Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Majom a pályán

2016.10.24. 14:18 sjose

 

Európa tíz leghíresebb helyi összecsapása között tartják számon az évenként kétszer sorra kerülő Sampdoria – Genoa derbi-t. A szombati esti meccs a 95. volt a sorban és az összesítés Sampdoria fölényt mutat, 36 alkalommal győzték le a gyűlölt krikettezőket, huszonnégy alkalommal vesztesen hagyták el a pályát míg harminc ötször megosztoztak a pontokon.

 

 Csodálatos koreográfiák, telt ház ez a Derby della Lanterna (Forrás: deviatart.net)

Szólj hozzá!

Bettaandwin - 2016/17 - Tippeljünk a Mennyei 12. fordulójára!

2016.10.22. 12:15 bigacsiga

Folytatódik elképesztően izgalmas mennyei bajnokságunk. Idén nagyon úgy tűnik, hogy óriási izgalmak lesznek mind a bajnoki címért, mind a kiesés elkerüléséért. Az apróbb baj csak az, hogy mindez már nem nagyon érdekel senkit. Kicsit meg vagyunk zavarodva, hogy most hanyadik forduló van, de ez az nso hibája.

beattaandwinlogo.jpg

10 komment

Kisvárda pokla – újratöltve

2016.10.20. 20:19 Szegedi.Péter

_ezert_nem_jartak_a_csaladok_meccsre_sorozatkep_vegleges_2.jpg

Az elmúlt években sokszor hallhattuk, hogy a szurkolók tartják vissza a családokat, „békés polgárokat” a magyar bajnoki mérkőzések látogatásától. Sorozatunkban korabeli tudósításokra támaszkodva mutatjuk be, hogy az erőszak a kezdetektől fogva része volt a magyar futball mindennapjainak. Az embereket ez mégsem tartotta távol a stadionoktól, hisz még igazi futballt láthattak...

Szólj hozzá!

We “Toth” the Italians – két fradista hős története

2016.10.19. 18:49 sjose

Senki sem lehet próféta saját hazájában - tartja a mondás, és ez érvényes a második világháború előtti futballista- és edzőgenerációkra is, akik szó szerint megtanították (többek között) az olaszokat világszínvonalon futballozni. Nem viseli stadion, akadémia, de még szektor sem a nevüket, nem neveztek el róluk köztereket, utcákat Magyarországon. Szerencsére Nyugat Európában egyre-másra jelennek meg híres magyar edzőkről szóló könyvek, Erbstein Ernő és Guttmann Béla után a hősi halált halt Tóth Potya Istvánnak és Kertész Gézának állított emléket egy cataniai újságíró.

Roberto Quartarone: Due eroi in panchina (Két hős a kispadon) Venezia, Edizione Incontropiede, 2016. 13,50 euro

Kinn megállás nélkül dörögtek a fegyverek, Budapest körül egyre szorosabbra fonódott az ostromgyűrű. A város egy részén még a német csapatok és a nyilasok, a másik felén már a szovjetek voltak élet és halál urai. A Gestapo majd a nyilasok fogságában lévő Tóth Potya és Kertész a Belügyminisztérium várbeli pincéjében, testileg és lelkileg meggyötörve várta sorsa beteljesedését. Quartarone egyéni megközelítésben a két egykori ferencvárosi csapattárs cellabeli párbeszédei közé illesztve mutatja be gazdag életútjukat. 

Tóth és Kertész pályafutása sokszor keresztezte egymást. Mindketten a magyar futball alapítójának számító BTC-ben ismerkedtek meg a labdarúgás alapjaival. 1906-ban néhány társával Tóth kilépett a BTC-ből és megalakította a saját pálya nélküli, jellegzetes pesti kiscsapatok egyikét, a Nemzetit. A csatársor bármely posztján bevethető fiatal játékos kitűnő kondícióban zakatolta végig a meccseket és gólérzékenysége mellett bámulatos szögletrúgásaival hívta fel magára a figyelmet. 1909-ben vezető szerepet játszott a Nemzeti feljutásában, nem csoda, hogy két év múlva az első aranykorát élő FTC lecsapott rá. Micsoda fogás volt! Csatártársával, a legendás Pataky Mihállyal a 10-es és 20-as évek legjobb zöld-fehér játékosává nőtte ki magát, 389 mérkőzésen összesen 145 alkalommal talált az ellenfelek hálójába.

