Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Milliárdok harca

2013.07.29. 11:58 Fradista Utazó

Mind a négy magyar résztvevő még júliusban elbúcsúzott a nemzetközi labdarúgó-kupáktól – mint az közismert. Ezzel új negatív csúcsot produkált a magyarországi futball. Vajon milyen okok vezettek ide?

budapest-honved(650x433).jpg

Jelenet a Honvéd–Vojvodina mérkőzésről (Fotó: MTI)

Valóban meglepetés-e, hogy három magyar csapat is viszonylag simán zúgott ki a kupákból?

Kezdjük egy kis kitérővel. Az 1990-es évek közepéig minden futballcsapatban a hazai (értsd: a csapattal azonos országból való) játékosok alkották a keret zömét. A Bosman-döntés után az UEFA több lépésben teljesen felszabadította a játékospiacot, gyakorlatilag minden korlátozást eltöröltek. Ennek következményeként ma már nem is igazán meglepő, ha egy csapatban tizenegy külföldi játékos szerepel, láttunk már a Bajnokok Ligájában olyat, hogy egy olasz és egy angol csapat mérkőzésén sem olasz, sem angol játékos nem volt a pályán, egyik csapatban sem.

A korlátozások eltörlése korábban elképzelhetetlen rugalmasságot adott a játékospiacnak. Míg azelőtt könnyen előfordulhatott, hogy egy csapatnak volt elég pénze, de egy vagy több posztra a saját országában már nem talált igazán jó játékost, ma egy jómódú csapat edzője a világon bárkire rámutathat, hogy ő az a játékos, aki legjobban beleillene a taktikába, csak az anyagiak megléte vagy nemléte jelenthet korlátot.

Ez egyben azt is eredményezte, hogy nagyjából minden játékos egy olyan csapathoz került, amely megfelelt a képességeinek. Aki jobb volt, elkerült egy jobb csapatba (magasabb fizetésért), aki nem vált be, az kevésbé jómódú, gyengébb csapatba igazolhatott. Nem nagyon találunk már kiváló játékosokat gyengébb csapatokban, mert aki tényleg jó, az pillanatokon belül ajánlatot fog kapni egy gazdagabb csapattól, sőt, általában több lehetőség közül is választhat.

liptak-zoltan(650x433).jpgMiért pont ebben a csapatban játszik? (Fotó: MTI)

Visszatérve a magyar csapatokhoz. A Videoton vergődése egy alapvetően sima vereségre ítéltetett montenegrói csapat ellen teljesen érthetetlen. A másik három csapatunk kiesése viszont alapvetően logikus és várható volt. Abban talán valamennyien egyetértünk, hogy a futballban a meccseket a legtöbbször az a csapat nyeri, amelyiknek jobb játékosai vannak, amelyiknek jobb edzője van. A mai, teljesen nyitott játékospiacon pedig általában a gazdagabb, több pénzből gazdálkodó, nagyobb éves költségvetéssel rendelkező csapat tud jobb edzőt szerződtetni, jobb játékosokat igazolni.

Bár ezek az adatok általában nem nyilvánosak, és ezért precízen nem ismerhetőek meg, némi kutatással arra juthatunk, hogy valószínűleg a Győr, a Honvéd és a Debrecen is olyan csapattól szenvedett vereséget, amely lényegesen több anyagi forrással rendelkezik, mint magyar riválisa (tipikusan két-háromszoros szorzókról beszélhetünk!), ebből fakadólag pedig jobb játékosokat tud igazolni. Ilyenformán pedig az lett volna a meglepetés, ha a magyar csapatok jutnak tovább.

