Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Mi a Fradi Whisky receptje?

2013.01.21. 07:27 Rich.mond

Nehéz lenne tagadni, hogy a jelenlegi kormányzat a hóna alá nyúlt a szétesés határán álló FTC-nek. Az is igaz, hogy egyáltalán nem az FTC az egyetlen „támogatott” klub széles e hazában. Százmilliós tőkeinjekciók mellett még egy új stadion is kinéz a zöld-fehéreknek. Bár állami segítséggel maradnak talpon, mégsem kizárt, hogy Kubatov Gábor FTC elnök hosszú távon egy működő, „kapitalista” egyesületet hagy a hálás utókorra. Vagy még vele sem tudja a Fradi a csődöt elkerülni? Ártalmas-e az állami szerepvállalás a fociban, vagy az egyetlen járható út a felemelkedéshez?

Az nemzet, vagy állam csapata?

A Fradival kapcsolatban általában két nézőpontot szoktak ütköztetni manapság. Az egyik szerint a Ferencváros bekerült abba az elit társaságba, amely eddig kizárólag a Videotont foglalta magába. Ez nem azt jelenti, hogy a miniszterelnök a fehérvári díszpáholyból átült volna az Üllői Útra, hanem azt, hogy állami tulajdonú cégek váratlanul fantáziát véltek felfedezni a Videoton után a Ferencváros szponzorálásában is. A Szerencsejáték Zrt. különösebb indoklás nélkül előbb száz, majd 250 millió forinttal támogatta az FTC-t. A két adomány között a Fővárosi Gázművek is bejelentkezett a támogatói szerepért. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy TAO-pénzekből is érkezett 237 millió, akkor már egész takaros summa gyűlt össze az FTC bankszámláján, gyakorlatilag állami pénzekből. Ez természetesen nem kizárólag a labdarúgókat illeti meg, hanem valamennyi szakosztály részesedik belőle papíron – kivéve a Társasági Adó visszaigényléseket (TAO). Emellett Kubatov megjelenésével egy időben felbukkantak a magáncégek is, például a három év alatt 210 millió forinttal „beszálló” Provident.

És ez még nem minden! Novemberben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kiírta a közbeszerzési pályázatot az új Albert Stadion felépítésére. A pályázat szerint egy abszolút UEFA-kompatibilis, 23 ezer férőhelyes, fedett stadion épül a jelenlegi helyére. A feltételek szigorúak, ráadásul 18 hónap alatt már el is kell készülnie a Zöld Sasok új fészkének. Mivel még nincsenek meg az ajánlatok, ezért csak tippelhetünk, mennyibe fog kerülni. Valószínűleg nem fog sikerülni 10 milliárd alá leszorítani. Még akkor sem, ha a stadionról leválasztott területek eladásából extra bevételhez juthat az FTC. Valószínűbb az előzetes tervekben kikalkulált 12-15 milliárd körüli összeg.

Jogos lenne a fentiek alapján a kormány kedvencének nevezni a Ferencvárost? Csak részben. TAO pénzeket például mindenki kapott –sőt, a Fradi csupán ötödik a listán. A Szerencsejáték Zrt. például a Kecskeméti TE labdarúgó csapatát is támogatta. A paksiakat közvetlenül a Magyar Villamos Művek patronálja, mint névadó. A Videotont egyik fő szponzora a MOL.

De számtalan példát találhatunk még közvetlen állami pénzosztásra. A Honvéd, a Győr, a felcsúti Puskás Akadémia, Szombathely és az MTK összesen 1,2 milliárd forintot kapott a labdarúgó akadémiák fenntartására és fejlesztésére, de a Vasas-szakosztályok is 258 millió forinttal gazdagodtak „a rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzat terhére”.

És még mindig ott vannak az önkormányzatok, akik főleg vidéken szép összegekkel járulnak hozzá az egyesületek működéséhez. Erre remek példa Debrecen, ahol az önkormányzat soha nem csinált titkot abból, hogy közügynek tekinti a sportot. A DVSC eladósodott kézilabdacsapatát például közvetlenül az önkormányzat működteti, de a labdarúgók is jelentős összeget kapnak a városi kasszából –elviekben főként az utánpótlás. Nemrégiben a diósgyőri és korábban a nyíregyházi stadion felújításában az önkormányzaté volt a fő szerep. A hajdúsági, szabolcsi és borsodi eset koránt sem kirívó, egészen a legalsóbb osztályokig ezerszámra találunk hasonló eseteket.

Tehát a fentiekből leszűrhető, hogy bár nem feltétlenül etikus százmilliókkal dobálózni, de a Fradi esete nem feltétlenül különleges. És nem csak Magyarországon! –elég csak a Real Madrid, vagy a Barcelona esetére gondolni.