Tóth Potya István (Forrás: tempofradi.hu)

Tóth Potya ferencvárosi pályafutása keretbe foglalta a nagy rivális MTK legsikeresebb korszakát. Első zöld-fehér idényében már bajnok lett, de aztán 1926-ig kellett várnia az ismétlésre. Igaz, játékos-edzőként pont neki sikerült megállítania az egy évtizede megállíthatatlan kék-fehéreket.

Kertész Géza, vagy közkeletű nevén Kertész IV, (megkülönböztetésül az MTK-s testvér hármastól) egy átlagos futballista karriert futott be. Az alacsony Tóth Potyával szemben kimagaslott társai közül, ám “lajhár” becenevét egészen biztosan nem gyors megmozdulásairól kapta.  A fedezetsorban és a csatárok között egyaránt bevethető volt, egy alkalommal a válogatottban is szerepelt, a tízes éveket pedig a BTC első csapatában játszotta végig. 1920-ban szerződött a Ferencvárosba, ahol néha befért az első csapatba.  

Tóth Potya István a Nemzeti Sport címlapján (Forrás: saját archívum)

Bár az MTK-ban egyikük sem játszott, a kék-fehérek évtizedes sikersorozata alapvetően befolyásolta a riválisok játékstílusát is. Tóth és Kertész ahhoz a generációhoz tartozott, amely elleste az MTK-tól a skót Robertson és az angol Hogan által megtanított rövidpasszos “skót” játékot, az úgynevezett dunai futball iskola alapját. Az egyéni képességeket előtérbe helyező, magas technikai tudást követelő stílus annyira sikeres volt, hogy a húszas-harmincas években a magyar játékosok és edzők a kívánságlisták élén szerepeltek a kontinens számos országában.

A világháború és a Tanácsköztársaság utáni időkben Olaszország sokkal nyugalmasabb helynek számított és a labdarúgásból is jobban is meg lehetett élni. A húszas évek elején a kőbányai vasutascsapat, a Törekvés fedezete, Ging József és a fradista védő, Payer Imre nyitotta meg a focisták és edzők Olaszországba áramlását.  Magyar játékost illetve edzőt szerződtetni garancia volt a minőségre, a húszas évek nehéz gazdasági viszonyai között pedig számos kiváló labdarúgó választotta Itáliát. A magyarok valósággal elárasztották az olasz ligákat, ha valahová magyar edző került, rövid idő után hozott néhány játékost is Pestről, ha tanácsot kértek tőle a szomszéd városban, azonnal tudott ajánlani egy egykori csapattársat.

1926-ra olyan méreteket öltött a közép-európai – elsősorban magyar – játékos invázió, hogy felsőbb sugallatra, az olimpiai bizottság elnöke egy "kormányközeli" bízottságot hivott össze. 1926. augusztus 2-án, négy befolyásos ember (Lando Ferretti, Italo Foschi, Paolo Graziani és Giovanni Mauro) találkozott a festői olasz tengerparti üdülő, Viareggio egyik diszes palotájában. Alig kilenc óra alatt alapjaiban változtatták meg az olasz futball és egyben sok magyar futballista sorsát is. A Viareggioi Charta néven elhíresült dokumentumban definiálták a profizmust és engedélyezték az olasz játékosok szabad mozgását a különböző régiók között. A következő két átmeneti szezonra azonban a pályára küldhető külföldi játékosok számát kettőben maximálták, ezt követően pedig megtiltották alkalmazásukat. A pályán nem volt szükség a magyarokra többé, de a kispadon továbbra is szívesen látták a magyar “mistereket”.

Az olasz bajnokság edzőinek megoszlása származási ország szerint. Veszélyes mutatvány volt az ellenfél edzőjét magyarul elküldeni melegebb éghajlatra...