Persze a labdarúgás nem tiszta matematika. Ha a fenti összefüggés mindig feltétlenül érvényes volna, akkor a mérkőzéseket le sem kellene játszani, elég volna bekérni az éves mérlegeket, majd könyvvizsgálók jelenlétében a leggazdagabb csapat ügyvezetője szép öltönyében átvehetné a BL-győzelemért járó kupát. Mindannyian láttunk már olyat, hogy az esélytelenebb kiscsapat legyőzte neves riválisát. De valószínűleg mindannyian emlékszünk arra is, hogy ilyenkor meglepődtünk. Mert az, hogy a kevésbé jó játékosokból álló csapat megveri a jobb játékosokból állót, az meglepetés, az váratlan, és semmi esetre sem elvárható, hogy így legyen. Főként, ha nem 10-20% a különbség, hanem dupla, vagy tripla költségvetésű, és ennek megfelelő játékosállományú ellenfelet kellene legyőzni.

sid640.jpgJelenet a Debrecen mérkőzéséből (Fotó: Szabó Miklós, Nemzeti Sport)

Fel lehet hozni példaként, hogy tavaly a Videoton a csoportkörig jutott az Európa Ligában. Igen, és az edzőjüket utána pillanatokon belül elvitte egy pénzesebb klub (Sousa távozásának története időnként humoros epizódokat is felmutatott, de ez most nem tartozik ide). Mert bizony, bár idehaza kiemelkedően, hadd ne mondjam: botrányosan nagynak számít a Videoton, jórészt a lakosság által befizetett adókból táplálkozó költségvetése, a nemzetközi piacon nagyon-nagyon kis halak ők is.

A magyar csapatok szinte mindegyike tele van külföldiekkel. Többségüket nem azért igazolták le, mert úgy gonoldta a klubvezetés, hogy szenzációs képességű játékosra tesznek vele szert, hanem, mert őt tudták megfizetni. Mert kevesebbet kért, mint egy hasonló kaliberű magyar játékos. Eljönnek különböző olyan országokból, amelyeket sok esetben nem találnánk meg elsőre a térképen, esetleg valahonnét a balkáni nyomorból, többé-kevésbé szeretnek focizni, és ezért Magyarországon olyan jövedelmet kapnak, amiből meg is lehet élni. A népszerű fővárosi klub drukkerei is annak örülnek, hogy edzőjük kapcsolatrendszerének köszönhetően sikerült leigazolni egy-két, közepesen ügyetlen labdarúgót – mert egyébként üzleti alapon már őket se sikerülne, annyit ez, az állami százmilliókkal amúgy szépen kistafírozott klub sem tud fizetni. Vajon mikor igazolt utoljára magyar csapat olyan külföldit, akinek a nevét már az átigazolási hír előtt is ismertük? Na jó, Leonardo nem ér, előbb-utóbb talán mindenki rájött, hogy nem az utóbb Marek Střeštík által lerendezett ferencvárosi labdarúgó festette Az utolsó vacsorát. [még azt se, ami után Stadler József visszaigényelte az áfát - a szerk.] Talán a 37 esztendősen, levezetni Sopronba érkező Giuseppe Signori, 2005-ben, lehetett az utolsó olyan külföldi igazolás, akit előtte is ismertünk.

Jönnek a teljesen ismeretlen külföldiek, a magyarok meg eltűnnek. Valahol jellemző, hogy, ha a Honvéd első, helyenként komédiába hajló párharcától eltekintünk, a négy magyar csapat nyolc mérkőzésén három gólt szerzett magyar futballista, ebből kettőt a Debrecen norvég ellenfelét erősítő Kovács Péter (a harmadikat a fehérvári Gyurcsó Ádám).

És amint kiderül valakiről, hogy képes nem csak kettő, hanem akár három egyeneset is rúgni a labdába egymás után, és egy álmodozó edző arra gondolna, hogy őrá lehet építeni a játékot – már lép is le, a spanyol harmadosztályba vagy Luxemburgba, mert ott több pénzt ígér neki egy, a magyarországinál gazdagabb klub.

