Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Csoda a Serie A-ban

2017.05.29. 14:51 sjose

Egy fordulóval a bajnoki zárás előtt már biztossá vált, hogy idén is a Juventus nyeri a bajnokságot. A torinóiak minden eddigi rekordot megdöntve zsinórban hatodszor végeztek az első helyen. Visszatekintésünkben az idei Serie A küzdelmeit vesszük górcső alá. Többek között arra keressük a választ, hogy melyik csapatok teljesítettek erejükön felül illetve alul, miért nincs egy Leicester féle váratlan esélyes az olasz calcioban, melyik olasz kisváros szállította a bajnokság idei csodáját és végül megtippeljük a jövő évi bajnokot. Tartsanak velünk!

Szólj hozzá!

Az NB I zárórájának margójára

2017.05.28. 18:43 Vágó.János

Véget ért az NB I 2016/17-es idénye, az elmúlt évek legizgalmasabb finisével. Ha egy forgatókönyv-író stáb összeült volna, ők sem tudtak volna drámaibb programot alkotni a zárófordulóra. Nem elég, hogy régen látott helyzet állt elő a bajnoki címért folyó küzdelemben és két klub azonos pontszámmal várta a zárómeccset, amelyen pont egymás ellen kellett megküzdeniük, de a kiesés elleni csatában is három patinás, magyar szinten nagy csapat próbált mindenáron megmenekülni. Az már csak hab a tortán, hogy az országot mindig lázban tartó Ferencváros-Újpest derbi is erre a napra jutott, és az a példátlan furcsa helyzet is előállt, hogy nem ez az örökrangadó volt az érdeklődés középpontjában!

kupa.jpg

Kispesti csók- és gólkirályok - foto: www.boon.hu

3 komment

Időkapszula: NB I. 1981/82 9. forduló

2017.05.26. 12:05 maribor_

1981. október 7., a hónap második szerdája

idokapszula_nb_i_1981_82_9_fordulo_beszelo_1.jpgMegjelenik a Beszélő című szamizdat

Szólj hozzá!

Telt ház, pénzeső

2017.05.25. 20:23 Rich.mond

Ki ne hallott volna arról, hogy a zárófordulóban két bajnoki labdarúgó mérkőzést is telt ház előtt rendeznek majd? (Na ugye! Fogja majd erre mondani az MLSZ-funkcionárius, hiába lesz így is minden idők legkevésbé látogatott pontvadászata). Mivel a Diósgyőr-Debrecen kiesési rangadót semleges pályán, Mezőkövesden rendezik, ezért csak a Budapest Honvéd - Videoton párosítást vizsgáljuk meg szigorúan jegyértékesítési szempontból. Sok adat áll a rendelkezésünkre - bár utólag ki fog derülni, hogy még így sem elég a pontos számításokhoz.

Ismert a Bozsik-stadion alaprajza, ismert a székek száma a szektorokban és ismertek a jegyárak. Nosza, akkor osszunk-szorozzunk!

1457121429_bozsik_stadion_alaprajz.jpg

3 komment

Szurkolóbarát hétvége Lengyelországban

2017.05.24. 10:36 miller draft

A rájátszás szeszélye folytán végre előfordulhatott az a ritka együttállás, hogy egyazon hétvégén otthon játszott mindkét krakkói csapat, erre csapott le néhány megszállott meccsrejáró.  Gyors egyeztetések után már ki is alakult a csapat, ami útra kelt a kies Krakkóba, a történelmi lengyel fővárosba, hogy megtekintse a Ruch Chorzów illetve Pogon Szczecin vendégjátékát.

cracovia_felido_3.jpg

Szólj hozzá!

Időkapszula: NB I. 1981/82 8. forduló

2017.05.23. 12:19 maribor_

1981. október 2-3-4., a hónap első hétvégéje

idokapszula_nb_i_1981_82_8_fordulo_headlines.jpgA Hungarovin etyeki célgazdaságában, ahol a Törley-pezsgőhöz termelik az alapanyagot, géppel szüretelik a beérett szőlőt.

5 komment

Éljenek az osztályozók!

2017.05.22. 14:01 sjose

A napokban a bajnoki küzdelmek Európa-szerte véget érnek, így izgalmakat már csak az osztályozók tartogatnak. Összeállításunkban a rájátszások történetét szemezgetve próbáljuk megtippelni a jövő évi élvonalbeli csapatokat az európai top ligákban.

Hamburgi extázis: egy újabb év a Bundesliga 1-ben! (Forrás: The Guardian)

2 komment

Francia thriller - kispesti főszereplővel

2017.05.21. 14:45 sjose

Új sorozatunkban az öt európai élbajnokság (olasz, spanyol, angol, német és francia) második vonalába látogatunk el, felidézünk sorsdöntő pillanatokat és bemutatjuk a feljutó csapatokat. Elsőként a francia Ligue 2-t tekintjük át, ahol péntek este az utolsó kapura lövés teljesen felborította az addigi feljutási sorrendet.