1925-ben Kertész játékos-edzőként Payer Imre ajánlására került a ligúriai Speziához és sétagaloppban nyerte meg a kerületi bajnokságot. A következő szezonban - ismét Payer segítségével - a márványbányáiról híres Carrara kispadjára ült le és itt sem adta alább a bajnoki címnél. A feljutás-specialista Kertész sikerei felkeltették más csapatok érdeklődését is, az 1929-30-as szezonban a Salernitana vezetését vállalta el. Hírnevéhez méltón, ezzel a csapatával is bejutott a playoff döntőbe, ám itt meg kellett hajolnia egy korábbi ellenfél, a BAK egykori kellemetlen centerhalfja, Erbstein Ernő Cagliarija elött. A következő állomás a 80-as évek totómeccseiből ismert Catanzaro volt. Kertész tanár úr a “dunai iskolába” íratta be fiait, először a futball alapjait tanította meg szerényebb képességű csapatának, kemény edzéseken addig gyakoroltatta a labdakezelést, amíg a kezdő tizenegy el nem érte az általa elvárt nívót. Kertész technikailag jól képzett focistákat akart látni a pályán, nagy hangsúlyt helyezett rá, hogy játékosai labda nélkül is könnyen megjátszható pozícióba kerüljenek, harmónia alakuljon ki a fedezetek és a csatárok között. A befektetett munka meghozta gyümölcsét, a játékosok megtanultak rövid passzokkal operálni, remekül kezelték a labdát és mintaszerűen futottak a támadások a szélsők bevonásával, akik remek beadásokkal hozták gólhelyzetbe a középcsatárt. Ahogy egy helyi újság írta: “Kertész volt az első edző aki rendszert hozott a játékba”. 

Kertész az alsóbb osztályokból, kemény munkával verekedte fel magát olaszországi álmai csúcsára, egy Serie A kispadra. 1933-ban Catanzaroból a szicíliai Cataniába tette át székhelyét és a következő szezont már a Serie B-ben kezdték meg az “elefántok”, sőt egy évvel később a piros-kékek minden várakozást felülmúlva bronzérmet szereztek a második vonalban. Catania után Taranto és Bergamo következett, mígnem 1939-ben végre teljesült a nagy álom, a két évvel korábban KK döntős Lazio szerződtette. Kertész itt sem vallott szégyent, a világbajnok Silvio Piola fémjelezte égszínkékeket a negyedik helyre vezette. 1942-ben a távozó Schaffertől átvette a városi rivális Roma irányítását, majd a háború közepén két évtized itáliai kalandozás után hazatért és az Újpest edzője lett.

Kertész Géza a Lazio élén (Forrás:Ilmuseodellalazio.it)

Tóth Potya, a Ferencvárossal aratott zajos sikerek (bajnokságok, kupák illetve KK győzelem) után 1930 nyarán érkezett Triesztbe, hogy átvegye az osztrák Rudolf Soutschektől a kieséstől éppen megmenekült Triestina vezetését. Jellemzően a magyar futball korabeli vezető szerepére, az alig két éve létező egységes olasz nemzeti bajnokságban, a Serie A-ban, a 18 csapatból 7-nek volt magyar edzője, míg 4 osztrák tréner ugyancsak a dunai iskolát képviselte. A bajnokságot az azóta stadionnévadó Giuseppe Meazza góljai segítségével az Ambrosiana-Inter nyerte, „természetesen” egy magyar edző, Weisz Árpád irányítása alatt.

Potya nem vallott szégyent első olasz szezonjában, főleg a csapat remek otthoni teljesítménye eredményeként (pl. 5:0 az Inter ellen) már korán bebiztosította a bennmaradást. A magyar mester keze alatt egy ígéretes főleg környékbeli fiatalokból álló gárda pallérozódott, a jobb half Piero Pasinati világbajnok és a Triestina legnagyobb legendája lett, Nereo Rocco pedig a Milan kispadján hasznosította, amit a magyar mestertől ellesett. A dunai iskola további sikerét jelzi, hogy ebben az évben összesen 10 magyar és 2 osztrák ült az elsőligás csapatok kispadján.

