Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

A támadás a kapus nélkül mondd, mit ér?

2016.09.22. 16:53 Fradista Utazó

Bár a kézilabda 2016-os szabályváltozásai közül a legtöbb vihart az ápolásra vonatkozó szabály kavarta, a játékba a legnagyobb változást a kapus lecserélésére vonatkozó szabály hozta. Akiknek esetleg nem tiszta, hogy pontosan miben is változott a szabály, az egy korábbi cikkünkben részletesen olvashat róla. 

szabalyvaltozas_7jatekos_2.jpg

A hetedik te magad légy

Szólj hozzá!

Bettaandwin - 2016/17 - Tippeljünk a Mennyei 11. fordulójára!

2016.09.22. 10:31 Nóbádi iz der

A 10. forduló legalább úgy összerántotta az élmezőnyt, mint Herr Storck a szemöldökét, amikor az utóbbi időben az őt ért kritikákat olvasta. Az első öt csapat két ponton belül van, legutóbb az utolsó verte az elsőt, ezek is a Mennyei hihetetlen kiegyensúlyozottságát és szinte már elviselhetetlen izgalmát példázzák. Tippeljenek ismét!

 

Diósgyőr - Debrecen

A két csapat összesen tíz meccsen vett részt a legutóbbi öt fordulóban, ebben mondjuk semmi meglepő nincs. Abban viszont már igen, hogy ezen a tíz meccsen összesen egyszer nyertek, ezt a Loki követte el az Újpest ellen. Feriék bőven a legtöbb kapott góllal most már a tökutolsó helyen állnak, de a bajnokság majdnem egyharmadánál a Debrecen sem szokott a 8. helyen szerénykedni.

Tippünk: 1-2

Betta: 3-0

 

Haladás - Gyirmót

Gézafiamék továbbra is a dobogón, ráadásul két csapat van, amelyik még nem kapott ki otthon, ők az egyik. Szintén két olyan csapat van, amelyik még nem nyert idegenben, a Gyirmót az egyik. Azóta viszont, amióta megütöttem azt a kis disszonáns hangot, hogy a Gyirmótot nem lehet komolyan venni és nincs helye a Mennyeiben, elfelejtettek kikapni.

Tippünk: 2-0

Betta: 1-5

 

Honvéd - Videoton

Lanzafame visszatérésével a Honvéd játéka egy teljesen más dimenzióba került, ez pedig magyar szinten a dobogóra esélyes csapatok közé emelheti a kispestieket. Az eredmények alapján a Videoton van most a legjobb formában, és a játékosállományuk is rendben lévőnek tűnik. Magyar szinten.

Tippünk: 1-2

Betta: 4-0

012_3.jpg

 

Paks - MTK

A Haladás esetében az előbb leírtam, hogy két csapat van, amelyik még nem kapott ki otthon. A Paks a másik. A Gyirmót estében az előbb leírtam, hogy két csapat van, amelyik még nem nyert idegenben. Az MTK a másik. Aurélék magukhoz tértek Mezőkövesden, Vasziliszék pedig felálltak a Bozsik Stadionban kapott pofonból a Diósgyőr ellen.

Tippünk: 2-2

Betta: 3-7

 

Vasas - Mezőkövesd

Kipukkadóban a piros-kék lufi, de talán még maga Kálmán bácsi sem számolt azzal, hogy jövőre majd ők indulnak saját pénzen a BL-selejtezőben. A Mezőkövesd pedig jobb idegenben, mint otthon, na ebből vajon mi lesz?

Tippünk: 1-0

Betta: 2-5

 

Ferencváros - Újpest

Derbi. Tömött lelátók, pokoli hangulat, füstök, fények, hangok.

Tippünk: 2-1

Betta: 0-3

 

Diósgyőr - Debrecen
Haladás - Gyirmót
Honvéd - Videoton
Paks - MTK
Vasas - Mezőkövesd
Ferencváros - Újpest

 

 


16 komment

Bettaandwin - 2016/17 - Tippeljünk a Mennyei 10. fordulójára!

