötödik nagylemezét készítő Sztevanovity Zorán adott koncertet a Ho Si Minh Tanárképző Főiskola zsúfolásig telt dísztermében. Mai slágerei mellett az egykori Metró-sikerekből is hallhatott a közönség.
idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_zoran.jpg

Koncz Zsuzsa lemeze:
Könnyűzenei életünk egyik legjelesebb énekesnőjének, a Liszt Ferenc-díjas Koncz Zsuzsának jelent meg a közeli napokban koncertalbuma Jelbeszéd turné címmel. A nagy sikerű előadó a hazai s rockzene megteremtésén kívül a magyar költészet klasszikusainak és a kortárs költők megzenésített verseinek tolmácsolásával vált népszerűvé. A nemrégiben kiadott nagylemez zenei anyaga nem más, mint válogatás az 1984 március 25-én a Pesti Vigadóban és április 14-én a BME „E” klubjában tartott hangverseny felvételeiből. Tizenkét ismert dalt tartalmaz. Az „A” oldalon újra felcsendül az emlékezetes, régi Illés sláger a Jelbeszéd, az utóbbi hírességek közül a Mama kérlek és a Kárpáthyék lánya. A korong második fele is igazi nosztalgiát idéz. Számai között szerepelnek a Vörös Rébék, Ha én rózsa volnék, Miért hagytuk, hogy így legyen elnevezésű dalok, melyek a hetvenes évek nagy számai voltak. Többnyire a népszerű Szörényi-Bródy szerzőpáros szerzeményét tartalmazó lemez zenei rendezője Móricz Mihály. Az LP tasakjában található egy fotómontázs is.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_koncz_zsuzsa.jpgEz volt Koncz Zsuzsa első koncert albuma

Prognózis:
A Prognózis együttes a fiatal, „elsőlemezes" zenekarok közé tartozik. „Előjelek” című albumuk igen jó visszhangot kapott és ugyancsak sikeresnek mondhatók koncertjeik is.
idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_prognozis.jpg

Külföldi könnyűzene:
Az elmúlt egy hétben mind az amerikai, mind a nyugat-európai slágerlisták többségét Stevie Wonder I Just Called To Say I Love You című száma vezeti.

Ezen a héten gazdag volt a hanglemez felhozatal. Többek közt olyan előadók jelentkeztek új albummal, mint például az AC/DC ('74 Jailbreak), a Talking Heads (Stop Making Sense), a Bronski Beat (The Age of Consent), Julian Lennon (Valotte), a UB40 (Geffery Morgan), vagy épp Frank Zappa (Them or Us).

A magyar labdarúgó válogatott a Hollandia elleni világbajnoki selejtezőre készülve csütörtöktől Tatán táborozik. Mezey György szövetségi kapitány kijelölte a keretet a találkozóra. Andrusch mellett, mint második számú kapus Szendrei kapott meghívást. Nyilasi és Szokolai szombaton, illetve vasárnap csatlakozik a válogatotthoz. Kapusok: Andrusch (Bp. Honvéd), Szendrei (Ú. Dózsa). Védők: Csuhay (Videoton), Sallai, Garaba, Varga (Bp. Honvéd), Róth (Pécs), Kardos (Ú. Dózsa), Péter (ZTE). Középpályások: Nagy A., Détári (Bp. Honvéd), Csongrádi (Videoton). Csatárok: Bodonyi, Esterházy (Bp. Honvéd), Kiprich (Tatabánya), Mészáros (Pécs), Nyilasi (Austria Wien), Szokolai (Sturm Graz).

Az utánpótlás-válogatott kedden Bredában játszik a hollandokkal. Bicskei Bertalan is kijelölte keretét. Kapusok: Zsiborás (FTC), Gelei (Csepel). Védők: Turbék (ETO), Pintér (FTC), Szélpál (SZEOL AK), Fabulya (Békéscsaba), Kozma (Ú. Dózsa). Középpályások: Topor, Bognár (Haladás), Katzenbach (MTK-VM), Vincze (Tatabánya). Csatárok: Kovács K. (Bp. Honvéd), Szekeres (Békéscsaba), Magyar Zs. (Debrecen), Zsinka (FTC), Plotár (Tatabánya).

