Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Kíváncsiak még az emberek a Fradira?

2017.08.21. 10:08 Vági Márton

Történt, hogy a Pécsi Tudományegyetem fennállása 650. évfordulóját ünnepli, ennek örömére számtalan programot szervez az egyetem vezetőssége és a hallgatók egyaránt. Az egyik ilyen program egy gálamérkőzés a Ferencvárosi Torna Club labdarúgó csapatával, amin a PEAC és a PMFC játékosai néznek majd szembe Böde Daniékkal. Többek közt én kaptam azt a megtisztelő, és egyre nehezebbnek tűnő feladatot, hogy toborozzak embereket a meccsre, de vajon 2017-ben kíváncsiak még egyáltalán az emberek a Fradira?

Sokat nem kell visszamennünk időben, ha azt mondom, hogy korábban vidéken szinte népünnepély volt, ha ilyen-olyan okból a helyi csapat legjobbjai megmérkőzhettek a Ferencvárossal. Garantált volt a teltház mindenhol, mindenki kíváncsi volt a Fradira. És nem csak az Albert, nem csak a Nyilasi, hanem még a Lipcsei vezette Fradira is. Az NB II-ben is - főleg az első évben - szinte mindenhol teltház volt, a Ferencváros vendégszereplésekor. Persze egy jubileumi gálameccs nem egy tétmeccs, és az időpont sem igazán szurkolóbarát (augusztus 31., délután három óra, PMFC stadion), de már most látom, hogy nem lesz könnyű rávenni az embereket, hogy ugyan nézzék már meg Sternbergéket.

Pedig nagyjából egy év telt el azóta, hogy a PMFC-Fradi II mérkőzésen, a harmadosztályban gyakorlatilag teltház előtt játszhattak a felek. Leszámítva a pécsieket, és néhány nagyon fanatikus fradistát, szerintem egy ember se tudna egy játékost se felsorolni a két csapatból, mégis egy harmadosztályú bajnokin voltak annyian, mint amennyien egy komplett első osztályú fordulóban szoktak. Az ok a hangulat. Az, ami kivonzza az embereket a stadionba. Mert a pályán - legyen szó bármelyik magyar csapatról - gyenge, maximum jóindulattal közepes képességű játékosok kergetik a labdát. 2017 van, aki minőségi, jó focit akar látni, az egy kattintással bármelyik top liga meccsét nézheti. Viszont a mérkőzések hangulatát csak élőben lehet átélni. És a hangulathoz szurkolótáborra van szükség, optimális esetben két szurkolótáborra. Innentől kezdve kvázi egyszerű a helyzetem (közelről sem az…).

Csak el kell érjem, hogy a Fradi-szurkolók hétköznap kora délután leutazzanak egy gálameccsre Pécsre, és, hogy a pécsi fanatikusok szurkoljanak egy olyan csapatnak, ami 100%-ig nem a sajátjuk (hiszen nem csak PMFC, hanem PEAC játékosok is pályára fognak lépni). Nyilván ez egy elég lehetetlennek tűnő küldetés, még akkor is, ha részünkről nincs akadálya annak, hogy a zöld-fehér szurkolók belépjenek a stadionba. Egyszerűbb lenne a helyzetem, ha a mérkőzés szombat este lenne, ha esetleg előtte, utána lenne valamilyen koncert, ami még inkább becsalogatná a nézőket a stadionba.

Lehet, tévedek, és lehet, hogy a végén a ferencvárosi fanatikusok nélkül is több ezren fognak kilátogatni, hogy élőben lássák Geráékat, de jelenleg azt gondolom, hogy elsősorban a hangulat az, amire a emberek kíváncsiak, és nem a pályán történtekre. Mindenesetre 2017.augusztus 31-én választ kapunk a fenti kérdésre: kíváncsiak az emberek még a Fradira?

peac.jpg

Címkék: Fradi PMFC


1 komment

Bíró a bírónak farkasa

2017.08.16. 11:36 Szegedi.Péter

_ezert_nem_jartak_a_csaladok_meccsre_sorozatkep_vegleges_2.jpg

Az elmúlt években sokszor hallhattuk, hogy a szurkolók tartják vissza a családokat, „békés polgárokat” a magyar bajnoki mérkőzések látogatásától. Sorozatunkban korabeli tudósításokra támaszkodva mutatjuk be, hogy az erőszak a kezdetektől fogva része volt a magyar futball mindennapjainak. Az embereket ez mégsem tartotta távol a stadionoktól, hisz még igazi futballt láthattak...

Szólj hozzá!

Időkapszula: NB I. 1981/82 16. forduló

2017.08.15. 12:35 maribor_

1981. november 28., a hónap utolsó szombatja

idokapszula_nb_i_1981_82_16_fordulo_forum_hotel.jpgBudapest új ékköve a Fórum Hotel

3 komment

Búcsú Európától

2017.08.14. 18:00 Püspök utcai gombaszedő

Miközben kupacsapataink sorra búcsúznak Európától lehetőleg még nyáron, nyugaton ezt a játékot is nagyobb tétre játsszák: a britek például az egész országukkal. Hogy ez vajon jó ötlet-e vagy nem, és hogy miért nem, azt nem tisztünk kommentálni, de megpróbálhatjuk megtippelni, hogy milyen hatással lehet mindez a futball világára.

brexiteer.jpgHa a tipikus Brexit szavazót keressük, ez az első Google találat. (fotó: mirror.co.uk)

tovább »

Címkék: anglia


Szólj hozzá!

