Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Sínemzet lettünk, avagy hogy születik a magyar csoda?

2013.03.05. 14:18 Hatterasz_kapitány

Bombaként robbant a köztudatomba minap a hír, miszerint újabb sportágban indultunk el a nagyhatalommá válás irányába. Kékesi Márton ugyanis műlesiklásban megvédte ifjúsági világbajnoki címét! Ugye? Az ember keblét büszke forróság önti el a hírre. Bevallom, nem is tudtam róla, hogy az ifjú magyar tehetség már korábban is felállt a világ tetejére, de annyira fellelkesített a hír, hogy gondoltam, kicsit utánajárok ennek a csodának. Csoda ez mindenképpen, hiszen gondoljunk csak bele, egy igazi magyar ifjú a szittya pusztaságról – nem ám egy a könnyebb érvényesülés kedvéért állampolgárságot váltott alpesi titánról van szó!  – feltörölte a hótakarót nem csak a svájciak, németek, szlovének, amerikaiak, kanadaiak, norvégok, svédek és még ki tudja hány meredek lejtőkben gazdag nép ifjú bajnokaival, de azokkal az osztrák csemetékkel is, akik ha nem tehénkolomppal, akkor egyértelműen síléccel a lábukon pottyannak a világot jelentő lejtőkre. Nem kis dolog ez, akárhonnan nézzük.

Nyakamba kaptam hát a billentyűzetemet, és virtuálisan elindultam Kanadába, az ifjúsági világbajnokság helyszínére.  Az első kisebb meglepetés ekkor ért, mivel kiderült, John Kuceráéknál a hírekkel ellentétben junior vébé zajlott, azaz egy korosztályocskával öregebbek mérték össze tudásukat. Sebaj, gondoltam, ezek szerint két lehetőség van: a mi fiunk vagy odaverte a teljes juniormezőnyt, vagy a vébé keretein belül csendben rendeztek egy másik tornát az ifjabbik korosztálynak. A valóság azonban ennél kissé összetettebb volt. Mártonunk a juniormezőnyben indult el, ahol a műlesiklás két futama alapján az egyébként nagyon tisztességes 26. helyet érdemelte ki teljesítményével. Hogy hogyan lett ebből ifjúsági világbajnoki cím? No, itt jön a furmányos része a dolognak. Ugyanis az 1995-96-os korosztályból valóban Kékesi lett a legjobb, és a szervezők dobogóra is szólították a miskolci Tombát. Ezek szerint örülünk, nem igaz? Nem, olyan nagyon nem. Először is: a valóban nyilvántartott 26. helyhez hozzá tartozik, hogy összesen 28-an értek célba a második futam végén. Ez a kisebbik gond, hiszen az 55 kieső versenyzőnek sem volt megtiltva, hogy hiba nélkül teljesítsék a versenyt. Sokkal inkább zavarbaejtő, hogy megvizsgálva a juniorok mezőnyében induló 95-96-os korosztály tagjait, láthatjuk, hogy korántsem a világelit képviseltette magát. Egészen pontosan Mártonunkon kívül egy amerikai, egy horvát, egy izlandi, egy belga, egy marokkói és egy libanoni fiatal vállalta a megmérettetést az idősebbek között. Ezek közül újdonsült világbajnokunk és a libanoni ért célba, utóbbi mintegy 23 és fél másodperccel lassabban a magyar fiúnál az amúgy nagyjából két perces pályán. Vajon hogy lehet, hogy egy ifjúsági világbajnoki cím ilyen méltatlanul visszafogott érdeklődésre tarthat számot az alpesi sízők világában? A válasz egyszerű: sajnos Mártonunk nem ifjúsági világbajnoki címet nyert. A vezető sínemzetek a juniorbajnokságra junior korú fiaikat küldték harcba, így azok alapból nem csatáztak e címért Kékesivel. Nem voltak jelen tehát ezen az „ifjúsági vébén” az osztrákok, a németek, a skandinávok és a legjobb észak-amerikaiak sem, azaz – a világért sem lebecsülve a Közel-Kelet alpesi sporterejét – senki nem volt jelen, aki számít.

Akkor viszont mit is ért el Kékesi Márton ezen a világbajnokságon? Egy hivatalos junior VB 26. helyet, valamint egy vállveregetős gesztusnak felfogható korosztályos első helyet, amit sajnos semmilyen hivatalos formában nem jegyeznek, és természetesen hazánkon kívül sehol nem tartanak világbajnoki címnek.

Kár ezért a csúsztatásért, ami elárasztotta a magyar médiát. Egyrészt nem tesz jót Kékesi Marcinak sem, aki vitathatatlanul tehetséges és az ország egyik legjobb sízője, viszont olyan képzeteket kelthet benne, amik teljesen tévútra viszik, és a későbbiekben komoly csalódásokat okozhatnak neki. Másrészt csalódást okozhat minden sportszeretőnek is, akit ilyen módon próbálnak átverni az olcsó népszerűséghajhászás jegyében, harmadrészt a sportágnak sem jó, mert épp mikor valóban a helyzetünkhöz illő sikereket kezd elérni a szakág – lásd pl. Miklós Edit szereplése –, akkor teszik hiteltelenné.

Kékesi Mártonnak viszont mindezek ellenére nagyon örülhetünk, és pályafutása során nagyon sok valódi sikert kívánunk!

