Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Kentucky Derby: A 70000 dolláros numera

2013.05.05. 03:40 A szerethető dózsás

orb-driving-4_3_rx513_c680x510.jpgDagonya

Egy lóversenynek öt győztese van: a zsoké, a ló, az edző, a tulajdonos, és a ló apja. Cikkünkben a tegnapi Kentucky Derby győzteseit mutatjuk be.

A Kentucky Derby távja két kilométer és 3 év alatti (ember élet skálán ez 18 évesnek felel meg) lovak indulhatnak. Beharangozónkban beszámoltunk a fekete zsokéról, aki 111 év után írhatott volna történelmet és mindenki az első háromba tippelte. Nos nem egészen így történt, a fekete lovas az utolsó három helyezett kétes dicsőségét aratta le.

pastel-hell-4_3_rx513_c680x510.jpgAz úri közönség (150000 néző  volt)

A verseny előtt egy napig esett az eső ezért az odds-ok folyamatosan változtak, attól függően melyik lónak jósoltak nagyobb esélyt a felázott pályán. A legesélyesebb ló “Orb” végig a fogadók kedvence volt, legfőképpen azért, mert az utolsó 4 versenyét megnyerte.

julies-3_4_r383_c0-0-380-510.jpgA védőital: Kentucky bourbon mentalevéllel

A kétperces versenyre 150000 néző látogatott ki. A verseny hihetetlenül izgalmas volt, a hátul lovagolók a felhányt sártól nem látták ki van előttük, az éllovas ugyanezen okból nem látta ki van mögötte. Végül Orb óriási hajrával a külső pályáról hatalmas előnnyel verte a mezőnyt. Mindez addig tartott mint ennek a cikknek az olvasása idáig.

mud-dive-4_3_rx513_c680x510.jpgUnatkozó ultrák

A ló: Orb

A Derby a ló számára a legnagyobb a tét. A győzteseket hosszú-combú cicis lólányok kényeztetik, a vesztesek mennek a virslibe. Orb versenyről versenyre javult, a legnagyobb hibáját, hogy beragad a rajtnál, a gyorsaságával kompenzálta. A legközelebbi versenye két hét múlva a baltimore-i. Orb megpróbálja a mesterhármast, a három nagy verseny megnyerését, ami 1978 óta senkinek sem sikerült.

A zsoké: Joel Rosario

Az ember azt gondolja, hogy a ló és a zsoké együtt versenyeznek, de ez korántsem így van. Orb egy hónappal ezelőtt John Velazquez-zel a nyergében nyerte meg a floridai versenyt. A győzelem a lovat a Kentucky Derby legnagyobb esélyesévé emelte a fogadóirodák szemében. Ez nem volt elég a zsokénak, John Velazqueznek, aki több ló közül is válogathatott és végül a veretlen Verrazano-t választotta. A veretlen-t persze a Kentacky Derby előtti időkig kell érteni.

12684787-essay.jpgA zsoké, a tulakdonos, és az edző.

Joel Rosario egy fiatal zsoké aki most lett nagy sztár. Egy hónapja megnyerte a 10 millió dolláros Dubai Világ Kupát most pedig a Kentucky Derby-t. Lova, Animal Kingdom két évvel ezelőtt nyerte meg a Kentucky Derby-t (Animal Kingdom ma már ember életben kifejezve 25 éves). Rosario az előző 4-5 évben is a világranglista első 10 zsokéja között volt.

Az edző:  Shug McGaughey

 

Ez talán a legfontosabb pozició. Ő az aki a lóból versenylovat farag. A fenti úr nagy név a szakmában, valószínűleg az ő szerepe e legnagyobb a győzelemben, de sok mást nehéz lenne írni róla.

shoes-4_3_rx513_c680x510.jpg Szurkoló

A tulajdonos: A Phipps család.

A Phipps család története a 19 század elejéig vezet vissza és összefonódik a legnagyobb amerikai mágnások sikereivel. Cipészből lett vasműtulajdonosként kezdték, majd ingatlan és egyéb befektetésekkel folytatták, és közben a lósportot is támogatták. Hatodik generációs lóversenybe-fektetők.

A papa: Malibu Moon

MalibuMoonconf_resized.jpg

A versenylovak tenyésztése nem egy olcsó műfaj. Orb édesapja, Malibu Moon, igen felkapott a szakmájában és 70 000 dollárért vállal egy menetet (csók szigorúan szimpátia alapján, extrákért külön fizetni kell). Évente átlagosan 150 randevút vállal és fiatalkori versenyeinek díjait is beszámítva eddig 57 millió dollárt keresett [én hülye meg tűzoltó akartam lenni gyerekkoromban, a szerkesztő megjegyzése].

A képeket a si.com-ról vettük. 


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr685281577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.06. 09:43:12

az úri közönségen azért látszik,hogy bár sznob "sportra" járnak ízlésük nem nagyon van...
süti beállítások módosítása