Időkapszula: NB I. 1981/82 15. forduló

2017.08.10. 16:59 maribor_

1981. november 25., a hónap utolsó szerdája

idokapszula_nb_i_1981_82_15_fordulo_mavica.jpgAz első nem papíralapú (digitális) fényképezőgép

Szólj hozzá!

Pest-megyei mesék

2017.08.09. 15:12 Rich.mond

Legutóbbi bejegyzésünkben a megyei labdarúgás alsóbb szintjein néztünk szét - ott csokorba szedtük a megyei-focival kapcsolatos írásainkat, ezeket most is jó szívvel tudjuk ajánlani. Most azonban a negyedik vonalba kalauzoljuk el önöket, azon belül is legnépesebb megyénk, Pest-megye első osztályába. Ugyanis nem mindennapi izgalmakat várunk ezen bajnokság rövidesen (egészen pontosan ezen hétvégén) kezdődő küzdelmeitől. Lesznek bőven régi ismerősök, egykoron szebb napokat látott városok csapataiból sem lesz hiány. Ám már megjelentek az ambiciózus trónkövetelők is. Szokásunkhoz híven számba fogjuk venni azokat is, akiknek legalább ezen a szinten lenne a helyük. Rengetegen akarnak osztályt váltani, kiesni ellenben értelemszerűen senki sem szeretne, a végső sorrendet lehetetlen megtippelni. 

Előzetesen egy kis bajnokság-história: napjainkra véget ért az NB III átszervezése miatti káosz, így jó eséllyel nem cserélődik ki  a mezőny kétharmada, mint 2013 nyarán. Akkor a 2012/13-ban induló, 16 csapatos mezőnyből mindössze hatan maradtak a 2013/14-es bajnokság rajtjára. Az NB III Duna, Mátra és Alföld csoportja is teli volt Pest-megyeiekkel, akik kénytelenek voltak egy osztállyal lentebb folytatni a mezőny megfelezése után - sőt, a Vác ugye más okból csatlakozott. Az NB III-ból kiebrudalt Viadukt SE - Biatorbágy, Érd, Vecsés, Tura, Tápiószecső, Üllő, Százhalombatta, Nagykőrös - és az egy évvel később kieső Maglódi TC, Tököli VSK, Veresegyház - pedig kiszorította a már régóta megyei szinten focizgató együtteseket, alaposan felforgatva a kialakult erőegyensúlyt. Nem véletlen, hogy az első Pest-megyei bejegyzésünkben szereplő két csapat, a Hévízgyörk és a Budakalász már régen nem tagja a megyei elitnek. 

Azóta néhányan visszatértek az alaposan megerősödött harmadosztályba (a Vác már az NB II-ben van, az Érd, a Vecsés jelenleg harmadosztályúak), míg mások pénzhiány és egyebek miatt még lejjebb adták. Utóbbiakkal foglalkozunk először.

 dabasgyon.jpg

2015/16 bajnoka, a Dabas-Gyón újra a megyei I. osztályban fogadja ellenfeleit - fotó

11 komment

Időkapszula: NB I. 1981/82 14. forduló

2017.08.01. 11:55 maribor_

1981. november 21-22., a hónap utolsó előtti hétvégéje

idokapszula_nb_i_1981_82_14_fordulo_headlines.jpgLeonyid Brezsnyev az NSZK-ban Helmut Schmidt-tel tárgyal 

2 komment

NB III - Újra indul a harmadosztály!

2017.07.31. 20:34 Rich.mond

Blogunk immáron öt éves történelméhez szervesen hozzánőtt a harmadosztályú pontvadászat. Amikor belekezdtünk a sorozatba, még 96 együttes tusakodott hat csoportban - Tisza, Mátra, Alföld, Dráva, Bakony és Duna. Pont akkor kapcsolódtunk be a már régóta ebben a szisztémában működő harmadosztályú hétköznapokba, amikor az MLSZ gondolt egy merészet és jelentősen átalakította a másod- és harmadosztályú bajnokságokat. Újra és újra leszögezem: szerintem jól tették. Egyértelműen érdekesebb és erősebb lett a két osztály. A hat csoportból lett három - Nyugat, Közép, Kelet.

Persze mindennek van ára. A változások árnyoldala - mint korábban oly sokszor - pontosan itt, az NB III-ban csapódott le, a profi és az amatőrligák bizonytalan határán. A pontvadászat a megyei bajnokoknak túl erős, az NB II-höz túl kevés - foglalhatnánk össze a gondokat dióhéjban. Hosszabban kifejtve pedig ebben az írásunkban szedtük össze az "elátkozott NB III" minden gondját-baját. (Egyik kedvenc posztunk a mai napig). Továbbá az NB III nyűgjeihez hozzájött a tartalék-csapatok dilemmája.