2016.09.19. 12:18 Nóbádi iz der

Bizony mondom néktek, kétszeresen kapjuk vissza az Úrtól, amit korábban elvettek tőlünk, mert a Storck-szünet böjtje után most éppen hétközi Mennyei fordulóval kárpótolhatjuk magunkat. Holnap ráadásul a nem NB I-es csapatok is pályára lépnek a Magyar Kupában. TOB-ZÓ-DÁS!!! Mi pedig csak győzzük a tippelést!

 

Debrecen - Honvéd

Van baj gazdagon a Nagyerdőben, mert nem elég, hogy egyedüli Mennyei csapatként már a 128 között kihullottak a Magyar Népköztársasági Kupából, de a bajnokságban is csak egyszer nyertek az utolsó öt meccsükön. A Honvéddal pedig úgy vagyunk, mint kisnyugdíjas a villanyszámlával, a rosseb sem tud rajta kiigazodni. Sima vereség Tállai Államtitkár Úréknál, aztán az akadémista kisgyerekek felmossák a gyepet az MTK-val.

Tippünk: 1-0

Betta: 0-3

 

Gyirmót - Vasas

Az utolsó játszik az elsővel, papírforma! Lenne, ha nem a Mennyeiben lennénk. A Maldív-szigetek volt szövetségi kapitánya kezdi összerántani a csapatát, az elmúlt három meccsük mindegyikén szereztek pontot. Volt olyan, amikor többet is. A Vasas pedig lassan rádöbben, hogy nem a Leicester City.

Tippünk: 1-1

Betta: 4-0

 

Mezőkövesd - Paks

A Mezőkövesd még mindig nem egy matyóhímzés, de azért az utolsó három meccsükön ők sem kaptak ki. Hiába, náluk is egy volt szövetségi kapitány ül a kispadon! A Paks ebben a szezonban túl sokat még nem mutatott, Aurél talán mindenkori leggyengébb csapata a mostani.

Tippünk: 2-1

Betta: 1-5

football-girls-i12197.jpg

 

MTK - Diósgyőr

A Hungária körúton nemsokára lesz egy szép új stadion, a kérdés már csak annyi, hogy lesz-e benne csapat is. Szombaton az MTK egy híján annyi gólt kapott a Bozsik Stadionban, mint az azt megelőző nyolc meccsen. Ezt egyelőre Ciki bácsi sem érti, de nincs sok idő gondolkodni, mert "szerdán újabb meccs, menni kell tovább!". Na mondjuk a Diósgyőr sem túl félelmetes mostanában, bár a szurkolóik egyre egyértelműbben fogalmaznak.

Tippünk: 1-0

Betta: 2-4

 

Újpest - Haladás

Ez még akár jó meccs is lehet. Az Újpest ugyan mostanában megdöccent egy kicsit (három meccsen egy pont), de a Videoton ellen például igen jó meccset játszottak. Gézafiamék pedig stabilak, sokkal inkább, mint édesapja, miután annak idején szegény Farkas Jancsival belezümmögtek a pesti éjszakába.

Tippünk: 1-1

Betta: 5-2

 

Videoton - Ferencváros

Papíron rangadó, ráadásul az egyetemes fodball bölcsőjében. A Vadásztölténygyár van jelenleg a legjobb formában (3 meccs, 3 győzelem, 14 szerzett gól), de a Kinizsi ellen senki sem mehet biztosra. Ezt T. Horváth Géza, a méltán közismeretlen alanyi költő másképp látja, így ma az ő kétsorosával zárjuk a tippelést: "Hiába a Fradi-szív, kettővel a Fradi szív!"