Természetesen aki nem szereti a labdarúgást, annak minden focira szánt fillér kidobott pénz. De ne feledjük, hogy a futball még mindig toronymagasan a legnépszerűbb sport Magyarországon és a ráfordított állami pénzek még mindig nem haladják meg pl. az Állami Operaház évi 8,3 milliárdos támogatását.

De a Fradi helyzete csak addig nem lesz speciális, amíg fel nem épül az új stadion. Ezt az építkezést ugyanis a fradisták vágyain kívül semmi sem indokolja. Ésszerűbb lenne a jelenlegit kipofozni –a mellékhelységekre például már jó egy évtizede ráfért volna egy alapos felújítás.

Tehát önmagában nem feltétlenül lenne baj, ha az aktuális kormány évi 10 milliárd körüli összegig csorgatna tőkét a labdarúgásba- önmagától ugyanis soha nem fog kimozdulni a jelenlegi állapotából. A probléma ott van, hogy ez az összeg roppant egyenlőtlenül oszlik el a csapatok között.

Koldus, vagy királyfi?

Ezek után mindenki azt hihetné, hogy a Fradi dúskál a földi javakban és a konszolidáció után megcélozza a bajnoki címet, majd a Bajnokok Ligája szereplést. Ehhez képest szurkolóit villámcsapásként érte a Blikk cikke, miszerint Ricardo Moniz, az FTC labdarúgócsapatának holland edzője nem tartott edzést, mert az FTC ZRt. több havi fizetéssel tartozik a játékosoknak.

Az eset komolyságát jelzi, hogy még a klubnál sem tagadták, hogy voltak „átmeneti fizetési problémák”, de mindenkit megnyugtattak, hogy jelentéktelen csúszás a legjobb családban is megesik, hamarosan érkezik a pénz. Pár nappal később pedig a fizetések teljesítését bizonygatták –a megszólaltatott csapatkapitány is megesküdött rá, hogy már kizárólag a soron következő bajnokival foglalkoznak.Bár azon a soron következő bajnokin ki is kaptak Kaposváron.

Azt sem tudni, hogy kifizették-e már a Paksnak Böde Dániel vételárát. Az biztos, hogy hónapokkal az átigazolás után is voltak tartozások az atomvárosiak felé –ezt sem tagadták a klubvezetőség részéről.

Nem csak a Fradi irigyei, hanem a rajongói is joggal teszik fel a kérdést: most akkor van pénz, vagy nincs? Kubatov több nyilatkozatában is célzott arra, hogy még mindig jelentős adóssághalmokat görgetnek maguk előtt a korábbi évek felelőtlen gazdálkodása miatt, így az új források jelentős része is a tartozások törlesztésére megy el.

Feltehetőleg komoly likviditási zavar nem áll fent, mindössze arról van szó, hogy a nyugat-európai futballközegben felnövő Moniz nincs hozzászokva ezekhez a magyar labdarúgásban gyakorlatilag mindennapos fizetési morálhoz. A holland bizonyára már az elején szerette volna jelezni, hogy csak addig kíván követelményeket felállítani játékosaival szemben, amíg azok megkapják járandóságukat. Mivel a jelek szerint nem csupán szeret, hanem tud is követelni a focistáktól, ezért a klubvezetés hamar meghátrált és elsimította a problémát –Monizról még lesz szó később. Hogy miért nem fizették ki már korábban ezt a pénzt, ha ilyen hamar elő tudták teremteni, arra nem adtak bővebb magyarázatot.

Tehát a közvetlen csőd veszélye kezd elhárulni, de még korai a lovak közé dobni a gyeplőt. A megnövekedett szponzori bevételek mellett jelentősen nőttek a kiadások is. Pontosan mire megy el a pénz?

Ne csak pénz, foci is legyen!

Nemcsak a gazdálkodás lett nagyságrendekkel jobb, hanem a vezetőség rájött arra is, hogy magyar edzővel hosszú távon nem várható előrelépés a labdarúgópályán. A vezetőség tizenkilencre lapot húzott, amikor menesztette a csapat éléről Détári Lajost és szerződtette a többek között Feyenoordnál, Hamburgnál és Tottenham Hotspurnél is dolgozó holland szakembert. Hiszen hiába ömlik a pénz a feneketlen zsákba, ha a néző továbbra is távol marad a lelátótól. A javuló pénzügyi mutatók ellenére ugyanis a csapat egyik legmélyebb válságát élte meg. Ez pedig maga után vonta a nézőszám történelmi mélypontra zuhanását is.

Ám érkezett egy remek edző és vele minőségi labdarúgók, akik ráadásul fizetést is kérnek. Ez meg is duplázta a nézőszámot. Míg augusztus 25-én, Ricardo Moniz bemutatkozó meccsén mindössze 4000-en voltak kíváncsiak a Budapest Honvéd elleni fővárosi rangadóra, addig két hónappal később már 8000-en váltottak jegyet a Debrecen elleni győztes mérkőzésre.