A Tatán táborozó labdarúgó-válogatott tagjai közül a pécsi Mészáros pénteken megsérült, helyére a tatabányai Plotárt hívta meg Mezey György szövetségi kapitány.

Szombaton játszottak egy VB-selejtezőt az európai 4. csoportban. Az EB-győztes francia válogatottnak - mint az előre látható volt, nem került különösebb erőfeszítésébe, hogy első VB-selejtező mérkőzésen a szerény játékerőt képviselő luxemburgi csapatot megadásra kényszerítse. Luxemburg-Franciaország 0:4 (0:4), Luxembourg, Stade Municipal de Luxembourg, 10 ezer néző. G.: Battiston, Platini, Stopyra (2).

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_luxemburg_franciaorszag_patrick_battiston.jpgBattiston már a második percben vezetést szerzett a vendégeknek

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_luxemburg_franciaorszag_yannick_stopyra.jpgA vendégcsapat a várakozásnak megfelelően, könnyedén győzött, ez Stopyra két gólja közül az egyik

Vasárnap a portugál válogatott, Chalana és Jordao nélkül is esélyesebb volt a Csehszlovákok elleni világbajnoki selejtező mérkőzésen, s a papírforma ezúttal beigazolódott. A Portóban lejátszott találkozón a házigazdák gond nélkül nyertek, s győzelmük a játék képe alapján nagyobb különbségű is lehetett volna. Hogy végül csak 2:1-re győztek, azt szokásos hibájuknak „köszönhetik”. Vezetésük birtokában leálltak játszadozni, megnehezítve saját dolgukat. Portugália-Csehszlovákia 2:1 (1:1). Porto, Estadio das Antas, 32 500 néző. G.: Diamantino, Carlos Manuel ill. Janecka.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_portugalia_csehszlovakia.jpgPortugália válogatottja a VB-selejtezőkön is igazolja kitűnő szereplését az Európa-bajnokságon, mert a második csoportban két győzelemmel vezeti a tabellát. Vasárnap Portóban Csehszlovákia csapata ellen nyert 2:1-re a portugál együttes; képünkön a győztes gól szerzője, Carlos Manuel (sötét mezben) és Rada küzd a labdáért

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_europai_2_csoport_tabella.jpg

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály vasárnapi, 12. fordulójában a Szolnok és a Nyíregyháza rangadója döntetlennel zárult, csakúgy, mint a Debreceni Kinizsi-Vác mérkőzés. A Volán hazai győzelmével pontszámban utolérte a váciakat.idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_nb_ii_gollovolista.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_nb_ii_hodmezovasarhely_baja.jpgFehér szemfüles gólja mentette meg az egyik bajnoki pontot a HMSE-nek a Baja ellenében (1:1)

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_nb_ii_dvtk_szekszard.jpgLendül Fükő lába, és a következő pillanatban már a szekszárdiak kapujában a DVTK második gólja. DVTK-Szekszárdi Dózsa 2:2

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_nb_ii_debreceni_kinizsi_vaci_izzo.jpgLászló fejéről Pleskó leszedi a labdát. Debreceni Kinizsi-Váci Izzó 1:1

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_nb_ii_soproni_se_ozdi_kohasz.jpgDercsár játékával és két góljával döntő részt vállalt a hazai győzelemben. Soproni SE-Ózdi Kohász 3:0

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_nb_ii_szolnoki_mav_mte_nyiregyhazi_vssc.jpgA szolnoki Romanek fejese a kapu mellé szállt, Rabcsák már verve volt. Szolnoki MÁV MTE-Nyíregyházi VSSC 1:1

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_nb_ii_tapolcai_bauxitbanyasz_bakony_vegyesz.jpgVeszélyes beadást tesz ártalmatlanná fehér mezes klubtársai biztosításával Palla, a veszprémiek kapusa. Tapolcai Bauxitbányász-Bakony vegyész 2:0

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_nb_ii_nagykanizsai_olajbanyasz_22_sz_volan.jpgA Nagykanizsai Olajbányász-22. sz. Volán (3:1) mérkőzés legszebb gólja: Martinkovics hanyattvetődve talál a hálóba