Tippünk: 3-1

Betta: 4-4

 

 

Debrecen - Honvéd

Gyirmót - Vasas

Mezőkövesd - Paks

MTK - Diósgyőr

Újpest - Haladás

Videoton - Ferencváros

 

 

 

 


16 komment

Kis magyar futballtérkép 2016/17

2016.09.18. 19:55 Rich.mond

Mint minden évben, úgy idén is számba vesszük, hogy a magyar labdarúgás piramisának három legmagasabb fokán milyen mozgások történtek és mindezeket ábrázoljuk is Magyarország térképén. Ezek a mozgások jó esetben "természetes úton" jönnek létre, vagyis egy csapat kiesik az egyel alacsonyabb osztályba, a bajnok pedig feljut az egyel magasabba. Más esetben megszűnések, költözések, fúziók, létszámbővítések, vagy éppen szűkítések rajzolhatták át alaposan a Magyar Futballtérképet. Mert idén is voltak nyertesei és vesztesei a változásoknak, illetve jó néhány esetben a változatlanság is sokatmondó.

magydomborzat.jpg

3 komment

Véres halottak napja

2016.09.15. 16:32 Szegedi.Péter

_ezert_nem_jartak_a_csaladok_meccsre_sorozatkep_vegleges_2.jpg

Az elmúlt években sokszor hallhattuk, hogy a szurkolók tartják vissza a családokat, „békés polgárokat” a magyar bajnoki mérkőzések látogatásától. Sorozatunkban korabeli tudósításokra támaszkodva mutatjuk be, hogy az erőszak a kezdetektől fogva része volt a magyar futball mindennapjainak. Az embereket ez mégsem tartotta távol a stadionoktól, hisz még igazi futballt láthattak...

Szólj hozzá!

Bettaandwin - 2016/17 - Tippeljünk a Mennyei 9. fordulójára!

2016.09.15. 10:41 Nóbádi iz der

Szombaton este Miskolcon, Sopronban, Kispesten, Pakson, Angyalföldön és a Ferencvárosban lehet számítani hatalmas tömegre, közlekedési káoszra, valamint a belépőjegyről lemaradó elkeseredett tízezrek és a pofátlan jegyüzérek közötti szóváltásra és a Jóisten ne adja, de akár tettlegességre is. Önök viszont nyugodt körülmények között tippelhetnek!

 

Diósgyőr - Mezőkövesd

Nem tartom kizártnak, hogy ha az Acélváros csapata ezúttal sem ünnepelhet győzelmet, akkor Ferit csúzlira helyezik, vagy ő teszi ezt saját magával. Pinyőék legutóbb komoly játékvezetői segítséggel verték a Honvédot, és már nincsenek kiesőhelyen.

Tippünk: 1-0

Betta: 0-3

 

Haladás - Vasas

A vendégek öt pont előnnyel vezetik a Mennyeit, de a Sopronban játszó hazaiak is ott vannak a dobogón, a legutóbbi sima felcsúti-fehérvári zacskó után is.

Tippünk: 1-1

Betta: 4-0

 

Honvéd - MTK

Gyuri bácsiék szépen bevásároltak a Storck-szünetben, ennek ellenére csak akkor lett volna esélyük Mezőkövesden, ha a játékvezető befújja nekik az amúgy jogosnak tűnő rengeteg tizenegyest. Az ellenfélnél ráadásul ott van Sanyi, aki mindenre képes.

Tippünk: 2-2

Betta: 3-5

eridubet-football-girl-2.jpg

Paks - Gyirmót

Az utolsó előtti játszik az utolsóval, és hát ne áruljunk zsákbamacskát, mindkét csapat benne van abban a 3-ban, akikre amúgy nincs is túlzottan nagy szükség az első osztályban.

Tippünk: 2-1

Betta: 0-5

 

Újpest - Videoton

A 4. és az 5. helyen állók összecsapása, mindkét csapatnak 13 pontja van, de mostanában mintha a Videoton lenne jobb formában.

Tippünk: 1-2

Betta: 4-0

 

Ferencváros - Debrecen

Tegnap mindkét csapat gyötrelmes kupameccset játszott, de a Fradi-szív legalább a 64 között is megdobbanhat majd. Úgy tűnik, Elemér bácsi nélkül sem lett jobb a helyzet Debrecenben.