Az új edző nem csupán eredményes, hanem kimondottan látványos futballal szűk két hónap alatt megváltoztatta a közhangulatot nem csupán a pályán, hanem a pálya körül is.

Fradista eszem-iszom

Ricardo Moniz tehát nemcsak fásult labdarúgóit rázta fel, hanem a szurkolókat is. És nem csupán azokat, akik rendszeresen járnak meccsre. A hazai meccsekre ritkán kilátogató vidéki szimpatizánsok ugyanis nem elhanyagolható fogyasztói bázist jelentenek. Számukra nem csupán magazin készül, hanem Fradi márkájú termékek is. Jelenleg már kapható a Fradi müzli, pattogatott kukorica és kukoricapehely. Aki nem csak az éhségét, hanem a  szomjúságát is szeretné csillapítani, az sem marad hoppon, ugyanis már a polcokon van a Fradi Whisky és jövőre jön a vodka és pálinka is. Ehhez egyébként a marketing és kereskedelmi jogokat is vissza kellett szerezni Várszegi Gábortól, aki bár kilenc éve távozott a klubtól, mégis szépen profitált a Fradi márkanévből. Mondanunk sem kell, hogy nem ingyen vált meg ezektől a jogoktól.

Logikus, hogy ez a relatíve passzív, mégis elkötelezett, több tízezres csoport jelentős bevételekhez juttathatja az FTC-t –és nem csupán a focistákat. Ennek azonban alapvető feltétele, hogy tényleg minőségi termék kerüljön a piacra. Korábban ugyanis már Várszegi Gábor is próbálkozott Fradi Whiskyvel, sörrel és csokival, de egybehangzó vélemény szerint a minőség hagyott maga után némi kívánnivalót. Most az első  visszajelzések pozitívak. A fő problémát egyelőre az jelenti, hogy sok boltba még mindig nem jutott ezekből a termékekből.

Piacra dobtak egy színvonalasa sikerült magazint is, „Zöld és fehér” néven, amely havonta egyszer fog megjelenni. A lap hivatalosan életmód és kultúra magazin, tehát nem kizárólag a labdarúgó-csapattal kíván foglalkozni, hanem sokkal szélesebb réteget akarnak megszólítani vele. A bemutató szám címlapján például a kézilabdázó Szucsánszki Zita mosolyog az olvasókra.

Megannyi kiadás, de most akár még jó is kisülhet belőle. Hosszú távon ezek ugyanis komoly bevételekkel kecsegtetnek. A legfontosabb, hogy nem állami bevételekkel. Nem kizárt, hogy hamarosan itt is beköszönt a kapitalizmus, de ez soha nem jöhetett volna létre, ha nincs a sikeresen lobbizó új vezetőség, amelynek tagja a FIDESZ egyik legbefolyásosabb alakja.

Miskolci példakép?

Érdekesség, hogy a fenti utat –sportszakmai és pénzügypolitikai értelemben- egy másik magyar klub, a Diósgyőri VTK már korábban elkezdte járni. Náluk magánbefektetőtől érkezik a pénz, nevezetesen a milliárdos Leisztinger Tamástól. Hogy ő miért gondolta úgy jó két éve, hogy neki is be kell szállnia a futballba, azt csak találgathatjuk. De ettől függetlenül még tény, hogy ott már lényegesen korábban megjelentek a minőségi, nyugat-európai játékosok és szakemberek. A stadion felújítása már javában zajlik, a lelátók rendre megtelnek, a diósgyőri fanatikusok pedig zsebkendőn, kávén, ásványvízen és sörön is viszontláthatják szeretett csapatuk címerét.

Ez az út egyébként tele van figyelmeztető táblákkal, mert a DVTK egyelőre nem a várakozásoknak megfelelően szerepel idén–bár a dobogóra még így is odaérhet. Egy éve a miskolci fanatikusok még meg tudták tapsolni játékosaikat súlyos vereségek után is, ám most már füttyszó kíséri őket az öltözőbe egy döntetlent követően. A nézők hamar bele tudnak szokni a jóba. Eleinte kétségtelenül hálásak azért, hogy nem egy málladozó stadionban kell unott játékosaik kiesés elleni harcát végigszenvedniük, de az igényesebb közeg alaposan megnöveli az ő igényeiket is.

A Fradi-szurkolók büszkék voltak a csapatukra az MTK elleni balszerencsés vereség, illetve a Kaposvár elleni megérdemelt vereség után is. Hiszen van jövőkép, a dobogó közel, tavasszal pedig beérhet Moniz munkája. Ha mégsem, akkor a következő bajnokságra biztosan. Ha akkor sem, akkor majd vehemensen elkezdenek felelősöket keresni. Van benne rutinjuk.