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_nb_ii_volan_salgotarjan.jpgA Czabán Samu téren meglepően könnyedén győzött a Volán SC a Salgótarjáni BTC ellen (3:0). László, a tarjáni kapuvédő biztos kézzel húzza le a beívelt labdát a felugró Hatvanger elöl. Balról Talapa figyeli a fejleményeket

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok_tabella.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok_duna_csoport_honved_rakoczi_se_erd.jpgA Duna-csoportban az első félidő egyetlen nagyobb eredménye Tatán: Miksi szabadrúgása a kapufáról vágódott vissza, Simon, a hazaiak kapusa már verve volt. Honvéd Rákóczi SE-Érd 1:1

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_komlo_kaposvar.jpgA Dráva-csoportban veszélyben a vendégek kapuja. Pető, a Rákóczi védője már elkésett, a labda a komlói csatár fejéről tart a kapu felé. Komlói Bányász-Kaposvári Rákóczi 1:0

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_boly_kisdorog.jpgSzintén a Dráva-csoportban a kisdorogi kapus majdnem mindent védett Bólyban, ezért is győzött csapata idegenben (1:2) a területi bajnokság 9. fordulójában. Képünkön egy fejes kerüli el a kisdorogi kaput, ez egyenlítési alkalom volt

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok_bakony_csoport_sabaria_nagykanizsai_volan_dozsa.jpgA Bakony-csoportban Holdosi (8) fejét már elhagyta a labda, a hálóba tart, ez volt a Sabaria második gólja. Balról Posta (9), Jáger (takarva), Holdosi (8), Szabó (11), Jakabfi, Vörös A. (7), Kiss. Sabaria-Nagykanizsai Volán-Dózsa 6:0

Rotterdam előtt - Tatán:

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_taktikai_ertekezlet.jpgFigyelő arcok a taktikai értekezleten

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_sallai_garaba_detari_szendrei.jpgEgy kis séta nem árt (Sallai, Garaba, Détári és Szendrei)

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_kiprich_plotar.jpgPlotár és Kiprich Tatán, az edzőtáborban. Mindketten a hollandok ellen készülő magyar válogatott keretének tagjai

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_sandor_imre.jpgSándor Imre kettős szerepben

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_andrusch_peter_kiprich_kardos.jpgA jó étvágyhoz - jó ebéd. Andrusch, Péter Kiprich és Kardos

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_kiprich_szendrei.jpgUtazás előtt az utolsó edzés a tatai táborban: 11-es rúgások gyakorlása. Kiprich most is szigorú végrehajtó, Szendrei hiába vetődik

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_kardos_sallai.jpgNem divatbemutatóra, csak egymás elleni játékra készülnek. Kardos és Sallai a fehértrikós csapatban vállalt szereplést

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_varga_jozsef.jpgAz utolsó igazítás, edzésre indulás előtt: Varga József új „csukát” ölt

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_kardos_peter_andrusch.jpgHárom legény és egy zsák labda. Kardos és Andrusch szállít, Péter: tartalékban

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_detari_tajti.jpgDétári elhúzna, de bizony masszív és remek védőre lel Tajti József személyében

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_szendrei_jozsef.jpgSzendrei most is magabiztos, mint mindig

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_mezey_gyorgy.jpgMezey György szövetségi kapitánynak akad gondja elég, s igy nem meglepő, hogy a dán királyfi, Hamlet pózában láthatjuk

A szerda esti holland-magyar válogatott mérkőzés prológja az utánpótláscsapatok (21 éven aluliak) keddi EB-mérkőzése volt Bredában.
idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_utanpotlas_eb_selejtezo_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_utanpotlas_eb_selejtezo_merkozes_csapatkep.jpgEz az együttes szenvedett 0:1 arányú vereséget az első mérkőzésén a hollandiai Bredában. Balról: Fabulya, Zsiborás, Boda, Kovács K., Turbék, Katzenbach, Zsinka, Topor, Bognár Zs., Szélpál, Pintér