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr125117651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spyglass 2013.03.05. 15:45:38

Csak nagyon-nagyon-nagyon minimálisan elég benne lenni a magyar síéletben ahhoz, hogy tudja az ember: Marci és környezete értékítéletében semmilyen (értsd: semmilyen) negatív változást nem fog okozni ez a cikk. Nincs olyan magyar síversenyző, aki ne lenne tökéletesen tisztában azzal, hogy hol van a helye a nemzetközi sívilágban.

those with loaded guns 2013.03.05. 16:13:40

Legyen igazad, sőt, minden bizonnyal igazad van, hiszen Marcinál jobban senki nem tudhatja, hogy mit ért vagy mit nem ért el. Ne felejtsük azért el, hogy akik ezt a világbajnoki címet kreálták, azok nem csak minimálisan vannak benne magyar síéletben, hiszen a síszövetség honlapjának közleménye alapján terjedt el a hír országszerte.

Mundr 2013.03.05. 18:18:28

lol. Miklós Edit viszont valóban nem semmi. Mögé kellene valami komoly csapat meg pénz és stabil top10-es lesikló lehetne.

spyglass 2013.03.05. 18:29:50

@those with loaded guns: Versenysport szinten az alpesi sí olyannyira marginális jelenség itthon, hogy még talán a NASCAR is komolyabban vehető. Azon is csodálkozom, hogy valaki olvassa egyáltalán a síszövetség honlapját. Nem tudom mi ihlette a közelményt, de az biztos, hogy ők ott mindannyian helyén tudják kezelni, ergo jogosan olvashatják ezt a blogot. :)

miller draft 2013.03.05. 18:47:19

Nekem a magyar síéletről mindig gyermekkorom egyik meghatározó téli szereplője jut eszembe, a magyar síugró....a nevére már nem emlékszem csak arra, hogy szakállas volt és mindig utolsó vagy utolsó előtti. Mivel akkoriban télen mindig közvetítettek vagy 8-10 versenyt sokszor láthattuk.
Ui: talán Fischer.....talán.

miller draft 2013.03.05. 18:50:20

Bingó.....illetve nyertem: Fischer László

Pienaar 2013.03.05. 19:09:28

Ha akadékoskodni akarnék akkor megkérdezném hogy miért küld a magyar síszövetség egy kanadai junior vébére magyar ifiversenyzőt. Talán a saját korosztályához képest annyira kiemelkedő tehetség hogy itt már mindenkit lehagyott? Sajnos a sajtóközleményes csúsztatás ténye más feltételezésnek enged teret...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.03.05. 20:06:53

@Pienaar: Tekintve hogy szégyent nem vallott, arról meg nem tudunk, hogy valójában ki fizette a túrát, ezeket a feltételezéseket inkább meghagynánk másnak.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.03.05. 20:40:59

@Pienaar: De azért jól nyomtad hétvégén a Reading ellen :)

maribor 2013.03.05. 21:17:30

@miller draft: Semmit nem mond nekem ez a név. Nekem, ha magyar sísport, akkor Apjok Csilla. Meg talán a síválogatott csapatorvosa volt a hetvenes években Dr. Gótzy Gyula. Köszönöm, hogy minden tudásom megoszthattam veletek a magyar síporttal kapcsolatosan.

miller draft 2013.03.06. 07:12:11

@maribor: Annyira köszi, de tényleg! Mit össze gondolkodtam, hogy ki volt a csapatorvos a hetvenes években.

Mundr 2013.03.06. 09:40:33

Szerintem Panyik János érte el a legjobb eredményt eddig a sísportban. Biathlon vb 10. hely, nem 15 indulóból.

those with loaded guns 2013.03.07. 09:52:33

@Pienaar: Azért a kép teljességéhez az is hozzátartozik, hogy Marci a felnőtt mezőnyben is a második számú sízőnek számít itthon, a szövetség nem nagyon tudott volna nála jobb junior korú versenyzőt küldeni (mondjuk nem tudom, hogy Farkas Norbert, aki minden szinten a legjobb és 92-es születésű nem mehetett-e volna - ő is ugyanezt az eredményt hozta volna nagyjából, bár ifi világbajnoknak sehogy sem lehetett volna kikiáltani). Ez nagyjából meg is mutatja, mennyire széles körű az utánpótlás, sőt az egész alpesi szakág.

NemHiába 2013.03.07. 15:15:43

www.fis-ski.com/uk/604/607.html?sector=AL&listid=193&lastname=&gender=M&firstname=&nation=HUN&order=SL&fiscode=&birthyear=&Search=Search&limit=20

A pontossághoz hozzátartozik, hogy a felnőtt mezőnyben jelenleg slalomban 4. helyezett, az ifik között is 3. Az viszont tény, hogy az Országos Bajnokságon ifiben és felnőttben is 2. lett idén.

Farkas Nobert helyezésben valóban nem lehetett volna jelentősen jobb, de azért pontszámban - tehát az elsőtől való lemaradásban - igen. A csatolt pontszám lista legalábbis ezt vetíti előre.

2009-ben Garmishban ezen a dobogón 2 magyar állt: Farkas Norbert és Bujtás Csaba. A dobogó legmagasabb fokán a már világkupa rendszeres pontszerző német Stefan Luitz. Tehát a példaképek adottak. Mostmár csak dolgozni kell és haladni előre a versenypályán is.
süti beállítások módosítása