(az írás eredetileg itt jelent meg)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr685029467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miller draft 2013.01.21. 08:21:36

Jó cikk, érdeklődéssel olvastam. Ami komolyan szíven vágott (bár már olvastam máshol is) az az Operaház 8,3 milliárdos támogatása. Ezzel azt hiszem az olyan véleményeket ki is lőhetjük, hogy a focira aránytalanul sokat költenek. Mivel Operába egy évadban kb 5000 ember akar elmenni (el is megy), Ennyien egy Újpest-Fradira kb kedd délelőtt, szakadó esőben is összejönnek. Vegyenek lélegeztetőgépeket az Operaház támogatásából, ha múzeumot csinálnának az épületből engem az sem érdekelne.

rexter 2013.01.21. 10:56:54

a stadionnal donteni kellett. akarnak vegre Budapestre egy normlais stadiont? igen. jo, mi legyen? csinaljuk meg a Fradi palyat a mostanibol. 30 eves szerkezetei megoldasok, egyaltalan nem modern, sot rosszul tervezett szurkoloi kiszolgalo egysegek, rossz sajtopaholy, VIP boxok hianya, parkolok hianya stb. stb. persze van az a penz amiert mindezeket korrigalni lehetett volna, de 3-4 milliardert is "csak" egy csinos, de megiscsak egy tuninggolt kettes Golf lett volna az eredmeny, semmi mas.

vagy, epitsunk egy zsir ujat az alapoktol, modern tevrezessel, mindennel szamolva, a kovetkezo 30 evre? ez 4-5x annyi penz mint a felujitas. Azonban az elonye lehet a sokkal jobb fenntarthatosag, a jobb funkcionalitas mas rendezvenyekre is, modern anyagok, energiagazdalkodas. Es nem utolsosorban, sot elsosorban az, hogy a stadion elfogatasaval egy igen ertekes nagy terulet szabadul fel, amit lehet ertekesiteni.

Szerintem jol dontottek, hogy a masodik utat valasztottak.

playfellow 2013.01.22. 08:25:23

Operába évente kb 300 ezer látogatja az előadásokat és nem 5000.
Ez úgy jön ki, hogy bár a lelátó csak 1200 férőhelyes viszont a szezon januártól májusig tart és (szinte) minden nap van meccs néha kettő is.
A Barca-t és a Realt én nem kevertem volna ebbe a történetbe, mert mindkettő alapvetően saját, piaci bevételeiből él bár a Realt egyszer valóban kisegítatték szorult helyzetéből.
Úgy is fogalmazhatnék, hogy ami ott a kivétel az nálunk a szabály.
Nem mellesleg a Madrid már több, mint 5 éve folyamatosan nyereséges, adósságát jelentősen csökkentette és annyira jól csinálják, hogy még az alkalmankénti "őrült" játékosvásárlásai sem tudják megtörni ezt a trendet.
Még egy megjegyzésem lenne: szerintem az ilyen zöld-fehér vagy akármilyen-bármilyen izék árusítása gyakorlatilag elhanyagolható bevételt hoznak egy magyar klubnak.
A jelenlegi magyar futball finanszírozási "modellnek" két baja van:
1. teljesen unfair és kiszámíthatatlan(és nem is akar fair és kiszámítható lenni)
2. drága és tökéletesen diszfunkcionális

(Az esetleges elgépelésekért sorry)

Amúgy a cikk gondolatébresztő.

playfellow 2013.01.22. 08:27:06

Addig csűrtem-csavartam, hogy már az első mondat is sz*r lett.
:)

maribor 2013.01.22. 08:27:35

@playfellow: Minden cikket gondolatébresztőnek szánunk.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.22. 11:34:37

@playfellow: A spanyol kormányzat épp nemrég próbált elengedni, 1.3 milliárd eurónyi adóhátralékot a spanyol elsőosztály csapatainak. Nem, nem 1.3 milliót, 1.3 milliárdot.

Ha a németek nem torpedózzák meg az ötletet (hmmm), meg is teszik.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2013.01.22. 15:05:46

Ez igaz, de ezek nem a Real Madridot és a Barcelonát segítették volna, hanem a többi csapatot, akik nem tudják finanszirozni magukat. Igaz, a tévés pénzekből a két nagy ugynannyit kap, mint a többi 18... együttvéve, Persze nehéz a Real Madrid vagy a Barcelona meccsek nézettségével versenyezni mondjuk a Levanténak vagy a Getafenak. Itthon is volt próbálkozás, hogy a Fradi több pénzt kapjon a tévés pénzekből, mint mondjuk az Eger. És tegyük a kezünket a szívünkre, van is benne valami.

Rich.mond 2013.01.22. 21:57:31

@playfellow: Azért évente nem 5000 ember látogatja a Fradi meccseit sem.
süti beállítások módosítása