Szerdán gyér érdeklődés mellett - mindössze 2500 néző foglalt helyet a lelátón - a csehszlovák Matusik bíráskodásával kezdődött Békéscsabán az idei első KK-találkozó.
idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_kk_bekescsaba_iskra_bugojno.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_kk_bekescsaba_iskra_bugojno_kerekes_radovics.jpgRadovics és Kerekes zászlót cserél - ezzel megkezdődött az 1984-85. évi KK-sorozat

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_kk_bekescsaba_iskra_bugojno_mohacsi.jpgLadics és Petrinovics szolgálatkészen lest jelez, pedig a kép egyértelműen bizonyítja, hogy Mohácsi egyenlítő gólja teljesen szabályos

A csoport másik találkozóján Bergamóban Atalanta-Banik Ostrava 0:0.

Szerdán nemcsak a rotterdami Hollandia-Magyarország labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzést játszották Európában, a kontinens további nyolc városában volt a tét az 1986-os mexikói vb-re szóló repülőjegy. A hét európai csoport közül csak a 4.-ben volt „szabadnap” igaz, itt is csak azért, mert szombaton játszották a Franciaország-Luxemburg találkozót, s szombaton már következik az NDK-Jugoszlávia összecsapás. Az 1. csoportban most kezdődnek a küzdelmek, máshol már korábban megtörtént a rajt.

1. csoport:
Lengyelország-Görögország 3:1 (0:1). Zabrze, 15 000 néző. Gólszerző: Dziekanowski (63. és 79. p.), Smolarek (61. p.). ill. Mitropulosz (34. p.). Antoni Piechniczek lengyel szövetségi kapitány - saját bevallása szerint - jeges rémülettel a szívében hallgatta a zabrzei publikum füttykoncertjét. Egy óra elteltével vezettek a görögök. Aztán a veterán Smolarek egyenlített, majd következett Dariusz Dziekanowski. A Widzew Lodz ifjú csillaga negyedórán belül kétszer is betalált, ünneppé varázsolva a készülőben lévő temetést.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_lengyelorszag_gorogorszag_nikos_anastopoulos_zbigniew_boniek.jpgNikos Anastopoulos and Zbigniew Boniek csatája

Belgium-Albánia 3:1 (0:0). Brüsszel, 20 ezer néző. G: Claesen, Scifo, Voordeckers, ill. Omuri. A 11-est hibázó belgák nem akartak hinni a szemüknek. A befejezés előtt hat (!) perccel még döntetlenre állt a sétagaloppnak hitt, majd öldöklő küzdelemre fordult mérkőzés. Ekkor Vincenzo Scifo megszerezte első válogatottbeli gólját, majd a 88. percben Eddy Voordeckers javított valamelyest a nézők zilált lelki állapotán.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_belgium_albania_nico_claesen.jpgNem csak Nico Cleasen szenvedett, hanem a teljes belga válogatott


Klikkeljenek a Megtekintés a YouTube-on linkre. Akkor meg tudják nézni

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_europai_1_csoport_tabella.jpg

2. csoport:
NSZK-Svédország
2:0 (0:0). Köln, 60 ezer néző. G: Rahn, K. H. Rummenigge. Itt is a hajrára maradt a döntés. Uwe Rahn, a Mönchengladbach 22 éves újonca (csak névrokona az 1954-es világbajnok Rahnnak) a 75. percben vetett véget a kínzó idegfeszültségnek. A cserejátékos 20 másodperces működés után lőtt gólt! A lefújás előtt két perccel olyasmi történt, ami nagyon régen nem: Rummenigge meseszép góllal idézte fel régi énjét. A kezdeti sikert kiaknázandó a szövetség máris lépett. Herman Neuberger elnök bejelentette, hogy tetemesen megnövelik a válogatottak VB-prémiumát. Ha az együttes sikerrel veszi a selejtezőbeli akadályokat, úgy a minden találkozón szerepeltek akár 32 ezer márkát is kaphatnak - fejenként.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_nszk_svedorszag_uwe_rahn.jpgA csereként beálló Uwe Rahnnak 20 másodperc kellett a gólhoz

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_europai_2_csoport_tabella_2_1.jpg