És persze van olyan, hogy csodát tesz egy, a szezon kezdetén még ismeretlen edző; hogy egy, előzőleg nem sokra tartott játékosról év közben kiderül, hogy mégis egész hasznos – a magyar klubokban is előfordulhat ilyesmi, de ez már az európai színtéren nem hoz semmi hasznot. Az idén már biztosan nem, jövőre meg azért nem, mert, ha valaki mégis elég ügyes, akkor az jövőre már nem itt fog játszani. Nagyban jó példa volt erre a Borussia Dortmund szereplése, akik kb. feleannyi pénzből élnek, mint például az éppen általuk kivert Real Madrid, mégis eljutottak a BL döntőjébe (összevetésül: a BVB kb. 40-szer, a Real kb. 80-szor akkora költségvetéssel dolgozik, mint a magyar élcsapatok). Ja, és gyorsan tegyük hozzá: legígéretesebb játékosukat azonnal elvitte egy gazdagabb klub.

Azt mondja valaki, hogy ő bízott benne, hogy a Honvéd akadémistái, hogy azok jók, és most majd megmutatják. Kérdem én: ha valóban olyan jók lennének, amilyennek gondoljuk őket, akkor lehetséges volna, hogy még mindig a Honvédban játszanak?

Persze, ha a Honvéd meg a többi akadémia és egyéb utánpótlásképző klub ki tudott volna termelni olyan játékosokat, akiket elvisz, ha nem is a Bayern München, de mondjuk legalább egy Bundesliga II-es csapat, és nem a tarcsiba, ahol a saját posztjára is tízen vannak, hanem a felnőttbe, kezdőnek, akkor legalább elmondhatnánk, hogy szakmailag rendben vagyunk, már csak a pénz hiányzik hozzá. De kétségkívül nem ez a helyzet, szóval úgy tűnik, a szakma is csak annyit ér, mint ahogy azt az ismert és népszerű képzőművész grafikusan ábrázolta is. Mondjuk halkan felmerül bennem a gondolat, hogy vajon a szakmai színvonal – egyéb tényezők mellett – nem azért olyan alacsony-e, mert a legtöbb klubnál, pénz hiányában nem valamely komoly felkészültségű szakembert alkalmaznak az utánpótlásnál, hanem a csapat valamely korábbi futballistáját, akinek az eszköztára nagyjából kimerül abban, hogy megpróbál visszaemlékezni, miket csináltak ők harminc évvel ezelőtt az edzésen, ill. minden mérkőzés után elmondja, hogy aki az X. csapat mezét magára húzza, az nem állhat így hozzá a játékhoz?

És mi van a milliárdokkal? A leggyakoribb kifakadás a kiesések után az volt, hogy lám, feleslegesen öntik a milliárdokat a futballba. Sőt, időnként felmerül, hogy lám, más sportágban mennyire sikeresek tudnak lenni a magyar csapatok, sokkal kevesebb pénzből is. Ha jobban átgondoljuk, ez a "más sportágak" egyedül a kézilabda. Az a sportág, ahol több nagyságrenddel alacsonyabb összegek forognak, mint a futballban. A pár hónapja a Bajnokok Ligáját megnyerő Győri ETO voltaképpen ugyanazon az úton jár, mint futballcsapataink: igazoltak egy csomó külföldi játékost. Az egyetlen (ámde nem lényegtelen) különbség, hogy, bár a kézilabdázók költségvetése durván feleannyi, mint az ETO futballcsapatáé, ebből a pénzből női kézilabdában össze lehetett igazolni a világ legjobb játékosait, míg futballban ... hát, szóval nem ők jutnak.

A mai helyzet láthatóan, sőt, látványosan nem ideális. Miközben a közvéleményt, sőt, a labdarúgás iránt még érdeklődőket is irritálja a fociba öntött adópénzek mennyisége, eközben ugyanez a pénz fájdalmasan kevés akár a Vojvodina vagy a Makkabi költségvetéséhez képest is. Innét valamerre el kell mozdulni.

