Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Magyarország - Montenegró 21-14 (11-6)

2016.12.09. 20:52 Fradista Utazó

Az utolsó csoportmeccsen Montenegró ellen léptünk pályára. Bár ez formailag még a csoport utolsó fordulójához tartozott, hangulatilag mégis olyan volt, mint egy kieséses mérkőzés. Az előző két forduló eredményei alapján ugyanis egyértelmű volt, hogy ebből a két csapatból az egyik kiesik, a másik továbbjut, és ez nagyjából ezen a meccsen fog eldőlni, hogy ki maradhat, és ki utazik haza. 

Bár annyi trükkje volt a történetnek, hogy legalább 4 góllal kellett nyernünk. Szóval, mintha egy oda-visszavágós párharcban lennénk, ahol az első meccset elveszítettük 3 góllal. 

hun_mne_2016.jpg

Montenegró lépéshátrányban (Fotó: EHF)

Szólj hozzá!

Időkapszula: NB I. 1980/81 Svájc – Magyarország VB-selejtező mérkőzés (különkiadás)

2016.12.08. 20:16 maribor_

1981. április 28., A hónap utolsó keddje.

idokapszula_nb_i_1980_81_svajc_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_zelk_zoltan.jpgElhunyt Zelk Zoltán kétszeres Kossuth-díjas költő

Szólj hozzá!

Dánia - Magyarország 23-19 (12-10)

2016.12.07. 23:21 Fradista Utazó

Volt időszak, amikor ez a két nemzet olimpiai döntőt játszott egymás ellen. Legutóbb Rióban egyikünk se volt ott, és aki a mai mérkőzést látta, az nagyjából érti is, hogy miért nem. 

hun_den.jpg

No pasarán (Fotó: EHF)

1 komment

A botrányba fulladt döntő

2016.12.06. 08:35 Szegedi.Péter

_ezert_nem_jartak_a_csaladok_meccsre_sorozatkep_vegleges_2.jpg

Az elmúlt években sokszor hallhattuk, hogy a szurkolók tartják vissza a családokat, „békés polgárokat” a magyar bajnoki mérkőzések látogatásától. Sorozatunkban korabeli tudósításokra támaszkodva mutatjuk be, hogy az erőszak a kezdetektől fogva része volt a magyar futball mindennapjainak. Az embereket ez mégsem tartotta távol a stadionoktól, hisz még igazi futballt láthattak...

2 komment

Magyarország - Csehország 22-27 (10-13)

2016.12.05. 20:43 Fradista Utazó

Még jó, hogy évekkel ezelőtt ráálltam erre, hogy a cikk címe mindig az eredmény, csak így, natúr. Ellenkező esetben most túl szaftos címet adtam volna a mai értékelésnek, attól tartok. 

Persze, írhatok én már bármit, ez már semmin nem változtat. Viszonylag simán kaptunk ki az előzetesen az egész EB egyik leggyengébb csapatának tartott Csehországtól. 

hun_cze.jpg

Pontozásos alapon Triscsuknak lehettek volna esélyei. De a meccset gólra játszották (Fotó: EHF)

Szólj hozzá!

Időkapszula: NB I. 1980/81 28. forduló

2016.12.05. 20:25 maribor_

1981. április 18-19., Húsvét hétvégéje.

idokapszula_nb_i_1980_81_28_fordulo_headlines.jpgHúsvét és húsvéti ülésszak a Parlamentben (a Népszabadság karikatúrája) 

8 komment

Meghökkentő képes időutazás a csepeli stadionban - Diósd-Érd El Clásicóval fűszerezve

2016.12.04. 20:28 Vágó.János

December első hétvégéjén a világot lázban tartó Barcelona-Real árnyékában az NB III Nyugati csoportjában is egy kis "El Clásicót" rendeztek, mégpedig a Diósd-Érd szomszédderbi formájában. Ez a mérkőzés hagyományosan érdekes, izgalmas presztízsrangadó, tekintettel arra, hogy a két település földrajzilag gyakorlatilag egybeépült, egymással határos. Az MLSZ azonban sokadik furcsa húzásával épp a derbi előtt nem hosszabbította meg a diósdi pálya licencét, így aztán a csepeli stadionban kellett megrendezni a környéken népszerű mérkőzést. Ezáltal a hangulat sem lehetett olyan, mint az eredeti helyszínen-mindössze 60 nézőt számoltunk... Hab a tortán, hogy a Diósddal és Érddel egy csoportban szerepel a Csepel FC is. Így viszont, ha már a Csepel legendás stadionjában jártunk, alaposan szemügyre is vettük az ódon létesítményt, megdöbbentő időutazásba csöppentünk.

img_8098diosd-erd.jpg

Szólj hozzá!

Időkapszula: NB I. 1980/81 27. forduló

2016.12.01. 11:46 maribor_

1981. április 11-12., a hónap második hétvégéje.

idokapszula_nb_i_1980_81_27_fordulo_kopaszkutya.jpgGyertek Hobóra! 

Szólj hozzá!