3. csoport:
Anglia-Fi
nnország 5:0 (2:0). London, 48 ezer néző. G: Hateley (2), Woodcock, Robson, Sansom. VB-selejtezőn a Wembley-stadionban még sosem volt ilyen kevés néző! Bobby Robson együttese ennek ellenére teljesítette a célt. Győzelemmel, méghozzá nagy gólkülönbségű győzelemmel rajtolt. „Hateley a hős” - írja a Daily Mail, „Le a kalappal Hateley előtt” - így a Daily Express. Valóban Mike Hateley, a Portsmouth-tól a Milanhoz szerződött nyurga csatár volt a „szög”, amelyre a szakvezetés ezt a találkozót „ráakasztotta”. A finnek megfelelő partnernek bizonyultak. Csak védekeztek, azt is gyengén. Az angolok 34 gólszerzést kísérletére néggyel válaszoltak. Bobby Robson kapitány: „Szórakoztató, jó játékkal fokozatosan visszacsalogatjuk a közönséget...”

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_anglia_finnorszag_rautiainen_hateley_petaja.jpgHol lehet a labda? Csodálkozó tekintetek a Wembley-ben, az Anglia-Finnország találkozón. Balról: Rautiainen, Hateley, Petaja

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_europai_3_csoport_tabella.jpg

6. csoport:
Svájc-Dánia 1:0 
(1:0). Bern, 38 ezer néző. G.: Barberis. Talán a legnagyobb meglepetés. A dánok sokat kényelmeskedtek, döntetlenre játszottak. Aztán Barberis „megtorolt” egy durva védelmi hibát, és a hajrában már hiába rohamoztak a skandinávok.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_svajc_dania_molby_olsen_geiger.jpgGeiger lő kapura Mölby és Morten Olsen között

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_svajc_dania_quist_olsen_egli.jpgOle Quist, a dán kapus megszerzi a labdát a svájci Andy Egli elől (középen), mellette Morten Olsen

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_svajc_dania_umberto_barberis.jpgUmberto Barberis gólöröme

Norvégia-Írország 1:0 (0:0). Oslo, 12 500 néző. G.: P. Jacobsen. Az angol, olasz és portugál liga kitűnőségeit (Lawrenson, Moran, Hughton, Brady, Stapleton, Robinson, Walsh) felvonultató írek veresége nem várt fordulat. A szaksajtó kiváltképpen Stapleton beállítását nehezményezi. A Manchester United csatára öthónapos kényszerpihenő után most játszott először. Csapnivalóan. A Sun megállapítja, hogy az ír válogatott remek erőkből áll, de mint csapat - egyelőre - korántsem az igazi.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_norvegia_irorszag_liam_brady.jpgLiam Brady, az egyik fecske, aki ma nem csinált nyarat

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_europai_6_csoport_tabella.jpg(Sajnálatos, hogy ez a tabella nem maradt így a végére... - a szerkesztő megjegyzése)

7. csoport:
Spanyolország-Wales 3:0 
(1:0) Sevilla, 30 ezer néző. G.: Rincon, Carrasco, Butragueno. Rush egyelőre a Liverpool tartalékcsapatában próbálgatja operált lábát, így a spanyoloknak nem volt kitől tartaniok. Wales ennek ellenére derekasan küzdött. A 33. percig nyílt maradt a találkozó, hiszen ekkor szerezte Carrasco a második gól. A sevillai est hőse címet Neville Southall, a walesiek kapusa kapta. Szemtanúk szerint az Everton 26 éves „hálógondnoka” fenomenális teljesítményt nyújtott, de ahogyan a Daily Express fogalmaz „Southall super show-ja sem bizonyult elegendőnek”. Mindeneseire a brit szurkolók sajnálhatják, hogy a televíziós sztrájk miatt nem csodálhatták meg Southall bravúrsorozatát. Az ITV-társaság szerkesztő bizottsága beszüntette a munkát, mert az új, drága technológia bevezetésére készülő cég a kért 30 százalék helyett csak 15 százalékos béremelést helyezett kilátásba. Így azután elmaradt szerdán este a szokásos Midweek Sports Special című összefoglaló is.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_spanyolorszag_wales_senor_vaughan.jpgJuan Antonio Senor küzdelme Vaughannel