  • Az egyik lehetséges út a labdarúgásnak közvetve vagy közvetlenül juttatott állami pénzek mértékének jelentős csökkentése. Ekkor a külföldiek várhatóan mind odébbállnának, valami olyan országba, ahol tudnak kb. ugyanennyit keresni, mint eddig itt, a magyarok közül maradna pár, nem különösebben ügyes, és végképp nem szorgalmas gyerek, szimpatikus csapataink lennének, akik az Európa Ligában párévente egyszer, nagy bravúrral, kivernék az első fordulóban a Feröer-szigetekről érkező riválisukat.
  • A másik lehetőség a költségvetések további növelése. Az első időkben ez üzleti alapon biztosan nem lehetséges, tehát még sokkal több állami pénzt kellene ölni a futballba, jobb edzőket, jobb játékosokat szerződtetni. Akik nem szeretik a focit, azok bizonyára elégedetlenkednének, de a klubjaink sikerei (siker alatt a BL, EL csoportkörének rendszeres elérését nevezném) azért enyhítenék a feszültséget.

Hogy melyik a járható út, melyik a szimpatikusabb, azt minden olvasó maga eldöntheti. Hogy a mai posványból valamerre el kell indulni, az aligha kétséges.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr905430184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hami · http://toriblog.blog.hu 2013.07.29. 19:36:11

a végkövetkeztetés teljesen téves. a magyar sikertelenséget nem a pénztelenség predesztinálja, hanem az, hogy a pénz nagyon rosszul hasznosul: a szakmán piócaként élősködő réteg megélhetését biztosítja. az utánpótlásképzés kritikán aluli, és hiába öntik bele a pénzt, akkor is ugyanaz az edző fogja edzeni a fiatalokat, aki eddig sem volt képes megfelelő munkát végezni. gyakorlatilag az utánpótlásképzésre kéne külföldieket szerződtetni. az államnak is van ebben egyébként feladata, pl. összekötni a tömegsportot az utánpótlásképzéssel. mindegy, ezt hosszan ki lehet fejteni, röviden nem.

egyébként számtalan példát fel lehet hozni annak alátámasztására, hogy a pénz nem minden, a _honvéd_ és a videoton kiesése meg szintén nem magyarázható azzal, hogy kevés volt a pénzük. a vojvodina sem hiszem hogy egy nagyon pénzes csapat lenne.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.07.29. 19:45:48

@hami: Az IS probléma, hogy a pénzt rosszul használják fel, de ettől még a pénz kevés.

A Videoton kiesését senki nem magyarázta ezzel, a Honvéd viszont nagyságrendekkel csóróbb a Vojvodinánál, ebben egészen biztos vagyok.

Felixblog.hu 2013.07.29. 19:45:48

Van még út.
Úgy kell az utánpótlással foglalkozni, hogy oda kellenek minőségi edzők, akik aztán minőségi munkát végeztetnek a gyerekekkel. Akik közül persze jópár lemorzsolódik, elcsábul idegenbe már fiatalon, de 10 év alatt felnőhet klubonként/műhelyenként egy olyan generáció (és persze addig is fokozatosan javulva az idősebbek, illetve utána a még fiatalabbak), akik az alapképzettséget tekintve felér mondjuk egy szerb, egy norvég vagy egy zsidó futballista szintjére.
Aztán persze jöhet a minőségi edző, aki elemez és a taktikát képes az ellenfélre szabni, elmagyarázni, betartatni.
Ha nincs még meg ez az edzőgeneráció, akkor persze előbb ki kell őket nevelni. Itt jól jön az állami beavatkozás, de minden azzal kezdődik, hogy fel kell ismerni a járandó utat.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.07.29. 19:46:53

