Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Fellépés a rasszizmus ellen

2013.02.02. 10:47 Fradista Utazó

Újabb rasszista nézőtéri megmozdulásokról érkezett hír. Ezúttal a labdarúgó-szövetség felemás döntést hozott: a klub nem kényszerül zárt kapuk mögé, de a szurkolói kemény mag szektorát öt mérkőzésre bezáratják, és pénzbüntetést is kell fizetniük. Az eset pikantériája, hogy a szurkolók ezúttal a saját klubjuk mohamedán játékosai ellen léptek fel. 

A Bejtar Jerusalajim csapatában több, mint tíz éve nem szerepeltek mohamedán játékosok, miután az utolsó érintett elmenekült Jeruzsálemből, mondván, félti az életét. A klub akkori vezetése úgy határozott, biztonsági okokból többet nem szerződtetnek ilyen vallású futballistát. 

Eli Kohen edző (középen) a klub két új játékosával (Fotó: AP)

Változnak azonban az idők. A Bejtarnak új tulajdonosa van, a Moszkvából Jeruzsálembe érkezett Arkagyij Gajdamak személyében. Ő pedig elérte (tulajdonosként ez nem lehetett annyira nehéz), hogy a csapat igazoljon két labdarúgót Oroszországból, egészen konkrétan a Tyerek Groznij együtteséből. Mindketten csecsenek, és népük többségének megfelelően muszlimok. 

A csapat szurkolói nem fogadták kitörő lelkesedéssel az új játékosokat. Sőt, a legutóbbi bajnoki mérkőzésen  a Teddy Kollek stadionban (amely a Nagyvázsonyban Kollek Tivadar néven született, 1965-93 közt Jeruzsálemet polgármesterként irányító, azóta elhunyt politikusról kapta nevét) transzparensekkel és különféle rigmusokkal tiltakoztak a mohamedán játékosok szerepeltetése ellen. Zaur Szadajev és Gabriel Kadijev egyelőre úgy nyilatkozott, jól érzik magukat Jeruzsálemben, a szurkolók pedig nem titkoltan azt szeretnék, ha ez nem sokáig maradna így: "Mindent meg fogunk tenni, hogy megkeserítsük az életüket, hogy végül maguk akarjanak elmenni innét" - nyilatkozta egyikük. 

Fotó: Haim Zach

Az izraeli labdarúgó szövetség öt mérkőzésre bezáratta a kemény mag szektorát a Teddy Kollek stadionban, a klubot pedig hárommillió forintnak megfelelő pénzbüntetéssel sújtotta. 

Az ügyben megszólalt az izraeli parlament elnöke, Reuven Rivlin is. 

"Képzeljék el, ha egy labdarúgó-klub Angliában vagy Németországban deklarálná, hogy nem szerződtet zsidó játékosokat, mi történne. A zsidó nép még nemzedékeken át fogja viselni a rasszizmus és a fasizmus következményeit, ezért éppen mi nem engedhetjük meg, hogy a stadionjainkban megjelenjen a rasszizmus"

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr465058152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2013.02.02. 11:49:04

Nocsak, van ilyen hozzàállás is a világban?

miller draft 2013.02.02. 12:25:32

Nekem az utolsó bekezdés tetszik! Rögtön bele is gondoltam, ha mondjuk mi tiltakoztunk volna az izraeli játékosunk ellen. szerintem 2020-ig bezárták volna a Szusza stadiont, a szurkolókat meg még a tévénézéstől is eltiltják. Mindezt persze a a Wiesenthal intézet ajánlásával a bécsi főrabbi feljelentése alapján.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2013.02.02. 13:13:08

Nem értem. Hiszen pont azt mondja, hogy izraelben nem engedhető meg a rasszizmus.
süti beállítások módosítása