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_spanyolorszag_wales_philip_gordillo.jpgElkeseredett küzdelem a walesi-spanyol VB-selejtezőn. A spanyol Gordillo elől ezúttal Phillips rúgja el a labdát

Skócia-Izland 3:0 (2:0). Glasgow, 18 ezer néző. G.: McStay (2), Nicholas. Jock Stein skót kapitány hazardírozott: Wark, a Liverpool ásza helyeit McStay, a Celtic 20 esztendős középpályása kapott bizalmat. A fiatalember két góllal támasztotta alá Stein mester váratlan döntésének helyességét. Az est különlegessége Kenny Dalglish, a 95-szörös válogatott volt. Rettenetes igyekezettel próbálta bebizonyítani, hogy igenis helye van a Liverpool kezdőcsapatában. Fagan ugyanis legutóbb még a cserepadra sem ültette le! Dalglishsal ilyen szégyen nem esett meg az elmúlt nyolc évben. A 33 éves csatár a nem túl fényesre sikeredett bizonyításban úgy kimerült, hogy a második félidőre le kellett cserélni. Tony Knapp. az izlandiak menedzsere: - Csak ültem és csodáltam, milyen remekül futballoznak a skótok. Simán megszerzik a csoportelsőséget.

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_skocia_izland_mcstay.jpgWillie McStay a második gólját szerzi

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_europai_7_csoport_tabella.jpg

És akkor lássuk a lényeget, a Hollandia-Magyarország VB-selejtezőt!
Tizenhét esztendő után újra a holland újságok sportrovatainak élére került a magyar labdarúgó-válogatott. Ennyi ideje nem találkozott a két nemzeti tizenegy, érthető tehát a szerdai találkozót megelőző érdeklődés. Kees Rijvers szövetségi kapitány a magyarok két mérkőzéséről (Mexikó, Ausztria) nyilatkozott, Nyilasi Tibor interjúját közölte a Voetbal International, most pedig kiküldött tudósítók Tatáról küldtek beszámolókat. Valamennyi írásból kicsendül a magyar labdarúgók iránti tekintély, s mint a válogatott játékmestere, a 33 éves Kerkhof kifejezte: „Nem lehet a magyarokat félvállról venni, különösen az osztrákok elleni 3:1 után.” A De Telegraaf szakírója szerint a holland labdarúgás jövője a szerdai találkozó eredményétől függ, mindenáron ott kell lenni Mexikóban, ezért győzni kell.

Nem éppen izgalmak nélkül fejeződtek be kedden az utolsó előkészületek, kezdődhet a világbajnoki selejtező. A csapatok megtartották az utolsó edzést, a hollandoknál meglehetősen ingerült vitát váltott ki, hogy van de Kerkhof, aki civilben a Philips cégnél érdekelt, nem volt hajlandó felvenni olyan mezt, amelyen a japán Sony gyár reklámja volt. (A szövetséget viszont szerződés köti, tekintélyes summa erejéig, hogy ilyen szerelésben játszik a válogatott.) Aztán mégiscsak engedtek a játékosnak - mondván, edzésről van szó -, és a csapatkapitány másféle trikóban gyakorolt. Nem tudott azonban megegyezni a szövetség és a holland televízió. A szövetség csak akkor volt hajlandó engedélyezni az egyenes közvetítést, ha valamennyi belépő elkelt. Márpedig a 62 ezres stadionban még 10 ezer jegy kedden eladásra várt. Ezért a szurkolók izgultak, mi lesz a szerdai egyezkedés vége.

A magyar válogatott ebédje kedden kihűlt a Maas folyó partján levő, előkelő Delta Hotelben. A ferihegyi indulásnál kiderült, hogy Amszterdam a köd miatt nem fogad gépet, majd egyórai várakozás után végül megjött a felszállási engedély, ám mivel a holland főváros fölött a látási viszonyok nem javultak, így Rotterdamban landolt a repülő. A késés nem módosított a kapitány elképzelésén, ebéd, pihenő, és este a mérkőzés színhelyén ismerkedtek a játékosok a Feyenoord-stadionnal. 

- Tisztában vagyok azzal, hogy milyen lesz a légkör, de nem fogunk megijedni - mondta Mezey György szövetségi kapitány. - Az összeállítás ugyanaz, mint az osztrákok ellen a szünet után volt.