@hami: 1., A klubok sikeressége és az utánpótlás között nem feltétlenül van összefüggés, az Inter BL-t tudott nyerni úgy, hogy nem nagyon volt olasz játékos a csapatban, azaz nem éppen az olasz utánpótlás-képzésre építettek.
2., A Vojvodina nem "pénzes csapat", ha a ManCityhez vagy a PSG-hez viszonyítjuk, de jóval "pénzesebb", mint a Honvéd.
3., Ó, a Töriblog... szerettem, amíg tényleg működött :-) Írtam is oda kommenteket akkoriban, meg találkozón is voltam :-)

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.07.29. 19:50:37

@Felixblog.hu: Ez klassz lehet mondjuk a válogatott szempontjából. De, amíg a pénzügyi viszonyok ilyenek maradnak, amilyenek most, addig kivétel nélkül minden ügyes gyerek el fog menni Magyarországról, és a klubok ugyanolyan eredménytelenek lesznek, mint most. Meg amúgy a minőségi edzőt se fogják tudni megfizetni.

Felixblog.hu 2013.07.29. 20:12:54

@Fradista Utazó: Igen, igazad van, nem vagylagos a viszony.
De pusztán a több pénz még men megoldás, hiszen akkor marad az egyetlen járható út: minőségi légiósokat szerződtetni. Csapatonként 20-25-öt. A sokak által megsüvegelt Haladás, Paks nyilván csont nélkül kiesik, de legalább a kupaindulók idővel akár a csoportkörig is eljuthatnak.
Sztem kevesen akarják a magyar futballnak ezt a jövőt. Sokkal szimpatikusabb, ami Agárdon, Felcsúton, Debrecenben, Kispesten, Győrben, Szombathelyen, stb. zajlik, de abban nem vagyok biztos, hogy a megfelelő infrastruktúrához, szervezéshez megfelelő szakmai háttér is adott.
Így a megoldás a több pénz mellett a szakmai háttér szükségszerű megerősítése az edzőképzés, de még a testnevelőképzés során is.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.07.29. 20:46:35

@Felixblog.hu: Igen, ahhoz, hogy beinduljon a játékosutánpótlás, először edzőutánpótlást kéne nevelni. Amitól persze csak még hosszadalmasabb lesz a folyamat, így viszont esély sincs rá, hogy végigvigyék. Ki fog kitartani egy négy-ötéves edzőprogram mellett azzal a felkiáltással, hogy utána már csak öt-tíz év és remek játékosok is lesznek?

Muszáj egyszerre kezdeni mindent, még akkor is, ha nem tűnik elsőre annyira logikusnak.

hami · http://toriblog.blog.hu 2013.07.29. 21:11:41

@Fradista Utazó:

azt gondolom itt nem az a cél, hogy BL-t nyerjen egy csapat. Az nagyon-nagyon messze van. A mi szintünkön a Dinamo Zagreb lehet A minta, ők pedig kőkeményen az utánpótlásukból, és a BL szereplésből élnek, nem pedig abból, hogy összevásárolják a csapatukat külföldről.

én nem vagyok arról meggyőződve, hogy a Vojvodina annyira pénzes csapat lenne, és arról sem, hogy egy magyar csapatnak betliznie kell ellene.

akkor ezek szerint találkoztunk már.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.07.29. 21:19:30

@hami: Sajnálom, ha a Vojvodina kapcsán sem nekem, sem Püspök utcai gombaszedőnek nem hiszel.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.07.29. 21:24:44

@hami: A Honvéd a magyar csapatok közül is a csóróbbak közé tartozik, ne feledd. Közel sincs annyi pénzük, amennyit a Fradiba, a Vidibe vagy akár csak a Debrecenbe beletoltak.

hami · http://toriblog.blog.hu 2013.07.29. 22:23:49

@Fradista Utazó: nem gondolom, hogy nagyságrendi különbség lenne, de nem ez volt a hozzászólásom lényege.