Tóth Potya István középen, egy osztrákok elleni válogatott csapatban (Forrás: nemzetisport.hu)

A kiesőjelölt piros-fehérekkel elért siker felkeltette a nagy csapatok érdeklődését, és ahogy az akkoriban szokás volt, egy magyar edző helyére másik magyar edzőt igazoltak a milánói kék-feketék. Minden mágiája ellenére Potya sem volt képes felrázni az Ambrosianát és a szezon végén elért hatodik hely után nem marasztalták. A profi futballban már a harmincas években sem létezett klubhűség, az itáliai kaland után az egykori zöld fehér ikon az Újpest edzője lett és rögtön egy bajnoki címmel tette le a névjegyét. Triesztben közben nem felejtették el a magyar mestert és 1933 nyarán visszautasíthatatlan ajánlattal csábították vissza az Adria partjára, hogy a kispadon felváltsa egykori ellenfelét - a MÁVAG és Törekvés korábbi csatárát - Csapkay Károlyt.

A Tóth keze alatt három évvel korábban szárnyaikat bontogató ifjú titánok (Loschi, Umer, Pasinati, Colaussi és Rocco) immár a csapat gerincét alkották és néhány további jó igazolással a következő szezonra már a biztos bennmaradásnál magasabb célokat is kitűzhettek maguk elé. Potya mérnöki pontossággal megtervezett edzéseinek Triesztben is meglett az eredménye, a Littorio stadion bevehetetlen erőddé vált, az egész szezonban senki nem tudta elvinni a két bajnoki pontot. Míg az Internél a hatodik helyet kudarcnak élték meg, az Adria parti városban kitűnő eredménynek számított. A kimagasló siker ellenére a következő szezonban Potyát már két vesztes meccs után az egykori MTK-bekk Kovács Lajos váltotta a kispadon, hogy aztán tőle meg Konrád Jenő vegye át a stafétabotot a téli szünetben. A hirtelen váltás oka Tóth szókimondása lehetett, Mussolini Olaszországában, ahol minden futballklub vezetésében a fasiszta párt hívei ültek, még egy sikeres edzőnek sem nézték el, hogy az olaszok etiópiai kalandját kritizálja.

Hazatérése után Potya az amatőr bajnokságból az élvonalba feljutott Elektromos irányítását vette át és a sztárok nélküli gárdából megbízható középcsapatot faragott. Klubmenedzseri feladatai mellett az MLSZ edzőképzésében is vezető szerepet vállalt. A háború alatt még egyszer leült az Üllői úti kispadra és egy Magyar Kupa sikerrel zárta le edzői pályafutását.

Mi volt a két edző sikerének titka? Szigetországi kollégáikkal ellentétben a kontinensen - Magyarországon és Ausztriában különösen - az edzők nem csak az erőnlét fokozására törekedtek, hanem a technikai, taktikai elemek gyakorlására is hangsúlyt fektettek. Tóth és Kertész futballiskolájában nem voltak kötött szerepek, a játékosoktól elvárták, hogy több poszton is megállják a helyüket. Köszönhetően a remek taktikai, technikai és atlétikai felkészítésnek, a csapatok egy jól működő óraműre hasonlítottak és a folyamatos mozgás ellenére végig bírták szusszal a mérkőzéseket. Mind Tóth, mind Kertész amellett, hogy kiválóan értettek a focihoz, remek pedagógiai érzékkel is rendelkeztek. A Hogan-féle iskolából megtanulták a legkorszerűbb futballelméleteket, amelyeket saját tapasztalatuk szerint fejlesztettek tovább és adoptáltak a helyi viszonyokhoz. Míg Angliában nem volt ritka, hogy egy-egy idősebb játékos vezesse a tréningeket, mind Tóth mind Kertész személyesen irányították nem csak az első csapat edzéseit, de hangsúlyt fektettek az ifjúsági csapatok képzésére is. A mérkőzések után kielemezték a hibákat és egyénre szabott tanácsokkal igyekeztek kiküszöbölni őket.

Kertész Géza portréja (Forrás: tempofradi.hu)

Tóth Potya korábban mérnöknek készült, ám tanulmányait félbe kellett szakítania. Bár diplomát nem szerzett, a futballpályán mérnöki pontossággal tervezte meg csapatai játékát.  Olyan innovációk fűződnek a nevéhez, mint a szezon előtti alapozás, de emellett olyan korántsem magától értetődő elemeket is beemelt eszköztárába, mint az edzőnapló, a mérkőzés előtti bemelegítés vagy a pszichikai felkészítés.