Túl az előkészületeken egyértelműnek látszik a két csapat taktikája. A hollandok célja hazai pályán csak az aktív, rohamozó, támadó játék lehet. Erre utal az is, hogy az együttesben, több a csatár, mint a védő és középpályás. Kees Rijvers szövetségi kapitány nem is titkolta haditervét: - Csak úgy nyerhetünk, ha rákényszerítik saját játékstílusunkat a magyarokra. Ez pedig a céltudatos, széleken vezetett, gyors támadásvezetés lehet - mondta. (Azt már csak a beavatottak tudják, hogy a beállós Rijkaard őrzi majd Nyilasit.)

Hollandia ellen eddig a következő hét mérkőzést játszattuk: 1930. VI. 8. Budapest 6:2 (3:0) barátságos. 1933. III. 5. Amszterdam 2:1 (1:1) barát­ságos, 1939. 11. 26. Rotterdam 2:3 (1:1) barátságos, 1961. IV. 30. Rotterdam 3:0 (3:0) VB-selejtező, 1961. X. 22. Budapest 3:3 (2:2) VB-selejtező. 1966. IX. 7. Rotter­dam 2:2 (0:1) EB-selejtező, 1967. V. 10. Budapest 2:1 (2:0) EB-selejtező. Mérlegünk: 4 magyar győzelem, 2 dön­tetlen és 1 vereség. Gólarány: 20:12 ja­vunkra.idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_5.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_6.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_garaba_nagy_antal.jpgA hosszú út állomásai. Garaba és Nagy a hollandok gyűrűjében

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_garaba_kieft.jpgKieft, a hollandok jobbszélsője Garaba mellől fejeli a gólt

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_golorom.jpgBentvan az egyenlítő gólunk, Kiprich (7), Róth és Détári ünnepelnek

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_andrusch_jozsef.jpgEz a labda is Andrusché

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_esterhazy_marton.jpgEsterházy a magyarok második gólját lövi

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_nyilasi_nagy_antal.jpgNyilasi és Nagy Antal (9) csatája

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kiprich_silooy.jpgKiprich (fehérben) és a holland Silooy csatája a partvonalon

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_spelbos_nyilasi.jpgSpelbos üldözi Nyilasit

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_roth_nagy_antal.jpgRóth és Nagy Antal határozottan védekezik

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kiprich_silooy.jpgRijkaard bombafejese nyomán a bal sarokra tartott a labda, de Andrusch óriási bravúrral a kapufa mellé tenyerelte

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kispad.jpgA magyar kispad Rotterdamban. Balról: Sándor Imre gyúró, Egervári Sándor, dr Mohácsi János orvos, Mezey György szövetségi kapitány, Tajti József edző

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_varga_jozsef.jpgTizenegyes. Varga lő... No de ne folytassuk, hisz így is győztünk egy nagy ellenfél otthonában

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_esterhazy_marton_2.jpgEsterházy, az oly sokáig emlékezetes győztes gól szerzője, itt éppen az egyik védőt, Wijnstekerst cselezi ki

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_gyoztunk.jpgGyőztünk!

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_mohacsi_mezey_tajti_egervari_szedrei.jpgÍgy örült a stáb, amikor már biztos volt a győzelem. Mohácsi doktor, Mezey kapitány, Egervári, Tajti és Szendrei a rotterdami gála megannyi kispados résztvevője...

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_unnep.jpgÍgy ünnepelt a mérkőzés után a Rotterdamban Hollandia ellen győztes magyar csapat

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_fazekas_tajti_both_pancsics.jpg„Ez a csapat életem egyik legszebb mérkőzésével ajándékozott meg.” Fazekas László nem akármilyen 90 percet látott. Tajti József edzővel és Páncsics Miklós főtitkárral - már az öltözőben - érthetően örül, a háttérben Both József, a váci sikertréner, aki nagyon jól megfigyelte a hollandokat

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_andrusch_nyilasi.jpgAndrusch útban a medencébe, középen az egyik bedobó, Nyilasi

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_szepesi_gyorgy.jpgA legboldogabb magyar. Szepesi György, az MLSZ elnöke - lenge magyarban