Az idei francia másodosztály mezőnyére a kiegyensúlyozottság volt jellemző. A klubtulajdonosok nem kapkodtak a kispadokkal, a 18 csapatból mindössze a négy, kieséstől fenyegetett klub (Laval, Auxerre, Red Star és az Orleans) kispadján történt idő előtti váltás. A mezőnyben több egykori bajnok csapat szerepelt, a Reims, az Auxerre, a Sochaux, a Lens és a Strasbourg, bár feljutásra igazán csak az utóbbi kettőnek volt esélye.

A kiegyensúlyozott mezőnyt mi sem jellemzi jobban, mint hogy a 34. forduló az első és a hatodik helyezettet mindössze két pont választotta el. A Strasbourg és az Amiens újoncként igyekezett ismét egy osztályt ugrani, míg a Troyes egy évi távollét után szeretett volna visszakerülni az élvonalba. A sokáig feljutó helyen álló Brest és Reims visszaesett a hajrára.

A feljutás már tavaly is drámai hajrában dőlt el, amikor is a Metz és a Le Havre azonos pontszámmal és egyformán +15-ös gólkülönbséggel zárt, mögöttük a Red Star 1 ponttal lemaradva. Akkor a metzi vörösök örülhettek, mivel kettővel több szerzett góljuk volt. Pedig az egymás elleni eredményben a Le Havre volt jobb. Bese Barnabás akkor még épp nem volt a Le Havre játékosa, a nyári EB után került a kikötővárosba.

A sorrend az utolsó forduló előtt az alábbi volt:

  1. Strasbourg 64 pont
  2. Amiens 63 pont
  3. Troyes 63 pont
  4. Lens 62 pont
  5. Brest 62 pont
  6. Nimes 62 pont

Az utolsó forduló párosításai között nem volt közvetlen párharc a riválisok között, az alábbi meccsek döntötték el a két közvetlen feljutó és az osztályozós hely sorsát:

Strasbourg – Bourg en Bresse Peronnas

Sochaux – Troyes

Laval – Nimes

Brest GFC Ajaccio

Lens – Niort

Reims – Amiens

Bár a Lens és az Amiens korán vezetést szerezve egymást váltotta az első helyen, a Strasbourg bajnokesélyeshez méltóan a 18. percre eldöntötte a bajnoki cim sorsát. Kader Mangane találata és Kevin Hoggas öngólja három perc alatt lerendezett minden fontos kérdést és a színültig megtelt Meinau stadion közönsége önfeledten ünnepelte a klub újjászületését és visszatérését a purgatóriumból a francia élvonalba.

11 év után tért vissza a Strasbourg az élvonalba (Forrás: rcstrasbourgalsace.fr)

3 komment

Debrecenbe kéne menni II.

2017.05.19. 09:22 Rich.mond

Ugye mekkorát változott a világ, mióta megjelent ez a bejegyzés a blogon

Pedig csak három év telt el. Akkor a teljesen szétesett, kieséstől éppen, hogy megmenekülő Honvéd vizitált a bajnokavatóra készülő, húszezer szurkolója által támogatott Loki oroszlánbarlangjában – amely ráadásul akkor az elmúlt tizenkét szezon alatt csak kétszer nem állhatott dobogóra, egyértelműen a korszak legdominánsabb csapata. Semmilyen jel nem utalt arra, hogy ezt a pozícióját bármi is fenyegetné, ráadásul pont akkor kapott egy szép új stadiont, amit rövid idő alatt kétszer is megtöltöttek a Loki hívei.

Most a DVSC menekül a másodosztály rémétől és talán a Honvéd-szurkolók ünnepelhetik a lassan negyedszázada várt aranyukat. Idén a Nagyerdőben nem lesz nyomasztó a piros-fehér drukkerek létszámfölénye sem. Bár a nagy tét és a várhatóan kellemes tavaszi idő végre kicsalhatja a stadiont újabban alig-alig látogató hajdúságiakat, addig a kispestiek invázióra készülődnek és egészen biztosan meg fognak tölteni egy különvonatot.

kulonvonat.jpg

Jön a vonat, megy a vonat... (az utazásnak Facebook-eseményt is kreáltak)

Szólj hozzá!

Időkapszula: NB I. 1981/82 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 1. forduló, 2. kör

2017.05.16. 12:22 maribor_

1981. szeptember 30., A hónap a hónap utolsó napja

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_2_kor_bill_shankly.jpgElhunyt Bill Shankly

1 komment

Három csík és százmillió euró

2017.05.15. 17:00 Fradista Utazó

A Real Madrid évtizedek óta a világ egyik legnagyobb klubja. A spanyol bajnokság televíziós közvetítése szerte a világban, valamint az európai élklubok számára korábban elképzelhetetlen megjelenési lehetőséget biztosító Bajnokok Ligája azonban már-már felfoghatatlan magasságokba emelték a királyi csapatot.

real_adidas_bus_1.jpg

Bajnoki cím ünneplése Madridban. Fotó: hola.com

Szólj hozzá!