A magas szintű futballtudás és a kiváló oktatási készség jó kommunikációval is párosult. A korabeli magyar edzőknél nem volt ritka, hogy két-három vagy adott esetben még több nyelvet ismerjenek. Tóth Potya és Kertész is több nyelven beszélt és nem csak be tudtak mutatni egy-egy játékelemet, de könnyen el is tudták magyarázni az olasz játékosoknak.

Tóth 1943-ban visszavonult a futballéletből, az edzőképzésből és az MLSZ-ből is. Soha nem rejtette véka alá a fasisztákkal szembeni ellenszenvét, ami Triesztben az állásába került. 1944 márciusában a német megszállás után Tóth Potya és Kertész, Dallam néven ellenálló csoportot szervezett amiben részt vett többek között a háború előtti edzőkar egy másik hírneves tagja, Jánosi Béla is . A csoport az üldözötteknek segített hamis papírokat szerezni, élelmet, ruhát juttatott a gettóba. Kertész remek német tudását felhasználva német egyenruhában hozott ki a gettóból majd bújtatott embereket. Az angolokkal kapcsolatban lévő ellenálló csoport folyamatosan figyelte a Dunán átívelő hidakat, hogy megakadályozzák a felrobbantásukat.

A Dallam tevékenysége azonban nem maradt ismeretlen a Gestapo és a nyilasok előtt és 1944 december elején letartoztatták Tóth Potyát, Kertészt illetve húsz további társukat. Az egyre szűkülő ostromgyűrűben a nácik az egyik helyről a másikra cipelték a foglyokat, míg végül a Vár pincéibe zárták őket. Alig egy héttel az ostrom vége előtt egy SS kivégzőosztag végzett a két legendás edzővel. A háború után, mint mártírokat a Kerepesi úton temették el és tulajdonképpen mindenki elfeledkezett róluk.

A két tragikus sorsú edzőt jellemzően nem Magyarországon, hanem külföldön fedezték fel újra. Néhány éve négy cataniai fiatal belekezdett a helyi futball klub történetének megírásába, így irányult figyelmük a helyi foci felemelkedésében kulcsszerepet játszó Kertészre. A városban mozgalom indult a “cataniai Schindler”-ként aposztrofált edző emlékének megőrzésére, a városi tanács az egykori stadion közelében egy utcát is elnevezett Kertész Gézáról. Szülőhelyükön, Budapesten még nem viseli nevüket utca vagy köztér, talán Roberto Quartarone új könyve elősegíti hogy az utókor valamit törlesszen két tényleg nem mindennapi emberrel szembeni adósságán.

 


Szólj hozzá!

Népek csatája Kisvárdán

2016.10.16. 20:23 Rich.mond

Míg a labdarúgó-pályákon valamelyest visszaszorult az idegenlégiósok dömpingje, addig a kézilabdában soha nem látott számban pattogtatnak labdát országhatárainkon kívül született játékosok. Ezt minden évben elmondtuk és minden évben rácsodálkozunk arra, hogy ezt még lehet tovább fokozni.

Még a tavalyi bajnokságok vége felé figyeltünk fel egy szabálymódosításra, ami ezeket az állapotokat körülbelül betonba akarta önteni. Ha tényleg ez volt a cél, akkor elmondhatjuk, hogy teljes sikerrel jártak. Ugyanis a női kézilabda NB I ötödik fordulójában vélhetőleg sporttörténelmet írtak Kisvárdán. A Fehérvár ellen diadalt arató rétközi kisváros csapatában ugyanis kizárólag külföldiek szereztek gólt. Név szerint Kucserova, Gedroit, Umanec, Dmitrovics, Rocha, Mihovics, Vukojevics. Bár pályára lépett még Smid Eszter, a beálló Tarjányi Szilvia, a balszélső Héjjas Tímea és az átlövő Lévai Zsófia, ők nem szereztek gólt.

kisvarda_fhrvar.jpg

Szólj hozzá!

A szakkommentátor és a szabályok

2016.10.16. 17:23 Fradista Utazó

"Bár a játékvezetők a kék lapot nem mutatták fel, könnyen lehet, hogy Camara nem játszhat a következő mérkőzésen". 