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_furdozes.jpgHa nem is a hullámzó Balaton, de a hullámzó rotterdami medence tetején így landol egy magyar legény

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_andrusch_kardos.jpg„Győztünk, öreg!!!! Érted? Győztünk!!!!" Kardos és Andrusch a legintimebb kettesben

idokapszula_nb_i_1984_85_hollandia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_sandor_tubi.jpgUraim, ki, mit parancsol? Sándor Imre gyúró már a győzelmi italt szervírozza a medencébe. Nyilasi, Kardos, Esterházy, Sallai, Csongrádi és Varga ilyen kiszolgálásban régen részesült

A holland lapok nagy csalódásról írtak. A De Telegraaf megállapítása: „A magyarok minden tekintetben jobbak voltak, számunkra Mexikó egy csapásra távolinak látszik, hacsak nem sikerül valami bravúr. Nagy árat kell fizetni azért a tévedésért, hogy a magyarok játékerejét lebecsültük."

Hollandiában mielőbb szeretnék elfelejteni a szerda estét, amely viszont a magyar játékosoknak nagyon szép és felejthetetlen volt.

A hírügynökségek közül az AFP megjegyzése, hogy a magyarok csapatjátékban mesteri teljesítményt nyújtottak, csupán a támadások voltak olykor pontatlanok. Az AFP szerint a hollandok Kieft gólja után azt hitték, hogy övék a babér, de tévedtek, és a végén örülhettek, hogy minimális vereséggel megúszták. A Reuter úgy véli, hogy mindkét csapat támadó futballt játszott, s ebben a küzdelemben a magyarok voltak a jobbak. A hollandok egyetlen mentsége, hogy az átszervezés korszakát éli a válogatott.

A Szivárvány Kereskedelmi Vállalat által meghirdetett Szivárvány Kupa második fordulójára 32 szerkesztőség küldte el szavazatait, s osztályozta a labdarúgó-válogatott játékosokat 1-től 10-ig. A hollandok elleni vb-selejtező után a következő sorrend alakult ki: 1. Andrusch 269, 2. Détári 251, 3. Esterházy 247, 4. Róth 232, 5. Kardos 225, 6. Nyilasi 212, 7. Csongrádi 211, 8. Kiprich 198, 9. SaIlai 196, 10-11. Garaba 190, Varga 190 12. Nagy 186 pont.

Két mérkőzés után az összetett versenyben a sorrend: 1. Détári 471, 2. Andrusch 450, 3. Esterházy 448, 4. Kiprich 428, 5. Kardos 423, 6. Róth 398, 7. Sallai 396, 8. Nagy 393, 9. Nyilasi 381, 10. Garaba 373, 11. Varga, 371, 12. Csongrádi 211, 13. Csuhay 132. Az utóbbi két játékos csak egy mérkőzésen szerepelt.

Hétvégén már jön a 8. forduló, az alábbi párosításokkal:

Bp. Honvéd - Videoton
Haladás - Ú. Dózsa
Csepel - DMVSC
Ferencváros - Pécsi MSC
SZEOL AK - Rába ETO
MTK-VM - Békéscsaba
Tatabánya - Eger
ZTE - Vasas

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6516774012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2022.01.18. 14:53:44

A laktanyában néztük, de - ha jól emlékszem - engem az öreg katonák szívatásból kizavartak a körletből valami külső munkálatra...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2022.01.18. 15:16:26

@maribor_: Laktanyában? Ne viccelj! Sötétben is lehet alakulóteret söpörgetni! :)

maribor_ 2022.01.24. 17:59:25

@Frady Endre: Amíg Ponomarjov elvtárs él és virul, baja senkinek nem, eshet.

maribor_ 2022.01.24. 21:02:44

@Frady Endre: Nincsen hideg, nem fázunk, Ponomarjov elvtársunk!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2022.01.24. 21:07:19

@maribor_: Hűha, ez a Ponomarjov valami lokálisan világhírű elvtárs lehetett! Gondolom, egy időben ő is integetett a többi matuzsálemmel együtt a Vörös téri pódiumról november hetedikén. :)
süti beállítások módosítása