És arról se feledkezzünk meg, hogy sehol máshol nem volt ennyi csőd, megszűnés, visszalépés, néha teljesen abszurd háttér-történetekkel. A teljesség igénye nélkül, csak a legemlékezetesebbek: Tatabánya (mi szóltunk előre...), a semmiből magasra törő, Körmendre repülőutat tervező Ebes, az NB III-at megnyerő, majd az NB II-re nevezni elfelejtő, a Loki által magára hagyott Létavértes Rejtő Jenő-i haláltusája, a sokadjára is újraindított, de megint becsődölő Salgótarján (akik rövid idő alatt új néven újra versenyben vannak az NB III-ban...), a gyakorlatilag maffiamódszerekkel működő cég által szponzorált Felsőtárkány. No meg ehhez a társasághoz csatlakozott az NB I-ből kiebrudalt Győri ETO, a PMFC és a Kaposvár. Volt szezon, amikor egyedülálló módon négy osztályból szedtek össze csapatokat az NB III mezőnyének feltöltéséhez.

Nem mondanám, hogy az MLSZ mindig megfelelően kezelte ezeket a problémákat. A létszám évről-évre változott - 3X16, majd 3X20, később 3X18, de a nem megfelelő számú jelentkező miatt ténylegesen 3X17 csapattal is startolt el bajnokság. Mintha tavaly érkezett volna először nyugodtabb vizekre az NB III megtépázott hajója, idén pedig minden gond nélkül sikerült kialakítani a 2017/18-as bajnokság mezőnyét. Persze messze nem tökéletes minden és a nevezések körül is voltak kisebb érdekességek. No de nézzük sorjában, melyik 48 csapat áll rajthoz, mely betegségeket nem sikerült még mindig orvosolni és min lehetne még javítani. Induljon a móka!

nb3avatar.jpg

tovább »

Címkék: nb3


22 komment

Időkapszula: NB I. 1981/82 Anglia – Magyarország VB-selejtező mérkőzés (különkiadás)

2017.07.25. 10:47 maribor_

1981. november 18., a hónap harmadik szerdája

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_columbia.jpgMásodjára is útnak indul a Columbia űrrepülőgép

1 komment

Megyei manna - a megye III varázsa

2017.07.24. 19:49 Rich.mond

Blogunkról nem lehet azt mondani, hogy elfeledkeznénk a magyar futball-piramis talapzatáról, a megyei labdarúgó életről. Foglalkoztunk már többek között az eltünedező falvak megszűnt csapataival Beregben, vagy az ország talán legszebb fekvésű pályájának szomorú sorsával a Dunakanyarban. Majd folytattuk Zala megye aprófalvainak pontvadászatával,  Borsod három településének uniójáról és diadalmenetéről is ejtettünk pár szót - sőt, Borsodba később vissza is tértünk. Voltunk bajnokin Hévízgyörkön (Pest megye) a B-betűs déli megyékben (Baranya-Bács-Békés) no meg Csongrádban és csóváltuk a fejünket az utánpótlás-támogatás körüli visszásságok láttán Szatmárban és Vasban. A teljes cikksorozat egyébként itt olvasható

De most tényleg a legalacsonyabb szinteken szeretnénk szétnézni. A "járási-kettő", vagy "megye-három" mesés világában, a hatodosztályban. Egyszer ezt már megtettük, kifejezetten azokat a csapatokat keresgetve, akik még ezen a szinten is pezsgőt bontanak pontszerzés után.Most is ez a keresés az elsődleges célunk, de jobban nyitva tartjuk a szemünket és egyéb érdekességeket is felkutatunk.

Ám mielőtt tényleg belekezdenénk... ezt az írásunkat most azzal fogjuk kezdeni, amivel az előzőt befejeztük:

Ennek a bejegyzésnek egyáltalán nem az a célja, hogy a fenti csapatokból gúnyt űzzünk. Sőt! Aki hobbiból húz csukát és szán erre a játékra legalább heti egy napot az életéből, azon egyébként sincs mit számon kérni. Lehet, hogy csak hatod/hetedosztály, de 811 csapatban (csapatonként 13 emberrel számolva) vasárnaponként 10 és fél ezer honfitársunk tesz valamit az egészségéért és küzd magáért, csapatáért és azért a településért, ahol él. A tataháziak mottójához („Ez a sportág a szerelmünk, a szerelemért pedig áldozunk”) pedig felesleges bármit hozzáfűzni. Isten óvja és gyarapítsa a magyar amatőr-labdarúgást!

csecse.jpg

Foto

9 komment

Időkapszula: NB I. 1981/82 13. forduló

2017.07.19. 15:06 A szerethető dózsás

1981. november 11., a hónap második szerdája

idokapszula_nb_i_1981_82_13_fordulo_headlines.jpgAz első járművek a Marx téri új felüljárón

Szólj hozzá!