Az idézet Borsos Attilától származik, aki szakkommentátorként közreműködött a női kézilabda EHF-kupában játszott Érd - Issy mérkőzés közvetítésénél. A kedves nézők meg ugye tőle tanulják a szabályokat. Sajnos.

borsos_attila.jpg

Borsos Attila (Fotó: Digisport)

Szólj hozzá!

Bolgár fociabszurd-etűdök a CSZKA Szófia előadásában

2016.10.13. 14:10 Vágó.János

Látogassunk ezúttal Bulgáriába néhány meghökkentő futball történet erejéig! A bolgár fociban ugyanis olyan dolgok történnek, amivel igazolják a pejoratív "balkáni állapotok" szófordulatot. Főszereplőnk, az ország egyik legnépszerűbb klubja, a CSZKA Szófia egy év alatt elképesztő dolgokat élt meg. 2015-ben kizárták a 3. ligába, a nagy klub a szakadék szélén volt. Ezek után azonban idén tavasszal szinte példátlan bravúrt értek el. Harmadosztályúként megnyerték a bolgár kupát! De lehetett még fokozni, ugyanis trükkös megoldással újra az 1. ligába varázsolták őket! De kezdjük időrendben a történetet.cszkamontanakupadonto.jpg

tovább »

Címkék: foci fodbal


3 komment

Bettaandwin - 2016/17 - Tippeljünk a Mennyei 11. fordulójára!

2016.10.13. 09:48 Nóbádi iz der

Bernd bátyánk megint alaposan kiéheztetett bennünket, úgyhogy már legalább annyira kell nekünk egy újabb bajnoki forduló, mint egy pohár éltető Krúdy-fröccs a tikkasztó napsütésben megfáradt vándornak. Bár ez akkor inkább kiszomjaztatás, de ez most mindegy is. A lényeg, hogy tippeljünk, mint az állat!

 

Gyirmót - Mezőkövesd

A Gyirmót az elmúlt öt bajnokiján nem kapott ki, sőt, háromszor nyerni is tudott, úgyhogy minden jel arra mutat, hogy megérkeztek az első osztályba. Két volt szövetségi kapitány csapata csap össze, ez a tény pedig kétségtelenül még feljebb srófolja az egyébként sem csekély érdeklődést.

Tippünk: 1-1

Betta: 0-3

 

Diósgyőr - Videoton

Feri kissé érthetetlen módon üldögélhet még mindig a Vazsgyár kispadján, de ha ezen a meccsen múlik a további sorsa, akkor minden bizonnyal már most leveheti a bőröndöket a szekrény tetejéről. A Vadásztölténygyár jelenleg olyan formát mutat, ami magyar szinten bárki ellen elég lehet.

Tippünk: 1-3

Betta: 4-0

 

Haladás - Ferencváros

Gézafiamék iparkodnak rendesen, a Fradiból pedig mintha hiányozna valami. Vagy valaki(k). De ez itthon még így is bőven elég lesz a dobogóra.

Tippünk: 0-1

Betta: 5-3

 christmas-decors-font-b-football-b-font-soccer-sexy-nude-font-b-girl-b-font-20x30.jpg

 

Honvéd - Újpest

Lanzafame és az akadémista kisgyerekek összecsapása az utóbbi öt meccsen nyeretlen újpestiek ellen.

Tippünk: 1-1

Betta: 5-7

 

Paks - Debrecen

Aurélék mostanság összekaparták magukat kicsikét, a Debrecen pedig egyelőre annyira szürke, hogy a végén még nemzetközi kupaindulás sem lesz. Ha csak a Magyar Kupából nem. Ja, onnan biztosan nem, nincsenek a 64-ben sem.

Tippünk: 2-2

Betta: 3-0

 

Vasas - MTK

Nem lesz könnyű dolga a listavezetőnek, az MTK kapujának környéke olyan, mint a betonfal. Kérdés, mennyire fárasztja ki őket a Sporting B.