Metszéspontok: Guttmann Béla és Czeizler Lajos "találkozásai"

2016.12.01. 10:28 Gulyás.Zsolt

Guttmann Béla neve viszonylag jól ismert Magyarországon, többszörös magyar, portugál és olasz bajnok, osztrák és portugál szövetségi kapitány, a Benficával kétszer is BEK-et nyert szakember a legsikeresebb edzőink közé tartozik. Cikkünk másik főhősét azonban (akiről már megemlékeztünk egy cikkünkben) valószínűleg még a focitörténet iránt érdeklődő olvasók közül is csak kevesen ismerik, pedig a Magyarországot Guttmannhoz hasonlóan az 1920-as évek elején elhagyó Czeizler Lajos az olasz válogatott szövetségi kapitánya is volt, edzői pályafutása során összesen hét – svéd, olasz, portugál – bajnoki címet szerzett. Mindketten az 1920-as évek elején az MTK-ból távoztak külföldre, s bár sosem játszottak együtt, edzőként többször is keresztezte egymást pályafutásuk.

27195-guttmann_bela_claussen_detlev-w_800x0.jpg

A Guttmann Béla életéről 2015-ben megjelent könyv

tovább »

Címkék: magyar foci


Szólj hozzá!

Időkapszula: NB I. 1980/81 26. forduló

2016.11.25. 13:34 maribor_

1981. április 4-5., a hónap első hétvégéje.

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_headlines.jpgMerénylet Ronald Reagan, az Egyesült Államok 40. elnöke ellen

Szólj hozzá!

A kispesti Afrika Korps II - a sötét oldal

2016.11.24. 15:44 Rich.mond

Bizonyára sokan azt gondolják, hogy a bejegyzéshez az alapötletet jórészt a közelmúlt aktuálpolitikai eseményei adták, de ez nem igaz. Anno írtunk egy bejegyzést 11 remek afrikai labdarúgóról, akik a kispesti vörös-fekete szerelés mellett hazájuk válogatottjának mezét is magukra húzhatták. Ahhoz az ihletet az éppen akkor zajló Afrikai Nemzetek Kupája adta. Már anno is sokan bíztattak minket a folytatás megírására, de inkább más vizekre eveztünk. Érintőlegesen azért meg-megpendítettük, hogy nem feltétlenül értünk egyet a Budapest Honvéd igazolás-politikájával, ebben a bejegyzésben fel is soroltunk egy szekérderéknyi játékost, aki a Hemingway-éra alatt megfordult a Bozsik-stadionban. Az a lista azóta még hosszabb lenne. Ám az idő és a televíziós pénzek gyökeresen felforgatták az életet a XIX. kerületben, így manapság már csak Ikenne-King és a gümőkorból nemrégiben kigyógyult „Dark” Kabangu képviseli a fekete földrészt és nagyon helyesen rengeteg kispesti nevelés lép pályára az NB I-ben.

Hogy miért pont a Budapest Honvédot pécéztem ki? Egyfelől még a honi szedett-vedett mezőnyben is legendás volt a légiós-dömping, másfelől mégiscsak ezt a csapatot ismerem a legjobban. A kiegészítésben természetesen helye lenne a legendás diósgyőri Komi-Hadra-Bakumba triónak, akik Szudánból utaztak el Miskolcra, a borsodi drukkereket keseríteni, ha Konyha Péter varázslatai nem lettek volna elegendőek. Vagy említhettük volna a győri Mokét, aki embercsempészés miatt került a hatóságok és az újságok látókörébe.

A boldog emlékezetű kilencvenes években még alig-alig bukkantak fel színesbőrű labdarúgók az NB I-ben. Aki mégis, arra többnyire jó szívvel emlékeznek a drukkerek – Kispesten remek példa erre Emmy, vagy Moses, a Vasasnál pedig Jessy, vagy Claude.

tandia_kabat.jpg

Tandia az előző listára illene, mint az elmúlt két évtized egyik legjobb légiósa Magyarországon

Ekkortájt a nem igazán minőségi idegenlégiósok románok, vagy egyéb szomszédos országból érkező spílerek – mint a lyukasmarkú újpesti kapus Roland Praj, vagy a kétballábas debreceni csatár, Toderas – a lista itt is közel végtelen, talán sokak szeme felcsillan (vagy könnybe lábad) Chiratcu (Sopron), Buliga (DVTK), Palacian (Csepel), Azoitei (Pécs, Nagykanizsa) hallatán. Ám az idő múlásával ez szép lassan megváltozott. Egyre kevesebb lett a román – és több a szerb –, az afrikai labdarúgók száma pedig elkezdett exponenciálisan növekedni. És minőség a legritkább esetben érkezett Délről - a fenti képen látható, éppen Kabát Pétert szerelő Tandia feltétlenül kivétel volt.

Jellemző a korabeli állapotokra, hogy a bajnokság kezdete előtti felkészülési meccseken a kispestiek kapusa jobb híján mezszámukon szólította a megszámlálhatatlan, utolsó pillanatban beesett próbázót és az első félidőben a védelem irányítása helyett ordítva próbálta megtudakolni a keresztnevüket.

Volt közöttük válogatott, volt közöttük tehetséges és volt jó néhány labdazsonglőr, akinek mind az életkora, mind a múltja teljesen ellenőrizhetetlen volt.

Elviekben a listánkon főleg utóbbiaknak kéne szerepelniük, de látni fogjuk, hogy az első két kategóriából is könnyű volt bekerülni a válogatásba.

Szólj hozzá!