Shopping 2013.07.30. 07:50:42

Az utánpótlás teljesen rossz.
Még az Akadémiás korosztályokban is elvárt cél az 1. vagy 2. Hely.
Angliában semmi sem történik, ha az Arsenal korosztályos csapata a 8. Lesz.

Nálunk kirúgják az adott edzőt.

Angliában egy utánpótlás edző több ezer fontot keres, nálunk meg...

Pont ekkora a különbség a szinvonalban.

Egy nevet mondok. both Józsi bácsi.
357 éve az MLSZ nél van, onnan fog meghalni.
Nem nagyon emlékszem szakmai sikerére, de mégis ő az utánpótlás felelős.

spinat 2013.07.30. 08:02:49

ez az állami pénzek ez jó. Most úgy direktbe felnött fociba tolt pénz nekem a ´kövesd 400 millája jut eszembe, meg a debreceni és a fradi stadion. Ettöl nem lesz jobb a foci. azt hiszem utánpótlásba megy direkt állami pénz. A TAO már nem annyira direkt. az meg más kérdés, hogy indirekt megmondja´k a cégeknek, hogy ha taozol felcsútra, akkor kapsz egy állami megrendelést. VAgy hogy rábeszélik a cégeket, hogy engedjék el a vidi tartozásait. Vagy hogy a szerencsejáték rt mennyivel támogassa a fradit. de ezel csak a mutyizások. Ha állami pénzekkel támogatták a vidit, a györt, a debrecent, akkor tessék már elmesélni, hogy mikor, hogyan, mennyivel. A fradi az érdekes kérdés, ugyanis nincs pénzes tulaja, mint a fenti csapatoknak, aztán hirtelen egy csöd szélén tántorgó egyesület mégiscsak igencsak pénzes lett, miután kubatov lett az elnök.

Dolgozónép 2013.07.30. 08:31:44

Sima amatőr futball kell, állami pénz nélkül, külföldiek nélkül, csak helyi játékosokkal. Ha ezek nem fogadnak maguk ellen, hanem becsületesen hajtanak, a nézők vissza fognak térni a lelátóra.

jo.e 2013.07.30. 11:10:03

Kérdés, hogy ha mondjuk minden magyar csapat pl. Macabi TelAviv. -nyi költségvetéssel rendelkezne, akkor annyi pénzből hány magyar játékos férne be a stabil keretbe. Ezzel arra célzok, h. adott pénzért m. v. külföldi játékos lenne a jobb? Én nem érzem igaznak azt az állítást, h. több pénzért (érezhetően többért) a mostani focistáink 1x csak szárnyalni kezdenének...
+ gyanítom, h. a válasz sem a tudáson múlna, hanem h. melyikből tud többet húzni a klub körüli siserehad.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.07.30. 11:13:26

@jo.e: "Én nem érzem igaznak azt az állítást, h. több pénzért (érezhetően többért) a mostani focistáink 1x csak szárnyalni kezdenének..."
Ilyet, szerintem, senki sem állított. Én biztosan nem.

"Kérdés, hogy ha mondjuk minden magyar csapat pl. Macabi TelAviv. -nyi költségvetéssel rendelkezne, akkor annyi pénzből hány magyar játékos férne be a stabil keretbe."
Valószínűleg kevesebb, mint most. Pár játékost haza lehetne hozni külföldről (ahogy ezt DVTK és a Videoton el is kezdte már), velük növekedne a magyarok száma, viszont jöhetnének jó külföldi játékosok a rossz magyarok helyére.
Hosszabb távon, ha lenne több pénz, akkor valószínűleg hatékonyabb lehetne az utánpótlás-nevelés is, de ez alsó becsléssel is hat-nyolc év alatt érik be.