Tippünk: 2-1

Betta: 0-3

 

És akkor a tippsor:

 

Diósgyőr - Mezőkövesd

Haladás - Vasas

Honvéd - MTK

Paks - Gyirmót

Újpest - Videoton

Ferencváros - Debrecen


15 komment

Ízlések és pofonok - benyomások a UFC 203 gáláról

2016.09.12. 21:48 Hatterasz_kapitány

Nagyon vártam a hétvégi UFC (ketrecharc) gálát, volt pár sokat ígérő párosítás, azt hittem, jól fogok szórakozni néhány masszív hentelésen. Az előjelek viszont nem feltétlenül csak biztatóak voltak.

andrade.jpeg

Szólj hozzá!

A szabályváltozások hatásai

2016.09.12. 16:00 Fradista Utazó

A kézilabda szabályai 2016. július 1-től változtak. A változásokat 5 pontban lehet összefoglalni, blogunk mind az 5 pontot körüljárta egy-egy cikkben. Most az első tapasztalatok alapján, azt próbáljuk meg felmérni, milyen változásokat hoztak a játékba az új szabályok.

Ehhez a nyári utánpótlás-világversenyek, az olimpia, valamint a látott felkészülési mérkőzések szolgálnak alapul. 

szabalyvaltozas_kek_lap_2.jpg

Marcus Helbig és Lars Geipel játékvezetők kék lapokkal (Fotó: RP Online)

Szólj hozzá!

(Fő)városbéli puhányok, nyavalyások - avagy az európai fővárosok fociszemüveggel

2016.09.12. 08:28 Vágó.János

Hosszú évek után az új NB I-es szezon 5. fordulóját követően augusztusban ismét előállt a régi helyzet: a tabella első négy helyén budapesti csapat állt. Azóta újra beférkőzött az élbolyba a Videoton és a Haladás- de a budapesti csapatok száma és jó szereplése ismét reflektorfénybe állította az örökzöld vitatémát, mennyi fővárosi csapat kell vagy lenne ideális az első osztályban? Ennek apropóján néztünk körbe, mi is a helyzet Európa országaiban a fővárosok futballszereplését tekintve. Ennek vizsgálatához több évtizednyi adatsort, tabellákat néztünk át, az első ligás részvételeket főváros-vidék bontásban elemezve. Az egyes fővárosok futballbeli részarányát annak fényében vizsgáltuk, hogy mekkora részt tesznek ki az ország népességéből és bruttó hazai termékéből(GDP). Ez a két bázisszám mutatja meg látványosan, hogy az ideálishoz képest hol helyezkednek el a fővárosok a labdarúgásban betöltött szerepük alapján.

fociterkepcimerekkel.jpg

Kezdjük a sort természetesen Magyarországgal!

Budapest csapatai évtizedekig uralták az első osztályt, létszámukban és sikerességükben is. A II. világháború utáni első bajnokságban volt a csúcs, amikor 18 fővárosi klub szerepelt a kétszer 14 csapatos élvonalban! Ez 64 %-os arányt jelentett. A szocializmus évtizedeiben fokozatosan csökkent részarányuk, de tartósan 35-40% maradt így is. Ez a rendszerváltozás után sem lett sokkal kisebb, egészen a 2000-es évekig. A "mélypont" a 2002-03-as szezon volt, amikor is mindössze 3 fővárosi klub volt az NB I-ben, mivel a Honvéd és a Vasas is kiesett. Igaz, ők a 12-esre csökkentett bajnokságban nem tudtak bennmaradni. Később a kizárt Fradi hiányzott, de akkor a REAC volt fent – az utolsó kiscsapat, amely az 5 nagy mellett NB I-es tudott lenni. A Csepel, a BVSC és a III.Kerület már nem érte meg a XXI. századot az élvonalban. A 2010-es évekre már 26%-ra csökkent az arány, főként a Vasas tartósabb hiányzása miatt. Óriási fordulatot hozott azonban a tavalyi létszámcsökkentés: 12 csapatból immár 5 budapesti, amivel visszaugrott az 1970-es évek eleje óta nem látott magas értékre a főváros NB I-es aránya! Időszakokra bontva így fest Budapest jelenléte:

1945-47 1947-51 1952-56 1957-61 1961-65 1966-70 1970-75 1975-80 1980-85 1985-90 1990-95 1995-2000 2000-05 2005-10 2010-15 2016
62,5% 60% 51,5% 47% 41,4% 41% 41,7% 35,2% 38,1% 35% 40% 37,5% 34,3% 32,5% 26% 41%

 

Budapest az ország lakosságának 17,8%-át adja, ehhez mérve a mostani 41%-os NB I-es fővárosi arány irreálisan magas. Akkora, mintha 4 milliós lenne Budapest. Ha a főváros a népességarányához mérten lenne jelen az NB I-ben, az 12 csapatos bajnokság esetén 2, míg 16 csapatosnál 3 pesti csapatot jelentene. Hogy melyik kettő és három? Nos, erről mindenkinek más a véleménye, klubszimpátiától függően. Múltjuk és sikerességük szerint mind az 5-nek megkérdőjelezhetetlen a helye az élvonalban. Az adatsort végignézve sosem volt ennek a 17,8%-nak a közelében sem az első osztályú budapesti futballcsapatok aránya. Mondhatjuk tehát, hogy a magyar futball már a részvételek számát tekintve is erősen Budapest-centrikus, a sikeresség, bajnoki címek terén pedig még inkább. Ez az 1990 előtti fővárosi uralomnak köszönhető, hisz 1945 és 1990 között mindössze 3 vidéki bajnoki cím született a Győri ETO jóvoltából! A rendszerváltás óta már 13-13 budapesti és vidéki bajnoki arany a mérleg, Vidék át is vette a vezetést 2015-re, a Fradi idei bajnokságáig. Most azonban csak a részvételek arányát vizsgáljuk.

A népesség mellett a másik fontos és érdekes mutató az, hogy mekkora az adott főváros GDP-ből való részesedése. Nos, ez Budapestnél 40%, és ezzel pontosan megegyezik a mostani fővárosi NB I-es részarány. Erős tehát a gyanú, hogy a magyar fociban inkább ez a faktor befolyásolja az élvonalbeli focit, legalábbis a két mutatót együtt nézve mindenképp komplexebb lesz az összkép. A két mutatót némileg önkényesen átlagolva 28%-ot kapunk – ez volt a a 2010-es évekre beállt budapesti NB I-es csapatarány, legalábbis a tavalyi radikális létszámcsökkentésig.

Lássuk, mi a helyzet Európában!

europa_terkepfeligkeszkivagas.jpgeuropa_terkepdelkivagas.jpgeuropa_terkep3kivagas.jpg Az európai fővárosok részvételi aránya az élvonalban hosszabb távon

A kontinens országaiban nagyon változatos a kép. Az egyik irányban meglehetősen jó az összefüggés a fővárosok népesség- és futballsúlya között: szinte nem találunk olyan fővárost, amely nagy népességarányú, de a fociban is ne lenne jelentős a részvétele. Olyanokat viszont igen, amelynek kisebb a népességbeli súlya, mégis uralják hazájuk labdarúgását az első ligás szerepléseket tekintve. Ilyen Budapest mellett Moszkva, Belgrád, London, Bukarest, Koppenhága, Jereván, Szkopje, Dublin, Baku és Tallinn is. Az utóbbi évtizedben ugyan csökkent a moszkvai, bukaresti, koppenhágai és belgrádi klubok száma, a kevesebb szereplő viszont erős maradt. A csúcsot Jereván tartja, többször is 75%-át adta az örmény első ligának! (Ez már-már Uruguay szintje, ahol jelenleg 16 csapatból csak 3 nem fővárosi. - a szerk)

A jelenleg zajló bajnokságokban is Jerevánban a legmagasabb a fővárosi első ligás klubok aránya, 66%. Második Baku 62 %-al, 3. pedig Budapest 41 %-al! 4. Tallinn 40 %-al, míg 5. Belfast 33 %-os rátával. A fővárosi 1.ligás résztvevők arányát tekintve tehát az NB I dobogós európai összevetésben!