Tippünk: 1-1

Betta: 0-3

 

És akkor itt a menü:

Gyirmót – Mezőkövesd
Diósgyőr – Videoton
Haladás – Ferencváros
Honvéd – Újpest
Paks – Debrecen
Vasas - MTK

 

 

 


12 komment

„Harcban álló páncélautóban éreztem magam” Életkép a Frangepán utcai pályáról

2016.10.11. 19:25 Szegedi.Péter

_ezert_nem_jartak_a_csaladok_meccsre_sorozatkep_vegleges_2.jpg

Az elmúlt években sokszor hallhattuk, hogy a szurkolók tartják vissza a családokat, „békés polgárokat” a magyar bajnoki mérkőzések látogatásától. Sorozatunkban korabeli tudósításokra támaszkodva mutatjuk be, hogy az erőszak a kezdetektől fogva része volt a magyar futball mindennapjainak. Az embereket ez mégsem tartotta távol a stadionoktól, hisz még igazi futballt láthattak...

Szólj hozzá!

A lett futball ismeretlen ékköve

2016.10.09. 20:40 Rich.mond

Itt nem a Southampton ikonjáról, Marians Paharsról, vagy mondjuk a minket is keserítő Māris Verpakovskisról lesz szó.

Szeretnénk feleleveníteni egy régi szép hagyományt. Korábban a Válogatott Blog körbeutazta a Földet, ám nem szeretnénk megállni a virtuális kilométerek fogyasztásában. Mivel hétfőn Lettországban játszunk - így utólag különösen tanulságos lesz elolvasni csütörtöki írásunkat róluk - ezért innen szemeltünk ki egy különleges kis szegletet, ahol a futball otthonra lelt.

Az FK Alūksne Lettország egyik legrosszabb csapata. Ezt nem mi mondjuk, hanem a száraz tények. Ugyanis ott a legalsóbb szintet (harmadik vonal) jelentő másodosztály északkeleti-csoportjában (Ziemeļaustrumi) foglalja el az utolsó helyezést, tíz bajnokin szerzett négy pontjával. Legutóbb a Balvu Sporta Centrs mért rájuk egy négy-nullás verést hazai pályán. Mentségükre szóljon, hogy a Balvu 10 meccsből tízet húzott be. A bajnokságról sok mindent elmond, hogy május és szeptember között lezavarják. 

Mivel mind az öt hazai mérkőzésüket elveszítették az aluksneiek, sok hazai sikert nem látott az utóbbi időben oroszlánbarlangjuk, de feltehetőleg nem csak Lettország, hanem Európa egyik legszebb pályája ennek a kilencezres kisvárosnak a sporttelepe. Igaz, itt a labdaszedőknek elkél egy jó csónak.

A lett futball-piramis a következőképpen épül fel: van egy tíz csapatos extra-liga, a Virsliga. Ezt követi egy 16 csapatos első osztály, ami így természetesen a másodosztályt jelenti. A harmadik, legalsó szint a másodosztály, hét regionális alapon beosztott csoporttal, körülbelül ötven csapattal.

alusknes.jpg

(Foto: Viktors Rožkalns)

Címkék: Lettország


2 komment

Rozsdás bökő, svájci bicska

2016.10.06. 08:45 Rich.mond

Ritkán fordul elő válogatottunk életében, hogy a második és harmadik forduló sorsdöntőnek ígérkezik a selejtező-sorozatban. Talán ez lesz a kivételes alkalom – bármennyire is tele vagyok ellenérzésekkel a „sorsdöntő-mérkőzés” szóösszetétel láttán, mert ritkán vannak szép emlékeim róluk. Különösen Svájc ellen. Vagy mégsem?

Tényleg eldőlhet a sorsunk október közepére? A Feröer-szigetek elleni kínos pontosztozkodást feledtethetné egy Svájc elleni győzelem. Azon helvétek ellen, akik simán verték Portugáliát míg a fiaink próbáltak talpon maradni a műfüvön, a süvítő szélben.

Szerintem semmi sem fog eldőlni, bár nyilván egy kettős vereséggel kiírnánk magunkat a potenciális VB-résztvevők közül, de még az európai középcsapatat státuszunkat is leadhatnánk. De nem valószínű egy kettős vereség – még egy kettős diadalra is több esélyt látok. Miért mondom ezt?

old_swiss_army_knife.jpg

Szólj hozzá!