jo.e 2013.07.30. 11:56:55

@Fradista Utazó: valóban nem írtad, ezt csak olyan általános állításként említettem.
Kérdés még, hogy ha a pénzzel a külföldi játékosok száma emelkedne, akkor valóban érdemes e állami pénzt költeni az élvonalra. A tisztázott eredetű magán pénz más kérdés, de abból azért elég kevés van.
Szóval valahogy úgy lehetne ezt a támogatást intézni, mint az iskolákban a fejkvótát. Utánpótlás-nevelésre adni pénzt, persze. Ha ezt a Honvéd kapja, mert működtet 1 akadémiát 1000 gyereknek, kapja ő. Ha egy falusi vállalkozó csinálja, kapja ő. Előre meghatározott, később szigorúan ellenőrzött és számon kért minimum feltételekkel. (ahogy azt Móricka elképzeli :))
Én afelé hajlok, h. a profi fociba más módon állami pénzt tenni nem lenne szabad. A mostani gyakorlat téves út, ezt bizonyítja, ahogy idáig jutottunk.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.07.30. 12:25:32

@jo.e: Kérdés, hogy mit akarsz kihozni a dologból.

Van annak is létjogosultsága, hogy szimplán a magyar futballklubokat, mint potenciális pénztermelő ágazatot próbálod felfuttatni. Itt nemigen számít, hogy mindezt magyar vagy külföldi játékosokkal érik el (bár az UEFA évről évre szigorodó kritériumai azt jelentik, hogy valamennyi hazai nevelés kell legyen), a cél a klubok pénzügyileg is eredményessé fejlesztése.

Ha ez a kimondott cél, akkor ebben is lehet létjogosultsága az állami pénznek, csak akkor más konstrukcióban, mint eddig. Nem puszira adni a pénzt, hanem kedvezményes, de szigorúan visszafizetendő hitelként, esetleg különböző konkrét fejlesztések támogatására.

A másik út az, amikor azt mondjuk nem érdekelnek a klubok, mi jó magyar játékosokat akarunk kinevelni (tehát végső soron jó válogatottat akarunk). Aztán ha ebből a klubok is profitálnak, annál jobb, de nem erre koncentráljuk a pénzeket.

Itt viszont tényleg valamiféle fejkvóta működne jobban, meg egy up-edzőképzési (+külföldi képzéshez ösztöndíj) és támogatási rendszer.

Persze a valóságban mindkettő csak vágyálom és tudom, hogy a kezem belelóg a bilibe. Csak annyit akartam mondani, hogy nem szabad sokat markolni: tiszta, világos célok nélkül feneketlen kútba dobnánk a pénzt akkor is, ha a kútban nem működtetnének egyesek búvár-pénzszivattyút.

jo.e 2013.07.30. 12:42:50

@Püspök utcai gombaszedő: Azt akarom kihozni a dologból, hogy értelmetlen több pénzt kérni és adni a profi klubfociba, ha ezzel azt érnénk el, hogy több külföldi játszana a bajnokságban. (jó, lehet, h. jobb is lenne) Persze szigorúan csak az állami pénzről beszélek.

Én a hsz.odban a másik utat támogatnám.
Egyetértek azzal is, hogy nem szabad sokat markolni és a világos célokkal is.

Azt is megállapíthatjuk, hogy a mostani finanszírozási rendszer nem jó és hogy a klubok rossz gazdái a rájuk bízott javaknak. Vagy fogalmazzunk, úgy, hogy még az új út elején tartanak és nem látszik az eredményességük :)

futballsz' · http://futballsznob.blog.hu 2013.07.30. 16:20:54

messze nem olyan egyszerű az egyenlet, hogy még több pénz, és akkor kiverjük az izraelieket. irgalmatlanul sokat költünk kizárólag arra, hogy az értelmes emberekkel megutáltassuk a futballt.

futballsznob.blog.hu/2013/07/19/unorthodox_szerelem

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.07.30. 17:33:30

@futballsz': Nyilván nem, de nem is állította senki. Mint sok más területen, a magyar futballban is egyszerre van jelen a krónikus forrástalanság és az eszetlen pazarlás.
süti beállítások módosítása