Jelenleg minden európai fővárosnak van 1.osztályú klubja, egy klubot delegál Berlin, Párizs, Amszterdam, Hága, Bern, Edinburgh, Pozsony, Varsó, Kijev, Brüsszel és Ljubljana. Ezekben a legkisebb most a fővárosi első ligás részvételi arány. Mivel a Ligue 1-ben 20 csapat szerepel, így most Párizs aránya a legkisebb a kontinens 1.osztályai közül, 5 %. Igaz, ez az egy PSG mindent ural. Utoljára 1990-ben rendeztek párizsi városi derbit az 1.ligában, amikor a Racing Paris is fent szerepelt.

Apropó, ha már rég nem látott fővárosi derbik! Nem a párizsi a csúcstartó, ugyanis legrégebben Bernben rendeztek 1.ligás rangadót, a sors érdekes játékaként pont 1954-ben, mikor a magyar válogatott VB-döntőt vesztett a svájci fővárosban! Az akkori Young Boys-FC Bern meccs óta, 62 éve nem láttak helyi élvonalbeli városi derbit. Hágában 1971-ben, Amszterdamban pedig 1978-ban rendeztek utoljára városi 1.osztályú rangadót! Berlin 1977-ben, még az NSZK-korszakban láthatott utoljára (és másodszor) Bundesliga 1-es városi derbit, amikor a Hertha mellett a Tennis Borussia is élvonalbeli volt. 2 évvel korábban, 1975-ben volt ugyanis az első Hertha-TeBe derbi az 1.osztályban. 1987-ben a Blau-Weiss 90 Berlin is egy évig élvonalbeli volt, de a fővárosi derbi elmaradt a Hertha hiányzása okán.

fovaros.jpg

Feltételezésünk szerint az az ideális helyzet, ha a futball-részvételi és a népességi érték közel áll egymáshoz. Ilyen város Madrid, Berlin, Párizs, Amszterdam, Stockholm, Lisszabon, Oslo, Zágráb, Szarajevó, Vilnius, Bern, Luxembourg, Ljubljana, Hága, Tirana, Tbiliszi és Minszk.

Jelentősen elmarad az első ligás futballbeli aránya népességéhez képest Podgoricának és Nicosiának. Itt tehát akár több élvonalbeli szereplő is lehetne.

Nézzük akkor a gazdasági mutatót, a GDP-t is!

Főváros A fővárosok futball-részvételi aránya az 1.ligában (%) Ország népességéből való részesedés (%) Ország GDP-jéből való részesedés (%)
Tallinn 49 31 61
Riga 48 41 66
Athén 45 35 45
Dublin 44 40 39
Belgrád 43 23 39
Budapest 43 18 40
Koppenhága 36 11 42
Bécs 33 20 26
Moszkva 32 8 23
Bukarest 28 9 23
Szófia 26 15 25
London 25 12 28
Pozsony 24 11 28
Prága 22 12 26
Vilnius 21 24 33
Oslo 18 17 25
Stockholm 18 20 31
Lisszabon 15 18 37
Helsinki 15 11 36
Ljubljana 14 14 39
Madrid 13 13 17
Róma 10 6 9
Varsó 10 4 16
Brüsszel 10 9 30
Párizs 6 4 30
Amszterdam 6 7 16
Berlin 3 4 4

 

Az ország GDP-jéből való részesedése és az első ligás futball szereplések aránya között leginkább Budapest, Berlin, London, Athén, Róma, Prága, Belgrád, Pozsony és Szófia esetében szoros az összefüggés. Mind a három mutató Berlinnél áll legközelebb egymáshoz, ritka ideális együttállás ez - Madrid, Róma és Dublin esetében mondható még hasonlónak. A spanyol főváros most közel állt ahhoz, hogy 5 élvonalbeli klubja is legyen, de hiába jutott fel a Leganes, a drámai tavaszi hajrában kiesett viszont a Getafe, Rayo duó. Nagyjából ugyanannyi fővárosnál van egymáshoz közel a foci-szereplések aránya a népesség- vagy a GDP-aránnyal, tehát egyik mutató sem erősebb befolyásoló tényező a másiknál.

Érdekes differenciálni aszerint, hogy az egy vagy több fővárosi élvonalbeli klub mennyire domináns egy adott országban. Több kategóriát különíthetünk el.

  1. Sok és erős fővárosi klub; ilyen Budapest, Moszkva, Belgrád, Athén, Tallinn.
  2. Sok, de kevésbé erős fővárosi csapat: erre példa Dublin, Stockholm, Oslo, Reykjavík.
  3. Egy vagy két, de erős fővárosi klub: Párizs, Amszterdam, Helsinki, Pozsony, Zágráb, Ljubljana, Kijev,  Bécs, Brüsszel, Lisszabon, Szarajevó, Bern, Vilnius.
  4. Egy vagy két, nem meghatározó fővárosi csapat: Berlin, Ankara, Hága, Riga.

A lett főváros speciális eset, hisz itt volt sokáig az egyik legmagasabb fővárosi első ligás arány, de a sokszoros bajnok Skonto tavalyi csődjével és további kis rigai klubok megszűnésével mára csak 2 kisebb együttes képviseli Rigát élvonalban.

Ennek kapcsán álljon itt négy példa a fővárosok-vidék relációra, arányokra Európából:

diagram1e.jpg

diagram2litvan300f.jpg

diagram3c.jpg

diagram4c3.jpg

Tallinn testesíti meg az egyvárosú dominanciát. Litvániában kétpólusú dominancia van a főváros némi előnyével. Ilyen modellre példa Görögország, és Portugália is. Svédország focijában ugyanez fordítva – a főváros némi hátrányával. Törökország a másik ilyen példa, de speciális a helyzete abból a szempontból, hogy Ankara adminisztratív funkcióján kívül minden téren Isztambul a központ, így a fociban is. Berlin esete a kis fővárosi jelenlét ritka példája (Hága, Ljubljana, Kijev, Amszterdam, Párizs hasonló még).

Öt országban fordult elő, hogy egy fővárosi első osztályú csapata sem volt.

A német főváros focijának nehéz időszaka volt 1990-97 között, amikor is egy csapata sem volt az újraegyesített Bundesligában. A Hertha '97-es feljutása a BL-be vezető sikerkorszak kezdete volt, pont ekkor érkezett Dárdai Pál és Király Gábor a klubhoz. Néhányszor azóta is hiányoztak a berliniek. A német újraegyesítés óta nem volt a Herthán kívül Berlinnek másik 1.ligás csapata. Ha hozzávesszük az 1990 előtti NSZK-t, akkor érdemes kiemelni, hogy a régi főváros Bonn-nak pedig soha nem is volt első osztályú csapata. Fővárosi időszakában néhányszor a 2.ligáig jutott. A 21.században még nem járt a 4.ligánál feljebb, ellenben lezuhant a 7.-ig is! Szlovénia a 2000-es évek közepén maradt fővárosi első ligás csapat nélkül a többszörös bajnok Olimpija Ljubljana csődjével. Aztán magyaros jogi trükkökkel feltámasztották a klubot, visszavéve a nevüket is. Svájcban, Hollandiában és Skóciában is megtörtént, hogy a fővárost egyetlen klub sem képviselte a legmagasabb osztályban. A berni Young Boys az ezredforduló táján volt távol három évet, a kormányzati főváros Hága 1993 és 2003 közt egy évtizedet, a 80-as években is öt évet hiányzott, majd legutóbb 2008-ban is egy évet. 2014-15-ben pedig Edinburgh szurkolói éltek át ilyet, mikor is a Hearts és a Hibernian egyszerre esett ki az élvonalból (ott a Rangerssel együtt minden idők legerősebb másodosztályát hozták össze). Ugyanakkor mindhárom országban igaz az is, hogy a főváros nem a legnépesebb város.

A fentiekből elég jól kirajzolódik, hogy leginkább azokban az országokban nem tudnak kiemelkedni a fővárosok, amelyek kiegyenlített városhálózatúak, esetleg szövetségi berendezkedésűek – így megvannak a nagy ellenpólusaik a futballban, a gazdaságban is. Budapest és a többi városunk között hatalmas a szakadék gazdasági erő és népesség terén is, e mellé jön még a nagy fővárosi klubok társadalmi támogatottsága, tradíciója – így nálunk a főváros dominanciája várható a labdarúgásban a jövőben is.

Címkék: foci futball


Szólj hozzá!

Bettaandwin - 2016/17 - Tippeljünk a Mennyei 8. fordulójára!

2016.09.09. 09:20 Nóbádi iz der

Talán már csak a legöregebbek emlékeznek a Mennyei legutóbbi fordulójára, de szombaton végre visszakerülünk a rendes kerékvágásba. Megérte a hosszú szünet, hiszen egyrészt nem kaptunk gólt a szigeten, másrészt pedig mögöttünk tartottuk az Európa-bajnokot. Csak aztán meg ne zavarja a fiúkat a rendes fű!

 

Debrecen - Újpest

A Debrecen legutóbb öléggé beleszaladt a Videoton felcsúti késébe, így a szünetben minden bizonnyal gyakorlástól volt hangos a Nagyerdő. Az Újpest az utolsó öt meccsén nem kapott ki.

Tippünk: 1-1

Betta: 2-4

 

Gyirmót - Diósgyőr

Pistáék az egyetlen nyeretlen csapat, Feriék pedig a legtöbb gólt kapták eddig. Öldöklő küzdelem várható.

Tippünk: 0-0

Betta: 3-0

 

Mezőkövesd - Honvéd

Pinyőék legutóbb három zacskó után megcincálták kicsit a sas bajszát a Népligetben. A Honvéd időközben bevonultatta Lanzafamét, Balázst és Zsótért, ez pedig magyar szinten komoly bevásárlásnak tűnik.

Tippünk: 1-3

Betta: 5-0

portugal_csaj_3_kicsi.JPG

Vasas - Paks

Az első helyen álló csapat otthon fogadja a tizediket, egyértelműnek tűnik. Aurél azonban nagy mókamester!

Tippünk: 1-0

Betta: 1-4

 

Videoton - Haladás

Úgy tűnik, a két ősi ellenség a szünetben sem veszett össze, így aztán a Videoton továbbra is Felcsútra járhat albérletbe. A Lokit ugyan kettéharapták a fehérváriak, Gézafiamék viszont a legutóbbi hat fordulóban nem kaptak ki. Egyszer azonban minden sorozat megszakad.

Tippünk: 2-0

Betta: 0-3

 

MTK - Ferencváros

A két fővárosi csapat örökrangadóját este fél 9-kor rendezik Dunaújvárosban. És akkor még csodálkozunk, hogy nem tudunk legyőzni egy olyan válogatottat, ahol könyvelők, autószerelők, pékek és börtönőrök lépnek pályára.

Tippünk: 1-2

Betta: 3-0

 

És akkor a jó kis tippsor:

Debrecen - Újpest

Gyirmót - Diósgyőr

Mezőkövesd - Honvéd

Vasas - Paks

Videoton - Haladás

MTK - Ferencváros

 


17 komment

Titokzatos incidens a Hungária körúton: a Drössler-ügy

2016.09.08. 16:57 Szegedi.Péter

_ezert_nem_jartak_a_csaladok_meccsre_sorozatkep_vegleges_2.jpg

Az elmúlt években sokszor hallhattuk, hogy a szurkolók tartják vissza a családokat, „békés polgárokat” a magyar bajnoki mérkőzések látogatásától. Sorozatunkban korabeli tudósításokra támaszkodva mutatjuk be, hogy az erőszak a kezdetektől fogva része volt a magyar futball mindennapjainak. Az embereket ez mégsem tartotta távol a stadionoktól, hisz még igazi futballt láthattak...

Szólj hozzá!